Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ο Χρήστος Σταικούρας στα Γιαννιτσά



Πηγή: Πέλλα τηλεόραση

Ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με τους πανηγυρισμούς του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
 
            «Εμφανίζεται μια προσωρινή ανακούφιση ως «σωτηρία». Που δεν είναι...
            Εμφανίζεται μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους, ως αλλαγή της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής. Που δεν είναι...
            Εμφανίζεται μια παραχώρηση εκ μέρους των δανειστών μας, ως επίτευγμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Που δεν είναι...
            Εμφανίζεται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για νέα μέτρα και νέες δεσμεύσεις, που ανέλαβε έναντι μικρής προσωρινής ανακούφισης.
            Σημειώνουμε τα εξής:
-- Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια. Άρα θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους.
            --Το σημερινό Μνημόνιο δεν αλλάζει, εξακολουθεί να ισχύει απολύτως. Και η υποχρέωσή μας για νέα μέτρα, ύψους σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων, την περίοδο 2012-15 ισχύει απολύτως. Έχουμε, λοιπόν, και νέα μέτρα.
            -- Ακόμα, έναντι αυτής της παραχώρησης αναλαμβάνουμε την πρόσθετη υποχρέωση (που δεν προβλεπόταν στον αρχικό Μνημόνιο) για αξιοποίηση περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ συν ακίνητα του Δημοσίου) ύψους 50 δισεκατομμυρίων. Δεν ξέρουμε από πού υπολογίζει να τα βρει αυτά η κυβέρνηση και πώς. Αλλά όταν εμείς είχαμε προτείνει αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, το είχαμε κάνει για να βρούμε τρόπο να βγούμε από το Μνημόνιο κι από την ανάγκη στήριξης, όχι για να μπούμε πιο βαθιά.
            -- Τέλος έναντι αυτής της παραχώρησης, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να υπογράψουμε το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που θα αποσαφηνιστεί πλήρως στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου. Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώνει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους της κάθε χρόνο. Δηλαδή να έχει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα (αφού θα έχει πληρώσει τους τόκους από το δανεισμό της). Αυτό για να συμβεί χρειάζεται πραγματική ανάπτυξη πάνω από 6%! Για πολλά χρόνια συνεχώς...
            Η Κυβέρνηση ανέλαβε πρόσθετη συμβατική υποχρέωση που απαιτεί ανάπτυξη πάνω από 6%...
Και η Ελλάδα με την σημερινή πολιτική έχει ύφεση πάνω από 6%!
Μέχρι πρόσφατα η Κυβέρνηση χλεύαζε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μηδενισμό του ελλείμματος. Τώρα αποδέχεται ότι θα βγάζει και πλεονάσματα, όχι απλώς μηδενικό έλλειμμα...
            Χρειαζόμαστε επειγόντως Ανάπτυξη.
            Και με την υφιστάμενη πολιτική βυθιζόμαστε σε ύφεση.
            Γι’ αυτό και χρειάζεται επειγόντως αλλαγή των όρων του Μνημονίου.
            Ώστε να υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
            Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σαν να έλυσε το πρόβλημα οριστικά. Όμως, πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία.
            Επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν πιάνουν πια. Χρειάζεται  αλλαγή Πολιτικής.     

Δύσκολοι καιροί για Υφυπουργούς….


Έξω φρενών  έγινε η Υφυπουργός την μέρα της γιορτής της, γιατί κάποιοι την κατηγόρησαν ότι «συμμετείχε σε σύσκεψη για την λειτουργία του τρένου και συμφώνησε στην διακοπή των δρομολογίων».
Εάν αυτό είναι αλήθεια τότε η Υφυπουργός θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην Πέλλα.
Δύσκολοι καιροί για Υφυπουργούς….

Και τώρα, το “σύστημα ΠΑΣΟΚ”… χορεύει

13.03.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Εδώ και αρκετό καιρό, το «Statesmen» είχε επισημάνει ότι η συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εμπέδωση μιας «εθνικής μελαγχολίας», που οδηγούσε την κοινωνία, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στα όρια της κατάθλιψης, υπέκρυπτε συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική: Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται ο πήχυς τον οποίο θέτεις, τόσο πιο εύκολο είναι να περάσεις από πάνω, και να πανηγυρίζεις… για ρεκόρ.
Μια τέτοια πραγματικότητα βιώνουμε από το βράδυ της Παρασκευής. Οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Eurogroup κινήθηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος, στα επίπεδα που ρεαλιστικά θα περίμενε κανείς: Η καταστροφή, όχι για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την ευρωζώνη, δεν ήρθε. Όπως δεν ήρθε όμως ούτε και η πανηγυρική υπέρβαση των αδιεξόδων που οδήγησαν την (μονάχα οικονομικά) Ενωμένη Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού.
Το αυτονόητο λοιπόν τείνει να μεταφραστεί τις τελευταίες ώρες, περίπου σε… ανακατάληψη της Πόλης. Ένα mediako σύστημα χειραγώγησης της πληροφορίας, και διάχυσής της… κατά το δοκούν, προσφέρει στην Κυβέρνηση το «μαξιλαράκι» που χρειαζόταν ώστε να βγει από το πολιτικό της αδιέξοδο. Ή τουλάχιστον, να προσπαθήσει.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο. Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», που για πολλά χρόνια έδειχνε με το δάχτυλο η ελληνική Κεντροδεξιά, είναι ακόμη εδώ. Μαζί μας και αμετανόητο.
Παραγνωρίζοντας δυο καινούρια δεδομένα: Πρώτον, ότι με την εξέλιξη του διαδικτύου, η χειραγώγηση της πληροφορίας γνωρίζει πεπερασμένα όρια. Δεν μπορεί πλέον να μπει σε καλούπια, ούτε σε… μπετά. Και δεύτερον, ότι το σοκ διαρκείας που βιώνει η ελληνική κοινωνία μετά το γνωστό διάγγελμα του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, έχει αλλάξει τις δομικές προτεραιότητες των πολιτών. Ψάχνουν περισσότερο, ψάχνουν πιο βαθιά, είναι απαξιωτικοί και σαφώς περισσότερο υποψιασμένοι.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι τελολογικού χαρακτήρα στιγμές που βιώνουμε, έχουν αναστρέψει το διαμορφωθέν στην «Ελλάδα του δήθεν» αξίωμα ότι… «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Οι αμνοί επαναστάτησαν

Πηγή: Statesmen.gr

Παίζουν εκλογές στις 17 Απριλίου;


Με ποια δικαιολογία όμως μπορεί να πάει σε εκλογές πριν από το Πάσχα αιφνιδιάζοντας τα άλλα κόμματα;
Προσδοκά να πάρει μεγαλύτερα ποσοστά από το 2009; Όχι βέβαια. Τότε τι;
Μένει μόνο η συγκυβέρνηση με την συμμετοχή των δυο μεγάλων κομμάτων.
Και θα μείνει ως μόνος αντί Μνημονικός πόλος η Αριστερά;
Δεν ακολουθεί τέτοια πολιτική ο  Αντώνης  Σαμαράς .
Είναι σενάρια για να σφίγγουν τα λουριά στο ΠΑΣΟΚ;
Υπάρχει και το άλλο…. «Πάω σε εκλογές χωρίς σοβαρή δικαιολογία μόνο και μόνο γιατί τώρα έχω πιθανότητες (και με την βοήθεια του νόμου Παυλόπουλου +50 έδρες ) να κερδίσω εκλογές .
Τότε όμως θα έχει όλη την ευθύνη ο κ .Παπανδρέου για την πορεία της οικονομίας και τα οικονομικά του κράτους και βεβαίως των πολιτών.
Γιατί ακόμη και οι πολίτες που δεν ασχολούνται έντονα με τα κοινά, κατανοούν ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές . Ξέρουν ότι πάλι αυτοί (οι πολίτες) θα πληρώσουν «το μάρμαρο».

Που αποσκοπεί η Ντόρα;

Που αποσκοπεί η Ντόρα

13.03.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η καλπάζουσα επικαιρότητα των ημερών, έχει περάσει στη δεύτερη μοίρα μια «πονηρή» κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, και ηττημένη στη μάχη της διαδοχής του Κώστα Καραμανλή από τον Αντώνη Σαμαρά, για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε να ψηφιστεί στη Βουλή, με πλειοψηφία 3/5, δηλαδή από 180 βουλευτές, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 25 Μαρτίου.
Η συγκεκριμένη κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη, είναι προφανές ότι θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και δυνάμεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι σήμερα κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από την πολιτική του μνημονίου, ζητώντας την αναθεώρησή του.
Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που μετά τις προχθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, θα περιλαμβάνει πλέον και «παράταση ζωής» για την Ελλάδα, ικανοποιώντας μέρος των αιτημάτων της χώρας για την υπέρβαση των συνεπειών της κρίσης, θα έχει τελεσίδικο χαρακτήρα. Θα έχει δε υπερψηφιστεί από αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δηλαδή, από την πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκουν ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία.
Η Ντόρα Μπακογιάννη προωθεί την πρόταση για ψήφιση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας από την ελληνική Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να δεσμεύσει σε αυτή την πλειοψηφία και τη Νέα Δημοκρατία. Και στη συνέχεια, να επενδύσει… στη σύγχυση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «συνέπραξε με την Κυβέρνηση», έστω κι αν γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν θα έχουν έτσι.

Πηγή: Statesmen.gr

Μετακινήθηκε ο άξονας της Γης



   Ο πιο δυνατός σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας φαίνεται ότι έχει μετακινήσει το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα, ενώ μετατόπισε και τον άξονα της Γης κατά σχεδόν 10 εκατοστά, όπως δήλωσαν επιστήμονες.

    "Γνωρίζουμε ότι ένας σταθμός GPS μετακινήθηκε (κατά 2,4 μέτρα)", δήλωσε ο Κένεθ Χάντατ, αμερικανός γεωφυσικός, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστιολογίας της Ιταλίας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήγαγε ο σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία μετακίνησε τη Γη στον άξονα της κατά σχεδόν 10 εκατοστά.

    Οι επίπτωσεις αυτού του σεισμού στον άξονα της Γης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού 9,1 βαθμών που έπληξε την Ινδονησία το 2004. Σημαντικότερες επιπτώσεις φάινεται ότι είχε μόνο ο σεισμός που έπληξε τη Χιλή το 1960, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Αντόνιο Πιερσάντι.

    Το 2010 επιστήμονες από τη NASA είχαν δηλώσει ότι ο σεισμός 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στη Χιλή τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν τόσο δυνατός ώστε μπορεί να μείωσε τη διάρκεια της ημέρας.

    Ο Ρίτσαρντ Γκρος που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA ανακάλυψε ότι ο περσινός σεισμός της Χιλής μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 8 εκατοστά.

    Η μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης αλλάζει ανεπαίσθητα τον χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Ετσι μετά τον σεισμό της Χιλής η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέα πυρηνική έκρηξη

Ενώ Ιάπωνες μηχανικοί εργάζονται φρενιτιωδώς για να αποτρέψουν ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 βαθμών της Παρασκευής, η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. Σύμφωνα δε με το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, το σύστημα ψύξης έχει σταματήσει να λειτουργεί σ' έναν έκτο αντιδραστήρα.

    Στον αντιδραστήρα 1 στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα τεχνικοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το σύστημα με θαλασσινό νερό και τη χημική ουσία βόριο, για να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα. Ωστόσο, αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη χρήση θαλασσινού νερού «πράξη απελπισίας», η οποία -όπως λένε- θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

    Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι στέλεχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (NISA) είπε σε έναν από τους δημοσιογράφους του ότι μπορεί να εξελίσσεται τήξη του πυρήνα ενός αντιδραστήρα, γεγονός που θα μπορεί να προκαλέσει ένα καταστροφικό δυστύχημα στον αντιδραστήρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής.

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ανέφερε το Κιόντο, ενώ πάνω από 170.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

    Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι μπορεί να φθάσει τους 10.000, όπως μεταδίδει σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας.

    Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 1.800 νεκρούς.

    Σήμερα πάνω από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

    Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, από το οποίο καταστράφηκαν πολλά κτήρια και παρασύρθηκαν πολυάριθμοι άνθρωποι.

    Σημαντικές οι επιπτώσεις στην οικονομία

    Η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ανέφερε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι.

    Παράλληλα ο Καν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων. Ήδη η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά της προβλήματα.

    Σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο προειδοποίησε για "σημαντικές" επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς ο σεισμός και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου.

    Εξάλλου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα πως από χθες έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

    Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης πως αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Σύμφωνο για το Ευρώ» για την κρίση χρέους

   Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης χαιρετίζουν, με βάση το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα "να εφαρμόσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ανακοινώσει".

    Τονίζεται, ταυτόχρονα, ότι όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα εγγυάται την τήρηση, εφεξής, της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων που κατέληξε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών υπάρχουν επίσης δύο παραρτήματα: το πρώτο αφορά στο Σύμφωνο για το Ευρώ και το δεύτερο στα βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου ευρωμηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

    Σε ότι αφορά στο Σύμφωνο για το Ευρώ θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. Επί της ουσίας, με το σύμφωνο αυτό οι 17 χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και στα φορολογικά, τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα. Προς τον σκοπό αυτό, μία φορά το χρόνο θα συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητες της κάθε χώρα, ώστε σταδιακά να συγκλίνουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

    Σε ότι αφορά, τέλος, στον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 και μετά, αναφέρεται ότι στόχος του είναι να παρεμβαίνει τόσο προληπτικά όσο και για την αποφυγή των κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, εφόσον μία χώρα δεν βρίσκει στις αγορές προσφορές με οικονομικώς αποδεκτούς όρους.

    Στα τελικά συμπεράσματα του συμβουλίου επισημαίνεται ότι η βοήθεια από τον εν λόγω μηχανισμό θα δίνεται με βάση ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα υπογράφει η ωφελούμενη χώρα. Σημειώνονται, επίσης, οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται στην περίπτωση που μία χώρα της ζώνης του ευρώ φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας. Σε γενικές γραμμές τονίζεται ότι θα ακολουθούνται οι ίδιες αρχές που ισχύουν και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Τέλος, τα κρατικά ομόλογα που θα κυκλοφορούν από το 2013 και μετά θα περιέχουν μία ρήτρα, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που η χώρα που εκδίδει αυτά τα ομόλογα φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας τότε θα υφίστανται τις επιπτώσεις όχι μόνο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

   
Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου