Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Νέα διαρροή στον πυρ. σταθμό της Φουκουσίμα

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, επιχειρεί ξανά να σταματήσει τη διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενέργεια ύδατος, στη θάλασσα.
 Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco, συνέχισε την Κυριακή τις προσπάθειες να σφραγίσει με υδατοστεγή υλικά, το ρήγμα στον αύλακα αποχέτευσης του νερού, που χρησιμοποιείται για την ψύξη του πυρηνικού υλικού των αντιδραστήρων και από το οποίο σημειώνεται διαρροή εμπλουτισμένου με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας ύδατος, στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.



Οι εργάτες των συνεργείων της εταιρείας αναπτύσσουν χημικά πολυμερή υλικά για να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από το ρήγμα εύρους 20 εκατοστών, στον τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα καλώδια, όπως ανέφεραν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.



Η προσπάθεια αρχικά, να σφραγιστεί το ρήγμα που επιτρέπει τη διαρροή με τσιμέντο απέτυχε, αναγκάζοντας την Tepco να ζητήσει τη συνδρομή ειδικών απο το Τόκιο, αναφέρει ιαπωνική εφημερίδα.



Εν τω μεταξύ, νέες μετρήσεις από την κρατική επιτροπή επιστημόνων, έδειξε ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου, που ανιχνεύθηκε στο θαλασσινό νερό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Πηγή: News247.gr

Μεσολαβητικός ο ρόλος της Ελλάδας για να βρεθεί διπλωματική λύση

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες ώστε υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Αθήνα με τον απεσταλμένο του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάτι Ομπέιντι
"Είχαμε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων μίλησε ο Πρωθυπουργός με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης και από αυτή την συζήτηση προέκυψε η αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου εδώ στην Αθήνα, τον οποίο και δεχθήκαμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχουμε τονίσει ως Ελλάδα από την πρώτη στιγμή: πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη', ΄τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον απεσταλμένο της Λιβύης Αμπντουλάτι Ομπέιντι.
Ο απεσταλμένος αυτός, όπως ενημέρωσε, θα συνεχίσει τις επαφές του αύριο στη Τουρκία και μετά στη Μάλτα.
"Εμείς τονίσαμε, επαναλάβαμε το καθαρό μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας: πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση πυρός να τελειώσει, να σταματήσει η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης. Από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση .
Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, για την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει σ' αυτή την προσπάθεια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες.
Είμαστε σε επαφή με όλους του εταίρους και συμμάχους μας θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

 
Σημειώνεται ότι την πραγματοποίηση της συνάντησης είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ- Μπαγκντάντι Αλι Αλ- Μαχμούντι από τον Έλληνα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χτες.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Γ. Παπανδρέου τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών για τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. Το Σάββατο επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αλ Μπαγκντάντι Αλι Αλ-Μαχμούντι. Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Νωρίτερα, ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Αμπντελατί Ομπέιντι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, εισήλθε σήμερα το πρωί στην Τυνησία από το συνοριακό πέρασμα Ρας Ζντιρ, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο Ομπέιντι έφτασε στα σύνορα με επίσημο όχημα και με αυτοκίνητο συνοδείας.
Στις 28 Μαρτίου ο λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα είχε μεταβεί στη Τυνησία από τον ίδιο δρόμο επισήμως για "μία ιδιωτική επίσκεψη", όπως είχε δηλώσει τυνήσιος αξιωματούχος.
Δύο ημέρες αργότερα ο Μούσα Κούσα έφυγε από την Ντζέρμπα για το Λονδίνο με μία πτήση της Swissair.
Ο Ομπέιντι είχε συνοδεύσει τον Κούσα σε αυτό του το ταξίδι στην Τυνησία, αλλά επέστρεψε αυθημερόν στην Τρίπολη.

Πηγή: News247.gr

Τα νέα “Λίμπερτυ” και το νέο φαγοπότι της κρατικοδίαιτης διαπλοκής

 




1946. Η Ελλάδα διαλυμένη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσπαθεί να συνέλθει και να σταθεί στα πόδια της. Οικονομία σε πλήρη αποσάθρωση, βιομηχανία ανύπαρκτη, βιοτεχνία σε πρωτόγονη κατάσταση, ναυτιλία σε δραματική κατάσταση αφού πολλά ελληνικά πλοία καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μια λέξη τραγωδία στην οικονομική ζωή του τόπου.
Τότε λοιπόν οι φίλοι μας Αμερικανοί σκέφτηκαν να μας βοηθήσουν. Πάντα… αφιλοκερδώς.
Με δυο τρόπους. Ο πρώτος ήταν το περίφημο Σχέδιο Μάρσαλ το 1947 όταν για μια 5ετία δόθηκαν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα για να ανασυγκροτηθεί. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες που ενδιέφεραν τις ΗΠΑ οι οποίες πέτυχαν τη σημαντικότερη νίκη της στην οικονομική διπλωματία. Κατάφεραν με το Σχέδιο Οικονομικής Βοήθειας όπως το ονόμασαν, να δημιουργήσουν το δικό τους τόξο επιρροής ενάντια στο “Σιδηρούν Παραπέτασμα”
Φυσικά, την οικονομική αυτή υποτέλεια πλήρωσε για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα η οποία ήταν το προτεκτοράτο των Αμερικανών στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου.
Ο δεύτερος τρόπος βοήθειας ήταν τα περίφημα… Λίμπερτι. Πρόκειται για τα 100 αμερικανικά πλοία που δόθηκαν στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να ανασυγκροτήσει τη ναυτιλία της.
Τότε τα πλοία δόθηκαν σε Έλληνες εφοπλιστές, χωρίς να πληρώσουν δραχμή, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ή καλύτερα των ελληνικών κυβερνήσεων. Το 1946 κατέφτασαν τα  liberty και λίγο μετά οι εφοπλιστές αγόρασαν άλλα 300 με δικά τους χρήματα.
Εκείνη την εποχή μπήκαν οι βάσεις για την ελληνική ναυτιλία που κυριαρχεί ακόμη στις θάλασσες.
Όμως, η εποχή εκείνη έμεινε στην ιστορία διότι κάποιοι εφοπλιστές έγιναν μεγιστάνες και από σαπιοκάραβα και βάρκες απέκτησαν πλοία χωρίς να βάλουν ούτε μια δραχμή από την τσέπη τους. Σταύρος Νιάρχος, Αριστοτέλης Ωνάσης, Κουλουκουντής, οι Γουλανδρήδες, ο Καρράς, οι Χανδρήδες ήταν οι πρώτοι που εκμεταλλεύτηκαν το θείο δώρο του θείου Σαμ. Ακολούθηκαν μεταπολεμικά άλλες γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες όπως οι αδελφοί Εμπειρίκου, Λιβανού, Λαιμού, ο Αλαφούζος, οι Αγγελόπουλοι, ο Τσάκος, κ.λπ. πολύ αργότερα.
Έτσι, τα “πλοία της Ελευθερίας” δημιούργησαν από το μηδέν τα εφοπλιστικά τζάκια της χώρας, σε μια εποχή που το τονίζουμε, η οικονομική καταστροφή ήταν εμφανέστατη.
2011. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, και μάλιστα τραγική. Η Ελλάδα βιώνει ένα φοβερό οικονομικό πόλεμο, η οικονομία της είναι κατεστραμμένη, είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι και τα “κοράκια” έχουν κάνει την εμφάνισή τους πάνω από το “πτώμα”. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα φαίνεται να έρχονται τα νέα… Λίμπερτι, όπως 65 χρόνια πριν. Δε μιλάμε φυσικά για πλοία αλλά για άλλου είδους βοήθεια με… εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Και η εγχώρια διαπλοκή ετοιμάζεται για το μεγάλο φαγοπότι, διότι πάντα κάτω από τις στάχτες μιας χώρας υπάρχουν οι ευκαιρίες για τους κυνηγούς. Παλιά και νέα επιχειρηματικά τζάκια στην Ελλάδα ετοιμάζονται να κάνουν τη μεγάλη μοιρασιά και μάλιστα χωρίς να βάλουν το χέρι στη τσέπη τους. Ενέργεια, κατασκευαστικά έργα, δημόσια ακίνητη περιουσία, εθνικός πλούτος, πετρέλαια στο Αιγαίο, τζόγος, ετοιμάζονται να θυσιαστούν από την κυβέρνηση στο βωμό της “σωτηρίας” της χώρας.
Αν διαβάσετε τις εφημερίδες του Σαββάτου και της Κυριακής με τις πιέσεις για ξεπούλημα αλλιώς κινδυνεύει η δόση του δανείου, θα καταλάβετε τι εννοούμε. Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ασκούν αφόρητες πιέσεις για να γίνει γρήγορα το μοίρασμα των φιλέτων. Και σ’ αυτό έχουν βρει άξιους συμπαραστάτες, κυρίως από ΗΠΑ και Γερμανία διότι τα λεφτά είναι πολλά και ουκ ολίγες ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται για το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη.
Αν διαβάσετε την Καθημερινή της Κυριακής για το σχέδιο που επεξεργάζονται ώστε να ξεκινήσουν τα “βαλτωμένα” δημόσια έργα θα καταλάβετε. Να δώσουν οι τράπεζες στους εργολάβους 100 εκατ. αλλά να δοθεί και ισόποση εγγύηση από το κράτος και να καταβληθεί νωρίτερα από ότι συμφωνηθεί η κρατική συμβολή ώστε να ξεμπλέξουν τα έργα.
Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου μεγαλοεργολάβοι κι άλλοι επιχειρηματίες θα πάρουν δουλειές με… εγγύηση του δημοσίου.
Η δημόσια ακίνητη περιουσία μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια εταιρεία, να αγοράσουν οι ιδιώτες μετοχές ή ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου.
Η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να μοιράζεται σε βάρος της ΔΕΗ, όχι με εγγύηση, αλλά με χορηγία της κυβέρνησης. Τα πετρέλαια στο Αιγαίο με συνεκμετάλλευση αλλά και με κάποιους Έλληνες εφοπλιστές που ετοιμάζονται αγοράζοντας ειδικά πλοία.
Έτσι, τα νέα… Λίμπερτι θα συνδυαστούν με τη βοήθεια από το εξωτερικό σε μια νέου τύπου κατοχή η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.
Καταλαβαίνετε τώρα γιατί πιέζουν τον Σαμαρά για συγκυβέρνηση; Μια “οικουμενική κυβέρνηση” θα μοιράσει καλύτερα και ασφαλέστερα (γι αυτούς) τον δημόσιο πλούτο. Όπως τότε επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ διαμοίρασαν τα ιμάτια του ΟΤΕ σε Ζήμενς και Ιντρακόμ

Πηγή:  Antinews

Το “ισχυρό χαρτί”… τσουρουφλίζεται

03.04.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ


Έχει αποδειχθεί ιστορικά στην Ελλάδα, ότι τα κόμματα εξουσίας είναι προσωποπαγή. Επομένως, προσωποπαγείς είναι και οι κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, προσεγγίζεται ως το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησής του, και διατηρεί μεγαλύτερη δημοφιλία και εφεδρείες εμπιστοσύνης στην κοινή γνώμη, σε σχέση με το πολιτικό προσωπικό του κόμματός του.
Η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο Πρωθυπουργός εθεωρείτο, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, το «ισχυρό χαρτί» μιας Κυβέρνησης η οποία έχει προ πολλού χάσει την κοινωνική δεδηλωμένη. Και ο ίδιος όμως, δείχνει πλέον να μην μένει ανεπηρέαστος από την προϊούσα λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά να αντιμετωπίζει ρωγμές και προσωπική φθορά.
Η δημοσκόπηση της «Rass» για το «Παρόν» δείχνει τον Γιώργο Παπανδρέου να προηγείται μόλις κατά 0,8% του Αντώνη Σαμαρά (37,8%-37%) στην προσωπική δημοφιλία. Και να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του αρνητικές γνώμες 55,9%, λίγο πιο πάνω από τον Αντώνη Σαμαρά, που συγκεντρώνει 55,8%.
Σε μια εποχή κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ μετράει κάθε μήνα δημοσκοπικές απώλειες σχεδόν 1%, αν το προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου δεν καταφέρει να αντέξει, ώστε να λειτουργήσει επιβραδυντικά για την κατάρρευση της απήχησης της Κυβέρνησης, το… τέλος της διαδρομής είναι μπροστά.

Πηγή: Statesmen.gr

ΗΠΑ: "Ο Γ.Παπανδρέου συζητά για τα πάντα στο Αιγαίο εκτός από εδάφη"!

<> 
Ανατριχιαστικοί ισχυρισμοί περιέχονται σε βάρος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσε στο WikiLeaks και παρουσιάζει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπραγματεύεται τα πάντα στο Αιγαίο πλην ... εδαφών! «Αν θέλετε τα νησιά μας, δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε λύση», είπε ο Γ. Παπανδρέου στον Τ.Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο συνεχίζει: «Αλλά, πρόσθεσε ότι εάν το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, στον εναέριο χώρο, στην υφαλοκρηπίδα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν"!
Δηλαδή, κατά τον συντάκτη του τηλεγραφήματος, ένας Έλληνας πρωθυπουργός συζητούσε με τον Τούρκο ομόλογό του τρεις ημέρες αφ'ότου είχε αναλάβει την εξουσία την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, την εκχώρηση ελέγχου και πρόσβαση της Τουρκίας σε πλουτοπαραγωγικές πηγές του αρχιπελάγους!
"Ο Παπανδρέου πιστεύει ότι θα πρέπει να φέρουν αυτά τα θέματα σε ένα τρίτο, ουδέτερο μέρος, όπως η Χάγη, για να αποφασίσει μια δίκαιη λύση, ενώ θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν σχεδόν τα πάντα, εκτός της εθνικής κυριαρχίας. Απέρριψε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, για την οποία πιστεύει ότι υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια ως πολιτικός ελιγμός και δεν εδραιώνεται σε καμιά νομική βάση. Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτό άφησε ένα παράθυρο, λέγοντας ότι ενώ η Ελλάδα θα απορρίψει με σφοδρότητα οποιονδήποτε ισχυρισμό θίγει την εδαφική ακεραιότητα, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια χώρα από το να φέρει όποιο θέμα επιθυμεί στη Χάγη» συνεχίζει το τηλεγράφημα.Ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής Ν.Σπέκχαρντ, όπως αναφέρει σε σχόλιό του εκφράζει την έκπληξή του για τις θέσεις αυτές και διαβλέπει στις τοποθετήσεις Παπανδρέου διαφοροποίηση της πάγιιας ελληνικής θέσης:

 «Πρόκειται για σημαντική μετακίνηση, εάν ισχύει. Στο παρελθόν, ενώ οι Ελληνες ήταν ανοιχτοί σε προσφυγή στη Χάγη για τις οικονομικές ζώνες, εμφανίζονταν απρόθυμοι να προσθέσουν όλο το φάσμα των θεμάτων του Αιγαίου, από φόβο ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν να τους κάνουν να εγκαταλείψουν τα διεθνή νομικά δικαίωματα που πιστεύουν ότι έχουν από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες συνθήκες, μέσα από ένα τουρκικού τύπου παζάρι», επισημαίνει!
Ούτε οι Αμερικανοί δεν πίστευαν ότι βρέθηκε Έλληνας πρωθυπουργός να υποστηρίξει τέτοιες θέσεις!
Όλα αυτά πότε; Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή του, στις 9 Οκτωβρίου 2009, όταν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη με αφορμή την υπουργική Διάσκεψη της Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. και περιέχονται σε τηλεγράφημα της πρεσβείας που φέρει ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2009. Ο συντάκτης του, ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Brookings, Στρομπ Τάλμποτ, στις 12 Οκτωβρίου 2009.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται, επίσης, να επισημαίνει στον Τούρκο ομόλογό του ότι η δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα ζητήματα έχει χρονικό ορίζοντα. «Είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, καθώς πίστευε ότι είχε περιθώριο ενός χρόνου, το πολύ δεκαοκτώ μηνών, για να επιτύχει κάτι, δεδομένων των περιορισμών που θέτει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πιθανότατα θα του δέσει τα χέρια πολιτικά, καθώς τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα».
Οι 18 μήνες τελειώνουν τώρα....Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται, έθεσε το θέμα της Κύπρου, «εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κλειδί είναι η Τουρκία να διασφαλίσει ότι οι πολιτικοί κάνουν κουμάντο και ότι η Κύπρος δεν έχει παραδοθεί στον στρατό». Παράλληλα, για το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «είπε ότι τόνισε στον Ερντογάν ότι η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης πεθαίνει και δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συμβεί αυτό». Προσθέτει, δε, ότι «εάν η Τουρκία δεν κάνει κάτι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τελικά θα μετακινηθεί κάπου αλλού, κάτι που η Ελλάδα δεν επιθυμεί και δεν θα πρέπει να επιθυμεί και η Τουρκία».

Πέραν αυτών, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται υπέρμαχος της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και όχι μιας προνομιακής σχέσης, και αναφέρει στον κ. Ερντογάν ότι η επίλυση ενός από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες «θα ενδυναμώσει τη θέση του έναντι των ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζονται προβληματισμένες έναντι της ένταξης της Τουρκίας».

Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει ότι «ο Παπανδρέου πίστευε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε χάσει το μομέντουμ στα Βαλκάνια, και ότι επιθυμούσε να ενεργοποιηθεί για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή». Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να δώσει ώθηση στην προσπάθεια για επίλυση, αλλά επανέλαβε τη θέση για γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes για διεθνή χρήση».
Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά, αλλά επειδή αυτά τα λένε οι Αμερικανοί, περιμένουμε την αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού. Αν δεν τα διαψεύσει θα είναι μία ηχηρή επιβεβαίωση και τότε θα επανέλθουμε, διότι πλέον τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα απ'ότι δείχνουν.

Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μεγάλη νίκη του Β.Πούτιν

Απίστευτη εξέλιξη: Ο South Stream υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. -

E-mail Εκτύπωση PDF
11bou
 Ραγδαίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με άμεσο γεωπολιτικό αντίκτυπο στην περιοχή μας: Η Ε.Ε. αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και τον ερχόμενο Απρίλιο πραγματοποιείται επίσημη παρουσίαση του όλου έργου στις Βρυξέλλες με την "σφραγίδα" της!
Στη σχετική εκδήλωση θα παρευρεθούν οι πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν στο σχέδιο, καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του. Η απόφαση της Ε.Ε. θεωρείται προσωπική νίκη του Β.Πούτιν, ο οποίος "πάλεψε" για να αποσπάσει την έγκριση και την αποδοχή της Ε.Ε. το όλο project.
Η είδηση αυτή αποτελεί «κόλαφο» για την κοινοπραξία του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco, τον οποίο υποτίθεται πως υποστηρίζει η Ευρώπη ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά, φευ, στερείται επαρκούς φορτίου. Άλλωστε όπως είχε πει και πριν δύο χρόνια ο Β.Πούτιν: "Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κανέναν να σκάβει χαντάκια και να φτιάχνει αγωγούς, αλλά το θέμα είμαι με τι θα τους γεμίσει"...
Ο αγωγός South Stream είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στο οποίο συμμετείχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα και ήδη λειτουργεί κοινή εταιρεία του ΔΕΣΦΑ με την ρωσική Gazprom. Ο αγωγός πολεμήθηκε σφοδρά από τις ΗΠΑ, αλλά η ευελιξία του όλου project σε αντίθεση με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, επέτρεψε την ταχεία υλοποίησή του, ειδικά όταν η Ρωσία απείλησε ότι θα περάσει στον αγωγό προς την Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία μέσω της Ρουμανίας και όχι μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Το γεγονός ότι ο South Stream παίρνει την "σφραγίδα" και της Ε.Ε. αλλάζει ολόκληρο τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και δείχνει ότι σε ότι αφορά την Ελλάδα δεν θα έχει την τύχη του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που σαμποταρίστηκε από φανερούς και κρυφούς φιλοαμερικανούς "παίκτες"...
(defencenet.gr)
 
Share/Save/Bookmark Πηγή:  Newstrap.gr

Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

 

Καταποντισμός για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται στον Τύπο. Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει περισσότερες αρνητικές γνώμες από τον Α. Σαμαρά
Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν έστω μέρος της πραγματικότητας και τούτο επιβάλλεται τα δύο μεγάλα κόμματα, κυρίως το κυβερνών, να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
Στο γκάλοπ της Metron για τον Ελ. Τύπο της Παρασκευής, τα δύο λεγόμενα κόμματα εξουσίας, δεν συγκεντρώνουν ούτε το 43% του εκλογικού σώματος.
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της Rass για το Παρόν δείχνει συγκεντρωτικό ποσοστό κάτω από 48%.
Παράλληλα η δημοσκόπηση της Rass δείχνει ραγδαίο κλείσιμο ψαλίδας μέσα σε 40 ημέρες, από 3,4 ποσοστιαίες μονάδες, η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έχει πέσει τώρα στις 2,7 ενώ ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά συγκεντρώνει περισσότερες αρνητικές γνώμες από τον πρόεδρο της ΝΔ.
Αναλυτικά:
Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,1%, η ΝΔ 22,4%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΛΑΟΣ 5,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,3% και οι Οικολόγοι 3,4% και εισέρχονται και αυτοί στη Βουλή.
Η Δημοκρατική Αριστερά με 1,9% αλλά και η Δημοκρατική Συμμαχία με 1,8%, μένουν εκτός ενώ άλλο κόμμα υποστηρίζει το 2,5%, άκυρο – λευκό το 2,7%  και η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 24,4%.
Το σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι επίσης και το ότι η έρευνα δείχνει μεγάλη δυσαρέσκεια και απαισιοδοξία.
Το 75,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και μάλιστα, σχετικά με τη δήλωση Παπανδρέου μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής ότι “οι θυσίες πιάνουν τόπο και αναγνωρίζονται και η πολιτική μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο”, το 74,2% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν.
Επίσης το 67,3% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει σωστά το μνημόνιο.
Καμπανάκι σημαίνει και προσωπικά για το Γ. Παπανδρέου, ο οποίος για πρώτη φορά συγκεντρώνει περισσότερες αρνητικές γνώμες από τον Α. Σαμαρά.
Για το Γ. Παπανδρέου αρνητική γνώμη έχειν το 55,9%
Για τον Α. Σαμαρά το 55,8%
Για το Γ. Καρατζαφέρη το 58,2%
Για τον Α. Τσίπρα το 64%
Για την Αλ. Παπαρήγα το 66,3%
Για το Φ. Κουβέλη το 41,3%
Για την Ν. Μπακογιάννη το 70,1%
Δεν πιάνουν τόπο οι θυσίες, λέει ο Σαμαράς
"Η κρίση της οικονομίας και της χώρας βαθαίνει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει νέα μέτρα που εντείνουν την ασφυξία της οικονομίας, την ανεργία και τα λουκέτα" είπε ο Α. Σαμαράς, από τη συνεδρίαση των ΝΟΔΕ, για να προσθέσει ότι τα πρωτοφανή μέτρα που επέβαλε μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχαν πενιχρά αποτελέσματα και οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο.
Εθνική συνεννόηση ζητά η Μπακογιάννη
"Αν η ελληνική πολιτική ηγεσία, οι Έλληνες πολιτικοί, δεν καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να βρουν αποτελεσματικές λύσεις, σε τρεις μήνες θα είναι πολύ αργά", είπε η Ν. Μπακογιάννη.
Για την κυβέρνηση ανέφερε πως "δείχνει ότι δεν μπορεί. Δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Δεν μπορεί - και ίσως τελικώς δεν θέλει-να κάνει αυτό που πρέπει. Διστάζει και φοβάται. Και αυτό τον φόβο τον μεταφέρει στην κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση".

Πηγή: News247.gr

Μαλλιά κουβάρια Άκης-Νικολάκης: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για το πρωτοσέλιδο της "REAL NEWS", προαναγγέλλει ο Ακης


https://lh4.googleusercontent.com/-JxlTvLNphpA/TW_QC5jBxSI/AAAAAAAAOto/OS8-xn6wXps/s1600/%25CF%2584%25CF%2583%25CE%25BF%25CF%2587%25CE%25B1.jpgΠροσφυγή στη Δικαιοσύνη, για το σημερινό πρωτοσέλιδο της "REAL NEWS" του άλλοτε φίλου του όπως μαρτυρεί και η φώτο, Νικου Χατζηνικολάου, προαναγγέλλει ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος προειδοποιεί ότι «η τρομοκρατία της λάσπης, της παραπληροφόρησης και της συκοφαντίας δεν θα περάσει».

Σε ανακοίνωση του ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναφέρει ότι «ο συγκεκριμένος εκδότης-επιχειρηματίας της ενημέρωσης, μόνος αυτός, έχει αποφασίσει όπως φαίνεται, κάθε Κυριακή να μοιράζει εκτός από ταινίες και ευφάνταστα μυθιστορήματα, αναδεικνύοντας την εφημερίδα του σε "γιάφκα" παραπληροφόρησης και κατασκευής συκοφαντικών κατηγοριών εναντίον μου».

Ειδικότερα για το δημοσίευμα αναφέρει ότι «κάνοντας αποσπασματική χρήση απολογιών υποδίκων ενώπιον της Γερμανικής Δικαιοσύνης, εξαπολύει νέα επίθεση λάσπης εναντίον μου, κατασκευάζοντας συκοφαντικούς πρωτοσέλιδους τίτλους που δεν στηρίζονται ούτε καν από τις καταθέσεις των υποδίκων αυτών».

Με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος, «θα μπορέσει να απαντηθεί το εύλογο ερώτημα που εγείρεται στους πολίτες, ποια είναι η πραγματική αιτία αυτής της επίμονης υβριστικής επίθεσης εναντίον μου».

Στον αέρα η εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου

Ορόσημο η 15η Απριλίου για «διορθωτικό» ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές
 

Οι κυβερνητικές αδυναμίες, αλλά και η αντίσταση που προβάλλει στην εφαρμογή του η πλειοψηφία των υπουργών, ακυρώνουν στην πράξη το Μνημόνιο. Καθώς πλησιάζει ένας χρόνος από την ψήφισή του, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι βασικές του προβλέψεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στα χαρτιά». Το αποτέλεσμα; Ακυρώνονται εμπράκτως και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που νόμοι ψηφίστηκαν, είτε δεν εφαρμόζονται, είτε εφαρμόζονται κατά τρόπο «χαλαρό», είτε περιμένουν ακόμα την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων για να εφαρμοσθούν, είτε προβλέπονται μεγάλες μεταβατικές περίοδοι, που ουσιαστικά τους ακυρώνουν. Το ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον που συνδιαμορφώνουν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μνημονίου και η πίεση για πρόσθετα μέτρα ωθεί τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη λήψη κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων, που όμως τοποθετούνται μετά τις 15 Απριλίου, οπότε και θα παρουσιαστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκτός εάν κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το καταψηφίσουν. Αντιθέτως, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο «διορθωτικού» ανασχηματισμού, προκειμένου να θεραπευτούν δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Kathimerini.gr

"Το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία"

 

"Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής". Με το μήνυμα αυτό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στέλνει την εντολή προς πάσα κατεύθυνση για στροφή στις ξένες επενδύσεις, την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την αποταμίευση. Αναγκαία θεωρεί τη συνένωση τραπεζών
"Το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία και εξασφαλίζει πόρους σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές", δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενώ στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για στροφή στην επένδυση, την αποταμίευση,
"Για να πείσουμε τις αγορές, χρειάζεται μια ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας, μια νέα πιο αποφασιστική ώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα και των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές, που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη", δηλώνει στη συνέντευξή του.
Τονίζει ότι το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία και χωρίς περιστροφές αναφέρει ότι "σε εμάς εναπόκειται η ευθύνη να κινηθούμε συντεταγμένα, γρήγορα και αποφασιστικά προς μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν που είχαμε ακολουθήσει στο παρελθόν και οδηγούσε σε ελλείμματα, στον αέναο δανεισμό και στον κρατισμό, σε όλα αυτά που μας έφεραν στην κρίση".
"Πρέπει να το καταλάβουμε: δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Ο κύκλος αυτός έκλεισε οριστικά", υπογραμμίζει.
Ο κ. Προβόπουλος αναφέρει εξίσου χαρακτηριστικά ότι "το νέο πρότυπο που χρειαζόμαστε σήμερα σημαίνει στροφή από την κατανάλωση στην αποταμίευση και στην επένδυση, από τον κρατισμό στον ανταγωνισμό και στην επιχειρηματική πρωτοβουλία. Σημαίνει επίσης ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας. Οι εγχώριοι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη είναι ασφυκτικά περιορισμένοι", δηλώνει, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να καταφύγουμε αναγκαστικά στην εισαγόμενη αποταμίευση, να προσελκύσουμε δηλαδή άμεσες ξένες επενδύσεις".
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, επισημαίνει ότι ότι η συνένωση δυνάμεων είναι "όχι μόνο αναγκαία αλλά και αναπόφευκτη", προσθέτοντας ότι τα δεδομένα "έχουν άρδην αλλάξει".

Πηγή: News247.gr

"Ρίξτε χρήματα στην αγορά"

Για ανάγκη εθνικής πολιτειακής συμφωνίας κάνει λόγο σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Σχετικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ισχυρίζεται πως "δεν είναι η λύση" και θέτει και πάλι θέμα ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης. Κάλεσμα σε τράπεζες για στήριξη της αγοράς
Μήνυμα στις τράπεζες στέλνει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», ενώ υποστηρίζει ότι σύντομα θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική που ασκήθηκε υπό πίεση.
Σε διορθώσεις σε λάθη που έγιναν υπό πίεση στην οικονομική πολιτική και σε στροφή σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης που θα ενισχύσουν την κοινωνική ειρήνη και συνοχή, αναφέρθηκε ο Χ. Παμπούκης, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη μιας εθνικής πολιτειακής συμφωνίας για να βγει η χώρα το συντομότερο δυνατό από την κρίση.
Ο υπουργός Επικρατείας λέει πως όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις προς αυτούς που συγκυριακά σηκώνουν περισσότερα βάρη από αυτά που τους αναλογούν, ωστόσο υποστηρίζει ότι προς το παρόν χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή στα θέματα της πραγματικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τις καλεί να ρίξουν χρήμα στην αγορά. "Δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να κεφαλαιοποιούν στην πραγματικότητα χρήματα του ελληνικού λαού και να μην δίνουν λογαριασμό για τίποτα. Δεν μπορεί να ισχύει το άλλος πληρώνει και άλλος χαίρεται", τονίζει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν αποτελεί λύση και θέτει και πάλι θέμα ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του τόπου.
Σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης και τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ των υπουργών ο Χ. Παμπούκης σχολιάζει ότι "μεμονωμένες τοποθετήσεις υπουργών και κακοφωνίες δεν βοηθούν" .
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας αξιοποίησης του Ελληνικού, κάνει λόγο για μια τριπλή ευκαιρία που αλλάζει στην πράξη το αναπτυξιακό μοντέλο.

Πηγή: News247,gr

Ανένδοτη η Τζάκρη για την Κερατέα

Για άνοιγμα 2.000 - 3.000 θέσεων εργασίας κάνει λόγο η υφυπουργός, ενώ φαίνεται αμετακίνητη απέναντι στο ενδεχόμενο παύσης των έργων κατασκευής ΧΥΤΥ στην περιοχή της Κερατέας και αλλού. Αναφορά στη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Επεικρατείας
Λάδι στη φωτιά ρίχνει με δηλώσεις της, στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή της Κερατέας, το Γραμματικό, Φυλή και σε άλλες περιοχές.
Μολονότι οι δυναμικές διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κερατέας που δεν αποδέχονται την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην περιοχή τους, μονοπωλούν την επικαιρότητα, καθώς οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονται, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων το Γραμματικό και η Φυλή στην Αττική, το σχέδιο για την κατασκευή ανάλογων χώρων προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε υλοποίηση του μεγαλύτερου και πλέον φιλόδοξου προγράμματος επενδύσεων στη διαχείριση τους, σε σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
"Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στην Κερατέα ούτε σ΄άλλη περιοχή, αφού και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το πράσινο φώς", καθώς θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων διότι, εκτός των άλλων, κάνει πράξη ένα σημαντικό μέρος της πράσινης ανάπτυξης και επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ακόμα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000  -3.000 νέες θέσεις εργασίας.
"Σε περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ από νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές απορριμμάτων είναι πραγματικά εθνικής σημασίας από κάθε άποψη", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τζάκρη.
 
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον αέρα το Μνημόνιο


Οι κυβερνητικές αδυναμίες, αλλά και η αντίσταση που προβάλλει στην εφαρμογή του η πλειοψηφία των υπουργών, ακυρώνουν στην πράξη το Μνημόνιο. Καθώς πλησιάζει ένας χρόνος από την ψήφισή του, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι βασικές του προβλέψεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στα χαρτιά».

Το αποτέλεσμα; Ακυρώνονται εμπράκτως και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που νόμοι ψηφίστηκαν, είτε δεν εφαρμόζονται, είτε εφαρμόζονται κατά τρόπο «χαλαρό», είτε περιμένουν ακόμη την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων για να εφαρμοσθούν, είτε προβλέπονται μεγάλες μεταβατικές περίοδοι που ουσιαστικά τους ακυρώνουν.

Το ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον που συνδιαμορφώνουν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μνημονίου και η πίεση για πρόσθετα μέτρα ωθεί τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη λήψη κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων, που όμως τοποθετούνται μετά τις 15 Απριλίου, οπότε θα παρουσιαστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, εκτός εάν κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το καταψηφίσουν.
Αντιθέτως, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο «διαρθρωτικού» ανασχηματισμού, προκειμένου να θεραπευθούν δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει μετά τις αλλαγές στο σχήμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της, η τρόικα, που φθάνει στην Ελλάδα την Τρίτη, θα έχει καθοριστικές συναντήσεις με την κυβέρνηση και εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση ή δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκρατικοποιήσεων, τότε δεν θα διστάσει να βάλει στο τραπέζι την αναστολή της καταβολής των δόσεων του δανείου.
Πηγή  Newsbeast.gr

Μέχρι το καλοκαίρι οι πληρωμές προς τους δικαιούχους

Πίστωση χρόνου μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι πληρωμές προς τους δικαιούχους από διάφορα προγράμματα.

«Μην περιμένετε μέσα σε λίγους μήνες να γίνουν όσα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε σήμερα από την Λάρισα, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ξεκίνησε  διήμερη επίσκεψη στη Λάρισα, προκειμένου  να παραστεί στον επίσημο εορτασμό της 101ης επετείου του Κιλελέρ, μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης του γεωργικού τομέα στη χώρα μας.

Αν και απέφυγε να μπει σε λεπτομερείς ανακοινώσεις, ενόψει της αυριανής ομιλίας του, ωστόσο ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινώσει τον τρόπο αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από τις βροχοπτώσεις, διευκρινίζοντας ότι θα αποζημιωθούν 30.000 παραγωγοί από το πακέτο των 25 εκ. ευρώ.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν συνδέεται η επιστροφή του ΦΠΑ με την φετινή δήλωση ΟΣΔΕ , ενώ τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια η εξισωτική αποζημίωση να καταβληθεί πριν το Πάσχα αρκεί οι περιφέρειες να στείλουν εγκαίρως τις αιτήσεις. Ιδιαίτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίζει η Κρήτη, όπου έχει τακτοποιηθεί μόλις το 30% των αιτήσεων.

Επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε, ότι χθες υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου του και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια ανανέωσης γεωτρήσεων, μέσω της οποίας προβλέπεται μέχρι τα 100 χιλ. κυβικά νερού η ανανέωση να γίνεται μόνο με τεχνικό δελτίο.

Ακόμη, ο υπουργός επεσήμανε ότι μέσα στο 2011 θα τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητας αποζημιώσεων και πληρωμών.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής που βρίσκεται στην Λάρισα, ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Παιδείας θα μετατραπεί σε εκπαιδευτική βαθμίδα.

Ο υπουργός, υπογράμμισε επίσης ότι για την προώθηση των αγροτικών ζητημάτων είναι αναγκαία η στενή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων και των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι οποίες , τόνισε, με το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς πραγματικά εκσυγχρονίζονται.

Στις τοποθετήσεις τους, οι άλλοι ομιλητές της ημερίδας, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που έχει η ελληνική γεωργία αλλά και στα χρονίζοντα προβλήματα της παραγωγής.

 O κ. Σκανδαλίδης θα μετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης των 101 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών στο Κιλελέρ, και εν συνεχεία θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στην Λάρισα με θέμα: «Καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Πηγή  Newsbeast.gr

Πουλούν τις βέρες τους για λίγα ευρώ


Η οικονομική κρίση οδηγεί καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας στις πόρτες καταστημάτων αγοράς χρυσού προκειμένου να «σκοτώσουν» όσο- όσο κοσμήματα, χρυσά αντικείμενα, ακόμη και χρυσά δόντια!

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που φτάνουν στο σημείο να αποχωριστούν ακόμη και τη βέρα τους, ενώ αρκετές είναι και οι περιπτώσεις γυναικών που με βαριά καρδιά πουλάνε ολόκληρα σετ κοσμημάτων.

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο εξάμηνο έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα μικρά καταστήματα τα οποία αγοράζουν χρυσό πληρώνοντας της μετρητοίς.

Η «Espresso της Κυριακής» επισκέφτηκε μερικά από αυτά τα καταστήματα και έμαθε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν: Ο πελάτης δίνει τα κοσμήματα και ο υπάλληλος του καταστήματος τα ζυγίζει στη ζυγαριά ακριβείας προκειμένου να τσεκάρει το βάρος των πολύτιμων αντικειμένων. Στην περίπτωση που τα κοσμήματα έχουν επάνω τους διαμάντια, υπάρχει ειδικό μηχάνημα με το οποίο οι επαγγελματίες μπορούν να εξακριβώσουν τόσο τη γνησιότητα όσο και την καθαρότητα αλλά και το βάρος του διαμαντιού.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αγοράς χρυσού, οι βέρες είναι τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα προς πώληση και προέρχονται από ζευγάρια τα οποία χωρίζουν εξαιτίας -κυρίως- των οικονομικών δυσχερειών.
Πηγή Newsbeast.gr

«Καμία πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους», δηλώνει ο Παπακωνσταντίνου


   Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    "Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πρακτορείο Ρόιτερς όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση.

    Σε άρθρο του το Spiegel αναφέρει, χωρίς να κατονομάζει την πηγή του, ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ συνέστησαν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    "Οσοι (μιλούν για αναδιάρθρωση) δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη", υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου από την Ιταλία όπου βρίσκεται.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διέψευσε το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel .

    "Οπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε μία εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος η Ελλάδα να προχωρήσει τώρα σε αναδιάρθρωση.

    "Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης (της ελληνικής οικονομίας) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας", δήωλσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιενς Μέστερ.

    Στο μεταξύ, φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για νέα σειρά επαφών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Στο επίκεντρο των συναντήσεων των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεκτρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναμένεται μεταξύ άλλων να είναι το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

   

   
Πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου