Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Στο 10,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2010






Ένας στους τέσσερις φορείς δεν είχε αποστείλει τα οικονομικά του στοιχεία

Σημαντική επιδείνωση που ξεπερνάει τα 440 εκατ. ευρώ κατέγραψε εντός μόλις 15 ημερών το υπουργείο Οικονομικών για τις περσινές υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γιατί τελικά το έλλειμμα του 2010 αναθεωρείται επί τα χείρω.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» το περσινό έλλειμμα υπολογίστηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο 10,6% του ΑΕΠ ή στα 24,6 δισ. ευρώ αντί του 9,5% ή των 20 δισ. ευρώ που αρχικώς εκτιμάτο.

Τα τελικά στοιχεία έχουν αποσταλεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή και η τελευταία αναμένεται να τα ανακοινώσει στις 26 Απριλίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα τριών βασικών παραγόντων.

Του δημοσιονομικού αποτελέσματος των ασφαλιστικών ταμείων, των υψηλότερων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης και της μεγαλύτερης του αναμενόμενου ύφεσης που καταγράφηκε το 2010.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για τη γενική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα οικονομικά δεδομένα των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι περσινές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν μέσα σε 15 μέρες κατά 388 εκατ. ευρώ ενώ ανοδικά αναθεωρήθηκαν και οι υποχρεώσεις των δήμων στο ίδιο διάστημα αλλά και των νομικών προσώπων.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η κατάσταση να συνεχίσει να επιδεινώνεται αφού ακόμα και τον Φεβρουάριο του 2011 ο ένας στους τέσσερις φορές της γενικής κυβέρνησης δεν είχε αποστείλει τα οικονομικά του στοιχεία.

Οι φορείς αυτοί, αν δεν συμμορφωθούν, κινδυνεύουν να χάσουν την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πηγή  Newsbeast.gr

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

 

Την Ελλάδα πρόκειται να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα ο Βέλγος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ με στόχο να τονώσουν την αξιοπιστία της χώρας και να αναδείξουν τις θετικές πτυχές της ευρωπαϊκής παρέμβασης...
Κοινοτικοί παράγοντες που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής υπογραμμίζουν ότι -σε πείσμα κάθε πρόβλεψης- η ΕΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ωστόσο, αναρωτιούνται αν το πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε κοινοτικός παράγοντας στην εφημερίδα: «Στην παρούσα φάση οι ιθύνοντες της ΕΕ είναι οι μόνοι στον κόσμο που επιμένουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, δηλαδή να επιστρέψει το 2012 στις αγορές και να πάψει να δανείζεται από τον ευρωμηχανισμό. Όλοι οι άλλοι το θεωρούν αδύνατο.
» Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να ανταπεξέλθει στις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η εφαρμογή του μνημονίου. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί.»
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δύο είναι οι πηγές της ανησυχίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να σωθεί: η συνολική πολιτική βούληση της κυβέρνησης και η ικανότητα της κρατικής μηχανής να εφαρμόσει στην πράξη τις αποφάσεις.
Κορυφαίος αναλυτής επισημαίνει, μιλώντας στο Βήμα, ότι ενδεχομένως το 2012 να είναι η τελευταία επιχείρηση διάσωσης της οικονομίας. «Μετά το 2012 ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας μπορεί να μη συνιστά 'συστημικό κίνδυνο' για την ευρωζώνη, όπως συμβαίνει σήμερα. Στην περίπτωση αυτή η ευρωζώνη δεν θα έχει καν νομικό πάτημα για να βοηθήσει την Ελλάδα» τονίζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης του European Policy Center.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο παράγοντες-«κλειδιά» για τις πέραν του 2012 εξελίξεις θα είναι η δυνατότητα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
 
Πηγή  fimotro

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις πίσω από τη κουρτίνα.

Foreign Policy Association: Αυξανόμενη έως επικίνδυνη η ένταση στο Αιγαίο.

E-mail Εκτύπωση PDF
AIGAIO
By Abigail Bowman

Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από τη συνηθισμένη ρητορική περί «νέας ώθησης» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο αν δει κάποιος με μια προσεκτική ματιά τις σχέσεις των δύο χωρών θα ανακαλύψει μια αυξανόμενη ένταση που αποκτά και το χαρακτήρα της ...επείγουσας.
Το θέμα της Κύπρου βρίσκεται σε αδιέξοδο, σοβαρά θέματα όπως οι εδαφικές και θαλάσσιες διαφορές στο Αιγαίο, αλλά και η λαθρομετανάστευση από τη Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ε.Ε, παραμένουν υπό συζήτηση.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας, έθεσε την 12ηΙουνίου 2011 (ημέρα βουλευτικών εκλογών στη Τουρκία) σαν τη τελευταία ημέρα προθεσμίας όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες των δύο χωρών.
Η σκέψη για μια νέα προθεσμία θα περάσει μέσα από την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΑΚΡ, όπου το κυβερνών κόμμα θα έχει πια τη δυνατότητα να πιέσει/περάσει, μέσω αντιλαϊκών συμβιβασμών, τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των εδαφικών διαφορών των δύο χωρών.
Η Ελλάδα, την ίδια ώρα, αντιμετωπίζοντας εγχώριες πιέσεις, αλλά και ευρωπαϊκές επικρίσεις λόγω της οικονομικής της κατάστασης, ουσιαστικά είναι αδύναμη να κάνει κάτι ενάντια στα κύματα λαθρομεταναστών από τη Τουρκία ενώ βρίσκεται και σε δεινή θέση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της με τη Τουρκία. Αυτό που μένει είναι να πια να δούμε αν το κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ, μετά την εκλογική του νίκη τον Ιούνιο θα είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί σε κάποια πράγματα (με την Ελλάδα), σε βαθμό ωστόσο τέτοιο που θα αποδεχτεί ο Τουρκικός Στρατός και θα συνεργαστεί με την απόφαση της Κυβέρνησης.
Διαφορές στο Αιγαίο.
Στις 12 Μαρτίου, ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο, κοντά στην περιοχή της Κρήτης, παρενόχλησε ένα ιταλικό πλοίο εξερεύνησης που είχε άδεια από την Ελλάδα για να διερευνήσει τη δυνατότητα τοποθέτησης καλωδίου οπτικής ίνας από την Ιταλία προς το Ισραήλ. Στις 15 Μαρτίου, ένα άλλο πολεμικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και έφτασε μέχρι ένα Ελληνικό νησί, τη Σκύρο.
Και τα δύο περιστατικά έγιναν αιτία ώστε να προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική.
Οι παραβιάσεις των Τούρκων είναι πια κάτι συνηθισμένο και πηγάζει από τη θεμελιώδη διαφωνία των δύο χωρών όσον αφορά γενικότερα το status quo του Αιγαίου. Η Τουρκία μετρά την υφαλοκρηπίδα της από την ηπειρωτική ενδοχώρα, η οποία χωρίζει το Αιγαίο στη μέση παρεμβάλλοντας τα ελληνικά νησιά, ενώ η Ελλάδα από τη πλευρά της υπολογίζει τα νησιά της ως συνέχεια της ηπειρωτικής της υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τον Davutoğlu, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Αιγαίου λόγω της πολυπλοκότητάς του, καθιστώντας το «γκρίζα» περιοχή.
Αν και έχουν γίνει διάφορες προτάσεις συμβιβασμών ουσιαστικά δεν έχουν αποφέρει κάτι. Η Τουρκία δήλωσε πως θα άρει το casus belli αν και εφόσον η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως η χώρα του δεν μπορεί να παραιτηθεί του δικαιώματος που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο ανεξάρτητα αν το αναγνωρίζει η Τουρκία ή όχι. Μάλιστα πρότεινε οι δύο χώρες μετά τις εκλογές του Ιουνίου στη Τουρκία να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα επέμεινε πως οι Έλληνες θα πρέπει να ξεπεράσουν την ιδέα των αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Παράλληλα τόνισε πως ένα Ελληνικό νησί, το Καστελόριζο, ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο. Αυτό έφερε δριμείες αντιδράσεις στον Ελληνικό Τύπο που οργισμένα του απάντησε.
Μια ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας, να χαράξει ΑΟΖ στη περιοχή του Καστελόριζου ουσιαστικά θα ενώσει την Ελλάδα με τη Κύπρο και θα απομονώσει οικονομικά τη Τουρκία. Ανεξάρτητα με το τι λένε οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί η κατάσταση κρίνεται ως ύποπτη από τη κοινή γνώμη.
Σύμφωνα πάντα με τον Davutoğlu οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού ώστε να λυθεί και το θέμα των στρατιωτικών αεροπορικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται από τον ίδιο, παρά από την εκάστοτε Τουρκική Στρατιωτική Ηγεσία που δεν δείχνει καμία διάθεση να περιορίσει τις ...εξορμήσεις της.

Πηγή   Geopolitics & Daily News  από Newstrap

''ΤΟ SPIEGEL ΠΟΛΥ "ΠΕΡΙΕΡΓΑ" ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ''.

Από χώρες της Νότιας Ευρώπης πολλά ευρώ που αντάλλαξαν οι παραχαράκτες στη γερμανική Bundesbank, τονίζει ο Spiegel

 Και από την Ελλάδα τα κέρματα μαϊμού

.
Η πρώτη ύλη για τα κίβδηλα κέρματα ευρώ, που ανταλλάχθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας "Bundesbank" έναντι εκατομμυρίων γνησίων ευρώ προέρχεται σε αξιοσημείωτη ποσότητα από χώρες της νότιας Ευρώπης.
Αυτή τη διάσταση διερευνούν οι γερμανικές αρχές, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα εξάρθρωσαν σπείρα παραχαρακτών στην περιοχή της Φρανκφούρτης στο Μάιν, σύμφωνα με προδημοσίευση του περιοδικού Spiegel (Σπίγκελ) που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 04.04.11.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, "κατά την έφοδο της αστυνομίας κατασχέθηκαν περίπου τρεις τόνοι κερμάτων προς ανταλλαγή, τα οποία πολύ συχνά προέρχονται από χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Η εισαγγελία της Φρανκφούρτης πιστεύει ότι πρόκειται για υπολείμματα "κοπιαρισμένων" κερμάτων, τα οποία μετά από ανεπαρκή ανακύκλωση σε διεθνείς αγορές πρώτων υλών πωλήθηκαν και επανασυντέθηκαν από τους παραχαράκτες εν μέρει στην Κίνα".
Τουλάχιστον τρεις άνδρες και μία γυναίκα αεροσυνοδοί φέρονται ότι μετέφεραν στη συνέχεια παράνομα τα κέρματα σε δόσεις αξίας μέχρι και 10.000 ευρώ και να τα αντάλλαξαν στην Bundesbank.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel οι παραχαράκτες φαίνεται ότι είχαν αρχίσει να παράγουν κίβδηλα ευρώ στη Γερμανία, αφού κατά την έφοδο των διωκτικών αρχών την περασμένη Τετάρτη βρέθηκε και μηχάνημα επανασύνδεσης του μεταλλικού πυρήνα του κέρματος με το εξωτερικό περίβλημα.


Πηγή  News247.gr

Κάναμε λάθη στην οικονομική πολιτική, λέει ο Χ. Παμπούκης

 

 Για λάθη στην οικονομική πολιτική, που έγιναν λόγω πίεσης, και τα οποία χρήζουν διορθώσεων, μιλά ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης


Εκτύπωση E-mail
Στον Τύπο της Κυριακής: Για λάθη στην οικονομική πολιτική, που έγιναν λόγω πίεσης,  και τα οποία χρήζουν διορθώσεων, μιλά ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης
Διορθώσεις σε λάθη που έγιναν υπό πίεση στην οικονομική πολιτική και στροφή σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης που θα ενισχύσουν την κοινωνική ειρήνη και συνοχή την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια ζητά ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής o X. Παμπούκης σημειώνει την ανάγκη μιας εθνικής πολιτειακής συμφωνίας για να βγει η χώρα το συντομότερο δυνατό από την κρίση.
    Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθαρίζει πως όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις προς αυτούς που συγκυριακά σηκώνουν περισσότερα βάρη από αυτά που τους αναλογούν και επισημαίνει πως τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή στα θέματα της πραγματικής οικονομίας.
    Οσον αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου ξεκαθαρίζει πως δεν είναι η λύση και θέτει και πάλι θέμα ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του τόπου.
    Οσον αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης και τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ των υπουργών ο κ. Παμπούκης στέλνει το δικό του μήνυμα επισημαίνοντας πως "μεμονωμένες τοποθετήσεις υπουργών και κακοφωνίες δεν βοηθούν" .
    Μήνυμα στέλνει ο κ. Παμπούλης και στις τράπεζες καλώντας τες ουσιαστικά να ρίξουν χρήμα στην αγορά. "Δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να κεφαλαιοποιούν στην πραγματικότητα χρήματα του ελληνικού λαού και να μην δίνουν λογαριασμό για τίποτα. Δεν μπορεί να ισχύει το άλλος πληρώνει και άλλος χαίρεται" τονίζει χαρακτηριστικά.
    Τέλος ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος ηγείται της προσπάθειας αξιοποίησης του ελληνικού κάνει λόγο για μια τριπλή ευκαιρία που αλλάζει στην πράξη το αναπτυξιακό μοντέλο.

Πηγή  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Έπεσε κι άλλο το ΠΑΣΟΚ

02.04.2011REPORTER
Ακόμη πιο χαμηλά, στο 2,7% μετριέται η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Rass», την οποία δημοσιεύει το «Παρόν». Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 25,1%, έναντι 22,4% της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στο 24,4%.
Από τα υπόλοιπα κόμμα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,2%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 5,3%, οι Οικολόγοι βρίσκονται οριακά πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ με 3,4% έναντι 3,3%, όπως και η Δημοκρατική Αριστερά σε σχέση με τη Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη συγκεντρώνει 1,9%, και εκείνο της Ντόρας Μπακογιάννη 1,8%.
Η δημοσκόπηση της «Rass» επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αναφορικά με την εκλογική του απήχηση, ενώ μειούμενη βαίνει και η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία. Το κυβερνών κόμμα βλέπει τη συσπείρωσή του να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (54,6%), ενώ η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας κινείται στο 59,8%.

Πηγή  Statesmen.gr

“Ο Καραμανλής άλλαξε”…

02.04.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Στον Κώστα Καραμανλή αναφέρεται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, με συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Crash» και τον Γιώργο Τράγκα. Και οι επισημάνσεις του έχουν ξεχωριστή σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι ο σημερινός Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, διετέλεσε για τρία χρόνια, από το 1997 μέχρι το 2000, ο στενότερος συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, στα πρώτα βήματά του στην ηγεσία της Κεντροδεξιάς.
«Ο Κώστας Καραμανλής άλλαξε. Νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος ωριμάζει σε μια θέση. Άλλο ο Καραμανλής της πρώτης περιόδου, άλλο ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός. Η θέση ευθύνης διαφοροποιεί, είναι σαν το μυστρί, που λαξεύει πολλές φορές την προσωπικότητα του ανθρώπου», δηλώνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος στέκεται και στο κατά πόσο ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να τοποθετηθεί δημοσίως για την περίοδο της διακυβέρνησής του, και όσα του καταμαρτυρούν.
«Ο Καραμανλής ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός που κατέβηκε σε εκλογές λέγοντας αλήθειες. Δεν είπε λεφτά υπάρχουν. Είπε, εκλέξτε με και πάλι, για να πάρω δύσκολα και επώδυνα μέτρα. Θεωρώ ότι όταν θα μιλήσει, θα έχει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να πει», σχολίασε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Ο άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την αποχώρησή του από την τότε Ρηγίλλης, έπειτα από τις χαμένες εκλογές του 2000, πέρασε τη δική του πολιτική μοναξιά, κατάφερε ωστόσο να επανακάμψει, και να επανέλθει στο προσκήνιο, περνώντας μάλιστα από τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού. Στη μάχη για τη διαδοχή Καραμανλή στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς όμως του έδωσε μια θέση στο σχήμα των Τομεαρχών, αναθέτοντάς του τον τομέα της Παιδείας.
Στη δημοσκόπηση της «Metron Analysis», που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος βρίσκεται πολύ ψηλά στη δημοφιλία, τόσο στο σύνολο της κοινωνίας όσο και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, πίσω μόνο από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πηγή Statesmen.gr

Επιμένει να διαψεύδει ο Παπακωνσταντίνου

Ξανά απέκλεισε την οποιαδήποτε πιθανότητα αναδιάρθρωσης ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τα όσα διέρρευσαν από το γερμανικό περιοδικό Spiegel
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
"Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο υπουργός στο Ρόιτερς, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση.
"Οσοι (μιλούν για αναδιάρθρωση) δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη", υπογράμμισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από την Ιταλία όπου βρίσκεται.
"Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης (της ελληνικής οικονομίας) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας", δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιενς Μέστερ.

Πηγή NEWS247.gr

Συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή της Κυριακής

2 Απριλίου 2011

Συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή της Κυριακής


http://enimerotiko.gr/wp-content/uploads/2010/10/868-samaras1.jpgΜε τη φράση " δεν μας ζητούν υπευθυνότητα, μας ζητούν συνενοχή, δεν θα τους την προσφέρουμε" , ο Αντώνης Σαμαράς αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά πως είναι ζήτημα χρόνου το να προηγηθεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του κυβερνώντος κόμματος, και να εξασφαλίσει καθαρή εντολή από μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία αν και δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «ο κόσμος που απογοητεύεται από το ΠΑΣΟΚ, κοντοστέκεται πριν κάνει το επόμενο βήμα προς τη ΝΔ».

Ο κ. Σαμαράς είναι κάθετος χαρακτηρίζοντας το Μνημόνιο ως παράδειγμα προς αποφυγή και χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ ως το πρόβλημα της χώρας.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι δέσμιο των ψεμάτων που είπε και των αδιεξόδων στα οποία παγίδεψε την οικονομία» τονίζει ο κ. Σαμαράς κλείνοντας κάθε περιθώριο συνεργασίας.

Οσον αφορά τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζει πως συνεργάστηκαν πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης να περάσει τα αδιέξοδά της, τους χαρακτηρίζει συνυπεύθυνους και ξεκαθαρίζει και σε αυτή την περίπτωση πως η πόρτα μιας προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας είναι κλειστή.

Οσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση πως με την πολιτική της προχωρεί στην εκποίηση και όχι στην αξιοποίηση και επισημαίνει πως δεν θα προσέλθει σε κανένα διάλογο για την οικονομία καθώς όπως τονίζει "δεν μας ζητούν υπευθυνότητα, μας ζητούν συνενοχή. Δεν θα τους την προσφέρουμε".

Οσον αφορά τα εσωκομματικά ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει πως οι φωνές όλων ακούγονται μέσα στο κόμμα, εξαπολύει επίθεση σε όσους εκτός ΝΔ δημιουργούν θόρυβο για ανύπαρκτο εσωκομματικό ζήτημα ενώ χαρακτηρίζει τις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή ως πολύ καλές. Επισημαίνει όμως με νόημα πως "εμείς τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν τους τακτοποιήσαμε, και εκείνος θα επιλέξει πότε θα μιλήσει."

Θρίλερ με το έλλειμμα, έρχονται νέα μέτρα

Σημαντική απόκλιση σημειώνει το περσινό έλλειμμα καθώς διαμορφώνεται στα επίπεδα του 10,6% του ΑΕΠ ή στα 24,6 δισ. ευρώ διαμορφώνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες (Vid)
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα στοιχεία που έστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη Eurostat , αργά το βράδυ της Πέμπτης, το έλλειμμα προσδιορίζεται στο 10,6%.
Όπως δημοσιεύει και το euro2day, το γεγονός ότι έπεσαν έξω στις προβλέψεις σημαίνει αυτόματα νέα μέτρα αφού οι προηγούμενοι στόχοι ήταν 9,5% του ΑΕΠ και 22 δισ. ευρώ.
Έτσι θα πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στη τσέπη και πληρώσουμε παραπάνω 4,4 δις ευρώ, 2,6 δις ευρώ από την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 και άλλα 1,8 δις ευρώ για την κάλυψη των αποκλίσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Στόχος είναι το έλλειμμα του 2011 να υποχωρήσει στα 17 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα μέτρα θα συζητηθούν τη Δευτέρα που θα μας επισκεφτεί το κλιμάκιο της τρόικας, ενώ και την Τρίτη θα έρθουν στην Αθήνα στελέχη της.
Όπως αναφέρει το euro2day, με την τρόικα θα οριστικοποιηθούν επίσης και τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012 - 2015 ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που στοχεύει στην έλευση 50 δις. ευρώ έως το 2015.
Σημειώνεται ότι τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 26 Απριλίου, σημειώνει μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στα δημοσιεύματα για το ύψος του ελλείμματος.
"Τα στοιχεία αυτά ετοιμάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία και τα αποστέλλει στην Eurostat για έλεγχο.
Με δεδομένη την ανάγκη διαφύλαξης και περαιτέρω εμπέδωσης της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας μας, το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα, πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους θεσμικά υπεύθυνους φορείς", αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
Μέχρι τις 26 του μήνα που η Eurostat θα ανακοινώσει το τελικό ύψος του ελλείμματος της περασμένης χρονιάς, μπορεί να ζητηθούν διευκρινίσεις και να υπάρξουν οριακές αυξομειώσεις.


 
Πηγή NEWS247.gr

Ας πούμε ψέματα

Photo: Paul Soulellis

Είναι το «Λεφτά υπάρχουν» ψέμα; Σίγουρα είναι ένα σχήμα που δεν περιέχει καμία αλήθεια. Ναι, είναι ένα ψέμα, ανεξαρτήτως των προθέσεων υπό τις οποίες διατυπώνεται. Είναι ένα ψέμα που εκστόμισε ο πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Και είναι τόσο κραυγαλέο ψέμα που το γνώριζαν ακόμα και όσοι τον ψήφισαν γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο. Δεν ήταν η πρώτη φορά και, όπως φαίνεται, δεν θα είναι ούτε και η τελευταία. Η χώρα όπου «εθνικόν είναι το αληθές» θρέφεται με ψέματα.
Η Πρωταπριλιά συνήθως επενδύεται με εξωφρενικά ψέματα, με ξετσίπωτες φάρσες. Ομως η ιστορία μας διδάσκει ότι τα καλύτερα και τα μεγαλύτερα ψέματα είναι εκείνα που εκφέρονται με σοβαρότητα, κύρος και ένα βλέμμα που αποτυπώνει την κρισιμότητα των περιστάσεων. Αφήστε τα ψέματα της προσωπικής σας ζωής ανέγγιχτα, να είναι σαν φύλλα που σκεπάζουν ένα πτώμα. Δείτε τα ψέματα που μοιραζόμαστε όλοι. Λέμε ο ένας στον άλλον ή, ακόμα χειρότερα, πιστεύουμε όλοι μαζί.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος διηγείται μία εξαιρετική ιστορία. Λέει πως όταν ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση  Ανδρέα Παπανδρέου, ρώτησε τον πρωθυπουργό για την ευρωπαϊκή πολιτική που θα υιοθετούσαν. Οπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, η έξοδος από την ΕΟΚ είχε γίνει προεκλογική σημαία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας του είπε ότι αν ο ελληνικός λαός πίστευε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγάλει τη χώρα από την ΕΟΚ, δεν επρόκειτο να το ψηφίσει. Σωστό. Οι λαοί απολαμβάνουν να καταναλώνουν ψέματα κυρίως επειδή έχουν πάντα διαθέσιμο το άλλοθι του εξαπατηθέντος.

Επίσης ένας λαός σαν τον ελληνικό είναι προορισμένος να μεγαλουργεί και να υπερβαίνει τις δυσκολίες. Συνάμα, όμως, ο ίδιος λαός αποδεικνύεται καλόπιστος, αφελής, ουσιαστικά ηλίθιος. Κάπου υπάρχει ένα ψέμα μαζί με ένα λογικό σφάλμα, δεν συμφωνείτε;
Η Ελλάδα είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου. Η Ελλάδα έχει πάντα δίκιο. Οι σύγχρονοι Ελληνες είναι απόγονοι των αρχαίων. Η ελληνική κουζίνα είναι η γευστικότερη και η πλέον υγιεινή. Ο τούρκικος καφές είναι ελληνικός. Οι Ελληνες είναι οι καλύτεροι εραστές. Οι δικοί μας πρωταθλητές δεν είναι ντοπαρισμένοι. Είναι μία αλυσίδα στην οποία παρακαλείστε να προσθέστε και εσείς όσους κρίκους θέλετε.  Ας την φτιάξουμε όσο μεγαλύτερη μπορούμε. Άλλωστε οι Ελληνες όταν συνεργαζόμαστε μεγαλουργούμε, έτσι δεν είναι;
Στο πεδίο των σχολίων προσθέστε το δικό σας εθνικό ψέμα.
 
 
Πηγή  Protagon.gr
 
 

Spiegel: Και το ΔΝΤ βλέπει αναδιάρθρωση

 

Δημόσια το ΔΝΤ και η τρόικα εμφανίζονται βέβαιοι πως η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει ούτε θα χρειαστεί αναδιάρθρωση. Σύμφωνα όμως με το Spiegel, τοι ΔΝΤ είναι πλέον επιφυλακτικό και αμφιβάλλει.
Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου περιοδικού Spiegel.
Στο ρεπορτάζ το ΔΝΤ εμφανίζεται μάλιστα να πιέζει για ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα με το Spiegel, την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θεωρούν αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα.
Και αυτό για να συμβεί πρέπει είτε να υπάρξει το "κούρεμα" του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.
Και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.
Σύμφωνα με την άποψη του ΔΝΤ, όπως αναφέρεται στο Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.
Ωστόσο διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία.
Διαψεύδει το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διέψευσε σήμερα ένα άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
"Οπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε μία εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

 news247.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου