Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ο χειρότερος εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα στην Ιαπωνία

 ΙΑΕΑ: «Πολύ σοβαρή η κατάσταση» - Συναγερμός και για τα τρόφιμα
Μέγεθος κειμένου

 

    - Σπέρνει το χάος ο κοινοτικός επίτροπος Ενέργειας: «περιμένω κινδύνους για τη ζωή των πολιτών»!
    - Νέοι καπνοί από τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα – Επιβεβαιωμένη η βλάβη σε τρεις αντιδραστήρες
    - «Πληροφορίες από πρώτο χέρι» ζητά η ΙΑΕΑ και μεταβαίνει στο Τόκιο ο επικεφαλής της
    - Η Ε.Ε. ζητά από τα κράτη-μέλη της να ελέγχουν τα εισαγόμενα από την Ιαπωνία τρόφιμα
    - 430.000 άστεγοι στο έλεος του καιρού, χάνουν την υπομονή τους και οι Ιάπωνες!

    Μέρα με την ημέρα, αντί ο πυρηνικός εφιάλτης να απομακρύνεται, γίνεται χειρότερος. Συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές πως στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Να εκραγούν και οι έξι αντιδραστήρες της πυρηνικής μονάδας!

    Και στον παγκόσμιο πανικό δε βοηθούν οι δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έγινε «άγγελος» κακών! Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε τα περί «πραγματικής καταστροφής» και αντίδρασης σοκ από τους Ιάπωνες. «Το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον στα χέρια του Θεού. Στις επόμενες ώρες, αναμένω καταστροφικές εξελίξεις και κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων στο νησί», είπε σοκάροντας το ακροατήριό του και όχι μόνο! Παράλληλα, επέπληξε τους Ιάπωνες για την αντίδρασή τους: «εργάζονται με πυροσβεστικές αντλίες, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν γνωρίζουμε πλέον πώς θα τα βγάλουν πέρα. Πρόκειται για μια καταστροφή και αντιδρούν με ημίμετρα».
    ΦΩΤΟ REUTERS
    ΦΩΤΟ REUTERS
    Η ΙΑΕΑ άλλωστε επιβεβαίωσε τη βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι προσπάθειες των υπευθύνων της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα είναι ξεκάθαρο πως δεν αποδίδουν.
    Τώρα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 για να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται ανησυχητικά.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.
    ΦΩΤΟ REUTERS
    ΦΩΤΟ REUTERS
    Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3, ο οποίος περιέχει και πλουτώνιο.

    «Ορισμένα θραύσματα στο έδαφος από την έκρηξη της 14ης Μαρτίου μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν προτού μπορέσει να αρχίσει η ρίψη νερού με αντλίες», καταλήγει η ΙΑΕΑ.

    Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι καπνοί φάνηκε να βγαίνουν από τον αντιδραστήρα Νο3, εντείνοντας την ανησυχία. Η οποία έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και ώρα με την ώρα γιγαντώνεται και οι οιωνοί είναι οι χειρότεροι δυνατοί!

    «Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο, ο άνθρωπος που έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
    Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί.

    Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες που δεν έχουν πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία. Όπως δεν έχει ούτε και η ίδια η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για αυτό και ο –ιαπωνικής καταγωγής- γενικός διευθυντής της Γιουκίγια Αμάνο μεταβαίνει, την Πέμπτη, στο Τόκιο για να ενημερωθεί προσωπικά!

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα μαθήματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη τους να ελέγχουν τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία. Στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται επίπεδα υψηλότερα των επιτρεπόμενων ορίων ραδιενεργού μόλυνσης, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιταλία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και απαγόρευσε την εισαγωγή τροφίμων από τις 11 Μαρτίου, ημέρα του καταστροφικού σεισμού.

    ΗΠΑ: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα Νο4

    Η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC).

    «Εκτός από τους τρεις αντιδραστήρες που ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της θεομηνίας, ένας τέταρτος αντιδραστήρας αποτελεί επίσης, εφεξής, αιτία ανησυχίας. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της NRC, Γκρέγκορι Γιάτσκο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

    «Πιστεύουμε ότι έγινε μια έκρηξη υδρογόνου σε αυτόν τον αντιδραστήρα", εξήγησε».

    «Πιστεύουμε ότι η εφεδρική μονάδα αποθήκευσης έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον νερό στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος που διεξάγονται στο χώρο της μονάδας για να αποφευχθεί η καταστροφή», πρόσθεσε.

    «Δεν έλαβαν υπόψη τους τον κίνδυνο τήξης του πυρήνα»
    Η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979, δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα!

    «Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψη στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα, με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του '70», δήλωσε ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN.
    ΦΩΤΟ REUTERS
    ΦΩΤΟ REUTERS
    Το περιοριστικό κέλυφος είναι ένα αδιαπέραστο περίβλημα που αποσκοπεί στην απομόνωση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών προϊόντων από τον εξωτερικό χώρο ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος.

    Ωστόσο οι δημιουργοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το περιοριστικό κέλυφος τις δεξαμενές ψύξης του αναλωθέντος καυσίμου, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αντιδραστήρα και αυτό το περίβλημα.

    Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά πλέον «την κύρια πηγή ανησυχίας» καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας απευθείας στην ατμόσφαιρα», κατέληξε η ASN.

    Απομακρύνονται οι ξένοι πολίτες
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου, ενώ η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο και τη Γιοκοχάμα λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Τμήμα του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Τόκιο έχει ήδη μετακινηθεί στην Οσάκα.

    Και η Κροατία αποφάσισε να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξάλλου ήδη συστήσει στους Κροάτες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Η ελβετική κυβέρνηση, επίσης, συμβούλευσε τους υπηκόους της να φύγουν από την Ιαπωνία, ή τουλάχιστον από τις περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες λόγω του κινδύνου μίας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής. Η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Μισελίν Καλμί-Ρε τόνισε μετά το πέρας του έκτακτου ομοσπονδιακού συμβουλίου ότι προς ώρας οι επαναπατρισμοί μπορεί να γίνουν μέσω κανονικών πτήσεων, αλλά σε περίσταση ανάγκης θα ενοικιασθούν αεροσκάφη.

    1.890 Ελβετοί βρίσκονται στην Ιαπωνία και 1.592 εξ αυτών ήδη έχει γίνει κατορθωτό να εντοπισθούν από την πρεσβεία της χώρας.

    Η πρώτη χώρα που κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία το συντομότερο ήταν η Γαλλία, που νωρίτερα ζήτησε άμεση σύγκληση της G7 και της G20.

    Στα 80 χλμ οι αμερικανικές δυνάμεις
    Οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα. Το μέτρο αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

    Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί εξάλλου σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου ενόψει αποστολών τους σε ένα μέτρο που έχει λάβει για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας.

    Παράλληλα, ικανός αριθμός από ιδιοκτήτες ναυτιλιακών εταιρειών σχεδιάζει να αποφύγει την προσέγγιση στις περιοχές υψηλού κινδύνου στην Ιαπωνία και να αλλάξουν τη γραμμή πλεύσης των πλοίων τους φοβούμενοι πιθανή εξάπλωση της ραδιενέργειας, τόνισαν σήμερα πηγές του τομέα.

    Οι ναυτιλιακές πηγές τόνισαν πως τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα στερεά φορτία, όπως δημητριακά και κάρβουνο, όπως επίσης και τα πετρελαιοφόρα, ενδέχεται να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν τις πληγείσες περιοχές στην Ιαπωνία.


    Διαβάστε επίσης
    Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία
    Οι 4 πληγές της Ιαπωνίας: Ο σεισμός, το τσουνάμι, η πυρηνική απειλή και τώρα ο χιονιάς
    Τρέμουν το ραδιενεργό νέφος - Μετρήσεις ραδιενέργειας σε κάθε αεροπλάνο που επιστρέφει από την Ιαπωνία! 
    Εμπάργκο εισαγωγών στα τρόφιμα εξ Ιαπωνίας από την Ιταλία
    Τώρα, ελέγχει τα πυρηνικά της εργοστάσια και η Μαδρίτη

    Πηγή: Newsit.gr

    «Στις πλάτες» 7μελούς επιτροπής αγροτών η τύχη του συμπύρηνου ροδάκινου

     Στάση αναμονής κρατούν οι μεταποιητές «Στις πλάτες» 7μελούς επιτροπής αγροτών η τύχη του συμπύρηνου ροδάκινου. Στάση αναμονής κρατούν οι μεταποιητές
    Στη σύσταση επταμελούς επιτροπής αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ροδακινοπαραγωγοί κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 14 Μαρτίου, την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Κανελλόπουλος. Σκοπός της σύσκεψης σύμφωνα με όσα δήλωσαν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των ροδακονοπαραγωγών ήταν η δημιουργία μιας ομάδας διεκδίκησης, η οποία θα διαπραγματεύεται με τους βιομηχάνους την απορρόφηση του ροδάκινου.
    Επικεφαλής, της επταμελούς ομάδας ορίστηκε ο Γιάννης Βράνας μέλος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών. Στην κίνηση αυτή του υπουργείου η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος κρατάει στάση αναμονής. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), στον ΑγροΤύπο: «Θα θέλαμε και εμείς από την πλευρά μας να έχουμε ενημέρωση για την δραστηριότητά αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να πάρουμε θέση».
    Στόχος της Ομάδας είναι να ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις τον Φλεβάρη, να ολοκληρώνονται στο τέλος Μάρτη και αμέσως μετά να υπογράφονται τα συμβόλαια ώστε έγκαιρα ο παραγωγός να γνωρίζει που θα παραδώσει την παραγωγή του και με τι τιμή θα πληρωθεί. Αν αγρότες και βιομήχανοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα εξουσιοδοτείται το υπουργείο να αποφασίσει για τις διαφορές που θα προκύψουν. Για τα παραπάνω ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας, κ. Τάσος Χαλκίδης αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Έγινε μια πολύ καλή κουβέντα.. Συστάθηκε μια 7μελής επιτροπή για όλη την Ελλάδα για το συμπύρηνο ροδάκινο και για τα συμβόλαια για την συμβολαιακή γεωργία. Ο Γιάννης Βράνας είναι πρόεδρος της επιτροπής. Έγινε μια διαδικασία πολύ σωστή και σοβαρή και από εδώ και πέρα πρέπει να δουλέψουμε για να δούμε τα αποτελέσματα».
    Και προσθέτει: «Όσον αφορά στις πληρωμές ακόμα μένουμε απλήρωτοι. Πήραμε τα 10 λεπτά και συνεχίζουμε έτσι. Ο στόχος της ομάδας θα είναι να κάνει διαπραγματεύσεις από τον Φλεβάρη έως τον Μάρτιο και αμέσως μετά να υπογράφονται τα συμβόλαια ώστε έγκαιρα ο παραγωγός να γνωρίζει που θα παραδώσει την παραγωγή του και με τι τιμή θα πληρωθεί. Την επιτροπή αποτελούν εκτός από τον κ. Βράνα ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος, ένας παραγωγός από την Λάρισα, ένας από τα Γιαννιτσά και οι υπόλοιποι από την Βέροια και το Αμύνταιο. Ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Είναι ένα πολύ καλό βήμα για την καινούρια χρονιά».

    Πληρωμές

    Όσον αφορά στο θέμα των πληρωμών ο ΑγροΤύπος ρώτησε και τον κ. Αποστόλου που ακριβώς βρίσκεται το θέμα. «Αυτή την στιγμή έχουν ξοφλήσει τρεις βιομηχανίες και πάμε για τέσσερις πλην από αυτές που έχουν προσφύγει στο σύστημα της ρύθμισης Σαχινίδη που αναμένουμε από μέρα σε μέρα την τελική του έγκριση. Είδαμε και την δήλωση του κ. Κουτσούκου ότι είναι έτοιμες οι τράπεζες. Περιμένουμε διακαώς να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να εξοφλήσουν και οι υπόλοιπες βιομηχανίες οι οποίες θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν πληρώσει ήδη ένα ποσοστό».
    Τέλος να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη υπό τον γ.γ. γραμματέα του Υπ.ΑΑΤ, κ. Κανελλόπουλό συμμετείχαν 16 ομάδες παραγωγών, 13 συνεταιριστικές οργανώσεις, και τρεις ενώσεις, από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας.

    Πηγή: agrotypos.gr

    Πως θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος πετρελαίου στους αγρότες

    Σπαράγγια
     15/3/2011
    Καθορίστηκαν οι ποσότητες για τις οποίες ισχύει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στις αγροτικές εργασίες, με εισήγηση ειδικής επιτροπής, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά. Για την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των γεωργών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που είναι καταχωρημένα στην κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τις αιτήσεις-δηλώσεις τους για ενιαία ενίσχυση, για τις κατηγορίες των γεωργικών τους δραστηριοτήτων.
    «Για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων του πετρελαίου κινητήρων χρησιμοποιήθηκαν δείκτες μηχανικής απασχόλησης κατόπιν πρότασης ειδικής επιτροπής και καθορίστηκε το είδος και ο αριθμός επεμβάσεων ανά καλλιέργεια ή ομάδα καλλιέργειας όπως και κάθε κατηγορία ή είδος ζωϊκού κεφαλαίου με βάση τα γενικά και γεωργοτεχνικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο», διευκρινίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.
    Πηγή: agrotypos.gr

    Aισχροκέρδεια στην ελληνική αγορά καυσίμων παραδέχεται η Κομισιόν

    16/3/2011 Ως «εγκληματική συμπεριφορά» χαρακτήρισε ο Επίτροπος John Dalli, αρμόδιος για Θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, τη συνεχιζόμενη αισχροκέρδεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική εγχώρια αγορά καυσίμων, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Πουπάκη σχετικά με την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής της βενζίνης.

    Ο επίτροπος στην απάντησή του επισήμανε ότι οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη και ότι «το εν λόγω ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου».
    Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με αφορμή καταγγελίες φορέων του κλάδου καυσίμων και πολιτών που έπεσαν θύματα αισχροκέρδειας, στη σχετική ερώτησή του, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών και κατ' επέκταση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η κερδοσκοπία εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών στην αγορά καυσίμων.

    Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι δύο πρόσφατες ερωτήσεις που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής προς την Επιτροπή σχετικά με την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου με δυσμενείς επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό και κυρίως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξαιτίας των παρατεταμένων αναταραχών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
    «Τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά καυσίμων διαρκώς επιδεινώνεται με την τιμή της αμόλυβδης να "χτυπά" νέο ρεκόρ όλων των εποχών, την αρμόδια ομοσπονδία να καταγγέλλει πειραγμένες αντλίες στα πρατήρια και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προειδοποιεί για πρακτικές καρτέλ, η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες καταναλωτές από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια εις βάρος τους», δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.

    Πηγή: agrotypos.gr

    "Το πεπρωμένο της Ιαπωνίας στα χέρια του Θεού"



       Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο, ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, εκτίμησε ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον "στα χέρια του Θεού". "Πολύ σοβαρή" χαρακτηρίζει την κατάσταση ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

        Η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.

        Τη θλίψη και την ανησυχία του, εξέφρασε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο. «Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

        Στο μεταξύ, οι ιαπωνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

        Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα 4 αποτελεί πλέον την πηγή "της κύριας ανησυχίας" στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδιενεργού υλικού "απ΄ευθείας στην ατμόσφαιρα", σύμφωνα με την Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).

        Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών, σύμφωνα με νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό της αστυνομίας της Ιαπωνίας.

        Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία, ενώ η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο. Παράλληλα, και η Κροατία αποφάσισε να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της.

       Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τεστ στα πυρηνικά της ΕΕ Video
       Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διενεργήσει "τεστ αντοχής" στις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της για να ελεγχθεί εάν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας , μετά από τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

        Μιλώντας μετά την ειδική σύνοδο των υπουργών Ενέργειας ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε ότι "υπήρξε γενική συμφωνία" στην πρόταση της Αυστρίας για τη διενέργεια μιας σειράς "τεστ αντοχής" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα γειτονικά της κράτη.

        "Κανείς δεν είχε αντίθετη γνώμη όσον αφορά τα τεστ αντοχής" ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επέστρεψε το προσωπικό του "Φουκουσίμα"


    Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού που είχε απομακρυνθεί προσωρινά εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης των τιμών της ραδιενέργειας, επέστρεψε στον χώρο του σταθμού για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της σειράς των βλαβών στους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα.Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδισαν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου CH-47 Shinook να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4. Για "σκηνές από την Αποκάλυψη" έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ.
    Περισσότερα
    Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προελαύνει ο Καντάφι

       Πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες και βαρύ πυροβολικό ακούστηκαν χθες το βράδυ στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης και προπύργιο των εξεγερμένων. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο στρατός που παραμένει πιστός στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είχε ανακοινώσει ότι επίκειται επίθεσή του στη Βεγγάζη.

        Την πεποίθησή της κυβέρνησης της Λιβύης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο στρατός θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όσες περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών, εξέφρασε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, από την Τρίπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της χώρας, Κάλεντ Καίμ.

        Στην ίδια συνέντευξη ο Κάλεντ Καίμ, αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ζητούν βοήθεια για την ανατροφή των παιδιών τους


    «Πλημμύρισαν» τα χωριά SOS από παιδιά, των οποίων οι νεαροί γονείς αδυνατούν πλέον ν' ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας και καταφεύγουν σε ιδρύματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα, τουλάχιστον για τα "αδύναμα" μέλη των οικογενειών τους. Σύμφωνα με στοιχεία από το παιδικό χωριό SOS, στην Αττική, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το 80% των περιπτώσεων που απευθύνθηκαν σ’ αυτά αφορά περιστατικά που οι γονείς των παιδιών αδυνατούν, λόγω φτώχειας, να τα μεγαλώσουν.
    Περισσότερα
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αντιπαράθεση για τις αποφάσεις της συνόδου



       "Ήταν μια δύσκολη  διαπραγμάτευση. Αυτά όμως που σας είχαμε πει ότι θα προσπαθούσαμε τα πετύχαμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας σήμερα τη Βουλή για τα αποτελέσματα του άτυπου συμβουλίου κορυφής. Κατά τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι και μετά την άτυπη σύνοδο η Ελλάδα έχει πολλά μπροστά της να κάνει.

        "Η λύση είναι στα χέρια όλων μας. Με τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει και άλλες που έχουμε ακόμη μπροστά μας να κάνουμε. Οι αλλαγές αυτές θα θίξουν προνόμια και παλιά κατεστημένα. Θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές", ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις για να "δώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα χωρίς χρέη". Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση ότι οι ίδιοι είναι το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας, ότι μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του μνημονίου και η στροφή στην ανάπτυξη. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει, γιατί όλα αυτά τα οποία κερδήθηκαν -και τα οποία σαφώς συνιστούν μία ανακούφιση- είχαν προαποφασιστεί από νωρίτερα. Αντιθέτως πρόσθεσε με την ακολουθούμενη πολιτική ανοίγει ο δρόμος για αλλεπάλληλα νέα μνημόνια, ώστε να συνεχιστεί η εξάρτηση.

        Η κυβέρνηση λέει ψέματα και τη μισή αλήθεια σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο ευρωσυμβούλιο, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της Βουλής και προέβλεψε ότι θα παρθούν μέτρα πιο βάρβαρα για τους εργαζόμενους. Ακόμα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διεκδικεί μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύει η συνοχή της ΕΕ και υπογράμμμισε ότι ο βρυκόλακας και ο εφιάλτης του ελληνικού λαού δεν είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, αλλά το κεφάλαιο. "Εμείς δεν διαχωρίζουμε το χρέος. Το χρέος το γέννησε παράνομα το κεφάλαιο, ο ανταγωνισμός και οι αντιπαραγωγικές δυνάμεις. Εμείς λέμε στον ελληνικο λαό να το διαγράψει και να μην το αναγνωρίσει, γιατί είναι παράνομο και τέτοιο πρέπει να το θεωρεί", ανέφερε η κ. Παπαρήγα. Εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι αυτό που συζητάει η Ευρώπη, είναι πως θα κατανεμηθεί η "χασούρα" και η ζημιά χωρίς να χάσει το κεφάλαιο. Τέλος, η γγ του ΚΚΕ μίλησε για καρατόμηση της φορολογίας του ελληνικού λαού και για "75 δισ. κοστούμι που κόπηκε σε βάρος του για τα επόμενα χρόνια".

        «Αυτά που πήραμε ως Ελλάδα είναι θετικά. Το θέμα που μπαίνει, είναι αυτός ο νέος βατήρας: Θα μπορέσει η κυβέρνηση που έρχεται να το διεκπεραιώσει - να διαχειριστεί αυτή τη νέα ευκαιρία;» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τις αποφάσεις του άτυπου ευρωπαϊκού συμβουλίου της 11ης Μαρτίου.

        Ο κ. Καρατζαφέρης, ζήτησε στο πλαίσιο αυτό, ομοψυχία του πολιτικού κόσμου, «να πάνε στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί με το αεροπλάνο του Παπανδρέου, για να δείξουμε πως το ``διαίρει και βασίλευε`` δεν υφίσταται».

        "Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση, ήταν να βάλει θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων. "Για να πούμε ότι κερδίσαμε, έπρεπε να πάρουμε κάτι. Εμείς απλά κερδίσαμε παίρνοντας αυτά που ήθελαν να μας δώσουν. Δεν δικαιούστε να πανηγυρίζετε γιατί είναι ύβρεις. Δεν δικαιούστε να παίρνετε αποφάσεις που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής που πήρατε από τον ελληνικό λαό από τον οποίο σήμερα οφείλετε να ζητήσετε την κρίση του", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αρχειοθήκη ιστολογίου