Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Σφίγγει ο κλοιός της Τουρκίας γύρω μας και εμείς βόσκουμε τα πρόβατα...

26 Απρ 2011


 


Συνάντηση των ηγετών Σερβίας - Τουρκίας - Βοσνίας-Ερζεγοβίνης - Εκδιώχθηκαν τα φαντάσματα του παρελθόντος - Μαζί προς το ευρωπαϊκό μέλλον


    Οι ηγέτες της Σερβίας, της Τουρκίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συμφώνησαν σήμερα στο Καρατζόρτζεβο ότι οι τρεις χώρες στο μέλλον θα αλληλοστηρίζονται ειλικρινώς στη διαδικασία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα των γειτονικών τους χωρών.

      Από το Καρατζόρτζεβο της Βοϊβοντίνα, όπου οι Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Φράνιο Τούτζμαν είχαν συζητήσει για το σχέδιο διχοτόμησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης πριν από την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι πρόεδροι της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς διεμήνυσαν ότι σήμερα αντιμετώπισαν τα «φαντάσματα του παρελθόντος» και στράφηκαν προς το μέλλον.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου μαζί με τους κ.κ. Γκιουλ και Ραντμάνοβιτς δήλωσε ότι προϋπόθεση για την ποιοτική συνεργασία είναι η εκρίζωση των προκαταλήψεων.

    «Μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε κατά των προκαταλήψεων που απορρέουν από τη δύσκολη ιστορία μας, επειδή αν αφήσουμε χώρο για τις προκαταλήψεις στο μέλλον θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τάντιτς.

    «Επιθυμούμε ολόκληρη η περιοχή να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στην ΕΕ και αυτός είναι ο σημαντικότερος πολιτικός στόχος που τελικώς θα επιφέρει οφέλη στους πολίτες μας. Η Κροατία πρέπει να γίνει σύντομα μέλος της ΕΕ, αλλά είναι σημαντικό μετά την προσχώρηση της Κροατίας να μην υπάρξει μεγάλο διάλλειμα έως την ένταξη της επόμενης χώρας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα οι τρεις χώρες στο μέλλον να βρεθούν υπό την ίδια σκέπη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει να επιλύουν συνεργαζόμενες τα προβλήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    «Στόχος μας είναι αυτή η περιοχή, που κάποτε ήταν εστία συγκρούσεων να μετατραπεί σε περιοχή ενότητας, που θα προχωρήσει προς το μέλλον και θα εδραιώσει ισχυρή συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Γκιουλ και πρόσθεσε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι η περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά το κέντρο της και ότι η Σερβία είναι η καρδιά αυτή της περιοχής.

    Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς είπε ότι συναντήσεις όπως η σημερινή αποδεικνύουν ότι μετά το ταραχώδες παρελθόν, στον 21ο αιώνα όλοι επιθυμούν να γίνουν τα Βαλκάνια όαση ειρήνης. «Και οι τρεις χώρες είναι προσηλωμένες στην ΕΕ και έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά και να αλληλοβοηθηθούμε», ανέφερε.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση έλαβε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βοσνία το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας κ. Ιζετμπέγκοβιτς ανέφερε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα διεξαχθεί πιθανότατα στο Σαράγεβο, αλλά δεν απέκλεισε την πραγματοποίησή της στη Σρεμπρένιτσα.
Πηγή:  taxalia

Μπράβο Γιώργο: Το έλλειμμα από 8,7 % στο 10,5 %!!!

26 Απριλίου 2011


16 και 17 Δεκ.2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς", της εβδομαδιαίας πολιτικοοικονομικής επιθεώρησης "Εκόνομιστ" και του οικονομικού τηλεοπτικού καναλιού "Μπλούμπεργκ".
Δείτε στο video που ακολουθεί, τι δήλωσε στο Μπλούμπεργκ για τους στόχους του ελλείμματος...


"Ο στόχος είναι μείωση του ελλείμματος κατά 4%.
Δηλαδή έλλειμμα στο 8,7 % !!!!
"
26 Απρ.2011 
ΕUROSTAT
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ.
Δεξί Εξτρέμ

Χρηματιστήριο βάμβακος

<><>
<>
<><>
PDF
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ | 26.04.2011
Το χρηματιστήριο βάμβακος εξακολουθεί για δεύτερη εβδομάδα να πιέζεται. Εντός των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων οι τιμές των βασικών συμβολαίων (Μάιος, Ιούλιος, Δεκέμβριος) έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 11%. Βασικός λόγος της διόρθωσης είναι η έλλειψη ζήτησης για το φυσικό προϊόν.

Οι τιμές νήματος πιέζονται και τα αποθέματα στα κλωστήρια αυξάνουν. Παράλληλα, αρκετά κλωστήρια αντικαθιστούν μερικώς τη βαμβακερή ίνα με συνθετική, ώστε να μειώσουν το κόστος.
Την προηγούμενη εβδομάδα ακούστηκαν και ακυρώσεις παραγγελιών  κλωστηρίων για αμερικανικά βαμβάκια, γεγονός το οποίο μείωσε τις εν λόγω πωλήσεις και παράλληλα πίεσε τις χρηματιστηριακές τιμές.
Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως οι διεθνείς εμπορικοί οίκοι έχουν μειώσει τις τιμές τους για όλες τις σοδειές της επόμενης σεζόν. Θεωρούν μάλιστα πως σύντομα η μείωση θα αποτυπωθεί και στον «υπερτιμημένο» δείκτη Λίβερπουλ.
 
Η ελληνική αγορά
Η ζήτηση για βαμβάκι από όλους τους παραδοσιακούς μας πελάτες έχει φανερά μετριάσει. Παρά τα περιορισμένα αποθέματα, τα κλωστήρια αδυνατούν να ακολουθήσουν τις τιμές των προηγούμενων εβδομάδων.
Μάλιστα, παρατηρώντας τη χρηματιστηριακή πίεση, προτιμούν να περιμένουν μέχρι να ισορροπήσει η αγορά, παρά να πληρώσουν τις ήδη μειωμένες προσφορές των εκκοκκιστών.
Στη νέα σοδειά, το σενάριο είναι σχεδόν το ίδιο. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση και οι τιμές που ζητούν οι αγοραστές είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις τιμές των εκκοκκιστών. Τα επίπεδα των 22-23 σεντς/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές Δεκεμβρίου ‘11 δεν πληρώνονται πλέον.
Τέλος, σχετικά με τις σπορές, λόγω καιρικών συνθηκών, φαίνεται πως κερδισμένοι θα βγουν όσοι αναμένουν να σπείρουν μετά το Πάσχα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ήδη σπαρμένων βαμβακιών. 
 
Γιάννης Παπαδογιάννης

Πηγή: Agronews

Μόνο τα αγροτικά

 PDF
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ | 26.04.2011
ImageΤα αγροτικά προϊόντα «βλέπει» η Goldman Sachs, ως τα μοναδικά εμπορεύματα τα οποία μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να κινηθούν ακόμα υψηλότερα, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες στις οποίες προβλέπει διόρθωση. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται κυρίως στα χαμηλά παγκόσμια αποθέματα για τα αγροτικά προϊόντα και στις προβλέψεις που πληθαίνουν και κάνουν λόγο για στενότητα αποθεμάτων και την περίοδο 2010-2011.
Μάλιστα η επενδυτική τράπεζα στην έκθεση της, αμφισβητεί ευθέως την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας που κάνει λόγο για σταθεροποίηση των αποθεμάτων καλαμποκιού. Αντίθετα, ενισχύει την άποψη αρκετών αναλυτών που εδώ και δυο εβδομάδες υποστηρίζουν ότι τα αποθέματα καλαμποκιού θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Μεταξύ των αναλυτών είναι γνωστό πως η ζήτηση για καλαμπόκι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη και την επόμενη χρονιά, αφού έχει αυξηθεί το διεθνές εμπόριο, ενώ στις ΗΠΑ η χρήση για ζωοτροφή και παραγωγή αιθανόλης αυξάνεται σημαντικά.
Σε αντίθεση όμως με τα αγροτικά προϊόντα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τα υπόλοιπα εμπορεύματα, μεταξύ των οποίων το πετρέλαιο και τα μέταλλα, καθώς όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα οι σημερινές τιμές των εμπορευμάτων δεν δικαιολογούνται από τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης. Για τον λόγο αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες διόρθωσης τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πετρέλαιο αναμένεται να επιστρέψει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
 
Ελένη Δούσκα

Πηγή:  Agronews

Σισύφειο μαρτύριο

26/04/2011
Με το έλλειμμα του 2010 να διαμορφώνεται στο 10.5% του ΑΕΠ και το χρέος στο 142,8%, η κυβέρνηση καλείται και να λάβει νέα μέτρα, αλλά και να συζητήσει πιο σοβαρά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Βέβαια η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης απορρίπτεται κατηγορηματικά από τους θεσμικούς παράγοντες, όμως είναι ένα ενδεχόμενο που εμφανίζεται όλο και πιο πιθανό από τους διεθνείς οικονομικούς αναλυτές.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 24,1 δισ. ευρώ το 2010 από 36,3 δισ. ευρώ το 2009, ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε από 235 δισ. ευρώ το 2009 σε 230,1 δισ. ευρώ το 2010. Τα έσοδα αυξήθηκαν από 37,3 δισ. ευρώ το 2009 σε 39,1 δισ. ευρώ το 2010, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν από 52,9 δισ. ευρώ σε 49,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο. Το Ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 298,7 δισ. ευρώ το 2009 σε 328, 5 δισ. ευρώ το 2010.
Ουσιαστικά τα έσοδα έχουν καταρρεύσει το πρώτο τρίμηνο του 2011, τόσο λόγω υστέρησης των εισπρακτικών μηχανισμών, όσο και λόγω αδυναμίας στην καταβολή υποχρεώσεων προς το κράτος.
Κάπως έτσι, η κυβέρνηση οδεύει στη λήψη μέτρων που επρόκειτο να λάβει το 2012 προκειμένου να προσεγγίσει τους ταμειακούς στόχους. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ενώ στις αρχές Μαϊου, με την τρόικα παρούσα, θα οριστικοποιηθούν μέτρα 26 δισ ευρώ ως το 2015. Το νούμερο δείχνει-και είναι-δυσθεώρητο. Και είναι ένας στόχος που για πολλούς θεωρείται ανέφικτος ή, τέλος πάντων, ακόμα και αν επιτευχθεί θα στραγγαλίσει την πραγματική οικονομία.
Τα μέτρα του Ιουνίου αναμένεται να περιλαμβάνουν την επιβολή φόρου στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο, ενώ μάλλον θα εφαρμοστεί η επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης. Τα τέλη κυκλοφορίας θα υποστούν νέα αύξηση και θα σημειωθεί νέα αναπροσαρμογή στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.
Την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη καθυστερήσει εκφράζει το Bloomberg. Υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει ένα «κούρεμα» χρέους ύψους 50% και να επιβάλει τριετή αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα. «Όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα επιβάλλει ένα κούρεμα τόσο το καλύτερο για όλους, καθώς η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες περικοπές χρέους και σε μεγαλύτερο πόνο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Protagon

Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για την αμειψισπορά η οποία ορίζει 60 ευρώ/στρ. σε πρώην καπνοκαλλιεργητές

26/4/2011 Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για την αμειψισπορά η οποία ορίζει 60 ευρώ/στρ. σε πρώην καπνοκαλλιεργητές
Έως και την Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της δράσης 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-2013. Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου, το πρόγραμμα επιδοτεί με 60 ευρώ το στρέμμα κάθε χρόνο τους καπνοπαραγωγούς που έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια καπνού και έχουν στραφεί σε ποτιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής καλαμποκιού, βαμβακιού ή μηδικής, εφόσον σπείρουν σε συγκεκριμένο ποσοστό των χωραφιών τους ένα προϊόν που δεν χρειάζεται πότισμα (ξηρικό), όπως βίκο ή σιτάρι. Η Δράση αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού, της χρήσης χημικών εισροών, καθώς και στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική διαχείριση παρακολούθηση και εφαρμογή της Δράσης 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του μέτρου 2.14 των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων όπως αυτό έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δικαιούχοι


Δικαιούχοι της Δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι στις περιοχές παρέμβασης έχουν ενεργοποιήσει το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό, εφόσον αναλάβουν την υποχρέωση, για μια 5ετία, να καλλιεργήσουν ξηρική αμειψισπορά σε ποσοστό:
  • 80% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια είναι αραβόσιτος
  • 65% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια είναι βαμβάκι
  • 70% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια είναι μηδική.
Το ποσοστό αμειψισποράς δύναται να φτάσει και το 100% της επιλέξιμης έκτασης ένα ή περισσότερα έτη. Για μείωση μέχρι 25% του ποσοστού αμειψισποράς δεν επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον το ποσοστό αυτό καλυφθεί το προηγούμενο ή το επόμενο έτος. Ως καλλιέργεια αμειψισποράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκείνες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές, όπως είναι σκληρό και μαλακό σιτάρι, βρώμη, βίκος κλπ.
Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου:
  • Πρόσωπα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης.
  • Πρόσωπα, τα οποία έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός.

Ύψος ενίσχυσης


Η ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση με τη διαδικασία του άρθρου 16 και το ύψος της υπολογίζεται κάθε φορά από την έκταση και τον τρόπο αξιοποίησης των ενταγμένων αγροτεμαχίων.Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ανά Ηα, ετησίως ανά καλλιέργεια έχει ως ακολούθως:
Ποσά σε € ανά Ηα ετησίως

Ποτιστική Καλλιέργεια
Ποσοστό ξηρικής αμειψισποράς επί της επιλέξιμης έκτασης ποτιστικών
Ύψος ενίσχυσης
Αραβόσιτος
80%
600
Βαμβάκι
65%
600
Μηδική
70%
600


Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες

κ. Μιχελάκη είναι δυνατόν να ήταν λάθος η απογραφή όταν σήμερα έχει αποδειχθεί ότι Σημίτης-Goldman-Sachs έκρυψαν χρέος 4 δις;

26 Απριλίου 2011


Επιμένει ο Γ. Μιχελάκης στην εσωστρέφεια:
«Ιστορικά η απογραφή ήταν λάθος» επανέλαβε σε συνέντευξή του

Βρε καλέ μου άνθρωπε, πες ότι η απογραφή ήταν για τα πανηγύρια και έγινε στο πόδι χωρίς να αποδωθούν ευθύνες κ.λπ για να συμφωνήσουμε και να το βουλώσουν οι προπαγανδιστές του ΠΑΣΟΚ... αλλά μη λες ότι ήταν λάθος τη στιγμή που η ίδια η Eurostat την είχε ζητήσει!!!
Μα καλά είναι δυνατόν να ήταν λάθος η απογραφή όταν σήμερα έχει αποκαλυφθεί και δεν αμφισβητείται ούτε απ' τους ΠΑΣΟΚους ότι υπήρχε κρυφό χρέος Σημίτη 4 δις που κουκούλωσε η Goldman-Sachw με τα swaps!!!! Αυτό και μόνο δεν δείχνει ότι έπρεπε να γίνει απογραφή;... Άσχετα αν ο Αλογοσκούφης έκανε δουλειές του ποδαριού που δεν οδήγησαν στο αποτέλεσμα που έπρεπε... Μην τρελαθούμε κιόλας!!!

Διαβάστε και τι δήλωσε ο Γ. Μιχελάκης:

Επανέλαβε τη θέση του για την απογραφή επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας ότι αποτελεί και θέση της ΝΔ. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Μιχελάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Εκείνο που θέλω να πω είναι αυτό που έχει ανακοινώσει και το κόμμα, ότι ιστορικά η απογραφή αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Κρίνοντας ψύχραιμα τα πράγματα και κάνοντας μια γενναία αυτοκριτική βλέπουμε ότι ιστορικά δεν βοήθησε, ήταν λάθος. Και σε αυτό θέλω να μείνουμε».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την «αυτοκριτική που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να γίνεται» σημειώνοντας ότι: «μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορείς να πείσεις τον κόσμο, και να έρθεις κοντά, και να αποδείξεις ότι εσύ έχεις δει το παρελθόν σου, έχεις δει τα λάθη που έχεις κάνει. Για να μπορείς να προχωρήσεις ασφαλώς στο μέλλον».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος, σημείωσε ότι «ουσιαστικά αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν το αδιέξοδο της πολιτικής και την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης. Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η ύφεση σκότωσε τα έσοδα. Και τα φορολογικά έσοδα αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Και βλέπουμε το αποτέλεσμα και την αποτυχία αυτής της πολιτικής».

Είπε ακόμη ότι στην επικαιροποιημένη πρόταση της ΝΔ για την οικονομία θα υπάρχουν ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις και υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε προτείνει πρώτος τα περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: «Όταν εμείς το λέγαμε τον Ιούλιο, το λέγαμε ως μια ακόμα κίνηση για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο. Αυτοί το έκαναν για να εξυπηρετήσουν το μνημόνιο, και δυστυχώς ήρθε και στην επικαιρότητα αυτό το μέτρο με έναν τραγελαφικό τρόπο. Θυμάστε την συνέντευξη της τρόικα που έφερε σε αντίθεση την τρόικα με την κυβέρνηση, με τις γνωστές ανακοινώσεις της πυτζάμας που έβγαιναν μεταμεσονύκτια; Το θέμα λοιπόν είναι ότι αυτά τα πράγματα θα εξειδικευτούν και θα επικαιροποιηθούν στο νέο Ζάππειο 2. Αυτό θα δώσει και τη διαφορά για πράγματα συγκεκριμένα, κοστολογημένα που πιστεύουμε ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».

Ολέθριο χαστούκι από Μόσχα στην Ελλάδα ΓΑΤΟΣ: Εάν δεν εξομαλυνθούν οι σχέσεις, πέρα από τον τουρισμό, κακές θα είναι οι εξελίξεις και για τις εξαγωγές αγροτικών προιόντων

“Στο κόκκινο” οι ελληνορωσικές σχέσεις, με την Ρωσία να ανακοινώνει ότι σταματά να αγοράζει ελληνικά ομόλογα σε μια δραματική εξέλιξη επιδείνωσης των ήδη κακών σχέσεων των δύο χωρών, κάτι αναμενόμενο από την στιγμή που η ελληνορωσική αμυντική και ενεργειακή συνεργασία ουσιαστικά έχει “παγώσει” με ευθύνη της Αθήνας.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν μιλώντας από την Ουάσινγκτον στο αγγλόφωνο ρωσικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today μίλησε με βαριά λόγια για την ελληνική οικονομία: “Η Ρωσία διαθέτει αποθεματικά της σε ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ιαπωνικά ομόλογα, διότι τα θεωρούμε πλήρως αξιόπιστα. Πλέον εξαιρέσαμε από τη λίστα τα ελληνικά ομόλογα, αλλά όλα τα υπόλοιπα θα έχουν εκ μέρους μας ζήτηση”!

Με την πρόσφατη απόφαση να “παγώσει” το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την συμφωνία για τα BMP-3HEL με δήθεν αντάλλαγμα να προταχθεί το πρόγραμμα των SHORADS, μπορεί κάποιοι στην Αθήνα να θεώρησαν ότι στην Μόσχα “έχαψαν” το ελληνικό κόλπο, αλλά η Μόσχα “έβραζε”…

Στην πραγματικότητα η ελληνορωσική συνεργασία που οικοδομήθηκε μεταξύ 2004-2008, τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα μετά τον πόλεμο με την Γεωργία, όπου η τότε υπουργός Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη βρήκε την ευκαιρία και “πάγωσε” όλα τα κεφάλαια για να έρθει το καλοκαίρι του 2009 και να ματαιωθεί η υλοποίηση της διακρατικής για τα BMP-3HEL από το δίδυμο Μεϊμαράκη-Βασιλάκου.

Η Μόσχα δεν είχε ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης: Με την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2009, ο νυν πρωθυπουργός μίλησε με σαφήνεια για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, δηλαδή για την ματαίωση και αυτού του project.

Kαι όμως η Μόσχα προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς στις 18 Δεκεμβρίου 2008 με δήλωση του τότε πρεσβευτή της Μόσχας στην Αθήνα, Αndrey Valentinovich Vdovin ότι “η συνεργασία προηγείτο του δανεισμού” από το τεράστιο ρωσικό θησαυροφυλάκιο.

Ακολούθησε το ταξίδι στην Μόσχα του Ε.Βενιζέλου τον Μάρτιο του 2009, όταν πλέον κατέστη σαφές ότι δεν υπήρχε πρόθεση από ελληνικής πλευράς να τηρηθεί η διακρατική συμφωνία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ρωσία είχε δηλώσει από τον χειμώνα του 2010 στην ελληνική κυβέρνηση ότι “Θα στήριζε την ελληνική οικονομία, αρκεί να τηρούντο οι ελληνορωσικές συμφωνίες”. Αυτό δεν συνέβη.

Το κτύπημα για την ελληνική οικονομία είναι ισχυρό, όχι τόσο σε επίπεδο οικονομικού αντίκτυπου, όσο σε στρατηγικό επίπεδο. Ήδη ο ρωσικός κρατικός οργανισμός τουρισμού κατευθύνει σε άλλες χώρες τους Ρώσους συνταξιούχους που το 2009 και το 2010 είχαν σώσει Κρήτη και Ρόδο, από άποψη τουριστικής κίνησης.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών εξήρε την ισχύ της ρωσικής οικονομίας: “Το χαμηλό επίπεδο δημόσιου χρέους της Ρωσίας δεν υπερβαίνει το 11% του ΑΕΠ, ενώ η συνθήκη Μάαστριχτ επιτρέπει έως και 60%. Τα επόμενα πέντε έτη θα δούμε ότι κατά μέσο όρο το χρέος των ανεπτυγμένων κρατών θα πλησιάσει το όριο του 100 % του ΑΕΠ, δηλαδή θα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη, που είναι άβολη για τις παγκόσμιες αγορές”, δήλωσε ο κ. Κούντριν, θυμίζοντας ότι το χρέος της Ιταλίας είναι ήδη πάνω από το 100% του ΑΕΠ και το χρέος της Ιαπωνίας από το 200%. Σε αυτό το σκηνικό στην παγκόσμια αγορά η Ρωσία προβάλλει “σημαντικά πιο ελκυστική”, είπε ο κ. Κούντριν, σημειώνοντας ότι “αυτό το πλεονέκτημα θα το χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια”.



Επίσης ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ρωσία δεν την ενδιαφέρουν τα ιρλανδικά ομόλογα (ποτέ δεν είχε έκθεση σε τέτοια ομόλογα), αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα εξακολουθήσει να αγοράζει πορτογαλικά ομόλογα.

Προσπάθεια Γ. Παπανδρέου για κατευνασμό της Μόσχας

Στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να παγώσει τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις μετά την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μην τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις στο θέμα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, σήμερα και με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Dmitry Medvedev.

Η απόφαση της Ρωσίας να πάψει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ήταν ένας και από τους βασικούς λόγους της έκρηξης του spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου καθώς η Μόσχα ήταν ο μεγαλύτερος εκτός ΕΕ αγοραστής ελληνικών ομολόγων.

Αν και το Μαξίμου διαρρέει επίσημα πως ο λόγος για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν οι ελληνορωσικές σχέσεις και οι προοπτικές επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις, ειδικότερα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εντούτοις η κυριότερη αιτία για ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ήταν η παύση αγοράς των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η κρίση στις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών.

http://logioshermes.blogspot.com/2011/04/blog-post_7536.html

Αεροπλάνο-μυστήριο για τα πετρέλαια του Αιγαίου;

26/04/2011

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Ένα αεροπλάνο που συμμετέχει σε γεωφυσικές έρευνες για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλον τον κόσμο, πετούσε στον ελληνικό εναέριο χώρο το διάστημα 10-15 Απριλίου.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος που βλέπετε στην φωτογραφία, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην χώρα μας, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Αρχικά, στις 10 Απριλίου φιλοξενήθηκε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου Κρήτης.
Λίγες ημέρες αργότερα, το ίδιο αεροπλάνο της ARKeX, εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Εκεί παρέμεινε σταθμευμένο στις 14 και 15 Απριλίου.
Ανήκει στην βρετανική εταιρεία ARKeX, η οποία ειδικεύεται στις υπηρεσίες υποστήριξης γεωφυσικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τον τελευταίο καιρό η εταιρεία ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, εξαιτίας ενός "μαγνητόμετρου" που ανέπτυξε αξιοποιώντας τη διαστημική τεχνολογία.
Το "μαγνητόμετρο" βοηθάει σημαντικά τις εταιρείες πετρελαίου και αερίου στο να εντοπίζουν τις καλύτερες τοποθεσίες για τη διάνοιξη πηγαδιών. Το όργανο είναι τοποθετημένο στην "μύτη" του μικρού αεροσκάφους το οποίο μπορεί να πετάξει πάνω από την περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον για γεωλογική έρευνα και να καταγράψει τα διάφορα σήματα κάτω από το έδαφος. Το κόστος της εκτέλεσης μιας τέτοιας έρευνας είναι 10 φορές φθηνότερο από ό,τι εκείνο μιας παραδοσιακής σεισμικής έρευνας.
Η ARKeX, με την συγκεκριμένη τεχνολογία, παρέχει πολύτιμες γεωλογικές πληροφορίες ώστε να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος μια πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια που εξερευνά.
Η επίσκεψή του αεροσκάφους στην Ελλάδα, και μάλιστα σε δύο ακραία σημεία, από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, προφανώς συνδέεται με το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένα ενδιαφέρον που αποτελεί πλέον "κοινό μυστικό", αλλά οι επίσημες πληροφορίες και τα στοιχεία για το "ποιός, πού και πότε" κρατώνται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Στο βίντεο, η εταιρεία ARKeX περιγράφει τον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή που έχει προσαρτηθεί στην μύτη του αεροσκάφους:

Ο Γ. Καρατζαφέρης θα είναι εσαεί συνυπεύθυνος

 

 


Διαβάζουμε στη Ναυτεμπορική: Θλιβερή» και «τραγική» χαρακτήρισε την «επικρατούσα κατάσταση» στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υποστηρίζοντας ότι οι υπουργοί έχουν αποξενωθεί μεταξύ τους.«Αν ο κ. Παπανδρέου βρει τρεις υπουργούς του που να μιλούν μεταξύ τους, τότε διατηρεί κάποια ελπίδα» σημείωσε, προσθέτοντας πως «δυστυχώς δεν μιλά κανένας με κανέναν». Για τις εξελίξεις συγκεκριμένα στην οικονομία, ο ΛΑΟΣ διά του εκπροσώπου του Κωστή Αϊβαλιώτη υποστήριξε ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική της τρόικας «οδηγεί στον όλεθρο».

Λαγός και του ανασχηματισμού ο Γιώργος Καρατζαφέρης; Το πρόβλημα της Κυβέρνησης είναι η αποξένωση; Πιθανόν να είναι και η αλλοτρίωση αλλά δεν μας αφορά. Επειδή το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι Λέσχη Φιλίας. Η Κυβέρνηση απέτυχε γιατί δεν έπιασε κανένα στόχο παρά το αδυσώπητο τσουνάμι μέτρων που εξαπέλυσε. Και τώρα θα λάβει κι άλλα. Και σε δύο μήνες περισσότερα. Κάθε αποτυχία της  θα μεταφράζεται σε μέτρα, τα οποία και βυθίζουν όλο και περισσότερο τα εισοδήματα, την οικονομική ζωή, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Όσο για το επιχείρημα ότι «η κυβερνητική οικονομική πολιτική της τρόικας οδηγεί στον όλεθρο», αφού  το παραδέχονται πλέον, καλό θα ήταν το ΛΑΟΣ να κάνει την αυτοκριτική του. Όταν άνοιγε την πόρτα στην τρόικα, όταν έδινε ψήφο σε ένα Μνημόνιο που «δεν είχε διαβάσει», όταν πρόσφερε επίφαση διευρυμένης αποδοχής στην πολιτική της Κυβέρνησης, δεν είχε προβλέψει ότι κάτι μπορεί να μην πήγαινε καλά; Στην πορεία επιστράτευσαν το πλέον χυδαίο επιχείρημα: «ψηφίσαμε το Μνημόνιο για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις» ενώ είναι γνωστό ότι τα χρήματα αυτά πάνε στην αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν και δεν φτάνουν κιόλας.
Απομένει να μας ενημερώσει ο κ. Καρατζαφέρης αν αισθάνεται κι αυτός δικαιωμένος με το Μνημόνιο. Οι “φυσικοί” σύμμαχοι της κυβερνητικής πολιτικής τρέμουν την ώρα της κάλπης και προσπαθούν να περιπλέξουν με δηλώσεις τη θέση τους, να παραπλανήσουν για ακόμη μία φορά το εκλογικό σώμα.
Το μερίδιο της ευθύνης για την οικονομική υποδούλωση της χώρας θα τους ανήκει εσαεί. Ας λένε ότι θέλουν λοιπόν…
Μ.Ο.

Πηγή:  ANTINEWS

Παπακωνσταντίνου: «Στην ύφεση και στα μειωμένα έσοδα οφείλεται η απόκλιση των στοιχείων για το έλλειμμα»... και ποιος φταίει γι΄αυτά;

26 Απριλίου 2011 


Μάλλον ο Καραμανλής... που έφτιαξε τον Προυπολογισμό του 10 και του 11 και ξέσκισε όλους τους Έλληνες στους φόρους...

Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010 και στην επιδείνωση των φορολογικών εσόδων, οφείλεται κατά κύριο λόγο η απόκλιση στα οικονομικά στοιχεία της Eurostat σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης το 2010. [Και εννοείται ότι την βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση δημιούργησε ο Φούφουτος και ο Καραμανλής... και όχι αυτοί που κυβερνάνε 1,5 χρόνο...]



Τα δημοσιονομικά στοιχεία του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης παρακολουθούνται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, υπολογίζει το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης ακολουθώντας τη διαδικασία Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών ΕΣΛ 95 (ESA 95) και διαβιβάζει στη Eurostat τη σχετική κοινοποίηση για τελικό έλεγχο και ανακοίνωση. Σε ετήσια βάση διαβιβάζονται δύο κοινοποιήσεις στη Eurostat (προσωρινά και οριστικά στοιχεία).

Τονίζεται ότι μέσα από μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που ακολούθησε η Κυβέρνηση, με προεξέχουσα εκείνη της ανεξαρτητοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η Εurostat δεν αμφισβητεί πλέον τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση για το 2010, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχει διαβιβάσει στη Eurostat την 1η ετήσια κοινοποίηση (προσωρινά στοιχεία), όπου αναφέρει ότι το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 διαμορφώνεται στο 10,5% του ΑΕΠ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα το 2010 είχε το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε. μετά την Ιρλανδία (-32,4%) και κοντά στην Μεγάλη Βρετανία (-10,4%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (-9,2%) και την Πορτογαλία (-9,1%). Είχε δε την μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. το 2010 - κατά 5 μονάδες. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ευρωζώνης σε ένα έτος.

Ως προς το δημόσιο χρέος, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2010, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. (142,8% του ΑΕΠ) με δεύτερη την Ιταλία (119% του ΑΕΠ) ακολουθούμενη από το Βέλγιο (96,8% του ΑΕΠ) και την Ιρλανδία (96,2%).

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παρατηρούμενη απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 οφείλεται κύρια στους παρακάτω λόγους:

α) Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2011, το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε 231.888 εκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η σχετική εκτίμηση είναι 230.173 εκ. ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 κατά 0,1 %.

β) Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ), απόρροια της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού 2011 ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2010. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την οικονομική δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

γ) Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), που σχετίζεται με αποπληρωμή παρελθουσών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους.

δ) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ (0,5% του ΑΕΠ), καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι, όπως στην περίπτωση των φορολογικών εσόδων, το αποτέλεσμα των ΟΚΑ του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εισφορών κατά το πρώτο δίμηνο του 2011.

ε) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ).

Από την άλλη πλευρά, βελτίωση παρατηρείται στο ισοζύγιο των επαναταξινομημένων ΔΕΚΟ (0,35% του ΑΕΠ), καθώς και στην προσαρμογή σε εθνικολογιστική βάση των δεδουλευμένων τόκων (0,3% του ΑΕΠ).

Συνεπώς, είναι προφανές ότι η παραπάνω απόκλιση έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθύτερης, από το αναμενόμενο, ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές...

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και προτίθεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη τους.

Οι δημοσκόποι είπαν στον Γιώργο το “μυστικό”

26.04.2011NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ


Την περίοδο του Πάσχα, ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και συνολικά το επιτελείο των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου, βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν ανάσες, και να προσεγγίσουν περισσότερο στρατηγικά, ζητήματα της πολιτικής καθημερινότητας, που εκτιμούν ότι θα επιδράσουν καταλυτικά στις εξελίξεις, το επόμενο διάστημα.
Όπως ήταν φυσικό, στις συζητήσεις τους κυριαρχούσαν οι εξελίξεις στην οικονομία, παράλληλα ωστόσο οι κουβέντες επικεντρώθηκαν στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Κυρίως υπό το πρίσμα της ανάγνωσης στην οποία δεν προχωρούν οι δημοσκόποι, παρά μόνο… εφόσον τους ζητηθεί από τα πολιτικά επιτελεία.
Στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου και του πρωθυπουργικού επιτελείου, το «μυστικό» στο οποίο στάθηκαν οι δημοσκόποι, δεν είναι άλλο από τη μαγική λέξη «επαναπατρισμός». Και αφορά στο στοίχημα που έχει μπροστά του ο Πρωθυπουργός, για να καταφέρει να κερδίσει πίσω ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2009, που σήμερα εμφανίζονται διστακτικοί, απογοητευμένοι ή οργισμένοι απέναντί στην Κυβέρνησή του. Και σπεύδουν να δηλώσουν στις δημοσκοπήσεις είτε αναποφάσιστοι, είτε αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, αυτή η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων αποτελεί το «κλειδί» για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Η προϊστορία των εκλογικών αναμετρήσεων έχει δείξει ότι όσο πλησιάζει η στιγμή της κάλπης, το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, από τη στιγμή που δεν έχει υποστεί πολυετή ή βαθιά πολιτική φθορά, καταφέρνει να αυξήσει ραγδαία τη συσπείρωσή του.
Μόνο που… σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές των δημοσκοπήσεων, τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από κάθε άλλη φορά. Το Μνημόνιο έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής για σοβαρές ρωγμές στο προφίλ του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα οι δημοσκόποι να εκτιμούν ως αβέβαια τη συμπεριφορά των αναποφάσιστων, οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα μάλιστα με μια βαθύτερη ανάλυση των χαρακτηριστικών αυτών των ψηφοφόρων, δεν πρόκειται για «παραδοσιακούς» οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά για κεντρογενείς πολίτες, οι οποίοι το 2009 επένδυσαν προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου, για να εκπέσει από την εξουσία η Νέα Δημοκρατία.
Οι δημοσκόποι επεσήμαναν στο πρωθυπουργικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν αισθάνονται πιθανότατα εξοργισμένοι επειδή το ΠΑΣΟΚ «εγκατέλειψε τις ρίζες του», μέσω της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά επειδή αντιθέτως δεν προχωρούν με ταχύτερο ρυθμό μεταρρυθμίσεις τις οποίες όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχει ανάγκη η χώρα. Ακόμη και αν η Κυβέρνηση χρειαστεί να συγκρουστεί με το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και τους συνδικαλιστές…

Statesmen.gr

Ν. Κοτζιάς: "Σε εξέλιξη άγρια ανακατανομή πλούτου”...

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011



http://papaioannou.wordpress.com/ Press-gr

25 χρόνια από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ- Ποτέ ξανά;.....

26 Απριλίου 2011


 Η τραγωδία μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που τη βίωσαν...


http://econc10.bu.edu/economic_systems/NatIdentity/images/chernobyl_reactor_d.gifΉταν ακριβώς πριν από 25 χρόνια, στις 1:23:58 της 26ης Απριλίου του 1986, όταν μια σειρά εκρήξεων στον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, στην τότε Σοβιετική Ένωση, προκάλεσε αυτό που μετέπειτα χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ου αιώνα.
Η είδηση "ταξίδεψε" με ταχύτητα φωτός, μέσα από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς δέκτες, σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας πανικό- ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες- ατελείωτες συζητήσεις για το κατά πόσο το ατύχημα αφορά και μπορεί να επηρεάσει και τη δική μας επικράτεια και προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι.
Τότε, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για μια "σοβιετική Πομπηία"- και όχι άδικα. Η φοβερή αυτή καταστροφή, στις παλαιότερες γενιές αναμόχλευσε μνήμες της τραγωδίας της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και στις νεότερες έσπειρε τον πανικό και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.
Όσοι βίωσαν στο πετσί τους τη συμφορά -άντρες, γυναίκες, παιδιά, επιστήμονες, μελλοθάνατοι, μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά, μαθητές που δεν συναντιούνται πια στο σχολείο αλλά σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, γονείς που έθαψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί, αν την αποκαλύψουν, δε θα βρουν σύντροφο για τη ζωή τους- μίλησαν στη Λευκορωσίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, για την καταστροφή και αυτή συγκλόνισε την ανθρωπότητα με το βιβλίο της "Τσερνομπίλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος" (εκδόσεις Περίπλους, 2001).
http://farm3.static.flickr.com/2220/2446391227_e51457b0e9.jpgΞεφυλλίζοντας το βιβλίο, στεκόμαστε σε ορισμένες απ' αυτές:
"Να σας μιλήσω για την αγάπη ή για το θάνατο; Δεν ξέρω… Μήπως τελικά είναι το ίδιο; Εκείνο τον καιρό ήμασταν νιόπαντροι. Περπατούσαμε στο δρόμο χέρι-χέρι, ακόμη κι όταν πηγαίναμε για ψώνια. Τού έλεγα: 'Σ' αγαπώ', χωρίς να ξέρω ακόμα πόσο πολύ… Ζούσαμε στον πρώτο όροφο του ξενώνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στον ίδιο ξενώνα έμεναν ακόμη τρία ζευγάρια με τα οποία μοιραζόμασταν την κουζίνα. Κάτω απ' τα δωμάτιά μας στάθμευαν τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής. Κόκκινα πυροσβεστικά οχήματα. Ο Βάσια ήταν πυροσβέστης. Γνώριζα πάντα,που ήταν και τι έκανε. Εκείνη τη νύχτα, μέσα στον ύπνο μου, άκουσα ένα θόρυβο. Σηκώθηκα να δω από το παράθυρ. Με είδε και μου 'πε: 'Κλείσε τα παράθυρα και πέσε στο κρεβάτι. Έπιασε φωτιά ο αντιδραστήρας. Θα γυρίσω γρήγορα'. Δεν πρόλαβα να δω την έκρηξη. Μόνο τις φλόγες. Τα πάντα έμοιαζαν να τρέμουν μες στο ζεστό αέρα. Φλόγες υψωνόταν μέχρι τον ουρανό και παντού καπνός…αφόρητη ζέστη. Κι αυτός ήταν εκεί έξω […] Τέσσερις η ώρα … Πέντε … Έξι… […] Στις επτά με ενημέρωσαν ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο. […] Είχε πρηστεί και ανάσαινε βαριά. Μετά βίας διέκρινες τα μάτια του […]", εξιστορεί η Λουντμίλα Ιγκνατένκο, σύζυγος του πυροσβέστη Βασίλι Ιγκνατένκο, ο οποίος έχασε τελικά την άνιση, όπως αποδείχθηκε, μάχη για τη ζωή, αφήνοντας χήρα, μ' ένα παιδί στην κοιλιά, τη σύζυγό του.
"Η κόρη μου δεν μοιάζει με τα άλλα παιδιά… Όταν μεγαλώσει, θα με ρωτήσει: 'Γιατί δεν είμαι σαν όλους τους άλλους;'. Όταν γεννήθηκε, δεν ήταν ένα κανονικό νεογέννητο, αλλά ένας ζωντανός σάκος, κλειστός απ' όλες τις πλευρές, χωρίς ούτε ένα ράγισμα. Μόνον τα μάτια της ήταν ανοιχτά. Στον ιατρικό της φάκελο έγραψαν: 'Σύνθετη παθολογία εκ γενετής: απλασία της έδρας, απλασία του κόλπου, απλασία του αριστερού νεφρού'. Κάπως έτσι λέγεται αυτό που έχει με επιστημονικούς όρους- με απλές όμως λέξεις, λέγεται: 'δεν έχει ποπό, δεν έχει πιπί κι έχει ένα μόνο νεφρό'. Τη δεύτερη μέρα της ζωής της την πήγα στο χειρουργείο. Άνοιξε τα μάτια της και μου φάνηκε πως μου χαμογέλασε. Στην αρχή νόμισα πως θα έβαζε τα κλάματα, όμως- μα τω Θεώ- χαμογέλασε! Τα νεογέννητα με τέτοια παθολογία δεν επιζούν- πεθαίνουν αμέσως. Δεν πέθανε όμως, γιατί την αγαπώ. Σε τέσσερα χρόνια υποβλήθηκε σε τέσσερις εγχειρήσεις. Είναι το μοναδικό παιδί στη Λευκορωσία, που επέζησε με τέτοια σύνθετη παθολογία. Τη λατρεύω … (Σταματά). Δεν μπορώ να ξανακάνω παιδιά. Δεν το τολμώ…", λέει η Λαρίσα Ζ., μητέρα, που έφερε στον κόσμο ένα παιδί, στο σώμα του οποίου είναι αποτυπωμένες με τον πλέον έκδηλο τρόπο οι συνέπειες του τραγικού πυρηνικού ατυχήματος.
Επιστοφή στη "νεκρή γη"
Στην αγγλική ιστοσελίδα της "Φωνής της Αμερικής" διαβάσαμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για την επιστροφή μιας γυναίκας στο χωριό της, κοντά στο Τσερνομπίλ, έπειτα από πολλά χρόνια.
Η Ήρα Χβόστικ κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας, τη Ρεντκόβκα, όπου εξακολουθεί να ζει ο 92χρονος παππούς της, μόνος, σ' ένα ξύλινο αγροτόσπιτο, που κάποτε στέγαζε τις ζωές και τα όνειρα τριών γενιών. Για την οικογένεια Χβόστικ, το χωριό αυτό, που βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν τριών ωρών από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ήταν ένα ασφαλές μέρος, όπου η ζωή κυλούσε ήρεμα έως το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ.
"Αυτό θεωρούταν ένα από τα κεντρικά χωριά της περιοχής", λέει η Ήρα, δείχνοντας με το χέρι τη μεγάλη σειρά από τα άδεια, εγκαταλελειμμένα σπίτια. "Ήταν το σπίτι μου. Τώρα πια δεν το αναγνωρίζω καν", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Ήρα ήταν μόλις 14 ετών, όταν σημειώθηκε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων από το χωριό της. Θυμάται πως τότε, ζητούσαν οι αρχές από τα κορίτσια που πήγαιναν σχολείο να σκεπάζουν τα κεφάλια τους και να μένουν σπίτι. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον το σχολείο εκείνο, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του χωριού…
Η σημερινή πραγματικότητα
Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου, όπως ελάφια, άγρια άλογα, αετοί και γεράκια έχουν επιστρέψει στη ζώνη αποκλεισμού των 30 χλμ, που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, από την οποία απομακρύνθηκαν όλοι οι κάτοικοι μετά το ατύχημα, ενώ απαγορεύτηκε και κάθε είδος κυνηγιού.
http://www.coolthings.com/wp-content/uploads/2009/07/chernobyl.jpgΩστόσο, όπως δήλωσε πρόσφατα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, Τιμ Μουσό (Tim Mousseau), ένας από τους λίγους επιστήμονες που ερευνούν σε βάθος τη βιοποικιλότητα γύρω από το Τσερνομπίλ, η παραπάνω εικόνα θα μπορούσε να είναι παραπλανητική. "Το Τσερνομπίλ δεν είναι σίγουρα ασφαλές καταφύγιο για την άγρια ζωή", είπε χαρακτηριστικά.
Το 2010, ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τη μεγαλύτερη ποτέ καταγραφή της άγριας ζωής στη ζώνη αποκλεισμού, που έδειξε μεγάλη μείωση στην παρουσία θηλαστικών, καθώς και στα διάφορα είδη εντόμων. Ενώ στο πλαίσιο έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αιχμαλωτίστηκαν 550 πουλιά, που ανήκουν σε 48 διαφορετικά είδη, από οχτώ διαφορετικά σημεία της παραπάνω ζώνης. Σε διάφορες μετρήσεις που έγιναν στον εγκέφαλό τους, αποδείχθηκε ότι τα πουλιά που ζούσαν στις λεγόμενες "θερμές ζώνης" είχαν μικρότερο εγκέφαλο κατά 5% σε σχέση μ' εκείνα που προερχόταν από περιοχές με μικρότερη ακτινοβολία. Μάλιστα, η διαφορά ήταν εξαιρετικά μεγάλη, σε περιπτώσεις πουλιών, ηλικίας μικρότερης του ενός έτους.
Η μόλυνση στις περιοχές της διαβόητης "ζώνης αποκλεισμού" δεν είναι ενιαία. Ορισμένες περιοχές, κατά τους επιστήμονες, είναι αρκετά καθαρές, αλλά σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων απ' αυτές ενδέχεται να βρίσκονται "θερμές ζώνες"- καθορίζονται συνήθως από την τάση των ανέμων και τη βροχή- όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι σαφώς υψηλότερα.
Σήμερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι βασικές απειλές είναι το Καίσιο -137 και σε μικρότερο βαθμό το Στρόντιο -90, που "σβήνει" σε μια κλίμακα χρόνου, που μετριέται σε δεκαετίες, σύμφωνα με το IRSN, το γαλλικό ινστιτούτο για την προστασία από τη ραδιενέργεια και την πυρηνική ασφάλεια.
Οι περιοχές στη δυτική και νότια Ουκρανία δεν επηρεάστηκαν άμεσα από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ και οι μεγάλες φάρμες της χώρας, όπως και τα εργοστάσια τροφίμων δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους, χάρη, κυρίως, στους αυστηρούς ελέγχους επιτήρησης, λένε οι επιστήμονες.
Ωστόσο, η ραδιενέργεια εξακολουθεί, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, να επηρεάζει τις αγροτικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου φτωχοί αγρότες εξακολουθούν να συλλέγουν άγρια μανιτάρια και βατόμουρα για τη διατροφή τους και δεν έχουν την "πολυτέλεια" να αγοράσουν "καθαρό" σανό, από μη μολυσμένες περιοχές, για τις αγελάδες τους.
Ο Βαλερί Κασπάροφ, διευθυντής του ουκρανικού Ινστιτούτου Αγροτικής Ραδιολογίας, δήλωσε- σύμφωνα με το AFP- ότι η κυβέρνηση έχει κόψει, ήδη από το 2008, πόρους από τον τομέα της παρακολούθησης της ραδιενέργειας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα αυτά είναι "καθαρά", μη μολυσμένα, απαιτείται ένα κονδύλι γύρω στα 400.000 ευρώ. "Η μόλυνση μειώνεται, αλλά θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια ακόμη προκειμένου να μπορέσει η φύση να την κατεβάσει σε ασφαλή επίπεδα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασπάροφ.
Εξάλλου, σε έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό, στο Κίεβο, επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Greenpeace" αγόρασαν τρόφιμα από τις αγορές δύο περιοχών, στο Ζίτομιρ και το Ρίβνε και σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σ' αυτά αποδείχτηκε η ύπαρξη Καισίου -137 πάνω από τα επιτρεπτά επίπεδα σε πολλά δείγματα γάλακτος, αποξηραμένων μανιταριών και βατόμουρων.

Μαυροβούνιο η νέα ευρωπαϊκή είσοδος της κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική

    
26-04-2011
ImageΣε σημαντικές αποκαλύψεις προέβη το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό ‘Espresso’ αναφορικά με το εμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη και πιο ειδικά στα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το άρθρο με τίτλο «Οι δρόμοι της κοκαΐνης», το οποίο αναδημοσιεύτηκε από την σερβική ημερήσια εφημερίδα Blic, τα λιμάνια του Μαυροβουνίου αποτελούν μια από τις νέες εισόδους της κοκαΐνης της Νοτίου Αμερικής προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα «Το λιμάνι του Μαυροβουνίου είναι ένα από τα κύρια κανάλια μεταφοράς της κοκαΐνης των νοτιοαμερικάνικων καρτέλ και της Βαλκανικής Μαφίας στην οποία εμπλέκονται αφρικανικές εγκληματικές οργανώσεις και μέρος του οργανωμένου εγκλήματος της Ιταλίας».
Η κοκαΐνη παράγεται σε τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής την Κολομβία, την Βολιβία, το Περού, και την Βενεζουέλα ενώ η τιμή της στα τέσσερα αυτά κράτη κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά κιλό. Αντίστοιχα στην Ευρώπη η κοκαΐνη πωλείται περί τις 800.000  με 1.000.000 ευρώ ανά κιλό και έχει καθαρότητα 20%.
Εκτός από το Μαυροβούνιο άλλοι δρόμοι προς την Ευρώπη είναι τα λιμάνια της Λισαβόνας, της Μάλαγγας, της Μασσαλίας και φυσικά της Σικελίας. Αεροπορικώς η κοκαΐνη μεταφέρεται στο Μιλάνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη.
Στη λεγόμενη «βαλκανική μαφία» που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα συμμετέχουν εγκληματικές οργανώσεις από την Αλβανία, τη Σερβία και τη Ρουμανία οι οποίες συνεργάζονται, στο λαθρεμπόριο, με χώρες της Νότιας Αμερικής (όπως Μεξικό, Κολομβία, Βραζιλία και Βενεζουέλα).
Επιπλέον αισθητή κάνει την παρουσία της η Αφρικανική Μαφία στην οποία συμμετέχουν εγκληματικές ομάδες από τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία, και χώρες της Βορειο-δυτικής Αφρικής, ενώ από τις εγκληματικές οργανώσεις της Ιταλίας συμμετέχουν η «Ντραγκέτα» της Καλαβρίας, η «Κόζα Νόστρα» της Σικελίας καθώς και άλλες οργανώσεις.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Άνοιγμα των λογαριασμών και έλεγχο του πόθεν έσχες των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης.Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην Πτολεμαϊδα...
με αφορμή το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο κρίνει παράνομες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ο κ. Αδαμίδης έκανε λόγο για προπαγάνδα κατά του συνδικαλιστικού κινήματος.Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, το σωματείο εξέφρασε την αντίθεσή του στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.«Θα συμφωνούσαμε απόλυτα στην περαιτέρω μετοχοποίηση αν το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση δεσμεύονταν στον Έλληνα καταναλωτή ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αυξηθεί. Θυμίζουμε ότι το ρεύμα στην Ελλάδα είναι το φθηνότερο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι όπου υπήρξε τέτοιου είδους διαδικασία, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι κοινωνικό αγαθό, διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε», είπε ο κ. Αδαμίδης.Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ , ενώ γνωστοποίησε ότι ο «Σπάρτακος» συντάσσεται με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στην εξαγγελία των απεργιακών της κινητοποιήσεων, όποτε και αν αυτές ανακοινωθούν.
 
Πηγή:  Fimotro

Παγωμένη η αγορά

 

Παρά τις δελεαστικές τιμές και τις προσφορές του Πάσχα, οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στα καταστήματα. Τι συνέβαλε σε αυτή τη στάση.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ένας στους δύο καταναλωτές έχει υποστεί δραματική μείωση εισοδήματος, ενώ 850.000 συμπολίτες μας είναι άνεργοι και 1.200.000 βρίσκονται σε κατάσταση ανέχειας.
Η απώλεια του δώρου και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αγορά αγαθών και δώρων μικρότερης αξίας ανά τεμάχιο.
Αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις της φετινής εορταστικής αγοράς, τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι ο μέσος όρος του πασχαλινού τζίρου μειώθηκε και φέτος κατά ποσοστό 15%, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010, ο οποίος είχε παρουσιάσει μείωση κατά 7%.
Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα είδη σπιτιού ενώ σημαντική ήταν η πτώση και στα τρόφιμα.
Πιο αναλυτικά, ο τζίρος στα είδη διατροφής μειώθηκε περαιτέρω από 5,5% πέρυσι στο -11% φέτος, ενώ στα οικιακά είδη από -13% πέρυσι στο -20% φέτος.
Η ένδυση και η υπόδηση κατέγραψε για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη μείωση από -11% πέρυσι, στο -25% φέτος, με μοναδική εξαίρεση τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, όπου η κίνηση μειώθηκε περίπου κατά 15%. Τέλος, στα είδη δώρων και παραδοσιακών αγαθών, όπως λαμπάδες και παιχνίδια, καταγράφεται μικρότερη μείωση (-10%), σε σύγκριση πάντα με την περσινή, επίσης φτωχή, πασχαλινή περίοδο.
Τα μόνα θετικά στοιχεία της πασχαλινής περιόδου, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, είναι ότι το πασχαλινό τραπέζι ήταν εφέτος κατά 4%-5% φθηνότερο από πέρυσι και καταναλώθηκαν περισσότερα εγχώρια προϊόντα, παρά την αύξηση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Επιπλέον, οι καθιερωμένοι έλεγχοι, από το χωράφι ως το ράφι, έδειξαν ότι φέτος παρατηρήθηκαν λιγότερα περιστατικά παραβατικότητας στην ελληνική αγορά.
Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αναφέρεται ότι τα συγκριτικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας από την αντίστοιχη περσινή πασχαλινή περίοδο δείχνουν φέτος περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% έναντι 2% πέρυσι. Η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζει ανάλογη μείωση με το ΑΕΠ στο 4,5 φέτος από 2,2% πέρσι.
Πηγή:  News247

Και επισήμως στο 10,5% το έλλειμμα του 2010- Έπεσε έξω 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση

Του Κωστή Πλάντζου
26/04/2011 
 
 
Στο 10,5%, αντί 9,4% που υπολογιζόταν ως τώρα, βρίσκεται το έλλειμμα για το 2010 όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Από την απόκλιση αυτή προκύπτει η ανάγκη για κάλυψη «τρύπας» επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ. Στην κυβέρνηση θεωρούν πάντως ότι το πρόσθετο πακέτο των 3 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να λάβει φέτος κιόλας, θα είναι ικανό να καλύψει και τις ανάγκες που έρχονται από πέρυσι, αλλά και τις νέες αποκλίσεις και αστοχίες (κυρίως στα έσοδα) του 2011, που αγγίζουν επίσης τα 2 δισ. ευρώ ως το α΄ τετράμηνο της χρονιάς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως η Εurostat δεν αμφισβητεί πλέον τα ελληνικά
στατιστικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος και πως, παρά την επιδείνωση των στοιχείων, η μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες (αντί 6 μονάδων, από το 15,6% του ΑΕΠ το 2009 σε 10,5% το 2010 τελικά), είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ευρωζώνης, σε ένα έτος.

Ως προς το δημόσιο χρέος, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2010, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. (142,8% του ΑΕΠ) με δεύτερη την Ιταλία (119%του ΑΕΠ) ακολουθούμενη από το Βέλγιο (96,8% του ΑΕΠ) και την Ιρλανδία (96,2%).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παρατηρούμενη απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 οφείλεται κύρια στους παρακάτω λόγους:
α) Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2011, το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε 231,9 δισ ευρώ ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η σχετική εκτίμηση είναι 230,2 δισ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 κατά 0,1 %.
β) Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ), απόρροια της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού 2011 ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2010.
γ) Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), που σχετίζεται με αποπληρωμή παρελθουσών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους.
δ) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ (0,5% του ΑΕΠ), καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
ε) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ).
Από την άλλη πλευρά, βελτίωση παρατηρείται στο ισοζύγιο των επαναταξινομημένων ΔΕΚΟ (0,35% του ΑΕΠ), καθώς και στην προσαρμογή σε εθνικολογιστική βάση των δεδουλευμένων τόκων (0,3% του ΑΕΠ).
Τι θα πούμε στην Τρόικα

Μέσα στην εβδομάδα και πριν ανοίξει η βουλή μετά το Πάσχα θα έχει λάβει οριστική μορφή το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς ο συγκεντρωτικός πίνακας θα παραδοθεί στην Τρόικα στις 3 Μαΐου.  Τα πρώτα κλιμάκιά της αναμένονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου ενώ στις 10 του μήνα θα έρθουν και οι επικεφαλής. Στόχος είναι να εισπραχθούν μόνο το 2011 τουλάχιστον 2 - 4 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με προσδοκώμενα έσοδα ως το 2015, 35 δισ. ευρώ.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει:

- 10%-15% του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom, για έσοδα 450 εκατομμύρια, με υπερτίμημα έως 15% επί των μετοχών που θα μεταβιβαστούν.

- έσοδα 250 εκατομμυρίων ευρώ από την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.

- πώληση ως το 2012 του Ιπποδρόμου, για τον οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον Γάλλοι επενδυτές

- διάθεση ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ

- πώληση της ΛΑΡΚΟ

- επέκταση της σύμβασης με τους Γερμανούς για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

- πώληση μέρους από το 55% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο

- πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

- μετοχοποίηση των Κρατικών Λαχείων.


Για το 2012 δρομολογούνται:

- πώληση 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ που διαθέτει το Δημόσιο

- εκχώρηση ποσοστού 17% των μετοχών της ΔΕΗ, δηλαδή μείωση της συμμετοχής του δημοσίου από το 51% στο 34%, χωρίς το Δημόσιο να χάσει τον έλεγχο και την διοίκηση της επιχείρησης  -και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ.

- σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες για εκμετάλλευση λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων ως το 2012.


Επιδόματα, μισθοί και φοροαπαλλαγές


Στα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά συγκαταλέγεται η εξειδίκευση των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν καθώς και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα εξεταστούν επίσης τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια η υπέρβαση των οποίων θα οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους, η εξειδίκευση του πώς θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν έχει κοστολογηθεί στο πρόγραμμα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου περιμένει να δει τα πλάνα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ από τα οποία θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν τα διορθωτικά μέτρα για φέτος να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο θα ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εξοικονόμηση έως το 2015, περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη μέσω της προαγωγής των εργαζομένων μετά από τετραετή αξιολόγηση αντί της διετούς που ισχύει σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου (εφοριακοί, τελωνειακοί και αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια) δεν θα αποφύγουν τις περικοπές που ίσως φτάσουν το 30%. Την ίδια στιγμή αναμένεται η οικονομική ενίσχυση εκείνων των υπαλλήλων, που έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και αμείβονται χαμηλότερα ακόμα και από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης προβλέπεται περιορισμός των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων από 24.000 σε 20.000, ενώ θα περιοριστούν και οι κενές οργανικές θέσεις. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση μερικής απασχόλησης μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που στοχεύει κυρίως στις μητέρες. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια για να εργασθεί ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η αύξηση του ωραρίου στις 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ θα περικοπούν δραστικά και οι υπερωρίες.

Αυξήθηκε το Μάρτιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η κατανάλωση ρεύματος - Ελλειματικό παραμένει το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών


Eλλάδα: Αυξήθηκε το Μάρτιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η κατανάλωση ρεύματος - Ελλειματικό παραμένει το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών 
 
Αυξήθηκε το Μάρτιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η κατανάλωση ρεύματος στη χώρα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην άνοδο της ζήτησης από τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Αντίθετα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και λοιποί καταναλωτές, περιόρισαν έστω και οριακά τη ζήτηση ρεύματος.
    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο αυξήθηκε κατά 2,98 % σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο α' τρίμηνο η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 1,4 %. Στο ίδιο διάστημα, Ιανουαρίου-Μαρτίου, οι μεγάλες βιομηχανίες αύξησαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12,36 %, ενώ στο δίκτυο διανομής (σπίτια, μικρομεσαίοι κλπ.) η ζήτηση μειώθηκε κατά 0,74 %.
    Στην πλευρά της παραγωγής, σημαντική αύξηση παρουσιάζει η χρήση των μονάδων φυσικού αερίου (+63 %) και των λιγνιτικών (+12 %). Μειωμένη, κατά 99,7 %, είναι η παραγωγή από πετρελαϊκούς σταθμούς, η οποία πρακτικά έχει μηδενιστεί, ενώ 60 % κάτω από πέρυσι είναι η παραγωγή των υδροηλεκτρικών, καθώς τα αποθέματα νερού εφέτος είναι λιγότερα από πέρυσι. Ελλειμματικό παραμένει το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με κυριότερες πηγές τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, ενώ οι εξαγωγές γίνονται προς Αλβανία και Ιταλία.
Πηγή:  E-typos

“Δώστε χρόνο στην Ελλάδα”…

 
26.04.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ανέλαβε και σήμερα να καθησυχάσει τις αγορές, αναφορικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, που συνεχίζουν να διακινούνται από ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων, παρά τις επίσημες διαψεύσεις.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές δεν δίνουν χρόνο στις υπερχρεωμένες χώρες. Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, αν δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να το περιορίσει. Ως εκ τούτου, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη, όπως κάποιοι υποστηρίζουν», σχολίασε με έμφαση ο Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, απαντώντας εμμέσως σε συμβούλους της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι συνεχίζουν να τονίζουν ότι η πορεία της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση του χρέους της, είναι μια μη αναστρέψιμη προοπτική.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επίσης είχε ταχθεί αναφανδόν κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας τις κατά τη γνώμη του αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια επιλογή, συνολικά στην οικονομία της ευρωζώνης.

Πηγή:  Statesmen.gr

Ο κόσμος που ξέραμε δεν υπάρχει πια

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 

Tου Γiώργου  Μαλούχου
 

Στη μακρινή Κούβα, μετά από μισό αιώνα επανάστασης, ο Φιντέλ φεύγει και ο καπιταλισμός έρχεται. Με τα χίλια. Και από μέσα! Ότι δεν κατάφερε τόσες δεκαετίες ο Ψυχρός Πόλεμος των υπερδυνάμεων, το κάνει τώρα ο αδελφός του Κάστρο, με τις ευλογίες του γηραιού ηγέτη της επανάστασης…
Στην εξίσου μακρινή Ιαπωνία, η πυρηνική καταστροφή οδηγεί σε μείζονα πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κι αυτό όχι μόνον από τη βέβαιη διεθνή αναθεώρηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Η βουτιά των παραγωγικών δεικτών είναι πρωτοφανής για καιρούς ειρήνης και η αναθεώρηση τείνει να λάβει διαστάσεις σαν αυτές που προκαλούν μονάχα πόλεμοι. Οι συνέπιες, παγκόσμιες.

Δίπλα στην Κίνα, καμιά 800ρια εκατομμύρια σκλάβοι του κουμμουνισμού δουλεύουν χωρίς ελπίδα γι' αυτούς και τα παιδιά τους, για να ζουν σε συνθήκες απόλυτης αστικής ευμάρειας τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια Κινέζων που είναι συνδεδεμένοι με το Κόμμα και που το βιοτικό τους επίπεδο ανεβαίνει με ταχύτητες πυραύλου. Γίνονται έτσι σταθερά οι καλύτεροι πελάτες των γερμανικών βιομηχανιών. Ενας κόσμος ξενιστής μέσα σε έναν άλλο κόσμο… Ενας κόσμος, τόσο δυνατός και τόσο προνομιακά άνισα τοποθετημένος στο διεθνές σύστημα που τον τρέμουν χώρες όπως οι ΗΠΑ…
Όμως οι πιο βίαιες και απρόβλεπτες στην εξέλιξή τους μεταβολές σημειώνονται δίπλα μας, κυριολεκτικά μπροστά μας. Εδώ και λίγες μέρες, τα τανκς της δικτατορίας στη Συρία σκοτώνουν πλέον μαζικά τον κόσμο στους δρόμους που, όπως και σε τόσες άλλες χώρες ξαφνικά ξεσηκώθηκε μέσα σε λίγους μήνες απέναντι στα καθεστώτα της καταπίεσης. Οι «ιδιοκτήτες» της χώρας θέλουν προφανώς να προλάβουν να πνίξουν την αντίσταση στο αίμα πριν να καταφέρει κάτι και αρχίσει να απασχολεί και τη διεθνή κοινότητα, αν και η τελευταία, προς στιγμή, μάλλον μαντάρα τα έχει κάνει στη Λιβύη οπότε η σημασία της είναι περιορισμένη…
Ενας από τους λόγους της μέχρι στιγμής αποτυχημένης αυτής διεθνούς επιχείρησης είναι και η ιδιόμορφη σταδιακή απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή σκηνή. Πολύ περισσότερο τους καίνε σήμερα τα δικά τους εσωτερικά θέματα παρά η ανάγκη για παγκόσμια παρουσία όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, πια, σταδιακά οι ΗΠΑ βρίσκονται μόνον σε θέση να «παρακαλούν» να μην ξεσπούν κρίσεις, όπως τώρα στην Καμπότζη. Και, φυσικά, είναι εντελώς απροετοίμαστες για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε διασυνοριακή η κρίση στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή…
Αλλωστε, τα διεθνή μέτωπα δεν είναι πλέον μόνον στρατιωτικά. Είναι και οικονομικά, οπότε οι έννοιες «εσωτερικό» και «διεθνές» στερούνται πλέον σημασίας. Αμερική και Ευρώπη δεν κατάφεραν (αν υποτεθεί ότι ποτέ θέλησαν) να τιθασεύσουν τις λεγόμενες «αγορές» που η δύναμή τους έχει καταστεί περίπου ανεξέλεγκτη και οι αποφάσεις τους επηρεάζουν δραματικά όχι μόνον ολόκληρους λαούς, αλλά και το μέλλον των μεγαλύτερων υπερεθνικών οργανισμών που γνώρισε ποτέ η Ιστορία: η ευρωζώνη των δύο τελευταίων ετών, είναι το απόλυτο αρνητικό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας που ξεπερνά σύνορα, κράτη, κυβερνήσεις και λαούς.
Κι εκεί που θα περίμενε κανείς ότι μέσα σε όλα αυτά η Ευρώπη, μέσα από την ιστορική της ωριμότητα, βλέποντας όλα αυτά κάπως θα αμυνόταν και θα γινόταν ένας σταθερός πόλος ηρεμίας και ασφάλειας, ω του θαύματος, μόνον αυτό δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, όσο ο καιρός περνάει, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται περισσότερο από ποτέ τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Και το κακό έρχεται από μέσα: από τους εθνικούς και τους οικονομικούς εγωισμούς.
Η Ευρώπη ως ενότητα απειλείται όσο ποτέ από το χάσμα που ανοίγει όλο και πιο γρήγορα ανάμεσα στους πλούσιους, που δεν τους σταματάει τίποτα και τους φτωχούς που, ότι κι αν κάνουν, στην πραγματικότητα, δεν μπορούν πια να παρακολουθήσουν. Απειλείται γιατί η δήθεν «ενωμένη» Ευρώπη δεν αποφασίζει και δεν δηλώνει καθαρά ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει. Αλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα πράττει, κρυμμένη πίσω από ακατανόητες δαιδαλώδεις διαδικασίες που κάποτε ξεκίνησαν ως μηχανισμοί ενοποίησης και σήμερα χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ακριβώς για τον αντίθετο στόχο.
Ας αφήσουμε την κυλιόμενη τραγωδία με τα δημοσιονομικά. Σημερινό είναι το πιο απλό παράδειγμα: τόση ευρωπαϊκή γραφειοκρατία δεν βρήκε τον τρόπο να συνδράμει ούτε καν την Ιταλία στο μεταναστευτικό της Βόρειας Αφρικής. Κι η Ιταλία δεν είναι ούτε μικρή ούτε φτωχή χώρα της Ενωσης. Ο μόνος που ενδιαφέρθηκε και πάει στη Ρώμη, είναι ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά ουσιαστικά σε εθνικό επίπεδο.

Ετσι, ο κόσμος που ξέραμε, τελειώνει. Αυτό είναι βέβαιο. Το – εντελώς – αβέβαιο είναι ποιος θα είναι αυτός που θα πάρει τη θέση του, πότε, πώς, με ποιες διεργασίες, με πόσο πόνο και με πόσο κόπο.
Κι εμείς, μέσα σε όλα αυτά; Θα 'πρεπε επειγόντως να αφήσουμε τους πάσης φύσεως εγωϊσμούς στην άκρη, αν θέλαμε να σταθούμε όρθιοι σε αυτό το χαμό. Δυστυχώς όμως, δεν κάνουμε ούτε καν τον κόπο να δούμε πώς αμύνονται στο κακό οι περίπου ομοιοπαθείς μας – αν και με πολύ πιο αβαθή προβλήματα – Πορτογάλοι και κάτι να διδαχθούμε.
Τελικά, όπως όλα δείχνουν, αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Οι εγωϊσμοί δεν θα μπουν στην άκρη. Θα παραμείνουν κυρίαρχοι. Και πολύ σύντομα, κανείς δεν θα μπορεί πια να εξηγήσει στην επόμενη γενιά πώς και γιατί της κάναμε αυτό το κακό.

tovima.gr και 

Ένα βήμα πιο κοντά σε διαγνωστικό τεστ αναπνοής για τον καρκίνο, μέσω ηλεκτρονικής "μύτης

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Ένα τεστ αναπνοής που θα κάνει έγκαιρη διάγνωση μερικών μορφών του καρκίνου (στόματος, οισοφάγου, πνευμόνων κ.ά.), έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στη στιγμή της υλοποίησής του, καθώς ισραηλινοί επιστήμονες δημιούργησαν μια ηλεκτρονική "μύτη", που μπορεί να ανιχνεύσει τις χημικές "υπογραφές" της νόσου στην ανάσα των ασθενών.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion), υπό τον καθηγητή Χοσάμ Χαϊκ, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου "British Journal of Cancer", σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με περίπου 80 εθελοντές, υγιείς και καρκινοπαθείς, και πέτυχαν να εντοπίσουν τα χημικά "ίχνη" του καρκίνου στην αναπνοή των καρκινοπαθών.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι μια μέρα η νέα χημική μέθοδος θα χρησιμοποιείται ευρέως, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά, ακόμη, χρόνια ερευνών για να βεβαιωθεί ότι το τεστ είναι όντως αξιόπιστο και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς.

Η ισραηλινή συσκευή, που αποκαλείται "νανο-τεχνητή μύτη", ανιχνεύει τα μόρια που υπάρχουν στις περιπτώσεις καρκίνου. Όμως, η αξιοπιστία της πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Οι καρκίνοι του στόματος, οισοφάγου, λάρυγγα κλπ συχνά τυγχάνουν καθυστερημένης διάγνωσης και, γι' αυτό το λόγο, θεραπεύονται πιο δύσκολα. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπισή τους, γι' αυτό ένα νέο τεστ αναπνοής θα αποτελούσε σημαντική συμβολή στις προοπτικές θεραπείας.

express.gr και 

Αρχειοθήκη ιστολογίου