Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο Keynes είναι ακόμη παρών

15.04.2011ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ


Όπως είναι γνωστό ο Keynes έδωσε τη συνταγή της θεραπείας για την έξοδο από τη μεγάλη κρίση του ’30.
Οι Η.Π.Α επιλέγοντας μία σύνθετη πολιτική διοχέτευσης μεγάλης ποσότητας ρευστότητας προς το τραπεζικό τους σύστημα, μέσω της κεντρικής τους τράπεζας και τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης μέσω δημοσίων έργων, ξεπερνούν την κρίση και ανακάμπτουν με σαφώς υψηλότερους ρυθμούς από ότι η ευρωζώνη. Η πολιτική τους είναι μέσα στη φιλοσοφία Keynes. Τόνωση της οικονομίας μέσω κρατικής στήριξης και θεσμικών παρεμβάσεων για έξοδο από την ύφεση. Βέβαια, οι Η.Π.Α έχουν τη δυνατότητα λόγω της οικονομικής και πολιτικής δύναμης, να εφαρμόσουν μία παρόμοια πολιτική. Εξ’ άλλου, οι οικονομίες των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών εξαρτώνται από την κατανάλωση των Η.Π.Α.
Η ευρωζώνη όμως ακολουθεί άλλο δρόμο με την καθοδήγηση της Γερμανίας και αυτό από τη θεώρηση μιας ορισμένης οπτικής γωνίας, δημιουργεί περιοριστικούς όρους για το μέλλον της περιφέρειας της Ευρώπης και όχι μόνο.
Στη Γαλλία από διάφορους πολιτικούς χώρους και όχι μόνο από την άκρα δεξιά, έχουν αρχίσει να αναδύονται φωνές επιχειρηματολογώντας σε οικονομικό επίπεδο εναντίον της συνταγματοποίησης για το ύψος των ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία, η θεσμοθέτηση για τη μείωση των ελλειμμάτων βολεύει μακροπρόθεσμα τη Γερμανία λόγω του δημογραφικού της προβλήματος. Περιορίζοντας λοιπόν στο ελάχιστο τα ελλείμματά της τώρα, θα μπορέσει να ελέγξει καλύτερα το μέλλον το αυξημένο κόστος συντήρησης (συντάξεις, περίθαλψη, υγεία) του γερασμένου της πληθυσμού.
Δομικά, η γαλλική και η γερμανική οικονομία είναι πιο δαπανηρές.
Η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι πυλώνες της ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτή η ιδιότητά τους απαιτεί μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες.
Η διαφοροποίηση στη γεννητικότητα τοποθετούν τις δύο προαναφερόμενες χώρες σε μη συγκρίσιμες καταστάσεις σε σχέση με τη Γερμανία. Για αντίστοιχες δαπάνες –παιδεία, άδεια μητρότητας, οικογενειακά επιδόματα- η Γαλλία και η Μ. Βρετανία πρέπει να δαπανήσουν 3% του Α.Ε.Π. περισσότερο από τη Γερμανία λόγω του νεανικότερου πληθυσμού τους. Ο μελλοντικά πολυπληθέστερος όμως γαλλικός και βρετανικό πληθυσμός, θα μπορέσει να αποπληρώσει τις πραγματοποιηθείσες νωρίτερα υψηλότερες δαπάνες – επενδύσεις.
Ο Keynes ΙCU (International Clearing Union) είχε προτείνει ένα σχήμα διαχείρισης των εμπορικών ισοζυγίων σε σχέση με τις ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων. Δηλαδή, μία διεθνή θεσμοθέτηση και πολιτικές διορθώσεων των ανισορροπιών αντί των παρορμητικών αποσταθεροποιητικών κινήσεων των διεθνών αγορών. Προέβλεπε χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών προσφέροντας παράλληλα θεσμικούς μηχανισμούς προσαρμογής των ισοτιμιών.
Την εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου τα εμπορικά πλεονάσματα θεωρούνται ως η απόλυτη αρετή, μία πολιτική αντιμετώπιση των ισορροπιών των εμπορικών συναλλαγών μοιάζει αρκετά μακρινή. Βέβαια ,ο γνωστός οικονομολόγος Samuelson έχει αρθρογραφήσει, σημειώνοντας ότι για τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι ανάγκη να επέλθει καλύτερη ισορροπία στα ισοζύγια εμπορικών και τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ των κυριότερων χωρών οι οποίες συμμετέχουν στην παγκόσμια οικονομία.
Με βάση την I.C.U του Keynes, ο F. Lordon* προτείνει ένα μοντέλο για τη λειτουργία της ευρωζώνης με ένα κοινό νόμισμα σε δύο επίπεδα: ενιαίο νόμισμα για τις εξωτερικές συναλλαγές αλλά δεχόμενο εσωτερικά ισοτιμίες και νομισματικές προσαρμογές βασισμένες σε πολιτικούς και θεσμικούς μηχανισμούς τύπου I.C.U. Ένα τέτοιο νόμισμα θα μπορούσε να προσδώσει κάποιους βαθμούς ελευθερίας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και ίσως η Ισπανία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλά εμπορικά ελλείμματα, ώστε να μπορούν να «υποτιμήσουν» δημιουργώντας έτσι γέφυρες προς την ανάπτυξη. Έτσι θα γίνει πιο υποφερτή η σχέση χρέους και Α.Ε.Π και βιώσιμη η διαχείριση του χρέους.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια θεώρηση των ανισορροπιών των εμπορικών ισοζυγίων και των ισοζυγίων των τρεχουσών συναλλαγών. Η γερμανική εμμονή για την αρετή των εμπορικών πλεονασμάτων, έχει προσδιορίσει τους κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και με το σύμφωνο για το Eυρώ. Χρειάζονται άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας άλλης ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, πιο ολοκληρωμένης, με περισσότερη αλληλεγγύη.
Η πολιτική όμως, εμπεριέχει πάντα την έκπληξη των αλλαγών και πολλές φορές των μεγάλων ανατροπών.
Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση συμμαχιών οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για ανάπτυξη. Για να μπορέσει όμως να έχει προοπτική και λόγο στα μελλοντικά τεκταινόμενα, θα πρέπει να προβεί σε σημαντικές προσαρμογές και διαρθρωτικές αλλαγές, δημιουργώντας φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.
* Το βιβλίο του  “D’un retournement a l’ autre . Comédie sérieuse sur la crise financière en quatre actes et en alexandrins”, θα δημοσιευθεί στις 05/05/2011.  Editions Seuil.

Πηγή:  Statesmen.gr

Ολική χρεοκοπία

 

Η κοινωνία θα υποστεί το βάρος των συνεπειών

Το έγκυρο πολιτικό περιοδικό “Επίκαιρα”, στο τεύχος που κυκλοφορεί, δημοσιεύει μια αποκαλυπτική έρευνα- σοκ για την οικονομία, όπου αποτυπώνεται η απογοήτευση της κοινής γνώμης για το πολιτικό σύστημα. Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι η Κυβέρνηση είναι ικανή να βγάλει τη χώρα από τη κρίση, αλλά την ίδια στιγμή δεν εμπιστεύεται και τα κόμματα ότι μπορούν να δώσουν λύση. Ασφαλώς η ισοπέδωση αδικεί τον πολιτικό κόσμο, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι πολίτες δικαίως θεωρούν ότι έχουμε οδηγηθεί ως χώρα στο απόλυτο αδιέξοδο. Που δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά πλέον αποκτά χαρακτηριστικά κοινωνικού και πολιτικού αδιεξόδου. Οδηγούμεθα σε οικονομική χρεοκοπία η οποία θα επισπεύσει τη κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, ό,τι χειρότερο για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Δυστυχώς, η κοινωνία που θα υποστεί και το βάρος των συνεπειών, δείχνει ότι βρίσκεται σε περίοδο αφασίας. Δεν αντιδρά και δείχνει να έχει αποδεχθεί το μοιραίο, ευνοώντας άθελά της τις επιδιώξεις εκείνων που θέλουν να ξεφορτωθούν τους πολιτικούς ώστε την Ελλάδα να την κυβερνήσουν οι «προσωπικότητες» και οι «τεχνοκράτες». Όπως «εκτέλεσαν» τον Καραμανλή ετοιμάζουν και την «εκτέλεση» του Παπανδρέου. Με τη διαφορά ότι ο δεύτερος έπαιξε και συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι τους…

Πηγή:  Statesmen.gr

Συνέντευξη Χριστόφια για το Κυπριακό

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων προεδρικής θητεία

15/04/2011 
 
Ο διεθνής παράγοντας, ιδιαίτερα ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, "δεν πρέπει να ξεγελιούνται από θεωρητικές διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις περί δήθεν σπουδής για λύση του Κυπριακού", τόνισε απόψε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αποκλειστικό θέμα την πορεία του Κυπριακού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων προεδρικής θητείας, ο Κύπριος πρόεδρος υπέδειξε ότι η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της στην Κύπρο.

"Αρνείται να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και συνεχίζει τον εποικισμό. Απορρίπτει δημιουργικές προτάσεις όπως την πρότασή μας για την Αμμόχωστο. Αρνείται να ακούσει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων. Καθοδηγεί και στηρίζει την Τουρκοκυπριακή ηγεσία στη σκλήρυνση θέσεων που στοχεύουν ακόμα και σε αναίρεση συμφωνηθέντων. Είναι για αυτό το λόγο που θεωρούμε πως αντί να κατηγορούμε άδικα τη δική μας πλευρά πρέπει ενωμένοι να επικεντρωθούμε στο ξεσκέπασμα των μεθοδεύσεων της Τουρκίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Για τις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι παρατηρείται μια σκλήρυνση των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, "με αποτέλεσμα να έχουμε επιτύχει μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις".

Σε αρκετές περιπτώσεις, εξήγησε, η φιλοσοφία της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να παίρνουν ως δεδομένο την ύπαρξη δύο ξεχωριστών οντοτήτων στο νησί. "Προσέγγιση που εμείς δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχθούμε", τόνισε.

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί στρατηγικό στόχο , σημειώνοντας ότι "το πραγματικό ερώτημα που τίθεται μπροστά μας, είναι η επιλογή μεταξύ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της καταστροφικής διχοτόμησης".

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι ακολουθεί ευέλικτη τακτική σε συνδυασμό με αποφασιστική υπεράσπιση αρχών και διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει η παρούσα διαδικασία "για να οδηγήσουμε το καράβι της Κύπρου στο απάνεμο λιμάνι της λύσης, της αποτίναξης της κατοχής, της επανένωσης, της αποτροπής της καταστροφικής διχοτόμησης".

Ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε ότι ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική με στόχο να καταστεί η Κύπρος πιο ισχυρή διεθνώς, πράγμα, σημείωσε, που ασφαλώς επιδρά στο τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ τη σημαντικότερη ίσως εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, μετά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες και με την Συρία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι συνεχίζει να αποτελεί "το βασικότερο στήριγμά μας στην προσπάθεια που καταβάλουμε για επανένωση και αποτίναξη της κατοχής". Εξέφρασε την ειλικρινή και απόλυτη ικανοποίησή του για τις πραγματικά άριστες σχέσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την Κυβέρνησή του, τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, οι οποίοι μέσα σε δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν την αμέριστη συμπαράσταση τους.

Για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι υποφέρει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Άγκυρας και το συνεχιζόμενο εποικισμό. Τα πρόσφατα συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας αποδεικνύουν αυτό το γεγονός, σημείωσε. "Ο δικός μας ρόλος πρέπει να είναι να τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα", επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μέχρι το 2014 ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Λεβιάθαν-Κύπρου, ενδιαφέρον της Gazprom για Κύπρο

Εκτύπωση E-mail
15-04-2011
ImageΤην  κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και το Κυπριακό Οικόπεδο 12 προς την Κύπρο και τον εφοδιασμό της κυπριακής αγοράς με φυσικό αέριο πρότεινε η εταιρεία Noble Energy σε συνεργασία με την ισραηλινή Delek σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Ο αγωγός θα μπορούσε να είναι έτοιμος το 2014 με στόχο να καλύψει τις ανάγκες της Κύπριο η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Shell για την κατασκευή μονάδας υγροποιημένου αερίου που θα μεταφέρεται στο νησί με καράβια.
Σε δεύτερο στάδιο η πρόταση της Noble Energy προβλέπει την μεταφορά του φυσικού αερίου από τα θαλάσσια κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ στο Βασιλικό, όπου θα κατασκευαστούν μονάδες υγροποίησης και από εκεί εξαγωγές στην Ευρώπη.
Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει συμφωνία και πολιτική βούληση από το Κύπριο πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.  Τέλος μία ακόμα σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος της ρωσικής Gazprom να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο στο ενεργειακό παιχνίδι που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο, είτε στην προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο, είτε στη διεκδίκηση κάποιων από τα υπόλοιπα «Οικόπεδα».
Η εμπλοκή της Ρωσίας αποτελεί και επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως διαφάνηκε από τις επαφές υψηλόβαθμου στελέχους του ρωσικού κολοσσού, τόσο με τον υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη, όσο και με άλλους παράγοντες από κυπριακής πλευράς. Επιπλέον είναι γνωστές οι επαφές μεταξύ Gazprom και Delek για τα μέλλον των ενεργειακών προγραμμάτων στην περιοχή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο Σαμαράς αμφισβητεί… αν το ΠΑΣΟΚ καταλαβαίνει

15.04.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ


Σε μια δύσκολη μέρα για το ΠΑΣΟΚ, την Κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου, με την κοινωνία να ακούει… νυσταγμένη τις πρωθυπουργικές διακηρύξεις, και τους πολίτες να επιχειρούν να κωδικοποιήσουν τι κρύβεται πίσω από αυτές, και ποια μέτρα ακολουθούν, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να βρεθεί κοντά στον λαό. Και μάλιστα, στην εθνική κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, όπου και πραγματοποιεί από το πρωί περιοδεία.
Εκεί, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, που αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους, επειδή ο Γιάννης Ραγκούσης, και κατ’ επέκταση ο Πρωθυπουργός, δεν έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να τους ενισχύσουν με τις αρμοδιότητες που χρειάζονται.
Αφού λοιπόν προέτρεψε τον Γιώργο Παπανδρέου να «τραβήξει το αυτί» του άλλοτε δημάρχου Πάρου, χρησιμοποίησε ένα ρητορικό σχήμα, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κεντρικό αντιπολιτευτικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας: «Πρέπει επιτέλους το ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του»…
Θέτοντας ευθέως ζήτημα αμφισβήτησης του κατά πόσο η Κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό επιτελείο περπατούν στην ελληνική κοινωνία, και αντιλαμβάνονται τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος στο οποίο έχουν βυθιστεί οι πολίτες λόγω της κρίσης. Η συνέχεια, έπεται…

Πηγή:  Statesmen.gr

“Δεν θα βυθιστεί μαζί τους και η χώρα”

15.04.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ


Ο Γιάννης Μιχελάκης ήταν εκείνος που σήκωσε το λάβαρο της ρητορικής αντεπίθεσης της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συγγρού, δεν άφησε περιθώρια για το περιεχόμενο της κριτικής που είναι αποφασισμένη να ασκήσει η Νέα Δημοκρατία, και εστίασε στον πυρήνα των όσων είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στους υπουργούς του. Αμφισβητώντας ουσιαστικά το κατά πόσο οι απόψεις του Πρωθυπουργού ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα την οποία βιώνουν οι Έλληνες.
«Ακούσαμε μια έκθεση ιδεών, εκτός τόπου και χρόνου. Μίλησε για οδικό χάρτη, χωρίς να λέει που, και πως πάει. Προφανώς μιλούσε για άλλη χώρα. Απαριθμώντας αυτά που έγιναν στους 18 μήνες, ισχυρίστηκε πως αν τα έλεγε από την αρχή, κανείς δεν θα τον πίστευε. Είχε δίκιο. Ούτε θα τον πίστευε κανείς, αλλά ούτε και τώρα υπάρχει άνθρωπος που τον πιστεύει. Φοβήθηκε να πει ποια είναι τα νέα, επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει, και μετέθεσε την ανακοίνωσή τους για μετά το Πάσχα. Προφανώς αισθάνεται ότι η Κυβέρνησή του βυθίζεται. Δεν θα βυθιστεί όμως μαζί τους και η χώρα», σχολίασε με έμφαση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

Πηγή:  Statesmen.gr

Η “ταμπακιέρα” είναι σε όσα… δεν είπε

15.04.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ


Ήταν μια ομιλία μαραθώνιος. Προσαρμοσμένη όμως στο αμήχανο ακροατήριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με ξεκάθαρη στόχευση, και εξίσου ευκρινή «οδικό χάρτη», για να φτάσει ως εκεί.
Λογικά, και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει… να κουράστηκε, τόση ώρα που μιλούσε στους βουλευτές του. Επέλεξε άλλωστε τον καλά προφυλαγμένο χώρο των κομματικών γραφείων στην Ιπποκράτους, και όχι τον Ναό της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο Πρωθυπουργός είπε πολλά. Περισσότερα όμως εννοούσε. Και τον βοήθησαν σε αυτό οι επιτελείς του. Τα πλάνα της ομιλίας του, που περνούσαν μέσα από την τηλεοπτική εικόνα σε κάθε σπίτι, έδειχναν και την widescreen που είχε πίσω του, όπου εναλλάσσονταν μηνύματα-ατάκες. Η κυριότερη: Μαζί αγωνιζόμαστε. Το έλεγε και το επαναλάμβανε, προφανώς για να πείσει το ακροατήριό του ότι έτσι πρέπει να γίνει.
Ξεκινώντας την ομιλία του, παρουσίασε μια σειρά από αιχμηρές ερωτήσεις προς… τον εαυτό του, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν «δανεικές» ατάκες, από πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Της Βάσως Παπανδρέου, του Γιώργου Φλωρίδη, του Πάρη Κουκουλόπουλου. Από το «δεν βγαίνει ο λογαριασμός», μέχρι το «θα χρεοκοπήσουμε τελικά;». Και από το «θα μπορούσαμε να μην μπούμε στον μηχανισμό στήριξης του μνημονίου», μέχρι το «και τώρα τι θα λέμε στους ψηφοφόρους μας».
Τις απαντήσεις φυσικά… τις έδωσε ο ίδιος. Λίγο πριν τον επίλογο της ομιλίας του, θύμισε με νόημα τη φράση που αποδίδεται στον Γιώργο Αλογοσκούφη ότι του έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, όταν ο άλλοτε «γαλάζιος τσάρος», πρότεινε στον προκάτοχο του Γιώργου στο Μέγαρο Μαξίμου, τη λήψη έκτακτων μέτρων για την οικονομία: «Ας το για αργότερα». Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα διστάσει να κάνει αυτή τη φράση προεκλογικό επιχείρημα.
Για το τέλος δε, ο Γιώργος κράτησε το καλύτερο, και πιο ηχηρό, παρόλο που είναι πολυφορεμένο: «Δεν με ενδιαφέρει να εκλεγώ ξανά. Με ενδιαφέρει να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα». Δυστυχώς για τους περισσότερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου το εννοεί, όταν το λέει…

Πηγή:  Statesmen.gr

Το “Καστελόριζο 2″…

 

15.04.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Ήταν μεσημέρι Παρασκευής 23 Απριλίου, πριν από έναν χρόνο, όταν το συνεργείο της ΕΡΤ πήρε εντολή να συνοδεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου στο ακριτικό Καστελόριζο. Εκεί όπου, με φόντο μια… πράσινη βάρκα που αρμένιζε στα γαλήνια και αμέριμνα νερά του Αιγαίου, ο Πρωθυπουργός προχώρησε στο δραματικό, και ιστορικό πλέον διάγγελμα, για να εξηγήσει τους λόγους προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από τότε, το Μνημόνιο μπήκε στη ζωή μας, η Ελλάδα έγινε μια άλλη χώρα, με αισθητά περιορισμένα περιθώρια εθνικής κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης. Το σκηνικό ωστόσο το οποίο είχε συνθέσει τότε το πρωθυπουργικό επιτελείο, ήταν επικοινωνιακά ενδιαφέρον: Από το ακροτελεύτιο σύνορο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, πολλαπλασιάζοντας τα επικοινωνιακά μηνύματα που έστειλε στο υποσυνείδητο του μέσου ψηφοφόρου. Πάνω απ’ όλα όμως, μεσημέρι Παρασκευής, μιας δύσκολης ώρας για τον Τύπο, που διευκόλυνε μονάχα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ. Ως γνωστόν άλλωστε… τα γραπτά είναι αυτά που μένουν, ενώ η εικόνα, όσο δυνατή και αν είναι, ξεθωριάζει. Αφήστε που περιορίζεται στο «φαίνεσθαι», και όχι το «είναι» της πραγματικότητας που καλείται να περιγράψει.
Λόγω της Παρασκευής όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου πόνταρε τότε στο 48ωρο του Σαββατοκύριακου που θα ακολουθούσε, ώστε να μην δοθούν μεγάλες διαστάσεις στις αρνητικές πτυχές του διαγγέλματος από το Καστελόριζο. Κάτι δηλαδή που επαναλαμβάνει και σήμερα, με το «Καστελόριζο 2». Παρασκευή μεσημέρι, πρώτα υπουργικό συμβούλιο, μετά Κοινοβουλευτική Ομάδα, και στο τέλος Πολιτικό Συμβούλιο. Ακολουθεί και πάλι Σαββατοκύριακο. Και μάλιστα, αυτό που προλογίζει τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
Η επικοινωνιακή στόχευση είναι και πάλι προφανής. Όπως και η στρατηγική της «συσσώρευσης» σημαντικών δράσεων μέσα σε ένα 24ωρο, ώστε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να… μπερδεύονται μέσα στην ποικιλία και την πολυπλοκότητά τους. Εκείνο ωστόσο που φαίνεται να μην κατανοούν στην Κυβέρνηση, είναι ότι το… sequel του Καστελόριζου αναμένεται από την κοινωνία όχι με προσμονή χαράς, αλλά με αγωνία στα όρια του τρόμου. Και το Σαββατοκύριακο, όπως και το Πάσχα που ακολουθεί, δεν θα λειτουργήσουν ως μηχανισμοί λήθης όσων ανακοινώνονται σήμερα. Στο σπίτι του ο καθένας, με την οικογένεια και τους φίλους του, και αργότερα στο χωριό του, θα συζητάει μονάχα το πόσο πιο βαθιά στην εθνική απόγνωση μας βύθισε το ΠΑΣΟΚ. Της δε απόγνωσης, ακολουθεί ως γνωστόν η αναζήτηση της λύτρωσης…

Πηγή:  Statesmen.gr

Ένωση Περιφερειών: Όχι αρμοδιότητες χωρίς πόρους

15/4/2011
Συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 15 Απριλίου, η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΝ.Π.Ε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρού.

Οι 13 Αιρετοί Περιφερειάρχες συζήτησαν εκτενώς οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από την σύγχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αιρετής Περιφέρειας. «Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις, κι ενώ δεν έχουμε αρμοδιότητες, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί πώς οι Αιρετές Περιφέρειες είναι αρμόδιες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (μισθώματα και γραφική ύλη}των Γραφείων και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν μπορεί το Κεντρικό Κράτος να εκχωρεί αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός.

Παρέμβαση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την στάση πληρωμών του ΟΣΚ και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εφιάλτη για όλους τους Περιφερειάρχες έκανε ο κ. Α. Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, και θα αποσταλούν σχετικές επιστολές στα συναρμόδια Υπουργεία. Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε πως «……οι εργολάβοι παραμένουν απλήρωτοι, οι τοπικές οικονομίες στενάζουν, τα έργα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας βαλτωμένα και η αδυναμία ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ ορατή. Τα Υπουργεία Παιδείας και Υποδομών που έχουν την αποκλειστική ευθύνη εποπτείας και προγραμματισμού πληρωμών και ένταξης νέων έργων του ΟΣΚ, πρέπει άμεσα να αφυπνιστούν και να ενεργοποιήσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε άμεσα να γίνουν οι κατανομές των πιστώσεων και οι πληρωμές για να προλάβουμε τα χειρότερα από τις δικαστικές πρωτοβουλίες των εργολάβων να δεσμεύσουν λογαριασμούς των Περιφερειών της χώρας».

Οι 13 Περιφερειάρχες ομόφωνα αποφάσισαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων της Ρικομέξ, συνέπεια του καταστροφικού σεισμού του 1999, και να ζητήσουν από το Υπουργείο Οικονομικών την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων που επιδικάστηκε, από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Η άποψη του ΥΠΟΙΟ πως οι αποφάσεις πληρωμών παρελθόντων δικαστικών αποφάσεων πρέπει να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, όπως και η ανωτέρω, εκτός από άδικη καθίσταται και αναποτελεσματική αφού οι υφιστάμενοι πόροι των Περιφερειών δεν επαρκούν.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενημέρωση από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κυρία Μ. Στρατηγάκη για την ανάπτυξη και υλοποίηση στις 13 Περιφέρειες του Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο», το οποίο θα τύχει της συμμετοχής και στήριξης του συνόλου των Περιφερειαρχών.

Πηγή:  e-aftodioikisi.gr

 Δεν θα ανεχτούμε κλοπές της κληρονομιάς μας


 
 
 
metavyzantines-eikones Ακόμα έξι κλεμμένες μεταβυζαντινές εικόνες από μοναστήρια των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, οι οποίες επρόκειτο να δημοπρατηθούν την Κυριακή από την γκαλερί Dullaert του Αμστερνταμ, κατασχέθηκαν προχθές το βράδυ και θα επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας και στις εκκλησίες από τις οποίες κλάπηκαν.
Την είδηση μάθαμε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, την ώρα που παρατηρούσαμε τους συντηρητές στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με λευκά γάντια και λευκές ποδιές, να μας δείχνουν με ευλάβεια τις πρώτες έξι κλεμμένες (από μοναστήρια και εκκλησίες της Ηπείρου) μεταβυζαντινές εικόνες (17ου έως 19ου αιώνα) που επαναπατρίστηκαν αφού εντοπίστηκαν στο Λονδίνο.
«Τεράστια επιτυχία» χαρακτήρισε την επιστροφή των εικόνων ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, «που στέλνει ουσιαστικά το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε τέτοιου είδους κλοπές κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Ο υπουργός τόνισε ότι τα δύο μυστικά της επιτυχημένης επιστροφής ήταν η συλλογικότητα και η συνεργασία των φορέων και η μυστικότητα που κρατήθηκε έως ότου η επιχείρηση ολοκληρωθεί. «Την ώρα που οι εικόνες επιστρέφουν, προσπαθούμε να συλλάβουμε τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην κλοπή? και να εξαρθρωθούν τα δίκτυα».
Μία από τις επαναπατρισμένες εικόνες είχε κλαπεί το 2005, αλλά οι περισσότερες εξαφανίστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2009, όταν σημειώθηκε καταιγισμός κλοπών στις εκκλησίες της Ηπείρου, όπου κλάπηκαν «μέσα σε δύο χρόνια τουλάχιστον 200 εικόνες», όπως εκτιμά ο Νίκος Πανουτσόπουλος της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ.
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καρχιμάκη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από πολίτες φωτογραφίες των εικόνων. Με τη βοήθεια ανωνύμων εντοπίστηκαν οι εικόνες και έφτασαν στη χώρα μας χάρη στη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, της Ιντερπόλ, της βρετανικής αστυνομίας και του ΥΠΠΟΤ. Η μορφωτική ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου, Βικτωρία Σολομωνίδου, χαρακτήρισε τον επαναπατρισμό «σύμβολο αυτών που πρόκειται να ξαναβρεθούν».
Τις επαναπατρισμένες από την Ελβετία, βίαια αποκολλημένες, τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας θα εκθέσει από τις 9 Μαΐου το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, «ώστε να γίνει γνωστό στο κοινό τι σημαίνει ο επαναπατρισμός απολεσθέντων έργων», όπως είπε η διευθύντρια του μουσείου Ευγενία Χαλκιά.
Και μαρμάρινο θραύσμα
Μαρμάρινο θραύσμα, πιθανότατα από την Ακρόπολη, που είχε αφαιρεθεί από ιδιώτη κατά τη δεκαετία του 1950, επαναπατρίστηκε χθες από την Ολλανδία. Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων του Leiden της Ολλανδίας παρέδωσε το θραύσμα αρχαίου αρχιτεκτονικού μέλους, διαστάσεων 0,10Χ0,20 μ. στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σοφία Στυλιανού

Πηγή:ethnos.gr και logospellas.gr

Φάγαμε "πόρτα" και από την ΕΚΤ: Έπαψε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα!


 

Mας σπρώχνουν με συνοπτικές διαδικασίες ή σε αναδιάρθωση ή εκτός ευρώ: Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (European Central Bank) για πρώτη φορά από την έναρξη της πιστωτικής κρίσης αποφάσισε να μην βγει ως αγοραστής ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και κατ'αυτό τον τρόπο να στηρίξει την τιμή του ελληνικού δεκαετούς.


Αυτή ήταν η βασική αιτία που το επιτόκιο των ελληνικών 10ετων ομολόγων εκτοξεύθηκε στο 13,7% (!) και διαπραγματεύονταν στο 62% της αξίας τους και όχι οι δηλώσεις Σόϊμπλε όπως διέδιδαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναπαρήγαγαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Αντ. Σαμαράς από την Κομοτηνή: "Η οικονομική αριθμητική του δίδυμου Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου, είναι που γεμίζει την αγορά με λουκέτα, και στέλνει χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία"

Εκτύπωση E-mail
Ελλάδα: Αντ. Σαμαράς από την Κομοτηνή: "Η οικονομική αριθμητική του δίδυμου Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου, είναι που γεμίζει την αγορά με λουκέτα, και στέλνει χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία"



Σε μια εμπεριστατωμένη κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και σε συγκεκριμένες προτάσεις, προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στους πολίτες της Κομοτηνής, στη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε για μία ακόμη φορά, το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε, στο ενδεχόμενο του "εκλογικού εκβιασμού" ενώ στάθηκε με ιδιαίτερα αναφορά, στα προβλήματα της μειονότητας, και την πολιτική που θα όφειλε να ακολουθήσει ένα σύγχρονο κράτος.
Ακολουθούν επιλεγμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Αντ. Σαμαρά:          

Θρακιώτισσες και Θρακιώτες,
Η σημερινή μου επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά μας. Ανάμεσα σε σας και τη ΝΔ. Και αναφέρομαι σε όλους εσάς, χωρίς διακρίσεις: και στους Χριστιανούς και στους Μουσουλμάνους.
    Πιστεύω ειλικρινά σε μία Σύγχρονη Μειονοτική Πολιτική. Πιστεύω ακλόνητα ότι στη Θράκη έχουμε χρέος να οικοδομούμε διαρκώς, ένα Μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας, που θα σέβεται απόλυτα τη διαφορετική γλώσσα, τη διαφορετική πίστη, τη διαφορετική καταγωγή.
   Η άφιξή μου προκάλεσε σε κάποιους πανικό, γιατί είχαν μάθει να με συκοφαντούν εν απουσία μου, επιδιώκοντας να δηλητηριάσουν προκαταβολικά τη σχέση μου με τη Μειονότητα. Με γελοία ψέματα και κακόβουλη προπαγάνδα θεωρούν μερικοί ότι θα φοβίσουν και θα εγκλωβίσουν τη μειονότητα σε μικροκομματικές λογικές. Το ΠΑΣΟΚ και τα «δεκανίκια» του δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο λαός δεν εκβιάζεται. Και πια δεν ξεγελιέται…
 Η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξή μας, που θεμελίωσε την πολιτική της ισονομίας και της ισοπολιτείας  στη Θράκη, θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια για τον ίδιο στόχο. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ακλόνητα ότι η θρακιώτικη κοινωνία είναι ο καθρέφτης της Σύγχρονης Δημοκρατίας μας. Η Παράταξή μας απευθύνεται σε όλους σας, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Σας καλούμε όλοι μαζί να στηρίξετε τον αγώνα μας για την ανάκαμψη όλης της Ελλάδας, για την αναπτυξιακή αναγέννηση της ακριτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης.
    Κάποιοι επιμένουν σε μηνύματα διχασμού. Αυτά - το ξέρετε - πάντα δημιουργούν προβλήματα. Ποτέ δεν δημιουργούν ευημερία.
        Εγώ σας φέρνω μήνυμα Ενότητας. Που τη θέλουν όλοι, την έχουν ανάγκη όλοι. Και πάνω απ’ όλους της έχει ανάγκη ο τόπος.
   Ενότητα στηριγμένη στην ειλικρίνεια. Στην αλήθεια... 
    Ενότητα στηριγμένη στα δικαιώματα όλων, στις υποχρεώσεις όλων, στην ισονομία όλων, στις υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι σε όλους.
        Γιατί αυτό σημαίνει σύγχρονη δημοκρατία: Δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δικαιοσύνη για όλους και ευκαιρίες σε όλους.  
     Δεν χωρίζουμε τους πολίτες. Ενώνουμε την κοινωνία. Στέρεα βάση της Πολιτικής μας είναι τα δίκαια της χώρας, αλλά και το δίκιο κάθε πολίτη της ξεχωριστά. Στη Συμφωνία εμπιστοσύνης που δημιουργούμε κάθε μέρα, όλοι θα έχουν ευκαιρίες, όλοι θα έχουν δικαιοσύνη, όλοι θα νιώθουν αξιοπρέπεια και υπηρηφάνεια.
     Η Ελλάδα διασύρθηκε τον τελευταίο χρόνο. Στα επόμενα χρόνια θα κτίσουμε μια νέα Ελλάδα που θα είναι χώρα-πρότυπο και κοινωνία-πρότυπο.
     Το αξίζει. Και το μπορούμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
           
Φίλες και φίλοι,
Με συγκινεί πολύ η παρουσία σας εδώ, απόψε.
Μη το ξεχνάτε: Εκείνο που μας ενώνει είναι το σήμερα και το αύριο.
Γι’ αυτό αγωνίζομαι. Γι’ αυτό σας θέλω δίπλα μου. Όλους!
Σε ένα αύριο, όπου δεν θα υπάρχουν πια θυσίες χωρίς αντίκρισμα.
Γιατί αυτό που ζούμε σήμερα είναι θυσίες που πάνε χαμένες.
Θυσίες, που αντί να μειώνουν το έλλειμμα στην πραγματικότητα πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα, εκτοξεύουν την ανεργία και αυξάνουν το χρέος.
Πέρσι μας έλεγαν ότι θα μείωναν για το 2010 το έλλειμμα στο 8,2%. Ύστερα μας είπαν ότι θα το συγκρατούσαν στο 9,4%. Τώρα μας λένε ότι το έλλειμμα έφτασε το 10,6%.
Και να σκεφτείτε, ότι στο μεταξύ πάρθηκαν ακόμα περισσότερα μέτρα απ’ ότι προέβλεπε αρχικά το Μνημόνιο.
Όλο και περισσότερες θυσίες με όλο και φτωχότερα αποτελέσματα!
Προσέξτε: Σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, προστέθηκαν επιπλέον μέτρα για το 2011.
  Και άλλα  3 δις ευρώ για να καλυφθούν οι αστοχίες της Κυβέρνησης.
Έτσι,  από μέτρα ύψους 9 δις ευρώ που προέβλεπε το Μνημόνιο για το 2011, φτάσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, στον προϋπολογισμό,  στα 14 δις ευρώ και τώρα με τα νέα μέτρα ο λογαριασμός υπερβαίνει τα 17 δις. Διπλάσια δηλαδή μέτρα απ΄ ότι αρχικά προέβλεψε η Κυβέρνηση και το ΔΝΤ με το Μνημόνιο.
Και πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι ότι σε μια οικονομία υπό κατάρρευση είναι δυνατόν και καινούργιους φόρους να βάζεις και άλλες δαπάνες να κόβεις!
Διπλές, λοιπόν, θυσίες, διπλή μιζέρια!
Είναι ακριβώς αυτή η οικονομική αριθμητική του δίδυμου Παπανδρέου- . Παπακωνσταντίνου που γεμίζει ολόκληρη την αγορά με λουκέτα, στέλνει χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία και σβήνει το δικαίωμα στο όνειρο των νέων ανθρώπων!
Θέλετε και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού;  Ακόμα χειρότερα:
Προβλέπανε αύξηση εσόδων στο πρώτο τρίμηνο κατά 8% και κάτι. Τους προέκυψε μείωση εσόδων κατά 8%. Δηλαδή έπεσαν έξω κατά 16%.
Γιατί έπεσαν έξω; Γιατί με την πολιτική τους αύξησαν την ύφεση, την ασφυξία και τα λουκέτα, δεν μείωσαν ουσιαστικά το έλλειμμα.
Κι όσο συνεχίζουν να εξοντώνουν την οικονομία δεν θα την εξυγιαίνουν.
Κι όμως, αυτό κάνουν. Συνεχίζουν την ίδια Πολιτική!

Πέρσι μας έλεγαν ότι με την Πολιτική που ακολουθήθηκε θα μας «έσωναν».
Σήμερα, είδαν ότι η πολιτική αυτή δεν βγαίνει. Δεν αποδίδει. Το χρέος μεγαλώνει!
Κι αποφάσισαν ξανά να μας… «σώσουν»! Αυτή τη φορά προσπαθώντας να διορθώσουν μερικά από τα λάθη που έγιναν πέρσι. Αλλά χωρίς να αλλάζουν Πολιτική.
Το Μάρτιο μας είπαν ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους του Μνημονίου, και η μείωση του επιτοκίου θα μας «έσωζε».
Τώρα συνειδητοποιούν ότι ούτε αυτό αρκεί. Και μας εμφανίζουν νέα «μερεμέτια».
Σήμερα ακούσαμε τον κ. Παπανδρέου και δεν καταλάβαμε: σε ποια χώρα αναφέρεται; Στην Ελλάδα; Είναι σίγουρος;
Εμφάνισε τη χώρα περίπου ως… «γη της επαγγελίας»!
Και ανέγνωσε μια έκθεση ιδεών εκτός τόπου και χρόνου.
Μιλάει για «ηλεκτρονικά σχολεία» όταν κλείνουν τα σχολεία.
Μιλάει για «εξυγίανση» νοσοκομείων, όταν σε μεγάλα νοσοκομεία απειλούν να σταματήσουν οι εφημερίες.
Μιλάει για «θεαματική μείωση του ελλείμματος», όταν η κυβέρνησή του πήρε τεράστιο πακέτο μέτρων που τα μισά πήγαν τελείως χαμένα.
Μας λέει ότι πριν ενάμιση χρόνο κανείς δεν θα πίστευε τα κατορθώματα του ΠΑΣΟΚ. Εδώ έχει δίκιο.
Πράγματι, ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι τα spreads θα εκτοξεύονταν από τις 130 στις 1000 μονάδες;
Ποιος μπορούσε να πιστέψει ότι την Ελλάδα, που ως τότε και μήνες αργότερα, δανειζόταν άνετα στις διεθνείς αγορές θα την πέταγαν έξω από τις αγορές; Ποιος μπορούσε να πιστέψει ότι από το «λεφτά υπάρχουν» σε λίγους μήνες θα πέρναγαν στο «μαζί τα φάγαμε»;
Δίκιο, λοιπόν,  έχει.  Κανείς δεν θα μπορούσε να τον πιστέψει τότε.
Και κανείς δεν τον πιστεύει σήμερα.
Η αλήθεια, που σήμερα αποδείχθηκε, είναι πως όταν ξεκίνησε δεν ήξερε που πάει. Σήμερα δεν έχει συναίσθηση που έφτασε.
Εμείς όμως ξέρουμε που μας έφτασε: Στην Ελλάδα της κατήφειας, στην Ελλάδα της απαισιοδοξίας, στην Ελλάδα της κατάθλιψης.
Αλλά ακούστε το πιο σημαντικό: Για την «ταμπακέρα» δεν είπε λέξη: Ετοιμάζει νέο πακέτο επώδυνων μέτρων. Μας το φιλάει όμως για μετά το Πάσχα.
Όταν έλθει η ώρα, θα δει ο Ελληνικός λαός πόσα του φυλάει…
ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ
Πολλοί μας λένε: Εντάξει, η κυβέρνηση τα έκανε «μούσκεμα». Αλλά εσείς στην Αντιπολίτευση γιατί δεν τη στηρίζετε;
Απαντάμε: Τι να στηρίξουμε; Να στηρίξουμε τον κατήφορο; Να στηρίξουμε την Πολιτική που μεγαλώνει το αρχικό πρόβλημα αντί να το λύνει;
Όχι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το στηρίξουμε. 
Συνένοχοι σε μια καταστροφική πολιτική δεν πρόκειται να γίνουμε. Κι αν ο κ. Παπανδρέου θελήσει να εκβιάσει ακόμα και με εκλογές, τον εκβιασμό του δεν πρόκειται να το δεχθούμε. Του το λέμε από τώρα, για να μη μπει στον κόπο…

ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΛΠΙΔΑΣ
             
            Φίλες και φίλοι,
            Σήμερα ήλθα εδώ, μπροστά σας, πρόσωπο με πρόσωπο, να σας μιλήσω με ειλικρίνεια και ευθύτητα.
         Δεν ήλθα να σας τάξω αυτά που δεν μπορώ.
          Δεν είμαστε εμείς το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ, που κραύγαζε «λεφτά υπάρχουν» κι ύστερα ήλθε κι έστυψε όλο τον κόσμο.
           Δεν ήλθα εδώ για να σας πω ότι για όλα τα δεινά φταίει το ΠΑΣΟΚ.
           Η κρίση προϋπήρχε. Μια Οικονομία που μοίραζε δανεικά, κάποια στιγμή θα βρισκόταν σε κρίση. Αλλά το ΠΑΣΟΚ έφερε την κρίση πιο κοντά, τη χειροτέρεψε, την έκανε κρίση δανεισμού και απομάκρυνε την έξοδο από την κρίση.
          Δεν ήλθα να σας πω, ότι θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν.
         Αντίθετα, σας λέω ότι τέρμα οι εποχές που το κράτος μοίραζε δανεικά. Θα στήσουμε ξανά την Ελλάδα σε νέες βάσεις: με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.
           Δεν ήλθα να σας δώσω ψεύτικες υποσχέσεις…
          Αντίθετα, σας λέω «τέρμα τα ξύλινα λόγια, τέρμα ο στρογγυλεμένες λόγος».
           Ό,τι μπορώ να κάνω, το υπόσχομαι και δεσμεύομαι απέναντί σας.
          Δεν ήλθα εδώ για να μοιράσω λεφτά που δεν υπάρχουν.
          Αλλά ό,τι σας υπόσχομαι είναι δέσμευση.
         Είναι δέσμευση ότι μπορούμε να επιτύχουμε την Ανάκαμψη της Οικονομίας.
          Είναι δέσμευση ότι μπορούμε να διορθώσουμε κάποιες από τις αδικίες που έγιναν πέρσι, όπως οι συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
            Δεν μπορούμε να διορθώσουμε όλες τις αδικίες. Όχι αμέσως, τουλάχιστον…
            Αυτό θα το επιδιώξουμε στη συνέχεια.
            Είναι δέσμευση ότι θα δώσουμε έμφαση στην ακριτική Ελλάδα. Ιδιαίτερα στην ακριτική Θράκη.
            Είναι δέσμευση ότι έργα που είχαν ξεκινήσει επί Νέας Δημοκρατίας με κοινοτική χρηματοδότηση θα συνεχιστούν.
           Είναι δέσμευση ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων θα αυξηθεί και πάλι. Κι απ’ αυτό θα ωφεληθεί πρωτίστως η ακριτική Ελλάδα. Ιδιαίτερα η Θράκη.
           Είναι δέσμευση ότι θα δώσω απόλυτα προτεραιότητα στην ισονομία μεταξύ των πολιτών. Ισονομία που σημαίνει, ισότητα στα δικαιώματα, ισότητα στις υποχρεώσεις, ισότητα στις ευκαιρίες.
           Αυτά όλα είναι πράγματα που τα εννοούμε. Δηλαδή μπορούμε να τα κάνουμε,  και θέλουμε να τα κάνουμε. Και τα πιστεύουμε…
          Αλλά δεν αρκεί να τα πιστεύουμε εμείς.
            Πρέπει να τα πιστέψετε κι εσείς.
            Να πιστέψετε ότι υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει Ελπίδα. Ρεαλιστική Ελπίδα!

Πηγή:  E-typos

Συμβάσεις 5 έως 15 ετών για την ενοικίαση χωραφιών

PDF
 15.04.2011
ImageΠερισσότερα από 140.000 αγροτεμάχια εκατομμυρίων στρεμμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, που παρέμεναν ανεκμετάλλευτα επί σειρά δεκαετιών, πρόκειται να παραχωρηθούν έναντι συμβολικού τιμήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ξεκινώντας άμεσα με 15.000 στρέμματα στην Αττική και 660.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, η κυβέρνηση θα διαθέσει με συμβολικό ενοίκιο αγροτική γη που ανήκει στο Δημόσιο σε ακτήμονες, γεωργούς με μικρούς κλήρους, εποίκους και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.
Με αυτήν την κυβερνητική απόφαση βασικά εκχωρείται ζωτικός χώρος σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και τους παρέχεται η δυνατότητα να μεγαλώσουν τον «κλήρο» τους. Οι εκτάσεις αυτές θα διατεθούν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων 5 έως 15 ετών με συμβολικό τίμημα το κάθε στρέμμα σε επαγγελματίες αγρότες, ύστερα από προκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η συνολική έκταση των εποικιστικών εκτάσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φτάνει τα 11,7 εκατ. στρέμματα. Από αυτά:
- Το 50% είναι δασικά ή έχουν εν τω μεταξύ δασωθεί,
- Τα 4,5 εκατ. στρέμματα είναι καλλιεργήσιμα και
- Τα 1,5 εκατ. στρέμματα είναι επικλινείς εκτάσεις ακατάλληλες για καλλιέργειες.
Επομένως, οι προς παραχώρηση εκτάσεις για γεωργική εκμετάλλευση στους Έλληνες αγρότες ανέρχονται σε 4,5-5 εκατ. στρέμματα.
Βασικός σκοπός της παραχώρησης γης στους αγρότες είναι η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής με προϊόντα ανταγωνιστικά. Αν, άλλωστε, υπολογίσουμε ότι η καλλιεργούμενη γη σήμερα είναι 39 εκατ. στρέμματα, αυτό σημαίνει ότι με τη διανομή των 4,5-5 εκατ. στρεμμάτων η εγχώρια αγροτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό έως και 11,5%.
Δικαιούχοι αυτών των εκτάσεων μπορούν να είναι νέοι αγρότες έως 30 ετών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί.

Πηγή: Agronews
 

Πλεόνασμα στην ΕΡΤ: Το συντομότερο ανέκδοτο

15 Απριλίου 2011


http://asyntaxtostypos.files.wordpress.com/2010/08/ert11.jpgΓράφει ο Marketing Week Editor

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ εκτιμά πως η ελληνική δημόσια τηλεόραση θα έχει πλεόνασμα το 2011 και μάλιστα, αυτό θα φτάσει σε ύψος τα 25 εκατ. ευρώ. Τώρα που τα ανέκδοτα της δεκαετίας του ‘80 για την Αλβανία του Χότζα («αλβανός τουρίστας», για τους νεότερους), δεν κατέχουν πλέον τον επίζηλο τίτλο του συντομότερου ανέκδοτου, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να τον διεκδικήσει η ΕΡΤ.

Στην πραγματικότητα η δημόσια τηλεόραση χρηματοδοτείται κατά 84% από το «τέλος της ΔΕΗ», το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, είτε βλέπουν τηλεόραση, είτε όχι, είτε ακούν τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ, είτε όχι. Για την ακρίβεια με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών παρακολουθεί κατά βάση τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι βέβαιο ότι οι πολίτες πληρώνουν ένα τεράστιο ανταποδοτικό τέλος, το οποίο αν είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν δεν επρόκειτο ποτέ να δεχθούν ως αντίτιμο για να παρακολουθούν τα κανάλια της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα η ΕΡΤ, επωφελείται και από έναν ακόμα «πόρο υπέρ τρίτων», το αγγελιόσημο, από το οποίο επωφελούνται οι δικοί της εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν αντίστοιχες με τις συντάξεις τους ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τα σχετικά έσοδα προέρχονται -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- από τα ιδιωτικά κανάλια τα οποία πληρώνουν και μεγάλο μέρος των εισφορών που θα έπρεπε να πληρώνει η ΕΡΤ και εισφορές στο ΙΚΑ, για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικών τους εργαζομένων.

Όσο για τη δικαιολογητική βάση όλων αυτών, τη θεωρία ότι η ΕΡΤ προσφέρει δημόσιο αγαθό, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια ιδιωτικό, αυτή -λόγω της συμπεριφοράς της ΕΡΤ- έχει επίσης καταλήξει ανέκδοτο. Πώς είναι για παράδειγμα δημόσιο αγαθό οι αγώνες των ΠΑΕ, που είναι καθαρά ιδιωτικές εταιρείες και παίρνουν από την ΕΡΤ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά κανάλια (με τα δικά μας λεφτά); Γιατί είναι δημόσιο αγαθό για παράδειγμα τα «ντοκιμαντέρ» της ΕΡΤ, τύπου «Κουτί της Πανδώρας», τα οποία παρουσίαζαν την ίδια ακριβώς θεματολογία, σε ιδιωτικά κανάλια, με μόνη διαφορά ένα δοξαστικό για τον πρωθυπουργό στο τέλος της εκπομπής, ή οι ειδήσεις της κας Στάη, σε σχέση -ας πούμε- με τις ειδήσεις στον Σκάι;

Το ωραιότερο δε είναι ότι όλα αυτά γίνονται όταν η ΕΡΤ καταγράφεται στους οργανισμούς που δεν στέλνουν στοιχεία για τη διαχείρισή τους στο υπουργείο Οικονομικών και όταν ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει δημοσίως ότι δεν καταλαβαίνει «γιατί η δημόσια τηλεόραση θα έπρεπε με τα χρήματα του κόσμου να πληρώνει ομάδες-εταιρίες για να προβάλλει παιχνίδια» (δεν καταλαβαίνουμε και εμείς γιατί το δηλώνει δημοσίως, αντί να κάνει τη δουλειά του και να σταματήσει απλώς αυτήν την ιστορία, αυτός δεν διορίζει τη διοίκηση της ΕΡΤ;).

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΡΤ αποτελεί μια ακόμα ΔΕΚΟ, με όλες τις παθογένειες των ελληνικών ΔΕΚΟ, που λειτουργεί υπέρ του εαυτού της (όσων δηλαδή δουλεύουν εκεί), του πολιτικού συστήματος και των πάσης φύσεως πολιτικά ισχυρών (δημοσιογράφοι, ΠΑΕ κ.λπ.), εις βάρος του απλού πολίτη που μειώνει σήμερα υποχρεωτικά το επίπεδο της ζωής του, του ανέργου που δεν βρίσκει δουλειά διότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων επιβαρύνεται μέσω της υψηλής τιμής του ρεύματος από άχρηστες δαπάνες και των επιχειρηματιών, που συρρικνώνουν ή κλείνουν για τους ίδιους λόγους τις επιχειρήσεις τους. Ως πότε;
Marketing Week (T. 1335)

Γιατί δημιουργήσαμε το νέο «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών»...

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

 


Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ
ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

*Φίλες και φίλοι,
Συμπορευτές ή συνεπιβάτες στο «Αρμα Πολιτών»
Άλλως, συναγωνιστές, συμμαχητές και σύντροφοι
Είναι γεγονός κοινή και η διαπίστωση, πικρή διαπίστωση, αλλά η πατρίδα μας γνωρίζετε όλοι, ότι ζει κάτω από μια ιδιότυπη ξενική κατοχή.
Οικονομική κατοχή, που υπονομεύει και εποφθαλμιά την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα, και τα κοινωνικά δικαιώματα των Συνελλήνων.
Παρότι η εκτίμηση αυτή, ομολογήθηκε και δια στόματος του κυρίου Πρωθυπουργού, στη Βουλή των Ελλήνων, παραταύτα η κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου αποφάσισε να κυρώσει την επαίσχυντη και δουλοπαρικού περιεχομένου συμφωνία, με την Τρόικα των διεθνών τοκογλύφων.
Δυστυχώς, ζούμε υπό καθεστώς ολιγαρχίας και είναι αδιανόητο η σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας, να μην ακούει, εκτός των άλλων και...
 τις φωνές εξεχόντων πανεπιστημιακών, οι οποίοι ευθέως ομιλούν για παραβίαση του Συντάγματος.
Πρόκειται για τους κυρίους Γιώργο Κασιμάτη και Κώστα Μπέη.
Προχθές κιόλας, ο κύριος Κασιμάτης τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση είναι πραξικοπηματική», ο δε κύριος Μπέης είπε πως: «θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία για το Μνημόνιο, διότι δεν ψηφίστηκε όπως προβλέπει το Σύνταγμα από την πλειοψηφία των 180 βουλευτών από τους 300, και θα έπρεπε επομένως με την άρνησή του να παραιτηθεί και να προκληθούν εκλογές».
Καιρό τώρα εμείς που συγκροτούμε το «Αρμα Πολιτών» υποστηρίξαμε ότι θα έπρεπε να γίνουν εκλογές «εδώ και τώρα». Για τον ακόμα σπουδαιότερο λόγο ό,τι άλλα προεκλογικά υποσχεθήκαμε, στον ελληνικό λαό και άλλα στη συνέχεια υλοποιήθηκαν.
Το αν ήξεραν ή δεν ήξεραν, για την κατάσταση της οικονομίας, είναι ένα θέμα το οποίο θα κριθεί και στις μέρες που έρχονται, και σε όλα όσα ακολουθήσουν.
Εμείς υποστηρίζουμε, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο οικονομικό είναι πρωτίστως ηθικό. Όσο η πολιτική εξουσία απαξιώνεται, όσο οι πολιτικές υποσχέσεις δεν υλοποιούνται, τόσο το «διαζύγιο με την ιστορία», τείνει να γίνει οριστικό και αμετάκλητο.
Για αυτούς τους λόγους, προτείνουμε πως πρέπει να γίνουν εκλογές «εδώ και τώρα».
ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ «ΓΕΝΝΗΣΑΝ» ΤΟ «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΡΙΑ ΝΤΑΜΠΛΙΓΙΟΥ ΤΕΛΕΙΑ ΤΖΙ ΑΡ.
Είμαστε ξεχωριστές προσωπικότητες, έχουμε καταγωγή, ονοματεπώνυμα και κουβαλάει ο καθένας από εμάς μεγάλες παρακαταθήκες, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Μιας χώρας που έχει ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων.
Αγαπάμε την πατρίδα μας, σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, είμαστε αλληλέγγηοι με τους πάσχοντες, και προσβλέπουμε σε μια Ελλάδα Δημοκρατική και ανθρώπινη.
Μια Ελλάδα που υπερασπίζεται την ειρήνη και προσδοκά στην ελευθερία και στην ευημερία των λαών, όλου του κόσμου.
Ακριβώς, για αυτούς τους λόγους, το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών» είναι εδώ.
Ακριβέστερα είναι στην καρδιά μας, είναι στην καρδιά όλων.
Ολων των Ελλήνων.
Και εσάς και εμάς, περιμένει να επιβιβαστούμε για να μας πάει το «Αρμα» σε δρόμους και σε κόσμους, εντιμότερους, ηθικότερους και πιο δημοκρατικούς.Μοιραία και εύλογα τα ερωτήματα.
ΠΟΥ ΠΑΜΕ;
ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΑΜΕ;
ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ;
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ;
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ;
Σε αυτά τα ερωτήματα, όσοι συναντηθήκαμε στο «Αρμα Πολιτών» απαντάμε:
Η θλίψη, η μελαγχολία, η κατήφεια και η απαισιοδοξία, συναισθήματα από τα οποία διακατέχεται σήμερα ο ελληνικός λαός, είναι βέβαιο, ότι δεν απαντούν θετικά και δημιουργικά, για το μέλλον και την πορεία του τόπου.
Γι΄ αυτό είμαστε εδώ.
Γιατί αρνούμαστε τις πολιτικές επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα, σε εθνικά και οικονομικά, αδιέξοδα.
Είμαστε πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν την πορεία της χώρας στην ανάκαμψη.
Στο «Αρμα Πολιτών» δεν έχουν θέση, όσοι με την όποια ταμπέλα πολιτικού οργανισμού και κομματικού χρώματος, θεωρούν ότι: Με υστερικού τύπου δόγματα, μονολιθικές πολιτικές συμπεριφορές και φανατισμούς, είναι δυνατόν να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματά μας.
Όποτε αντιμετώπισε η πατρίδα μας, μεγάλους εθνικούς κινδύνους, και απειλήθηκε η ακεραιότητά της, ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος για να δώσει απάντηση-κάτι που έχει γίνει-ήταν, είναι και θα είναι ένας:
Ο ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.
Επομένως, στο «Αρμα Πολιτών» δεν υπάρχουν θέσεις για «πράσινες», «μπλε», «κόκκινες», «πορτοκαλί» σημαίες.
ΤΟ «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΟΥΝ.
Το «Αρμα Πολιτών» πλέον, και με την επίσημα απόφαση του Αρείου Πάγου είναι πολιτικό κόμμα.
Είναι το πολιτικό κόμμα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας μας, από τα σπλάχνα του καταπιεσμένου αλλά ανυπόταχτου λαού μας…
Δεν θα υποσχεθούμε «λαγούς και πετραχήλια». Μην περιμένετε από εμάς να κάνουμε ό,τι έκαναν κάποιοι άλλοι, αλλά ούτε και ό,τι δεν έκαναν.
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ:
ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,
ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ , ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ , ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ.
ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΙΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ . ΩΣ ΕΔΩ .
ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ . ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.
Θα ταράξουμε το πολιτικό σκηνικό και ταυτόχρονα θα επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει να διαφυλάξουμε την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, που κάποιοι άλλοι την κλυδωνίζουν και επιχειρούν να την ακρωτηριάσουν.
Το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών» είναι εδώ…
Αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες και τους καλεί στον ΑΓΩΝΑ.
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
Το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ θα δρομολογήσει νέα οικονομική δομή στην Ελλάδα. Νέα αναπτυξιακή δυναμική. Στηριγμένη στην καλά αμειβόμενη εργασία. Και στην υγιή επιχειρηματικότητα της καινοτομίας.
Για το μέλλον, που αξίζει στα παιδιά μας, στις Νέες και τους Νέους μας…
Το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών» ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ , ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ, ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ.
Ένα κόμμα , που βάζει, πρώτα από όλα, την Πατρίδα, τη Δημοκρατία και τον απλό Έλληνα Πολίτη…
ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ.
Ένα Κόμμα , που θέλει μια Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά ικανή και εθνικά υπερήφανη…
Ένα Κόμμα για τον Έλληνα Πολίτη και τις ανάγκες του. Για την πρόοδο, την εργασία και την καταπολέμηση της ανεργίας. Για την κοινωνική ασφάλιση και το Σύστημα Υγείας για όλους. Για τον πολιτισμό και την ιστορία μας…
 Το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών» είναι εδώ…
Ένα Κίνημα, με την νεολαία μας όχι θεατή αλλά πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Με ουσιαστική Παιδεία. Υγιή Αθλητισμό. Δικαίωμα στην εργασία, στην δημιουργία, στην ζωή…
Ένα νέο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ , που προτεραιότητα έχει την ασφάλεια των πολιτών παντού. Και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους…
Το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών» θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον οικονομικό στραγγαλισμό των πολιτών και την αρπαγή του πλούτου της Πατρίδας μας. Θέλουμε απαλλαγή της χώρας από μέγα μέρος του συνολικού χρέους της. Απαλλαγή από το Μνημόνιο της υποτέλειας. Και διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων… Το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών» θα παλέψει για μια Ευρώπη χωρίς ληστεία του Νότου από τον Βορρά. Για μια δημοκρατική Ευρώπη των λαών και όχι των αδηφάγων τραπεζιτών…
Ένα Κίνημα, που θέλει την χώρα μας να δημιουργεί τις Ανεξάρτητες Οικονομικές Ζώνες, που δικαιούται στη θάλασσα. Να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο μας, τα νησιά μας, την Θράκη, την Μακεδονία και την Ήπειρό μας, από αμφισβητήσεις.
Ένα Κίνημα, που θέλει να συνεχισθεί δυνατά ο εθνικός αγώνας, για ανεξάρτητη, ενιαία, ευρωπαϊκή Κύπρο. Να μην αναγνωρίσει η χώρα μας τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ελληνικών μειονοτήτων παντού.
Ένα Κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια. Υπέρ των ήπιων μορφών παραγωγής ενέργειας. Και υπέρ της οικολογικά προστατευμένης διαχείρισης των αποβλήτων.
 Αυτό το Πολιτικό Κίνημα δημιουργήσαμε, Φίλες και Φίλοι…
Αυτό  το ΚΟΜΜΑ ξεκινάει απόψε τη δράση του…
Το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών»
Το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών» ήρθε, για να μείνει και να αγωνισθεί…
Για τις Νέες και τους Νέους μας, πρώτα από όλα. Που τους κλέψαμε το μέλλον. Και τους το χρωστάμε…
Για τους καταπιεζόμενους πολίτες, από την πολιτικά απαράδεκτη, οικονομικά αδιέξοδη και κοινωνικά διαλυτική πολιτική του Μνημονίου, της τρόϊκα και των διεθνών τοκογλύφων.
Για τους αγρότες παραγωγούς μας, που αφήνονται ανυπεράσπιστοι.
Για την υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα την μικρομεσαία, που την χτυπάνε από παντού και πάνε να την εξαφανίσουν.
Για την γυναίκα, μάνα και εργαζόμενη, που υποφέρει διπλά. Για την πολύτεκνη οικογένεια, που αξίζει τα πάντα. Και για τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία.
Για την επιστήμη, την έρευνα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την ιστορία μας και την ελληνική παιδεία…
 Φίλες και Φίλοι,
Το ξέρουμε, το περιμένουμε, ότι θα μας πούνε λαϊκιστές, που βγήκαμε στα κάγκελα και κραυγάζουμε, χωρίς θέσεις, χωρίς αποτελεσματικές προτάσεις, για έξοδο της χώρας από την κρίση και για ρεαλιστικές προοπτικές.
Μπερδεύουν τον ρεαλισμό με την ηττοπάθεια. Και το λαϊκισμό με τη δίκαιη αγανάκτηση.
Θα τους απογοητεύσουμε.
Ακριβώς επειδή ούτε ηττοπαθείς ούτε λαϊκιστές είμαστε, γι αυτό δεν στοιχιζόμαστε ούτε πίσω από την κυβερνητική πολιτική της υποτέλειας ούτε πίσω από τα «ναι μεν αλλά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακριβώς επειδή δεν είμαστε ούτε ηττοπαθείς ούτε λαϊκιστές και επειδή δεν συμφωνούμε με αυτές τις πρακτικές, γι’ αυτό δημιουργήσαμε το νέο «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών».
Που δεν θέλει τις παλαιοκομματικές περιχαρακώσεις. Αλλά την ενωτική δράση των ανεξάρτητων πολιτών.
Για αυτό είναι εδώ… το ««Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών»»
Θα τους απογοητεύσουμε. Και θέσεις σοβαρές και προτάσεις αποτελεσματικές έχουμε και θα τις παλέψουμε.
Περιληπτικά θα τις βρείτε στο dvd που είναι στην διάθεσή σας εδώ. Και με λεπτομέρειες θα τις βρείτε, από αύριο στο site του Κινήματός μας.
Λοιπόν, εμείς θέλουμε, προτείνουμε και θα παλέψουμε :
-       Απαλλαγή από το Μνημόνιο, με αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας, το ταχύτερο, με ευνοϊκούς όρους. Γίνεται.
-       Τιμωρία των ενόχων, για παράνομα δάνεια και συμβάσεις προμηθειών. Και απαλλαγή μας από παράνομα χρέη. Γίνεται.
-       Αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με ανεξαρτησία των τριών βασικών λειτουργιών του πολιτεύματος, κατάργηση του επαγγελματία πολιτικού και του πελατειακού κράτους. Γίνεται.
-        Επανακαθορισμό της θέσης μας, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, που είναι σε κρίση, στην Ευρώπη ευρύτερα και στον κόσμο. Και υπεράσπιση των πάγιων εθνικών μας δικαίων. Γίνεται.
-       Σημαντικότατη μείωση της ανεργίας, με κοινωνική εργασία μεγάλου μέρους των ανέργων, μέχρι η ανάπτυξη να ξαναπάρει μπροστά. Γίνεται.
-       Καταγγελία της ευρωσυμφωνίας «Δουβλίνο 2» και ξεκαθάρισμα του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, με αποφασιστικά μέτρα. Γίνεται.
-       Αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, με κύρια φροντίδα στον πρωτογενή τομέα και εξυγίανση του δευτερογενούς και του τριτογενούς. Γίνεται.
-       Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, για τους πολίτες και τις υγιείς επιχειρήσεις. Και ενίσχυση της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας των νέων. Γίνεται.
-       Σπάσιμο των καρτέλ και της ακρίβειας, με δημόσιους πυλώνες στο τραπεζικό σύστημα και στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και της αγοράς. Γίνεται.
-       Καμιά εκποίηση δημόσιας περιουσίας και ανάκτηση δημόσιας ιδιοκτησίας σε όλες τις δομές στρατηγικής σημασίας. Γίνεται.
-       Επιτελικό κράτος και ουσιαστική ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων, με ταυτόχρονη εξυγίανση και έξοδό τους από τον φαύλο πελατειακό κύκλο. Γίνεται.
-       Σταθερά Συστήματα Παιδείας και Υγείας, δημόσια και δωρεάν, με υπόβαθρο τον υγιή Αθλητισμό, παροχή ίσως ευκαιριών στην γνώση και την εργασία και υποχρέωση ποιοτικής υγειονομικής φροντίδας για όλους. Γίνεται.
-       Οικολογική ευαισθησία, σε όλες τις δράσεις κράτους και πολιτών, μακριά από πυρηνικούς κινδύνους και ποικιλόμορφες ρυπάνσεις.
Για όλους αυτούς του λόγους, εκτιμούμε, και επαναλαμβάνουμε ότι η λύση είναι μία και μόνη: ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Και την επόμενη ημέρα, συνεργασία, όλων όσοι πιστέψουν και συμφωνήσουν σε βασικές αρχές για τη σωτηρία της χώρας.

*ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
 
Πηγή:  PRESS-GR

Πρόταση ψηφίσματος για άμεση πληρωμή ροδακίνων απο τον ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ και την Δημοτική Παράταξη ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ

 

ΓΑΤΟΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ  ΣΤΙΣ 31-4-2011 ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΙΔΗΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ  ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, 15 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ...
 
 
Πρόταση ψηφίσματος για την ΑΜΕΣΗ πληρωμή των παραγωγών ροδακίνων, κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας, ο επικεφαλής και οι σύμβουλοι του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ. Ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, εισηγούμενος την πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε το πρόβλημα επιβίωσης
που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας και την ανάγκη να «πιέσει» ο Δήμος Σκύδρας την κυβέρνηση, να πληρωθούν οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου.

Στην πρόταση ψηφίσματος αναφέρονται τα εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας καταγγέλλει την κοροϊδία και τις παλινωδίες της κυβέρνησης η οποία δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδακίνων, δίνοντας δάνεια στους μεταποιητές με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου.
Σήμερα 7 βιομηχανίες μεταποίησης χρωστούν περίπου 15 εκατ ευρω.
Χιλιάδες είναι οι απλήρωτοι παραγωγοί οι οποίοι κυριολεκτικά αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες για την επιβίωση τους.
Κομμένοι λογαριασμοί του ρεύματος, του τηλεφώνου ,περικοπές στα τρόφιμα και τεράστια προβλήματα με παιδιά αγροτών που σπουδάζουν είναι τα αποτελέσματα της μη πληρωμής των παραγωγών.
Πολλοί παραγωγοί είναι απλήρωτοι και για την παραγωγή του 2009.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης πριν 1,5 μήνα δεσμεύτηκε ότι οι αγρότες θα πληρωθούν ΑΜΕΣΑ
Δυστυχώς 1,5 μήνα αργότερα και η κοροϊδία συνεχίζεται
Κύριε Πρωθυπουργέ
Οι πολίτες στον Δήμο Σκύδρας είναι κατά βάσει παραγωγοί ροδάκινων και είναι απλήρωτοι.
Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
Ο εμπορικός κόσμος βυθίζεται σε οικονομικό τέλμα.
Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο γιατί οι αγρότες δεν έχουν λεφτά να ψωνίσουν.
Ο Δήμος Σκύδρας βυθίζεται στην φτώχεια.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Σας ζητούμε να δώσετε λύση στο πρόβλημα επιβίωσης του Δήμου Σκύδρας που όμως είναι πρόβλημα και δυο νομών. Της Πέλλας και της Ημαθίας.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
του συνδυασμού «ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΩΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΔΟΥ ΦΡΟΣΩ
ΜΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΚΕΛΙΔΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
ΑΛΑΤΖΑΣ ΣΑΒΒΑΣ

Την άμεση παρέμβαση του Κ. Σκανδαλίδη για την πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Σκύδρας

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011



Ο Δήμαρχος Σκύδρας κ. Χοϊδης Γεώργιος μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Μενηίδος και αγρότες του Δήμου Σκύδρας και θέλοντας να δηλώσει τη συμπαράσταση του Δήμου στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής μας, απέστειλε έγγραφο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της πληρωμής της παραγωγής του 2010. Η επιστολή του Δημάρχου αναφέρει:.. 

...«Κύριε Υπουργέ, επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής μας οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη από κάποιους βιομηχάνους – μεταποιητές την παραγωγή του 2010

Πρόσχημα αυτών είναι ότι δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη το ΦΠΑ και ότι δυσκολεύονται να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τους παραγωγούς

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο γιατί έχει ξεκινήσει ήδη η νέα καλλιεργητική περίοδος και καταβάλλονται κάποια έξοδα για φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαια κίνησης κλπ. 

Ειδικά στις δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζουμε με την αύξηση στις τιμές των ειδών διαβίωσης καθώς και στα καύσιμα, καταλαβαίνετε σε πόσο δύσκολη θέση είναι οι αγρότες της περιοχής μας

Παρακαλούμε λοιπόν να κάνετε και εσείς ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να εξοφλήσουν άμεσα οι βιομήχανοι τις οφειλές που έχουν προς τους παραγωγούς μας».
Πηγή: karatzova.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου