Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ο κρίσιμος ρόλος της Ρωσίας

20.03.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η Γερμανία συμπάσχει, αλλά απέχει. Η Τουρκία προτείνει στον Καντάφι να φύγει, και είναι αρνητική. Ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζει τις ενστάσεις του. Το Ιράν, βρήκε ακόμη μια ευκαιρία για να προκαλέσει ανατριχίλα στη Δύση. Και η Ρωσία, συνέστησε αυτοσυγκράτηση.
Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε σε διεθνές επίπεδο, τη δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με τις φήμες να λένε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο απογοητεύτηκε από την αποτελεσματικότητα των γαλλικών αεροσκαφών, και έτσι η Ουάσινγκτον ενισχύει τη δική της παρέμβαση.
Η παρέμβαση της Ρωσίας αποκτά άλλη διάσταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Μόσχα επικαλείται ρεαλιστικά επιχειρήματα, ζητώντας την κατάπαυση του πυρός, ώστε να μη θρηνήσει η Λιβύη και άλλους νεκρούς αμάχους.
Και ο Καντάφι ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τι ήθελε να πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να διατάξει τον δικό του στρατό να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Με τους Αμερικανούς να διστάζουν για μια περισσότερο σύνθετη εμπλοκή στη Λιβύη, και την Ευρώπη να παραπατάει λόγω των εσωτερικών διαφωνιών της, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να κερδίσει πόντους, και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.
Φαίνεται άλλωστε να απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τις εμπλεκόμενες χώρες, και να έχει ευρύτερο κύκλο συνομιλητών, τόσο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και με την Ευρώπη

Πηγή: Statesmen.gr

Και ηγέτης και τεχνοκράτης

21.03.2011STATESMEN
Η εβδομάδα που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα, και αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στην πορεία της χώρας για το μέλλον. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να βρεθεί από σήμερα στα Βρυξέλλες, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σειρά από κρίσιμες επαφές, ώστε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ και αποτελεσματικότητα της Ελλάδας.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των ηγετών της Ευρώπης των «27» προέρχεται από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο έχει ενεργό και σημαντική παρουσία η Νέα Δημοκρατία.
Πιο συγκεκριμένα, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου θα βρίσκονται αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί από 15 χώρες της Ένωσης, καθώς ακόμη και οι Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, Ζοζέ Μπαρόζο και Γέρζι Μπούζεκ, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ιβ Λετέρμ, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, τον Επίτροπο για τον Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό και Προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάνους Λεβαντόβσκι, τον Γερμανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Ράιμερ Μπένκε, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και τον Γάλλο Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ και πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλέν Λαμασούρ.
Με τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαιώνει ότι στο πρόσωπό του “συνυπάρχουν” ο ηγέτης και ο τεχνοκράτης, ένα μείγμα που προβάλλει ως η μόνη προοπτική για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Γνωρίζοντας καλά ο ίδιος τα μεγέθη της οικονομίας, έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί απευθείας με εκείνους που “διαβάζουν” τους αριθμούς, και ταυτόχρονα αξιολογεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες, σε σχέση με τη συγκυρία της εποχής.

Πηγή: Statesmen.gr

Απαιτούνται ρηξικέλευθες αποφάσεις

21.03.2011ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Πολλές φορές ακούμε τους ειδικούς περί των οικονομικών θεμάτων να εκφράζουν τις απόψεις τους για την κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, τα πιθανά σενάρια για την πορεία της στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον, καθώς και λύσεις για την έξοδο από την τωρινή παγκόσμια κρίση.
Οι θέσεις τους για τα αίτια της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς οι λύσεις που προτείνουν για την αντιμετώπισή της μπορεί να ποικίλουν, αλλά σε ένα πράγμα συγκλίνουν σχεδόν απαρέγκλιτα, ότι η ανθρωπότητα διέρχεται μια από τις πλέον αντιφατικές και απρόβλεπτες περιόδους στην οικονομική της ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με κάποια σχετική ασφάλεια για το τι μέλει γενέσθαι.
Η κάθε χώρα έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της ξεχωριστά προβλήματα, που απαιτούν συγκεκριμένες συνταγές. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο κοινός παρονομαστής για όλες τις χώρες είναι όπως φαίνεται ο έλεγχος του χρέους. Η λέξη «έλλειμμα» έχει μπει πλέον για τα καλά στις καθημερινές συζητήσεις των ανθρώπων, χωρίς να αποτελεί αυτό «πικρό προνόμιο» μόνο των Ελλήνων.
Αρχικά επικρατούσε η εντύπωση, και όχι αδικαιολόγητα, πως οι οικονομικές επιλογές των ΗΠΑ και της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι πρώτες επέλεγαν να αποτρέψουν τον κίνδυνο μιας οικονομικής ύφεσης μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, στοχεύοντας στην τόνωση της αγοράς τους, και ως εκ τούτου της οικονομικής ανάπτυξης. Η ΕΕ, από τη δική της πλευρά, μπροστά στο φάσμα της κρίσης χρέους απάντησε με αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα και μείωση των δαπανών για να αποτρέψει τα χειρότερα.
Ωστόσο, και στις ΗΠΑ πάρα πολλές πολιτείες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με κάποιες εκτιμήσεις να μιλούν για 45 από τις 50, προσανατολίζονται στην επιβολή μέτρων για τη μείωση των δαπανών τους, αφού η θηλιά του χρέους τις έχει φέρει ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Έτσι η σύγκλιση μεταξύ των πολτικών της ΕΕ και των πολιτειακών κυβερνήσεων των ΗΠΑ γίνεται ολοένα πιο εμφανής.
Οι αποφάσεις των ηγεσιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ για εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών περνάει, εκτός των άλλων, μέσα από συμπίεση μισθών και την ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων που οι υπάλληλοι θεωρούσαν δεδομένα για πολλά χρόνια. Αναπόφευκτα, το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων ήταν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στους δρόμους και στις ΗΠΑ βλέποντας τους μισθούς τους να μειώνονται δραστικά, ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους σε Ευρωπαϊκές πόλεις.
Ο πλανήτης μας βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από ζητούμενα τα οποία είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε μόνο με τους κλασσικούς όρους της οικονομικής επιστήμης. Δεν επαρκούν πλέον οι κλασσικές ορολογίες της ζήτησης και της προσφοράς, του πληθωρισμού, του αποπληθωρισμού, του υπερπληθωρισμού, ή του στασιμοπληθωρισμού, για να αναφέρουμε μερικές, έτσι ώστε να κατανοήσει κανείς την παρούσα οικονομική κατάσταση, πόσο δε μάλλον, να υποδείξει και λύσεις. Το σίγουρο είναι πως απαιτούνται τολμηρές και ρηξικέλευθες αποφάσεις εκ μέρους των ηγετών του κόσμου, που θα συνυπολογίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις κοινωνικές ανισορροπίες και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των κατεχόντων και των μη κατεχόντων.

Πηγή: Statesmen.gr

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Τραγικές σκηνές απο χουλιγκανς της ομάδας της Κατερίνης
 
Διέκοψε ο διαιτητής τον αγώνα βόλεϊ Αριστοτέλης- Πιερικός ενω το σκορ ήταν 2-2 σετ. Το δελτίο τύπου του συλλόγου της Σκύδρας αναφέρει:
Τον φόβο και την βία έσπειραν οι χούλιγκανς του Πιερικού Κατερίνης στο κλειστό γυμναστήριο Σκύδρας, πριν την έναρξη και καθ’ όλη την διάρκεια του χθεσινού αγώνα Αριστοτέλης-Πιερικός. Με χυδαίες βρισιές εναντίον των παιχτών της Σκύδρας, με εκτόξευση αντικειμένων, καπνογόνων και πυρσούς, με επανειλημμένες εισβολές στον αγωνιστικό χώρο που πρόθεσή τους ήταν να εκφοβίζουν τους αθλητές μας, επέβαλλαν καθεστώς τρομοκρατίας.
Με τέτοιες συνθήκες, ασφαλώς και δεν μπορούσε να συνεχιστεί ένας αθλητικός αγώνας, που είχε μάλιστα ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ποιοι ανεγκέφαλοι οργάνωσαν την «εκδρομή» των χούλιγκανς της Κατερίνης, που το μόνο που γνωρίζουν είναι η τυφλή βία, και τους έστειλαν στην Σκύδρα μαζί με αγνούς φιλάθλους; Δεν ήξεραν αυτοί που «προσκάλεσαν» την ποδοσφαιρική αλητεία σε ένα άγνωστο γι’ αυτούς άθλημα, ότι με μαθηματική ακρίβεια θα τίναζαν στον αέρα ένα υπέροχο παιχνίδι και θα αμαύρωναν μια κορυφαία στιγμή του βόλλεϋ;
Παρ’ όλες τις προσπάθειες της αστυνομίας, των διαιτητών, του γυμνασίαρχου, των παραγόντων μας και όλων των αθλητών, ήταν ανέφικτη η συνέχιση του αγώνα. Κινδύνευσε σοβαρότατα η σωματική ακεραιότητα των αθλητών μας και η τιμωρία των υπαίτιων πρέπει να επιβληθεί. Επίσης, ήταν ιδιαίτερα τραγική η εικόνα να βλέπεις γονείς να απομακρύνουν τα παιδιά τους για να τα προφυλάξουν από την βία των χούλιγκανς της Κατερίνης. Είναι ευτύχημα που οι φίλαθλοι της Σκύδρας –που επί 35 χρόνια κατακλύζουν τις κερκίδες με ξεχωριστή αγάπη για το βόλλεϋ- επέδειξαν την αυτοσυγκράτηση που έπρεπε. Διότι, ίσως σήμερα θρηνούσαμε θύματα.
Πιστεύουμε ότι οι αγώνες κερδίζονται με κάθε δύναμη και όχι με κάθε θυσία και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και για την ανάπτυξη του βόλλεϋ και για την ειρηνική διεξαγωγή των αγώνων.
Η βία πρέπει να παταχτεί και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι την προάγουν.

Πηγή:  Pella News

20 τόνους κομπόστα στέλνει η VENUS στους σεισμοπαθείς της Ιαπωνίας


20 τόνους κομπόστα στέλνει η VENUS στους σεισμοπαθείς της Ιαπωνίας

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Βεροίας  Venus Growers κατέχοντας την 1η θέση σε επίπεδο εξαγωγών κομπόστας ροδάκινου, από την Ευρώπη προς την Ιαπωνία αποφάσισε να  προσφέρει στους σεισμοπαθείς της Ιαπωνίας 20 τόνους κομπόστας ροδάκινου, σαν μια ελάχιστη  προσπάθεια συμπαράστασης  στις δύσκολες στιγμές που περνάνε.
Η κομπόστα ροδάκινου είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν χωρίς προσθήκη συντηρητικών και είναι σταθερό σε οποιεσδήποτε συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης.
 
 
ΠΗΓΉ: verianews.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΚΥΔΡΑΣ"

Τον φόβο και την βία έσπειραν οι χούλιγκανς του Πιερικού Κατερίνης στο κλειστό γυμναστήριο Σκύδρας, πριν την έναρξη και καθ’ όλη την διάρκεια του χθεσινού αγώνα Αριστοτέλης-Πιερικός. Με χυδαίες βρισιές εναντίον των παιχτών της Σκύδρας, με εκτόξευση αντικειμένων, καπνογόνων και πυρσούς, με επανειλημμένες εισβολές στον αγωνιστικό χώρο που πρόθεσή τους ήταν να εκφοβίζουν τους αθλητές μας, επέβαλλαν καθεστώς τρομοκρατίας.
Με τέτοιες συνθήκες, ασφαλώς και δεν μπορούσε να συνεχιστεί ένας αθλητικός αγώνας, που είχε μάλιστα ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ποιοι ανεγκέφαλοι οργάνωσαν την «εκδρομή» των χούλιγκανς της Κατερίνης, που το μόνο που γνωρίζουν είναι η τυφλή βία, και τους έστειλαν στην Σκύδρα μαζί με αγνούς φιλάθλους; Δεν ήξεραν αυτοί που «προσκάλεσαν» την ποδοσφαιρική αλητεία σε ένα άγνωστο γι’ αυτούς άθλημα, ότι με μαθηματική ακρίβεια θα τίναζαν στον αέρα ένα υπέροχο παιχνίδι και θα αμαύρωναν μια κορυφαία στιγμή του βόλλεϋ;
Παρ’ όλες τις προσπάθειες της αστυνομίας, των διαιτητών, του γυμνασίαρχου, των παραγόντων μας και όλων των αθλητών, ήταν ανέφικτη η συνέχιση του αγώνα. Κινδύνευσε σοβαρότατα η σωματική ακεραιότητα των αθλητών μας και η τιμωρία των υπαίτιων πρέπει να επιβληθεί. Επίσης, ήταν ιδιαίτερα τραγική η εικόνα να βλέπεις γονείς να απομακρύνουν τα παιδιά τους για να τα προφυλάξουν από την βία των χούλιγκανς της Κατερίνης. Είναι ευτύχημα που οι φίλαθλοι της Σκύδρας -που επί 35 χρόνια κατακλύζουν τις κερκίδες με ξεχωριστή αγάπη για το βόλλεϋ- επέδειξαν την αυτοσυγκράτηση που έπρεπε. Διότι, ίσως σήμερα θρηνούσαμε θύματα.
Πιστεύουμε ότι οι αγώνες κερδίζονται με κάθε δύναμη και όχι με κάθε θυσία και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και για την ανάπτυξη του βόλλεϋ και για την ειρηνική διεξαγωγή των αγώνων.
Η βία πρέπει να παταχτεί και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι την προάγουν.
 
 

Παραιτήσεις στο ΔΣ του ΟΛΠ, με αφορμή τις διευθετήσεις με την Cosco

Εκτύπωση E-mail
Eλλάδα: Παραιτήσεις στο ΔΣ του ΟΛΠ, με αφορμή τις διευθετήσεις με την Cosco
  1. Παραιτήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ο Νίκος Μουστάκης και ο Άλκης Κορρές.
  2.     Την αντίθεσή του ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ για την ενεργοποίηση του όρου περί «φιλικής διευθέτησης» μεταξύ ΟΛΠ και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά -Cosco, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουστάκης.
  3.     Σημειώνεται ότι στη σύμβαση παραχώρησης από τον ΟΛΠ του Εμπορευματικού του Σταθμού στην Cosco υπάρχουν «γκρίζα σημεία» που θα πρέπει να επιλύσουν οι δύο πλευρές.
  4.     Αν δεν βρεθεί μάλιστα λύση, η υπόθεση θα πάει σε διαιτησία για έξι μήνες που θα γίνει στον Πειραιά αλλά με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
  5.     Ναυτιλιακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μια «φιλική διευθέτηση» ίσως προκαλέσει de facto αλλαγές στις συμβάσεις παραχώρησης, κάτι που πιθανόν να επιδιώκει η κινεζική πλευρά.
  6.     Πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους και το μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΠ, Αλ. Κορρές.
  7.     Από τη θέση του δ/ντος συμβούλου του ΟΛΠ Logistics αποχώρησε, επίσης, προκειμένου να εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα, ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Νικολούλιας. Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες ίδρυσης της εταιρείας τις οποίες προσέφερε και τον κάλεσε να παραμείνει ως σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Θ. Πάγκαλος, κατά Αλ. Τσίπρα, με σκληρές εκφράσεις

Εκτύπωση E-mail
Eλλάδα: Θ. Πάγκαλος, κατά Αλ. Τσίπρα, με σκληρές εκφράσεις
Σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Μega".
    «Με τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας σήμερα στον Τύπο, οδηγεί στη δολοφονία μου και τον προειδοποιώ ότι θα έχει ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη εναντίον μου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πάγκαλος.
    Με αφορμή τα επεισόδια σε βάρος του στην Κερατέα, ο κ. Πάγκαλος κατήγγειλε ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή πλήρωσε «20 Αλβανούς, οι οποίοι ήταν και οι χυδαιότεροι στην επίθεση εναντίον του, για να τους δει το αφεντικό τους».
    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει ως πολιτική στρατηγική το «μπάχαλο».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Πανελλαδική 24άωρη απεργία, των δασκάλων στις 30 Μαρτίου

Εκτύπωση E-mail
Eλλάδα: Πανελλαδική 24άωρη απεργία, των δασκάλων στις 30 Μαρτίου
Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση, εξήγγειλε για τις 30 Μαρτίου, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), μαζί με την ΟΛΜΕ και άλλους κλάδους εργαζομένων. Σε σχετική ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ αναφέρουν ότι τα αιτήματα αιχμής του κλάδου είναι:
    Όχι στο Νέο Σχολείο, στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβασμούς σχολείων, την κατάργηση των Διδασκαλείων, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
    Όχι στο νέο μισθολόγιο λαιμητόμο και τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας.
    Να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Περίθαλψης, ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δικαιούχους.
    Να πληρωθούν τώρα οι αναπληρωτές του ΕΣΠΑ.
    Έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων ΤΩΡΑ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Έρευνα κατά τριών ευρωβουλευτών -Σλοβένου, Αυστριακού και Ρουμάνου- για υπόθεση δωροδοκίας

Εκτύπωση E-mail
Γαλλία: Έρευνα κατά τριών ευρωβουλευτών -Σλοβένου, Αυστριακού και Ρουμάνου- για υπόθεση δωροδοκίας
Στην έρευνα που διέταξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξεταστούν οι κατηγορίες εναντίον τριών ευρωβουλευτών για δωροδοκία αναφέρεται σήμερα η Διαδικτυακή πύλη EU Observer, με τίτλο «το τραπεζικό λόμπι βάζει στο στόχαστρο τρεις ευρωβουλευτές».
    Ειδικότερα, ο εισηγητής της Ευρωβουλής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Τάλερ (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), ο Αυστριακός συντηρητικός Ερνστ Στράσερ --ο οποίος ήδη παραιτήθηκε-- και ο Ρουμάνος σοσιαλιστής συνάδελφος του Άντριαν Σεβερίν κατηγορούνται ότι δέχτηκαν ποσά ύψους 100.000 ευρώ, ενώ σε αντάλλαγμα δέχτηκαν να κάνουν ενέργειες για να γίνουν πιο «μετριοπαθείς» οι νομοθετικές προτάσεις που αφορούν την ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα.
    Άρθρο της εφημερίδας Sunday Times υποστηρίζει ότι δημοσιογράφοι της, προσποιούμενοι τους εκπροσώπους μεγάλων τραπεζικών λόμπι, επικοινώνησαν συνολικά με περίπου 60 ευρωβουλευτές σε διάστημα οκτώ μηνών, προσπαθώντας να τους δελεάσουν με μεγάλα χρηματικά ποσά έναντι μιας πιο «ελαστικής συμπεριφοράς» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για αυστηρότερες διατάξεις στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης.
    Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του EU Observer ο Ζ. Τάλερ υποστήριξε ότι γνώριζε εξαρχής ότι πρόκειται για «στημένη» προσπάθεια δωροδοκίας και εξαπέλυσε επίθεση κατά της εφημερίδας, κατηγορώντας τη για «ευρω-σκεπτικισμό». Όπως δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην προσωπική του ιστοσελίδα «από τον Δεκέμβριο του 2010 γνώριζα ότι επρόκειτο για ανήθικη πρόταση, ότι ήταν μια προσπάθεια δυσφήμισης ενός μέλους του ΕΚ». Ο Τάλερ υποστηρίζει ακόμη ότι δεν δέχτηκε τα χρήματα που του προσέφεραν και ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση στο μέλλον.
    Ο Τάλερ απέστειλε επιστολή στην Διαδικτυακή πύλη Euractiv με την οποία υποστηρίζει ότι εξ αρχής γνώριζε ότι δεν υπήρχε πραγματικά η «εταιρεία», η οποία επικοινώνησε μαζί του. Επισημαίνει μάλιστα ότι καθώς είχε προηγηθεί απόπειρα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να σπιλώσει τη φήμη του, ήταν πολύ σημαντικό για αυτόν να ανακαλύψει ποιος κρυβόταν πίσω από αυτές τις ενέργειες. Τονίζει ότι ουδέποτε δέχτηκε λεφτά, ούτε υπέγραψε το «συμβόλαιο συνεργασίας» που του προσέφεραν.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Καταρρέει η εμπορική αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

 Με καταγιστικούς ρυθμούς, αυξάνονται τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα

Εκτύπωση E-mail
Eλλάδα: Καταρρέει η εμπορική αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Με καταγιστικούς ρυθμούς, αυξάνονται τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα
Ο ρυθμός αύξησης των κλειστών καταστημάτων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης επιταχύνεται και ήδη φθάνει μέχρι και το 280%. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ), συνολικά τα κλειστά καταστήματα στην πόλη ανερχόταν φέτος -μέχρι και τις 10 Μαρτίου- στο 17%, από 10,1% που ήταν τον Αύγουστο του 2010.
 Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, πως από το σύνολο των 2.196 επιχειρήσεων που λειτουργούσαν στους δέκα εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, "λουκέτο" έβαλαν μέχρι και τις 10 Μαρτίου οι 373, με το ρυθμό αύξησης κλεισίματος να καταγράφεται σημαντικά αυξημένος στις οδούς Προξένου Κορομηλά (230%) και Αγίας Σοφίας (280%).
    Προκύπτει ακόμη ότι στην οδό Ίωνος Δραγούμη, από τα 139 καταστήματα έκλεισαν τα 23, με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να ανέρχεται πλέον σε 16,5%, από 11,4% που ήταν τον περασμένο Αύγουστο και το ρυθμό αύξησης των "λουκέτων" να ανέρχεται στο 45%.
    Στην Ερμού, από το σύνολο των 142 εμπορικών καταστημάτων, "λουκέτο" έβαλαν τα 17 (+12%), παρουσιάζοντας έτσι σταθεροποιητικές τάσεις συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2010, οπότε και το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 12,01%. Στην Προξένου Κορομηλά, από τις 55 επιχειρήσεις έκλεισαν οι οκτώ, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό των "λουκέτων" κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2010, στο 14,5%.
    Στη Μητροπόλεως, τα κλειστά καταστήματα έφθαναν στις 10 Μαρτίου τα 19, σε σύνολο 217 (8,7%, από 8,3% τον Αύγουστο του 2010). Στην Εγνατία, το ποσοστό των "λουκέτων" έφθασε στις 10 Μαρτίου το 16,9%, από 14,8% τον περασμένο Αύγουστο, με τις κλειστές επιχειρήσεις να ανέρχονται σε 64 (σύνολο 379).
    Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι πιο δημοφιλείς εμπορικοί δρόμοι, της Τσιμισκή και της Αγίας Σοφίας, με τα ποσοστά των "λουκέτων" να φθάνουν σε 11% και 7,8% αντίστοιχα (πέρυσι τον Αύγουστο ήταν 8% και 2%). Στην Τσιμισκή έκλεισαν 29 καταστήματα, σε σύνολο 267, και στην Αγίας Σοφίας πέντε, από τα συνολικά 64.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τάσος κερνάει και Τάσος πίνει Ο Διευθύνων σύμβουλος μιας ζημιογόνου ΔΕΚΟ ενέκρινε χορηγία σε ΜΚΟ, στην οποία ο ίδιος συμβαίνει να έχει θέση ταμία.


ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ο Τάσος Φιλιππάκος υπεραμύνεται της χορηγίας καθώς, η Διεθνής Διαφάνεια είναι «αναγνωρισμένη οργάνωση με θεάρεστο έργο», όπως λέει. Με τον πρόεδρο της ΜΚΟ, Κώστα Μπακούρη, αλληλογραφούσαν σαν δύο ξένοι. Ο Τάσος Φιλιππάκος υπεραμύνεται της χορηγίας καθώς, η Διεθνής Διαφάνεια είναι «αναγνωρισμένη οργάνωση με θεάρεστο έργο», όπως λέει. Με τον πρόεδρο της ΜΚΟ, Κώστα Μπακούρη, αλληλογραφούσαν σαν δύο ξένοι. Οσο κι αν η ενίσχυση έγινε για καλό σκοπό, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου;
Η ενίσχυση υπογράφεται από τον Τάσο Φιλιππάκο, διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και αφορά την έγκριση ποσού 40.000 ευρώ στην οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς κατά το 2010. Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της ΜΚΟ, Κώστα Μπακούρη, πέρυσι τον Ιανουάριο, απευθείας προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ. Σαν να μη γνωρίζονται ο δύο άνδρες μεταξύ τους, στην επιστολή του προέδρου γίνεται εκτενής αναφορά στους σκοπούς της οργάνωσης και επισημαίνεται το γεγονός ότι η διαφθορά εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη ζωή των πολιτών «διεισδύοντας τόσο στην πολιτική και τη δημόσια ζωή όσο και στις επιχειρήσεις» απειλώντας τη «σταθερότητα της κοινωνίας».
Επισυνάπτεται, επίσης, η έκθεση πεπραγμένων και γίνεται παραπομπή στον ιστότοπο της οργάνωσης, προκειμένου ο διευθύνων σύμβουλος να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.
«Εχοντας την εταιρεία σας πολύτιμο υποστηρικτή», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, ο κ. Μπακούρης καταλήγει ότι ευελπιστεί «σε μια νέα συνεισφορά ή συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων μας», ώστε «η ισχυρή συμμαχία μας να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική». Κι έτσι, λοιπόν, ο ισχυρός άνδρας της ΕΑΒ επείσθη και έδωσε την έγκρισή του για την οικονομική ενίσχυση της ΜΚΟ.
Εγινε με ιδιόχειρη αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΒ στην ίδια επιστολή, με την επισήμανση η χορηγία να είναι «μειωμένη κατά 20%» σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω των «οικονομικών συνθηκών». Αλλωστε, πέρυσι είχε ξεκινήσει το ψαλίδισμα στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.
Ο κ. Φιλιππάκος δικαιολογεί την έγκριση σημειώνοντας ότι γίνεται «βάσει της εκπεφρασμένης πολιτικής της κυβέρνησης για στήριξη των προσπαθειών για διαφάνεια».
Η ΕΑΒ δεν είναι η μοναδική ΔΕΚΟ από την οποία η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς έχει λάβει κατά καιρούς οικονομική ενίσχυση. Η ΜΚΟ μπορεί να μην αποκρύπτει στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι ο κ. Φιλιππάκος είναι ταμίας στο δ.σ. της οργάνωσης. Μια τέτοια διαδικασία δεν είναι παράνομη και δεν αντίκειται ακόμη και στον κώδικα δεοντολογίας, που έχει υιοθετήσει η ίδια η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς. Το ζήτημα δεν είναι ούτε στο ποσό, παρότι στην επιστολή εμφανίζεται ότι κατά το 2009 η ΕΑΒ έχει χορηγήσει ακόμη περισσότερα, δηλαδή 50.000 ευρώ.
Οι συνολικές χορηγίες της οργάνωσης από εταιρείες, σύμφωνα με τη δική της έκθεση πεπραγμένων, ήταν 79.032 ευρώ για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010.
Ο Τ. Φιλιππάκος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, υπεραμύνθηκε της χορηγίας, καθώς πρόκειται για «διεθνώς αναγνωρισμένη οργάνωση με θεάρεστο έργο». Συμπλήρωσε ότι τα μέλη του δ.σ. της ΜΚΟ προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους. Κατά τον ίδιο, τέτοιες ενισχύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΕΑΒ και πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από την πλευρά του, ο Κ. Μπακούρης, με τον οποίο επίσης επικοινώνησε η «Κ.Ε.», παραδέχθηκε ότι διέλαθε της προσοχής του αυτή η πτυχή της χορηγίας. Μας ευχαρίστησε για την επισήμανση και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσουν το ζήτημα στο δ.σ. της οργάνωσης.

Πηγή:  enet.gr

Μετά τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές εξισωτικής 2010

Μετά τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές εξισωτικής 2010, τονίζει η Μιλένα Αποστολάκη
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει πληρωμές της εξισωτικής 2010 μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των προβλεπόμενων ελέγχων και μετά την έκδοση ΚΥΑ που θα αφορά στην έγκριση πιστώσεων για τις δαπάνες εφαρμογής των Μέτρων 211 και 212 για το (ημερολογιακό) έτος 2011. Αυτό απαντά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστος Ζώης και συνυπέγραψαν οι κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Αστέριος Ροντούλης, σχετικά με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών συλλόγων νομού Λάρισας.
Ακόμη η Υφυπουργός αναφέρει τα εξής:

Όσον αφορά στην εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης κρέατος και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελληνοποιήσεων

Με την απόφαση 282438/03-04-2009 ΚΥΑ προβλέπονται:
  • Η υποχρέωση κατοχής και λειτουργίας ζυγιστικής μηχανής, η οποία εκδίδει αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες, από τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης με τμήμα κρεοπωλείου και όσους ασχολούνται με την εμπορία κρέατος, σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως πληθυσμού του οικείου Δήμου ή Κοινότητας της έδρας της επιχείρησης.
  • Η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών, εκτός των άλλων και της καταγωγής –προέλευσης του πωλούμενου κρέατος.
  • Η τήρηση των στοιχείων του διακινούμενου κρέατος για 6 μήνες από την ημερομηνία πώλησης του κρέατος.
  • Η αναγραφή της καταγωγής – προέλευσης του κρέατος σε όλα τα εμπορικά έγγραφα που το συνοδεύουν, καθώς και κατά την επισήμανση
Με την απόφαση 282441/03-04-2009 ΚΥΑ προβλέπονται:
  • Η υποχρεωτική τήρηση, κάθε μήνα, ισοζυγίου αγορών και πωλήσεων από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία, διακίνηση, τεμαχισμό και τυποποίηση βόειου, χοίρειου και αιγοπρόβειου κρέατος, καθώς και στην παρασκευή κρεατοσκευασμάτων από τα κρέατα αυτά και την αποστολή τους, υποχρεωτικά, στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.).
  • Τα σφαγεία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων σφαγών, στο οποίο αναγράφεται η χώρα γέννησης των ζώων προς σφαγή και ο κωδικός εκτροφής τους.
  • Η υποχρέωση αναγραφής της καταγωγής – προέλευσης του κρέατος στα εμπορικά έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας και στις συσκευασίες όλων των τελικών προϊόντων που διατίθενται για κατανάλωση και περιέχουν κρέας ως πρώτη ύλη.
Με την απόφαση 312898/27-07-2009 ΥΑ καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής των δύο ΚΥΑ και επεκτάθηκε η υποχρέωση τήρησης μηνιαίων ισοζυγίων και στο κρέας πουλερικών. Τα έσοδα από την εισφορά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες των απαιτούμενων ελέγχων από τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ..
Με την απόφαση 328611/28.09.2009 ΥΑ επιτυγχάνονται:
  • η αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων,
  • η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων κρέατος,
  • η καταπολέμηση της απάτης και κερδοσκοπίας σε βάρος του έλληνα καταναλωτή και
  • η προστασία του εισοδήματος του έλληνα κτηνοτρόφου.
Έχουν διενεργηθεί, μέχρι σήμερα, συνολικά 1.718 έλεγχοι, στους οποίους έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα από 1.000 € έως 10.000 € σε 195 κρεοπωλεία σε 30 Νομούς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Για την ενιαία Ενίσχυση ετών 2008 και 2009

Έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, πληρωμές που έχουν ικανοποιήσει το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων. Η τελευταία πληρωμή για το έτος 2008, πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2010 και για το έτος 2009, στις 27 Ιανουαρίου 2011. Το συνολικό ποσό που έχει πιστωθεί, ανέρχεται για το 2008, στα 2.053.335.126,28 € και για το 2009, στα 2.096.152.099,02 €. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εξοφληθούν και οι τελευταίες αιτήσεις για τις οποίες είχαν υποβληθεί ενστάσεις και έχουν κριθεί πληρωτέες.

Για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου έτους 2010

Σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ το ποσό επιστροφής υπολογίζεται με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση όλων των επεμβάσεων για κάθε καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών, καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της επιτροπής, η οποία συστάθηκε για το σκοπό αυτό, με την αρ. Δ61065289/0006Α/14-05-2010 Α.Υ.Ο.

Για το γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας

Η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης των κινδύνων και των κρίσεων που είναι σύμφυτοι στον αγροτικό τομέα. Με την ασφάλιση εξασφαλίζεται, σε μεγάλο βαθμό, η σταθερότητα στον προγραμματισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης και η οικονομική επιβίωσή της, αφού δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη, σε περίπτωση καταστροφής της σοδειάς του ή του ζωικού κεφαλαίου του, να έχει ένα ελάχιστο σταθερό εισόδημα.

Για την υποχρεωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής που παρέχεται από τον ΕΛΓΑ

Που προξενούνται από συγκεκριμένα ζημιογόνα αίτια και οι οποίες είναι μεγαλύτερες από ένα ελάχιστο ποσοστό ζημιάς. Το μη καλυπτόμενο ποσοστό ζημιάς ονομάζεται απαλλαγή και είναι χαρακτηριστικό της ασφάλισης. Η απαλλαγή είναι το μέρος της ζημιάς, το οποίο βαρύνει τον ασφαλισμένο και αποτελεί κίνητρο ώστε ο ίδιος ο ασφαλισμένος να προστατεύσει την παραγωγή του τόσο πριν από τη ζημιά –με προληπτικά μέτρα- όσο και μετά τη ζημιά –πχ. κατάλληλοι ψεκασμοί- και να μην επαναπαυθεί στην αποζημίωση του ΕΛ.Γ.Α. Για το λόγο αυτό, πουθενά δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης κατά 100% οποιασδήποτε ασφαλιζόμενης ζημιάς.
Ειδικότερα, στη φυτική παραγωγή, η ασφαλιζόμενη αξία της αγροτικής παραγωγής ανά παραγωγό, επί της οποίας επιβάλλεται η ειδική ασφαλιστική εισφορά, ορίζεται με βάση α) τον αριθμό των στρεμμάτων, όπως δηλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό στην Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας, β) τη μέση παραγωγή ανά νομό και ανά στρέμμα και γ) την αξία του παραγόμενου προϊόντος ανά κιλό ή τεμάχιο, ανάλογα με την καλλιέργεια. Για τον προσδιορισμό των αποδόσεων ανά στρέμμα και ανά νομό και της αξίας ανά κιλό, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των πορισμάτων εκτίμησης της τελευταίας πενταετίας (2005, 2006, 2007, 2008, 2009) που τηρούνται στη βάση δεδομένων του ΕΛΓΑ.
Επίσης, στο ζωικό κεφάλαιο η ασφαλιζόμενη αξία επί της οποίας επιβάλλεται η ειδική ασφαλιστική εισφορά, ορίζεται με βάση : α) τον αριθμό των ζώων που έχει στην κατοχή του, όπως δηλώνεται από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο στην Ενιαία Δήλωση Εκτροφής και β) την αξία του δηλωμένου ζωικού κεφαλαίου ανά είδος ή κατηγορία, με βάση τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α.
Συνεπώς και με βάση τα προαναφερόμενα, η εισφορά που καταβάλλει ένας παραγωγός σήμερα, είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν που κατέβαλε έως σήμερα, για όσους, φυσικά, παραγωγούς πλήρωναν τις εισφορές τους.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά:
  • Ο παραγωγός θα καταβάλλει την εισφορά του απευθείας στον ΕΛΓΑ και, συνεπώς, θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της εισφοροκλοπής, δηλαδή της παρακράτησης της εισφοράς μέσω των τιμολογίων διακίνησης των προϊόντων και της μη απόδοσής τους στον ΕΛΓΑ από τους ενδιάμεσους (έμπορους, συνεταιρισμούς κ.λπ.).
  • Ο παραγωγός θα γνωρίζει για τι είναι ασφαλισμένος και μέχρι ποιο ύψος.
  • Όλοι οι παραγωγοί θα ασφαλίζονται με τους ίδιους όρους και έτσι θα εξαλειφθούν οι ανισότητες που υπήρχαν και το φαινόμενο να αποδίδουν εισφορές οι παραγωγοί για καλλιέργειες που δεν πλήττονται συχνά από ζημιογόνα γεγονότα και να λαμβάνουν αποζημιώσεις κάποιοι που δεν απέδιδαν ή απέδιδαν μειωμένες εισφορές. 
Πηγή:  agrotypos.gr

Βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας

ΥπΑΑΤ: Βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας
Τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα συζητήσεων για την «ΚΑΠ με ορίζοντα το 2020», ήταν το βασικό θέμα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 17 Μαρτίου 2011. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ η Ουγγρική Προεδρεία κατέληξε σε συμπεράσματα που περιλαμβάνουν βασικές θέσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης. Με τα συμπεράσματα διαφώνησαν οι χώρες Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Δανία.

Ειδικότερα – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ τα αποτελέσματα του Συμβουλίου συνοψίζονται κυρίως στα εξής:

1) Βασικό θέμα ήταν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα συζητήσεων για την «ΚΑΠ με ορίζοντα το 2020». Η Ουγγρική Προεδρεία κατέληξε σε συμπεράσματα που περιλαμβάνουν βασικές θέσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.
Με τα συμπεράσματα διαφώνησαν οι χώρες Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Δανία. Από αυτές είναι γνωστές οι θέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Σουηδίας-Δανίας για κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ καθώς και οι διεκδικήσεις πολλών νέων κρατών-μελών για εξίσωση των άμεσων ενισχύσεών τους με εκείνες των παλαιών κρατών-μελών, ζητήματα που κάθε άλλο παρά αποτυπώνουν τα συμπεράσματα της Προεδρίας.
Ειδικότερα, στα συμπεράσματα τονίζεται η σκοπιμότητα να υπάρχει μια ισχυρή ΚΑΠ και μετά το 2013 με βασικό εργαλείο τις άμεσες ενισχύσεις που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου, την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και την παροχή δημόσιων αγαθών, όπως η παραγωγή διατροφικών προϊόντων και η προστασία των φυσικών πόρων. Ότι μια βιώσιμη παραγωγική και ανταγωνιστική γεωργία μπορεί να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική και στην αύξηση της απασχόλησης. Ότι η ΚΑΠ πρέπει να είναι απλή στην εφαρμογή και να διατηρήσει τους δύο συμπληρωματικούς πυλώνες της.
Αναγνωρίζεται η ανάγκη για μια πιο ισόρροπη κατανομή των πόρων ανάμεσα στους γεωργούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. Προβάλλεται στο πλαίσιο αυτό, να χρησιμοποιηθούν ρεαλιστικά κριτήρια, οι όποιες μεταβολές να γίνουν σε βάθος χρόνου και να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην προκύψουν διαταραχές στα κράτη-μέλη και στους γεωργούς, που θα έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της γεωργίας. Δίνεται ευελιξία στα κράτη-μέλη για την κατανομή της ενίσχυσης ανάμεσα στους γεωργούς με μεταβατική περίοδο ώστε να μην προκύψουν απότομες μεταβολές, καθώς και να εστιάσουν την ενίσχυση σε ενεργούς αγρότες και να προβλέψουν ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μικρών παραγωγών.
Επιβεβαιώνεται η συνέχιση των μέτρων για τη ρύθμιση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων ώστε να εξασφαλίζεται ένα δίχτυ ασφαλείας για το εισόδημα των γεωργών. Τονίζεται ο ρόλος της καλής λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού των γεωργικών προϊόντων και της αύξησης του μεριδίου προστιθέμενης αξίας που αντιστοιχεί στους παραγωγού.
Υπογραμμίζεται ακόμη η ανάγκη να στηριχθεί η είσοδος νέων γεωργών στη γεωργία, η απλούστευση της ΚΑΠ, η πρόβλεψη μέτρων για την διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών, πολιτικές ώστε τα ευρωπαϊκά προϊόντα να μην αντιμετωπίζουν άνισο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα, καθώς και η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
2) Επιβεβαιώθηκαν από τα κράτη-μέλη οι θέσεις τους για την έγκριση της κυκλοφορίας τριών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (βαμβάκι και δύο ποικιλίες αραβοσίτου). Η Ελλάδα έχει καταψηφίσει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Στο Συμβούλιο δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη ψηφοφορία για την έγκριση των προτάσεων της Επιτροπής. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τις προτάσεις της, πρακτική που συνήθως ακολουθεί.
3) Η Επιτροπή παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ε.Ε., κατά το τελευταίο τρίμηνο, η οποία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.
4) Υπό τα Διάφορα συζητήθηκε το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ, με βάση αίτημα μιας ομάδας κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Προεδρία παρουσίασε τα αποτελέσματα έκθεσης σχετικά με την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την καλή διαβίωση των ζώων. Ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναφέρθηκαν στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στο θέμα των γεωργικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις χώρες Mercosur ώστε να μη θιγούν τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα και να εξασφαλιστεί η ισότιμη είσοδος των ευρωπαϊκών προϊόντων στις χώρες αυτές (όπως οι κονσέρβες ελληνικών ροδάκινων).
Τέλος, για μια ακόμη φορά, οι Αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ισπανίας, που υποστηρίχτηκαν από Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Πολωνία, έθεσαν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου και ζήτησαν να ληφθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη των τιμών και την προστασία των ελαιοπαραγωγών.
 
Πηγή: agrotypos.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Χωρίς παρακράτηση η μεταβίβαση δικαιωμάτων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Χωρίς παρακράτηση η μεταβίβαση δικαιωμάτων
Δεν θα γίνεται καμιά παρακράτηση στους ενδιαφερόμενους κατά τις μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης του 2011, όταν οι αποδέκτες αυτών έχουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν.3874/2010 (ΦΕΚ Α΄151), κατά την 10η Ιουνίου 2011.
Κατά την διαδικασία υποβολής των αιτημάτων μεταβίβασης 2011 δεν απαιτείται να προσκομίζεται κανένα επιπλέον παραστατικό για την απόδειξη της ιδιότητας αυτής, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι απαραίτητοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από την αρμόδια υπηρεσία του οργανισμού. Εφόσον, οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να δουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 του Ν. 3874/2010, μπορούν να χρησιμοποιούν την σχετική εφαρμογή που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Διαβάστε περισσότερα για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων
 
Πηγή: agrotypos.gr

"Εως το τέλος του 2011, ο κυπριακός λαός, θα γνωρίζει, κατά πόσο υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονονθράκων εντός της ΑΟΖ μας", δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας

 

Εκτύπωση E-mail
Kύπρος: "Εως το τέλος του 2011, ο κυπριακός λαός, θα γνωρίζει, κατά πόσο υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονονθράκων εντός της ΑΟΖ μας", δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταστεί γνωστό κατά πόσο υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Ζώνη Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης της Κύπρου.
  «Μέχρι το τέλος του έτους ο κυπριακός λαός αναμένεται να γνωρίζει κατά πόσον θα είναι ιδιοκτήτης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Χριστόφιας τελώντας τα εγκαίνια μεγάλου αιολικού πάρκου κοντά στην Πάφο.
    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και εργάστηκε σκληρά και αθόρυβα για να πετύχει κάτι που από πολλούς μπορεί να θεωρείτο και ανέφικτο, δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble Energy για τη διεξαγωγή ερευνών και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων.
    Η γεώτρηση που θα δώσει την απάντηση αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και ποιας δυναμικότητας θα γίνει σε θαλάσσια περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει ανακαλύψει 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
    Σε ομιλία του στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι πρόκειται για έργο-σταθμό στην πορεία για μερική απεξάρτηση του τόπου από τα συμβατικά καύσιμα.
    Το έργο, ανέφερε, θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας στην Κύπρο, καθώς και στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε μέχρι το 2020 το 13% της τελικής κατανάλωσης να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
    Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής του φάσης, το Αιολικό Πάρκο παρήγαγε, από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2011, ηλεκτρική ενέργεια η οποία αντιστοιχεί με την παραγωγή 4 χιλιάδων τόνων πετρελαίου.
    Πρόσθεσε ότι έχει τροχοδρομηθεί η λειτουργία ακόμη πέντε αιολικών πάρκων επιπρόσθετης συνολικής δυναμικότητας 75.5 Μεγαβάτ, η πλειονότητα των οποίων αναμένεται να λειτουργήσει φέτος.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Να εφαρμοστεί μικτό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα

Eλλάδα: Να εφαρμοστεί μικτό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα, ζητεί η κοινή γνώμη σύμφωνα με έρευνα, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας

Εκτύπωση E-mail
Eλλάδα: Να εφαρμοστεί μικτό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα, ζητεί η κοινή γνώμη σύμφωνα με έρευνα, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας
Να εφαρμοστεί μικτό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα, με συνυπολογισμό βαθμού απολυτηρίου του κάθε υποψηφίου, των επιδόσεων του στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και των κριτηρίων που θέτουν τα ίδια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ζητεί το 55% των ερωτηθέντων νέας έρευνας της κοινής γνώμης που παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, το 86,5% των ελληνικών οικογενειών κρίνει ότι ο τρόπος διδασκαλίας στο λύκειο ευνοεί την απομνημόνευση και την αποστήθιση. Επίσης, το 48, 9 % του δείγματος, απαντάει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του λυκείου σήμερα δεν προάγουν την δημιουργική και κριτική σκέψη των μαθητών και το 54,8% ότι δεν προετοιμάζουν τους μαθητές γα το μέλλον τους.
  Η έρευνα παρουσιάστηκε παραμονές της ανακοίνωσης των αναλυτικών προγραμμάτων του Νέου Λυκείου που θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά και έγινε πανελλαδικά σε ένα δείγμα 2000 ατόμων και χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια.
    Η αναποτελεσματικότητα του σχολικού προγράμματος οδηγεί στην παραπαιδεία κρίνει το 50% του δείγματος, ενώ ένα ποσοστό 33,2% απαντάει ότι το φαινόμενο αυτό θα μειωθεί εάν αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
    Ένα 73,3% των ελληνικών οικογενειών θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκείνο που πραγματικά θέλουν και όχι να επιλέξουν τα σπουδές τους με κριτήριο την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Επίσης ένα 67% κρίνει ότι οι εισακτέοι στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, είναι περισσότεροι από όσους «αντέχει» η χώρα.
 Ένα ποσοστό του δείγματος που ξεπερνάει το 40% κρίνουν αναποτελεσματική την μορφή της δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης της χώρας και ζητούν αναβάθμιση της.
  Στην έρευνα του υπουργείου Παιδείας, ένα 62,4% των ερωτηθέντων εκφράζουν την άποψη ότι τα Θρησκευτικά πρέπει να είναι «σίγουρα και μάλλον επιλογής», ενώ ένα 37% τα χαρακτηρίζει «σίγουρα και μάλλον υποχρεωτικά».
    Ποσοστά που ξεπερνούν το 50% των ερωτηθέντων κατατάσσουν στην κατηγορία του «σίγουρα και μάλλον επιλογής» τα μαθήματα των πολιτικών επιστημών, δεύτερης ξένης γλώσσας, μουσικής, εικαστικών.
    Αντιθέτως, τέλος, ένα 88,9% του δείγματος κατατάσσει στην κατηγορία «σίγουρα και μάλλον υποχρεωτική» την διδασκαλία της Ιστορίας, μαζί με τα άλλα μαθήματα υποδομής (Μαθηματικά, φυσική, χημεία, αρχαία και νέα ελληνικά, βιολογία κ.α.)

Πηγή:  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου