Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αναστολή δρομολογίων του Snow Train από τον ΟΣΕ- ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ

 
Αναστέλλονται από αύριο και μέχρι την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου, τα δρομολόγια του Snow Train προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης - Άρνισσας - Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιούνταν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χαρακτηρίζει επιτυχημένο τον πρώτο αυτό κύκλο δρομολογίων και ευχαριστεί θερμά το επιβατικό κοινό που ανταποκρίθηκε και αγκάλιασε τα νέα αυτά δρομολόγια, ενώ δεσμεύεται πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες θεματικές υπηρεσίες συνδυασμένων μεταφορών από την πλευρά της.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσελέντης στην ΝΕΤ: Οι σεισμολόγοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους για σεισμό σε άλλη περιοχή της Ελλάδας

Ο κ. Τσελέντης ωστόσο δεν αποκάλυψε σε ποιά περιοχή της χώρας αναφερόταν
- Πανικός επικράτησε στην Ρόδο - Υλικές ζημιές μέσα στα σπίτια του νησιού
- Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλα τα νησιά μέχρι και στην Αθήνα
- Βγήκαν από τα σπίτια τους μέχρι και οι κάτοικοι της Αιγύπτου
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 16.29 και έγινε ιδιαιτέρα αισθητή στη Βόρεια Κρήτη, κυρίως στο Νομό Λασιθίου αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου.

Ωστόσο, ανησυχία έχει προκληθεί και για αυτόν τον ισχυρό σεισμό, αλλά και για το γεγονός ότι σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Τσελέντης στην κρατική τηλεόραση, οι σεισμολόγοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε μία άλλη περιοχή της Ελλάδας και τόνισε πως εάν υπάρξουν νεότερα στοιχεία για έναν ενδεχόμενο σεισμό σε αυτή την περιοχή τότε θα ενημερώσουν.






Ο σεισμός συμφώνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται σφοδρή και προερχόταν από απόσταση 361 χιλιομέτρων Νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου.

H δόνηση, που διήρκησε αρκετή ώρα, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους και αρκετοί πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας όπου οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σπάσιμο υαλοπινάκων στην πόλη ενώ σε παλιά σπίτια υπήρξαν πτώσεις σοβάδων.

Το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο, άφησε ανοικτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κων. Μακρόπουλος.

«Το χαμε πει από την Αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος. «Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιος σεισμός σαν τον σημερινό είχε τρία χρόνια να εκδηλωθεί και προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 50 χιλιόμετρα, για αυτό έγινε και αισθητός σε τόσο μεγάλη έκταση.

Ο κύριος Μακρόπουλος, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Σεισμολογίας μίλησε στο Νewsit για τον σεισμό της Κρήτης. Λέει χαρακτηριστικά ότι ο σεισμός ήταν αρκετά μεγάλος αν τον συγκρίνουμε κιόλας με αυτόν του 1999 στην Αθήνα που ήταν 5,9 ρίχτερ, αλλά επειδή ήταν υποθαλλάσιος δεν είχαμε υλικές ζημιές και θύματα. Είναι πολύ νωρίς να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος σεισμός ή αν έπεται κι άλλος, θα ξέρουμε τα επόμενα 24ώρα.

Ακούστε τη δήλωση του κ. Μακρόπουλου






Σύμφωνα με τον γεωλόγο, κ. Λέκκα μιλώντας στο NewsIt χαρακτήρισε το σεισμό μεγάλου βάθους. Ο σεισμός εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Ακούστε τη δήλωση του γεωλόγου



Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός ήταν ισχυρότερος, της τάξεως του 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 60 χιλιόμετρα.

Από το σεισμό οι πολίτες πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους έντρομοι, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ο σεισμός κράτησε περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να πέφτουν πράγματα από τα σπίτια και να πανικοβληθεί ο κόσμος.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ηρακλείου, Δέσποινα Συγγελάκη η οποία μίλησε αποκλειστικά στο NewsIt όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης είναι συγκλονισμένοι από το σεισμό και όλοι βρίσκονται πλέον στους δρόμους.

Ακούστε τη μαρτυρία της αντιδημάρχου



Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη, τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο μέχρι και την Αθήνα.

Μιλώντας στο NewsIt ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά στους 4 νομούς της Κρήτης.

Ακούστε τη δήλωση του κ.Αρναουτάκη



Πανικός στη Ρόδο από τον σεισμό

Ιδιαίτερα αισθητή στη Ρόδο, αλλά και σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου, έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το απόγευμα και, πάντως, δεν προκάλεσε καταστροφές. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο, καθώς η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα, και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.

Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα. Όσοι βρίσκονταν σε καφετέριες και στα καταστήματα κοντά στην παραλία στα Πηγάδια, απομακρύνθηκαν αμέσως.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.

Χαμός στην Αίγυπτο που δεν έχει συνηθίσει τους σεισμούς

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που δεν είναι συνηθισμένη σε σεισμικές δονήσεις, κάποιοι κάτοικοι που διαπίστωσαν το σεισμό βγήκαν αμέσως στους δρόμους, αλλά χωρίς ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρξαν ζημιές.

Για το γεγονός έκανε ειδική αναφορά και η αιγυπτιακή τηλεόραση.
Πηγή: Newsit.gr

Ο πιο κακομαθημένος λαός της Ευρώπης

Με τις πρακτικές των Ες Ες παρομοίασε τις επιθέσεις στελεχών του Συνασπισμού εναντίον του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του σε πολιτικό περιοδικό. Έκανε λόγο για αριστερή δικτατορία στον τύπο και τη διανόηση. Απέκλεισε την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες "μικροαστούς" και "κακομαθημένους"
 
Σε νέους βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο πολιτικό περιοδικό "Crash".
Ο κ. Πάγκαλος ερωτηθείς για το επεισόδιο στο Παρίσι, χαρακτήρισε τα μέλη του Συνασπισμού "αποτυχημένους κομμουνιστές" και παρομοίασε τις πρακτικές τους με αυτές των Ες Ες!
"Δεν ζητούσαν να με εμποδίσουν να μιλήσω, θα το καταλάβαινα. Θέλανε να φύγω από την αίθουσα. Μου απαγόρευαν να είμαι σε μια αίθουσα, γιατί είμαι εγώ και γιατί εκείνοι είχαν αποφασίσει ότι κάποιος σαν και εμένα δεν έχει δικαίωμα να δει ένα έργο του Γαβρά στο Παρίσι" λέει χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος και προσθέτει:
"Τι άλλο έκαναν οι Ες Ες όταν έμπαιναν σε μια αίθουσα; Λέγανε να σηκωθούν όλοι οι Εβραίοι. Σηκώνονταν όλοι οι Εβραίοι και πέρναγαν έξω. Έτσι άρχισε ο χιτλερισμός στη Γερμανία".
Αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά των πολιτικών, τονίζει ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από συναδέλφους του για το γεγονός ότι δεν έχουν συλληφθεί ακόμα "τα κτήνη που έδειραν τον Κ. Χατζηδάκη".
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σημειώνει ότι Συνασπισμός και ΚΚΕ έχουν δυσανάλογη παρουσία στον τύπο και στη διανόηση (κάνει λόγο για μορφή δικτατορίας στους συγκεκριμένους χώρους), την ώρα που στον κόσμο είναι ανύπαρκτα και προέβλεψε ότι ο Συνασπισμός δεν θα μπει στη βουλή.
"Εγώ το προβλέπω αυτό και θα τελειώσει αυτό το αστείο" δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση για τους συνδικαλιστές και για το ότι το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" δεν τον συμπαθεί, ο κ. Πάγκαλος απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν είπε κανέναν "κοπρίτη", αλλά μίλησε μόνο για αυτούς που διορίζονται με ρουσφέτι.
Αναφερόμενος για το αν υπάρχει πιθανότητα μεγάλης κοινωνικής εξέγερσης ακόμα και από τα στρώματα του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το αποκλείει.
"Έχεις δει ποτέ εξέγερση δημοσίων υπαλλήλων; Εγώ δεν μπορώ να συζητήσω τέτοια πράγματα. Πραγματικά ο κάθε λαός έχει δικαίωμα να αυτοκτονήσει, αλλά εξέγερση λαού ο οποίος είναι ο πιο μικροαστικός και ο πιο κακομαθημένος λαός της Ευρώπης δεν βλέπω.." σημειώνει ο κ. Πάγκαλος.
Τέλος ο Θεόδωρος Πάγκαλος δηλώνει ότι το ΔΝΤ ήταν μονόδρομος και αποκλείει το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές τις οποίες χαρακτηρίζει "αυτοκτονία".

Πηγή:  News247

Όταν οι παπαγάλοι… τσιρίζουν

01.04.2011ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Στα χρόνια που η Λιάνα Κανέλλη δεν… υποψιαζόταν ακόμη το ενδεχόμενο ενασχόλησής της με την ενεργό πολιτική, ήταν η κορυφαία παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης. Και σίγουρα, ένα από τα  λίγα πρόσωπα του δημόσιου βίου, με την αρτιότερη και πιο ποικίλη γνωστική κατάρτιση.
Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι σε εκείνη ανατέθηκε η παρουσίαση της εκπομπής «Ομιλείτε Ελληνικά», που προσέφερε δωρεάν μαθήματα εμβάθυνσης, σε μια από τις πιο πλούσιες σε μηνύματα και ιστορικές ως προς τις ρίζες της γραμματικής δομής τους, γλώσσες.
Η περιπλάνηση της μνήμης μέχρι… εκείνα τα χρόνια, προκύπτει αυθόρμητα, αν κοντοσταθεί κανείς στο τέλος της σημερινής ημέρας, πρώτης του δεύτερου μήνα της άνοιξης, και προσεγγίσει ψύχραιμα την «εθνική παραπλάνηση» που κοντέψαμε να βιώσουμε για λίγες ώρες. Τότε που, κύκλοι, παράκεντρα, σκιές και ευγενή πτηνά σαν τους «παπαγάλους», επιχείρησαν να στρέψουν και πάλι… στην εξέδρα, το πρωτογενές ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για όσα συμβαίνουν στη χώρα.
Και από τις τραγικές συνέπειες της «εθνικής υποθήκευσης» που βιώνουμε από τον περσινό Μάιο, και το ιστορικό πλέον διάγγελμα στο Καστελόριζο, να μας πείσουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς «τα έβαλε με τον Κώστα Καραμανλή». Μια αποστροφή της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, εξελίχτηκε σε αντικείμενο «εθνικής μεταγλώττισης», στην κατεύθυνση της δημιουργίας εντυπώσεων και της εκπομπής μηνυμάτων εσωστρέφειας για την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ευτυχώς δηλαδή που τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Κώστας Καραμανλής γνωρίζουν εξαιρετικά καλά την ελληνική γλώσσα, αλλά και… ο ένας τον άλλο, ώστε τα τσιριχτά των παπαγάλων να προκαλούν απλώς γέλιο. Αυτό όμως αφορά τους δυο πολιτικούς ηγέτες. Όλους εμάς, μας αφορά η νέα απόπειρα βιαιοπραγίας, με θύμα την κοινή λογική…

Πηγή: Statesmen.gr

Πρόταση ψηφίσματος για την ΑΜΕΣΗ πληρωμή των παραγωγών ροδακίνων, κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας



1-4-2011
Πρόταση ψηφίσματος για την ΑΜΕΣΗ πληρωμή των παραγωγών ροδακίνων, κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας, στις 31/03/2011 ο επικεφαλής και οι σύμβουλοι του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ.
Ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, εισηγούμενος την πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας και την ανάγκη να «πιέσει» ο Δήμος Σκύδρας την κυβέρνηση, να πληρωθούν οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου.
Στην πρόταση ψηφίσματος αναφέρονται τα εξής:
"Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας καταγγέλλει την κοροϊδία και τις παλινωδίες της κυβέρνησης η οποία δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδακίνων, δίνοντας δάνεια στους μεταποιητές με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου.
Σήμερα 7 βιομηχανίες μεταποίησης χρωστούν περίπου 15 εκατ ευρω.
Χιλιάδες είναι οι απλήρωτοι παραγωγοί οι οποίοι κυριολεκτικά αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες για την επιβίωση τους.
Κομμένοι λογαριασμοί του ρεύματος, του τηλεφώνου ,περικοπές στα τρόφιμα και τεράστια προβλήματα με παιδιά αγροτών που σπουδάζουν είναι τα αποτελέσματα της μη πληρωμής των παραγωγών.
 Πολλοί παραγωγοί είναι απλήρωτοι και για την παραγωγή του 2009.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης πριν 1,5 μήνα δεσμεύτηκε ότι οι αγρότες θα πληρωθούν ΑΜΕΣΑ Δυστυχώς 1,5 μήνα αργότερα και η κοροϊδία συνεχίζεται
Κύριε Πρωθυπουργέ
Οι πολίτες στον Δήμο Σκύδρας είναι κατά βάσει παραγωγοί ροδάκινων και είναι απλήρωτοι. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
Ο εμπορικός κόσμος βυθίζεται σε οικονομικό τέλμα. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο γιατί οι αγρότες δεν έχουν λεφτά να ψωνίσουν.
Ο Δήμος Σκύδρας βυθίζεται στην φτώχεια.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Σας ζητούμε να δώσετε λύση στο πρόβλημα επιβίωσης του Δήμου Σκύδρας που όμως είναι πρόβλημα και δυο νομών. Της Πέλλας και της Ημαθίας".

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού «ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ

                                                            ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ             
                                                            ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΩΤΗΣ
                                                            ΚΡΗΤΙΔΟΥ ΦΡΟΣΩ
                                                            ΜΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
                                                            ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
                                                            ΚΑΡΑΚΕΛΙΔΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
                                                            ΑΛΑΤΖΑΣ ΣΑΒΒΑΣ




 Πηγή: Pellanet.gr

Καμία ανησυχία από τα ίχνη ραδιενέργειας στην Ελλάδα



   Εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις ιχνών ραδιενέργειας έχουν ανιχνευθεί στον ελληνικό χώρο, οι οποίες όμως είναι πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια και ως εκ τούτου είναι απολύτως αβλαβείς και δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον, ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Η ΕΕΑΕ αναφέρει κατηγορηματικά πως δεν απαιτείται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας και καμία αλλαγή στις διατροφικές ή άλλες συνήθειες του πληθυσμού.

    Η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι, λόγω της παρουσίας στον ελληνικό χώρο αερίων μαζών με ίχνη ραδιενέργειας, που προέρχονται από την Ιαπωνία, πραγματοποιεί μαζί με το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων μετρήσεις δειγμάτων προερχομένων από την πλήρη περιβαλλοντική αλυσίδα (αέρας, νερό της βροχής, χόρτα, γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής, πόσιμο νερό).

    Όπως αναμενόταν, κατά τον εργαστηριακό ραδιολογικό έλεγχο των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν ίχνη Ιωδίου-131 σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται στα εξής επίπεδα: 29 - 335 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο στον αέρα, 0,7 - 1,1 Μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο σε χόρτα και χλόη, 0,5 Μπεκερέλ ανά λίτρο σε βρόχινο νερό, 0,43 - 0,93 Μπεκερέλ ανά λίτρο σε πρόβειο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Στο πόσιμο νερό δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη ραδιενέργειας.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανάλογα είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων ραδιενέργειας στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία κ.α.). Αντίστοιχα, η ΕΕΑΕ έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα ευρήματα στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκφραστεί οποιαδήποτε ανησυχία, ούτε έχει προταθεί η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Πηγή: ΚΡΑΧΤΗΣ

"Κατάπαυση πυρός υπό όρους" στην Λιβύη

 
   Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη είναι έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, υπό τον όρο ότι οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι θα σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των πόλεων που κρατούν οι αντικαθεστωτικοί, δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού οργάνου των εξεγερμένων Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον Ιορδανό Άμπντελ Ιλάχ Χατίμπ.

    Την ίδια ώρα, δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζουν την Μιζουράτα, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Καντάφι επιτίθενται σε καταστήματα και κατοικίες στο κέντρο της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

    "Χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, ρουκέτες, όλμους και άλλα όπλα για να πλήξουν την πόλη. Ήταν ένας τυφλός και πολύ σφοδρός βομβαρδισμός", δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τηλεόραση του BBC, ένας Λίβυος γιατρός δήλωσε πως από τα αεροπορικά πλήγματα του Δυτικού συνασπισμού σκοτώθηκαν την Τετάρτη κοντά στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα (ανατολική Λιβύη) επτά άμαχοι, οι περισσότεροι παιδιά, και τραυματίσθηκαν 25.

    Μάχες διεξάγονται σήμερα κοντά στην Μπρέγκα ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις κανταφικές δυνάμεις, ενώ η κακοκαιρία δημιουργεί εδώ και πολλές ημέρες εμπόδια στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού.

   

   Πηγή:
 ΑΠΕ-ΜΠΕ 

6,2 Ρίχτερ στο νότιο Αιγαίο

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.29 και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Βόρεια Κρήτη, κυρίως στον Νομό Λασιθίου, αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου.

    Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζεται σφοδρή και προερχόταν από απόσταση 361 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου.

    H δόνηση, που διήρκησε αρκετή ώρα, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους και αρκετοί πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας όπου οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σπάσιμο υαλοπινάκων στην πόλη ενώ σε παλιά σπίτια υπήρξαν πτώσεις σοβάδων.

    Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η δόνηση και στη Ρόδο, και σε σχεδόν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, αλλά δεν προκάλεσε καταστροφές. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν ξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα, και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.

    Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα. Όσοι βρίσκονταν σε καφετέριες και στα καταστήματα κοντά στην παραλία στα Πηγάδια, απομακρύνθηκαν αμέσως.

    Το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο, άφησε ανοικτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κων. Μακρόπουλος.

    «Το χαμε πει από την Αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν», τόνισε ο κ. Μακρόπουλος. «Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται», πρόσθεσε.

    Πηγή: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ 

SOS για το εμπόριο

   "Η έξοδος κινδύνου για τη σωτηρία του ελληνικού εμπορίου, δείχνει δυο κατευθύνσεις και η Κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει αυτήν της διάσωσης και της ενίσχυσης των ΜΜΕ και όχι της εξόντωσής τους με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και πρακτικές κατασχέσεων απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων".

    Αυτό σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της με αφορμή τους Δείκτες Κύκλου και Όγκου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Ιανουάριο.

    Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, κατά την ΕΣΕΕ από τα στοιχεία ότι ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά 25% την κατανάλωση καυσίμων τον Ιανουάριο, εντούτοις λόγω αυξήσεων πλήρωσε 5% περισσότερα, ενώ ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στα τρόφιμα αλλά με μικρότερη απόκλιση 4-5%.

    Η συνομοσπονδία σχολιάζει ότι η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την περίοδο των εκπτώσεων, ήταν καταστροφική. καθώς η κατακόρυφη πτώση της πορείας του τζίρου των επιχειρήσεων και του όγκου των πωλήσεων συνεχώς επιτείνεται.

    ''Το εμπόριο καταγράφει μια διαρκή μείωση του τζίρου, σε συνδυασμό με την αλματώδη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Συγχρόνως, βιώνει τη μεγαλύτερη αποχώρηση χιλιάδων Μμε εμπόρων από το επάγγελμα.

    Την ίδια στιγμή, η προ των πυλών λήψη νέων μέτρων και μάλιστα πριν το Πάσχα απονευρώνει τις όποιες ελπίδες, έστω και προσωρινής ανάκαμψης της αγοράς" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Economist: Έχετε χρεοκοπήσει, παραδεχτείτε το

Ο Economist προεξοφλεί σε άρθρο του τη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Καλεί την Ελλάδα να σταματήσει να προσποιείται πως μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση (Pic)
Ενώ βρισκόμαστε στο επίκεντρο και δεχόμαστε τις επιθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ένα ακόμα χτύπημα έρχεται από το περιοδικό Economist που προεξοφλεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σε δημοσίευμα με τίτλο "Έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχθούν", επισημαίνονται τα λάθη των Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Οι οικονομίες αυτές, όπως επισημαίνεται, βρίσκονται σε μία πορεία που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι επειδή δεν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις τους…αλλά επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη.

 
«Η εμμονή στη μείωση των ελλειμμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών» γράφει το βρετανικό περιοδικό, χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρα και αποτυχία» την τελευταία σύνοδο Κορυφής και κάνοντας λόγο για «ολέθρια στρεβλή λογική που επικρατεί για τον μηχανισμό στήριξης».
Ο Economist υποστηρίζει μάλιστα πως και για τις τρεις χώρες θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών «τώρα που και ο κίνδυνος μετάδοσης έχει μειωθεί».
«Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό, καθώς πολλοί στην ΕΕ, κυρίως η ΕΚΤ, αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση χρεών». «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις» αναφέρεται, επισημαίνοντας πως η «Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση».

ΓΑΤΟΣ: Πολύ άσχημο εάν είναι αληθινό το άρθρο

Πηγή: News247

Γιώργος Παπανδρέου: "Η Ελληνική Γεωργία Καινοτομεί"

 
ΟΜΙΛΙΑ

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ:

    «Η Ελληνική Γεωργία Καινοτομεί»

   

   

    Φίλες και φίλοι, εντυπωσιάστηκα και εγώ σήμερα και ένιωσα χαρά, θα έλεγα ακόμα και συγκίνηση, γιατί όπως είπε και ο Υπουργός, ο Κώστας Σκανδαλίδης, εδώ υπάρχει πραγματικά ένα δυναμικό ανθρώπων, που όχι μόνο πασχίζουν, όχι μόνο αγαπάνε τη δουλειά τους, αλλά και αναδεικνύουν το τι μπορούμε να κάνουμε.

    Γιατί όλους αυτούς τους μήνες, θα έλεγα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, δημιουργείται ένα κλίμα απαισιοδοξίας: «η Ελλάδα δεν μπορεί, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, καταστρέφεται η χώρα μας…».

    Κατ' αρχήν, καταφέραμε και δεν χρεοκοπήσαμε, με τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού. Αλλά εσείς δείχνετε και το τι μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα, με την καινοτομία σας, με την προσπάθειά σας και με τις επιτυχίες σας - πράγματι, με τις επιτυχίες σας.

    Δεν είναι απαισιόδοξα τα πράγματα στη χώρα μας. Εσείς φέρνετε την αισιοδοξία, με τη δουλειά σας, το κέφι σας, την καινοτομία σας, τη σκέψη σας και την προσπάθειά σας.

    Σας συγχαίρω, λοιπόν, γιατί εσείς είστε που δημιουργείτε τη νέα ταυτότητα της χώρας μας, αυτήν που χρειαζόμασταν και που ξέρουμε ότι μπορούμε να την έχουμε.

    Μια νέα ταυτότητα, που ανοίγει νέους ορίζοντες δημιουργικότητας, που επενδύει στην ποιότητα, σ’ έναν παραδοσιακό κλάδο, συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοσή μας, τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Με Συνεταιρισμούς και εταιρείες, που μπορούν και καινοτομούν και που πολλές φορές πέτυχαν και πετυχαίνουν, όχι πάντα με τη βοήθεια - αν και υπάρχει και αυτή - του κράτους. Γιατί φαίνεται ότι, ενώ υπάρχει και εκεί βοήθεια από το κράτος, πολλές φορές, οι περισσότεροι πολίτες αισθάνονται το κράτος, όχι ως σύμμαχο ή ως υποστηρικτή, αλλά ως εμπόδιο.

    Άρα, λοιπόν, ακόμα και με εμπόδιο το κράτος πολλές φορές, εσείς τα καταφέρνετε. Και βεβαίως, το επίκεντρο της πρωτοφανούς κρίσης που ζούμε, είναι ένα κράτος, όχι της ανάπτυξης, αλλά της υπανάπτυξης. Ένα κράτος εξάρτησης και όχι ανάδειξης των δικών μας δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

    Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην κακοδιαχείριση του πλούτου μας, του δημόσιου χρήματος, αλλά και γενικότερα της περιουσίας μας, σε στρεβλώσεις και του κράτους, και της αγοράς, που διαμόρφωσαν τελικά ένα σαθρό μοντέλο ανάπτυξης. Τι σημαίνει ένα σαθρό μοντέλο ανάπτυξης; Για μας, σημαίνει μία Ελλάδα που, τελικά, αντί να παράγει και να εξάγει, για πάρα πολλά χρόνια, απλώς έκανε εισαγωγές, καταναλώνοντας ξένα προϊόντα.

    Επαναπαυθήκαμε, επίσης, στην ευκολία των επιδοτήσεων, των δανεικών χρημάτων, τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν επενδύθηκαν εκεί όπου θα έπρεπε, παραγωγικά, αλλά σπαταλήθηκαν, σίγουρα στο δημόσιο, πολλές φορές, όμως, και στον ιδιωτικό τομέα. Αδιαφάνεια και διαφθορά - αυτά πληρώνει σήμερα ο Έλληνας και η Ελληνίδα.

    Και οι συνέπειες αυτής της πορείας δεν ήταν μόνο καταστροφικές για την οικονομία, αλλά δημιούργησαν κρίση και στους θεσμούς της κοινωνίας μας, μια κρίση αξιών.

    Αυτό το μοντέλο, το εισαγωγικό, αν θέλετε, το καταναλωτικό και μη παραγωγικό, υπονόμευσε τελικά και τη δημιουργικότητα του Έλληνα, την έβαλε σε λήθαργο, σε εξάρτηση και αχρήστευσε τις παραγωγικές μας δυνάμεις και δομές - μας κοίμισε. Και φυσικά, έπνιξε και τη χώρα στα χρέη, με αποτέλεσμα την εξάρτησή μας από δάνειες δυνάμεις.

    Είναι κρίμα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσες πολλές δυνατότητες, πράγμα που αποδεικνύετε εσείς, με φυσικά πλεονεκτήματα, με άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, να μην μπορεί να εκμεταλλεύεται όλες αυτές τις δυνατότητες, και με το παραπάνω. Έτσι, χάθηκε η αξιοπιστία της χώρας μας.

    Λέω πολλές φορές ότι, το μεγαλύτερο έλλειμμα που είχαμε, δεν ήταν το οικονομικό, αλλά το έλλειμμα αξιοπιστίας. Δεν μας πίστευαν. Μα το ίδιο δεν συνέβαινε και με τα προϊόντα μας; Το είπε κάποιος στο προηγούμενο εργαστήριο, στο οποίο παραβρέθηκα - έλεγε το όνομα «Καλαμάτα».

    Μα το όνομα «Καλαμάτα», είναι η αξιοπιστία. Είναι το κύρος. Αν το χάσουμε αυτό, πώς θα πουλήσουμε το προϊόν μας; Ποιος θα αγοράσει το ελληνικό προϊόν, εάν δεν προστατεύσουμε αυτή την αξιοπιστία, αυτό το κύρος; Βεβαίως, δεν προστατεύεται με λόγια, προστατεύεται με πράξεις.

    Όπως έγινε και με άλλους, ελπιδοφόρους τομείς της οικονομίας μας, αφήσαμε και τον αγροτικό τομέα, σε μεγάλο βαθμό, στην τύχη του. Πολλοί στηρίχθηκαν αποκλειστικά σε επιδοτήσεις. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι και αυτές είναι απαραίτητες, όχι όμως και να υποκαταστήσουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Και έτσι, αναπτύξαμε μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, που δεν είχε μέλλον.

    Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: δυστυχώς, και αυτοί «μολύνθηκαν», αν θέλετε, με το μικρόβιο ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο, αυτή τη στιγμή, κάνουμε προσπάθεια να αλλάξουμε. Έγινε ένας φορέας πελατειακός, αντί να είναι ένας συλλογικός φορέας, εταίρων που συνεργάζονται μεταξύ τους. Ήταν ένας αγώνας, «ποιον θα βάλουμε, ποιον θα στηρίξουμε, άντε να βοηθήσουμε λίγο εδώ, άντε να μπούμε στον παραγοντισμό της πολιτικής» και, βεβαίως, και εκεί υπήρξε κακοδιαχείριση και σπατάλη. Δεν λέω παντού, αλλά δυστυχώς είναι ο κανόνας.

    Αυτό το μοντέλο αδίκησε τη χώρα μας, αδίκησε τις δυνατότητές μας, αδίκησε τις παραγωγικές δυνάμεις. Γι‘ αυτό, εδώ και 18 μήνες τώρα, λέμε ότι γυρίζουμε οριστικά σελίδα, χτίζουμε πάλι και χτίζουμε κάτι διαφορετικό. Το να γκρεμίσεις είναι εύκολο, γίνεται και σε μια μέρα. Το να χτίσεις ή να ξαναχτίσεις, όμως, θέλει κόπο, χρόνο και συλλογική δουλειά.

    Και αυτό κάνουμε, για μια πατρίδα εξωστρεφή και παραγωγική. Για να στηριζόμαστε στα δικά μας πόδια, στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς έξωθεν επιβουλές και επιτηρήσεις. Για να μπορούμε να είμαστε εμείς κυρίαρχοι του εαυτού μας.

    Υπάρχει δυνατότητα για την ελληνική γεωργία, για την ελληνική κτηνοτροφία; Ξέρω, γιατί κι εγώ γυρνάω ανά την Ελλάδα, ότι πολλές φορές ακόμα και οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ένα φόβο. Υπάρχει προοπτική γι' αυτό τον τομέα, λοιπόν, ή μήπως πρέπει να τον εγκαταλείψουμε;

    Εσείς, το δικό σας παράδειγμα, νομίζω ότι αποδεικνύει ακριβώς ότι μπορούμε και, μάλιστα, μπορούμε και πολύ καλά. Υπάρχει αυτός ο άλλος δρόμος. Είναι θέμα και απόφασης, και βούλησης και, βεβαίως, και σωστής οργάνωσης. Εσείς έχετε δείξει ότι μπορούμε, όμως, όπως είδα και με τον Συνεταιρισμό του Βελβεντού, με την κοινοπραξία που δημιούργησαν εκεί.

    Θα στραφούμε στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα, που δεν μπορούμε να έχουμε ως χώρα, για πολλούς λόγους. Μιλάω για τα σπαράγγια του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αχελώος», που στο σύνολό τους σχεδόν εξάγονται στη Γερμανία. Μιλάω για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στη Λέσβο, που έχει κατακτήσει με την ποιότητά του την αγορά της Κίνας. Ή για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Πίνδου, που εξάγει προϊόντα σε όλα τα Βαλκάνια. Όπως και για τα σαλιγκάρια, που άκουσα προηγουμένως.

    Το καρπούζι, το πιο πρώιμο υπαίθριο καρπούζι της Ευρώπης, στην περιοχή της Τριφυλίας, μια δουλειά συστηματική 25 ετών και με συνεργασία επιστημονική, με καινοτομία και σκληρή εργασία και, βεβαίως, και με τη βοήθεια του κράτους.

    Επίσης, οι φράουλες στην Ηλεία, ο «κόκκινος χρυσός» της Μανωλάδας και της Βάρδας, κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους και αναπτύχθηκε εκτατικά. Υπήρξαν ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά οργανώθηκαν συλλογικά και οι παραγωγοί. Επενδύθηκαν μεν χρήματα, αλλά οργανώθηκαν και οι παραγωγοί σε ομάδα.

    Ή για την αντιμετώπιση επιβλαβών ασθενειών και εντόμων, που έγινε πριν από δύο χρόνια μία μεγάλη προσπάθεια. Μελέτη και καταγραφή φυσικών εχθρών, ώστε να αντιμετωπιστούν χωρίς φυτοφάρμακα και χωρίς έξοδα για τους αγρότες. Και αυτό επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας μας, για να προστατευθεί ένα προϊόν. Καινοτομία και εδώ. Μεσαίου μεγέθους θερμοκήπια, υψηλής τεχνολογίας, με υδροπονικά συστήματα καλλιέργειας.

    Ελεγχόμενο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, έτσι ώστε να αποφευχθούν επιβλαβείς μολύνσεις, να αξιοποιηθεί το βρόχινο νερό, να υπάρχει αυτοματισμός και να υπάρχουν και οι ανώτερες δυνατές στρεμματικές αποδόσεις για καλύτερο εισόδημα, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορία και την ποιότητα.

    Αυτά είναι που δείχνουν την καινοτομία, τη δυνατότητα και την προσπάθεια που γίνεται. Από τα Τρίκαλα, για παράδειγμα, είδα τον κτηνοτρόφο, τον Δήμο - είναι εδώ - για τον οποίο είπα ότι «φυλάει Θερμοπύλες», διότι κρατά ένα ζωικό κεφάλαιο, με ελληνικές φυλές, που είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο για να μπορούμε να έχουμε τη δική μας ταυτότητα, ο οποίος δίνει και αυτός τη μάχη του, σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

    Καινοτομία, που θα έπρεπε να είναι - και το είπε κάποιος στο εργαστήρι, προηγουμένως - αυτονόητη. Όπως είναι καινοτομία, όχι μόνο τεχνολογική, αλλά και οργανωτική, και το γεγονός ότι κάποιοι Συνεταιρισμοί στη Δυτική Μακεδονία βρέθηκαν μεταξύ τους και έκαναν μια κοινοπραξία, για να μπορούν να προωθήσουν καλύτερα, με καλό marketing, τα προϊόντα τους στη Ρωσία και αλλού. Και τα κατάφεραν.

    Αυτή είναι μια καινοτομία, που θα έπρεπε όμως να είναι αυτονόητη. Είναι μια επανάσταση, όπως λέμε, του αυτονόητου. Η καινοτομία στην Καλαμάτα, με τα «smart phones», τα κινητά τηλέφωνα. Ο αγρότης, ο παραγωγός, πάει στο χωράφι, στην ελιά, παρακολουθεί και βάζει όλα τα δεδομένα, με έναν απλό τρόπο πια, για να μπορεί να παρακολουθείται η παραγωγή και οι ασθένειες, με αυτόματο τρόπο.

    Όλα αυτά δείχνουν ότι μπορούμε. Εσείς το αποδεικνύετε. Και πιστεύω βαθιά, ότι η Ελλάδα είναι μια τυχερή χώρα. Έχει έδαφος πλούσιο, έχει βιοποικιλότητα απίστευτη, έχει περιβαλλοντικούς και φυσικούς πόρους αναρίθμητους, που σήμερα πια, στη συγκυρία όπου είμαστε παγκοσμίως, είναι καθοριστικής σημασίας.

    Βλέπουμε τι γίνεται, παραδείγματος χάρη, στην Ιαπωνία. Το θέμα του περιβάλλοντος γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τη διατροφή, την υγεία, τα προϊόντα μας και την ταυτότητά τους - και όχι μόνο στο διατροφικό τομέα. Έχουμε πλούτο σε παράδοση, σε ποικιλία και, βεβαίως, μπορούμε να θαυματουργήσουμε, εσείς το έχετε αποδείξει.

    Από την πλευρά μας, ως κράτος, έχουμε δύο πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Πρώτα απ’ όλα, να σας απελευθερώσουμε από απίστευτες - πολλές φορές - γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολυνομίες και συναρμοδιότητες, που δημιουργούν εμπόδια. Και δεύτερον, να σας στηρίξουμε με απλούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους.

    Κατ’ αρχήν, πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, το οποίο θα συμβάλλει - και έχει μιλήσει πολλές φορές γι' αυτό ο δικός σας Υπουργός, ο Κώστας Σκανδαλίδης - σε μια ταυτότητα ελληνική, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και δημιουργώντας ποιότητα και αξία, μέσα από την πιστοποίηση και την ιχνηλασιμότητα.

    Αξιοποιώντας την παράδοσή μας, του πολιτισμού αλλά και της γνώσης, στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Συνδυάζοντας την παράδοση, ως πρώτη ύλη - γιατί η παράδοσή μας, είναι και αυτή μια πρώτη ύλη του προϊόντος - με τη σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να την αφομοιώσουμε και να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Άρα, λοιπόν, συνδυάζοντας την ιστορία μας με τη σύγχρονη τεχνολογία, που σημαίνει και καινοτομία, και συλλογικότητα της δουλειάς μας, ώστε να μπορούμε να κάνουμε σε κάθε Περιφέρεια το καλάθι των προϊόντων, με την ιδιαίτερη ταυτότητα της υψηλής ποιότητας και των διεθνών προδιαγραφών.

    Η μεταρρύθμιση στον αγροτικό χώρο είναι εξίσου μεγάλη, με αυτήν που κάνουμε στην οικονομία γενικότερα, στο κράτος, στα σχολεία μας, στα Πανεπιστήμιά μας και στο χώρο της υγείας. Είναι όμως καθοριστική και για να μπορέσουμε να μειώσουμε - και ήδη το κάνουμε - ακόμα και να μηδενίσουμε, το εμπορικό μας έλλειμμα.

    Να υπάρξει αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, όπως και στον τομέα του τουρισμού ή του αγροτουρισμού, και να διαμορφώσουμε ένα πεδίο που παράγει θέσεις εργασίας, δουλειές για τον κόσμο και, βεβαίως, να γινόμαστε όλο και περισσότερο εξαγωγική χώρα. Και εδώ, πράγματι, μέσα από τις δικές σας προσπάθειες, είδα ότι εσείς το έχετε πετύχει αυτό. Έχετε ανοίξει αυτό το δρόμο, αποτελεσματικά.

    Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Για παράδειγμα, η συμβολαϊκή γεωργία και κτηνοτροφία, πιστεύω ότι θα είναι όλο και περισσότερο επίκαιρη και θα υπάρξουν δυνατότητες σε αυτό τον τομέα. Έχοντας τακτικές επαφές - όπως βλέπετε - με πολλούς ηγέτες ανά τον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, βλέπω τη μεγάλη αγωνία πολλών χωρών για τη λεγόμενη «διατροφική ασφάλεια».

    Η διατροφική ασφάλεια είναι κρίσιμο μέγεθος, πρώτα απ’ όλα, για μας τους ίδιους και, δεύτερον, για πολλές άλλες χώρες που προσβλέπουν στην Ελλάδα και θέλουν να έρθουν εδώ - από τον αραβικό κόσμο, από τη Ρωσία και από άλλες περιοχές - για συμβολαϊκή γεωργία, ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν για πολλά χρόνια τη σιγουριά της διατροφής τους και, μάλιστα, της υγιεινής διατροφής.

    Εμείς πρέπει να σας ενισχύσουμε, επίσης - και ειπώθηκε προηγουμένως - με εκπαίδευση και γνώση. Είναι απαράδεκτο στη χώρα μας να μην έχουμε, ουσιαστικά, Γεωργικές Σχολές. Υπάρχει μια πρότυπη και καλή Σχολή, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στην Θεσσαλονίκη. Στην Ήπειρο, επίσης, υπάρχει όντως μια μικρή Σχολή για τους κτηνοτρόφους. Ουσιαστικά, όμως, δεν έχουμε Σχολές για γεωργούς και κτηνοτρόφους.

    Βέβαια, βγάζουμε κτηνιάτρους και γεωπόνους, αλλά αυτοί δεν είναι καλλιεργητές, δεν είναι κτηνοτρόφοι, δεν είναι εκείνοι που θα δουν το σύνολο, από την παραγωγή μέχρι το marketing, τη μεταποίηση, τη συλλογική λειτουργία, τις προδιαγραφές και την εποπτεία.

    Άρα, λοιπόν, η εκπαίδευση, για μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο και θα δώσουμε βάρος σε αυτό. Και εκπαίδευση, σημαίνει βεβαίως να κάνουμε επαγγελματία τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, αλλά δεν σημαίνει μόνον αυτό. Σημαίνει αυτό που κάνουμε και σήμερα, αλλά με συνεχή τρόπο, με την ανταλλαγή γνώσης και με καλές πρακτικές, ώστε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.

    Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που μας έλεγε προηγουμένως ο παραγωγός τομάτας, από τον Συνεταιρισμό στο Λασίθι. Μας μιλούσε νωρίτερα γι’ αυτό το θέμα και τον άκουσα πολλές φορές να λέει: «ξεκινήσαμε, αλλά δεν είχαμε γνώσεις, δεν ξέραμε αυτό, δεν ξέραμε το άλλο». Πάλι καλά που πετύχανε! Με επιμονή, με υπομονή και με προσπάθειες.

    Γι’ αυτές τις βασικές γνώσεις, η Πολιτεία πρέπει να συμβάλει και να σας βοηθήσει. Μπορείτε, ενδεχομένως, να αναλάβετε εσείς αυτές τις Σχολές και να σας στηρίξουμε, βεβαίως, κι εμείς.

    Επιπλέον, πρέπει να δούμε την ψηφιακή εκπαίδευση, όπως κάνουμε τώρα με τα σχολεία. Σήμερα, στα σχολεία, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, ο νέος και η νέα μπορούν να μπουν στο Διαδίκτυο και να παρακολουθήσουν ακόμα και μαθήματα. Έτσι, «σπάμε» σιγά - σιγά το φροντιστήριο. Για να έχουν στήριξη τα παιδιά, όπου κι αν βρίσκονται, σε όποια γειτονιά, σε όποιο χωριό και από όποια κοινωνική τάξη κι αν προέρχονται. Χθες, για παράδειγμα, έμαθα ότι μέσα σε μία ημέρα, μπήκαν στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου 150.000 άτομα.

    Έτσι πρέπει να στηρίξουμε και τον γεωργό, και τον κτηνοτρόφο. Όπως επίσης, πρέπει να διαμορφώσουμε και μια άλλη καταναλωτική συνείδηση μέσα από τα σχολεία. Όπως κάνουν και σε άλλες χώρες - και μας το έδειξε ένας από τους παρουσιαστές στο Εργαστήρι στη Βαρκελώνη, πώς περνάνε μέσα από τα σχολεία την καταναλωτική συνείδηση, αλλά και την αίσθηση της περηφάνιας για το δικό τους, ισπανικό προϊόν.

    Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Γίνεται τώρα ένα πρόγραμμα, μέσα από το οποίο τα σχολεία μας, σιγά - σιγά, θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες από τον αγροτικό χώρο κάθε περιοχής και να μαθαίνουν στα παιδιά της περιοχής, αλλά και των πόλεων, τι σημαίνει γεωργία, τι σημαίνει ελληνικό προϊόν, τι σημαίνει υγιές ελληνικό προϊόν και διατροφή.

    Και όλα αυτά, να καταλήξουν - επίσης με την εκπαίδευση - σε Γεωργικές Σχολές, ώστε να δημιουργείται ένα «πράσινο» πιστοποιητικό. Δηλαδή, να έχει ο καθένας ένα πιστοποιητικό για τις γνώσεις που διαθέτει και, παράλληλα, να κατοχυρώσουμε στην ελληνική γεωργία τη δική μας εθνική περιουσία, σε σπόρους, φυλές και φυτώρια.

    Τα παραδείγματα που ανέφερα, βεβαίως, είναι ενδεικτικά. Υπάρχουν πολλά ακόμα και αυτό, νομίζω, είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα. Έχουμε όμως κι άλλα τα οποία πρέπει να κάνουμε, όπως είναι η αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού τομέα.

    Ήδη, προωθείται το νομοσχέδιο για τις μεγάλες αλλαγές και σε αυτό τον τομέα. Αναμόρφωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ώστε να είναι υγιείς οικονομικά, αποτελεσματικοί και να μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά την παραγωγή, τον παραγωγό και, βεβαίως, τα ελληνικά προϊόντα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Να σπάσουν τις πελατειακές σχέσεις ή και τις «Ενώσεις - σφραγίδες».

    Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων. Για να προστατευθεί και ο αγρότης, αλλά και η τιμή του προϊόντος και, βεβαίως, ο καταναλωτής. Γιατί κι εγώ άκουσα πολλούς, στο προηγούμενο Εργαστήρι, να λένε: «δεν ξέραμε πού πήγαιναν τα προϊόντα μας, κάπου τα δίναμε, αλλά πώς τα αξιοποιούσαν, πού πήγαιναν και πώς τα προέβαλαν, δεν ξέραμε».

    Το φθινόπωρο, στοχεύουμε να ξεκινήσουμε μια διαδικασία κωδικοποίησης και απλοποίησης του συνόλου της γεωργικής νομοθεσίας, επιτέλους, ώστε να είναι ένα ενιαίο κείμενο, κατανοητό, εύληπτο, χωρίς αντιφάσεις και ταλαιπωρίες.

    Όπως βεβαίως, στοχεύουμε και στη συνέχιση της προσπάθειας πιστοποίησης, με τα διάφορα ISO, για τα προϊόντα που θα δώσουν τον μπούσουλα και τη δυνατότητα, ώστε ο κάθε παραγωγός να μπορεί να κατασκευάζει ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης, από το προϊόν μέχρι και τα απόβλητα ακόμα, που επιδεικνύουν και περιβαλλοντική συνείδηση.

    Όλα αυτά, βεβαίως, δεν μπορούν να γίνουν μόνο με νόμους. Στην Ελλάδα, έχουμε πολλούς νόμους. Έχουμε κάνει το νόμο εργαλείο - υποτίθεται - για να λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι λάθος αυτή η αντίληψη. Χρειάζεται, θα έλεγα, μία από-«νομικοποίηση» της οικονομίας μας.

    Αυτό που χρειάζεται είναι η συμμετοχή όλων. Σαράντα - πενήντα, πόσοι είμαστε στην Κυβέρνηση, δεν θα μπορέσουμε μόνοι μας να φτιάξουμε αυτή την καινούργια Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά χρειάζεται η συμμετοχή όλων.

    Χρειάζεται η συμμετοχή, χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια, και στο χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Η συλλογικότητα ήταν μια ξένη λέξη, αλλά σκεφτείτε, στην Ελλάδα του μικρού κλήρου, πόσο σημαντική είναι η έννοια της συλλογικότητας και πόσο δυνατή μπορεί να είναι, αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε και να έχουμε όνομα προέλευσης, όνομα ποιότητας στα προϊόντα μας, που να ακούγεται και να συνδέεται με τις αξίες που θέλουμε να αναδείξουμε ως χώρα.

    Ξέρω όμως ότι, μιλώντας για τη συμμετοχή εδώ, μιλώ σε ανοιχτές πόρτες. Γιατί εσείς έχετε αποδείξει, στον εαυτό σας πρώτα απ’ όλα, αλλά το αποδεικνύετε ακόμα περισσότερο σήμερα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Ελληνισμό, ότι η Ελλάδα, ο Έλληνας, η Ελληνίδα, αξίζουμε και μπορούμε, παρά τα όσα γράφονται, πολλές φορές, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και αλλού.

    Μπορούμε να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο της μιζέριας, της μοιρολατρίας, του «ωχαδερφισμού», της αναμονής του «μάννα εξ ουρανού», να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας - αυτό, εσείς το έχετε αποδείξει - και να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα.

    Η σημερινή ημέρα, είναι για μένα μια αισιόδοξη ημέρα, βλέποντας τα δικά σας πρόσωπα και τη δική σας προσπάθεια. Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας και θα είμαστε δίπλα σας, για να φτιάξουμε μαζί αυτή την Ελλάδα που όλοι αξίζουμε.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Πηγή:   ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Αλήθειες για τα ψέματα

1 εικόνα
Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα,  λόγω εθίμου. Κακά τα ψέματα, οπότε ας δούμε τι ξέρουμε γι’ αυτά.
Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν, πλέον, η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν.

Όμως οι ρίζες του εθίμου της Πρωταπριλιάς είναι ακόμα παλαιότερες και ανάγονται στους αρχαίους Κέλτες. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Κέλτες συνήθιζαν την Πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια, έδιναν και έπαιρναν. Γι’ αυτό οι Γάλλοι ονομάζουν ακόμα και σήμερα το πρωταπριλιάτικο ψέμα, Poisson d’ Avril, δηλαδή «Ψάρι του Απρίλη. Οι Άγγλοι την ονομάζουν «April fool’s day».
Σύμφωνα με άλλους μελετητές, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Venus Aprilis», δηλαδή της Aπριλίου Aφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης. Κάποιοι άλλοι, υποστηρίζουν ότι τα πρωταπριλιάτικα ψέματα έχουν σχέση με τη Μάγια, την Ινδή θεά του έρωτα.
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς, πιθανώς, ήρθε στην Ελλάδα την εποχή των Σταυροφοριών. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά ή ότι θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι. Στην Κομοτηνή, λέγανε πως την Πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους», όταν ανθούσε η σηροτροφία, η εκτροφή μεταξοσκωλήκων. Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό. Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.
Το πρώτο πρωταπριλιάτικο ψέμα εφημερίδας, δημοσιεύθηκε στην «Evening Star», στις 31 Μαρτίου 1846. Η εφημερίδα ανήγγειλε στους αναγνώστες της ότι την επόμενη θα γινόταν μεγάλη έκθεση… γαϊδάρων στην αίθουσα του Γεωργικού Ινστιτούτου Ίσλιγκτον, στο Βόρειο Λονδίνο. Πολύ κόσμος, κτηνίατροι, φιλόζωοι και περίεργοι συγκεντρώθηκαν εκεί, όπου πολύ αργά κατάλαβαν ότι είχαν πέσει θέματα πρωταπριλιάτικης φάρσας.
Μια αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιρειών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο. Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν! Στην Ελλάδα, το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘80 η εφημερίδα «Αυριανή» έγραφε για τον αφορισμό του Αντώνη Τρίτση από την Ιερά Σύνοδο, η «Ελευθεροτυπία» βούλιαζε το «Σισμίκ» στην Τένεδο, η «Πρώτη» το φωτογράφιζε στο Τουρκολίμανο, ενώ η «Μεσημβρινή» έγραφε με πηχυαίο τίτλο ότι η κυβέρνηση έβγαζε τη χώρα μας από το ΝΑΤΟ!
Ο βαρόνος Μινχάουζεν ήταν ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Με περιπετειώδη ζωή - συμμετείχε σχεδόν σε όλους τους πολέμους των Ρώσων εναντίον των Τούρκων κατά τον 18ο αιώνα - μετά την απόσυρσή του στα κτήματά του το 1760, έγινε διάσημος ως αφηγητής απίθανων ιστοριών για τη ζωή του ως στρατιώτη, κυνηγού και αθλητή. Ιστορίες που αποτέλεσαν το υλικό για το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειες του Ρούντολφ Έριχ Ράσπε, το 1785.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να λένε ψέματα.  «Όλοι λέμε ψέματα, όλη την ώρα. Όταν θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια για κάποιον, είναι πιθανώς το τελευταίο πρόσωπο που πρέπει να ρωτήσουμε», ισχυρίζεται ο ψυχολόγος Robert Feldman, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης
Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, καθημερινά, λέμε 25 ψέματα κατά μέσο όρο. Οι άνδρες λένε δύο με τρεις φορές περισσότερα ψέματα από ό,τι οι γυναίκες. Σύμφωνα με μια αγγλική έρευνα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο μέσος Βρετανός λέει 22 ψέματα λιγότερα από έναν Αμερικανό, όπερ τρία ψέματα την ημέρα, δηλαδή 1.092 τον χρόνο. Αντιθέτως, μία μέση γυναίκα φαίνεται ότι λέει σχεδόν δύο την ημέρα, περίπου 728, ετησίως.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, το πιο δημοφιλές ανδρικό ψέμα είναι το «Όχι, μωρό μου. Δεν φαίνεσαι χοντρή με αυτό το φόρεμα». Το πιο δημοφιλές γυναικείο, «Δεν έχω τίποτα, σου είπα. Καλά είμαι».
Προσοχή, λοιπόν, ειδικά σήμερα, που κάποια ψέματα θα φορέσουν την προβιά του αυθεντικού.
Καλό μήνα!
Πηγές
Wikipedia
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα
Journal of Medical Education

Πηγή: protagon.gr

Δικαίωμα βέτο του δημοσίου στις τράπεζες



    Ακόμη και για τις πλέον μείζονες αποφάσεις μιας τράπεζας, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν στη συγχώνευση με άλλο πιστωτικό ίδρυμα ή στην εξαγορά άλλου πιστωτικού ιδρύματος, θα έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) οι επίτροποι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 30 δις. ευρώ.

    Η συγκεκριμένη διάταξη προστέθηκε στο νομοσχέδιο "Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις", που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά, οι επίτροποι του Δημοσίου θα έχουν το δικαίωμα του βέτο για όλες τις αποφάσεις της τράπεζας που αφορούν την νομική ή χρηματοοικονομική κατάστασή της.

    Με τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, το Δημόσιο προχωρά στον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (με το τραπεζικό τμήμα να είναι "διαθέσιμο" σε πιθανές αναδιαρθρώσεις του ελληνικού πιστωτικού συστήματος). Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (για την καλύτερη διαχείριση του χρέους. Ενώ, θεσπίζεται η υποχρέωση για τις ΔΕΚΟ να αξιοποιούν τα ακίνητά τους (αξίας άνω των 8 δις. ευρώ), αυστηριοποιούνται οι κανόνες για τη μισθολογική πολιτική και τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, και συστήνεται Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (για την αξιοποίηση της συνολικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία και εθνικά θέματα στη Βουλή


   Η οικονομία και τα εθνικά θέματα αναμένεται να κυριαρχήσουν σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του πρωθυπουργού".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τα "λουκέτα" στην αγορά.

    Επικαλούμενος τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕ ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 πάνε για "λουκέτο" μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλ. περί τις 225.000 επιχειρήσεις με κίνδυνο απώλειας 320.000 θέσεων εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον πρωθυπουργό, με τι μέτρα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το διογκούμενο κύμα "λουκέτων" στην αγορά.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα την «τουρκική προσπάθεια de facto αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο», έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει περίπου 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αν όχι με νέα μέτρα, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, ερωτά μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό με επίκαιρη ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ερωτά ακόμη πότε θα φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο τόσο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, για τη τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, όσο και το πακέτο περικοπών και «εκποίησης» δημόσιας περιουσίας με ορίζοντα το 2015.

    Συσκέψεις για θέματα κράτους - θεσμών και άμυνας

    Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είχε ο πρωθυπουργός, στη Βουλή.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκε ο εξορθολογισμός των δαπανών των προαναφερθέντων υπουργείων, ακόμα και μέσα από ενδεχόμενες συνέργειες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα παράδειγμα τέτοιων συνεργειών θα μπορούσε να αποτελέσει η δημιουργία κοινής τεχνικής βάσης και εκπαίδευσης μεταξύ των υπουργείων.

    Το πρωί, στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για θέματα Κράτους και Θεσμών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με την συμμετοχή των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση και Χάρη Καστανίδη.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι προσλήψεων στο Δημόσιο, θέματα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, οι δαπάνες του Δημοσίου, καθώς και θεσμικά θέματα όπως η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

    Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είχε ο πρωθυπουργός, στη Βουλή. Στη σύσκεψη εξετάστηκε ο εξορθολογισμός των δαπανών των προαναφερθέντων υπουργείων, ακόμα και μέσα από ενδεχόμενες συνέργειες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα παράδειγμα τέτοιων συνεργειών θα μπορούσε να αποτελέσει η δημιουργία κοινής τεχνικής βάσης και εκπαίδευσης μεταξύ των υπουργείων.

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντισεισμική θωράκιση Πόσο αναγκαία είναι;



   Πόσο ασφαλές είναι να βρίσκεσαι σε μία δημόσια υπηρεσία και γενικότερα σε ένα κτίριο του δημοσίου (σχολείο, νοσοκομείο κ.λπ.) την ώρα που εξελίσσεται ένας σεισμός;

    Το ερώτημα προέκυψε μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε αντίστοιχου βαθμού σεισμικότητας περιοχή, ο πληθυσμός της, όμως, δεν διαθέτει, ούτε κατ' ελάχιστον, την παιδεία των Ιαπώνων για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει κανείς τη στιγμή εκείνη. Τι έχει γίνει, όμως, για να μη θρηνήσει η χώρα θύματα, όπως μία δεκαετία πριν, όταν σημειώθηκε ο σεισμός της Πάρνηθας;

    «Πρακτικά ελάχιστα, ως προς το κομμάτι της θεραπείας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Κοσμάς Στυλιανίδης, και προσθέτει: «Κυρίως ο ΟΣΚ έχει εντοπίσει και καταγράψει προβλήματα σε σχολεία και προχωρεί μέσα από εξασφαλισμένα κονδύλια στην ενίσχυση του φέροντος οργανισμού των κτιρίων αυτών». Ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει πως «γενικώς, η κατάσταση των κτιρίων στην Ελλάδα είναι καλή».

    Σημειώνεται ότι τα κτίρια πριν από το 1985 είναι ήδη ηλικίας 30 ετών και το μπετόν έχει χρόνο ζωής 50 χρόνια. Ένα κτίριο με φέροντα οργανισμό από μπετόν και χάλυβα, στα 70 χρόνια μπορεί ακόμη και να καταρρεύσει, χωρίς καν να γίνει σεισμός.

    Στη τεκμηρίωση αυτή στηρίχθηκε και η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, που επικαλέσθηκε το ΥΠΕΚΑ και έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

   Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέσω τραπεζών οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ


    Όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων που υπερβαίνουν σε αξία τις 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά από σήμερα, 1η Απριλίου, με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών, ενώ από 1.1.2012 το όριο αυτό θα είναι 1.500 ευρώ.

    Στόχος του μέτρου αυτού, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση, είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των συναλλαγών και των χρηματικών ροών στις συναλλαγές των ιδιωτών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    Στην απόφαση διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

    1. Ως αξία συναλλαγής, θεωρείται το συνολικό ποσό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    2. Προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές, που αφορούν συναλλαγές συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ ( ή άνω των 1.500 ευρώ από 1.1.2012) θα γίνονται με τη χρήση καρτών ή τραπεζικής επιταγής

    3. Σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως οχήματα, κ.λπ.) σε ιδιώτη "με ανταλλαγή", εξοφλείται από τον ιδιώτη - αγοραστή, με τον ίδιο τρόπο, η διαφορά της αξίας που προκύπτει από το συμψηφισμό των ανταλλαγών εφόσον η διαφορά αυτή υπερβαίνει το όριο των 3.000 ευρώ..

    4. Σε περίπτωση αλλαγής λιανικώς πωληθέντων αγαθών, η αξία των οποίων προηγουμένως έχει εξοφληθεί, για τη νέα απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται, εφαρμόζεται η παραπάνω διαδικασία.

    Εκπρόσωποι των οργανισμών πιστωτικών καρτών στην χώρα μας, έχουν κρίνει το μέτρο θετικό, αλλά όχι επαρκές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, μια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών στην χώρα μας κατά 10% θα οδηγούσε σε μείωση της παραοικονομίας κατά 5% ή κατά 3 δισ.ευρώ περίπου, έχει αναφέρει o Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Visa Europe, Ελλάδα.

   
Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ | 

Πτώχευση της Ελλάδας ως το β' εξάμηνο του 2011;

ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ  ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ,-ΤΟΤΕ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΩΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΛΟΓΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ "ΠΡΟΘΥΜΟΙ." ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΜΑ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010 ΤΟ ΡΟΙΤΕΡ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΟΤΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2011. ΤΙ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΡΟΙΤΕΡ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ; ΕΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ "ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ" ΤΟ ΡΟΙΤΕΡ ΤΟΤΕ...ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ. Πηγή: shadowzon90 Δημιουργήθηκε Δεκέμβριο 2010

Το παιδί του Υπουργού και το νέο σχολείο

 

Η δική μου γενιά στο Λύκειο "στιγματίστηκε" από τη μεταρρύθμιση Αρσένη και το "κάτσε καλά Γεράσιμε". Μέσα σε μία χρονιά το Υπουργείο Παιδείας, τότε, αποφάσισε να αλλάξει ξαφνικά τους κανόνες του παιχνιδιού για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και πάλι εκείνη την εποχή ακούγαμε τα ίδια που ακούσαμε και χθες από το στόμα της σημερινής Υπουργού Παιδείας. Τέλος στην αποστήθιση, ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του μαθητή, έμφαση στις δεξιότητές του, επαρκής προετοιμασία του για την επόμενη μέρα της πανεπιστημιακής του ζωή. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν το σύστημα Αρσένη, το οποίο ήρθαν μετά να ξηλώσουν κομματάκι- κομματάκι όσοι τον διαδέχτηκαν, πέτυχε ή απέτυχε. Θα έλεγα ότι δεν πέτυχε πλήρως αλλά ούτε και απέτυχε παταγωδώς. Δεν κατάφερε όμως να καλυτερεύσει ούτε τη λειτουργία του Λυκείου για τον μαθητή και τον καθηγητή του, ούτε να βγάλει πιο καλλιεργημένους αποφοίτους, ούτε να αναπτύξει και να εγκαθιδρύσει μία νέα φιλοσοφία διδασκαλίας και μάθησης.

Τι μας λέει ότι θα καταφέρει να τα πετύχει όλα αυτά σήμερα η κα. Διαμαντοπούλου; Τίποτα. Γιατί πολύ δεν υπάρχει καμία εγγύηση για πει κάποιος με βεβαιότητα ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Παιδείας, αν όχι θα πετύχουν αλλά τουλάχιστον θα προλειάνουν το έδαφος για όλα τα παραπάνω. Και αυτό δεν οφείλεται στο πρόσωπο που βρίσκεται κάθε φορά στο τιμόνι της πολιτικής ηγεσίας. Η κ. Διαμαντοπούλου μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις. Και το πιστεύω ότι τις έχει και το έχει σε αρκετές περιπτώσεις αποδείξει μέχρι σήμερα. Πολύ φοβούμαι όμως ότι οι αλλαγές που χρειάζεται σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας ξεπερνούν κατά πολύ αυτές τις καλές προθέσεις που έχει η ίδια ή μπορεί να είχαν οι προκάτοχοί της. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αρκεί απλά να καταργήσεις πέντε- έξι μαθήματα, να αλλάξεις το ωρολόγιο πρόγραμμα ή την μέθοδο αξιολόγησης και εξέτασης, και αυτό να το βαφτίσεις ως μεταρρύθμιση για ένα νέο Λύκειο. Δυστυχώς για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, για να αγαπήσουν τα παιδιά τον ρόλο τους μέσα στο σχολείο και για να αποδώσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στο εκπαιδευτικό τους λειτούργημα, χρειάζονται πολλά περισσότερα. Και δεν αναφέρομαι σε διάλογο με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Από διαλόγους, είτε προσχηματικούς είτε ουσιαστικούς, έχουμε μπουχτίσει στην Ελλάδα. Ούτε προφανώς εννοώ ότι αυτό το παραπάνω που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η τυφλή εφαρμογή ενός μοντέλου εκπαίδευσης από τη Σουηδία, τη Φιλανδία ή όπου αλλού πάνω στην ελληνική περίπτωση.

Αυτό που είναι ακόμα ζητούμενο, αλλά στην ουσία είναι προαπαιτούμενο για κάθε αληθινή αλλαγή σε κάθε βαθμίδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, είναι η κοινωνική και μισθολογική αναβάθμιση της υπόστασης του εκπαιδευτικού που θα θωρακίσει το σεβασμό που οφείλει να του επιδεικνύει η κοινωνία για το έργο του. Αντίθετα, μέχρι σήμερα ο εκπαιδευτικός αντιμετωπίζεται ως ένας κοινός δημόσιος υπάλληλος και οι περισσότερες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας επιχειρούν τεχνοκρατικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα αποδίδοντας δευτερεύουσα σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό που θα κληθεί να τις εφαρμόσει. Ζητούμενο ακόμα, και διαχρονικά προαπαιτούμενο, είναι η χρηματοδότηση της παιδείας, όχι μόνο σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών των λειτουργών της αλλά κυρίως σε επίπεδο επενδύσεων για την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων και τη διασύνδεσή τους με τον έξω κόσμο της καινοτομίας και της έρευνας. Και φυσικά αναγκαία προϋπόθεση που, επίσης, αυτή τη στιγμή δεν ικανοποιείται είναι η στροφή του σχολείου όχι απλά στη μόρφωση αλλά στην καλλιέργεια του μαθητή. Αν θέλουμε να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικότερα το Λύκειο, πρέπει να καταλάβουμε ότι για να αναβαθμιστεί πραγματικά η βαθμίδα αυτή της εκπαίδευσης, απαιτούνται βαθύτερες αλλαγές που εκτείνονται πολύ πιο πέρα από ένα απλό ράβε-ξήλωνε μαθημάτων και ωρών διδασκαλίας. Οι αλλαγές της κυρίας Διαμαντοπούλου τηρούν με "θρησκευτική ευλάβεια" - και ο όρος "θρησκευτική" δεν χρησιμοποιείται τυχαία- την πεπατημένη οδό όλων των προηγούμενων αντίστοιχων περιπτώσεων απόπειρας μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η δρασκελιά είναι μικρή σε σχέση με την απόσταση που πρέπει να διανύσουμε για να φθάσουμε στον τελικό προορισμό, που θα είναι ένα Λύκειο και ένα σχολείο όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα νιώθουν δημιουργικοί άνθρωποι. Και φυσικά ένα δημόσιο σχολείο το οποίο κάθε Υπουργός Παιδείας, είτε η Άννα Διαμαντοπούλου είτε όσοι θα την διαδεχθούν, θα μπορεί να το εμπιστευτεί και για το δικό του το παιδί...
 
Πηγή: Protagon.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου