Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι, τρομοκράτες, Χρηματιστήριο… Εκλογές!

14.03.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μια φυσική καταστροφή με ανείπωτες διαστάσεις, που ωστόσο βρίσκεται… πάρα πολύ μακριά για να υποστούμε, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, τις οδυνηρές και μακροχρόνιες συνέπειές της… Η Αστυνομία που, δυσκολεύεται να κυνηγήσει… τσαντάκηδες στις γειτονιές, να κάνει… Δευτέρα πρωί, συντονισμένες εφόδους σε γιάφκες τρομοκρατών, σε διάφορες πόλεις της χώρας, και να βρίσκει οπλοστάσιο που, προφανώς ξέμεινε από τα γυρίσματα του 1821… Το Χρηματιστήριο, ο Οίκος των μεγάλων αναστεναγμών, εκεί όπου το 1999 άλλαξε χέρια πλούτος τόσο γρήγορα και βίαια, που θα έκανε και τους τοποτηρητές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην υπόδουλη Ελλάδα να κοκκινίσουν από ντροπή, έκλεισε σήμερα με άνοδο που παραπέμπει σε χώρα η οποία γνωρίζει μοναδικές στιγμές ανάπτυξης. Λες και… έχουμε λεφτά ακόμη και για να δανείσουμε τη Γερμανία, που λέει ο λόγος.
Αυτό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται, μέσω των γνωστών διαμεσολαβητών της ενημέρωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, μερικές μέρες μετά την Απελευθέρωση, συγνώμη… την υπερδεκαετή λιτότητα που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, και για την οποία η Κυβέρνηση και οι «δορυφόροι» της πανηγυρίζουν, με τον ίδιο φανατισμό που έκλεινε η φωνή για τα «αδιανόητα» γκολ του Χαριστέα, στο Euro της Πορτογαλίας το 2004.
Δεν απέχει πολύ η στιγμή που θα κληθούμε… να κάνουμε το σταυρό μας, ενδεχομένως και… γονυκλισίες, για το γεγονός ότι όσες γενιές μεγάλωσαν στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, γαλουχήθηκαν με την αρπαχτή, την κουτοπονηριά, το «δεν βαριέσαι», συστατικά στοιχεία με τα οποία μπόλιασε το «εθνικό dna», η «εθνική λαίλαπα» ενός καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε, οι… πρόγονοι των σημερινών αντιεξουσιαστών, όπως ακούσαμε και πάλι στο… live της Κυριακής, δια στόματος Πρωθυπουργού.
Μην διστάζετε λοιπόν. Αρχίστε να τσιμπάτε τους διπλανούς σας. Κι αν δεν έχει αποτέλεσμα αυτή η τακτική, δεν θα έβλαπτε η… επί τόπου άσκηση βίας για να τους πείσετε να δουν «το φως το αληθινό». Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, έχει εθνικά μάχιμη Κυβέρνηση. Μετά την οποία… το χάος, όπως θα έχετε καταλάβει, παρακολουθώντας τη συντονισμένη επιχείρηση «εξαγνισμού», από τα παλαιά αλλά πολύ επίμονα και με… μεγάλα χρέη προς το κράτος, ΜΜΕ.
Επόμενο επεισόδιο του σίριαλ; Μα, οι εκλογές φυσικά; Στις οποίες ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί καν να προσέλθουμε μπροστά στην κάλπη. Αυτό έλειπε… Κι αν κάνουμε λάθος και δεν ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ;

Πηγή: Statesmen.gr

Ακυρώνεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Κορώνεια

 

 
koroneia_1234220_b Ακυρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χρηματοδότηση της Ελλάδας ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία της λίμνης Κορώνεια.Σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου περιβάλλοντος στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, η Ελλάδα δεν έχει λάβει αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και η χώρα μας δεν καλύπτει τους ειδικούς όρους για την κοινοτική χρηματοδότηση.
Επίσης η Ελλάδα έχει οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι έως τώρα δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας για τη λίμνη και παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία.


Πηγή: skai.gr

Κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ Βέροιας απο αγρότες


Τα γραφεία του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Βέροια κατέλαβαν σήμερα (14/3) το μεσημέρι αγρότες από την Πέλλα και την Ημαθία, διαμαρτυρόμενοι για τις προβλέψεις του νέου κανονισμού του Οργανισμού. Οι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα στον προϊστάμενο της υπηρεσίας Μιχάλη Κουνδουρά, ζητώντας την άρση του νέου κανονισμού... 

...την αποσύνδεση της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ, την παρακράτηση της εισφοράς από την επιστροφή του ΦΠΑ, την κάλυψη σε ποσοστό 100% και την κρατική στήριξη του ΕΛΓΑ για να διατηρηθεί ο κοινωνικός του χαρακτήρας.
Πηγή:  karatzova.com

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει «στο φουλ» η συγκομιδή σπαραγγιού με στόχο τα 2 ευρώ

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει «στο φουλ» η συγκομιδή σπαραγγιού με στόχο τα 2 ευρώ

Λίγες ημέρες απομένουν έως ότου ξεκινήσει η συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής των σπαραγγιών και τα πράγματα συνεχίζουν να δείχνουν αισιόδοξα για την φετινή πορεία του προϊόντος στις αγορές. Τα πρώτα σπαράγγια που έχουν συγκομιστεί (αν και οι ποσότητες ήταν πολύ μικρές) «έπιασαν» τιμές από 3 έως 10 ευρώ το κιλό. Η προσδοκία των σπαραγγοπαραγωγών φέτος σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, είναι η μέση τιμή να κυμανθεί στα 2 ευρώ με απόδοση 700 κιλά το στρέμμα.
Ένας ακόμα ευνοϊκός παράγοντας εκτός της πρωιμότητας, είναι και η χρονική συγκυρία με το καθολικό Πάσχα να είναι στις 24 Απριλίου, κάτι που ευνοεί τις εξαγωγές μας προς τις αγορές της Γερμανίας. «Φέτος δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Κανονικούς ρυθμούς συγκομιδής θα έχουμε – αν πάει έτσι ο καιρός – από την επόμενη εβδομάδα. Φέτος έχουμε καλλιεργήσει 10.000 με 11.000 στρέμματα στην περιοχή», μας αναφέρει ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας.
Και προσθέτει: «Αν και οι τιμές που έχουν πιάσει μέχρι στιγμής τα πρώιμα σπαράγγια δεν είναι ενδεικτικές θα πρέπει να πούμε ότι κυμάνθηκαν από 3 έως 10 ευρώ το κιλό αλλά ήταν πολύ μικρές οι ποσότητες».
Τα κυριότερα κέντρα παραγωγής σπαραγγιού στην Ελλάδα βρίσκονται στα Γιαννιτσά, την Καβάλα, την Ορεστιάδα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ξάνθη. Η καλλιέργεια του σπαραγγιού καλύπτει περίπου 40.000 στρέμματα στη χώρα μας και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 22 έως 23 χιλιάδες τόνους (μέση απόδοση 550-575 χγρ/στρ). Το 90% της παραγωγής μας κατευθύνεται προς τις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα της Γερμανίας. Ο καιρός όμως παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση του προϊόντος, αφού οι Γερμανοί συνηθίζουν να το τρώνε με καλό καιρό και όχι με βαρυχειμωνιά.

Όπως ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας ο κ. Κλέαρχος Σαραντίδης «πέρσι τα πράγματα για καλλιέργεια του σπαραγγιού ήταν πολύ αρνητικά και ως προς τις τιμές και ως προς τις αποδόσεις των χωραφιών. Τα σπαράγγια της περιοχής μας είναι σε ολοκληρωμένη διαχείριση για να μπορέσουν να βρουν κάποια θέση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Πάντως αν και το σπαράγγι είναι υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, στην Ελλάδα η τιμή λιανικής (γύρω στα 5 ευρώ) για σαλάτα είναι ακριβή, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Στην Ευρώπη τα ανατολικά κράτη καλλιέργησαν πέρσι πολλά στρέμματα και έριξαν μεγάλες ποσότητες στη γερμανική αγορά, με αποτέλεσμα να έχουμε «πιέσεις» στην τιμή. Πέρσι η τιμή κυμάνθηκε 1,50 – 1,80 ευρώ».

Πηγή: agrotypos.gr

Αύξηση απασχόλησης 7% την τριετία 2008-2010 στον αγροτικό τομέα καταγράφει έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ

Αύξηση απασχόλησης 7% την τριετία 2008-2010 στον αγροτικό τομέα καταγράφει έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ
Η τάση αύξησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα κατά 7% και πλέον στο διάστημα της τριετίας 2008-2010 με τη δημιουργία 38.000 νέων θέσεων εργασίας, όπως καταγράφει η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει τη σημασία που αποκτά συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην αντιμετώπιση της ύφεσης που πλήττει την αγορά εργασίας, σε όλους σχεδόν τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή, με την αύξηση του αριθμού των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας που ξεκινούν από τον αγροτικό τομέα, αλλά και με μετακίνηση εργαζομένων από άλλους τομείς της οικονομίας, αποκτά ιδιαίτερη αξία μια και πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία επιδεινώνονται συνεχώς οι δείκτες απασχόλησης και ανεργίας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εύρεση εργασίας.
Αποκτά επίσης ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η αύξηση αυτή καταγράφεται στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, με σημαντική άνοδο στην κατηγορία της μισθωτής απασχόλησης και μάλιστα σε τομείς δραστηριότητας που συνδέονται με την παραγωγή διατροφικών αγροτικών προϊόντων (δενδρώδεις καλλιέργειες, κτηνοτροφία, αλιεία). Πρόκειται συνεπώς για μια θετική αναστροφή της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, η οποία οφείλεται άμεσα να υποστηριχτεί ώστε να αποκτήσει δυναμική και επιχειρηματικό χαρακτήρα.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας «Στην κρίσιμη περίοδο ύφεσης που διανύουμε, η σημαντική αυτή συνεισφορά στη στήριξη του παραγωγικού και του κοινωνικού ιστού της περιφέρειας, σε συνδυασμό με την ανάγκη αντιμετώπισης του διατροφικού ελλείμματος της χώρας και της συμβολής στη βελτίωση του περιβάλλοντος, αποτελούν κριτήρια που θέτουν τον αγροτικό τομέα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, ως τον τομέα εκείνο προς τον οποίο οφείλεται, κατά προτεραιότητα, να κατευθυνθούν οι αναπτυξιακές πολιτικές της Κυβέρνησης».

Πηγή: agrotypos.gr

Επιστολή επτά Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος για μείωση κατά 30% αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020

Με κοινή επιστολή η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και άλλοι έξι Υπουργοί κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν τη μείωση κατά 30% εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία χαμηλών εκπομπών σε άνθρακα μέχρι το 2050, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει τους υφιστάμενους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πέραν του χρονικού ορίζοντα του 2020.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80% μέχρι τα μέσα του αιώνα, δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος που αυτό θα καταστεί εφικτό.
Πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουμε σήμερα και όχι σε 40 χρόνια ένα σχέδιο, το οποίο θα προωθήσει τις κατάλληλες επενδύσεις στις τεχνολογίες και στις υποδομές χαμηλού άνθρακα εξασφαλίζοντας ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την Ευρώπη.
Τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να πετύχουμε τους στόχους μας με χρονικό όριο το 2050, μεγιστοποιώντας την ανάπτυξη, την ευημερία και την προσφορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν: στην ΕΕ έχουμε ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου κατά 17% από το 1990 έως το 2009.
Ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι η παρούσα δέσμευσή μας για μείωση 20% δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσουμε τον τελικό μας στόχο του 2050, επισημαίνοντας ότι ήδη διαθέτουμε τα εργαλεία και τις πολιτικές για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% στο εσωτερικό μας. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο ενεργειακής αποδοτικότητας, το οποίο καλωσορίζουμε καταδεικνύει εξίσου τα ιδιαίτερα αποτελέσματα που μπορεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας να επιφέρει. Το αίτημα για να προχωρήσουμε κατά προτεραιότητα σε ένα στόχο 30% μείωσης αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 προβάλει πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ.
Στη σημερινή συγκυρία που η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για το μέλλον μιας Ευρώπης χαμηλού άνθρακα θα έχει ευρύτερα αποτελέσματα πέρα από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα ενδυναμώσει την θωράκιση της ηπείρου μας από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και θα μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων. Επιπλέον, θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες στον τομέα των ταχέως εξελισσόμενων αγορών πράσινων αγαθών και υπηρεσιών.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένες βιομηχανίες ανησυχούν για τον τρόπο που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ωστόσο λύσεις υπάρχουν. Στο πλαίσιο της μακράς παράδοσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.
Καλούμε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτή την επείγουσα διαβούλευση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και να συμφωνήσουν για τον τρόπο που θα τεθεί σε ισχύ ο Οδικός Χάρτης ώστε η Ευρώπη, αντί να έπεται, να ηγηθεί της προσπάθειας για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα».

Οι Υπουργοί που υπογράφουν την επιστολή είναι:

1. Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- Ελλάδα.
2. Chris Huhne, Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- Ηνωμένο Βασίλειο.
3. Andreas Carlgren, Υπουργός Περιβάλλοντος- Σουηδία.
4. Lykke Friis, Υπουργός Κλίματος και Ενέργειας- Δανία.
5. Rosa Aguilar Rivero, Υπουργός Περιβάλλοντος, Αγροτικών και Θαλασσίων Υποθέσεων- Ισπανία.
6. Humberto D. Rosa, Υφυπουργός περιβάλλοντος- Πορτογαλία.
7. Dr Norbert R?ttgen, Ομοσπονδιακός Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας- Γερμανία.

Πηγή: agrotypos.gr

Βουλή: Διευκρινήσεις Κουτσούκου για τις πληρωμές στο συμπύρηνο ροδάκινο

Βουλή: Διευκρινήσεις Κουτσούκου για τις πληρωμές στο συμπύρηνο ροδάκινο
Στο υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη παρέπεμψε για το χρόνο εξόφλησης των ροδακινοπαραγωγών ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Κουτσούκος. Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι «η Αγροτική Τράπεζα, η οποία έχει δεχθεί αιτήματα πάρα πολλών επιχειρήσεων, έχει ήδη εγκρίνει δάνεια ύψους 17,3 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε - έξι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ζήτησαν δανειοδότηση, και έχει μεταφέρει και στα υποκαταστήματα αυτά τα χρήματα.
Η εκταμίευση καθυστερεί για τον εξής λόγο: «Ο κ. Σαχινίδης μετά από διάφορες καταγγελίες που δέχθηκε ότι η Επιτροπή Εγγυοδοσίας δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που θα έπρεπε, διέταξε έλεγχο και είναι εκεί τώρα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος κ. Ρακιντζής και το ΣΔΟΕ και ανεστάλη για περίπου μια εβδομάδα, δέκα ημέρες η λειτουργία της Επιτροπής, ώστε να υπογράψουν την εγγυοδοσία. Εάν ο κ. Σαχινίδης θα επιλέξει να αλλάξει την Επιτροπή ή να την ενεργοποιήσει, ώστε να βάλει την υπογραφή της για να πληρωθούν άμεσα, είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Ελπίζω όμως, μια και ήταν εδώ νωρίτερα και το κουβεντιάσαμε, ότι θα βρει τη λύση», διευκρίνισε ο κ. Κουτσούκος.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρέθεσε στοιχεία από την Ένωση Κονσερβοποιών, σύμφωνα με τα οποία «υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει, έχουν εξοφλήσει σχεδόν το σύνολο των παραγωγών, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει το 60% έως 70% της ποσότητας των ροδακίνων που έχουν μεταποιήσει και υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις, που βρέθηκαν σε οικονομική αδυναμία και έχουν πληρώσει πάρα πολύ χαμηλότερα ποσά. Αυτές οι επιχειρήσεις –πολλές από τις οποίες είναι στο σύστημα της εγγυοδοσίας και έχουν λαμβάνειν από τα 17 εκατομμύρια που έχει αποφασίσει να εκταμιεύσει η Αγροτική Τράπεζα- τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους παραγωγούς», είπε.
Για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2010 ο κ. Ι. Κουτσούκος είπε ότι θα έχουν καταβληθεί σε όλους τους ροδακινοπαραγωγούς μέχρι τον Απρίλιο, ενώ προέτρεψε όποιους παραγωγούς θεωρούν ότι αδικούνται να υποβάλλουν ενστάσεις.
Για τους παραγωγούς που δεν εισέπραξαν τα 4 λεπτά από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2009 ο κ. Κουτσούκος εξήγησε: «Έχουν μείνει μερικές δεκάδες παραγωγοί που δεν πήραν τα 4 λεπτά, επειδή δεν υπέβαλαν έγκαιρα τα δικαιολογητικά. Αν βρούμε τρόπο, θα το κάνουμε. Όμως πρέπει να τηρούμε ορισμένους όρους και ορισμένες προϋποθέσεις νομιμότητας. Εμείς δεν έχουμε εμπαίξει κανέναν. Δεν έχουμε υποσχεθεί τίποτα που να μην το έχουμε κάνει πράξη».

Πηγή: agrotypos.gr

Εντολή στον Καρχιμάκη να “ετοιμάσει” το κόμμα

14.03.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
                                               **(ΧΘΕΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ).

Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να διέψευσε, με τρόπο προσωπικό και κατηγορηματικό, το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της απευθείας μετάδοσης της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, φαίνεται ωστόσο ότι το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται… δια παν ενδεχόμενο!
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Statesmen», οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Μιχάλη Καρχιμάκη, Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος από το βράδυ της Παρασκευής έχει πάρει εντολή να «ξυπνήσει» τον κομματικό μηχανισμό.
Με προφανή στόχο, να αρχίσει το ΠΑΣΟΚ να κινείται σε ρυθμούς προεκλογικής προετοιμασίας, ανεξαρτήτως του αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, άμεσα ή μετά τις διακοπές του καλοκαιριού
Στο παραπάνω πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και η αποστολή περίπου 20.000 mails σε ανθρώπους της αγοράς, καθώς και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατέχουν κρίσιμα πόστα, προκειμένου να επικοινωνηθεί η «επιτυχία» του Γιώργου Παπανδρέου, να αλλάξει το κλίμα υπέρ της Κυβέρνησης, και να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ.
Είναι μάλιστα πιθανό, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο Γιώργος Παπανδρέου να ξεκινήσει στοχευμένες περιοδείες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα της Κυβέρνησης, και να αναπτερώσει το ηθικό των στελεχών, αλλά και των οπαδών του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Statesmen.gr

Θα κάνει το “χατίρι” της Ντόρας;

14.03.2011NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Η ανάσα που πήρε το Μέγαρο Μαξίμου από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup, είναι… σαν τον έρωτα: Δεν κρύβεται. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δείχνουν να έχουν ανακτήσει τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους, και να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, εκτιμώντας ότι θα καταφέρουν να καλύψουν το χαμένο πολιτικά έδαφος, ώστε να επιτρέψουν στον Γιώργο Παπανδρέου να βρεθεί σε θέση υπεροχής, και να κρίνει κατά βούληση για το αν οι συνθήκες τον διευκολύνουν να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του «Statesmen», από χθες είναι έντονος ο «δημιουργικός προβληματισμός» του πρωθυπουργικού επιτελείου, για το αν θα πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, και να ζητηθεί να ψηφιστεί από τη Βουλή με πλειοψηφία 3/5, δηλαδή 180 βουλευτές, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα επισημοποιηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, Και όχι το αναθεωρημένο μνημόνιο, στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα ο Γιάννης Μιχελάκης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι αρχηγοί κρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που αποτελούν και την πλειοψηφία στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ταχθεί υπέρ. Εκτιμούν λοιπόν ότι αν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσέλθει στη Βουλή και δεν υπερψηφίσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο Πρωθυπουργός θα μπορεί να τον κατηγορήσει για τη στάση του, και να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με πρόσχημα το «όχι» της Νέας Δημοκρατίας.
Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ωστόσο παραδέχονται ότι σε μια τέτοια κίνηση ενυπάρχει υψηλό ποσοστό ρίσκου, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή αν οι βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα συνταχθούν πλήρως με τις βουλές της ηγεσίας τους.
Γι’ αυτό και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική η αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου θα θέσει τους βουλευτές του προ των ευθυνών τους, χαράσσοντας στρατηγική «δυο κόσμων», στα πρότυπα της ρητορικής του Ανδρέα Παπανδρέου, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη «Δεξιά».

Statesmen.gr

“Shikara ga nai” (“Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”)

14.03.2011ΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» (Shikara ga nai) είναι η φράση που ακούγεται στη Σεντάι, θύμα του τρομακτικού σεισμού και του πρωτοφανούς «τσουνάμι» και στο Τόκιο.
Η προσομοίωση με την Ελλάδα, αντιστοιχεί στον αφανισμό, από το φαληρικό δέλτα μέχρι τη Λαμία!
Στην καταστροφή αυτή προτίθεται και το φάντασμα του Τσερνομπίλ. Οι ιαπωνικές αρχές φοβούνται, κάθε μέρα και περισσότερο, την εξάπλωση της μόλυνσης με πυρηνική ενέργεια από την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο1 και σε άλλους αντιδραστήρες του πυρηνικού κέντρου Φουκουσίμα. Ένα εκρηκτικό μείγμα, σεισμού, τσουνάμι και πυρηνικής μόλυνσης που προαναγγέλλει πάνω από χίλιους νεκρούς, ενώ 250.000 άτομα έχουν μετακινηθεί μετατρεπόμενοι σε εσωτερικούς μετανάστες.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ιαπωνική οικονομία έδινε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και που τη γυρίζει πίσω σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που γνώρισε, με επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, βρίσκοντας την ιαπωνική κεντρική τράπεζα σε μεγάλη δυσκολία ν΄ ανταποκριθεί οικονομικά στην εθνική τραγωδία που την έπληξε.
Δεν τη βοηθάει η διεθνής συγκυρία. Η Ιαπωνία θα βρεθεί στη ζώνη του μεγάλου κινδύνου για την οικονομία της, αν οι εξεγέρσεις και οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή επεκταθούν στην Αραβική χερσόνησο, που η οικονομία της εξαρτάται από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο, που εξάγει καθαρά κεφάλαια, με ποσοστό 11,5 %, μετά την Κίνα με ποσοστό 24,2% και τη Γερμανία με ποσοστό 13,3%. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της JPMorgan, παγκόσμιου εκτιμητή, η δαπάνη αποκατάστασης των επιπτώσεων της σεισμικής καταστροφής ανέρχεται σε περίπου 1,4 δις. €

Πηγή: Statesmen.gr
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ...
edition.cnn.com
In a nation besieged with grief over mounting casualties, fears of possible radiation and the threat of more earthquakes, the nightmare grew for Japanese residents Monday as thousands of bodies reportedly were found and crews struggled to keep damaged nuclear plants under control.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ...



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ...
Πηγή: Fimes gr

Εμείς, τι ακριβώς δώσαμε;

13.03.2011ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Οι στόχοι που είχε θέσει η ελληνική Kυβέρνηση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικα και τη μείωση των επιτοκίων, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είναι ουσιαστικά «γραμμή σωτηρίας» για την ελληνική οικονομία. Η συμπερίληψη, δε, στα συμπεράσματα του τελικού κειμένου συμφωνίας για τη δυνατότητα εξαγοράς κρατικών ομολόγων από τον μηχανισμό οικονομικής διευκόλυνσης ήταν ένα «ανέλπιστο» έξτρα μπόνους.
Πάντως οι χαμηλές προσδοκίες και απαισιόδοξες προβλέψεις για τα αποτελέσματα που θα προέκυπταν, που είχαν καλλιεργηθεί (εντέχνως;) από την ελληνική πλευρά στην κοινή γνώμη της χώρας, πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση, υπερτονίζουν το μέγεθος της επιτυχίας, που η πλειονότητα των κομμάτων, πλην της Aριστεράς, έσπευσαν να αναγνωρίσουν.
Σε μια διαπραγμάτευση υπάρχει το «δούναι και λαβείν». Εμείς μέχρι στιγμής έχουμε γίνει κοινωνοί της μιας πλευράς της εξίσωσης, του τί πήραμε. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, που αρνήθηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις της ΕΕ στο θέμα της μείωσης της εταιρικής φορολόγησης, δεν πήρε απολύτως τίποτα. Γεννάται εύλογα το ερώτημα, αφού εμείς πήραμε τα πάντα, τι δώσαμε;
Γεγονός είναι, βέβαια, ότι μάθαμε, με τον πλέον επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο, για τον όρο της αποκρατικοποίησης δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις ευρώ, ώστε να διασφαλίσουμε την μείωση επιτοκίων και επιμήκυνσης. Πάντως δεν έχει παρέλθει πολύς καιρός από τότε που ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπόσχονταν με αταλάντευτο τρόπο και στόμφο την ψήφιση νόμου που θα απαγόρευε την πώληση οποιασδήποτε κρατικής περιουσίας.
Είναι γεγονός ότι αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, για να να ενημερώσει τον κόσμο για τα αποτελέσματα της Συνόδου, και την επεξεργασία του κειμένου από τα Μέσα Ενημέρωσης άρχισε να διαφαίνεται ότι έχουμε δώσει αρκετά για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Αναμένουμε λοιπόν, με μεγάλη αγωνία, να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι δικές μας δεσμεύσεις απέναντι στους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Δυστυχώς το γενικό πλαίσιο των παραχωρήσεων της Ελλάδος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς. Μόνο όταν θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά τα μέτρα που δεσμευτήκαμε να λάβουμε θα είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε το μέγεθος της «επιτυχίας» μας ως χώρα.

Πηγή: Statesmen.gr

Σύσκεψη στο Δημαρχείο της Έδεσσας με τον κ. Σώκο

 
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Έδεσσας, με την ευκαιρία της επίσκεψης γνωριμίας στον Νομό Πέλλας του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Θύμιου Σώκου. Τον κ. Σώκο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι καιρός πια, κάθε φορά που θα υποδεχόμαστε εκπροσώπους της Πολιτείας, να μη αρκούμαστε να μας λένε ότι ζούμε σε έναν υπέροχο τόπο, αλλά να απαιτούμε να γίνει κάτι γι’ αυτόν».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, οι Δήμαρχοι του Νομού, Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, Πέλλας Γρηγόριος Στάμκος, Αριδαίας Δημήτριος Πασόης, Σκύδρας Γεώργιος Χοΐδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Έδεσσας, συνεργάτες του κ. Σώκου και Υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως τόνισε ο Γεν. Γραμματέας, δεν ήλθε ως «το μεγάλο αφεντικό», αλλά ως φίλος και συνεργάτης με στόχο την προώθηση θεμάτων της περιοχής και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στα ζητήματα που έθεσαν οι Δήμαρχοι για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες σε έργα των Δήμων τους και με τοποθετήσεις του κ. Γενικού, αλλά και ενημέρωση από τους Υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας αναφέρθηκε στα ακόλουθα ζητήματα:
1. Στην δημιουργία Μουσείου στην Έδεσσα και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στον Λόγγο
2. Στην επίσπευση των διαδικασιών για το τμήμα Έδεσσα-Άγρας της Ε.Ο. Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Φλώρινα
3. Στο αποτελματωμένο επί δεκαετίες έργο της μεταφοράς του Γηπέδου, ενώ έθεσε και το ζήτημα της κατασκευής σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου, που να ανταποκρίνεται στο αθλητικό δυναμικό του Δήμου
4. Στο έργο Βιολογικός Καθαρισμός της Άρνισσας και στην Μελέτη και Κατασκευή αντίστοιχων στους οικισμούς Νησί και Βρυττά, που βρίσκονται σε περιοχή NATURA
5. Στην άμεση ανάγκη δημιουργίας Λυκείου στην Άρνισσα και την προσθήκη αιθουσών στον υπάρχον Γυμνάσιο
6. Στην τουριστική ανάδειξη του παλαιού Αγ. Αθανασίου και του Χιονοδρομικού, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου Παναγίτσας
7. Σύνδεση Βερμίου-Βόρα μέσω Κεδρώνας και Άνω Γραμματικού.
Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Γιάννου ζήτησε την στήριξη του Γενικού στα αιτήματα που σχετίζονται με την παραχώρηση των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων στον Δήμο, την παραμονή του Πανεπιστημίου στην Έδεσσα και την αύξηση των δρομολογίων του ΟΣΕ προς Άρνισσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σώκος στην αρχή της ομιλίας του ξεκίνησε με την δήλωση ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», για να αναδιπλωθεί στην συνέχεια σταδιακά αναφερόμενος στις «δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα» και στην ανάγκη συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα.
Στα επί μέρους θέματα που έθιξε ο Δήμαρχος Έδεσσας υποσχέθηκε να στηρίξει τα αιτήματα και να βοηθήσει στην υλοποίησή τους.

Πηγή: Πέλλα News

Ενημέρωση για έντομο στην καλλιέργεια του καλαμποκιού

 
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει τους καλλιεργητές καλαμποκιού της περιοχής Αλμωπίας ότι την Παρασκευή 18-3-11 και ώρα 6:00 μ.μ. στο ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, στην Αριδαία, θα γίνει ομιλία από τους γεωπόνους της Υπηρεσίας μας με θέμα: ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ DIABROTICA VIRGIFERA LE CONTE στην καλλιέργεια του καλαμποκιού
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Τρύφων Τσαντάκης

Πηγή:  Πέλλα News

Δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου υπόσχεται το ΥπΑΑΤ ως αντιστάθμισμα της μη ρύθμισης των κτηνοτροφικών δανείων

Δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου υπόσχεται το ΥπΑΑΤ ως αντιστάθμισμα της μη ρύθμισης των κτηνοτροφικών δανείων
Στάση αναμονής κρατάει ο αγροτικός κλάδος στο άκουσμα της είδησης ότι πρόκειται να δοθούν δάνεια συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου το επόμενο διάστημα στους αγρότες. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από 15 περίπου μέρες στο Υπ.ΑΑΤ, μεταξύ της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μιλένας Αποστολάκη και του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η υφυπουργός ενημέρωσε τους αγελαδοτρόφους για την προσπάθεια που κάνει το ΥπΑΑΤ προκειμένου να εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα, σε κουβέντα που αφορούσε την ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών. Συγκεκριμένα η κα. Αποστολάκη ανέφερε ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα της ρύθμισης των κτηνοτροφικών δανείων αλλά το επόμενο διάστημα και οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτούς που θα έχουν την δυνατότητα να δανειοδοτηθούν.

Πηγή: agrotypos.gr

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι τα ηλεκτρονικά ενώτια των αιγοπροβάτων

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι τα ηλεκτρονικά ενώτια των αιγοπροβάτων
Άσχημα τα νέα για τους αιγοπροβατοτρόφους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους το ηλεκτρονικό ενώτιο, που θα πρέπει να τοποθετήσουν στα αυτιά των αιγοπροβάτων τους. Ειδικότερα σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κα. Μιλένα Αποστολάκη, γίνεται γνωστό ότι η αρμόδια αρχή είχε εισηγηθεί τη διερεύνηση της δυνατότητας καταβολής κρατικών ενισχύσεων για τη μερική, έστω, αντιστάθμιση των δαπανών που προκαλεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης στους κτηνοτρόφους. Ωστόσο, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 επεσήμανε την αδυναμία χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για το συγκεκριμένο σκοπό, έχοντας υπόψη τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον Τομέα Γεωργίας και Δασοκομίας και την αρχή Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Υπ.ΑΑΤ, η απόφαση αυτή αποτελεί πλήρη συμμόρφωση προς τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγνώριση και καταγραφή των αιγοπροβάτων, παρέχοντας όμως πλέον στους κτηνοτρόφους την εναλλακτική λύση της χρήσης ηλεκτρονικού ενωτίου αντί ηλεκτρονικού βώλου στα αιγοπρόβατα, στη θέση του συμβατικού ενωτίου το οποίο μέχρι σήμερα έφεραν. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «το ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως και ο ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος, θα εισάγεται στα αιγοπρόβατα που έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και σε όσα πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό.
Με την ηλεκτρονική σήμανση ενισχύεται τόσο το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων όσο και μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των “ελληνοποιήσεων”, την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων».
Η κα Αποστολάκη δήλωνε τότε ότι με τη διαδικασία αυτή ενισχύεται η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών να καταπολεμηθεί η πρακτική των «ελληνοποιήσεων». Παράλληλα, θα είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η επιτήρηση και καταπολέμηση των ασθενειών των αιγοπροβάτων. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια τήρησης της ιχνηλασιμότητας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και εξυγίανσης της αγοράς κρέατος από παράνομες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία και στρέφονται σε βάρος της προστασίας τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.

Τιμές

Σε ότι αφορά στο μέσο κόστος λιανικής διάθεσης των μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης σε άλλα κράτη- μέλη, ο ενδοστομαχικός βώλος σε συνδυασμό με το συμβατικό ενώτιο, διατίθεται περίπου στην τιμή των 3 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ). Ο συνδυασμός συμβατικό ενώτιο/ηλεκτρονικό ενώτιο διατίθεται στα 2,5 ευρώ. Οι τιμές αυτές, επισημαίνει η υφυπουργός, είναι ενδεικτικές και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες (μεμονωμένες ή μαζικές παραγγελίες π.χ. από Συνεταιρισμούς, πιθανή επιπλέον χρέωση για την τοποθέτηση του στομαχικού βώλου από ειδικευμένο κτηνίατρο ή τεχνικό κλπ).
Πηγή:  agrotypos.gr

H Αγροτική Τράπεζα χρηματοδοτεί αγρότες που επιθυμούν να επενδύσουν στην «πράσινη» ενέργεια

H Αγροτική Τράπεζα χρηματοδοτεί αγρότες που επιθυμούν να επενδύσουν στην «πράσινη» ενέργεια
Με δύο χρηματοδοτικά προγράμματα, απευθύνεται η Αγροτική Τράπεζα σε αγρότες που επιθυμούν να επενδύσουν στην «πράσινη» ενέργεια. Ενημέρωση για το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών, παρέχει η ΑΤΕBank με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου. Με το έγγραφο ενημερώνεται ο βουλευτής της ΝΔ ότι η Τράπεζα από τον περασμένο Μάρτιο έχει καθιερώσει «μια σειρά πράσινων τραπεζικών προϊόντων για να καλύψει όλες τις ανάγκες των αγροτών που σχετίζονται με τις πράσινες δράσεις τους».
Μεταξύ αυτών, είναι και το πρόγραμμα «Χρηματοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» που αφορά επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αγρότες που επιθυμούν να επενδύσουν στη δημιουργία αιολικών πάρκων, υδροηλεκτρικών μονάδων, ή φωτοβολταϊκών σταθμών έως 100ΚW και χρηματοδοτεί μέχρι και το 85% του συνολικού εκτιμώμενου κόστους επένδυσης, πλέον του κόστους σύνδεσης του κάθε σταθμού με το δίκτυο. Η διάρκεια αποπληρωμής ανέρχεται σε 15 χρόνια.
Εξάλλου, η Αγροτική Τράπεζα με το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκών ειδικά για αγρότες της ATE Leasing, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγροτών, «δίνει λύση σε όσους αγρότες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτεί μέχρι και το 100% της αξίας εξοπλισμού, με διάρκεια χρηματοδότησης από 8 έως 15 έτη, δυνατότητα περιόδου χάριτος και χωρίς πρόσθετες διασφαλίσεις παρά μόνο εκχώρηση της σύμβασης με το ΔΕΣΜΗΕ.
To έγγραφο της ΑΤΕ διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου με την οποία έχει επισημάνει ότι υπάρχει απροθυμία τραπεζών για τη χορήγηση δανείων προς τους αγρότες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο κ. Νικολόπουλος είχε επισημάνει ότι «η εξαίρεση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τον Αναπτυξιακό Νόμο και η δυστοκία των τραπεζών στη χορήγηση δανείων, δημιούργησαν ανησυχία και ανασφάλεια στους επαγγελματίες αγρότες για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων λόγω της απροθυμίας των τραπεζών για χορήγηση δανείων».
Ο βουλευτής της ΝΔ είχε επιπλέον επισημάνει πως το κόστος της σύνταξης μελέτης φακέλου και της κατάθεσής του «προβληματίζει αγρότες εν δυνάμει επενδυτές».

Πηγή: agrotypos.gr

Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ
Την δυνατότητα να βάλουν σε τάξη τις οφειλές τους θα έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ αφού σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρεται ότι δίνεται η δυνατότητα αναστολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές μέχρι 31/12/2010. Η παραπάνω ρύθμιση θα ισχύσει αρκεί να καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μέχρι 31/12/2012. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη οι οφειλέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν τους 300.000.
Ειδικότερα η τροπολογία αναφέρει ότι στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ποσού 600 ευρώ και άνω, παρέχεται, και κατά παρέκκλιση των διατάξεων των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 57 του ν. 3863/2010, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου της παρ. 3 του άρθρου 56 του ν. 3863/2010, η ευχέρεια εξόφλησης σε δόσεις των καθυστερούμενων οφειλών τους, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών τους:
i. Προβλέπονται έως 20 τριμηνιαίες δόσεις, ελαχίστου ποσού 150 ευρώ έκαστη. Η πρώτη δόση προκαταβάλλεται μαζί με τις τρέχουσες εισφορές κατά την έναρξη της ρυθμίσεως.
ii. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο 2 συνεχόμενων δόσεων, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών, συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.
iii. Στους οφειλέτες που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση και τηρούν τους όρους αυτής χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας έως έξι 6 μηνών.
iv. Στην παρούσα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις, όσον αφορά στο μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.
v. Με την υπαγωγή τους στην πρόβλεψη της παραγράφου αυτής αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης εναντίον τους.
vi. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 53 έως και 62 του Ν. 3863/2010.

Πηγή:  agrotypos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου