Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΖΗΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δύο εταιρίες "σύμβουλοι" μοίρασαν 110 εκατ. ευρώ σε μίζες για τα υποβρύχια

Μέγεθος κειμένου

 



 

    - Τα χρήματα διαβιβάστηκαν σε φορείς λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με το ειρηνοδικείο του Μονάχου
    - Πρόταση για σύσταση εξεταστικής θα καταθέσει η ΝΔ
    - Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση

    Δύο εταιρίες που έπαιζαν το ρόλο του συμβούλου, υπεύθυνοι των οποίων ήταν 'Ελληνες επιχειρηματίες, μοίραζαν σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου, τις μίζες που δόθηκαν για την κατασκευή των 4 υποβρυχίων απο τις γερμανικές εταιρίες Ferrostaal και HDV.

    Σύμφωνα με την απόφαση, η έρευνα των γερμανικων αρχών δεν βρήκε αποδεικτικά για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι δύο εταιρίες, αν και έλαβαν συνολοκά 110 εκατομμύρια ευρώ.

    Οπως αναφέρεται στην απόφαση , “τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων, τα οποία καταβλήθηκαν στην εταιρεία D εν μέρει μέσω της εταιρείας M και εν μέρει απ' ευθείας, χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκάλυψη μιζών. Τα χρήματα αυτά διαβιβάστηκαν σε φορείς λήψης αποφάσεων, οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, τις υπηρεσίες ή στο πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την ανάθεση της παραγγελίας των υποβρυχίων, υπερ της κοινοπραξίας”.

    Σύμφωνα με πρώην στέλεχος της Ferostaal “οι πληρωμές μιζών στην Πορτογαλία δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτές στην Ελλάδα. Οπως και στην Πορτογαλία έτσι και στην Ελλάδα καταβλήθηκαν μίζες σε δημόσιους λειτουργούς για την ανάληψη του έργου. Οι μίζες καταβάλονταν μέσω εικονικών συμβάσωεν συμβούλων και μέσω του κ. Μ ως αχυρανθρώπου, στους δημόσιους λειτουργούς και στους φορείς λήψης των αποφάσεων”.

    Στην κατάθεσή του ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε οτι οι επίμαχες συμβάσεις ήταν δύο φορές ακριβότερες απο άλλες των γερμανικών εταιρίων, με άλλα κράτη.

    Πρόταση για σύσταση εξεταστικής θα καταθέσει η ΝΔ
    Την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων, ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «ύποπτη σιωπή και αδράνεια της κυβερνητικής πλευράς».

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης αναφέρει ότι «ενώ η Δικαιοσύνη διαβιβάζει στη Βουλή το φάκελο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και ενώ οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις πιστοποιούν μία τεράστια λεηλασία του δημόσιου χρήματος, η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αναλάβει -όπως όφειλε- καμιά πρωτοβουλία για τη διερεύνηση του σκανδάλου από τη Βουλή».

    Ο κ. Μιχελάκης σημειώνει ότι «πρόκειται για μια απευθείας ανάθεση από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση και την εφαρμογή της οποίας διαμοιράστηκαν, όπως αποκαλύπτεται, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

    (Διαβάστε την είδηση)

    Τι απαντά η κυβέρνηση

    Διαστρέβλωση της πραγματικότητας, υποκρισία και εντυπωσιοθηρία καταλογίζει στη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποβρυχίων.

    «Για άλλη μια φορά η ΝΔ, με τη δήλωση του κ. Μιχελάκη διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα, προσπαθώντας προφανώς να απενοχοποιηθεί από τη χρόνια συμπεριφορά της, δηλαδή από το να δημιουργεί και να αποκρύπτει σκάνδαλα που σχετίζονται με δημόσιο χρήμα. Εκτός από τη προφανή υποκρισία, παραβιάζει και ανοιχτές θύρες, ακριβώς γιατί γνωρίζει ότι μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ, διαβιβάστηκε άμεσα το πόρισμά της στην εισαγγελία, χωρίς να χρειάζεται, προφανώς, οποιαδήποτε "παρότρυνση" από τη Ν.Δ.» αναφέρει στη δήλωση του ο Γιώργος Πεταλωτής

    «Για να υπάρχουν οι “συνεχιζόμενες αποκαλύψεις”, κατά τον κ. Μιχελάκη, η Κυβέρνηση, με την ξεκάθαρη θέση και εντολή για πλήρη διερεύνηση κάθε υπόνοιας σκανδάλου, είναι αυτή που πέρα από τη φθηνή εντυπωσιοθηρία της ΝΔ, προωθεί την πλήρη διαφάνεια και τον καταλογισμό ευθυνών πολιτικών ή μη προσώπων και σε όλα τα επίπεδα.», συμπληρώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Με βάση αυτές τις αρχές και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διαφορά μας είναι σαφής», σημειώνει ο Πεταλωτής και εξηγεί: «Η ΝΔ επιλέγει τη φθηνή εντυπωσιοθηρία, ενώ εμείς προχωράμε θεσμικά σε άμεση διερεύνηση για όλους και με κάθε μέσο». Εξάλλου η ΝΔ έχει αποδείξει, πολλές φορές, το πως εννοεί τη διερεύνηση ευθυνών, ευτελίζοντας θεσμούς και κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να παραγραφούν οι ευθύνες υπουργών της, αποχωρώντας πρωτοφανώς και συστηματικά από τη Βουλή, την οποία μάλιστα δεν δίστασαν να κλείσουν εσπευσμένα για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, συμπληρώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καταλήγει:

    «Τώρα η ΝΔ έχει το θράσος να εγκαλεί, δήθεν, την Κυβέρνηση, για μια υπόθεση η δικογραφία της οποίας, δεν έχει καν σταλεί ακόμα από την αρμόδια εισαγγελική αρχή, για να διαβιβασθεί στη Βουλή».



    Πηγή: Newsit.gr

    ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 10 ΕΚΑΤ ΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ ΝΤΑΙΤΣΙ

    "Λανθασμένες οι μετρήσεις"
    Λανθασμένη ήταν, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσί, η μέτρηση για επίπεδα ραδιενέργειας 10 εκατ. φορές υψηλότερα του φυσιολογικού, που ανάγκασε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το κτίριο του αντιδραστήρα 2. Νωρίτερα, οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική.
    Περισσότερα
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΠΩΣ ΘΑ ΛΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΧΥΤΑ ΠΕΛΛΑΣ;

    ΠΩΣ ΘΑ ΛΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΧΥΤΑ ΠΕΛΛΑΣ;
    Πηγή:  pellanet.gr

    Αρχειοθήκη ιστολογίου