Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Νέα «λυπητερή» 22 δισ. ευρώ

Τι προβλέπει το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της κυβέρνησης για το 2012-14, όπως το αποκάλυψε το ∆ΝΤ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

 Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Μείωση των κοινωνικών επιδοµάτων που χορηγούνται σε νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας, νέα µείωση αµοιβών στις ∆ΕΚΟ και καταργήσεις επιδοµάτων δηµοσίων υπαλλήλων προβλέπει µεταξύ άλλων το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα οικονοµικής πολιτικής 2012-2014 που ετοιµάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Προλαβαίνοντας τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα στελέχη του ∆ΝΤ στην έκθεση που υπέβαλαν ενόψει της εκταµίευσης της 4ης δόσης του δανείου έδωσαν την πρώτη γεύση των µέτρων που έρχονται µε βάση όσα τους εκµυστηρεύθηκε το οικονοµικό επιτελείο τον περασµένο µήνα στην Αθήνα. Η έκθεση δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα.

Από τα µέτρα αυτά (που κυµαίνονται στο πλαίσιο των 22 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη πει η κυβέρνηση) ξεχωρίζουν µεταξύ άλλων οι προβλεπόµενες µειώσεις – όχι καταργήσεις – των κοινωνικών επιδοµάτων σε όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή πάνω από 6.000 ευρώ ατοµικό εισόδηµα ή πάνω από 13.608 σε περίπτωση τετραµελούς οικογένειας µε δύο παιδιά).Το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε ήδη την καταγραφή των επιδοµάτων και πρόκειται να την ολοκληρώσει τον Ιούνιο. Μεταξύ των κοινωνικών επιδοµάτων περιλαµβάνονται το επίδοµα ανεργίας, πολυτέκνων, το ΕΚΑΣ, η επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισµό Εργατικής Κατοικίας κ.ά.

ΝΕΑ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Η καθιέρωση νέων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων θα αφορά στο εξής όχι µόνο τη χορήγηση επιδοµάτων αλλά και τις παροχές σε είδος, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς του υπουργείου Εργασίας (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.). Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ∆ΝΤ, µε την παρέµβαση αυτή επιδιώκεται η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και η κατάργηση των επικαλύψεων που υπάρχουν σήµερα µε διαφορετικά επιδόµατα για τον ίδιο σκοπό. Από το µέτρο αυτό το υπουργείο Οικονοµικών, στα στοιχεία του οποίου βασίσθηκε το ∆ΝΤ, εκτιµά ότι µπορούν να εξοικονοµηθούν 1-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ.

Στα 4,6 δισ. ευρώ, εξάλλου, εκτιµάται ότι µπορεί να φτάσει η εξοικονόµηση από τη συγκράτηση της µισθο λογικής δαπάνης στο ∆ηµόσιο. Στο υπουργείο Οικονοµικών υποστηρίζουν ότι αυτό θα προκύψει σε µεγάλο βαθµό από την εφαρµογή του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις, που θα οδηγήσει σε µείωση του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων κατά 150.000-200.000. Η έκθεση του ∆ΝΤ πάντως αναφέρεται ακόµη και στη µείωση των επιδοµάτων ως ποσοστό του βασικού µισθού καθώς και στον περιορισµό των προαγωγών και των ωριµάσεων στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, δίνοντας µια πρόγευση του περιεχοµένου του ενιαίου µισθολογίου.

Αλλα 2,3 - 3,4 δισ. προβλέπεται να εξοικονοµηθούν από την αναδιάρθρωση των δηµοσίων επιχειρήσεων, χάρη στο πάγωµα και εκεί των προσλήψεων αλλά και στην περαιτέρω περικοπή των επιδοµάτων των υπαλλήλων τους. Για τις ∆ΕΚΟ η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόµη ευθυγράµµιση µε τους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα, που σήµερα είναι πολύ χαµηλότεροι. ΣΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ∆ΑΠΑΝΕΣ. Περικοπές θα υπάρξουν και στις αµυντικές δαπάνες, κυρίως τις προµήθειες, καθώς ο στόχος είναι να προσεγγίσουν τα µέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον τοµέα της υγείας, ερωτηµατικά προκαλεί η πρόβλεψη για επισηµοποίηση των σηµερινών άτυπων πληρωµών, που προφανώς είναι τα φακελάκια.

Μειώσεις κοινωνικών επιδοµάτων αλλά και των επιδοµάτων στις ∆ΕΚΟ
Στο στόχαστρο οι φοροαπαλλαγές
Περίπου το 1/3 της δηµοσιονοµικής προσαρµογής του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος σχεδιάζεται να προέλθει από την αύξηση φορολογικών εσόδων.
Στο στόχαστρο θα µπουν οι φοροαπαλλαγές για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

«Βλέπει φως» στο β’ εξάµηνο του 2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα αρχίσει να βγαίνει από τον πάτο του πηγαδιού κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2011, εκτιµά στην έκθεσή του το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, που επιµένει στην πρόβλεψή του για µείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 3% (έναντι 4,5% το 2010).

Οι εµπειρογνώµονες του Ταµείου αναγνωρίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση έχει υποχωρήσει περισσότερο από τις προβλέψεις λόγω της ανεργίας και της διακοπής της δανειοδότησης από τις τράπεζες, αλλά ευελπιστούν πως οι αυξηµένες εξαγωγές και ο τουρισµός θα αντισταθµίσουν το πρόβληµα. Για το δηµόσιο χρέος εκτιµούν ότι είναι βιώσιµο, προσθέτουν όµως πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σηµαντικά αν υλοποιηθεί το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μάχη με το χρόνο-συνεχείς ρίψεις νερού


 

Σταθερή η κατάσταση στον αντιδραστήρα
Αναμένεται διάγγελμα Ομπάμα

Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2011
Σταθερή είναι -σε σύγκριση με χθές- η κατάσταση που επικρατεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπως αναφέρουν ειδικοί στελέχη της Διεθούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ενώ αργότερα σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα για τις καταστροφές στην Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή, όλη την ημέρα οι ιαπωνικές αρχές πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού από ελικόπτερα του στρατού αλλά και οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αεροπλάνα στην Ιαπωνία προκειμένου να διευκολύνουν όσους Αμερικάνους πολίτες επιθυμούν οικειοθελώς να εγκαταλείψουν τη χώρα, ζητώντας παράλληλα από όσους δεν το κάνουν να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Πυρηνικός χειμώνας Πενήντα ήρωες παλεύουν µέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο Τα σχολεία έχουν µετατραπεί πλέον σε τεράστια νεκροτοµεία Ανησυχία στο Τόκιο και τις γύρω περιοχές Ιαπωνία: Ανησυχία στο Τόκιο για τη ραδιενέργεια

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαγράφονται οι Τζίμας-Κεφαλογιάννης λόγω Μεγάρου Μουσικής;


 
95 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο για τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής καθώς το 2007 ο Πέτρος Δούκας ως υφυπουργός Οικονομικών είχε υπογράψει τη σχετική εγγύηση εις βάρος του Δημοσίου. Διαβάστε εδώ.

Στις 3 Μαρτίου, ο κ.Μιχελάκης απάντησε στις κατηγορίες υπερασπιζόμενος την αποφαση του Πέτρου Δούκα:

Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσουν τα πάντα. Δεν μπορεί να μην υπάρξει παραγωγή Πολιτισμού. Λέω, λοιπόν, ότι πρέπει να βοηθηθεί το Μέγαρο.

Χθες στη Βουλή, οι κ.κ. Τζίμας και Κεφαλογιάννης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κατηγορώντας για σκανδαλώδη διάταξη υπέρ του Μεγάρου με τον κ.Κεφαλογιάννη να αφήνει σαφή υπονοούμενα για...

...σχέσεις διαπλοκής υπέρ του συγκροτήματος Λαμπράκη.

Πηγή: Parapolitiki.gr

10 Αναγνωστες σχολιασαν

Ροδάκινα και ψάρια βοηθούν στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας μας προς τη Ρωσία

Ροδάκινα και ψάρια βοηθούν στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας μας προς τη Ρωσία
Σημαντική αύξηση της τάξεως του 37,18% παρουσίασαν οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Ρωσία, ενώ ανοδικά κατά 57,74% κινήθηκαν και οι εξαγωγές των προϊόντων προέλευσης Ρωσίας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του διμερούς εμπορίου. Στην κορυφή της πυραμίδας των ελληνικών εξαγωγών – σύμφωνα με τα στοιχεία – βρίσκονται τα ροδάκινα και ακολουθούν τα ψάρια.
Ειδικότερα, το 2010, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 321,75 εκατ. ευρώ έναντι 234,54 εκατ. ευρώ, το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 37,18% οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των εξαγωγών των Δασμολογικών Κατηγοριών 43.03.10.90 (γουνοδέρματα, γουναρικά), 08.09.30.90 (ροδάκινα), ενώ σημαντική θεωρείται η αύξηση που παρουσιάζεται στη Δασμολογική Κατηγορία 03.02.69.99 (ψάρια νωπά θάλασσας, άλλα), ενώ συνεχίζεται η αυξητική τάση της Δασμολογικής Κατηγορίας 85.17.69.90 (συσκευές τηλεφωνίας), αλλά και των υπόλοιπων Δασμολογικών Κατηγοριών.
Οι εξαγωγές της Ρωσίας παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 57,74%, που οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών των Δασμολογικών Κατηγοριών 27.09.00.90 (λάδια ακατέργαστα, από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (ακατέργαστο πετρέλαιο), άλλα), 27.11.21.00 (φυσικό αέριο) και 27.10.19.45 (πετρέλαιο εσωτερικής καύσης περιεκτικότητας σε θείο άνω του 0,05%, αλλά κάτω από 0,2%). Στις υπόλοιπες Δασμολογικές Κατηγορίες, πλην προϊόντων ενέργειας, παρατηρούνται, σαφώς, αυξητικές τάσεις στις ρωσικές εξαγωγές προς Ελλάδα.
Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος με τη Ρωσία ήταν σημαντική, αφού το αρνητικό μας ισοζύγιο με τη χώρα αυτή αυξήθηκε κατά 59,51% και ανήλθε στα -4,34 δισ. ευρώ έναντι αρνητικού ισοζυγίου της τάξεως των -2,72 δισ. ευρώ, το 2009.
Επίσης, παρατηρείται ότι οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στη Ρωσία είναι λιγότερο συγκεντρωμένες σε κατηγορίες προϊόντων, αφού τα 10 πρώτα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα κατέχουν το 54,28% του συνόλου των προϊόντων, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στην Ελλάδα αφορούν, κατά μεγάλο μέρος, σε εξαγωγές προϊόντων ενέργειας

ΠΗΓΉ: agrotypos.gr

Να ενταχθούν και τα αγροτικά αυτοκίνητα στο μέτρο της απόσυρσης

Στην εξαίρεση των Αγροτικών Οχημάτων από το μέτρο της απόσυρσης, αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ κ. Α. Ροντούλης.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ αναφέρει τα εξής:
Είναι γεγονός ότι το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από τους ρύπους που εκπέμπουν τα παλαιάς τεχνολογίας οχήματα. Εκτός, όμως, από τις ευεργετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί και μια απαραίτητη τονωτική ένεση στην αγορά αυτοκινήτου, που λόγω της οικονομικής κρίσης δέχεται απανωτά πλήγματα.
Πρόσφατα δε, με προσθήκη διάταξης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων επεκτείνεται πλέον και για τα μικρά επαγγελματικά οχήματα μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόννους.
Όμως, αλγεινή εντύπωση δημιούργησε στους αγρότες το γεγονός, ότι από το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, εξαιρούνται τα αγροτικά αυτοκίνητα, τη στιγμή, μάλιστα, που τα περισσότερα από αυτά κυκλοφορούν πολλές δεκαετίες στους Ελληνικούς δρόμους, ρυπαίνοντας σημαντικά το περιβάλλον και προκαλώντας το αίσθημα της ανασφάλειας στους κατόχους τους. Αυτά τα οχήματα όχι μόνο δεν θα έπρεπε να εξαιρεθούν, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να ενταχθούν στο μέτρο της απόσυρσης, κατά προτεραιότητα, εφόσον είναι γεγονός ότι αποτελούν βασικό εργαλείο δουλειάς για τον αγροτικό κόσμο. Με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος είναι προφανές, ότι η ένταξη και των αγροτικών οχημάτων στο μέτρο της απόσυρσης αποτελεί όχι μόνο κίνητρο αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα παλιά τους οχήματα.
Πηγή: agrotypos.gr

Παρέμβαση Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προς ΥπΑΑΤ για ΕΒΖ

 

Παρέμβαση Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προς ΥπΑΑΤ για ΕΒΖ
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Π. Ψωμιάδης, με θέμα την ΕΒΖ και την πρόθεση της μεγαλομετόχου της ATE να πωλήσει το 82,07% των μετοχών σε ιδιώτη. «Είναι λυπηρό και δημοκρατικά απαράδεκτο μια τέτοια απόφαση να λαμβάνεται χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών», σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης.
«Κατόπιν τούτων και με δεδομένη τη σαφή δήλωσή σας στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής επερώτησης, ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα πώλησης της ΕΒΖ ΑΕ από την Αγροτική Τράπεζα σε άλλη τράπεζα ή εταιρία, σας ζητώ –προ της λήψης οποιασδήποτε τελικής απόφασης- να παρέμβετε άμεσα στη διοίκηση της ΑΤΕ BANK για την ανάκληση της απόφασης του δ.σ. της ΑΤΕ BANK και να ξεκινήσετε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών» καταλήγει.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Γνωρίζετε το θέμα που έχει προκύψει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) μετά την ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας ότι ο μεγαλομέτοχος ΑΤΕ BANK προτίθεται να πωλήσει το 82,07% των μετοχών σε ιδιώτη καθώς και τα δύο εργοστάσια στη Σερβία.

Είναι λυπηρό και δημοκρατικά απαράδεκτο μια τέτοια απόφαση να λαμβάνεται χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών.

Εμείς, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πήραμε πρωτοβουλία συνεννόησης με τους παραγωγούς και τους εργαζομένους και προτείνουμε:

Δημιουργία συνεταιριστικού φορέα ή μετοχικού από παραγωγούς και ιδιώτες επενδυτές, στα πρότυπα της αγγλικής βιομηχανίας, που να διαχειρίζεται και τα τρία εργοστάσια (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ) της βόρειας Ελλάδας, με δανειοδότηση από την ΑΤΕ με επιτόκιο 7,5% και όχι 11,45% που δανειοδοτείται μέχρι σήμερα η ΕΒΖ.

Ανάπτυξη αγροτοβιομηχανικών δραστηριοτήτων ως και θυγατρικών εταιριών από την ΕΒΖ για την εμπορία και τυποποίηση κατεψυγμένων λαχανικών, στα πρότυπα αντίστοιχης βιομηχανίας ζάχαρης στη Γερμανία, κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΒΖ και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Ανακοίνωση από τη διοίκηση της βιομηχανίας -έστω και τώρα- τιμών για τα τεύτλα αντίστοιχων με την περίοδο 2009, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι παραγωγοί και επίσης άφησε να διαφανεί με τις δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης όταν επισκέφθηκε την Περιφέρεια στις αρχές Φεβρουαρίου 2011.

Ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στην ολοκληρωμένη διαχείριση και εξασφάλιση της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, ώστε αυτή να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.

Τέλος, δεν μπαίνουμε στο δίλημμα πώληση ή κλείσιμο της Βιομηχανίας Ζάχαρης γιατί η πώληση της ΕΒΖ σημαίνει κλείσιμο του εργοστασίου ύστερα από τη συνεχιζόμενη επί σειρά ετών απαξίωσή της (μείωση ποσόστωσης, μη δημιουργία επενδύσεων, ματαίωση του προγράμματος βιοαιθανόλης).

Κατόπιν τούτων και με δεδομένη τη σαφή δήλωσή σας στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής επερώτησης, ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα πώλησης της ΕΒΖ ΑΕ από την Αγροτική Τράπεζα σε άλλη τράπεζα ή εταιρία, σας ζητώ - προ της λήψης οποιασδήποτε τελικής απόφασης - να παρέμβετε άμεσα στη διοίκηση της ΑΤΕ BANK για την ανάκληση της απόφασης του δ.σ. της ΑΤΕ BANK και να ξεκινήσετε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών.

Πηγή: agrotypos.gr

Οκτώ βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση για την Αφροδίτη Χρυσοχόου!

16 Μαρ 2011

Οκτώ βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση για την Αφροδίτη Χρυσοχόου!


                                             ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                             ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: «Διαγωνισμός της ΕΡΤ ΑΕ – ΕΡΤ-3 για την πλήρωση τριάντα δυο (32) θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων»

Τον Οκτώβριο του 2010 η ΕΡΤ Α.Ε.—ΕΡΤ-3 προκήρυξε διαγωνισμό για την πλήρωση τριάντα δυο (32) θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου από
έξι (6)μήνες έως ένα (1) έτος. Από τις παραπάνω θέσεις οι εικοσιτέσσερις (24) θέσεις αφορούσαν δημοσιογράφους.
Ύστερα από διαδικασίες τεσσάρων μηνών η ΕΡΤ Α.Ε.—ΕΡΤ-3 ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε τον κατάλογο των δημοσιογράφων που θα κάλυπταν τις εικοσιτέσσερις θέσεις.
Επειδή εγείρονται πολλά ερωτηματικά ως προς τις διαδικασίες και τα κριτήρια στη βάση των οποίων έγινε η επιλογή αυτή, αφού αποκλείστηκαν άτομα αναιτιολόγητα που διαθέτουν όλα τα προσόντα για τις θέσεις αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιογράφος,
-μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ από το 1999
-με υπερδεκαετή θητεία στην ΕΤ3 και θητεία 21 ετών συνολικά στην ιδιωτική και δημόσια τηλεόραση και σε μεγάλο αριθμό περιοδικών εντύπων
-επί 3,5 χρόνια υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του μοναδικού Διεθνούς-Ευρωπαικού Οργανισμού που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (CEDEFOP), όπου επελέγη ύστερα από διεθνείς ανοιχτούς διαγωνισμούς,
απεκλείσθη κατά την τελική φάση επιλογής όταν εφέρετο -και προφανώς ήταν- μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων στη βάση των αντικειμενικών προσόντων.

Ερωτάται
Ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού
1)Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι επιλογές
2) Με ποια κριτήρια κρίθηκαν και αποκλείσθηκαν διάφορα άτομα μεταξύ των οποίων και η δημοσιογράφος Χρυσοχόου Αφροδίτη, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ από το 1999, με υπερεικοσαετή θητεία στην ιδιωτική και δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, καθώς και σ’ ένα μεγάλο αριθμό ημερήσιων και ιδιωτικών εντύπων, όπως και στο Cedefop, χωρίς να ασκεί σήμερα καμία άλλη δραστηριότητα σε ανταγωνιστικό προς την ΕΡΤ3 Μέσο ή οποιοδήποτε άλλο Μέσο;


Αθήνα, 16 Μαρτίου 2011
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Σίμος Κεδίκογλου
Μαργαρίτης Τζίμας
Θανάσης Π. Δαβάκης
Ιωάννης Αδριανός
Κων|νος Μαρκόπουλος
Στάθης Κωνσταντινίδης
Νίκος Νικολόπουλος


Πηγή:  taxalia

«Τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ μου πέταξε καρέκλα»



Πρόβα.... αντάρτικου κατά του κράτους στην Kερατέα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τον Θ.Πάγκαλο. Αφορμή γι αυτή την ...ιστορική εκτίμηση του αντιπροέδρου ήταν τα γιαούρτια που έπεσαν χθες σε ταβέρνα της εκλογικής του περιφέρειας από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

Σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η επίθεση διοργανώθηκε και εκτελέστηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που «προωθούν την στρατηγική των επιθέσεων και του προπηλακισμού των βουλευτών και των υπουργών του κυβερνώντος κόμματος, για να δημιουργήσουν κλίμα εμφυλίου πολέμου».

Κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ κάνει λόγο για καρέκλα που εκτοξεύτηκε -εκτός από τα γιαούρτια- απειλώντας προφανώς την ζωή του αντιπροέδρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Χθες το βράδυ (16/3/2011) ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως κάνει κάθε χρόνο, είχε καλέσει 11 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να φάνε και να συζητήσουν, σε μια ταβέρνα της εκλογικής του περιφέρειας που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο των Καλυβίων.

Οι γνωστοί μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προωθούν την στρατηγική των επιθέσεων και του προπηλακισμού των Βουλευτών και των Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος για να δημιουργήσουν κλίμα εμφυλίου πολέμου, άδραξαν την «ευκαιρία». Καθώς η συγκέντρωσή τους στο μπλόκο της Κερατέας όπου σκόπευαν να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις ήταν τόσο ολιγάριθμη που δεν τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν το στόχο τους εκεί, έσπευσαν να μετακινήσουν περίπου 50 άτομα στα Καλύβια όπου τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα γι’ αυτούς.

Πράγματι, ήρθαν έξω από την ταβέρνα και επί δύο και πλέον ώρες έβριζαν, χυδαιολογούσαν και έκαναν αισχρές χειρονομίες προς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τη σύζυγό του η οποία συμμετείχε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο παρακείμενο Δημαρχείο και ήρθε μόλις πληροφορήθηκε τα επεισόδια.

Επειδή ο κύριος Τσίπρας ζητάει με επιθετικό ύφος ονόματα προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσει σύγχυση, αυτή τη φορά θα αναφέρουμε τους πρωταγωνιστές ώστε να μην τσακώνονται μετά σε διάφορα blogs για το ποιος ήταν πιο μεγάλος «λαϊκός αγωνιστής». Διοργανωτής των επεισοδίων όπως και όλων των προηγουμένων τραμπουκισμών στα μπλόκα της Κερατέας είναι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μελέτης Πόγκας και ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας κ.Σταύρος Ιατρού.

Παρά τις ύβρεις και τις χυδαιότητες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξήλθε τρεις φορές για να προσπαθήσει να μιλήσει με όσους είχαν διάθεση να συζητήσουν. Και τις τρεις φορές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατηύθυναν την όλη «επιχείρηση», διέκοπταν τη συζήτηση με οργανωμένες κινήσεις, ύβρεις και απειλές. Όταν αυτά δεν πτόησαν τον Αντιπρόεδρο, έκαναν χρήση του «εξοπλισμού» που είχαν φέρει μαζί τους. Πλην των γιαουρτιών που αποτελούν «διαχρονική αξία», έγινε ένα ακόμα βήμα προς μια βιαιότερη πρακτική. Ένας τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε μία σπασμένη καρέκλα με στόχο τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον χτύπησε στον δεξί ώμο προκαλώντας του μώλωπες.

Τελικά άρχισαν να συγκεντρώνονται φίλοι του καταστηματάρχη και του Αντιπροέδρου και πολλοί κάτοικοι των Καλυβίων και του Κουβαρά, οι οποίοι ήθελαν να αποδοκιμάσουν τέτοιου είδους τραμπουκισμούς. Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ.Λεβαντής. Η συγκέντρωση των τραμπούκων του ΣΥΡΙΖΑ -όταν είδαν ότι όχι μόνο δεν πέτυχαν να τρομοκρατήσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά συγκέντρωναν και την εχθρότητα των ντόπιων- άρχισε να αραιώνει. Συγχρόνως αυξανόταν και ο αριθμός εκείνων που είχαν προσέλθει για να εμποδίσουν αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις στο χωριό τους. Τότε αποχώρησαν και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Αντιπρόεδρος.

Το τελικό επεισόδιο γράφτηκε λίγο αργότερα στην έξοδο του χωριού όταν τραμπούκοι του ΣΥΡΙΖΑ έστησαν καρτέρι στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και λιθοβόλησαν τα αυτοκίνητά τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα αυτά έγιναν την στιγμή που η Κυβέρνηση στο θέμα της Κερατέας, προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων για να τερματιστεί η ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι βήμα για την λύση αυτή αποτέλεσε η έναρξη της απόσυρσης των αστυνομικών δυνάμεων. Μόλις όμως έγινε η πρώτη κίνηση, κάποιοι έσπευσαν να κάψουν τα μηχανήματα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο. Είναι σαφές ότι στην Κερατέα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη μεγάλη του πρόβα για την διεξαγωγή αντάρτικου εναντίον του κράτους.

Η συστηματική και οργανωμένη στράτευση του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο της ανομίας, της αυθαιρεσίας και της τρομοκράτησης των οπαδών της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, οδηγεί μοιραία σε αντιδράσεις που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Καλό θα ήταν ο κύριος Τσίπρας και οι άλλοι επαναστάτες του σαλονιού να σταματήσουν τώρα πριν να είναι πολύ αργά.

Σε μιαν εποχή βαθύτατης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής κρίσης, όπου το μέγιστο ζητούμενο είναι ο κοινοβουλευτισμός και η Δημοκρατία να αντέξουν και να αποδείξουν ότι μπορούν να δώσουν τη λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τακτικές και μεθοδεύσεις που θυμίζουν έντονα όσα έκαναν οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού εναντίον της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Εκείνος που τελικά κέρδισε τότε, ήταν ο φασισμός και οι Ναζί».

Δείτε εδώ τα βίντεο με το «γιαούρτωμα» στο Θ. Πάγκαλο
Πηγή:  Newsbeast.gr

Παραγωγή ενέργειας από… ούρα!



Λένε ότι στο μπάνιο σου έρχονται οι καλύτερες ιδέες. Και η καθηγήτρια Gerardine Botte του πανεπιστημίου του Οχάιο το πήρε στην κυριολεξία και ανέπτυξε μια τεχνολογία για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου από… τα ούρα!

Σύμφωνα με την Botte τα ούρα περιέχουν αμμωνία και ουρία, δύο ενώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή υδρογόνου.

Τοποθέτησε ακόμη ένα ηλεκτρόδιο σε υγρά απόβλητα, τα οποία τροφοδότησε με συνεχές ρεύμα και… κατάφερε να παράξει αέριο υδρογόνο!

Το σύστημα της λειτουργεί όπως η ηλεκτρόλυση του νερού, μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου για κυψέλες καυσίμου, με τη διαφορά ότι η αμμωνία και η ουρία «συγκρατούν» τα άτομα υδρογόνου τους πιο «χαλαρά» σε σχέση με το νερό και έτσι απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την απόσχιση τους.

Η τεχνολογία πουν ανέπτυξε η Botte μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας σε χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως για παράδειγμα αεροδρόμιο και στάδια!

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της καθηγήτριας ένα κτίριο με 200-300 εργαζόμενους μπορεί να παράξει 2 kilowatts ενέργειας, τα οποία μπορεί δεν είναι μεν αρκετά για την τροφοδότηση ολόκληρου του κτιρίου γι’ αυτό και… κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη!

Πηγή: newsbeast.gr

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά το 2010.

 Οι αγρότες πέφτουν θύματα εμπαιγμού αναφέρει η Ν.Δ. Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά το 2010. Οι αγρότες πέφτουν θύματα εμπαιγμού αναφέρει η Ν.Δ.
Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από φ/β σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) Α.Ε. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΜΗΕ, Γρ. Αντωνόπουλο στο πλαίσιο ενημέρωσης που είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, από το φθινόπωρο του 2010 σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των υποβαλλόμενων αιτημάτων για τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, παραγόμενης από φ/β σταθμούς.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ο κ. Αντωνόπουλος, τα αιτήματα που υποβλήθηκαν το 2010 ανέρχονται περίπου σε 3.840 και από 1.1.2011 έως σήμερα σε 500.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ, υπογραμμίζει ακόμα, ότι για την ταχύτερη διεκπεραίωση του μεγάλου αριθμού των αιτημάτων, ενισχύθηκε σημαντικά το προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας του ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.
Από τα προαναφερθέντα αιτήματα, κατά τη διάρκεια του 2010, διεκπεραιώθηκαν και υπεγράφησαν συνολικά 2.300 συμβάσεις. Εντός του 2009 είχαν υπογραφεί 900 συμβάσεις. Παρά την ενίσχυση της αρμόδιας υπηρεσίας σε προσωπικό και την εντυπωσιακή αύξηση του ρυθμού διεκπεραίωσης των αιτήσεων, σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 2.040 αιτήματα, τα οποία ο ΔΕΣΜΗΕ διαχειρίζεται με απόλυτο σεβασμό στην προτεραιότητα κατάθεσης του αιτήματος σε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, διαβεβαιώνει ο κ. Αντωνόπουλος.

Πηγή:  agrotypos.gr

“Μακαρθισμός” για ένα e-mail…

17.03.2011ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Η διασπορά ψευδών ειδήσεων αφορά όλους τους πολίτες, απλούς και μη. Όποιος και να έγραψε το επίμαχο e-mail περί «χρεωκοπίας» -και κακώς το έγραψε-, δεν είπε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που διατυμπανίζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό οι αγορές και τα ΜΜΕ. Ποιος όμως το ξεκίνησε αυτό; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου για να προετοιμάσει την ένταξη της Ελλάδος στο μηχανισμό του ΔΝΤ.
Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Στρος Καν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αυτό διαλαλούσε και διαλαλεί, κατά τις, ανά την υφήλιο, μετακινήσεις του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Το είπε και χθες  στη Βουλή, με στόχο πάντοτε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση του Αρχηγού της, Αντώνη Σαμαρά, «Το πρόβλημα είστε εσείς…» .
Ας σταματήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τον «μακαρθισμό» και ας αποφασίσει να πει την αλήθεια στο λαό. Ή δεν πτωχεύουμε, οπότε κακώς μας επέβαλλε ένα επαχθές μνημόνιο, ή πράγματι πτωχεύουμε και απλώς παίρνει ανάσες!
Η άποψη πάντως των διεθνών οικονομικών κύκλων και των αγορών, είναι ότι αν είχαν ληφθεί μέτρα από τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αντί να προκηρύξει εκλογές, ή, αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πάρει άμεσα μέτρα, από την επομένη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, τότε, υπήρχε δυνατότητα δανεισμού με κανονικό επιτόκιο από τις αγορές, και δεν υπήρχε θέμα πτώχευσης. Εξάλλου, όπως μας έλεγε στην προεκλογική του εκστρατεία ο Γιώργος Παπανδρέου και τους πρώτους οκτώ μήνες της πρωθυπουργίας του,  «Λεφτά υπάρχουν».

Πηγή:  Statesmen.gr

Γιατί δεσμεύει την Ελλάδα του αύριο;

17.03.2011ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Τα συμπεράσματα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ζώνης του ευρώ, καθιερώνουν, για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της νομισματικής ένωσης, την Ευρώπη των δύο ή πολλών ταχυτήτων, κάτι που βρίσκεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας, της αλληλεγγύης και της συνοχής μεταξύ των χωρών-μελών, θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η ευθύνη γι΄ αυτό βαρύνει την Ελλάδα και τις διαχρονικές ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης. Ξεχωριστή όμως ευθύνη, βαρύνει τη σημερινή Κυβέρνηση. Όχι τόσο για την υπογραφή του μνημονίου, που αποδεικνύεται ατελέσφορο και καταστρεπτικό για τον κοινωνικό ιστό της χώρας, όσο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την όλη αυτή διαδικασία.
Προσφεύγοντας, πριν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και στη συνέχεια ακολουθώντας μια τακτική «διαπόμπευσης» της Ελλάδας, στην Ευρώπη και στον κόσμο, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στον διαχωρισμό των κρατών-μελών σε «φερέγγυα» και «αφερέγγυα», από την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup.
Παράλληλα,  οι δεσμεύσεις του μνημονίου, που ισχύουν μόνο για την Ελλάδα, οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εμπλέξει επίσημα το ΔΝΤ, ως «εταίρο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνοντας ουσιαστικά στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, που περνάει μέσα από το Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), λόγο και ρόλο σε ένα διεθνή Οργανισμό, ο οποίος από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα ήταν το alter ego των Η.Π.Α. και των ατλαντικών συμμάχων σε θέματα, που αφορούν τη διεθνή νομισματική σταθερότητα με την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου ως νομίσματος αναφοράς.
Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Ούτε στο όνειρό μας δεν μπορούσαμε να το είχαμε φαντασθεί.
Οι χώρες της ευρωζώνης, «φερέγγυες» και «αφερέγγυες», αναλαμβάνουν να επιτύχουν: την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, την περαιτέρω συμβολή στη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών, την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Πώς επιτυγχάνονται οι στόχοι αυτοί;
Με την επανεξέταση του τρόπου καθορισμού των μισθών, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, το άνοιγμα των προστατευομένων κλάδων, τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Επίσης, με φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές παροχές και βέβαια, την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Τι είναι όλα αυτά, εάν δεν είναι νέα μέτρα; Νέα πίεση της κοινωνίας προς τα κάτω.
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, προβλέπεται η ευχέρεια επιλογής νόμου πλαισίου, ή συνταγματικής διάταξης για «φρένο στο χρέος». Ο  κ. Παπανδρέου, έχει ήδη δεσμευθεί ότι στη χώρα μας θα ισχύσει συνταγματική ρύθμιση. Δηλαδή, δεσμεύει σήμερα τις κυβερνήσεις και την Ελλάδα του αύριο, για κάτι που ουσιαστικά, δεν έχει ούτε την προβλεπόμενη πλειοψηφία στη Βουλή, ούτε και τη δυνατότητα να το πράξει.
Προβλέπεται ακόμα, η εξυγίανση των τραπεζών (μακροδημοσιονομική σταθερότητα και μακροοικονομικές εξελίξεις), και συντονισμός της φορολογικής πολιτικής, με τη δέσμευση τα κράτη-μέλη της ΟΝΕ να υποβάλλουν, προς έγκριση, τις πολιτικές τους  στο Eurogroup.
Ειδικότερα για τις «αφερέγγυες» χώρες, δηλαδή βασικά την Ελλάδα, καλούνται να διαπραγματευτούν το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όχι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων «σύμφωνα με τις πρακτικές του ΔΝΤ»!
Δηλαδή, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας φεύγει ουσιαστικά από τα χέρια της Ευρώπης, και πηγαίνει στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό σημαίνει Ενωμένη και Αλληλέγγυα Ευρώπη;
Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία. Η Ελλάδα, καλείται «να ολοκληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ύψους 50 δις. ευρώ». Η λέξη «αξιοποίηση» στην ελληνική μετάφραση γίνεται από την αγγλική «privatization and real estate development program», κατά το αγγλικό κείμενο, που αποτελούσε τη βάση συζήτησης, μαζί με το γαλλικό και το γερμανικό κείμενο, που επίσης αναφέρονται σε «ιδιωτικοποίηση».
Ποιος φορέας θα προβεί στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ύψους 50 δις. ευρώ, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα… σε μερικές εβδομάδες;
Είναι τελείως διαφορετική υπόθεση, η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για τη δημιουργία δημοσίων εσόδων, ξένων άμεσων επενδύσεων, απασχόλησης και συνολικά ανάπτυξης. Η πολιτική αυτή απαιτεί σχεδιασμό, οργάνωση και κυρίως, διαφάνεια στη διαχείρισή της.

Πηγή:  Statesmen.gr

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ AJDABIYA

17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

Το γιαούρτωμα του Πάγκαλου στα Καλύβια 16.3.2011

Tsar Bomba - King of the Bombs - 57,000,000 Tonnes of TNT



ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...

Ανησυχία στην βιομηχανία πυρηνικών - Sigma Live



ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ....ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Ιαπωνία: Πυρηνικά Εφιάλτης



Πηγή: planet-greece.com

Στη Βουλή το ν/σ περί ευθύνης υπουργών

 

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να εισαχθεί το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Από τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου το θέμα της παραγραφής των αξιοποίνων πράξεων που τελούνται από υπουργούς.
Στη Βουλή το ν/σ περί ευθύνης υπουργών



Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Από τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου το θέμα της παραγραφής των αξιοποίνων πράξεων που τελούνται από υπουργούς και για τις οποίες ισχύουν οι κοινές διατάξεις του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα.

Με το νέο νόμο προβλέπεται ακόμη η σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, στο οποίο θα αναθέτει η Βουλή τη διενέργεια νομικού ελέγχου των στοιχείων αξιόποινης πράξης, για την οποία κινείται η διαδικασία ποινικής δίωξης και την αξιολόγηση της ουσιαστικής τους βασιμότητας.

Παρέχεται, εξάλλου, η δυνατότητα στον ανακριτή, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, εφόσον διενεργείται προανάκριση για κακούργημα, να απαγορεύει την κίνηση λογαριασμών, τίτλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του κατηγορουμένου.

Τέλος, επιτρέπεται εφεξής η επιβολή περιοριστικών όρων σε ενεργεία ή μη υπουργό, όπως παροχή εγγύησης, υποχρέωση εμφάνισης στον ανακριτή, κ.λ.π.

ANT1online.gr

Νέα αύξηση της ανεργίας

Άνεργοι στην σειρά (c) Getty Images

Στο 14,2% αυξήθηκε η ανεργία το δ' τρίμηνο του 2010 από 12,4% του προηγούμενου τριμήνου και 10,3% του αντίστοιχου τριμήνου 2009.


Πηγή: msn.gr

Από πότε έχουμε μνημόνιο

 

16.03.2011ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εισβολής των ελληνικών στρατευμάτων στο Αφιόν Καραχισάρ, το 1921, και την κατάληψη μιας πόλης που… χανόταν στα βάθη της Τουρκίας, δυσκολεύεται κανείς να συγκρατήσει τον εαυτό του, και να μην ξεσπάσει στο αναπάντητο ερώτημα: Τι γυρεύαμε εκεί πέρα; Και που ακριβώς θέλαμε να φτάσουμε;
Το εθνικό όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου για τη «Μεγάλη Ελλάδα, των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», λειτούργησε ως φυτίλι που πυροδότησε τα όνειρα. Ο Βενιζέλος είχε υποτιμήσει τον αχαλίνωτο ελληνικό ενθουσιασμό, που, ως συνήθως, έφτανε στα όρια της αμετροέπειας. Αντί να σταματήσουμε στα παράλια και τη Σμύρνη, προσδοκώντας να «πατήσουμε πόδι» στην πιο πλούσια και αναπτυσσόμενη περιοχή της Μικράς Ασίας, ξεκινήσαμε για να καταλάβουμε την Άγκυρα. Με τις γνωστές τραγικές συνέπειες, που η κα Ρεπούση περιέγραψε ως «συνωστισμό» στο λιμάνι της Σμύρνης.
Έφταιξε ο Βενιζέλος που μας μπόλιασε την ιδέα; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει έναν πολιτικό που θέλει να βοηθήσει τον τόπο του να γίνει πιο μεγάλος, πιο δυνατός, πιο περήφανος…
Έφταιξαν οι διάδοχοί του, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που ξεκίνησε να φτάσει… μέχρι εκεί που πήγε ο Αλέξανδρος ο Μέγας; Παρασύρθηκαν και εκείνοι από τη συγκυρία. Το πλήρωσαν άλλωστε με τη ζωή τους, στο Γουδί.
Στην πραγματικότητα, καταβάλαμε τραγικό και βαρύ τίμημα, για την αμετροέπειά μας. Η αλλαγή των πολιτικών συνθηκών στην Ελλάδα, με τους φιλο-Γερμανούς να έρχονται στα πράγματα, οδήγησε τους Συμμάχους στο να μας εγκαταλείψουν. Και να επιτρέψουν στον Μουσταφά Κεμάλ να γίνει… Ατατούρκ.
Μάλλον ξεχάσαμε ότι από τα χρόνια της Απελευθέρωσης κιόλας, η Ελλάδα… χρωστούσε στους Συμμάχους. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που εξυπηρέτησε την επιθυμία των ξένων δυνάμεων «να τελειώνουν» με τον Σουλτάνο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήρθε να απλώσει εθνική λήθη στο γεγονός ότι μετά το 1821, και ενώ ακόμη δεν είχαμε εδραιώσει την ελευθερία μας, είχαμε… προλάβει να κάνουμε δυο Εμφυλίους. Και να βάλουμε τον Κολοκοτρώνη φυλακή, όπου πιθανότατα θα παρέμενε, αν δεν είχε εισβάλλει στην Πελοπόννησο ο Ιμπραήμ.
Υπό μια έννοια, από τότε… έχουμε Μνημόνιο. Και κάθε γενιά βιώνει στο πετσί της αναπροσαρμογές των όρων του. Φυσικά προς το χειρότερο…

Πηγή:  Statesmen.gr

Απεμπόλιση της οικονομικής κυριαρχίας

 

16.03.2011ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναμενόταν άλλωστε, προσπαθεί να εκμεταλευτεί στο μέγιστο βαθμό τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
Η προσπάθεια εστιάζεται κυρίως στην παρουσίαση των ωφελειών που κέρδισε η ελληνική πλευρά ύστερα από τις και επίμονες και σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Αν και τα κέρδη, αυτά καθεαυτά, που απεκόμισε η Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητα, όσο θα αποκαλύπτονται στην πορεία οι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και οι επιμέρους αποφάσεις για την εφαρμογή του συνολικού πακέτου για το Σύμφωνο του Ευρώ, όπως βαφτίστηκε το σχέδιο ανταγωνιστικότητας, τότε θα γίνεται αντιληπτό πως έχουμε πολύ και ακόμα πιο δύσκολο δρόμο μπροστά μας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, το Eurogroup, συνεδρίασε χτες και αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους όρους ελέγχου για κράτη-μέλη της ΕΕ που παρουσίαζαν προβλήματα στα δημοσιονομικά τους μεγέθη.
Παρουσιάζεται ως το πρώτο βήμα για μια πιό συνολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την ΕΕ. Η τελική εφαρμογή του σχεδίου ουσιαστικά θα σημάνει την μεταφορά πολιτικών αποφάσεων για οικονομικά θέματα από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ σε κεντρικούς μηχανισμούς της ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρέν, πρόκειται για «ένα τεράστιο άλμα» προς την κατεύθυνση του ελέγχου των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ.
Για να γίνει πιό σαφές το ασφυκτικό πλαίσιο του προτεινόμενου σχεδίου αρκεί να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά γίνεται πρόβλεψη για κυρώσεις κατά χωρών που το έλλειμμά τους υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους, ενώ ταυτόχρονα θα υποχρεούνται να διαθέτουν το οποιοδήποτε επιπλέον έσοδο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους για να καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό τους. Μάλιστα, για να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση των όρων του νέου συμφώνου, οι προϋπολογισμοί των χωρών της ΕΕ θα γίνονται αποδεκτοί μόνον εφόσον έχουν λάβει την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κάποιοι αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους στις αλλαγές που προωθούνται υποστηρίζοντας πως ο σχεδιασμός αυτός υποθέτει κεντρικό κυβερνητικό έλεγχο, όμοιο του οποίου δεν υπάρχει ούτε καν στην Κίνα.
Στον αντίποδα υπάρχουν και οι φωνές αυτών που πιέζουν για περισσότερο κεντρικό έλεγχο, όπως ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο πρώτος δήλωσε πως το Σύμφωνο του Ευρώ θα αποτύχει αν αφεθεί στα χέρια των αρχηγών κρατών της ΕΕ. Υποστηρίζει πως τέτοιες αποφάσεις και πρωτοβουλίες θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, τις εθνικές κυβερνήσεις (σχήμα οξύμωρο σε σχέση με την θέση του για ανικανότητα των πολιτικών αρχηγών, αφού αυτοί ηγούνται των εθνικών κυβερνήσεων) και διαφόρων οργάνων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Τρισέ, από την πλευρά του φαίνεται επίσης απαισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των προβλέψεων του αναθεωρημένου σχεδίου, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ενάντια στα κράτη που αδυνατούν να εφαρμόσουν τους κανόνες ανεπαρκείς. Ζητάει ένα αυτόματο σύστημα επιβολής ποινών σε κράτη με δημοσιονομικά προβλήματα.
Ενώ οι οικονομικοί σχεδιασμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, στην Ελλάδα αναλωνόμαστε με το αν ήταν επιτυχείς ή όχι οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως γίνεται αντιληπτό, και παρά τη θριαμβολογία για επιτυχίες, η πραγματικότητα λέει πως οδεύουμε σε μια πολύ πιο σκληρή οικονομική επιτήρηση και ολοληρωτική απεμπόληση εθνικής οικονομικής κυριαρχίας.

Πηγή: Statesmen.gr

Η “πυρπόληση” της συναίνεσης

 

16.03.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Από την πρώτη ημέρα της περιπλάνησής μας στο διαδίκτυο ταχθήκαμε υπέρ της συναίνεσης, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν το επιβάλλει μόνο η τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, αλλά και η κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η Ελλάδα. Ασφαλώς και γνωρίζαμε ότι, η μη ύπαρξη «κουλτούρας συνεργασιών» καθιστούσε το εγχείρημα ευσεβή πόθο, αλλά συνεχίσαμε να επιμένουμε γιατί θεωρούσαμε-και συνεχίζουμε να θεωρούμε- ότι κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες επιβάλλεται ένα consensus των πολιτικών δυνάμεων, κυρίως δε των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι, κυρίως με ευθύνη της Κυβέρνησης και πλέον προσωπικά του Πρωθυπουργού, αυτή η προοπτική υπονομεύεται συστηματικά. Δεν είναι δυνατόν λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών, η Νέα Δημοκρατία να ασκεί υπεύθυνα το ρόλο της και εμμέσως να στηρίζει την προσπάθεια που έγινε, και ο Πρωθυπουργός μιλώντας ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, να εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό και μόνο αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης περί τη συναίνεση, την οποία χρησιμοποιεί προσχηματικά. Την ίδια τακτική χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου και από το βήμα της Βουλής, με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να αντιδράσει με τη σειρά του.
Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι μέσα στη Κυβέρνηση δεν επιθυμούν την καλλιέργεια κλίματος εθνικής συναίνεσης και κυρίως κλίμα ομοψυχίας στη κοινωνία. «Αφηγούνται» την ιστορία που οι ίδιοι έγραψαν, ως νικητές των εκλογών, επιμένοντας να την παραποιούν, δημιουργώντας «ενόχους» μέσα από μηχανισμούς προπαγάνδας σταλινικής νοοτροπίας.
Φέρουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη μαζί με όλους εκείνους-ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία- που εξαρτούν την ύπαρξή τους σ’ ένα ξεπερασμένο μοντέλο πόλωσης και διχασμού. Και αυτούς όμως θα τους είχε απομονώσει η Κυβέρνηση αν πίστευε πραγματικά στη συναίνεση, αφού αυτή πρακτικά και όχι μόνο θεσμικά, έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει το κλίμα δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Είναι λοιπόν σαφές ότι, η Κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση, και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να ενισχύει τον κομματικό φανατισμό και να τροφοδοτεί τον λαϊκισμό, τον οποίον περιφέρουν κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάει για συναίνεση και την κατάλληλη στιγμή επιτίθεται σ’ αυτούς προς τους οποίους την απευθύνει!
Είναι προφανές ότι η τακτική που επέλεξε οδηγεί σε αδιέξοδο το οποίο σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Διότι αυτό που δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί είναι ότι η κοινωνία τους έχει ξεπεράσει. Έχει ξεπεράσει τα κομματικά στερεότυπα και τον λαϊκισμό του «γαλάζιου», του «πράσινου» και του «κόκκινου». Ο κόσμος θέλει συναίνεση, ενότητα και εθνική ομοψυχία και έχει καταλάβει ποιοι πραγματικά την θέλουν και ποιοι προσχηματικά την επικαλούνται.

Πηγή:  Statesmen.gr

Ο Σαμαράς… βάφτισε το πρόβλημα

 

16.03.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Για όσους ασχολούνται με την πολιτική… από την κούνια, και για αντίστοιχα μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούν Βουλή, αποτελεί κοινό συμπέρασμα ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι παραδοσιακός κοινοβουλευτικός. Πολιτικός με ανάστημα στον λόγο του, που «κεντράρει» στα σημεία τα οποία κρίνει ο ίδιος ότι μπορούν να οδηγήσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πιο σύντομα και πιο ηχηρά.
Σήμερα στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θύμισε πόσο μπορούν να «πονέσουν» οι λέξεις. Όταν μπαίνουν στη σωστή σειρά, και όταν εστιάζουν στην ουσία του πολιτικού διακυβεύματος. Κι αν η ατάκα «λαγός», πιθανολογείται ότι θα συντροφεύει εφεξής το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, τα βέλη που έστρεψε προς τον Γιώργο Παπανδρέου, πέτυχαν διάνα τον στόχο τους. «Δεν βλέπετε το πρόβλημα, επειδή το πρόβλημα είστε εσείς», ήταν η πιο εμπνευσμένη ατάκα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μια βαριά πολιτική κατηγορία, η οποία αποτυπώθηκε στο θυμικό της ελληνικής κοινωνίας. Και από εκεί θα είναι δύσκολο να την ξεριζώσει κάποιος.
Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να πετάξει το γάντι στο «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Όχι δηλαδή μόνο στον Γιώργο Παπανδρέου και την Κυβέρνησή του, αλλά και στα «ηχεία» που συνεπικουρούν ώστε να βομβαρδίζεται σε καθημερινή βάση η ελληνική κοινωνία με… παράφωνες διαπιστώσεις για τη σημασία των αποτελεσμάτων της πρόσφατης, άτυπης Συνόδου Κορυφής του Eurogroup.
Η στρατηγική Σαμαρά ξεκινάει από το να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Το επόμενο στάδιο θα είναι η… θεραπεία της χώρας από το πρόβλημα αυτό.

Πηγή: Statesmen.gr

Κρίσιμο 48ωρο για την Ιαπωνία



Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κατεστραμμένου από το σεισμό και του τσουνάμι που ακολούθησε, πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα της βόρειο-ανατολικής Ιαπωνίας, που τώρα κινδυνεύει να προκαλέσει ραδιενεργό μόλυνση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε μια ευρύτερη ζώνη, ελπίζουν ότι την Πέμπτη θα έχουν καταφέρει να συνδέσουν ένα αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο, ώστε να λειτουργήσουν οι αντλίες του νερού, που ψύχει τους αντιδραστήρες αλλά και τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα.
Για την ώρα, η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC).
«Εκτός από τους τρεις αντιδραστήρες που ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της θεομηνίας, ένας τέταρτος αντιδραστήρας αποτελεί επίσης, εφεξής, αιτία ανησυχίας. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της NRC, Γκρέγκορι Γιάτσκο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.
«Πιστεύουμε ότι έγινε μια έκρηξη υδρογόνου σε αυτόν τον αντιδραστήρα», εξήγησε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η εφεδρική μονάδα αποθήκευσης έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον νερό στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος» που διεξάγονται στο χώρο της μονάδας για να αποφευχθεί η καταστροφή».

 Πηγή: kathimerini.gr απο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη σύνδεση αγωγού μεταφοράς ενέργειας ευελπιστεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία για να επαναλειτουργήσουν οι αντλίες νερού που ψύχουν τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.

Aπαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τα πυρηνικά

 
BBC, Reuters
– Πόσο θα διαρκέσει η ραδιενεργός ρύπανση;
– Tο ραδιενεργό ιώδιο φθίνει γρήγορα, αν και προλαβαίνει να κάνει ζημιά στον θυρεοειδή νεαρών ατόμων, γι’ αυτό και χορηγούνται στον πληθυσμό ταμπλέτες ιωδίου. Το ραδιενεργό καίσιο αποβάλλεται από τον οργανισμό σε διάστημα ενός έτους. Ομως, παραμένει στο περιβάλλον και προξενεί προβλήματα διαρκείας.
– Εχει σημειωθεί τήξη των αντιδραστήρων;
– Tο γεγονός ότι ανιχνεύθηκε ραδιενεργό ιώδιο και καίσιο σημαίνει ότι το μεταλλικό περίβλημα κάποιων ράβδων καυσίμου μπορεί να έχει λιώσει. Μικρό ποσοστό (5%) ραδιενεργού καυσίμου πιθανόν να έχει λιώσει στον αντιδραστήρα 2. Ομως δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη επικείμενου «κινεζικού συνδρόμου», στο οποίο τα πυρηνικά καύσιμα λιώνουν πλήρως, συσσωρεύονται στον πυθμένα του αντιδραστήρα και αρχίζουν νέα αλυσιδωτή αντίδραση που λιώνει τα πάντα στο διάβα της και βυθίζεται στα έγκατα της γης. Σε περίπτωση εκτεταμένης τήξης του ουρανίου, ο αντιδραστήρας είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να αποτρέπει το «κινεζικό σύνδρομο».
– Μπορεί να υπάρξει καταστροφή τύπου Τσερνόμπιλ;
– Οι ειδικοί το θεωρούν απίθανο. Σε όλους τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα έχουν σταματήσει οι αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι εκρήξεις περιορίστηκαν στην περιοχή έξω από το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων. Εξαίρεση αποτελεί η έκρηξη στον αντιδραστήρα 2, που ενδέχεται να προξένησε κάποιες βλάβες και στο εσωτερικό κέλυφος. Η έκρηξη του Τσερνόμπιλ είχε αποκαλύψει πλήρως τον πυρήνα του αντιδραστήρα, ενώ η φωτιά που μαινόταν επί μέρες έστειλε ραδιενεργό καπνό στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.
– Θα μπορούσε να υπάρξει πυρηνική έκρηξη;
– Οχι. Είναι άλλο πράγμα μια πυρηνική βόμβα και άλλο πράγμα ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.
– Τι προξένησε τις εκρήξεις υδρογόνου στους αντιδραστήρες;
– Η υπερθέρμανση των καυσίμων μετέτρεψε το νερό σε ατμό, ο οποίος διαχωρίστηκε σε υδρογόνο και οξυγόνο με καταλύτη το ζιρκόνιο από τα μεταλλικά περιβλήματα των ράβδων καυσίμου. Το μείγμα αυτό είναι άκρως εκρηκτικό.
– Ποιος έχει απομείνει στο εργοστάσιο;
– Περίπου 730 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν χθες το συγκρότημα Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι λόγω αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας. Οι 70 μηχανικοί που απέμειναν στην αίθουσα ελέγχου εναλλάσσονταν με ταχείς ρυθμούς για να αποφύγουν την έκθεση σε μεγάλα ποσά ραδιενέργειας.
– Πόση ραδιενέργεια εκλύεται;
– Δεν είναι απολύτως σαφές. Οι τιμές πολλαπλασιάστηκαν από τα 750 microSieverts ανά ώρα τη Δευτέρα στα 400 miliSieverts ανά ώρα την Τρίτη. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η ραδιενέργεια στο Τόκιο ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά, αλλά δεν ετίθετο θέμα για τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, προειδοποίησαν ότι όσοι κατοικούν σε ακτίνα 30 χλμ. από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει είτε να φύγουν είτε να σφραγίσουν αεροστεγώς τα σπίτια τους.
– Πώς έγινε η διαρροή ραδιενέργειας;
– Προκειμένου να αποτρέψουν την άνοδο της πίεσης μέσα στους αντιδραστήρες, οι τεχνικοί επιτρέπουν την έξοδο ραδιενεργού ατμού. Επίσης, ραδιενέργεια διέφυγε με τους καπνούς από την πυρκαγιά στον χώρο φύλαξης πυρηνικών αποβλήτων του αντιδραστήρα 4.

Πηγή: kathimerini.gr

Οι κίνδυνοι της ραδιενέργειας για τους ανθρώπους και οι τρόποι προστασίας

 
Η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να έχει είτε άμεσα, είτε πιο μακροπρόθεσμα βλαπτικά αποτελέσματα για την υγεία.
Οι άνθρωποι μπορούν να εισπνεύσουν τα ραδιενεργά σωματίδια, να τα καταπιούν ή αυτά να κάτσουν στο δέρμα τους. Η δόση και η διάρκεια της έκθεσης παίζουν καθοριστικό ρόλο για τις μετέπειτα συνέπειες, καθώς επίσης το είδος των ραδιενεργών σωματιδίων, καθώς μερικά είναι πιο επικίνδυνα ή πιο ανθεκτικά από άλλα.
Η έκθεση σε πολύ μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να ακολουθηθεί από άμεση καταστροφή κυττάρων, οργάνων και συστημάτων και να οδηγήσει στο θάνατο του ανθρώπου. Τέτοιες δόσεις που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν μόνο σε μεγάλα ραδιολογικά ή πυρηνικά ατυχήματα και είναι μια πιθανή απειλή και για την περίπτωση της Ιαπωνίας, αν η κατάσταση στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Για σχετικά χαμηλές δόσεις, μικρότερες από αυτές που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, υπάρχει στατιστικά η πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου, που είναι τόσο πιθανότερη όσο μεγαλύτερη είναι η δόση της ακτινοβολίας. Σημαντικές είναι οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στο γενετικό του υλικό του κυττάρου (στο DNA), διότι αυτές συνδέονται τόσο με τη μεταβίβαση κληρονομικών ανωμαλιών στους απογόνους, όσο και με τη διαδικασία της καρκινογένεσης.
Οι ακτινοβολίες περιλαμβάνονται στους περίπου 4.000 γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Πιο ευαίσθητοι στη ραδιενέργεια είναι ο θυρεοειδής (καρκίνος του συγκεκριμένου αδένα) και ο μυελός των οστών (λευχαιμία).
Ο κίνδυνος για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ακτινοβολίας εξαρτάται από τη λεγόμενη ενεργό δόση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την απορροφούμενη στο ανθρώπινο σώμα ενέργεια, το είδος της ακτινοβολίας και το είδος του ακτινοβολούμενου ιστού. Μονάδα μέτρησης της ενεργού δόσης είναι το Sievert (Sv-Σιβέρτ) και τα υποπολλαπλάσιά του mSv (μιλισιβέρτ) και μSv (μικροσιβέρτ).
Η μέση ενεργός δόση ενός ατόμου που οφείλεται στις τεχνητές και στις φυσικές πηγές ραδιενέργειας του γήινου περιβάλλοντος, είναι 0,31 mSv και 2,4 mSv για κάθε χρόνο αντίστοιχα, ενώ η ενεργός δόση που αντιστοιχεί σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακος, είναι περίπου 0,02 mSv, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ. Το όριο ασφαλούς έκθεσης ενός ατόμου σε ακτινοβολία είναι 1 mSv ετησίως, ενώ για τους επαγγελματικά εκτιθέμενους αυξάνει στα 20 mSv. Η ένταση της ραδιενέργειας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή της ακτινοβολίας (π.χ. από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα με διαρροή).
Σύμφωνα με ειδικούς, ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται όταν η έκθεση στην ακτινοβολία ξεπεράσει τα 100 mSv το χρόνο και γίνεται θανατηφόρα αν φτάσει στα 5.000 mSv (5 Sv) σε διάστημα μερικών ωρών. Η έκθεση σε 1 Sv ακτινοβολίας εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου κατά περίπου 5%. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην Ιαπωνία γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες είναι γύρω στα 400 mSv, δηλαδή δείχνουν τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.
Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει κυρίως στον κίνδυνο καρκίνου λόγω μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας και υπάρχει μικρότερη επιστημονική συμφωνία σχετικά με τις συνέπειες της έκθεσης σε μικρές δόσεις. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν ναυτία, εμετό, αδυναμία, διάρροια, πονοκεφάλους, πυρετό, πτώση μαλλιών, δερματικά εγκαύματα, δυσλειτουργία οργάνων, πρόωρη γήρανση και πιθανώς πρόωρο θάνατο. Τα καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα καίσιο-137 και ιώδιο-131 είναι οι κυριότερες απειλές μέχρι στιγμής από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία.
Το καίσιο-137, που είναι πιο επικίνδυνο, μπορεί να μολύνει την τροφή και το νερό, συσσωρευόμενο στους μαλακούς ιστούς του οργανισμού, όπως στους μυς. Έχει ημι-ζωή περίπου 30 ετών και αποβάλλεται σταδιακά μέσω των ούρων. Το ιώδιο-131, που αναπνέεται ή καταπίνεται, έχει πιο σύντομη ημι-ζωή οκτώ ετών. Συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε λίγα χρόνια, ενώ σε χαμηλές δόσεις μειώνει την παραγωγή των ορμονών του αδένα.
Τρόποι προστασίας
Η εκκένωση μιας περιοχής ώστε να απομακρυνθεί ο πληθυσμός, η καταφυγή σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο χώρο, κατά προτίμηση σε ένα υπόγειο ή ειδικό καταφύγιο, καθώς και η λήψη χαπιών ιωδίου, είναι οι τρεις κυριότεροι μέθοδοι προστασίας των πολιτών σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας. Η σφράγιση του χώρου διαμονής, αν πρόκειται για σπίτι, πρέπει να γίνεται σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες με κολλητικές ταινίες και κάθε άλλο μέσο, ώστε να μην εισχωρήσει η ραδιενεργός σκόνη στο χώρο, την εισπνεύσουν οι άνθρωποι και επικαθήσει στους πνεύμονές ή το δέρμα τους.
Βοηθάνε επίσης τα συχνά ντους, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ραδιενεργά σωματίδια που έχουν εναποτεθεί στο δέρμα, αλλά δεν πρέπει κανείς να τρίβει το δέρμα του για να μην διευκολύνει την είσοδο των σωματιδίων στον οργανισμό. Το κάπνισμα, το φάγωμα των νυχιών, η επαφή των δαχτύλων με το στόμα κλπ. πρέπει να αποφεύγονται επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας. Τα χάπια ιωδίου, που μοιράζουν οι αρμόδιες Αρχές, όταν κρίνουν ότι πρέπει, πλημμυρίζουν με ιώδιο τον θυρεοειδή, ώστε να μην μπορεί να απορροφήσει πια το ραδιενεργό ιώδιο. Έτσι, εμποδίζουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ένα κίνδυνο που αφορά πρωτίστως τα μωρά, τα παιδιά, τους εφήβους, τις έγκυες και τις μητέρες που θηλάζουν. Κατά προτίμηση, το ιώδιο λαμβάνεται μια ώρα πριν την έκλυση της ραδιενέργειας, ενώ μπορεί να ληφθεί και 24 ώρες μετά το πυρηνικό ατύχημα, αλλά η προστασία του που παρέχει τότε, είναι μειωμένη πια κατά 25%, σύμφωνα με τον διευθυντή του IRSN Πατρίκ Γκουρμελόν.
Η ιαπωνική κρίση, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έχει πυροδοτήσει ένα πανικό στην Ιαπωνία και σε γύρω χώρες για την αγορά χαπιών ιωδίου, κυρίως μέσω Ίντερνετ, όπου πουλιούνται πλέον πάνω και από 500 δολάρια το κουτί των 14 χαπιών. Τα αποθέματα αμερικανικών εταιριών που πουλάνε ιωδιούχο κάλιο, έχουν ήδη εξαντληθεί. Το ιωδιούχο κάλιο είναι ένα άλας που μπλοκάρει την είσοδο στον οργανισμό του καρκινογόνου ραδιενεργού ιωδίου. Σε περιοχές της Ασίας πολλοί άνθρωποι έχουν αδειάσει τα φαρμακεία ακόμα και από τα μπουκαλάκια του αντισηπτικού υγρού ιωδίου, για να το αλείψουν γύρω από το λαιμό τους, μια πρακτική όμως που δεν έχει αποτέλεσμα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι περιττή αυτή η υστερία και ότι τα χάπια ιωδίου έχουν περιορισμένη χρησιμότητα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ανακοίνωσή του, ζητά από τους ανθρώπους να συμβουλεύονται το γιατρό τους και να μην παίρνουν μόνοι τους χάπια, καθώς δεν αποτελούν «αντίδοτο κατά της ραδιενέργειας» και δεν προσφέρουν προστασία από ισχυρότερα ραδιενεργά στοιχεία όπως το καίσιο, ενώ μπορεί να έχουν παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε εγκύους.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία

 
Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με νέο επίσημο προσωρινό απολογισμό.


Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών, σύμφωνα με νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό της αστυνομίας της Ιαπωνίας, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (τοπική ώρα).
Πρόκειται για τον αριθμό των νεκρών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όμως οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 10.000 νεκρούς, αν ληφθούν υπόψη οι αριθμοί των αγνοουμένων στον πανεθνικό αυτόν απολογισμό.
Εξάλλου εκτός από τα πτώματα που εντοπίζονται καθημερινά στη ζώνη που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ο επικεφαλής της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνον για την περιοχή αυτή στην οποία βρίσκεται κυρίως η πόλη Σεντάι.
Σήμερα εξάλλου ο δήμαρχος της πόλης Ισινομάκι, που βρίσκεται στην ίδια επαρχία, εξέφρασε φόβους ότι αγνοούνται περίπου 10.000 κάτοικοι του δήμου του που επλήγη άσχημα από το σεισμό και το τσουνάμι.
Τα σωστικά συνεργεία αξιολογούν επίσης τώρα ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από πέντε ημέρες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 9,0, ο οποίος ήταν ο πιο δυνατός που σημειώθηκε ποτέ στο ιαπωνικό έδαφος.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και τα ελικόπτερα στη μάχη με τη ραδιενέργεια



   Από το πρωί, γύρω στις 9.40' τοπική ώρα, ξεκίνησε η ρίψη νερού από ελικόπτερα του Ιαπωνικού στρατού, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Πρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε.

    Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές, με ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3.

    Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία τα πληρωματά τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους.

    Παρέμειναν εν τούτοις στο χώρο του εργοστασίου περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού. Ηδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο και ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, θα αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος, στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων, τις επόμενες ώρες.

    Εν τω μεταξύ η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος, εντός των αντιδραστήρων, που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.

    Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα, αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα, οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε σήμερα όσους αμερικανούς πολίτες ζουν στη χώρα και το θέλουν , καθώς και όσα από τα μέλη του διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους, επίσης το επιθυμούν, να εγκαταλείψουν το Τόκιο, ενόψει και της κλιμάκωσης της κρίσης από το φόβο πιθανού πυρηνικού ατυχήματος. Επίσης εξέδωσε οδηγία ασφαλείας προς τους αμερικανούς πολίτες που εξακολουθούν να παραμένουν στη χώρα, να μην πλησιάζουν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων την περιοχή της Φουκουσίμα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να παράσχει κάθε βοήθεια στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τόκιο, Γιούκιο Εντάνο, στη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου, ο Ομπάμα μετέφερε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν, τη θέληση της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον, να παράσχει πλήρη στήριξη στη μέσο-μακροπρόθεσμη προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών, που θα καταβάλλει η κυβέρνηση του Τόκιο.

    Ο Εντάνο ενημέρωσε επίσης τους δημοσιογράφους, για την επίσημη προσφορά από τις ΗΠΑ, της αποστολής ομάδας πυρηνικών επιστημόνων, που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της τήξης των πυρηνικών ράβδων των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου η υπερθέρμανση των δεξαμενών με το ραδιενεργό υλικό, απειλεί με πυρηνική καταστροφή.

    Εν τω μεταξύ ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι θα παρακολουθεί πλέον στενά τις κινήσεις της χρηματαγοράς, μετά την ανέλιξη του γιέν σε ιστορικό υψηλό, όλων των εποχών, έναντι του δολαρίου.

    " Οι κινήσεις της αγοράς, διακρίνονται από νευρικότητα, εν μέσω φημολογίας και κατά αυτόν τον τρόπο αδυνατίζει το εμπόριο και οι εξαγωγές ", ανέφερε ο Νόντα στους δημοσιογράφους.

    " Θα παρακολουθήσω από κοντά τις κινήσεις στην αγορά σήμερα ", προσέθεσε.

    Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΟ, αρνήθηκε να σχολιάσει όσα ακούγονται περί παρέμβασης ξένου συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά, απέρριψε όμως το ενδεχόμενο η αλματώδης άνοδος του νομίσματος της χώρας σε σχέση με το αμερικανικό, που δυσχεραίνει τις εξαγωγές και προκαλεί ύφεση του ρυθμού ανάπτυξης, να οφείλεται στο μαζικό επαναπατρισμό κεφαλαίων από τις ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να καλύψουν τα ιλιγγιώδη ποσά των αποζημιώσεων από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που επακολούθησε.

    Υπολογίζεται ότι για τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία της Παρασκευής, οι ασφαλιστικές θα κληθούν να αποζημιώσουν συμβόλαια ζωής και όχι μόνον, αξίας μεγαλύτερης των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο κ.Γιοσάνο δήλωσε εντούτοις, σήμερα, ότι υπάρχουν αρκετά κεφάλαια, εντός της χώρας για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον τελικό ΑΕΚ - Ατρόμητος

Επιφυλάξεις για το ευρωσύμφωνο εκφράζει ο Γιούνκερ



   Αμφιβολίες ως προς την λειτουργικότητα του Συμφώνου για το ευρώ στο οποίο συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης διατύπωσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ευρωβουλής ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η ευρωζώνη βαδίζει με συνεκτικό τρόπο στη διατύπωση μιας συνολικής απάντησης στην κρίση, αν και όπως σημείωσε, σε προσωπική βάση, αμφιβάλλει ως προς το αν και κατά πόσο το Σύμφωνο αυτό θα αποδειχθεί λειτουργικό. Κυρίως αμφισβήτησε το αν θα αποδειχθεί εφικτή η επίλυση των προβλημάτων των χωρών της ευρωζώνης από τους πρωθυπουργούς των κρατών της οι οποίοι, όπως προβλέπει το Σύμφωνο, θα συνέρχονται προς τον σκοπό αυτό μια φορά τον χρόνο στις Βρυξέλλες. Σημείωσε επίσης ότι στην τελική του μορφή το Σύμφωνο διαφέρει από τις αρχικές προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας και κατέληξε λέγοντας ότι προστιθέμενη αξία του Συμφώνου θα κριθεί εν τέλει στην πράξη.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του έκτακτου Συμβουλίου της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή για τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση αποπληρωμής της βοήθειας από την Ελλάδα ελήφθησαν στη βάση της θετικής αποτίμησης για την εφαρμογή του μνημονίου και της εξαγγελίας της Ελλάδας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε παρέμβασή του σε έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, υπογράμμισε ότι η αυξημένη ευελιξία, που προβλέπουν αυτές οι αποφάσεις, είναι δίκαιη, καθώς η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, και αποδεικνύονται οι αξιόπιστες δράσεις της ΕΕ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
16/03/2011

Αποδοκιμάζει τον Χατζηγάκη η Ν.Δ.


Πηγή: Newsit.gr-MEGA

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ 2011



Πηγή: YOUTUBE
ΣΠΙΚΑΖ: MEGA

Αρχειοθήκη ιστολογίου