Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Βιβλική καταστροφή - Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο

 

  "Εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν την ισχυρή σεισμική δόνηση των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα του.

    Περίπου 1.700 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα. Σήμερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK αναφέρει ότι οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή. Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας.

    Στο μεταξύ, οι φόβοι για πυρηνικό δυστύχημα απομακρύνονται, καθώς το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, δεν έχει υποστεί ζημιές και τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα.

    Πάντως, οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους της περιοχής, σύμφωνα με ανακοίνωση της IAEA. Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.

    Νωρίτερα, το πρακτορείο Κιόντο είχε μεταδώσει ότι η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον αντιδραστήρα, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν μία ζώνη 20 χλμ και να καλέσουν τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους.

    Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νο1 είχε υποστεί βλάβες από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό και σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε από μετασεισμό.

    Ο ΟΗΕ, επικαλούμενος στοιχεία που έχει δώσει η ιαπωνική κυβέρνηση, σημειώνει ότι 51.207 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή Φουκουσίμα.

    Τουλάχιστον τρεις Ιάπωνες, κάτοικοι της πόλης Φουτάμπα-μάτσι που βρίσκεται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 όπου σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση NHK, οι τρεις άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα.

    Και οι τρεις θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.

    Εξάλλου το ραδιενεργό σύνεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.

    Την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για όσους έχασαν τη ζωή τους και για όσους υποφέρουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την τραγωδία του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταβίβασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Ναότο Καν.

   

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διετές μπλόκο στους πλειστηριασμούς

 
Στην αναστολή των πλειστηριασμών για μια διετία προχωρεί το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Η νέα ρύθμιση αποτελεί ανάσα για τουλάχιστον 300.000 επαγγελματίες που χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία
Ρύθμιση-ανάσα για τουλάχιστον 300.000 άτομα που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας, που προχωρεί στην αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (πλειστηριασμοί) για μία διετία. Με τροπολογία –που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή– καθορίζεται ο τρόπος για τη ρύθμιση των οφειλών στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο την είσπραξη 1,5 δισεκατομμυρίου.
Στη ρύθμιση –που έχει επεξεργαστεί ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης– μπορούν να υπαχθούν όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, αλλά και όσοι είχαν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις και έχουν εκπέσει λόγω καθυστέρησης των δόσεων. Για όσους δεν υπαχθούν στον συγκεκριμένο διακανονισμό θα συνεχιστεί η διαδικασία εφαρμογής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών.

Πηγή: Pella News

Πολιτικές αντιδράσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Διάσταση απόψεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης

12/03/2011 
 
Διαφορετικές είναι οι αντιδράσεις και οι εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά τη σύνοδο κορυφής, όπου η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση του ορίου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.

«Στην άτυπη έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα πήρε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων και μείωση επιτοκίου.
-- Το πρώτο, της είχε ήδη δοθεί από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου.
-- Το δεύτερο, είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν και άλλων αξιωματούχων.
Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η Ν.Δ., το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Και μόνιμη λύση βιωσιμότητας θα ήταν το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να εξηγήσει τι και πώς πρόκειται να κάνει σχετικά με το πρόγραμμα 50 δισεκατομμυρίων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ζήτησε αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Για "σημαντική απόφαση για την Ευρώπη με θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα", έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφορικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής, ενώ τόνισε ότι αρκετές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούσαν και προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Για "αντιδραστικότατη συμφωνία" που θα επιφέρει "νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων", έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, σε δήλωσή της με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως στην εκτίμησή του ότι τελικά θα επιτυγχάνονταν συμφωνία, δήλωσε η κ. Παπαρήγα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σημείωσε δε, ότι είναι λογικό να νοιώθει ικανοποίηση ο πρωθυπουργός αφού "του αναγνωρίστηκαν τα βάρβαρα μέτρα που έχει πάρει", ενώ δεσμεύθηκε και για τα μέτρα που θα πάρει στο εξής.

Εκτίμηση της κ. Παπαρήγα είναι ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, πέρα από τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι εύθραυστη και δεν θα κατασιγάσει διαμάχες κρατών και επιχειρηματιών, ούτε θα αντιμετωπίσει την κρίση. Τα χρέη θα μεγαλώνουν και τα μέτρα κατά των εργαζομένων θα σκληραίνουν, είπε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι και την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και την μείωση του επιτοκίου θα την πληρώσει ακριβά ο λαός.

"Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές.Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε. Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός", τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

"Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν. Διότι η επιμήκυνση των 110 δισ. ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επιμήκυνση των 110 δισ. δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό".

Τέλος, σημείωσε ότι ο" έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα, να μην χάσει το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί. Να μη συμφωνήσει για το Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, να μη δώσει στην κα Μέρκελ αυτό που ζητά, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και νέα βάρη στον ελληνικό λαό. Διότι αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Ο δρόμος του Μνημονίου και της λιτότητας είναι δρόμος που μας βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους".

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως, αποτελεί θετική εξέλιξη. Αρνητική όμως εξέλιξη συνιστά η εξακολούθηση της απόρριψης έκδοσης του ευρωομολόγου, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Μείζον, όμως, ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του "Συμφώνου για το Ευρώ", τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, όπως προωθείται, με τη συμπίεση των μισθών, με τη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Τέλος, σημείωσε ότι η πρόταση για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαικού Οργανισμού Διαχείρησης Χρέους, ο οποίος θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών της ευρωζώνης, αποτελεί μία γόνιμη ιδέα.

"Οι εξελίξεις δικαίωσαν τη Δημοκρατική Συμμαχία που έλεγε ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Ευρώπη θα μας βοηθήσει", ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πρόσθεσε: "Πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει".
Πηγή: skai.gr

Ο Ρέππας πάει για “αντι-Ραγκούσης”

12.03.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η θέση του Γιάννη Ραγκούση ως πανίσχυρου Υπουργού Εσωτερικών, αμφισβητείται έντονα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά τους ατυχείς χειρισμούς του στην υπόθεση των μεταναστών απεργών πείνας του Μεγάρου Υπατία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Statesmen», δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του, ο πρώην δήμαρχος Πάρου δεν θα συνεχίσει να κατοικοεδρεύει στη Βασιλίσσης Σοφίας, ούτε, πολύ περισσότερο, να λειτουργεί εμμέσως ως «αντ’ αυτού» του Πρωθυπουργού.
Ήδη μάλιστα διακινείται στο παρασκήνιο το σενάριο της αντικατάστασής του από τον σημερινό Υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα. Ο άλλοτε επικεφαλής της δραστήριας ομάδας των «λοχαγών», που κατέγραψε έντονη και διακριτή εσωκομματική παρουσία, την περίοδο της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κώστα Σημίτη, απολαμβάνει της εκτίμησης του Γιώργου Παπανδρέου, και της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της Κυβέρνησης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Δημήτρης Ρέππας διαχειρίστηκε σχεδόν άψογα, ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν την ήττα στις εθνικές εκλογές του 2007, και τη μάχη εξουσίας που ακολούθησε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι προοπτικές της μετακίνησης του Δημήτρη Ρέππα στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών, συνδέονται ευθέως και με το ενδεχόμενο να προχωρήσει αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές, μια εξέλιξη που συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί στο συγκεκριμένο πόστο κάποιο «μπαρουτοκαπνισμένο» στέλεχος.

Πηγή: Statesmen.gr

Άρχισαν τηλέφωνα για ανασχηματισμό

 

12.03.2011OFF THE RECORD
Τα «καλά νέα» από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις, και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Statesmen», το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη λάβει το πράσινο φως να ξεκινήσει τις διεργασίες και τις ζυμώσεις, προκειμένου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο Γιώργος Παπανδρέου να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός φρέσκου κυβερνητικού σχήματος, που θα επιτρέψει να διεκδικήσει ένα «νέο ξεκίνημα» για το ΠΑΣΟΚ.
Οι ζυμώσεις αυτές περιλαμβάνουν και τις πρώτες τηλεφωνικές επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκονται εκτός κυβέρνησης, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους αναφορικά με το κατά πόσο θα ήταν δεκτικοί στην πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβουν πόστο.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου γυρίζει νικητής από τις Βρυξέλλες, και χρέος όλων πλέον είναι να σταθούν στο πλευρό του, στην τελική πολιτική μάχη του ΠΑΣΟΚ.
Οι περισσότερο… ψαγμένοι στα εσωτερικά της Κυβέρνησης πάντως, θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός θα είναι το πρώτο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα του στην κοινωνία. Ώστε στη συνέχεια να μπορεί να προχωρήσει σε εκλογές.

Πηγή: Statesmen.gr

Πως θα βγούμε από το μνημόνιο

12.03.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Πέρα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις που οπωσδήποτε θα υπάρξουν και είναι απαραίτητες σε μια δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σ’ ένα πλαίσιο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Ασφαλώς υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα στοιχεία αλλά είναι σαφές ότι μέχρι την 25η Μαρτίου δημιουργείται ένα νέο πεδίο διαπραγμάτευσης το οποίο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αξιοποιήσει. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι συνθήκες επιβάλλουν μια-κατά το δυνατόν- επανεξέταση της τακτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα.
Κυρίως το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση, στα οποία δίδεται μια ευκαιρία εθνικής συνεννόησης ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες που θα ενισχύσουν την επανεκκίνηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα.
Διότι το ζητούμενο πλέον δεν είναι «γιατί» και «πως» οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, αυτό ο καθένας το ερμηνεύει κατά το δοκούν, αλλά πως η Ελλάδα θα απεγκλωβιστεί από αυτό και θα βρει το δρόμο της ανάπτυξης. Και αυτό το δρόμο οι θυσίες και οι κόποι του λαού ενισχύουν την άποψη ότι κανένας δεν μπορεί να τον διαβεί μόνος του.
Η χώρα χρειάζεται συναίνεση και συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα σε όλους τους τομείς. Και αυτή τη συναίνεση καμία συνθήκη και καμία συμφωνία δεν μπορεί να την επιβάλλει αν δεν την θέλουμε εμείς. Και όταν λέω «εμείς» εννοώ τον Ελληνικό λαό ο οποίος είναι αυτός που υφίσταται το βαρύ κόστος της αποπληρωμής των χρεών.
Αυτό θα πρέπει επιτέλους να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα και όλες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να το αντιληφθούν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία να καταλάβουν ότι ο λαός θέλει συναίνεση και εθνική συνεννόηση. Θέλει ενότητα και πίστη ότι στο τέλος του δρόμου θα ξαναβρεί την ελπίδα κι ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του.
Αυτό είναι το διακύβευμα για το οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται να εργασθούν και να συνεργασθούν. Αυτό περιμένει ο κόσμος για να πιστέψει ξανά στην πολιτική και στους πολιτικούς. Αυτό είναι το χρέος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και να στηρίξει με τη συμμετοχή του τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα.

Πηγή: Statesmen.gr

Φονικός σεισμός στην Ιαπωνία

   Ο ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας προκάλεσαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο.

    Σχεδόν δώδεκα ώρες μετά τον σεισμό, οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 330 νεκρούς, 531 αγνοούμενους και 627 τραυματίες. Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι η σεισμική δόνηση έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων.

    Στο μεταξύ, αγνοείται η τύχη αγνώστου αριθμού επιβατών ενός τρένου της γραμμής Σενσέκι -η οποία συνδέει τις πόλεις Σεντάι και Ισινομάκι- το οποίο βρισκόταν κοντά στον σταθμό του Νομπίρου όταν την περιοχή σάρωσε ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το οποίο επικαλείται την αστυνομία.

    Το παλιρροϊκό αυτό κύμα ακολούθησε τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία, ο οποίος ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

    Αγνοείται η τύχη και δεύτερου τρένου μετέδωσε, το πρακτορείο Jiji, το οποίο δεν διευκρινίζει εάν ο συρμός ήταν επιβατικός ή εμπορευματικός.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

    Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ιαπωνία, όπου σημειώνονται συχνά σεισμοί, η δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν πρωτόγνωρη.

    Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν πλήρως από το νερό. Ο σεισμός προκάλεσε τον κλυδωνισμό των ουρανοξυστών στο Τόκιο, στα νότια, όπου οι δρόμοι κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ήταν γεμάτοι από κατοίκους της περιοχής που περίμεναν να βρουν ένα μέσο διαφυγής, καθώς τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.

    Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονται σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται επίσης στη Μιγιάγκι, τη χειρότερα πληγείσα νομαρχία από το σεισμό, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.

    Αυξημένο επίπεδο συναγερμού κηρύχθηκε στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της νομαρχίας Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έπειτα από σχετική ενημέρωσή της από την Ιαπωνία.

    Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός έχει κλείσει και ότι δεν εντοπίστηκε διαρροή ραδιενέργειας.

    Ωστόσο τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει πιθανότητα διαρροής στον σταθμό, καθώς υπήρξε πτώση του επιπέδου του ύδατος σε αυτόν.

    Παράλληλα, τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα στη Χαβάη μετέδωσαν ότι άρχισαν το πρωί (τοπική ώρα) να πλήττουν τις ακτές της τα πρώτα κύματα του τσουνάμι, που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

    Οι αρχές της Χαβάης είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών μερικές ώρες μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία, όταν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηυνικού, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Καλιφόρνιας και του Όρεγκον.

    Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι το παλιρροϊκό κύμα από τον σεισμό της Ιαπωνίας μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα όταν θα πλήξει τμήματα της βόρειας ακτής της Καλιφόρνιας και να υποχρεώσει να γίνουν κάποιες εκκενώσεις.

    Ο σεισμός και το τσουνάμι που χτύπησαν την Ιαπωνία δεν θα επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης απόστασης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

    "Στατιστικά, η πιθανότητα να επηρεάσει αυτός ο σεισμός την περιοχή μας είναι πάρα πολύ μικρή", τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαζάχος.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών τονίζει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

Έλλειμμα στον προϋπολογισμό

   Έλλειμμα 1,028 δισ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 9% έναντι του ελλείμματος 944 εκατ. ευρώ που παρουσίαζε το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται μείωση του ελλείμματος σε ετήσια βάση κατά 3,9%.

    Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.943 εκ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση τους σε ετήσια βάση 8,5%.

    Η μείωση των εσόδων σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3% ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξησή τους σε ετήσια βάση κατά 6,6%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,3 %. Οι δαπάνες τακτικού Προϋπολογισμού παραμένουν χαμηλότερες κατά 300 εκ. ευρώ περίπου από τις μηνιαίες προβλέψεις του Προϋπολογισμού.

    Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.

    Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Aναγνωρίζεται η προσπάθεια του ελληνικού λαού"


    «Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.

    «Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

    «Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

    «Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

    «Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

    Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

    Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου