Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Η μεγάλη καρδιά της μητέρας

 

Ένα σπάνιο στα παγκόσμια χρονικά περιστατικό συνέβη στην Ελλάδα. Γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι
Πριν επτά χρόνια είχε περάσει μια σκληρή δοκιμασία και αφού βγήκε νικήτρια, τη Δευτέρα (18/04) έφερε στη ζωή ένα υγιέστατο αγοράκι.
Ο λόγος για μια 38χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και στις 8 το πρωί γέννησε στο Μαιευτήριο "ΡΕΑ". Το νεογνό έχει βάρος 2.800 γραμμάρια.
"Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα και από τις σπάνιες στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά. Η ευτυχισμένη μητέρα αποτελεί το πρώτο περιστατικό του οποίου όλη η διαδικασία (μεταμόσχευση καρδιάς, κύηση και τοκετός) έγινε στην Ελλάδα", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.



Η μητέρα υπεβλήθη σε επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς το 2004 στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" με ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας και βαρείας καρδιακής ανεπάρκειας.

Πηγή: News247

Συμφωνία στρατωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας!

<> 
ImageΕκτύπωση E-mail
18-04-2011
Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κίνας υπογράφεται εντός των ημερών. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες ήρθε στην Ελλάδα και θα παραμείνει μέχρι τις 20 Απριλίου εξαμελής Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με επικεφαλής  το Στρατηγό Liu Chengjun η οποία πρόκειται να υπογράψει την σχετική συμφωνία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι "Σκοπός της επίσκεψης πέρα από την υπογραφή του Προγράμματος είναι και η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε σε νέους τομείς". Η Κίνα ενδιαφέρεται να αναπτύξει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και μάλιστα προσφέρει άφθονη χρηματοδότηση σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία στοχεύει. Παλαιότερα είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα τροχαίου υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων προσφέροντας φορτηγά με τεχνογνωσία πυο είχε αγοράσει από την αυστριακή Στάγιερ και την γερμανική Μερσεντές, με κόστος το 1/5 των δυτικών οχημάτων και εξασφαλισμένη υποστήριξη με εργοστάσιο που σκόπευαν να κατασκευάσουν στην Ελλάδα (πριν τεθεί θέμα αποκρατικοποίησης της ΕΛΒΟ).
Υπάρχει ενδιαφέρον και για κάποια προγράμματα όπως εκσυγχρονισμός των RM-70 με ένα πακέτο που δίνει στην ρουκέτα των 122 χλστ., κατά τους Κινέζους, ακτίνα δράσης 50 χλμ.
Στην γειτονική Τουρκία, οι Κινέζοι έχουν επιτύχει υψηλού βαθμού διείσδυση, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια οι σχέσεις είναι "παγωμένες" λόγω τουρκικής στήριξης στους Ουιγούρους. Πάντως έχουν πουλήσει τις ρουκέτες μεγάλου βεληνενούς WS-1 που είναι εγκατεστημένες στο νησί της Ίμβρου.
Πριν δύο χρόνια είχαν έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα να αγοράσει για λογαρισμό της Κύπρου αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ., αλλά για διάφορους λόγους το πρόγραμμα δεν προχώρησε.

Οι Κινέζοι προτίθενται να επενδύσουν σε μια σειρά από μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως ο εμπορευματικός σταθμός του Θριασίου Πεδίου, η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Ικόνιο με το Θριάσιο, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η εκμετάλλευση σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και σε άλλα λιμάνια της χώρας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου), η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ο τουρισμός, η κατασκευή και εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλλι στην Κρήτη και άλλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, είναι μερικά από αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουν και την ατάθεση πρότασης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση Βνειζέλου-Τζάο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το γεγονός ότι διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία ακριβώς επάνω σε τρία λιμάνια (Ελευσίνα, Λαύριο και Αίγιο) είναι κάτι που έχει κινήσει το ενδιαφέρον τους. 
Πάντως, το κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τελευταία ανακινήθηκε με την επίσκεψη Παμπούκη στο Πεκίνο και το project της ΕΥΔΑΠ στο μ.κ. της οποίας ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, εν τούτοις αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να ατονίσει σύντομα, καθώς η μεν επένδυση της COSCO αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ελληνικό περιβάλλον, αλλά και με τον κινεζικό μάνατζμεντ, η δε τρόϊκα είναι άκρως αρνητική στις κινεζικές επενδύσεις...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο Σημίτης στρώνει τον δρόμο στην κυβέρνηση για την αναδιάρθωση;

 



Κάτι “βρομάει” με την περίεργη αυτή καταιγίδα νέων περί αναδιάρθρωσης, φημών περί χρεοκοπίας ελεγχόμενης, για επανεκίνηση της οικονομίας, νέο σχέδιο για την Ελλάδα και άλλα πολλά.
Κυρίως η λέξη αναδιάρθρωση, που ήταν ταμπού πριν μερικές εβδομάδες φοριέται τόσο πολύ, όσο και πέρυσι την ίδια εποχή που όλοι μιλούσαν για το ΔΝΤ, το συνηθίσαμε τόσο που όταν μας το φόρεσαν καπέλο, ούτε καν αντιδράσαμε.
Ετσι, λοιπόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η παρέμβαση του Κ. Σημίτη δεν ήταν τυχαία. Πολλοί αναρωτιούνται αν ο πρώην πρωθυπουργός λειτούργησε σαν “λαγός” του κ. Παπανδρέου, αν το σενάριό του περί αναδιάρθρωσης βόλεψε την κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει τον τρόπο να μας πει ότι η πολιτική του Μνημονίου απέτυχε.
Οσο κι αν προσπαθούν κάποιοι παπαγάλοι στην τηλεόραση να μας πείσουν ότι υπάρχει ενόχληση για τον κ. Σημίτη, ότι το Μαξίμου είναι δυσαρεστημένο και δηλώνει ότι αυτό αποφασίζει, φαίνεται ότι κάτι “βρομάει”.
Οταν βγαίνει ένας πρώην πρωθυπουργός και δηλώνει ευθαρσώς ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση, όταν πέφτουν βροχή οι δηλώσεις από το εξωτερικό, από φίλους και συμμάχους, που ζητούν αναδιάρθρωση, όταν φημολογείται ότι υπουργός της κυβέρνησης έχει κάνει δηλώσεις στο Reuters για το ίδιο θέμα, κι όταν οι αγορές έχουν προεξοφλήσει κάτι τέτοιο εκτινάσσοντας τα spreads σε ύψη ρεκόρ, τότε κάτι τρέχει.
Είναι πιο εύκολο για μα κυβέρνηση να υπογράψει μια χρεοκοπία με τη φενάκη της αναδιάρθρωσης όταν ο κόσμος θα έχει συνηθίσει στην ορολογία.
Δυστυχώς φοβούμαστε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει ότι είναι να κάνει εδώ και καιρό. Έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες τη συζήτηση. Δε μπορεί όμως επίσημα να αποδεχθεί ότι απέτυχε παταγωδώς. Ότι το βούλιαξε το καράβι στο παγόβουνο του Μνημονίου. Διότι αν το πει αυτό, τότε παραδέχεται όσα υποστηρίζει τόσους μήνες ο Αντ. Σαμαράς αλλά και πολλοί άλλοι που έβλεπαν τα αδιέξοδα.
Όπως γράφαμε και πρόσφατα, μετά το Πάσχα ότι είναι να γίνει θα γίνει με τελικό χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο. Σίγουρα, πάντως, πριν το καλοκαίρι τα πάντα θα έχουν αλλάξει, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Διότι ακόμη κι αν αλλάξεις την ονομασία της χρεοκοπίας, ακόμη κι αν βαφτίσεις το κρέας ψάρι, όταν ο κόσμος σε πάρει χαμπάρι, τότε δε γλιτώνεις.

Πηγή:  ANTINEWS

Ο τουρκολάγνος Θεόδωρος Πάγκαλος... - Τον "αποκήρυξε" και η γυναίκα του!


Εκτύπωση E-mail
18-04-2011 
Και ... τουρκολάγνος μας προέκυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος από την Κωνσταντινούπολη, όπως μας ενημερώνει η Χουριέτ, αναλύθηκε σε ύμνους για την Τουρκία και σε ύβρεις κατά της Ελλάδας. Είπε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και χαραμοφάηδες και οι Τούρκοι εργατικοί και έθνος με εμπιιστοσύνη στον εαυτό του!
Αυτό σε συνέχεια της δήλωσής του ότι τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι αντιπαραγωγικοί. Προφανώς στεναχωριέται κάθε φορά που οι Έλληνες πιλότοι "ρίχνουν ξύλο" στους ... "παραγωγικούς" Τούρκους ομολόγους τους!
O Πάγκαλος μιλώντας στην εφημερίδα τόνισε, " οικονομικά και πολιτικά βλέπω την Τουρκία ισχυρή. Οι άνθρωποι έχουν επιτυχίες γι'αυτό είναι χαρούμενοι και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Όταν οι Τούρκοι δούλευαν εμείς τεμπελιάζαμε. Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού". Γι'αυτο και η τουρκική εφημερίδα έχει τίτλο " ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας!"
Επίσης είπε τα καλύτερα για το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας και μιλώντας απαξιωτικά το το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δήλωσε ότι "Μετά την αγορά της Finansbank κάποιοι εθνικιστές στην Ελλάδα ενοχλήθηκαν. Αλλά σήμερα η Finansbak είναι μια επο τις πιο πετυχημένες επενδύσεις. Οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες, αν πάρουν ως παράδειγμα τις τούρκικες, θα συμμαζευτούν"!
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης οτι δεν βλέπει καμία διαφορά στους χαρακτήρες των Ελλήνων και των Τούρκων αλλα ούτε και στην μεφάνιση τους. "Για παράδειγμα σήμερα επισκέφθηκα το Πατριαρχείο. Εκεί είδα κάποιους νέους. Νόμισα οτι είναι Έλληνες κια άρχισα να τους μιλώ στα ελληνικά και είδα οτι δεν με κατάλαβαν. Μετά που είπαν οτι είναι Τούρκοι που ήρθαν να ξεναγηθούν στο Πατριαρχείο." Είναι πλήρως συντεταγμένος στην οθωμανική γραμμή Νταβούτογλου απ'ότι διαπιστώνουμε...
Πρακτικά, η θέση Πάγκαλου αυτή είναι και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι να βγει κάποιος και να ανασκευάσει τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Κατόπιν αυτών θεωρούμε ότι είναι λογικό η σύζυγός του Χριστίνα Χριστοφάκη  να θεωρεί "Απαξιωτικό" να την αποκαλούν με το επώνυμο του συζύγου της και όποιος τολμά να την λέει "κυρία Παγκάλου" θα έχει να κάνει πλέον με τη δικαιοσύνη και ίσως και με τον Κορυδαλλό.
Σύμφωνα με την αγωγή της, η κυρία Χριστοφάκη, θεωρεί απαξιωτικό να την ονομάζουν με το επώνυμο του αντιπροέδρου-συζύγου της, δηλαδή Παγκάλου, καθώς κρίνει ότι αναφέρθηκε σκόπιμα, με σκοπό να την απαξιώσει: «Η εναγόμενη επιχειρεί με ειρωνικό τρόπο να με ταυτίσει με τον σύζυγό μου και τις πολιτικές του επιλογές, θίγοντας έτσι την εν γένει προσωπικότητά μου», λέει χαρακτηριστικά.

«Ακόμα η εναγόμενη επιχείρησε να ταυτίσει τις επιλογές και τις ενέργειές μου με αυτές του συζύγου μου Θεόδωρου Πάγκαλου με τελικό σκοπό να πλήξει βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου και να αμαυρώσει την εικόνα μου ως πολιτικού προσώπου που ασχολείται με τα κοινά του τόπου του».
Η σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κατέθεσε αγωγή κατά κατοίκου της Κερατέας επειδή την αποκάλεσε «κυρία Παγκάλου» και ζητεί την προσωπική της κράτηση για 12 μήνες και το ποσό των 300.000 ως ηθική αποζημίωση.

Συγκεκριμένα η Χριστίνα Χριστοφάκη προσέφυγε στην δικαιοσύνη κατά της Ελευθερίας Ψυχογιού, επειδή η τελευταία σε δημόσια εμφάνισή της στην εκπομπή «Αλ Τσαντίρ Νιουζ» του Λάκη Λαζόπουλου την ονόμασε με το επώνυμο Θεόδωρου Πάγκαλου.
Συμφωνούμε απόλυτα μαζί της. Εμείς, και πατέρας μας να ήταν, θα ψάχναμε για να μας υιοθετήσουν! 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Προειδοποίηση και για τις ΗΠΑ

Την αντίδραση του Λευκού Οίκου προκάλεσε o οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's. Μείωση την εκτίμηση για το αξιόχρεο των ΗΠΑ, μετά τη διαμάχη Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό. Διατηρείται στο "ΑΑΑ" η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
Ο οίκος αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών Standard&Poor's μείωσε από σήμερα την εκτίμησή του για το αξιόχρεο των ΗΠΑ, επικαλούμενος τον "πραγματικό κίνδυνο που υφίσταται πλέον οι υπεύθυνοι για την πολιτική στις ΗΠΑ να μην καταλήξουν σε συμφωνία για τη συρρίκνωση του μεγάλου δημόσιου ελλείμματος".
Ο οίκος διατηρεί στη βαθμίδα "ΑΑΑ" την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι "οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμα εξηγήσει πώς σχεδιάζουν στην πράξη να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πιέσεις πάνω στο δημόσιο έλλειμμα".
Ο ίδιος οίκος αναφέρει ρητά, πλέον, ότι "υπάρχει μία στις τρείς πιθανότητες" μέσα στην ερχόμενη διετία "να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών".
"Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έναντι των εταίρων τους στην αξιολόγηση ΑΑΑ υποχρέωση να θεωρήσουν τα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματά τους και το αυξανόμενο μη-αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου, αλλά και επειδή ο δρόμος γιά να αντιμετωπιστούν αμφότερα δεν είναι σαφής σε εμάς έως τώρα, αναθεωρούμε την προοπτική μας γιά την μακροπρόθεσμη αξιολόγησή μας γιά το προφίλ της αμερικανικής οικονομίας--από 'σταθερό', που ήταν, σε 'αρνητικό'", ανέφερε.
Οι αποτιμήσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η νέα εκτίμηση για την αμερικανική οικονομία από την Standard&Poor's. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διευρύνθηκαν οι απώλειες, ενώ ανακόπηκε η ανοδική πορεία του δολαρίου έναντι του ευρώ.
"Οι τίτλοι του θέματος έχουν την ισχύ ενός σοκ πάνω στις αξίες. Η αρχική αντίδραση είναι ότι, "όλα αυτά ζημίωσαν τα περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται σε δολάρια σε όλο το μήκος του πίνακα (αξιών) που κοιτούν οι αγορές", τόνισε ο κ. Λου Μπράϊεν, που εκπονεί τη στρατηγική του οίκου επενδύσεων του Σικάγου, DRW.
Το εξέχον δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε ένα ποσοστό 60% την επαύριον της οικονομικής κρίσης της τριετίας 2007-2009, με αποτέλεσμα φέτος το έλλειμμα στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό να έχει ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ βαίνει αυξανόμενο.
Την ίδια στιγμή, το σωρευτικό έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο Κογκρέσο, στο επίπεδο των 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε μία πρώτη αντίδραση του, το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον τόνισε ότι "ο οίκος Standard&Poor's υποτίμησε την ικανότητα των μελών του Κογκρέσου, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, που τίθενται στο δημοσιονομικό τομέα".

Πηγή: News247

"Τρέχουν" οι µίνι επαγγελµατίες οπλίτες

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

ΓΑΤΟΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 15%.


Άρχισαν «προεγγραφές» στα στρατόπεδα µε εντολή του υπουργείου
 
«Προεγγραφές» στρατευµένων στον νέο θεσµό των Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών έχουν αρχίσει στα στρατόπεδα και των τριών κλάδων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον στους νέους. Πρόκειται για µια νέα κατηγορία µίνι επαγγελµατιών οπλιτών, για τους οποίους ο νόµος ουσιαστικά προβλέπει παράταση της στρατιωτικής θητείας από 6 µήνες έως και 3 χρόνια µετά την απόλυση και οι οποίοι θα λαµβάνουν... 


...σύµφωνα µε πηγή του υπουργείου Αµυνας, µια «ειδική παροχή» περίπου 700 ευρώ τον µήνα. Πηγή του υπουργείου είπε ότι οι προσλήψεις των πρώτων Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών (ΕΕΦΟΠ) σχεδιάζονται για φέτος – τα επιτελεία πάντως είναι πιο συγκρατηµένα... Ηδη µε υπουργική απόφαση καθορίστηκαν τα προσόντα, η διαδικασία πρόσληψης, οι µεταθέσεις, οι άδειες κ.λπ.,ενώ ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «µε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και Αµυνας, η οποία βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, θα καθορισθούν σύντοµα οι παροχές τους».


ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Εκτός των υπηρετούντων µπορούν να ενταχθούν στον θεσµό και εκπληρώσαντες τη θητεία τους µέχρι 3 χρόνια από την απόλυσή τους και έως 30 ετών. Θα υπηρετούν δε και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν ελληνικές στρατιωτικές αποστολές. Πρέπει να είναι κατηγορίας Ικανότητας «Ι 1» ή «Ι 2», να έχουν ύψος πάνω από 1,65 µ., να µην έχουν καταδικαστεί κ.λπ. Οι θέσεις θα προκηρύσσονται ανά έτος και ειδικότητα, και οι νέοι θα δηλώνουν πόσα 6µηνα θα µείνουν. 

Η επιλογή θα γίνεται µε βάσητον χρόνο στην ειδικότητα. Η άδεια είναι 20 ηµέρες το 6µηνο, ενώ κατά τα άλλα έχουν υποχρεώσεις και δικαιώµατα οπλιτών θητείας. Αν πετύχουν σε διαγωνισµό για το ∆ηµόσιο µπορούν να διακόψουν. Στην απόφαση δεν ξεκαθαρίζεται το συνταξιοδοτικό καθεστώς.


ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΠΟΠ


Πάντως οι ΕΕΦΟΠ αναµένεται να αποτελέσουν µελλοντικά µεγάλη µερίδα «επαγγελµατιών» στρατιωτών καθώς, όπως αφήνεται να εννοηθεί, η κατηγορία αυτή θα αντικαταστήσει σταδιακά και σε µεγάλο βαθµό τον υπάρχοντα θεσµό των ΕΠΟΠ. Οι τελευταίοι, όπως έχει πει ο υπουργός, θα προσλαµβάνονται µόνο για απολύτως απαραίτητες ειδικότητες «πρώτης γραµµής» ή θέσεις υψηλής τεχνικής και τεχνολογικής κατάρτισης. Το «κλειδί» φαίνεται να είναι το γεγονός ότι οι ΕΠΟΠ προσλαµβάνονται µε αρχικό µισθό περίπου 900-1.000 ευρώ υποχρεωτικά για 7 χρόνια, ενώ στη συνέχεια σχεδόν το 95% εξ αυτών µονιµοποιείται (φεύγουν µόνο όσοι θέλουν ή όσοι κριθούν, βάσει νόµου, ακατάλληλοι). Με τους ΕΕΦΟΠ η δαπάνη θα είναι µικρότερη και χωρίς δέσµευση για το µέλλον. Πάντως για τους υπηρετούντες σήµερα ΕΠΟΠ «δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτηµα απόλυσης», διαβεβαίωσε εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Πηγή: karatzova.com

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Χρειάζεται κοινωνική συναίνεση

Koινωνική συναίνεση ζήτησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης με συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του flash, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας και να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

ΓΑΤΟΣ: ΔΗΛΑΔΗ, ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.
 

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια παραγωγική οικονομία εάν δεν υπάρξει ένα σχέδιο και μια συμφωνία με τις παραγωγικές τάξεις», δήλωσε για να προσθέσει πως «Χρειάζεται μια συμφωνία με όλους τους πολίτες της χώρας ώστε να ενισχύσουμε τώρα εκείνες τις μορφές της οικονομικής ανάπτυξης που προωθούν την απασχόληση και την ευημερία».
Όσον αφορά στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα χαρακτήρισε αποπροσανατολιστικά και τους απέδωσε ότι δημιουργούν αρνητική ψυχολογία στο εσωτερικό της χώρας.
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Κ. Σημίτη, περί ανάγκης άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, τόνισε πως “ Ο κ. Σημίτης είναι ένας έμπειρος πολιτικός. Έχει τους λόγους του που το διατυπώνει δημόσια. Άλλωστε, το δικαιολογεί κιόλας. Πιστεύει ότι πρέπει να το κάνουμε γρήγορα για να οδηγηθούμε σε έξοδο από αυτή την κατάσταση. Είναι μια γνώμη που εκφράζεται από την πλευρά του”


Πηγή:  Enet.gr

ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1200 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ!

Από το : Εγκληματικότητα
Ένας από τους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ κατά την επέμβαση του στην Λιβύη ήταν να δημιουργηθούν ζώνες προστασίας των αμάχων. Αυτή είναι μια πάγια τακτική σχεδόν σε όλους τους πολέμους. Το έχουμε ακούσει να παρουσιάζεται...
ως αίτημα όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων, του ΟΗΕ, στο ΙΡΑΚ, στο Αφγανιστάν, στο Σουδάν, στην Λιβύη, στο Νταρφούρ, στο Κόσοβο, γενικά σε κάθε εμπόλεμη ζώνη.
Σε κάθε πολεμικό μέτωπο ένα από τα πρώτα ζητούμενα είναι η προστασία και η ασφαλείς πρόσβαση στα νοσοκομεία.
Θα μου πεις τι σχέση έχει το Νταφούρ, με την πλατεία ομονοίας.
Να πω την αλήθεια δεν πίστευα να έχουν καμιά σχέση.
Άλλαξα όμως γνώμη όταν .....μου ήρθε ένα ενημερωτικό εμέηλ, από το γραφείο του συμπαθέστατου βουλευτή, και συμπατριώτη, Μίμη Ανδρουλάκη.
Γαμώ την ατυχία μου γαμώ (Όπως θα έλεγε και Μαλβίνα Κάραλη, αν ζούσε)
Τι είναι λοιπόν αυτό που με ενημερώνει με το Εμέηλ του ο Μέγας, Μίκης Ανδρουλάκης!!!
Με ενημερώνει ότι έχει καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό δημόσιας τάξης, με θέμα, άκουσον, άκουσον,… την δημιουργία ασφαλούς ζώνης προστασίας γύρω από την ομόνοια και ιδιαίτερα το ΓΝΑ Πολυκλινική.
Ακριβώς αγαπητοί συμπατριώτες. Ακριβώς. Το Ελληνικό Κράτος, το κυρίαρχο Ελληνικό Κράτος, δεν έχει υπό τον έλεγχο του, εν έτη 2011, την περιοχή γύρω από την πλατεία Ομόνοιας, η οποία βρίσκεται μόλις 1200 μέτρα από την Βουλή των Ελλήνων.
Όταν διάβασα της τρεις πρώτες λέξεις από το εμέηλ του Μίκη Ανδρουλάκη (ασφαλής ζώνη προστασίας….. Κτλ κτλ ) λέω μέσα μου, έτσι όπως είναι αριστερός ο Μίκης, η για τους άμαχους του Νταφούρ ενδιαφέρεται, η για την καρέτα καρέτα.
Που να σκεφτώ ότι η στο κέντρο της Ελλάδος, έχει ανάγκη ζωνών ασφαλείας!!!!
Δεν λέω, ξέρω, έχουμε, προβλήματα με την ΑΟΖ. (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη)
Και καλά, στην περίπτωση της ΑΟΖ φταίει η Τουρκία και δεν ασκούμε πλήρως ως Κράτος τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Και καλά, εξ αιτίας του μνημονίου, χάσαμε ακόμη λίγη κυριαρχία, λόγο των κακών οικονομικών μας.
Όμως, στην πλατεία Ομόνοιας, …….1200 μέτρα από την βουλή,…… μπροστά από ένα κεντρικό Νοσοκομείο, τι φταίει εδώ; Και ποιοί είναι οι επιτιθέμενοι, ποιοί οι αμυνόμενοι; … Γιατί χρειάζεται να γίνει ζώνη; Και……. θα έρθουν και κυανόκρανοι;
Προσέξτε, ζητάει Έλληνας βουλευτής να γίνει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από ένα νοσοκομείο, 1200 μέτρα από την Βουλή.
Δυστυχώς. Δυστυχώς. Κάθε μέρα που περνά, απλός πιστοποιεί ότι η μπάλα χάθηκε. Η λογική χάθηκε. Το μέτρο χάθηκε.
Δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο αν ακούσω ότι ψηφίζετε νόμος που θα ρυθμίσει σε ποιους δημόσιους δρόμους της Αθήνας, επιτρέπεται το Δημόσιο κατούρημα , και σε ποιους απαγορεύετε.
Αρέσκεται πολύ ο συμπαθέστατος Μίκης Ανδρουλάκης να αναφέρεται στους αρχαίους, όμως αν στην θέση του, ήταν ο Σωκράτης, αντί να κατέθετε ερώτημα στην βουλή, θα έπινε το κώνειο, μόλις διαπίστωνε τα χάλια της Αθήνας.
Και που ‘σαι ακόμα !!!

Το δικό μου ερώτημα είναι:
Πρέπει να πληρώνομαι κάποιον βουλευτή 4000 ευρώ τον μήνα για να καταθέσει αυτήν την ερώτηση στην βουλή; Δεν θα μπορούσε να την καταθέσει και ο περιπτεράς της Ομόνοιας;:

Σε εξηγήσεις καλεί τη Siemens, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης

Εκτύπωση E-mail
Eλλάδα: Σε εξηγήσεις καλεί τη Siemens, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης
Έγγραφο στη Siemens απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, με το οποίο την καλεί να παράσχει εξηγήσεις, ενόψει "της διερευνώμενης επιβολής κατά νόμο διοικητικών κυρώσεων σε βάρος της".
   Η παροχή εξηγήσεων αφορά παραβάσεις που αποδίδονται στη Siemens A.E. με αποφάσεις της Γερμανικής Δικαιοσύνης και για τις οποίες έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας μας.
    Στην κλήση, που επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή, τάσσεται η προβλεπόμενη από το νόμο σύντομη προθεσμία για την παροχή εξηγήσεων ενώπιον των γενικών γραμματέων Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιάννη Ιωαννίδη και Εμπορίου κ. Στέφανου Κομνηνού.
    Την ενέργειά του αυτή ο κ. Καστανίδης την είχε προαναγγείλει στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011.

Πηγή:  E-typos

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 2,83% ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

 
Μέσα στο τρέχον οικονομικό κλίμα, με τα σενάρια να συνεχίζονται για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - τα οποία η κυβέρνηση διαψεύδει το ένα μετά το άλλο - η αγορά στην Αθήνα βρίσκεται σε πτωτική τροχιά σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα. Παράλληλα, την ανοδική της πορεία συνεχίζει η...
επιτοκιακή ψαλίδα των ελληνικών 10ετών κρατικών τίτλων, με το σπρεντ να «αγγίζει» τις 1.150 μονάδες βάσης.
Το κλίμα στην Αθήνα επηρεάστηκε και από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, την οποία παρουσίασε το μεσημέρι ο Γ. Προβόπουλος, και η οποία προβλέπει ύφεση στο 3% και άνοδο της ανεργίας έως και το 15% φέτος.
Ο κ. Προβόπουλος ωστόσο τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της αναθεώρησης ελληνικού χρέους.
Τελικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.427,49 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,83%. Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,51 εκατ. ευρώ, με τον κλάδο των τραπεζών να δέχεται ισχυρές πιέσεις (-5,67%).
Μόλις 29 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ 124 υποχώρησαν και 37 παρέμειναν αμετάβλητες.

Προς αρχική συμφωνία για την πυραυλική άμυνα Ρωσία, ΝΑΤΟ



Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα συμφωνήσουν τον Ιούνιο σε ένα προσχέδιο για τη συνεργασία τους στο θέμα της πυραυλικής άμυνας, όπως δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ραγκόζιν.
Σε μία σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Λισαβόνα οι δύο πλευρές είχαν δεσμευθεί να συνεργαστούν γι' αυτό το θέμα δημιουργώντας «μία περιεκτική κοινή ανάλυση του μελλοντικού πλαισίου συνεργασίας για την πυραυλική άμυνα».
Ο Ραγκόζιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το κείμενο θα είναι έτοιμο» πριν τον επόμενο γύρο των προγραμματισμένων συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στις 9 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ο Ραγκόζιν, που είναι και ο βασικός διαπραγματευτής της Μόσχας για την πυραυλική άμυνα, πρόσθεσε ότι η χώρα του ζητεί «νομικές εγγυήσεις» σχετικά με την πλήρη εμπλοκή της στο σχεδιασμό του συστήματος, αλλά και για το γεγονός ότι αυτό δεν θα στοχεύει στη Ρωσία.
Η Ρωσία είχε στο παρελθόν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις σχετικά με το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν συστήματα αναχαίτισης πυραύλων στην Πολωνία και συστήματα ραντάρ στην Τσεχία, κρίνοντας αυτές τις κινήσεις εχθρικές προς την ίδια. Πλέον αυτά τα σχέδια έχουν εγκαταλειφθεί.
Ο πρεσβευτής επανέλαβε άλλωστε τις επικρίσεις της Ρωσίας όσον αφορά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Δήλωσε ότι εξαιτίας του πολέμου αυτού οι ευρωπαϊκές χώρες «χάνουν το ενδιαφέρον τους» για άλλα θέματα όπως η πυραυλική άμυνα, υπονοώντας ότι έχουν αφήσει τη Ρωσία να διαπραγματεύεται μόνη της με τις ΗΠΑ.
Ο Ραγκόζιν επεσήμανε επίσης ότι η αναταραχή στη Λιβύη έχει έμμεσο αντίκτυπο στο σχεδιασμό της πυραυλικής άμυνας, καθώς αυξάνει την απειλή μίας ισλαμιστικής επίθεσης στα νότια σύνορα της Ευρώπης.
«Οποιοσδήποτε ειδικός μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτού του είδους τα γεγονότα τα προκαλούν τα αριστερά κινήματα, όμως τελικά στην εξουσία έρχονται πάντα οι εξτρεμιστές», υπογράμμισε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οδικός χάρτης με τα …ψέματα του Γ. Παπανδρέου


ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΘ (14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009)
«Λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες, πελατειακής φύσης. Σας δίνω παραδείγματα: υπάρχουν σπατάλες όταν έχουμε 31 δις ανείσπρακτους φόρους. Σας λέω ένα μικρό παράδειγμα: εάν εισπράξουμε ένα ποσοστό από αυτούς τους ανείσπρακτους φόρους, θα έχουμε τεράστια έσοδα, τεράστια οικονομία, νοικοκύρεμα».
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009)
«Πολλοί είχαν προεξοφλήσει πως θα αθετήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θέλουμε να τους απογοητεύσουμε. Κάνουμε κάθε προσπάθεια να είμαστε συνεπείς σε όλα».
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ (14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010)
«Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Και αυτά τα λεφτά θα πηγαίνουν σε βασικές προτεραιότητες για τον Έλληνα πολίτη».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2010 (23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009)
«Είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, για λόγους πολιτικής συνέπειας, αλλά είμαστε και υπερήφανοι που τιμούμε τις δεσμεύσεις μας».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ (29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009)
«Δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει»
ΓΙΑ ΔΝΤ –ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ (11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009)
« Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχουν».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010)
«Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη».
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒLOOMBERG (29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010)
«Δεν ζήτησα ποτέ οικονομική ενίσχυση ούτε από τον Νικολά Σαρκοζί, ούτε από την Άνγκελα Μέρκελ. Πιστεύω ότι συμφωνούμε απόλυτα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας, και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN (15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010)
«Εμείς δεν ζητήσαμε να μας χορηγηθεί οικονομική βοήθεια. Αυτό που ζητήσαμε ήταν στήριξη και κυρίως να μας δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και η πολιτική στήριξη, ώστε να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμά μας και τα όποια μέτρα χρειαζόταν να ληφθούν».
 
Πηγή: ANTINEWS

Προβόπουλος: «Η αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική»

Ύφεση στο 3% και ανεργία έως και 15% προβλέπει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για φέτος.
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και εκ νέου σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, καθώς φουντώνουν τα σενάρια στον Τύπο για αίτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, τα οποία ωστόσο διαψεύστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από την άλλη πλευρά θα διέκοπτες την πρόσβαση της χώρας στις χρηματαγορές.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εξηγήσει με σαφήνεια ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή. Δεν είναι αναγκαία, γιατί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας αν εφαρμόσουμε σωστά τις πολιτικές που προαναφέρθηκαν. Δεν είναι επιθυμητή, γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την πρόσβαση της ίδιας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου», δήλωσε
Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος, η προσπάθεια αντιστροφής των εξελίξεων άρχισε με παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς και είχε απτά αποτελέσματα, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα.

«Αποτράπηκαν ολέθριες εξελίξεις, δόθηκε χρόνος στην οικονομία»
«Αποτράπηκαν έτσι οι ολέθριες εξελίξεις που ένα χρόνο πριν έμοιαζαν αναπόφευκτες και δόθηκε στην οικονομία ένα χρονικό περιθώριο, για να προχωρήσει στις αλλαγές που ούτως ή άλλως, με ή χωρίς Μνημόνιο, έπρεπε να γίνουν», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.
Προειδοποίησε πάντως πως παρά τα θετικά αποτελέσματα και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί, οι παράγοντες που δημιουργούν αβεβαιότητες και τροφοδοτούν την επιφυλακτικότητα των αγορών διατηρούνται ισχυροί.
Ο κ. Προβόπουλος μίλησε για ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας που θα καλύψει γρήγορα τις στερήσεις και θα δώσει νέα ορμή στη μεταρρυθμιστική πολιτική, αναφερόμενος στην ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων που πληρώνουν κανονικά τους φόρους και τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, καλώντας το τραπεζικό σύστημα σε πλήρη ανασύνταξη.
Ταυτόχρονα ζήτησε την εξάντληση των δυνατοτήτων εξοικονόμησης δαπανών, εξάλειψης της σπατάλης, καθώς και την ανακατανομή των δαπανών με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Ακόμα, ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε έμφαση στην αλλαγή του πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας καθώς και στην ενίσχυση της ευελιξίας και της κινητικότητας στην αγορά εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του κ. Προβόπουλου για την πορεία της οικονομίας το 2011, η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% (ή σε κατά τι μεγαλύτερο ποσοστό, όπως είπε), ενώ η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, ξεπερνώντας, ενδεχομένως, το 15%.

Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/

Απανωτά ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: spread 10ετούς ομολόγου: 1076μβ-επιτόκιο 2ετούς ομολ. 19,4%-VDS πάνω από 1300 μ

18 Απριλίου 2011

 


http://www.hbnews.gr/thumbnail.php?file=increase_517474076.jpg&size=article_mediumTo spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αναρριχήθηκε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, τις 1.076 μονάδες βάσης, σημειώνοντας άνοδο 31 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς.

Το επιτόκιο του τίτλου ξεπέρασε και το φράγμα του 14%, καθώς ανήλθε στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 14,10% (+0,20%).

Στο 2ετές ομόλογο το επιτόκιο «πέταξε» στο 19,40% (+1,01%). Το γεγονός ότι τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίλων είναι υψηλότερα απ' ότι στους μακροπρόθεσμους δείχνει ότι οι επενδυτές «βλέπουν» αδυναμία αποπληρωμής των χρεών και συνεπώς «μυρίζονται» αναδιάρθρωση.

Αυτό, όμως, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των επενδυτών για το ελληνικό χρέος είναι το ράλι των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS), που νωρίτερα σήμερα ξεπέρασαν τις 1.300 μονάδες για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στην περιοχή των 1.250 μονάδων.


 

Σε πλήρη εξέλιξη η αναδιάταξη της πολιτικής σκηνής. Σε μεγάλη πτώση ο δικομματισμός


Ανάλυση του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ
Η κοινωνική και εκλογική επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων διακυβέρνησης συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της, ενώ δεν διαφαίνεται –τουλάχιστον προς το παρόν- καμιά ένδειξη αντιστροφής, ή έστω ανακοπής αυτής της τάσης. Η σημερινή εμπλοκή του εγχώριου δικομματικού συστήματος έχει υπερβεί πλέον κάθε ιστορικό προηγούμενο. Ούτε κατ’ ελάχιστον δεν θυμίζει τους κλυδωνισμούς της δεκαετίας του ’90, ή την πιο πρόσφατη κάμψη του 2008. Η ανυπαρξία πολιτικής ηγεσίας και η εγγενής αδυναμία αναπαραγωγής του πολιτικού προσωπικού επιτείνει με τη σειρά της το πρόβλημα. Είναι πολύ πιθανό ότι βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο μη-επιστροφής, εάν δεν το έχουμε ήδη περάσει.
Η ανοικτή κρίση των κομμάτων δεν είναι βέβαια αποτέλεσμα βουλησιαρχικών σχεδιασμών κάποιων κέντρων εξουσίας. Το αντίστροφο είναι που ισχύει. Όπως η άνθηση του φαινομένου των μαζικών μεταπολιτευτικών κομμάτων, κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, υπήρξε πρωτίστως παράγωγο της κίνησης των πολιτών «προς τα κόμματα», έτσι και η σημερινή παρακμή τους είναι πρωτίστως παράγωγο της κοινωνικής απομάκρυνσης από αυτά. Τον τελευταίο χρόνο, δύο τάσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται με αμείωτη ένταση. Η πρώτη τάση, είναι αυτή της «εξόδου από το εκλογικό σώμα» και αφορά σταθερά πλέον πάνω από το 1/3 του εκλογικού σώματος. Η δεύτερη τάση πριμοδοτεί τον κατακερματισμό, ή και την «κονιορτοποίηση» του υφιστάμενου πλέγματος κομματικών δυνάμεων. Σαφή ένδειξη για αυτό αποτελεί η άνοδος των πάσης φύσεως νεοπαγών σχημάτων, που καταγράφεται εντυπωσιακά αυτόν τον μήνα. Σε παρόμοιες συνθήκες, δεν μπορεί βεβαίως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και νέες πολιτικές ομαδοποιήσεις να θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους.
Η απώλεια δύναμης και κοινωνικής νομιμοποίησης των κυριάρχων κομματικών μηχανισμών οδηγεί στη διαχειριστική τους αδυναμία και παράλυση, ενώ ταυτοχρόνως περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών και πρωτοβουλιών, που μπορεί να αναλάβουν. Η πολιτική σκηνή φαίνεται ότι οδηγείται αναπόφευκτα σε αναδιάταξη. Ο ισχύον εκλογικός νόμος (προϊόν πολιτικών συσχετισμών άλλης εποχής) αδυνατεί να διασφαλίσει λύση «παλαιού τύπου». Η δυναμική των πολιτικών εξελίξεων υπερβαίνει την έως σήμερα θεσμική του λειτουργία. Προς το παρόν, εναλλακτική λύση δεν διαφαίνεται. Είναι γεγονός, ότι στην ελληνική πολιτική ιστορία η συζήτηση περί συμμαχικών κυβερνήσεων είναι ταυτισμένη με μείζονες πολιτικές κρίσεις. Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι πρόκειται να επαναληφθεί και σήμερα. Μάλιστα, η σχετική συζήτηση δεν θα ανοίξει με τη συναίνεση των υφιστάμενων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι προσπαθούν αγωνιωδώς να διατηρήσουν το status quo ante. Θα επιβληθεί «δια της βίας» και μάλιστα «από τα κάτω», δηλαδή από το ίδιο το εκλογικό σώμα. Αναμφισβήτητα, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής τους, έχουν ήδη θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για το βάθρο των κρισιμότερων αναμετρήσεων, της εποχής που ονομάστηκε Μεταπολίτευση.

Πηγή: εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Δεν θέλουν πτώχευση της Ελλάδας» ΔΝΤ και Ε.Ε.

 
Σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλουν να αποτρέψουν πτώχευση της Ελλάδας, γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, (FAZ) για την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.
Επισήμως δεν αποτελούσε αντικείμενο των διαβουλεύσεων των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G-20, αλλά «στους διαδρόμους η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν ένα μεγάλο θέμα. Οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των εταίρων της G-20», γράφει η FAZ.
Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται σχέδια για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία βάση», είπε ο κ. Σόιμπλε, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο στο Γερμανικό υπ.Οικονομικών εξετάζεται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών με ομόλογα εγγυημένα από την Ευρωζώνη, (μοντέλο «Μπρέιντι»).
Η «FAZ» σημειώνει ότι «η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας διαπλέκεται και με τις προσπάθειες για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το ΔΝΤ μένει να πάρει την απόφαση και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ηγετών της ΕΕ που αποφάσισαν το Μάρτιο να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των δανείων του μεριδίου τους στο πακέτο διάσωσης και να μειώσουν το επιτόκιο. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει πρόθυμο για το βήμα αυτό μετά από αίτημα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο. Το σημερινό βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία «συμφωνία επιμήκυνσης πίστωσης» (Extended Fund Facility, EFF), όπως πήρε ήδη η Ιρλανδία την προηγούμενη χρονιά».
Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε (FDP) επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) στις αποφάσεις του μελλοντικού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Σύμφωνα με τη FAZ, ο κ. Μπρίντερλε θέλει η «Μπούντεσμπανκ» να ορίσει το ένα από τα δύο μέλη της Γερμανίας στο Συμβούλιο Διευθυντών του ESM. Ο κ. Μπρίντερλε εκτιμά ότι με την παρουσία της Μπούντεσμπανκ στο Συμβούλιο θα υπάρχει ένας «αποτελεσματικός μηχανισμός ασφάλειας κατά μίας εσπευσμένης ενεργοποίησης του μηχανισμού».

Πηγή: Kathimerini.gr

Ζητήθηκε επιμήκυνση από το '12, συζητείται τον Ιούνιο στη Σύνοδο

ΔΝΤ, Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ * Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΔΝΤ

 

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. την επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να αρχίσει να συζητείται τον προσεχή Ιούνιο, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2012.
Ο Στρος-Καν και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ

 Ο Στρος-Καν και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ

Το αίτημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην άτυπη σύνοδο του Ecofin που διεξήχθη στην Ουγγαρία και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. Ολα τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 48ωρο, για το ποια σενάρια έχουν συζητηθεί για την επικείμενη επιμήκυνση του χρέους, έτυχαν πολλαπλών επίσημων διαψεύσεων τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ε.Ε., γιατί «απλά τέτοιες κινήσεις δεν προαναγγέλλονται».
Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στην «Ε», ανέφερε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έδωσε την εντολή «για την περίπτωση της ελληνικής επιμήκυνσης, οι διαψεύσεις να έρχονται μέχρι την τελευταία στιγμή».
Χθες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα, «έπεσε γραμμή» τόσο από Ε.Ε. όσο και από ΔΝΤ να σταματήσουν οι διαρροές στα ξένα ΜΜΕ, γιατί «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται πολύ εκνευρισμένοι».
Τα σενάρια
Προς την κατεύθυνση να προχωρήσει η Ελλάδα στην επιμήκυνση του χρέους συναίνεσε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον Ελληνα ομόλογό του: «Πρέπει να το κάνετε ("you have to do it")», είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Τα σενάρια περί επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους διακινήθηκαν το προηγούμενο 48ωρο με απανωτά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στο Dow Jones και στους Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dow Jones, «το ΔΝΤ πιστεύει ότι η κατάσταση χρέους στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη και ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να ληφθεί σύντομα υπ' όψιν». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το ΔΝΤ και η Γερμανία προωθούν «εθελοντική και φιλική» προς την αγορά αναδιάρθρωση του χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της. Υπάρχουν δύο σχέδια:
1Το πρώτο προβλέπει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους σε τιμές αγοράς με ασφαλή ομόλογα, τα οποία θα φέρουν την εγγύηση της ευρωζώνης, κάτι ανάλογο με τα «Brady Bonds» που εξέδιδαν χώρες της Νότιας Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
2Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την εξαγορά ομολόγων από επενδυτές και τη μετέπειτα απόσυρση ή επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσής τους, παρόμοια τακτική με αυτήν που εφαρμόζει το ΔΝΤ για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες.
3Ενα τρίτο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο φέρεται να επεξεργάζεται το Βερολίνο, είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESF) με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμη και διαγραφή μέρους του χρέους. Στο ενδεχόμενο μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης» κάθετα αντίθετοι είναι η ΕΚΤ και η Γαλλία, γιατί πολλές τράπεζες της τελευταίας είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα από 3 έως 7 χρόνια, προκειμένου να συμβαδίσει με την παράταση που δόθηκε από την ευρωζώνη στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Το ΔΝΤ είπε ότι είναι ανοιχτό σε μετακίνηση του προγράμματος ελληνικής δανειοδότησης από το stand by lending facility (δανειακή διευκόλυνση), η οποία συνήθως έχει τριετή περίοδο αποπληρωμής, στο πρόγραμμα extended fund facility (διευκόλυνση με παράταση της ωρίμανσης του δανείου), η οποία αφορά αποπληρωμές μέχρι και σε 10 χρόνια.
Ανάλογες διευκολύνσεις με παράταση εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις Αργεντινής και Ουρουγουάης. Ενας τέτοιος επαναπροσδιορισμός των πληρωμών του χρέους είναι ουσιαστικά ένας τύπος αναδιάρθρωσης. «Η μετάβαση σε μια ήπια αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που οι ελληνικές τράπεζες (σ.σ. και τα ασφαλιστικά ταμεία) να παραμείνουν βιώσιμες με την αναγκαία ρευστότητα», δηλώνουν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ στο Dow Jones, διότι ακόμη διατηρούν ένα σημαντικό ποσοστό (σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ) του ελληνικού κρατικού χρέους, όπως και η ΕΚΤ.
Η τελευταία θέση του ΔΝΤ σηματοδοτεί μια αλλαγή στις θέσεις του, καθώς μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει εάν ακολουθήσει αυστηρά ένα πολυετές πρόγραμμα λιτότητας με αντάλλαγμα το πακέτο διάσωσης που έλαβε πέρσι από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
ΔΝΤ:βλέπει ESMF
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ ισχυρίστηκαν ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θεωρούν βέβαια ότι η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει βοήθεια από τον υπάρχοντα Προσωρινό Μηχανισμό (ESMF) της Ε.Ε. τον επόμενο χρόνο, για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές του δανείου της, καθώς δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε αγορές ομολόγων, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω μακροπρόθεσμης έκδοσης.
Ολόκληρο το χρέος της χώρας μέχρι το 2010 ανερχόταν σε 340 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν 80 δισ. ευρώ ανήκουν στις ελληνικές τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ 50 δισ. ευρώ αφορούν την ΕΚΤ. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν μέχρι στιγμής δανείσει την Ελλάδα σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα συνολικά 110) δάνειο για τη διάσωσή της.
Οι βασικοί πιστωτές, όπως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχουν ήδη προχωρήσει σε ένα είδος εθελοντικής αναδιάρθρωσης μέσω των επιμηκύνσεων, οπότε οι διαπραγματεύσεις θα είναι μεταξύ ιδιωτών. Το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτο θα εμπεριέχει παράταση αποπληρωμών του δανείου έως και 30 χρόνια, όπου θα προσφέρονται στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων νέα ομόλογα με αντάλλαγμα τα παλαιά ομόλογα, με το ίδιο κουπόνι αλλά με μεγαλύτερη ημερομηνία ωρίμανσης. Το σχέδιο της επιμήκυνσης θα συζητηθεί τον προσεχή Ιούνιο, όταν η Ε.Ε. θα εξετάσει το σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Ολι Ρεν, την προηγούμενη Παρασκευή. *

Πηγή:  Enet.gr

Τα σενάρια της μη αυτοδυναμίας

18.04.2011OFF THE RECORD



Το σενάριο έχει ακουστεί και γραφτεί, πολλές φορές στο παρελθόν. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον και τόσο «ακραίο», υπό την έννοια ότι στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτικής, «επενδύουν» σε μια τέτοια προοπτική. Αναφερόμαστε φυσικά στην επόμενη μέρα των εκλογών, όποτε κι αν διεξαχθούν αυτές, και την περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στο πρώτο κόμμα, για την είσοδο στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων, προκειμένου  να δοθεί η αίσθηση της «οικουμενικότητας».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το συζητά, και μάλιστα, σε ένα μεγάλο βαθμό, το υποστηρίζει.
Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φροντίζει να κρατά αποστάσεις από «διεργασίες» που νοθεύουν τη λαϊκή εντολή. Για τον λόγο αυτό, φρόντισε με τη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», να ζητήσει ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης.
Ωστόσο, είναι ο μόνος από τον πολιτικό κόσμο, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και την Αλέκα Παπαρήγα, που σπεύδει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Γιατί, εκτός του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη που συστηματικά κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι αντίθετος.
Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά των «μεγάλων κομμάτων», και το ύψος στο οποίο θα φτάσει η αποχή των πολιτών από τις κάλπες. Και μόνο όμως ότι έχει ξεκινήσει η σχετική αρθρογραφία, φανερώνει και την «αγωνία» για την επόμενη μέρα.

Πηγή: Statesmen.gr

Αναδιάρθρωση χρέους: "Τσουνάμι" 30 δισ. σε ελληνικές τράπεζες και ταμεία

Εκτύπωση E-mail

18-04-2011
Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την Αθήνα, τις μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους ότι απλώς είναι υπαρκτή, αλλά έχει ρποχωρήσει και σε νούμερα. Βοηθάει σε αυτό το ότι περίπου το 40% του ελληνικού χρεους ανήκουν σε δύο πηγές δανειοδότησης από τιυς οποίες η μία, ας πούμε ελέγχεται (τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία) και η άλλη είναι σχετικά φιλική (ΕΚΤ). Τα ελληνικά ταμεία κρατάνε το 22% του δημόσιου χρέους και η ΕΚΤ το 15% περίπου. Είναι σαφές ότι ένα συνολικό κούρεμα π.χ. κατά 40% θα έφερνε στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία απώλειες άνω των 30 δισ. ευρώ!
Δηλαδή το "κούρεμα" αν "τσούξει" τους ξένους, τους Έλληνες θα τους "αποκεφαλίσει". Εκτός και αν τα ανταλλάγματα σε δημόσιες αξίες (ΔΕΚΟ, δίκτυα, γη κλπ) είναι τέτοια που να ικανοποιηθούν απόλυτα οι Έλληνες πιστωτές.
Η κυβέρνηση είναι σαφές, λοοιπόν, ότι έχει ζητήσει την επιμήκυνση του «παλαιού» πρωτογενούς χρέους - εκτός Μνημονίου- των 340 δισ. ευρώ. Τα 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και τα 50 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Από το δάνειο ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 50 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνήσει στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 30 δισ. ευρώ (το δικό του τμήμα από τα 110 δισ. ευρώ) σε επτά από τρία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να αρνούνται μέχρι σήμερα να ικανοποιήσουν το εληνικό αίτημα.

Με το ενεδεχόμενο της επιμήκυνσης, φέρεται να συμφωνεί και να πιέζει το ΔΝΤ, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του δανείου από την Αθήνα, κάτι που αποτελεί μια μορφή αναδιάρθρωσης.

Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά από την ΕΕ και την ΕΚΤ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2012, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για δανεισμό.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην επιστροφή στις αγορές, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».

Το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτα θα αφορά την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από 10 έως και 30 χρόνια, όπου στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προσφερθούν νέα ομόλογα σε αντάλλαγμα παλαιά με το ίδιο κουπόνι (τόκο), αλλά με πιο μακρά ωρίμανση.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει τη μείωση των πληρωμών των ελληνικών κουπονιών και την επέκταση των ημερομηνιών ωρίμανσης.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Απίστευτη αμερικανική δέσμευση σε Κύπρο για το φυσικό αέριο

ImageΕκτύπωση E-mail
17-04-2011

Οι ΗΠΑ "χοντραίνουν" το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού θεωρούν ότι εδώ βρίσκεται το "κλειδί" για την μερική απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και προκειμένου να το επιτύχουν αυτό δεν διστάζουν να βρεθούν απέναντι στην Τουρκία και να υποστηρίξουν ενεργά τα δικαιώματα της Κύπρου σε μία ιστορική "γεωστρατηγική ασυμφωνία" που ο Ελληνισμός οφείλει να αξιοποιήσει: Η αμερικανική εταιρεία «Noble Energy», μέλη του Δ.Σ. της οποίας ανήκαν σε κορυφαίες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δεσμεύθηκε για πρώτη φορά να μεταφέρει στην Κύπρο φυσικό αέριο από το οικόπεδο «12», το οποίο βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Η εταιρεία θεωρείται το "μακρύ χέρι" των ΗΠΑ όταν θέλουν να αξιποιήσουν ενεργεικά "δύσκολες" γεωστρατηγικά περιοχές. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Οιοσδήποτε (π.χ. Άγκυρα) τολμήσει να αμφισβητήσει με "ενεργό" τρόπο την επιχείρηση εξόρυξης του φυσικού αερίου, απλά "θα έχει να κάνει με τις ΗΠΑ".

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, με βάση τους σχεδιασμούς της αμερικανικής εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσουν εντός του 2011 και παράλληλα θα γίνουν οι πρώτες δύο γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση της «Noble Energy» προβλέπει διασωλήνωση 185 χιλιομέτρων, με τοποθέτηση αγωγού διαμέτρου 20 ιντσών. Υπολογίζεται ότι η διασωλήνωση θα αρχίσει εντός του 2012, με ταυτόχρονη τοποθέτηση υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων.
Επιπλέον, η πρόταση της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή και την κατασκευή τριών δεξαμενών αποθήκευσης.

Η «Noble Energy» θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας και τα κέρδη θα κατανέμονται, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα έξοδα της αμερικανικής εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών θα καταλήγει στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τους πρώτους υπολογισμούς, προκύπτει ότι στο οικόπεδο «12» υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης.
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη;

Ένα "τρελό" σχέδιο για την Κωνσταντινούπολη πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Δημοσίευμα της Vatan εκτιμά ότι θα ανακοινώσει τη μεταφορά της πρωτεύουσας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη

Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δηλώνει ότι πρόκειται να ανακοινώσει ένα "τρελό σχέδιο" αναφορικά με την Κωνσταντινούπολη, τα σενάρια που ακούγονται στη γειτονική χώρα δίνουν και παίρνουν.
Δημοσιεύματα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκέφτεται να μεταφέρει την τουρκική πρωτεύουσα από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη σχετίζονται με την ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού για την περιφερειακή διχοτόμηση της Πόλης, σε Ευρωπαϊκή και σε Ανατολική.
Μετά τις δηλώσεις του πως πρόκειται να αλλάξει η δομή της Κωνσταντινούπολης και ότι θα γίνουν δύο διαφορετικές πόλεις, επισημαίνοντας πως δεν είναι αυτό το "τρελό σχέδιο", όλοι επιδίδονται σε εκτιμήσεις για τις προθέσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας.
"Πιστεύω ότι το "τρελό σχέδιο" είναι να κάνει πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Νομίζω ότι αν το AKP κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε να αλλάζει η πρωτεύουσα, όπου είχε αποφασίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ", σημειώνει σε κεντρικό της άρθρο η τουρκική εφημερίδα Vatan, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στη γειτονική χώρα.


Πηγή:  News247

Αρχειοθήκη ιστολογίου