Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ο Πάγκαλος και οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks

 Ο Πάγκαλος και οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks

 
pagkalos Εκτίθεται για ακόμη μία φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, μετά τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks, ότι σε κατ' ιδίαν συζήτηση με τον πρέσβη των Η.Π.Α. στην Αθήνα χαρακτήριζε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ως «μη ηγέτη» και, σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική της χώρας και του κόμματός του, δήλωνε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί, αν το θέλει, να ονομάζεται «Μακεδονία».Κατά τη συζήτηση, που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου του 2008 και αποτυπώνεται στην αναφορά του πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχειρεί να εξηγήσει τα χαμηλά ποσοστά του κόμματός του που εμφάνιζαν οι δημοσκοπήσεις εκείνη την εποχή, λέγοντας ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποφέρει από φτωχή ηγεσία και τις κακές αποφάσεις της. Ο Παπανδρέου είναι έντιμος και ευθύς, αλλά κακός στην επικοινωνία και όχι ηγέτης».
Επίσης, καταλογίζει ευθύνες στην οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη, που «έπρεπε να συμβαδίζει με τους όρους της Ε.Ε. και έπληξε κυρίως τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα, που παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑ.ΣΟ.Κ.».
«Οι Μακεδόνες μπορούν να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν»
Ο κ. Πάγκαλος, συζητώντας με τον πρέσβη των Η.Π.Α. για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το χαρακτηρίζει ως «γελοίο» και λέει ότι «ότι οι Μακεδόνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».
Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θεωρεί τιμή το ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα «Μακεδονία», ότι ο ελληνικός φόβος του αλυτρωτισμού βγαίνει από τις φοβίες των δεξιών, οι οποίες προέρχονται από τον εμφύλιο και από τον φόβο, μήπως έρθουν στην Ελλάδα κομμουνιστές από σλαβικές χώρες.
Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος – για τον οποίο ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ λέει ότι είναι γνωστός για τον αιχμηρό του λόγο και τις μη διπλωματικές προσεγγίσεις –, προεξοφλεί την εξωτερική πολιτική του κόμματός του, δηλώνοντας στον Αμερικανό πρέσβη ότι οι Η.Π.Α. δε θα έπρεπε να ανησυχούν μήπως η Ελλάδα θα τις κατηγορήσει ότι δεν έλυσαν το πρόβλημα της ονομασίας. Χαρακτηρίζει, δε, λογική προσέγγιση την πρόταση Νίμιτς και λέει ότι είχε πει στην τότε υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί το ζήτημα, αν και θα ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου, στην αναφορά του, ο Αμερικανός πρέσβης τόνιζε ότι λίγοι Έλληνες θα συμφωνούσαν με τον Πάγκαλο στο θέμα των Σκοπίων και πως ακόμη και ο ίδιος δεν θα εξέφραζε τις απόψεις αυτές δημοσίως.
Κατά τη συζήτηση, ο κ. Πάγκαλος διαφοροποιείται από τις επίσημες θέσεις του κόμματός του στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι πρέπει να τους δοθεί άδεια. Επίσης, αναφέρεται και σε προσωπικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι η δεύτερή του γυναίκα, η οποία, όπως λέει, ήταν αριστερίζουσα καθηγήτρια, αρνήθηκε να πάει ο γιος τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο και ήθελε να τον στείλουν στη Μεγάλη Βρετανία.
Τα έγγραφα του Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», έπειτα από αποκλειστική πρόσβαση που της παραχώρησε η νορβηγική AftenPosten σε 250.000 διπλωματικά έγγραφα.

Πηγή: Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Έκθεση στην Κύπρο της εικόνας της Σουμελάς

Έκθεση στην Κύπρο της εικόνας της Σουμελάς
 
soumela Τόσο στην Κύπρο όσο και στον Πόντο έχουμε μια διαρκή παρουσία του Ελληνισμού επί χιλιετίες. Η σημερινή του συνέχεια στον Πόντο εκφράζεται με τους Εξισλαμισμένους και Κρυπτοχριστιανούς Ποντίους. «Ρωμαίοι είμες» θα σου απαντήσουν παρ' όλο που ζουν σε συνθήκες τρόμου.
Η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού στην κατεχόμενη Κύπρο εντάσσεται στην γνωστή ρατσιστική πολιτική του Τουρκισμού που στοχεύει στην αποδιάρθρωση των ιστορικών αυτοχθόνων κοινοτήτων τόσο στον Πόντο όσο και την Κύπρο.
Την ενότητα του Κυπριακού και Ποντιακού Ελληνισμού εκφράζουν οι εικόνες της Παναγίας του Κύκου και της Σουμελά. Σύμφωνα με την παράδοση είναι έργα του Λουκά όπως και αυτή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.
Νομίζω ότι η μεταφορά της Ιστορικής εικόνας της Σουμελά, η έκθεση της στην Κύπρο, η έκθεση της στην Λευκωσία, την Πάφο, την Μονή του Κύκου εκτός από την ενότητα του Ελληνισμού μπορεί να εκφράσει συμβολισμούς και μηνύματα ειρήνης, απελευθέρωσης, φιλανθρωπίας.
Η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει ώστε οι τριάντα περίπου χιλιάδες Πόντιοι, ένα ιδιαίτερα τραυματισμένο κομμάτι της ξεριζωμένης Ποντιακής διασποράς που ήρθαν στην Κύπρο μετά στο 1990 θα έχουν για λίγες ημέρες κοντά τους μια σημαντική για αυτούς πνευματική και πολιτισμική αναφορά.

Πηγή: Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

«Μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφερειακή Διώρυγα (Τάφρος Τ66) και τον ποταμό Λουδία»

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης γίνεται γνωστό ότι στο στάδιο αξιολόγησης των τελικών προσφορών βρίσκονται τρεις σημαντικές μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1.149.000 €.
«Μελέτη έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αίσωνα (Πιερία)».
Το έργο αφορά την εκπόνηση τεχνικής μελέτης για τη βελτίωση της υδραυλικής λειτουργίας του ποταμού Αίσωνα στο νομό Πιερίας, από τη θέση συμβολής των παραποτάμων Πέλεκα και Μαυρονέρι μέχρι τη θάλασσα, την αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων με την κατασκευή προστατευτικών αναχωμάτων, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της κοίτης.
Συγκεκριμένα θα εκπονηθούν προμελέτη και οριστική υδραυλική μελέτη, τοπογραφική- κτηματογραφική μελέτη, προμελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεωτεχνική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης και σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας έργου. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 553.000 €.
«Μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφερειακή Διώρυγα (Τάφρος Τ66) και τον ποταμό Λουδία».
Το έργο αφορά την εκπόνηση τεχνικής μελέτης για τη βελτίωση της υδραυλικής λειτουργίας των δύο αποδεκτών, την περιφερειακή διώρυγα (Τάφρο Τ66) στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης και του ποταμού Λουδία, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν προβλήματα αλλοίωσης της υδραυλικής τους διατομής από αποθέσεις φερτών υλικών.
Συγκεκριμένα θα εκπονηθούν προμελέτη και οριστική υδραυλική μελέτη, τοπογραφική μελέτη, προμελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τεύχη δημοπράτησης και σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 507.000 €.
«Περιβαλλοντική μελέτη για τα έργα ενίσχυσης του ανατολικού αναχώματος της Λίμνης Κερκίνης (α΄ φάση)».
Το έργο αφορά την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των εργασιών ενίσχυσης τμήματος του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης, με την κατασκευή διαφραγματικού τοίχου κατά τμήματα συνολικού μήκους 3,5χλμ σε περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια φαινόμενα διασωλήνωσης του φράγματος.
Συγκεκριμένα θα εκπονηθούν τοπογραφική μελέτη, προμελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 89.000 €.

Πηγή:  Pella News

Διευκολύνσεις προς αγρότες για ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ

 
Μια σειρά από διευκολύνσεις στους αγρότες που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς παρέχει η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από απάντηση της επιχείρησης με αφορμή ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Βασιλικής Τσόνογλου – Βυλλιώτη.
Ολόκληρη η απάντηση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
Με την Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/06.08.2010, θεσμοθετήθηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και ορίστηκαν οι δικαιούχοι του.Σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο η ΔΕΗ Α.Ε παρέχει Αγροτικό Τιμολόγιο-Διακοπτόμενο για αγροτική χρήση το οποίο παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από όλα τα υπάρχοντα τιμολόγια, παρά την αύξηση του 6% που προσεγγίζει τις τιμές του ΚΟΤ.
Επιπλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιχείρησης και κυρίως τα καταστήματα μας πανελλαδικά, αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή όλα τα αιτήματα πελατών μας ή φορέων που τους εκπροσωπούν για ρύθμιση των οφειλών τους, στις περιπτώσεις που αδυνατούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειώνεται ότι, τα τοπικά μας Καταστήματα ενεργούν πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχονται από τον κανονισμό της Επιχείρησης.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Επιχείρησης και τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας, εάν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί μέχρι και την έκδοση του επόμενου λογαριασμού, τότε το ανεξόφλητο ποσό ενσωματώνεται αυτόματα στον επόμενο λογαριασμό και σε ευδιάκριτο σημείο επί του λογαριασμού αναγράφεται ειδικό μήνυμα «Ειδοποίηση Διακοπής», με το οποίο ο πελάτης ενημερώνεται εγγράφως για την επικείμενη διακοπή ρεύματος στην περίπτωση που δεν εξοφληθεί, μέχρι την ημερομηνία λήξης του δεύτερου αυτού λογαριασμού, κατ’ ελάχιστον το ποσό οφειλής που προέρχεται από τον προηγούμενο λογαριασμό. Έτσι, στην πράξη οι πελάτες με διμηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος, δηλαδή το σύνολο σχεδόν των πελατών, έχουν πλέον περιθώριο να εξοφλήσουν τον λογαριασμό τους:
Α) 80 ημέρες από την έκδοση του και
Β) 20 ημέρες μετά την έγγραφη ειδοποίηση τους με τον επόμενο λογαριασμό.
Εν τούτοις και παρά τα ως άνω σημαντικά χρονικά περιθώρια που έχουν οι πελάτες μας για την εξόφληση των λογαριασμών τους, οι υπηρεσίες μας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιπρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, προβαίνουν στις ευνοϊκότερες κατά το δυνατόν ρυθμίσεις των οφειλών τους. Στα ως άνω πλαίσια βεβαίως εξυπηρετούνται πρωτίστως οι ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με σοβαρά προβλήματα.
Πιο συγκεκριμένα στους πελάτες των ως άνω κατηγοριών που εξακολουθούν να έχουν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος και μετά την παρέλευση των 80 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού τους, παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλουν εγγράφως αίτημα διακανονισμού της οφειλής τους, το οποίο εξετάζεται άμεσα για τις δυνατότητες ικανοποίησης του από τα αρμόδια Υπηρεσιακά όργανα της Επιχείρησης.
Περαιτέρω όμως ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος πελάτης μας δεν μερίμνησε εγκαίρως στις ως άνω προθεσμίες να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει με διακανονισμό τις οφειλές του και ως εκ τούτου διεκόπη η ηλεκτροδότηση στο ακίνητο του λόγω χρέους, εάν για σοβαρό απόλυτο δικαιολογημένο λόγο, αδυνατεί να εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του, προκειμένου να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος, μπορεί να υποβάλλει αίτημα διακανονισμού, προς εξέταση και έγκριση από τα αρμόδια Υπηρεσιακά όργανα.

Πηγή:  Pella News

Σίλβιο Μπερλουσκόνι Νέες φωτογραφίες

 Οι φωτογραφίες που «καίνε» τον Καβαλιέρε
 
Μερικές απίστευτα «καυτές» φωτογραφίες από τα διάσημα πάρτι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη βίλα του στο Αρκόρε δημοσίευσε η κεντροαριστερή ιταλική εφημερίδα L' Unita.Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, οι φωτογραφίες έκαναν το γύρω του κόσμου, φέρνοντας τον Ιταλό πρωθυπουργό
σε μια ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Πρόκειται για υλικό που συμπεριλαμβάνεται στην δικογραφία των εισαγγελέων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στην δίκη του "Ρούμπι Γκέιτ" , η οποία θα ξεκινήσει στις 6 Απριλίου στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με την l'Unita, οι οκτώ συνολικά φωτογραφίες τραβήχτηκαν με τα κινητά των καλλονών που έπαιρναν μέρος στα δείπνα που οργάνωνε ο μεγιστάνας πρωθυπουργός.
Σε μια από την φωτογραφίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, η σόου-γκερλ Μπάρμπαρα Γκουέρρα, είναι ντυμένη αστυνομικίνα και κρατά χειροπέδες.
Σε μια άλλη, ο ατζέντης Λέλε Μόρα (σε βάρος του οποίου διεξάγονται έρευνες για προαγωγή στην πορνεία) είναι ξαπλωμένος σε μεγάλο καναπέ και παίζει με έναν άλλον φιλοξενούμενο
Σε άλλες τρεις εικόνες, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει γωνιές της βίλας του Άρκορε (μια βιβλιοθήκη και μια τηλεοπτική γιγαντοοθόνη),
ενώ, σε άλλες δυο φωτογραφίες, διακρίνονται κοπέλες οι οποίες, χαμογελώντας, αγκαλιάζονται και φιλιούνται...
ITALIA1  







Πηγή:protothema.gr

Εφαρμογή της δράσης «Με το ποδήλατο εξερευνώ το βουνό» στον Αρχάγγελο Πέλλας

  «Με το ποδήλατο εξερευνώ το βουνό» στον Αρχάγγελο Πέλλας

 
 
womanbike Κατόπιν συνεργασίας της Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κας Θεοδώρας Τζάκρη, με τον Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρήστο Αηδόνη, αρμόδιο για θέματα διατροφής και άθλησης , ανακοινώνεται ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «Δρόμοι Άθλησης, ποιότητα ζωής, το ποδήλατο στη ζωή μας» η δράση «με το ποδήλατο εξερευνώ το βουνό», που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον Αρχάγγελο της Πέλλας.
Βασικός στόχος της δράσης είναι η χρήση του ποδηλάτου ως μέσο άθλησης, αναψυχής και τουριστικής ξενάγησης. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος προσφέρεται ένας στόλος 100 ποδηλάτων δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατοίκους του ορεινού οικισμού, αλλά και στους επισκέπτες, να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο για λίγες ώρες, για την καθημερινή τους άσκηση, τη μετακίνησή τους, αλλά και την τουριστική ξενάγηση των επισκεπτών στις ορεινές διαδρομές της περιοχής. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της χρήσης των ποδηλάτων.
Με αφορμή την υλοποίηση της δράσης αυτής, η κα Τζάκρη δήλωσε: «Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέας αντίληψης, σχετικά με την χρήση του ποδηλάτου ως μέσο καθημερινής άθλησης και αναψυχής. Αναβαθμίζεται έτσι η ποιότητα ζωής των κατοίκων και δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες της περιοχής να ανακαλύψουν τις ομορφιές της»


Πηγή: Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Νέοι όροι στο ασφαλιστικό


   Αλλαγές στην απονομή προσωρινής σύνταξης και στη χορήγηση του ΕΚΑΣ επέρχονται με το νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

    "Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας περισσότερο αποτελεσματικό και να ενισχύσει τον ρόλο του στην επίλυση των εξωδικαστικών διαφορών" δήλωσε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που δίνεται σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, προωθούνται αλλαγές σε πτυχές του ασφαλιστικού που σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη αποσκοπούν στη βελτίωση ορισμένων ρυθμίσεων ώστε να το καταστήσουν δικαιότερο.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπονται αλλαγές στην εξαγορά πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011. Γι΄αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων το κόστος εξαγοράς του πλασματικού χρόνου διαμορφώνεται στα 1500 έως 1800 ευρώ ανά έτος.

    Αλλαγές επίσης θα υπάρξουν και στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο μετά από επανέλεγχο θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη δημιουργία Λυκειακών τάξεων στην Άρνισσα

 συζήτησε η Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τζάκρη με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θ. Τζάκρη σε συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου συζήτησε το ενδεχόμενο ίδρυσης Λυκειακών τάξεων στην Άρνισσα που θα λειτουργούν ως παράρτημα του Γυμνασίου.
Όπως επεσήμανε η κ. Τζάκρη στην αρμόδια υφυπουργό, η λειτουργία των Λυκειακών τάξεων θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα των μαθητών της ευρύτερης περιοχής του πρώην Δήμου Βεγορίτιδας, διότι οι μαθητές του Γυμνασίου Άρνισσας φοιτούν στο 2ο ΓΕΛ Έδεσσας, αναγκαζόμενοι καθημερινά να μετακινούνται σε μια απόσταση 22 περίπου χιλιομέτρων, σε έναν ιδιαίτερα προβληματικό δρόμο και πολλές φορές με δύσκολές καιρικές συνθήκες. Ο χρόνος δε μετάβασης, τόσο από την Άρνισσα, όσο και από τα γύρω χωριά (Κ. Γραμματικό, Περαία, Ξανθώγεια, Άγιος Αθανάσιος, Ζέρβη, Παναγίτσα), πολλές φορές ξεπερνάει και την μια ώρα, παραβιάζοντας το αποδεκτό όριο των 45 λεπτών που θέτει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.
Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Έδεσσας θα συμβάλει στην εκτόνωση του οξύτατου κτιριακού προβλήματος.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου υποσχέθηκε να μελετήσει το αίτημα της κ. Τζάκρη, το οποίο εξάλλου είναι και αίτημα των κατοίκων της περιοχής και να γνωστοποιήσει σύντομα τις αποφάσεις του υπουργείου.-

Πηγή: Pella News

« 22η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού»

Η Παγκόσμια ημέρα νερού είναι μια μέρα που υπενθυμίζει σε όλους μας τις πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτουμε, τις οποίες πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε και να διασφαλίσουμε.
Το νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός αποτελεί βασική πηγή για τον άνθρωπο. Στις μέρες μας, δυστυχώς, οι κλιματικές αλλαγές έχουν ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλά μέρη του πλανήτη. Οι πάγοι λιώνουν και φαινόμενα όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες γίνονται πιο ακραία. Η προσεκτική διαχείρηση των υδάτινων πόρων και η εξισσορόπηση των διαφόρων αναγκών για νερό αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για όλους μας.
Στο νομό Πέλλας και ιδιαίτερα στην πόλη της Έδεσσας, από όπου κατάγομαι το υγρό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο. Ποτάμια και καταρράκτες συνθέτουν το τοπίο της και αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Η περαιτέρω δε αξιοποίηση τους μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική άνθιση της περιοχής.
Στόχος μας και σκοπός μας, λοιπόν, είναι όλο αυτόν τον υδάτινο πλούτο τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο να τον διαχειριστούμε, να τον προσταστέψουμε και να τον διασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές. Ο αγώνας μου για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον θα είναι συνεχής προκειμένου οι φυσικές πηγές που διαθέτουμε να συνέχισουν να αποτελούν ‘πρωτογενή’ αξία ζωής και να παραμείνουν αναλλοίωτες και σωστά διαχειρήσιμες.
Βασίλειος Γιουματζίδης
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Πέλλας

Πηγή:  Pella news

Δήλωση Ιορδάνη Τζαμτζή για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

 

´´22 Μαρτίου 2011 Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Όταν τα αποθέματα νερού στον πλανήτη μειώνονται συνεχώς. Όταν σύμφωνα με στοιχεία της UNISEF, 600 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν σήμερα από έλλειψη νερού. Όταν 1,2 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Όταν 2,9 δις άνθρωποι δεν έχουν προσπέλαση σε συστήματα αποχέτευσης που να διασφαλίζουν στοιχειώδεις όρους υγιεινής. Όταν οι ασθένειες που σχετίζονται με το ακατάλληλο νερό, ευθύνονται για το θάνατο περίπου 4 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως στον κόσμο. Όταν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο της Αφρικής, ιδιαίτερα γυναίκες και μικρά παιδιά, αφιερώνουν σχεδόν 40 εκατομμύρια ώρες τον χρόνο για να μεταφέρουν νερό από τα σημεία στα οποία αυτό υπάρχει, στους τόπους της κατοικίας τους. Όταν σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Νερό το 2025, 2,3 δις άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Όταν σύμφωνα με έκθεση του Ανεξάρτητου Ινστιτούτου TEARFUND που δημοσιεύθηκε στις 22/03/2001 (Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό), προβλέπεται ότι το 2025 τα 2/3 του πλανήτη θα αντιμετωπίζουν την πλήρη εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων τους, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της μόλυνσης και της ανόδου της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει ένα νέο φαινόμενο, ´´τους πρόσφυγες του νερού´´, οι οποίοι θα εγκαταλείπουν τις περιοχές τους αναζητώντας πόσιμο νερό. Όταν σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ως το 2025 ο αριθμός των ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας θα φτάσει τα 3,75 δις ανθρώπους. Όταν σύμφωνα με μελέτη της Ατλαντικής Συμμαχίας, η έλλειψη νερού αποτελεί την πιθανότερη αιτία η οποία θα οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις. Όταν η ´´διπλωματία του νερού´´, καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας. Όταν σήμερα, μετά τις αποφάσεις του Κιότο για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, για πολλές περιοχές της χώρας μας υπάρχει ο κίνδυνος της λειψυδρίας και της ερημοποίησης. Ενώ στη χώρα μας έχουμε από τις βροχοπτώσεις 55 δις κυβ. μέτρα νερού και οι συνολικές απαιτήσεις για άρδευση, ύδρευση και βιομηχανική χρήση είναι 5,5 δις κυβ. μέτρα νερού, λόγω της απουσίας ουσιαστικών έργων υποδομής για την αξιοποίηση και την ορθολογική χρήση των επιφανειακών νερών αντλούμε και εξαντλούμε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα δημιουργώντας επιπλέον σε πολλές περιοχές προβλήματα υφαλμύρωσης των νερών. Σοβαρά είναι ακόμη τα προβλήματα μόλυνσης των υδάτων από νιτρικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα εργοστασίων και αστικά λύματα πόλεων αλλά και από την ανεξέλεγκτη λειτουργία παράνομων χωματερών. Οι βροχοπτώσεις του χειμώνα ´´πνίγουν και καταστρέφουν´´ πολλές περιοχές. Δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χάνονται 9 μήνες τον χρόνο ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα, επειδή απουσιάζουν φράγματα, ταμιευτήρες νερού, λιμνοδεξαμενές και έργα ορεινής υδρονομίας ώστε να αξιοποιούνται τα επιφανειακά νερά και να μην σπαταλώνται τα υπόγεια αποθέματα. 22 Μαρτίου 2011 Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνες, διότι παρά τις υποσχέσεις που έδωσε στην Σκύδρα ο κ. Σκανδαλίδης δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοπράτησης της οριστικής μελέτης του έργου «Φράγμα Αλμωπαίου ποταμού» το οποίο δημοπρατήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η πίστωση ύψους 3.400.000 ευρω ήταν εξασφαλισμένη. Η δέσμευση του κ. Σκανδαλίδη πρέπει να γίνει πράξη ΑΜΕΣΑ και να προχωρήσει το Φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού, που είναι το μόνο ποτάμι όπου μπορεί να γίνει φράγμα στην υδρογεωλογική λεκάνη του Αξιού ποταμού. Δυστυχώς η κυβέρνηση, μη έχοντας πολιτική για την Διαχείριση των Υδάτινων πόρων στη χώρα μας, παρακολουθεί ως απλός θεατής τα νερά της χώρας να χάνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα εξαιτίας της απουσίας έργων υποδομής, να μολύνονται, και πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και ερημοποίησης.´´ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ Πρώην Βουλευτής Πέλλας Νέας Δημοκρατίας

Πηγή:  Pella News

Εκεί που μας χρωστάγανε, ζητάνε και τα ρέστα»

                                                           

Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Έδεσσας σχετικά με την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών τονίζει:
«Όπως φαίνεται, οι δημότισσες και οι δημότες του Δήμου Έδεσσας, θα πληρώνουμε (μεταφορικά, αλλά και στην πράξη) για καιρό τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής και δυστυχώς θα ταλαιπωρούμαστε όλοι μέχρι να μπορέσει η νέα διοίκηση του Δήμου να φέρει τα πράγματα σε μια σειρά.
Αναφερόμαστε στον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές των δημοτικών τελών, που πρόσφατα ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Επειδή ακούστηκαν πολλά και διάφορα, είμαστε υποχρεωμένοι να εξηγήσουμε τι ακριβώς συνέβη και για να μη κουράζουμε με νούμερα και λεπτομέρειες, θα προσπαθήσουμε να τα περιγράψουμε με έναν διαφορετικό τρόπο:
Σε ένα χωριό είχε οριστεί ένας υπεύθυνος να συντηρεί, να επισκευάζει και να προσέχει τον κεντρικό αγωγό που έφερνε από την πηγή νερό στα σπίτια και στα χωράφια του χωριού. Επί πλέον είχε αναλάβει να εισπράττει και τις εισφορές των χωριανών για τα έξοδα που χρειάζονταν για τις επισκευές κλπ του αγωγού. Κάποια μέρα ο αγωγός σταμάτησε να φέρνει το νερό και οι χωρικοί αφού έδιωξαν τον υπεύθυνο, έβαλαν στην θέση του νέο, ο οποίος διαπίστωσε ότι υπήρχε σοβαρή βλάβη από κακή συντήρηση στον αγωγό και έτρεξε να πάρει από το χρηματοκιβώτιο τα χρήματα των εισφορών που έδιναν οι χωρικοί, ώστε να προχωρήσει στις επισκευές. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι τα χρήματα ήσαν ελάχιστα και ψάχνοντας τα χαρτιά διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί από τους χωρικούς είχαν να πληρώσουν χρόνια ολόκληρα! Αφού ενημέρωσε τους συγχωριανούς του για την κατάσταση τους δήλωσε ότι πρέπει να πληρώνουν παραπάνω ώστε να συγκεντρωθεί σύντομα ένα ποσό για να γίνουν οι επισκευές και σιγά-σιγά θα αρχίσει να μαζεύει τα χρωστούμενα, που όπως φάνηκε προέρχονταν κυρίως από χωριανούς που δεν είχαν κάποιο οικονομικό πρόβλημα, ώστε να αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές. Και ο παλιός υπεύθυνος; Αυτός, αντί να απολογηθεί για την αδιαφορία του, την επιπολαιότητα και την ανικανότητά του, άρχισε να κατηγορεί τον καινούριο υπεύθυνο για «ληστρική επιδρομή», για «φορομπηχτική πολιτική», για «κοινωνική αναλγησία» και άλλα τέτοια απίστευτα!
Και για να επανέλθουμε στην πραγματικότητα, η απελθούσα δημοτική αρχή οφείλει να εξηγήσει:
1. Για ποιόν λόγο άφησε να συσσωρευτούν ανείσπρακτες οφειλές ετών στους λογαριασμούς του νερού ύψους πάνω από 300.000 ευρώ ; Εάν υπήρχαν αυτά τα χρήματα στα ταμεία του Δήμου θα υπήρχε ανάγκη αυξήσεων;
2. Γιατί δεν έκανε έλεγχο στα δηλωμένα τετραγωνικά των διαμερισμάτων στην ΔΕΗ με βάση τα οποία πληρώνονται τα τέλη καθαριότητας κλπ των δημοτών προς τον Δήμο; Εάν όλοι οι δημότες πλήρωναν αυτά που πραγματικά τους αναλογούν, θα υπήρχε ανάγκη αυξήσεων;
3. Γιατί επί τόσα χρόνια δεν φρόντισε να κατανείμει ορθολογικά τα διάφορα τέλη όπως άρδευσης, αγροτικής οδοποιίας κλπ στους οικισμούς του «Καποδιστριακού» Δήμου και άλλοι οικισμοί να πληρώνουν λιγότερα και άλλοι περισσότερα; Ήταν λογικό να πληρώνει ο δημότης στο Ριζάρι για αγροτική οδοποιία 4,40 και στη Σωτήρα 2,20 ευρώ ; Γιατί να πληρώνει ο κάτοικος του Γραμματικού για το σπίτι του 1,50 ευρώ το τ.μ. και ο κάτοικος του Άγρα 0,86 ευρώ ; Δεν έπρεπε κάποτε να κλείσει η ψαλίδα και μάλιστα τώρα που προστέθηκαν και οι νέοι οικισμοί με την συγχώνευση του Δήμου Βεγορίτιδας;
4. Γιατί απέκρυψε το γεγονός ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών (Έδεσσα, Άρνισσα κλπ) οι αυξήσεις είναι μηδενικές;
Δυστυχώς, αυτά τα απλά ερωτήματα δεν πρόκειται να απαντηθούν ποτέ! Αντιθέτως ακούμε λαϊκίστικες κορώνες και κραυγές από τους υπαίτιους της σημερινής κατάστασης και τα φερέφωνά τους, που θυμίζουν την γνωστή έκφραση: «Εκεί που μας χρωστάγανε, ζητάνε και τα ρέστα»!

Πηγή: Pella News

Εργώδεις προσπάθειες στη Φουκουσίμα



   Η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στους αντιδραστήρες 1,2,3 και 4, στο κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην επαρχία Νταιίτσι, αφού επιβεβαίωσε ότι ο καπνός που αναδυόταν νωρίτερα από τις εγκαταστάσεις και οδήγησε στην προσωρινή παύση των εργασιών και στην απομάκρυνση του συνεργείου των εργατών, δεν ήταν παρά ατμός, που συνεχίζει την εκτόνωσή του εδώ και ημέρες.

    Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου δήλωσε πως είναι δύσκολο να πεί κανείς ότι, η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, είναι προς ασφαλή κατεύθυνση.

    Την άποψη αυτή του κυβερνητικού στελέχους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο και έρχεται σε αντίθεση με τις αχτίδες αισιοδοξίας που είχαν ανατείλει νωρίτερα, από τις δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί.

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν πρόσφατα την Ιαπωνία ξεπέρασε τους 9.000, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

    Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά ξεκίνησαν και πάλι σήμερα στην Ιαπωνία μετά την τριήμερη διακοπή, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων και ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

    Η εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στην παροχή της ηλεκτροδότησης θα διαρκέσουν τρεις ώρες και 40 λεπτά στην κάθε περιοχή.

    Τα προβλήματα παραμένουν και στα προσωρινά καταλύματα.

    Στη Σεντάι, σεισμόπληκτοι που στεγάζονται προσωρινά σε σχολείο, δεν μπορούν να φάνε γιατί το φαγητό πρέπει να ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων και δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ περιμένουν ακόμα να προμηθευτούν ρουχισμό, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι.

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντική συμφωνία για τον ευρωμηχανισμό



   Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και μετά, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη του έκτακτου Συμβουλίου Eurogroup, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

    Όπως δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, μακροχρόνια. Ο Μηχανισμός θα είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός, με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος δημιουργήθηκε με υπογραφή Συνθήκης ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

    Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή δομή του Μηχανισμού, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή αξιοπιστία και πιστοληπτική ικανότητα του Μηχανισμού, οι υπουργοί οικονομικών αποφάσισαν να τον εξοπλίσουν με μία σημαντική κεφαλαιακή βάση, ύψους 700 δισ. ευρώ. Από τα 700 δισ ευρώ, τα 620 δισ ευρώ θα έχουν τη μορφή καταβλητέων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη μέλη και τα 80 δισ ευρώ θα αποτελούνται από καταβεβλημένα κεφάλαια από τα κράτη μέλη.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Μηχανισμός θα παρέχει δάνεια, υπό την προϋπόθεση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τις χώρες που τα λαμβάνουν. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα το εγκρίνει το Συμβούλιο Eurogroup, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δημοσιονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η χώρα που προσφεύγει στο Μηχανισμό.

    Επίσης, ο Μηχανισμός θα μπορεί να επέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων στη βάση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού Διοικητικού Συμβουλίου.

    Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι το ESM θα συνεργάζεται στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την παροχή οικονομικής βοήθειας και πως θα αναζητείται η ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις. Οι αυστηρές προϋποθέσεις θα εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εξοικονόμηση ενέργειας και ο εθελοντισμός

21.03.2011ΜΑΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΗΣ
Το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί πλέον, σε ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο, ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας. Κράτη και κυβερνήσεις, στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος έχουν εντάξει πλήρως στο σχεδιασμό τους την διάσταση αυτή. Ήδη, και στην χώρα μας, σχεδιάζονται ή υλοποιούνται αρκετές διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας όπως η ανακύκλωση, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και η αποδοτικότερη κατανάλωση ενέργειας. Η υλοποίηση τους πρέπει να επιταχυνθεί και να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική. Ειδικά στο κομμάτι της κατανάλωσης ενέργειας του οικιστικού τομέα τα περιθώρια βελτίωσης δείχνουν υψηλά.
Στο κομμάτι αυτό η εξοικονόμηση ενέργειας έχει 2 διαστάσεις, η πρώτη που αφορά την ενεργειακή απόδοση των ιδίων των υποδομών των κτιρίων και η δεύτερη που αφορά την χρήση των υποδομών αυτών από τους κατοίκους. Η επιτυχία της δεύτερης έχει στενή σχέση με την έννοια του εθελοντισμού.
Κατα αρχήν, η ενημέρωση των πολιτών οφείλει να είναι ακόμη πιο συγκεκριμένη και ευρεία τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Η κατανόηση και αποδοχή του ζητήματος της εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να γίνει βασική υποχρέωση όλων των πολιτών ανεξαιρέτως. Η καλύτερη συμμετοχή είναι χωρίς αμφιβολία η πρακτική συμμετοχή. Ευτυχώς όλοι εμείς, ως κάτοικοι, έχουμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε μέσω της καθημερινής μας δραστηριότητας στις κατοικίες και στους χώρους εργασίας μας.
Σε συμβολικό επίπεδο, για πρώτη φορά το 2009, έγινε ένα παγκόσμιο γεγονός σχετικά με την εξοικονόμηση ενεργειας, η «Ώρα της Γης», όπου έσβησαν τα φώτα για 1 ώρα. Σε αυτό η ελληνική συμμετοχή ξεπέρασε κάθε άλλη, στοιχείο ιδιαίτερως θετικό που συν τοις άλλοις δείχνει την διάθεση των ελλήλων πολιτών να συμβάλλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας. Όμως το πιο σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι να μην μείνει η συμμετοχή αυτή στο φαίνεσθαι αλλά  στο καθημερινό γίγνεσθαι. Το 2011 η κίνηση επαναλαμβάνεται και η συμμετοχή οφείλει και αναμένεται να είναι παρόμοια.
Το κρίσιμο βέβαια είναι τελικά όλοι να ξεπεράσουμε τον συμβολισμό και να εντάξουμε ενεργά στον καθημερινό τρόπο ζωής μας την λογική εξοικονόμησης ενέργειας, είτε αυτή σημαίνει ανακύκλωση είτε πιο συνετή χρήση ρεύματος, φώτων και ηλεκτρικών μηχανών. Το κίνητρο για τον ενστερνισμό αυτής της νοοτροπίας είναι οικονομικής και εθελοντικής φύσεως.  Στην ουσία αυτή η καθημερινή νοοτροπία πρέπει να προέλθει από την πλήρη κατανόηση μας ότι ένας τρόπος ζωής με εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στην πιο οικονομική καθημερινότητα μας αλλά και στο κορυφαίο ζήτημα του αιώνα, στην προστασία του περιβάλλοντος. Ζήτημα το οποίο μας επηρεάζει και αφορά όλους.
Με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται ένας τρόπος ζωής εξοικονόμησης ενέργειας από εκατοντάδες ανά τον κόσμο η συμμετοχή του καθενός γίνεται τεράστια. Τα ΚhW εξοικονόμησης κάθε πολίτη γίνεται ένας υπέρογκος αριθμός για την κάθε χωρα. Είναι η λογική της συνέργιας που μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα, η πολλαπλασιαστική δύναμη των πολλών.
Εν τέλει το εθελοντικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε αυτή την νοοτροπία. Άλλωστε τα τελευταία έτη ο εθελοντισμός αρχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα και στην Ελλάδα. Ήδη υπάρχουν σώματα εθελοντών και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που είναι αποτελεσματικές και σίγουρα μας κάνουν υπερήφανους. Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι σημαντικό να αποτελέσουν ένα βασικό κομμάτι της ενημέρωσης και δράσης τους. Ενώ όλοι εμείς με την αποδοχή, την συμμετοχή και την καθημερινή πράξη μας να κάνουμε πραγματικότητα ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής.

Πηγή: Statesmen.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου