Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

“Μπλακ άουτ” στο Taxisnet – Παράταση στην υποβολή ΦΠΑ και δηλώσεων εισοδήματος

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

 13.04.2011

Στα όρια νευρικής κρίσης είναι πλέον χιλιάδες πολίτες που πρώτα ταλαιπωρήθηκαν για να μπουν στα περιβόητα μητρώα του taxisnet και να πάρουν κωδικό για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους

και τώρα βλέπουν τις προθεσμίες να λήγουν και να μην μπορούν να τις υποβάλουν αφού το σύστημα... πέφτει συνέχεια.
Χιλιάδες άνθρωποι με το ΣΔΟΕ να περιμένει στη γωνία ζουν με την αγωνία πως και πότε επιτέλους θα πάρουν... μήνυμα ότι το κράτος πήρε τη δήλωση.
Με το taxisnet να μην συνέρχεται μετά τα μπαλώματα που έγιναν αποφασίστηκαν παρατάσεις. Έτσι όσων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων (ΟΕ, ΕΕ, κοινωνιών, κοινοπραξιών κλπ) λήγη η ημερομηνία ηλεκτρονικής δήλωσης δίδεται η δυνατότητα υποβολής εντός πέντε ημερών από την καταληκτική ημερομηνία να υποβάλουν τη δήλωση στη ΔΟΥ με τον παλιό... πατροπαράδοτο τρόπο.
Για ατο0μικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με βιβλία Γ κατηγορίας οι προθεσμίες υποβολής λήγουν από 18/4 ως 5/5 ανάλογα τον αριθμό ΑΦΜ
Η προθεσμία για ηλεκτρονική υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ μεταφέρθηκε για τις 20 του μήνα.
Το θέμα όμως και πάλι δεν λύνεται ειδικά από τη στιγμή που στις 18 του μήνα αρχίζουν οι καταληκτικές ημερομηνίες των φορολογικών δηλώσεων και αναμένεται και πάλι το σύστημα να ... ρίξει μαύρο.
Όλα αυτά την ώρα που το κράτος καίγεται για έσοδα...

Πηγή: Newsit.gr

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Α. Τσοχατζόπουλος

Την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου προκάλεσε η πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση των υποβρυχίων με «εγκαλούμενο» τον ίδιο.

Σε δήλωση που εξέδωσε, ο κ. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για «στοχοποίηση» του, «ατόπημα» και «περίεργη σύμπνοια με τη ΝΔ» που «αποκαλύπτουν βαθιά κρίση πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο», ενώ αναφέρει ότι είναι έτοιμος να δώσει «αποστομωτικές απαντήσεις».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρώην υπουργού έχει ως εξής:

«Το ατόπημα στο οποίο οδηγούν κάποιοι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν τους τιμά. Με την περίεργη διαδικασία που επιλέγουν αποκαλύπτουν, και στην περίπτωση αυτή, τη βαθιά κρίση πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο.

Λυπάμαι διότι αντί να ακολουθήσουν το δρόμο ανάδειξης όλης της αλήθειας, που την απαιτεί και το λαϊκό αίσθημα και η Δικαιοσύνη, οδηγούν -σε περίεργη σύμπνοια με τη Ν.Δ.- την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε πρωτοφανή μεθόδευση, επιδιώκοντας, μέσω της επιλεκτικής στοχοποίησης μου, μια βολική «αλήθεια» για ορατές πλέον πολιτικές σκοπιμότητες.

Τόσο επί της ουσίας, όσο και για τα περί «μαύρου χρήματος» χτύπησαν λάθος πόρτα. Είμαι έτοιμος μέσα από την όποια κοινοβουλευτική διαδικασία να συμβάλλω ενεργά για την ανάδειξη όλης της αλήθειας. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή που ανακινήθηκε η υπόθεση των υποβρυχίων από την Γερμανική και την Ελληνική Δικαιοσύνη η θέση μου ήταν: Όλα στο φως, πλήρης διαφάνεια παντού, ώστε ο λαός μας να μάθει όλη την αλήθεια.

Έτσι θα δοθούν αποστομωτικές απαντήσεις και απέναντι στις επιθέσεις λάσπης και ψεύδους, αλλά και στο κατασκευασμένο κλίμα από μεμονωμένα «βαποράκια» της ενημέρωσης.

Είναι χρέος μου να υπερασπιστώ και την προσωπική πορεία και προσφορά μου, αλλά και το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δηλώνω για μία ακόμη φορά υπερήφανος για τη σύμβαση συμπαραγωγής των νέων υποβρυχίων και τη μεταφορά της τεχνολογίας τους στην Ελλάδα, που διασφαλίζουν για το Πολεμικό Ναυτικό το στρατηγικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο».


Πηγή: Newsbeast.gr

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών









Με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπερψηφίζεται επί της αρχής του το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κατά της αρχής ψήφισε ο ΛΑΟΣ, ενώ τα δύο κόμματα της Αριστεράς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν απλώς «παρών».

Καρδιά του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, αποτελούμενου από δικαστές που δύναται να γνωμοδοτεί - εφόσον το ζητήσει η πλειοψηφία της Βουλής - για τη βασιμότητα των κατηγοριών κατά υπουργών προκειμένου να συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή.

Επίσης προβλέπεται χρονική παραγραφή των αδικημάτων, όπως για όλους τους πολίτες, δυνατότητα κατάσχεσης οικονομικών ωφελημάτων που προέκυψαν από παράνομη πράξη υπουργού, η απαγόρευση κίνησης λογαριασμών και τίτλων του κατηγορούμενου, ακόμη και επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ιδανική ευκαιρία ενάσκησης των δυνάμεων εξισορρόπησης στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος», καλώντας και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, συντεταγμένες να αποδείξουν ότι το φαινόμενο της ατιμωρησίας δεν είναι γενικευμένο, ενώ όψει της προϊούσας πολιτικής απαξίωσης.

Ο βουλευτής θεώρησε σημαντικές τις διατάξεις για τη δυνατότητα κατάσχεσης της ωφέλειας που προέκυψε από την παράνομη πράξη πρώην υπουργού, αλλά και τη ρύθμιση που δίνει σε πρώην κατηγορούμενο υπουργό το δικαίωμα το δικαστικό συμβούλιο ή το Ειδικό Δικαστήριο να επιληφθεί της υπόθεσής του σε περίπτωση επέλευσης παραγραφής του τυχόν αδικήματός του.

Αξιόλογη ως πρωτοβουλία και απόκριση στις δύσκολες καταστάσεις που να αντιμετωπίσει καθημερινά το πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Κατά τον ίδιο, το οπλοστάσιο για τον κολασμό αδικημάτων που τελέσθηκαν από υπουργούς υπάρχει, αλλά «κάποιοι πλειοδοτούν σε βάρος του πολιτικού κόσμου, ο οποίος έχει χρέος να αντισταθεί σε αυτές τις υστερικές θέσεις που είναι ύποπτες για το μέλλον αυτού του τόπου.

- Ο λαός παρασύρεται, είπε ο κ. Τζαβάρας, σε εκδηλώσεις καταφρόνησης και μέσα από αυτή ενισχύονται οι επιδιώξεις κάποιων ισχυρών για ένα άλλο πολίτευμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθίσταται σημαντικό, όχι τόσο για την ουσία του, αλλά λόγω της συγκυρίας και του μηνύματος που έπρεπε να δοθεί μέχρι τις ουσιαστικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν μόνον μετά από συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001 λέγοντας ότι οι αλλαγές λειτούργησαν υπέρ της διαφάνειας αλλάζοντας ένα προηγούμενο καθεστώς που ήταν πράγματι απολύτως προστατευτικό για τους υπουργούς.

Από πλευράς ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος έκρινε δικαιολογημένη τη δυσπιστία μεγάλης μερίδας του λαού κατά των πολιτικών, «γιατί αν και υπάρχουν σκάνδαλα οι υπεύθυνοι παραμένουν ατιμώρητοι».

Ο βουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι τόσο το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όσο και οι προτάσεις της ΝΔ για αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες από το 1974 για όσους διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη «έχουν μόνον επικοινωνιακό και δημαγωγικό χαρακτήρα, χωρίς να αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος».

Επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για καθιέρωση της κοινής παραγραφής για τους πολιτικούς, αλλά με ταυτόχρονη εξάλειψη του ασφυκτικού ορίου της αποσβεστικής προθεσμίας, την καθιέρωση δυνατότητας συγκρότησης προκαταρκτικής επιτροπής όχι μόνον από τις 151 ψήφους της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά από έναν ελάχιστο αριθμό βουλευτών, π.χ. εκατό, ακόμη κι αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να σταματήσει η εμπλοκή της Βουλής στη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης μίλησε επίσης για δίκαιη αγανάκτηση του λαού για τη συμπεριφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί «κάποιοι έκλεψαν και κάποιοι τους κάλυψαν»:

«Όσο από το ΠΑΣΟΚ δεν ομολογείται ότι πήγαν μαύρα χρήματα στα ταμεία του, κι όσο η ΝΔ δεν ομολογεί ότι το Βατοπέδι παραγράφηκε επειδή έφυγαν οι βουλευτές της και έκλεισε αιφνιδιαστικά η Βουλή, ουδείς μπορεί να μιλάει για άδικες κατηγορίες κατά του πολιτικού συστήματος».

Ο ίδιος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την αρχή του νομοσχεδίου γιατί η κάθαρση είναι θέμα πολιτικής βούλησης που δεν επιδεικνύεται από τα πολιτικά κόμματα και όχι νομοτεχνικών βελτιώσεων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος τόνισε ότι η ατιμωρησία και η συγκάλυψη είναι η συνήθης κατάληξη των εξεταστικών επιτροπών, αφού, όπως συμπλήρωσε, «ζητούμενο είναι να ηττηθεί ο πολιτικός αντίπαλος και όχι να υπάρξει κάθαρση.

Όσον αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο, για την αρχή του οποίου δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών», είπε ότι επέρχονται τροποποιήσεις συμβολικής απλώς σημασίας και δημιουργία εντυπώσεων και ως εκ τούτου οι νέες ρυθμίσεις είναι αλυσιτελείς.

Για τη βασική διάταξη του γνωμοδοτικού συμβουλίου πριν τη συζήτηση για συγκρότηση προκαταρκτικής εξέτασης ο βουλευτής είπε ότι «συνιστά απέκδυση ευθύνης της Βουλής προς τους δικαστικούς, εν είδει άλλοθι λόγω της συγκυρίας.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου ως παρονυχίδες, αλλά απαραίτητες όταν υπάρχει τέτοια κατακραυγή της κοινωνίας.

Ο Νίκος Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά υπερψήφισε μεν την αρχή του νομοσχεδίου, αλλά το χαρακτήρισε ως «φύλλο συκής στη γύμνια του πολιτικού συστήματος.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Πλεύρης έθεσε παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο της συζήτησης και το θέμα του αιτήματος του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Κοντού που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση του Βατοπεδίου να επιληφθεί ειδικό μεικτό όργανο βουλευτών και δικαστών που προβλέπει το άρθρο 86 παρ 5 του Συντάγματος για την υπόθεσή του, ύστερα από την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ότι μετά την παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας, δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

Κλήθηκε προς τούτο στην έδρα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος είπε ότι δεν προχώρησε στην ικανοποίηση του αιτήματος του κ. Κοντού, γιατί ο πρώην υπουργός ζητεί να «εκδικαστεί» η υπόθεσή του αποκλειστικά από δικαστές, ενώ το Σύνταγμα αναφέρει ως δυνητική τη συμμετοχή και ανωτάτων δικαστών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε από την πλευρά του ότι ο πρόεδρος της Βουλής όφειλε κατ’ αρχήν να απαντήσει στον πρώην υπουργό και στο αίτημά του, ενώ επί της ουσίας είπε ότι το Σύνταγμα δεν αποκλείει να μη συμμετέχουν στο όργανο αυτό πολιτικά πρόσωπα.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που παρενέβη ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να γίνει η πλέον ελαστική ερμηνεία της συνταγματικής διάταξης και εν πάση περιπτώσει να βρεθεί μία λύση, προκειμένου να μη μένουν οι πρώην υπουργοί, που καταλήφθηκαν από την παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας, όμηροι και με το άγος και τη ρετσινιά ότι παρανόμησαν.

- Τα περί ελαστικής ερμηνείας του Συντάγματος είναι απαράδεκτα, ενώ δεν είναι ο πρόεδρος της Βουλής που αποφασίζει, αλλά η ίδια η Βουλή, απάντησε ο κ. Πετσάλνικος συμπληρώνοντας ότι οι πρώην υπουργοί γνωρίζουν τι λέει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Εν πάση όμως περιπτώσει, αν το επιθυμεί η Βουλή, όπως είπε, δεν έχει αντίρρηση να εξετασθεί το αίτημα από την Ολομέλεια.



Πηγή: Newsbeast.gr

Οχι Σαμαρά και στον Ρομπάϊ για την αναδιάρθρωση - και…ρουκέτα Κυριάκου για συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ

 
antonis-samaras
Στη γραμμή του «όχι» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραμένει –χωρίς να αλλάζει άποψη- ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, όπως είχε επισημάνει για πρώτη φορά με έμφαση, πριν περίπου πεντέμισι εβδομάδες με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και στην 17λεπτη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τον οποίο συμφώνησαν.
«Και μόνο η κουβέντα περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους είναι επιβλαβής» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ρομπάι και συνέχισε στην ίδια γραμμή: «Είναι λάθος ακόμη και να συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Ο κ. Σαμαράς επιμένει να επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης και υπεραμύνεται της άποψης, ότι υπάρχει διέξοδος και λύση αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα.
«Η αλλαγή πολιτικής δεν σημαίνει ήττα, ήττα να επιμένεις στο ίδιο λάθος» τόνισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για αλλαγή πορείας.
Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ευρώπης επισημαίνοντας: «Χρειάζεται και η Ευρώπη να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και περισσότερη αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα».
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Ρομπάι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, παρουσίασε τις προτάσεις του για μέτρα μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το μεταναστευτικό, όπου ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του από την τοποθέτηση του κ. Ρόμπαι για το ζήτημα. Παράλληλα ζήτησε από την ΕΕ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα, ως σύνορό της Ευρώπης, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τεράστια προβλήματα λόγω της σημερινής εκρηκτικής, όπως είπε, κατάστασης στη Β. Αφρική.
Αλλαγή των όρων του μνημονίου
Η Ν.Δ. επιμένει στην αλλαγή των όρων του μνημονίου και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης επανέλαβε: «Εμείς πιστεύουμε στη δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Το έχουμε πει, το έχουμε διακηρύξει και είναι πάγια θέση μας».
Για τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα, η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να κάνει η χώρα μας, είναι μονόδρομος. «Εμείς, όμως, θεωρούμε ότι, με τον τρόπο που γίνεται, είναι λάθος. Εμείς θεωρούμε ότι η χώρα πρέπει να έχει δημοσιονομική προσαρμογή. Θέσαμε, μάλιστα, ως στόχο από πέρυσι -από τον Ιούλιο- πολύ πιο φιλόδοξα ποσοτικά στοιχεία για ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς» σημείωσε σε ερώτηση δημοσιογράφων.
Η ρουκέτα Κυριάκου
Νέο γύρο, έντονης εσωκομματικής συζήτησης, προκάλεσε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η παρέμβαση του τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Ο βουλευτής της Ν.Δ. με την κίνησή του να ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας ΝΔ-ΠαΣοΚ σε ορισμένα θέματα, έστω και «δια της πλαγίας οδού», όπως είπε χαρακτηριστικά, πυροδότησε ποικίλα σχόλια.
Σε μια χρονική στιγμή, που η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. εμφανίζεται κάθετα αρνητική στην προοπτική έστω και συνεννόησης σε αυτονόητα σημεία με την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, αναγνώρισε (Ρ/Σ Real fm), ότι θα ήταν καλό να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.
Πως θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τον «γαλάζιο» βουλευτή, με τον οποίο συμφωνούν αρκετοί συνάδελφοί του, αυτό μπορεί να γίνει σε ορισμένα θέματα. Μάλιστα στην επιχειρηματολογία του, αναφέρει ότι το ΠαΣοΚ έχει πλησιάσει πιο κοντά στις θέσεις της ΝΔ, όπως για παράδειγμα, στην ανάγκη να υπάρχει μία ουσιαστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Για να αποφύγει την κριτική, ότι στέκεται έναντι της ηγεσίας της Ν.Δ., έσπευσε να τονίσει πως «για να υπάρξει αυτή η σύγκλιση, πρέπει να υπάρξει μία παραδοχή από την κυβέρνηση, ότι αυτή η πολιτική δεν βγαίνει».
Όμως, αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων και στο ενδεχόμενο σε εκλογές να μην επιτευχθεί αυτοδυναμία, υπογράμμισε ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να βρουν μία λύση συνεργασίας.
Στη συνέχεια, έριξε το καρφί του προς την ηγετική ομάδα, η οποία βάλλεται εσωκομματικά για προβληματική στρατηγική, λέγοντας: «...εμείς πρέπει να επιταχύνουμε τους δικούς μας ρυθμούς αναδιοργάνωσης του κόμματος και κυρίως συγκρότησης ενός πειστικού πολιτικού λόγου, ο οποίος πια θα είναι πολύ συγκεκριμένος και δεν θα κινείται στη σφαίρα των γενικών απόψεων».

Το ΒΗΜΑ

Μέτρα 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 - 2015

Μεσοπρόθεσμα: Μεγάλες μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 


Οι βουλευτές που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν εν όψει της ανακοίνωσης του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου 2012 - 2015.

Περισσότερο επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς το ύψος του διευρύνεται από 22 σε 23 δισ. ευρώ, για την τετραετία 2012-15, το οποίο θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιουργεί η ύφεση ή οι προβλεπόμενοι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Με το συνυπολογισμό και των διορθωτικών έκτακτων μέτρων, για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, που θα ανακοινωθούν συντόμως, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, η προσαρμογή μέχρι 2015, θα διαμορφωθεί στα 25 δισ. ευρώ, πέραν των αρχικών μέτρων που έχει επιβάλει το «Μνημόνιο».
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε χθες τους βουλευτές που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της ανακοίνωσης του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου 2012 - 2015, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και θα ψηφισθεί τον Ιούνιο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές, ότι «τα μέτρα που θα περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο, δεν θα προκαλούν φόβο και πανικό, αλλά θα δίνουν μια νέα δυναμική στη χώρα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως αύριο να ανακοινωθούν οι βασικοί άξονες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να μην οξυνθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Η κατανομή

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές».

Το κονδύλι τις μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής που απαιτεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Από τα 23 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. ευρώ αφορούν στις δαπάνες και η εξοικονόμηση που προβλέπει το πρόγραμμα, μόνο από τους μισθούς φτάνει σε 4,6 δισ. ευρώ ή στο 1/3 της συνολικής εξοικονόμησης.
Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την «τρόικα» και θα ανακοινωθούν επισήμως μέχρι και την Παρασκευή το αργότερο, είναι:
1. Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών ενεργειών για το μέγεθος της απασχόλησης, δηλαδή εφαρμογή της αναλογίας προσλήψεων αποχωρήσεων 1 προς 5 ή και μεγαλύτερης. Η εφαρμογή των αλλαγών θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου 2011 και θα αποδώσουν περίπου 4,6 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το χρόνο, μέσω των μειώσεων επιδομάτων κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων.
2. Η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την περικοπή τους από τους «υψηλόμισθους». Στόχος είναι η μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας, τα οποία η τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ τα προσδιορίζει σε ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και σε 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα τέκνα. Επίσης εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα εφαρμοστούν σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ.
3. Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.
4. Η ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το 2011, με την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων. Πρόκειται για τη συρρίκνωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο 10% του συνόλου και νέες συγχωνεύσεις Ταμείων.
5. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Η λειτουργική αξιολόγηση η οποία θα αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για αυτή την πτυχή του σχεδίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφορούν κυρίως στις γενικευμένες μετατάξεις προσωπικού.
6. Η φορολογική μεταρρύθμιση για την απλούστευση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της φορολογικής διοίκησης. Η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2011.
7. Το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως για παράδειγμα των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού, που «έχουν ξεπεράσει τον αρχικό τους σκοπό».
8. Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο ήδη ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η τρόικα θέλει και αποτελέσματα. Τον Απρίλιο θα αξιολογηθεί η πρώτη φάση εφαρμογής του και θα αποφασίσει αν χρειάζεται συμπλήρωμα. Από τις αλλαγές στην προσεχή τετραετία θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ.
9. Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ιδίως μέσω της συγκράτησης των δαπανών για προμήθειες. Η εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει με τον προϋπολογισμό του 2012, «χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο της εθνικής άμυνας».
10. Η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, με το διορισμό οικονομικών επιθεωρητών.

Σε θετική τροχιά η οικονομία το 2012
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012, ενώ, αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος 2012-2015, σημείωσε ότι είναι η μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τις αστοχίες του προϋπολογισμού του 2011, υποστήριξε ότι «το έλλειμμα του 2011 είναι ακριβώς όπως το είχε υπολογίσει η κυβέρνηση στο τρίμηνο, ενώ η υστέρηση εσόδων (1,4 δισ.) οφείλεται στο γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η ύφεση ήταν βαθύτερη, στο -6,6%.
Επεσήμανε επίσης, ότι η Ελλάδα στην έκδοση των εντόκων γραμματίων συγκέντρωσε προσφορές, πήρε τρεις φορές παραπάνω από ό,τι ζητήσαμε με επιτόκιο 4,8% και παρατήρησε ότι η Πορτογαλία πριν από λίγες μέρες δανείσθηκε με επιτόκιο υψηλότερο, 5,1%.
Παράλληλα, διέψευσε για μία ακόμα φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και είπε πως κάθε χρόνο θα υπάρχουν μέτρα για μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ. Επίσης, για μια ακόμη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο η αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις).
Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, η συνεδρίαση χθες ήταν ήρεμη, με τους βουλευτές να επισημαίνουν ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να προκαλέσει δυσκολίες. Πάντως ετέθη ζήτημα απόδοσης των φοροεισπραχτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια
Mετά το Πάσχα θα κατατεθεί το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, με τα «φρουτάκια» να λειτουργούν αρχικά από το δίκτυο καταστημάτων του ΟΠΑΠ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οπως είπε ο ίδιος το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι αποκλείονται κατ' αρχήν οι μεικτοί χώροι εγκατάστασης των παιγνίων, με τα μηχανήματα να λειτουργούν κατ' αρχήν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια θα εξετασθεί αν θα δοθούν άλλες άδειες και πού.
Σε ό,τι αφορά τα καφενεία είπε ότι εκεί θα μπορούν να λειτουργήσουν μηχανήματα με «τεχνικά» παίγνια, δηλαδή θα αποκλείεται το παίγνιο με χρήματα.
Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι θα προκηρυχθούν από 4 έως 10 άδειες για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα, των οποίων ο αριθμός δεν θα υπερβαίνει τις 30.000. Ο ΟΠΑΠ θα είχε δικαίωμα προαίρεσης προκειμένου να αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος των μηχανημάτων, ωστόσο τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να τα διεκδικήσουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές οι οποίοι διατηρούν ανώνυμη εταιρεία με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 400.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Οπως διαφαίνεται, μέχρι στιγμή του τουλάχιστον, το υπουργείο Οικονομικών δεν προωθεί αλλαγές που αφορούν το Online κομμάτι της αγοράς όπου, με βάση το νομοσχέδιο, θα δοθούν από 15 έως 50 άδειες.

Πηγή: Naftemporiki

Αρχειοθήκη ιστολογίου