Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΗΠΑ : ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Οι αρχές του Τενεσί ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ανεμοστρόβιλους και τις πλημμύρες που έπληξαν την Πολιτεία, ανεβάζοντας τον θλιβερό απολογισμό από τις πρωτοφανείς καταιγίδες στους 230.Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί...
στην Αλαμπάμα, το Μισισίπι, την Τζόρτζια, τη Βιρτζίνια και το Κεντάκι. Στις πόλεις Τουσκαλόσα και Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα ισοπεδώθηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ενώ δεκάδες δρόμοι έχουν γίνει αδιάβατοι από τα δέντρα που έπεσαν ή από συντρίμμια κτιρίων. «Κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν ολόκληρα τετράγωνα», είπε ο δήμαρχος της Τουσκαλόσα, Γουόλτερ Μάντοξ.
Στο Μπέρμιγχαμ ο δήμαρχος Γουίλιαμ Μπελ είπε ότι η ζώνη της καταστροφής έχει πλάτος 1.500 μέτρα. Οι δρόμοι της πόλης είχαν κατακλυστεί από ασθενοφόρα. «Ήταν σαν τις ουρές των ταξί στη Νέα Υόρκη», είπε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Κρις Όσμπορν.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αλαμπάμα
Η χειρότερη καταστροφή ωστόσο σημειώθηκε στην Αλαμπάμα όπου την Τετάρτη ένας τεράστιος ανεμοστρόβιλος χτύπησε την πανεπιστημιούπολη Τουσκαλόσα, μια πόλη 95.000 κατοίκων, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αρκετούς νεαρούς φοιτητές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε να της παρασχεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια. «Η καρδιά μας είναι με όσους επλήγησαν από την καταστροφή και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε το λαό της Αλαμπάμα», αναφέρει ο Ομπάμα σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σήμερα.
Λόγω των καταιγίδων έκλεισαν τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες σε πυρηνικό εργοστάσιο της Αλαμπάμα. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και 25 γραμμές υψηλής τάσης με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. «Δεν έχουμε ξαναζήσει τόσο έντονες καιρικές συνθήκες στην ιστορία μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Tennessee Valley Authority, η αμερικανική εταιρεία που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 9 εκατομμύρια κατοίκους σε επτά Πολιτείες.
Θύματα έχουν αναφερθεί επίσης στη Λουιζιάνα, την Τζόρτζια, το Τενεσί και το Άρκανσο, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Το Άρκανσο, το Τενεσί και το Μισισίπι έχουν επίσης κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι ανεμοστρόβιλοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις νότιες και μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά σπανίως αποδεικνύονται τόσο καταστροφικοί.
Ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί την Αλαμπάμα
Εντωμεταξύ, ανακοινώθηκε πως ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί την Παρασκευή την Αλαμπάμα για να επιθεωρήσει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους ανεμοστρόβιλους και τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.
Ο κ. Ομπάμα ενημερώνεται συνεχώς για τις καταστροφές από την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο και άλλους αξιωματούχους.
Πηγή:  Fimotro

Γιούνκερ: «Δεν αποτελεί επιλογή η αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους»

Γιούνκερ: «Δεν αποτελεί επιλογή η αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους» «Η αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στο τέλος των συνομιλιών στο Γραφείο με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους απετέλεσε αντικείμενο της συζήτησης «για τα κράτη της Ευρώπης με οικονομική δυσχέρεια, άρα και γιά την Ελλάδα».
«Μετέφερα την άποψή μου, που έγκειται στο ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή, καθώς θα επιφέρει σειρά αδιευκρίνιστων προς το παρόν προβλημάτων, εάν ποτέ καταστεί δυνατόν αυτά να διευκρινιστούν επομένως δεν πρόκειται καν για υπόθεση εργασίας», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Πηγή:  tsantiri.gr

Αγκάθι στη δήλωση ΕΛΓΑ η πληρωμή της εισφοράς

PDF
 28.04.2011
ImageΤρεις αιτήσεις πρέπει να συμπληρώσουν φέτος οι αγρότες και να τις στείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 15 Μαΐου. Ταυτόχρονα, θα κληθούν να υπογράψουν και πάγια εντολή προς τον ΕΛΓΑ προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση ζημιών από θεομηνίες.
Να σημειωθεί ότι όσοι αγρότες δεν εισπράττουν κοινοτικές επιδοτήσεις θα υπογράφουν ώστε να εκταμιεύονται χρήματα από τους λογαριασμούς στους οποίους πιστώνονται τα ποσά από την επιστροφή ΦΠΑ. Διαφορετικά θα χρειαστεί να καταβάλλουν τα χρήματα αυτά τοις μετρητοίς.
Η δυσαρέσκεια των αγροτών όμως ήδη εκδηλώνεται καθώς κάποιες κατηγορίες καλλιεργητών καλούνται να καταθέσουν υψηλά ασφάλιστρα, όπως οι παραγωγοί κηπευτικών και επιτραπέζιων σταφυλιών.
Επίσης, οι αγρότες δεν πρέπει φέτος να φύγουν από τις Ενώσεις και τους συνεταιρισμούς τους, αν δεν συμπληρώσουν σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπαλλήλους το έντυπο για το μητρώο αγροτών. Θα χρειαστούν πληροφορίες για τα είδη των καλλιεργειών τους και τα καλλιεργητικά μέσα που χρησιμοποιούν.
 
Ξεκίνησαν στην Κρήτη
Ξεκίνησαν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, την κατάθεση δηλώσεων καλλιέργειας – εκτροφής προς τον ΕΛΓΑ και τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών τρεις από τις τέσσερις Ενώσεις του νομού Ηρακλείου. Από τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσουν και οι συνεταιρισμοί της Ένωσης Ηρακλείου. Στις Ενώσεις πρέπει να πάνε όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, έστω κι αν δεν εισπράττουν επιδοτήσεις, αφού χρειάζεται μεταξύ άλλων να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της είσπραξης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, σε περίπτωση ζημιών από θεομηνίες. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι φέτος η επιβολή της υπογραφής «πάγιας εντολής» από τους αγρότες προκειμένου ο ΕΛΓΑ να εκταμιεύει από τους λογαριασμούς τους τα ασφάλιστρα της φυτικής και της ζωικής παραγωγής. Ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις  από παραγωγούς κηπευτικών και επιτραπέζιων σταφυλιών που καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά.
Κατά τα άλλα η τριπλή διαδικασία (δικαιώματα, μητρώο, ΕΛΓΑ) γίνεται φέτος δωρεάν για όλους.
 
Άρχισαν οι τρεις Ενώσεις
Από την Τρίτη 26 Απριλίου άρχισαν οι Ενώσεις Πεζών και Μονοφατσίου να καλούν τους παραγωγούς για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους. Θα χρειαστεί όμως να πάνε ξανά όσοι παραγωγοί έχουν κάνει τροποποιήσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές), καθώς το σχετικό σύστημα δεν έχει «ανοίξει» ακόμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις καταχωρήσεις. Προς το παρόν δίδονται αριθμοί πρωτοκόλλου.
Από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεκινήσει την προετοιμασία και η Ένωση Μεσαράς, που αποτελεί τη δεύτερη, μετά την ΕΑΣΗ, σε πληθυσμό συνεταιριστική οργάνωση του νομού Ηρακλείου. Η ΕΑΣ Μεσαράς μάλιστα με συνεχείς ανακοινώσεις της στους κατοίκους της περιοχής, προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα υποστούν (βάσει  νόμου) όσοι δεν πάνε να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.
 
Τυπώνει αιτήσεις η Ένωση Ηρακλείου
Τριάντα πέντε χιλιάδες αιτήσεις για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων τυπώνει αυτές τις μέρες η Ένωση Ηρακλείου. Αν όλα πάνε καλά η Ένωση θα καλέσει την Παρασκευή ή το Σάββατο τους επικεφαλής των αγροτικών συνεταιρισμών για να τους δώσει τις αιτήσεις και οδηγίες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό οι συνεταιρισμοί θα αρχίσουν την ενεργοποίηση στα χωριά την ερχόμενη Κυριακή 1 Μαΐου ή τη Δευτέρα 2 του μήνα.

Agronews

Με δικό τους μπαϊράκι 40 ΕΑΣ γύρισαν την πλάτη στον Καραμίχα

PDF
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ | 28.04.2011
ImageΣε «ματωμένο διαζύγιο» οδεύουν, όπως όλα δείχνουν, οι πρόεδροι των 40 μεγαλύτερων ΕΑΣ της χώρας που εγκαταλείπουν πλέον το «άρμα» της ΠΑΣΕΓΕΣ και χαράσσουν συνολικά νέα πορεία, παίρνοντας αφορμή από τους λανθασμένους χειρισμούς Καραμίχα στο θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Στις αποφάσεις που έλαβαν οι δύο πλευρές, την Πέμπτη 28 Απριλίου, σε αντίστοιχες συνεδριάσεις, στην Κατερίνη οι Ενώσεις και στην Αθήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατέστη σαφές ότι η κοινή τους πορεία έλαβε τέλος και στο εξής θα πορευτούν από διαφορετικούς δρόμους. Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε να συνεχίσει τη συγκέντρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ όπως ορίζει ο διαγωνισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αδιαφορώντας για το αν τα 26 ευρώ ανά αίτηση που δίνει το κράτος είναι αρκετά για τη βιωσιμότητα των Ενώσεων.
Την ίδια ώρα οι «40», (στην κίνηση μετέχει πλέον και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μανόλης Γαβαλάς), αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τιμολόγηση της υπηρεσίας συγκέντρωσης των δηλώσεων με βάση το περυσινό τιμολόγιο, ώστε τουλάχιστον να καλύψουν το κόστος.
Οι «40» δεν υπέκυψαν στο επιτακτικό τελεσίγραφο του Τζανέτου Καραμίχα, προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος τους διαμήνυσε ότι αν δεν «υποταχθούν» στα κελεύσματά του δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας των δηλώσεων που έχει δημιουργήσει η οργάνωση σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία από το χώρο των συμβούλων πληροφορικής.
H απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι: Υλοποίηση των εργασιών που αφορούν στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών για το έτος 2011, τηρώντας απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση κατακύρωσης του έργου αυτού στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
«Σε σχέση με την αντιμετώπιση επιφυλάξεων και ενστάσεων ορισμένων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, που ενδεχόμενα αθετήσουν την ανέκκλητη δήλωση ανάληψης των υποχρεώσεών τους για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του ΟΣΔΕ 2011 – 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε να μην υπάρξουν συνέπειες από την άρση της δήλωσης αυτής, μια και είναι αυτονόητο ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε κάθε περίπτωση, θα ολοκληρώσει το έργο αυτό στο ακέραιο», καταλήγει η ΠΑΣΕΓΕΣ, στη σχετική ανακοίνωσή της.
Πληρωμένη, όπως όλα δείχνουν ήρθε η απάντηση των 40 προέδρων ΕΑΣ από την Κατερίνη που σε κοινό υπόμνημά τους τονίζουν τα ακόλουθα:
«Στην Κατερίνη Πιερίας σήμερα στις 28.04.2011, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας, συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των παρακάτω Ε.Α.Σ., οι οποίοι αφού εκτίμησαν τις νεότερες εξελίξεις μετά και την συνάντηση της Θεσσαλονίκης στις 20.04.2011 και τις αποφάσεις που έλαβε σήμερα το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ ομόφωνα αποφάσισαν τα ακόλουθα:
- Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας έναντι των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι 15 μέρες πριν τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, κινδυνεύουν, εξαιτίας των ερασιτεχνικών χειρισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΠΑΣΕΓΕΣ να μην λάβουν τις ενισχύσεις, δηλώνουμε και πάλι και κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε το έργο που αφορά τη σύνταξη της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης – Γεωργικής Ασφάλισης – Εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα αποβεί εις βάρος των Οργανώσεών μας και δεν θα επιβαρύνει αυτές με δυσανάλογο κόστος, καθόσον η σχετική διαδικασία περιλαμβάνει και δύο νέα αντικείμενα (ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών).
- Πρότασή μας είναι και φέτος να ισχύσουν όσα και στο προηγούμενο έτος, κατά το οποίο η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία προς όφελος πρωτίστως των αγροτών.
- Διευκρινίζουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε το μέλλον των Οργανώσεών μας, των υπαλλήλων και των συνεταιρισμένων αγροτών που εκπροσωπούμε, προκειμένου κάποιοι να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους, τα οποία όμως παρασάγγας απέχουν από τα συμφέροντα των αγροτών.
- Εφιστούμε την προσοχή στους αγρότες ότι, κάτω από την ψευδεπίγραφη υπόσχεση της δήθεν δωρεάν σύνταξης της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, επιχειρείται να αποσιωπηθεί η υπέρμετρη και έξω από κάθε λογική επιβάρυνση υπέρ του ΕΛΓΑ με υπέρογκα ποσά και κάτω από καθεστώς εκφοβισμού, καθόσον οι αγρότες υποχρεούνται ουσιαστικά να προπληρώνουν τον ΕΛΓΑ και σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των εισφορών αυτών αφενός αυτές θα βεβαιώνονται στις αρμόδιες ΔΟΥ και αφετέρου θα τίθεται εν κινδύνων η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.
- Καλούμε τους διαχειριστές του συστήματος (ΠΑΣΕΓΕΣ - NEUROPUBLIC) να ανοίξουν άμεσα το σύστημα και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό των Οργανώσεών μας ούτως ώστε να πραγματοποιούνται οι εργασίες για τις οποίες έχουμε καταβάλει το ανάλογο τίμημα και τις οποίες υποχρεούνται να μας παράσχουν. Σε περίπτωση μη άμεσης ενεργοποίησης του συστήματος ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην προλάβουμε τις σχετικές προθεσμίες, οπότε οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες έναντι των αγροτών.
- Τέλος, δεσμευόμαστε ότι καμιά από τις Ενώσεις μας δεν θα υποκαταστήσει το έργο άλλης Οργάνωσης ούτε θα δεχθεί υποκατάσταση από άλλη Οργάνωση ή φορέα και καταδικάζουμε την εισβολή της ΕΑΣ Αγρινίου στην περιφέρεια της ΕΑΣ Κέρκυρας.

Agronews

Θεσσαλία: Άνοιξαν τα Τέμπη για τους οδηγούς

 

28.04.2011

Παραδόθηκε κανονικά στην κυκλοφορία η κοιλάδα των Τεμπών, λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ... 

η οποία είχε κλείσει από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν προληπτικές εργασίες απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων, από ειδικά συνεργεία αλπινιστών.

Στο μεσοδιάστημα η κυκλοφορία διενεργήθηκε μέσω εναλλακτικών διαδρομών ενώ λίγο πριν ανοίξουν τα Τέμπη απόψε, ήταν ήδη σε αναμονή αυτοκίνητα που περίμεναν να περάσουν.

NEWSIT.GR

ΝΤΕΡΟΥΖ: "MIA ANAΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ"

 
Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Σερβάς Ντερούζ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο της Τρόικας, εκτιμώντας ότι θα είχε...
«καταστροφικές» συνέπειες, χωρίς παράλληλα να μειώσει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα.
O Ντερούζ τονίζει ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ αναδιάρθρωση στο πλαίσιο μια νομισματικής ένωσης και εκτιμά ότι για την ευρωζώνη μια τέτοια επιλογή θα ήταν περισσότερο επιζήμια από την Lehman Brothers.
«Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει αρκετά ποιο είναι το κόστος και υπερεκτιμά τα οφέλη», λέει χαρακτηριστικά κάνοντας ειδική αναφορά στις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης στις ελληνικές τράπεζες και τα Ταμεία, αλλά και τον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα ο Ντερούζ τονίζει ότι τώρα στην ατζέντα περιλαμβάνονται πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, εξυγίανση στον τομέα υγείας κτλ) που απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερες αντιστάσεις.
«Αν οι Έλληνες δε διασωθούν, τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους», αναφέρει με νόημα ο Ντερούζ ερωτηθείς σε τι οφείλεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Κομισιόν για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, στην συνέντευξή του με τίτλο «η ελληνική εξυγίανση είναι επώδυνη, αλλά εφικτή», στην βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Ταϊντ» και αναφερόμενος ειδικότερα στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, ο Σ.Ντερουζ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος δεν έχει καταλάβει αρκετά ποιο είναι το κόστος και υπερεκτιμά τα οφέλη».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Επιτροπής, η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, από το 2014 έως το 2020.
Το 2009, υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 16 μονάδων. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο Σ. Ντερούζ, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αναδιάρθρωνε κατά το ήμισυ το χρέος της, θα εξακολουθούσε να χρειάζεται πλεόνασμα περίπου 3% και στην ουσία, λοιπόν, «δεν θα άλλαζαν και πολλά».
Ο Σ.Ντερούζ υποστηρίζει ακόμη ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είχε μεγάλο κόστος, καθώς «το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των Ελλήνων πολιτών, των ελληνικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων», με αποτέλεσμα να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, αν γινόταν αναδιάρθρωση, ενώ το κράτος θα χρειαζόταν και πάλι να συνεχίσει την εξυγίανση.
Ταυτόχρονα, η ανάγκη για χρηματοδότηση θα παρέμενε, αλλά λίγοι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να δανείσουν την Ελλάδα, παρά μόνο με πολύ υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου, κάτι που θα οδηγούσε σε μια νέα φάση την κρίση χρέους, υπογραμμίζει ο αξιωματούχος της Επιτροπής, ο οποίος αναφέρεται επίσης στις σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη και τον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του.
Ο Σ.Ντερούζ σημειώνει επίσης ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ αναδιάρθρωση στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης και επισημαίνει ότι μια αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν ακόμη πιο επιζήμια για την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη, περισσότερο και από την περίπτωση της «Lehman Brothers».
Σύμφωνα με τον Σ. Ντερούζ, η αναδιάρθρωση χρέους στο Εκουαδόρ ή την Ουρουγουάη είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και δε μπορεί να τις συγκρίνει κανείς με τις ανεπτυγμένες χώρες μιας νομισματικής ένωσης, οι οποίες έχουν πολύ πιο στενούς οικονομικούς και δημοσιονομικούς δεσμούς μεταξύ τους.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2010 ο Σ.Ντερούζ, αφού σημειώνει κατ΄ αρχήν ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μηχανισμός στατιστικών δεδομένων σταδιακά μπαίνει σε τάξη, τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με την διοικητική ικανότητα και την έγκαιρη αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων.
Αναφέρεται επίσης στις «τρομερές προσπάθειες» που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, καθώς στην πραγματικότητα, οι περικοπές που έχουν υλοποιηθεί μέσα στο 2010 αντιστοιχούν σε 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Εκφράζει πάντως τη λύπη του για το γεγονός ότι λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας και των στατιστικών αναθεωρήσεων, το έλλειμμα μειώθηκε το 2010 μόνο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 10,5%.
Αναφερόμενος στη επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ο Σ.Ντερουζ επισημαίνει ότι στους πρώτους μήνες υλοποίησης του προγράμματος έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αν και όπως σημειώνει, «επρόκειτο κυρίως για τεχνικά εύκολες εξοικονομήσεις, που προήλθαν από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
«Τώρα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις: ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση της υγειονομικής ασφάλισης, αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο Σ. Ντερούζ, ο οποίος επισημαίνει ότι αυτές οι προσπάθειες «απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερη πολιτική αντίσταση».
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου της προσεχούς εβδομάδας ο Σ.Ντερούζ αναφέρει ότι θα εξεταστούν οι εξοικονομήσεις ύψους 8% ή περίπου 20 δισ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν την περίοδο 2012-2014, αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Χάρη στις ιδιωτικοποιήσεις, θα μπορέσει να μειωθεί το κρατικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα επιτρέψει στο χρέος να γίνει πολύ πιο βιώσιμο, αναφέρει ο Σ.Ντερούζ, ο οποίος θεωρεί πάντως ότι «θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια, προτού οι αγορές ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που ετοιμάζουν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ο Σ.Ντερούζ αναφέρει ότι «σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυσή μας, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2012 και μετά θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί».
«Η ταχύτητα με την οποία θα μειωθεί το χρέος θα καθοριστεί κυρίως από τρεις παράγοντες: την τήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», υπογραμμίζει.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελικά η Ευρώπη, στην πραγματικότητα, ενδιαφέρεται περισσότερο, όχι να σώσει την Ελλάδα, αλλά να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πολλά ελληνικά ομόλογα, ο Σ.Ντερούζ εκτιμά ότι «η οικονομική σταθερότητα είναι δημόσιο αγαθό, από την οποία όλοι μπορούν να επωφεληθούν.
«Αν οι Έλληνες δε διασωθούν, τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Σ.Ντερούζ υποστηρίζει τέλος ότι η θεωρία του ντόμινο στην κρίση χρέους είναι σε μεγάλο βαθμό παρελθόν, καθώς τα σπρέντ της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες-με εξαίρεση τις τελευταίες δύο βδομάδες.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Επιτροπής, υπάρχει ξεκάθαρη αποσύνδεση με τα σπρέντ της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και πλέον η Ευρώπη έχει τώρα μια περιεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ατόπημα και... διόρθωση - Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ βάφτισε τη FYROM, Μακεδονία!

 

Λάδι στη «φωτιά» της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια με αφορμή το θέμα της ονομασίας. Ποιά ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Και πιο συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν που ανακοίνωσε, στο επίσημο πρόγραμμα της ημέρας στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, πως θα έχει συνάντηση με τον Αντόνιο Μιλόσοσκι, «υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας». Λίγο αργότερα, πάντως, η ανακρίβεια, διορθώθηκε!

Για πλήρη εικόνα "πατήστε" πάνω στη φωτογραφία
Για πλήρη εικόνα "πατήστε" πάνω στη φωτογραφία
Σε σφάλμα υπαλλήλου της Γραμματείας του ΟΗΕ οφείλεται η αναγραφή της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», σε σημερινή ανακοίνωση του ΟΗΕ για την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Α. Μιλόσοσκι με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε ο διευθυντής του Γραφείου του στον Έλληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς όταν διαπιστώθηκε η εσφαλμένη αναγραφή νωρίτερα τη νύχτα στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ. Ο Έλληνας Πρέσβης επικοινώνησε με το Διευθυντή του Γραφείου του Γ.Γ., τονίζοντας ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ οφείλει να είναι ο θεματοφύλακας των αποφάσεων του Οργανισμού που επιβάλλουν τη χρήση του όρου Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανεξαιρέτως.

Επίσης, υπογράμμισε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το νέο αυτό περιστατικό σφάλματος υπαλλήλου της Γραμματείας και ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Γραμματεία, προκειμένου τέτοια σφάλματα να μην επαναληφθούν.
Οι υπεύθυνοι της Γραμματείας προχώρησαν στην άμεση διόρθωση του σφάλματος, στις 08:30 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης).
 Newsit.gr

Παραπέμφθηκε ο Άκης

28.04.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ


Με 226 ψήφους υπέρ, 9 κατά, 9 «παρών», 1 λευκό και 5 άκυρα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος παραπέμφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε Προκαταρκτική Επιτροπή, για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, για την υπόθεση της προμήθειας υποβρυχίων.
Από την ψηφοφορία απείχαν ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η Προκαταρκτική Επιτροπή θα επικεντρωθεί στα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου, και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η Ειδική Επιτροπή που θα συσταθεί, θα αποτελείται από 13 μέλη, εφόσον δεχτούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων κομμάτων: 7 θα είναι από το ΠΑΣΟΚ, 3 από τη Νέα Δημοκρατία, και από ένα μέλος από τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος εκφώνησε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, κάνοντας λόγο για συστηματικές επιθέσεις, ψεύδη, λάσπη και συκοφαντίες σε βάρος του. Θύμισε το παρελθόν του και τους αγώνες που έχει δώσει για το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι θα είναι παρών, και όχι απών

Statesmen.gr

Mία θλιβερή εικόνα

28/04/2011

Με συντριπτική πλειοψηφία (226 υπέρ, 9 κατά) η Βουλή ψήφισε υπέρ της σύστασης επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Ακη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. Ουσιαστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε εκεί από την παράταξη του που ανέλαβε την πρωτοβουλία και φυσικά τη στήριξε κοινοβουλευτικά.
Λίγο πριν την ψηφοφορία προηγήθηκε η παρέμβαση του κ. Τσοχατζόπουλου. Ηταν μία θλιβερη εικόνα. Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τη Βουλή, το πολιτικό σύστημα ολόκληρο. Αν δεν την είδατε είναι εύκολο να σας την περιγράψουμε. Μετά από χρόνια ο Ακης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στο βήμα της Βουλής. Λες και η δεκαετία του '80 ήρθε να μας θυμίσει πως εκεί είναι οι πηγές του ποταμού που πάει να μας πνίξει. Εμφανώς γερασμένος, αλλά σε γενικές γραμμές διατηρεί το γνωστό σφρίγος και το ίδιο ύφος. Μη ξεχνάτε πως για λίγες ψήφους δεν έγινε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για λίγες ψήφους. Και δεν αποκλείεται κάποιοι από εκείνους που τον είχαν ψηφίσει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν τώρα στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του. Η πολιτική είναι σκληρότερη και από τη ζωή.
Και κάτω από το βήμα στην αίθουσα της ολομέλειας, μία σκηνή εξίσου μελαγχολική. Λίγοι βουλευτές που ακούν με αδιάφορο ύφος έναν πρώην ισχυρό συνάδελφο τους να λέει τα αυτονόητα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε σε γενικές γραμμές τα εξής:
Η προμήθεια των υποβρυχίων ήταν συμφέρουσα για τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα καθώς θα ενίσχυε σημαντικά την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού.
Η απόφαση δεν άνηκε μόνο στον υπουργό, αλλά στους επιτελείς και στο ΚΥΣΕΑ.
Προφανώς υπάρχουν σκιές γι' αυτό και η Δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για την εμπλοκή όλων των πιθανών υπευθύνων, δηλαδή για τα μέλη όλων των κυβερνήσεων που επέβλεψαν την προμήθεια.  Ο ίδιος αποτελεί στόχο των πραγματικών ενόχων. Ωστοσο δεν πρόκειται να είναι εύκολος στόχος.
Δεν απειλεί με αποκαλύψεις διότι δεν υπάρχει κάτι για να αποκαλυφθεί, όλα ήταν διάφανα.
Υπαινίχθηκε ότι υπάρχει θέμα παραγραφής και παράτυπων διαδικασιών.
 
 
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
Πηγή:  Protagon

Η απόλυτη ξεφτίλα ΑΠΕ-Μάτσικα: Δημοσιεύουν απάντηση Κολοτούμπα χωρίς να δημοσιεύσουν τι του εβγαλε στη φόρα ο Μεϊμαράκης

28 Απριλίου 2011


http://images.inews.gr/143/echei-chasei-ti-bala-o-matsikas-sto-ape-opou-na-nai-ton-soutarei-to-idio-to-pasok.jpgΤο ΑΠΕ επί Μάστικα έχει κατρακυλήσει στο τελευταίο σκαλί της ΠΑΣΟΚικής προπαγάνδας, κάνοντας τον Μαρούδα να φαντάζει μπροστά του μαθητευόμενος... Πριν από λίγο δημοσίευσαν την απάντηση του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντάς την μάλιστα ως αιχμηρή, στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, χωρίς να έχουν γράψει ακόμα τίποτα για την καταγγελία βόμβα του Μεϊμαράκη που έγινε πριν μερικές ώρες στη Βουλή.

Μάλιστα πριν από λίγο δημοσίευσαν και κείμενο με αποσπάσματα από τις ομιλίες διαφόρων βουλευτών, πάλι χωρίς να κάνουν αναφορά στο ξεβράκωμα Μεϊμαράκη στον Καρατζαφέρη ο οποίος πήγαινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έλεγε στον Μεϊμαράκη ότι πρέπει να παραλάβει τα υποβρύχια!!!
Εννοείται επίσης ότι πριν μισή ώρα δημοσίευσαν και άρθρο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χωρίς τελικά να κάνουν καμία αναφορά στην αποκάλυψη Μεϊμαράκη... μιας και θέλουν να προστατεύσουν τον λαγό τους Καρατζαφέρη...

Όλα είναι στον αέρα

 
 


Οι εκλογές, ο ανασχηματισμός και η χρεοκοπία δεν προαναγγέλλονται. Αυτό το έχουμε ξαναπεί, και ο πρωθυπουργός δε θα μπορούσε αυτή την κρίσιμη στιγμή να αφήσει ανοικτά παράθυρα για κάποια από τα τρία θέματα.
Αν και τα τρία συνδέονται άμεσα και δεν αποκλείεται το ένα, για παράδειγμα, η χρεοκοπία να αποτελέσει το “καύσιμο” ώστε να γίνουν εκλογές. Όσο για τον ανασχηματισμό, μπορεί ο πρωθυπουργός να τον απέκλεισε προς το παρόν, ωστόσο, η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι τόσο τραγική που δεν αποκλείεται μέσα στο Μάιο ο κ. Παπανδρέου να πάρει τσεκούρι σε μια προσπάθεια να περισώσει ότι μπορεί.
Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με τη ¨σεναριολογία¨ περί αναδιάρθρωσης, ανασχηματισμού και εκλογών“, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, όμως, ποιος τον πιστεύει;
Κατ’ αρχάς ακόμη κι αν δεν έχει χρόνο η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την αναδιάρθρωση, ασχολούνται όλοι οι άλλοι μ’ αυτήν. Και κυρίως η κατάσταση της οικονομίας που είναι σε τέτοιο μαύρο χάλι και οι λύσεις έχουν στερέψει.
Αν από την άλλη, η χώρα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση, θα εξαρτηθεί ο τρόπος που θα γίνει και θα πόσο θα πλήξει τον κόσμο. Πολύ δύσκολα, όμως, θα μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση όταν θα κληθεί να δικαιολογήσει την αποτυχία της πολιτικής της. Οι χαμένες θυσίες του ελληνικού λαού θα μετρήσουν περισσότερο και τότε αναγκαστικά ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές.
Άλλωστε, όλα είναι στον αέρα και θα εξαρτηθούν κι από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αν υπάρξουν διαρροές, τότε πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες.
Όσο για τον ανασχηματισμό, προς το παρόν, χρησιμοποιείται ως απειλή στους “κοιμισμένους” υπουργούς που σαμποτάρουν την κυβέρνηση και ως “υπόσχεση” υπουργοποίησης σε όσους περιμένουν να καταλάβουν έναν θώκο.
Ωστόσο, είτε πριν την αξιολόγηση της τρόικας, είτε μετά, η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος είναι αποφασισμένη.

Προς το παρόν και για τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει την αίσθηση του νέου ξεκινήματος, της επανεκκίνησης. Με φθαρμένα και κουρασμένα υλικά, όμως, πολύ δύσκολα παίρνει μπρος η μηχανή.
Συμπερασματικά: Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έκλεισε την “πόρτα” σε εκλογές, αναδιάρθρωση και ανασχηματισμό, αλλά όλα είναι ορθάνοιχτα.

Πηγή: ANTINEWS

Καρτάλης για αυθαίρετα: Τέλη διατήρησης και όχι τακτοποίηση

 

Ο Κώστας Καρτάλης στο ΣΚΑΪ 100,3

28/04/2011 
Την επιβολή τελών διατήρησης των αυθαιρέτων και όχι τακτοποίηση ή νομιμοποίηση, προτείνει μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης.

Είπε μάλιστα ότι σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν πληρώνουν τα τέλη που θα αποφασιστούν από την κυβέρνηση, θα πρέπει να κόβεται το ρεύμα και το νερό.

Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση, σημείωσε ότι πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη, να αλλάξει το φορολογικό σύστημα και να ληφθεί σειρά πρωτοβουλιών, ώστε εάν το 2013 γίνει αναδιάρθρωση, να γίνει με ευνοϊκούς όρους.

Πάντως είπε ότι τον ανησυχεί η συζήτηση για την αναδιάρθρωση και η εκτόξευση των spread, ενώ σημείωσε ότι πολλοί συνάδελφοί του από το εξωτερικό αναμένουν από την Ελλάδα την τήρηση των δεσμεύσεών της.
 
Skai.gr

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Θυμάστε την πρόταση της επιτρόπου της Ε.Ε. ( 1999-2004 ) κ. Διαμαντοπούλου περί θεσμοθέτησης της Αγγλικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα;
Η πρόταση εκείνη ήταν πολύ πονηρή, γιατί θα σήμαινε πως η διδασκαλία των Αγγλικών ως δεύτερης επίσημης γλώσσας και η καθιέρωση της διδασκαλίας της ως βασικό μάθημα στο σχολείο θα της έδινε προτεραιότητα προκειμένου να καταστεί σε βάθος χρόνου, πρωτεύουσα γλώσσα του κράτους. Έτσι εξυπηρετούσε τα μακροχρόνια νεοταξικά και πολυπολιτισμικά σχέδια των μεντόρων της Νέας Τάξεως πραγμάτων.


Με την κατάθεση της προτάσεως αυτής, που ουδέποτε αποποιήθηκε μέχρι σήμερα, όπως ήταν επακόλουθο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.( Ευθυμίου, Βενιζέλος κ.α. )

Το Μάιο του 2006 η κ. Διαμαντοπούλου κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο «η Έξυπνη Ελλάδα» που είναι ύμνος στον κοινωνικό φιλελευθερισμό τον οποίο και η ίδια πρεσβεύει καλυπτόμενη πίσω από τον ψευδεπίγραφο μανδύα του σοσιαλισμού. Εκεί υπερασπίζεται την θέση της περί της καθιέρωσης της Αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, στο κεφάλαιο «η ξένη γλώσσα ως συστατικό του ανθρωπίνου κεφαλαίου».


Από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και βρίσκουμε την κ. Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας (όχι Εθνικής ) δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων να έχει ήδη καταγράψει στο πλούσιο βιογραφικό της την αποπομπή της Ελληνίδας δασκάλας Χαράς Νικοπούλου από το μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δέρειου Έβρου, όπου η Χαρά προσπαθούσε να εμφυσήσει τον πατριωτισμό στα Ελληνόπουλα και επίσης προσπαθούσε να συνενώσει τους Έλληνες με τους Πομάκους, που έχουν παραδοθεί από όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, βορά στις διαθέσεις των Τούρκων.




Ξεπερνώντας, τα πολιτικά ατοπήματα που διαπράττει με τις παρεμβάσεις της στην οργανωτική δομή της παιδείας, με τις συγχωνεύσεις σχολείων, με το νόμο των ωρομίσθιων, των αδιόριστων και τις αποσπάσεις τους, εν ονόματι της τηρήσεως του Μνημονίου, θα ήθελα να σταθώ σε δύο από τις αμέτρητες και απαράδεκτες αναφορές που γίνονται σε σχολικά βιβλία από συντακτικές ομάδες του τύπου, Θάλειας Δραγώνα με την έγκριση βεβαίως του Υπουργείου.

Η πρώτη απαράδεκτη αναφορά γίνεται στο σχολικό βιβλίο της Γ΄ Λυκείου, «Ιστορία του νεώτερου και σύγχρονου κόσμου» στην σελίδα 130 όπου υπάρχει χάρτης που αναφέρει το ψευδοκράτος των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία».


Σε περίοδο που το μείζον Εθνικό θέμα της ονομασίας της γείτονας χώρας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο από διαπραγματευτικής πλευράς, τέτοιες «αβλεψίες» υπονομεύουν την Εξωτερική πολιτική της χώρας και διχάζουν την μαθητιώσα νεολαία της πατρίδος μας.

Η δεύτερη αναφορά είναι εξ ίσου σημαντική όχι μόνο για το ύποπτο περιεχόμενό της αλλά γιατί απευθύνεται στην τρυφερή ηλικία μαθητών της ΣΤ΄Δημοτικού.

Πιο συγκεκριμένα στα Μαθηματικά, στο Τετράδιο εργασιών, γ΄τεύχος, στο κεφάλαιο 45 και στην παράγραφο, Δραστηριότητες με προεκτάσεις: «Ξενοφοβία», αναφέρονται τα παρακάτω:

«Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες , λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, έγινε τόπος προορισμού πολλών οικονομικών μεταναστών. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τις πατρίδες τους αναζητώντας καλύτερη τύχη στη δική μας. Αν και η Ελληνική κοινωνία τους δέχτηκε και τους φιλοξένησε σαν παιδιά της, υπήρξαν κάποιες, ευτυχώς λίγες, φωνές διαμαρτυρίας. Να φύγουν οι ξένοι, φώναξαν κάποιοι, μας αλλάζουν τη σύνθεση του Ελληνικού κράτους, είπαν άλλοι. Ας πάμε λίγα χρόνια πιο πίσω στο 1913 και ας εξετάσουμε τις Εθνικότητες που ζούσαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Εθνικότητες:

Έλληνες 39.956, Εβραίοι 61.439, Οθωμανοί 45.867, Βούλγαροι 6.263 και άλλοι ξένοι 4.364»

Ζητούν δε από τα παιδιά της έκτης δημοτικού να συμπληρώσουν με τα παραπάνω στοιχεία, παράπλευρο ραβδόγραμμα.
http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/math_st/covers/teyxos_a.pdf
http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/math_st/erg/teyxos_c.pdf

Κα Διαμαντοπούλου, ειλικρινά πιστεύετε πως οι φωνές διαμαρτυρίες κατά του κύματος λαθρομεταναστών στη χώρα μας είναι κάποιες μεμονωμένες φωνές πολιτών;

Κλείνετε τα μάτια σας στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις που δείχνουν ποσοστά άνω του 80% του λαού μας που ζητούν να φύγουν όλοι οι λαθρομετανάστες;

Τυχαία έχει ξεσηκωθεί η κοινωνία πολιτών των πόλεων των Πατρών, της Ηγουμενίτσας και του Αγίου Παντελεήμονα Αθηνών;

Είναι τυχαία η αλματώδης αύξηση της εγκληματικότητας και η παρουσίαση χρόνιων νοσημάτων που επί δεκαετίες είχαν επαλειφθεί από την χώρα μας;

Είναι τυχαίο το γεγονός της μη δυνατότητας κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές του κέντρου των Αθηνών, μετά την δύση του ηλίου;

Είναι τυχαίο το γεγονός της αναφοράς σας στο τετράδιο εργασιών, της πόλης της Θεσσαλονίκης ως παράδειγμα για την πληθυσμιακή της σύνθεση το 1913;

Ενδόμυχα εύχεσθε να γίνει εκ νέου πολυπολιτισμική η Θεσσαλονίκη;

Ti σχέδια τέλος πάντων απεργάζεστε και προσπαθείτε να τα περάσετε μέσω της τρυφερής ηλικίας παιδιών δώδεκα ετών;

Ποια η σκοπιμότητα του παραπάνω προβληματισμού, σε βιβλίο των μαθηματικών;


Παναγιώτης Αποστόλου

Ο Σαμαράς “φλερτάρει” με όσους… κοντοστέκονται

28.04.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ


Ο μηδενισμός της διαφοράς που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ, μετά τη βαριά εκλογική ήττα της 4ης Οκτωβρίου 2009, με διαφορά 11%, πιστώνεται εκ των πραγμάτων στον Αντώνη Σαμαρά, και στη στρατηγική στόχευση που έχουν χαράξει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι συνεργάτες του.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο, γνωρίζει ότι μέχρι στιγμής έχει διαβεί το ήμισυ της διαδρομής. Γι’ αυτό και μένει προσηλωμένος στον πολιτικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από το να πείσει με τα επιχειρήματά του, και τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει για την υπέρβαση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, ότι η Συγγρού είναι ήδη η εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, στην οποία μπορούν να στραφούν οι Έλληνες.
Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς δίνει μεγάλη έμφαση στο «Ζάππειο 2», εκεί όπου θα παρουσιάσει… με αριθμούς, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις για έναν άλλο οδικό χάρτη ανάκαμψης, πολύ διαφορετικό και εμπνευσμένο, σε σχέση με εκείνον που… περιγράφει με μισόλογα ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στην πραγματικότητα, ο Αντώνης Σαμαράς δεν κουράζεται να επισημαίνει ότι το στοίχημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία είναι να οδηγήσει σε αίσια έκβαση το πολιτικό φλερτ της με εκείνους που… κοντοστέκονται. Δηλαδή, τους ψηφοφόρους οι οποίοι σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης δηλώνουν αναποφάσιστοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και πολλούς από εκείνους που στις εκλογές του 2009 δεν προσήλθαν καν στις κάλπες να ψηφίσουν, απογοητευμένοι από τη «γαλάζια» διακυβέρνηση.

Statesmen.gr

Reuters: "Η Ελλάδα ξεκίνησε την επαναγορά του χρέους"!

Εκτύπωση E-mail
28-04-2011
ImageΤο πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο συνομιλίες με δύο Έλληνες υπουργούς, τους οποίους όμως δεν αποκαλύπτει, μετέδωσε ότι "Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε επαναγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 2,3 δις ευρώ από τις αρχές του έτους"!
''Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί επαναγορές τίτλων συνολικής αξίας περίπου 2,3 δις ευρώ'' φέρεται να δήλωσε ανώνυμα στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.
Το θέμα είναι τεράστιο γιατί αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε πρόκειται στην ουσία για την έναρξη της αναδιάρθρωσης ή του ανασχηματισμού του ελληνικούθ χρεόυς που δημοσίως διαψεύδεται.
Το Reuters φιλοξενεί δηλώσεις και δεύτερου στελέχους της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο οι επαναγορές ομολόγων έγιναν στο πλαίσιο της διαχείρισης ρευστότητας του υπουργείου Οικονομικών και πως οι αντίστοιχες επαναγορές τίτλων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου χρόνου ήταν μικρότερες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Στον "αέρα" οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ.

28/04/2011

 


Στον «αέρα» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης για τα 50 δισ. ευρώ, όπως παραδέχεται ο Επίτροπος Οικονομικών, Ο. Ρεν! Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θ. Σκυλακάκη, ο κ. Ρεν τονίζει ότι «δεν υφίσταται συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο ή ειδικό χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επίτευξη εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ σε αυτό το στάδιο». Όπως εξηγεί, στην παρούσα φάση γίνεται απογραφή της κρατικής περιουσίας, δηλαδή των επιχειρήσεων, των κτιρίων και των εμπορικά εκμεταλλεύσιμων γαιών και η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα όπως παραδέχεται, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πώληση κρατικής περιουσίας, μέθοδο ιδιωτικοποίησης που έχουν αναθεματίσει και από το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «τα περισσότερα από τα έσοδα θα προέλθουν από την πώληση κτιρίων ή γης, ή «την ανάπτυξη ακινήτων», δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση αντί να προβεί σε πωλήσεις, θα συνάψει συμβόλαια παραχώρησης ή λίαν μακροχρόνιων μισθώσεων». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει βέβαια ότι ο αριθμός αυτός (σ.σ. τα 50 δισ. ευρώ) είναι φιλόδοξος, επισημαίνει ωστόσο ότι η Κομισιόν, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι είναι εφικτός.
Ως ένδειξη προχειρότητας από πλευράς της κυβέρνησης και προσπάθειας ελαχιστοποίησης του πολιτικού κόστους, χαρακτήρισε την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Σκυλακάκης, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Ρεν. «Το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι ικανότατο σε μεγάλα λόγια και επικοινωνιακές ασκήσεις, είναι ανίκανο όμως να καταρτίσει συγκεκριμένο αξιόπιστο σχεδιασμό, ακόμα και στις πιο κρίσιμες για τον τόπο περιστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Α. ΚΟΥΓΙΑΝΝΟΥ
ADESMEYTOS.GR

Έρως ανίκατε μάχαν…

28.04.2011ΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ


Η Γαλλία και η Ιταλία, μετά από μια μεταπολεμική ειδυλλιακή περίοδο, βρέθηκαν αντιμέτωπες στο θέμα της Τυνησίας, της Λιβύης και της διεθνούς οικονομίας. Δηλαδή στα πιο καυτά και κρίσιμα θέματα, που αφορούν στην παγκόσμια κοινότητα.
Απεφάσισαν λοιπόν, να επισπεύσουν την παραδοσιακή γαλλοϊταλική συνάντηση κορυφής, που είχε προγραμματισθεί για το καλοκαίρι, για προχθές, 26 Απριλίου, στη Ρώμη.
Στο θέμα της Τυνησίας, η Γαλλία αρνείται να δεχθεί τους 20-25 χιλιάδες πρόσφυγες, μετά τα γνωστά γεγονότα, που ζήτησαν άσυλο από την Ιταλία, εισερχόμενοι «παράνομα» στο «χώρο του Σένγκεν» από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Στο θέμα της Λιβύης, πρώην ιταλικής αποικίας, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι διαφώνησε με τους βομβαρδισμούς στην απόφαση των οποίων, πρωτοστάτησαν η Γαλλία και η Αγγλία.

Η Ιταλία ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στον ειρηνικό διακανονισμό, διερωτώμενη αν οι Γάλλοι θα βομβάρδιζαν την Αλγερία, πρώην αποικία τους. Πέτυχε οι βομβαρδισμοί να τεθούν υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τελικά το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, που εκπροσωπεί την εξέγερση εναντίον του Καντάφι. Η Ιταλία πάγωσε, το 2008, το Σύμφωνο Φιλίας με τη Λιβύη, που της επέτρεπε να τυγχάνει ειδικού καθεστώτος στις οικονομικές σχέσεις και στο πετρέλαιο της Λιβύης.
Στο θέμα της οικονομίας, η Ιταλία εξέλαβε βαρέως την «επέλαση» Γάλλων επιχειρηματιών. Η γαλλική γαλακτομική εταιρεία Lactalis πήρε το 29% των μετοχών του ιταλικού γίγαντα Parmalat. Ο γνωστός γαλλικός οίκος πολυτελών ειδών LVMH, εξαγόρασε το γνωστό ιταλικό οίκο Bulgari. Μια έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας την παραμονή της ιταλογαλλικής συνάντησης  κορυφής, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο λαών. Οι Ιταλοί χαρακτηρίζουν τους Γάλλους «υπερόπτες», ενώ οι Γάλλοι τους Ιταλούς «ευαίσθητους και κομπλεξικούς».








Τι αποφάσισαν τελικά οι δύο ηγέτες στη Ρώμη;
  1. Την προοπτική τροποποίησης της Συνθήκης του Σένγκεν κάτω από εξαιρετικές καταστάσεις. Δηλαδή, οι χώρες να μπορούν να ελέγχουν την ελεύθερη διακίνηση και κυκλοφορία των πολιτών, στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, ώστε να ελέγχεται το ενδοευρωπαϊκό μεταναστατευτικό κύμα. Αυτό δεν ωφελεί απόλυτα την Ιταλία και την Ελλάδα, χώρες με εξωτερικά σύνορα που είναι «φυσικοί» χώροι υποδοχής μεταναστών από την Τουρκία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή. Αν δεν υπάρξει ορθολογική ανακατανομή των μεταναστών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου II, τίποτε δεν θα αλλάξει στην πράξη, για την Ελλάδα και την Ιταλία.
  2. Η Ιταλία επαναπροσδιόρισε την στάση της απέναντι στη Λιβύη, με την απόφασή της να συμμετάσχει ενεργά στους βομβαρδισμούς στη Λιβύη.
  3. Η Γαλλία στηρίζει την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι, για τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε αντικατάσταση του Γάλλου, Ζαν-Κλοντ-Τρισέ.
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, και ακολούθησε το «φιλί του Ιούδα»…
Έρως ανίκατε μάχαν.

STATESMEN.GR

Περιμένοντας τον Άκη

28/04/2011

Δεν είχε εκπλήξεις το υπουργικό συμβούλιο ή, καλύτερα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τις αποκλείσει. Μιλώντας προς τους υπουργούς του, ο κ. Παπανδρέου, απέκλεισε πρόωρες εκλογές, ανασχηματισμό και αναδιάρθρωση του χρέους. Ουσιαστικά προέτρεψε τους υπουργούς να εντείνουν την προσπάθεια τους για την παραγωγή κυβερνητικού έργου, βάζοντας στην άκρη επιμέρους τριβές και αντιπαραθέσεις. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν οι προτροπές του πρωθυπουργού μπορούν να προσθέσουν μεγαλύτερη δυναμική στο κυβερνητικό έργο.
Ομως το πολιτικό ενδιαφέρον της ημέρας βρίσκεται στη ψηφοφορία για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων και πιθανές ευθύνες του Ακη Τσοχατζόπουλου. Η συζήτηση διεξάγεται σε πολύ υψηλούς τόνους, ενώ οι ατάκες που ακούστηκαν θεωρούνται ως και πρωτοφανείς. Το απόγευμα θα πάει στη Βουλή και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναμένεται να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η απόφαση για την προμήθεια των υποβρυχίων ήταν του ΚΥΣΕΑ και όχι δική του.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα « προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».
Παίρνοντας το λόγο, ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία». Και πρόσθεσε ότι αν δεν γίνει πραγματική διερεύνηση ευθυνών, τα γιαούρτια θα γίνουν καλάσνικοφ. «Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την Προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την Εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300»
Αναμένουμε τη συνέχεια...

Protagon

Οι Έλληνες έφηβοι πίνουν σκληρά ποτά

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Η είδηση ότι 16χρονη από το Ρέθυμνο, πέθανε από οξεία δηλητηρίαση αλκοόλ, έφερε στο φως της ζοφερή πραγματικότητα καθώς σύμφωνα με ιατρική έρευνα, 1 στους 7 εφήβους πίνει κατά την έξοδο του και μάλιστα έχει έφεση στα "σκληρά" ποτά. Την ίδια στιγμή ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο για να μπει ένας ανήλικος σε νυκτερινό κέντρο πρέπει να συνοδεύεται από κηδεμόνα, ενώ απογορεύεται ρητώς η χορήγηση αλκοόλ, ισχύει μόνο στα χαρτιά....

Τις προσεχείς μέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης.

Η δεκαεξάχρονη βγήκε από το σπίτι της για να διασκεδάσει. Στο κέντρο διασκέδασης, καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, καταλήγει στο νοσοκομείο και λίγες ώρες αργότερα χάνει τη ζωή της.Οι γονείς της 16χρονης κάνουν λόγο για τραγικές παραλείψεις, από τους γιατρούς, από την ώρα που οι φίλοι της κοπέλας τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, καταδικάζουν και ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους για το γεγονός ότι ειδοποιήθηκαν τέσσερις ώρες αργότερα για το πού βρισκόταν το παιδί τους και μάλιστα όταν η υγεία της κινδύνευε και βρισκόταν διασωληνωμένη στην Εντατική.

Όμως ζητούν και απάντηση για το ποιος επέτρεψε σε μια ανήλικη κοπέλα να καταναλώσει αλκοόλ και να βρίσκεται χωρίς την επίβλεψη ενήλικου, όπως ορίζει ο νόμος, σε νυχτερινό κέντρο.

Αντικρουόμενες απόψεις από νοσοκομείο και κατάστημα

Το νυχτερινό κέντρο προχώρησε σε ανακοίνωση, και οι ιδιοκτήτες επιμένουν πως όλα τα στοιχεία που έχουν δώσει ως κατάθεση στην αστυνομία έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του καταστήματος και έχουν ελεγχθεί.

"Η Στέλλα με ακόμη δύο άτομα έφτασε στο κλαμπ στις 2.20 τα ξημερώματα και αποχώρησε στις 3.00, ήπιε ένα ποτό, συγκεκριμένα βότκα λεμονάδα ενώ ένας εκ των δύο ήπιε μπίρα. Έφυγαν από το μαγαζί χωρίς να δώσουν δείγματα μέθης και σε καμιά περίπτωση κανείς δεν έχασε τις αισθήσεις του μέσα ή έξω από το κατάστημα. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ 3.00, που αποχώρησε από το μαγαζί, έως τις 4.30 που βρέθηκε στο νοσοκομείο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συνέβη".

Αναγνωρίζουν όμως την ευθύνη τους, ως προς το ότι άφησαν να μπει στο κατάστημα ανήλικος.

Από τη δική του μεριά, ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Μοσχοβάκης, τόνισε σε δηλώσεις του, πως όλα έγιναν σύμφωνα με το πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο περιστατικό μέθης.

"Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε, όπως αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό μέθης στο νοσοκομείο. Η κοπέλα κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει τοξικότητα σε μεγάλο βαθμό. Της χορηγήθηκε ορός γλυκόζης, όπως επίσης έγινε η απαραίτητη διαδικασία ώστε να καθαριστεί το στομάχι της".

Όμως ο πατέρας της αρνείται όσα αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου, επισημαίνει όμως πως οι γιατροί της Εντατικής έδωσαν αγώνα για να σωθεί το παιδί του.

Οι φίλοι της 16χρονης κάνουν λόγο στις καταθέσεις τους στην αστυνομία για μικρή κατανάλωση ποτών, μόλις δύο ποτήρια την ίδια ώρα που ο ιατροδικαστής μιλάει για οξεία δηλητηρίαση από μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα της άτυχης νεαρής.

Ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης μιλά για χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, μιας και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, "όσοι ζούμε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου περιμέναμε μια τέτοια τραγική εξέλιξη. Στην πόλη μας η διασκέδαση συνδυάζεται με το αλκοόλ και δεν έχει μέτρο ούτε κοιτά ηλικία… Φοβόμαστε ότι η ανοχή θα συνεχιστεί. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε η ελαστικότητα της εφαρμογής των νόμων να κοστίζει ζωές νέων παιδιών".

Η αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου συνεχίζει την ανακριτική διαδικασία ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση .

Στοιχεία σοκ για την κατανάλωση αλκοόλΣύμφωνα και με πανελλήνια έρευνα που είχε δημοσιευθεί παλιότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπάρχει αυξητική τάση στη χρήση αλκοόλ από τους εφήβους παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνει την τελευταία δεκαετία.

Τα ποσοστά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε εφήβους μαθητές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κατά την περίοδο 1998-2007 (1998: 11,7%, 2003: 13,2%, 2007: 14,8%), σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης από τις δύο έρευνες, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD και αφορούσε τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στον ελληνικό μαθητικό πληθυσμό ηλικίας 13-18 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, "Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ανάλογες της συγκέντρωσής τους στο αίμα και κυμαίνονται από την εμφάνιση διαταραχών στην οδήγηση μέχρι κώμα και θάνατο. Η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ έχει ως κύρια επίπτωση τη νευροτοξικότητα, ενώ επιδρά σε δομές που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τη συμπεριφορά".

Τέλος, πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει πως στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα "σκληρά" οινοπνευματώδη, ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί στις προτιμήσεις η μπίρα.

cosmo.gr

Ανεβαίνει σταδιακά η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Δέκα πόντους την εβδομάδα ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας, που απλώνεται στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνουν και καταγράφουν οι υπεύθυνοι του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα.
Συνολικά, η στάθμη του νερού μέσα σε μια δεκαετία φαίνεται πως ανέβηκε......περισσότερα από 4 μέτρα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Η στάθμη του νερού ολοένα και ανεβαίνει και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα στην περιοχή. Χωράφια και κτήματα, που είχαν καταπατηθεί, τώρα έχουν καλυφθεί από νερό. Ακόμη και ο περιμετρικός δρόμος γύρω από τη λίμνη, που πήγαινε στα χωράφια και οδηγούσε σ' ένα νησάκι στη λίμνη, έχει σκεπαστεί», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα, Σωτήρης Δραγούμης.
Η σταθερή άνοδος του νερού ξεκίνησε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις και στα χιόνια που λιώνουν στα βουνά, όπως ανέδειξε αρχικά η εφημερίδα «Εδεσσαϊκή».
«Εμείς έχουμε πάψει να ασχολούμαστε με τη λίμνη από το 1989. Ωστόσο, για λόγους εγκυκλοπαιδικούς έχουμε τοποθετήσει στη Βεγορίτιδα ένα σταθμήμετρο και καταγράφουμε ανεπίσημα τη στάθμη των νερών και παρατηρούμε τη σταδιακή άνοδό τους.
 Στις αρχές του 2009, η στάθμη της λίμνης ήταν 508,90 μέτρα και πριν από μια εβδομάδα ήταν 513,14 μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Δραγούμης.
Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδας μετά τη Μεγάλη Πρέσπα. Περιβάλλεται από τα βουνά Βέρνο, Βόρα και Βέρμιο.
Στην περιοχή της φωλιάζουν πάνω από 80 είδη πουλιών, ενώ μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενείται στις όχθες της.
Έχουν καταγραφεί 11 είδη ψαριών, ενώ γίνονται τακτικά εμπλουτισμοί της λίμνης και με άλλα ψάρια, αφού συγκριτικά με τον όγκο της μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα είδη.Άλλωστε, με κοινή απόφαση των περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ισχύει από τις 25 Απριλίου έως και τις 5 Ιουνίου απαγόρευση της αλιείας, με οποιοδήποτε μέσο και εργαλείο, στη λίμνη Βεγορίτιδα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λίμνη Βεγορίτιδα είναι λίμνη αλπικού τύπου και τεκτονικής προέλευσης. Λόγω χημικής διάβρωσης, χαρακτηριστικά της είναι η δημιουργία υπόγειων κοιλοτήτων.
Από το 1896 υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την πτώση και την επάνοδο των υδάτων της σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς αυτό να οφείλεται σε κλιματολογικούς παράγοντες.
Για τις αυξομειώσεις της λίμνης ακούγονται πολλοί μύθοι και ιστορίες στην περιοχή. Ο κεντρικός θρύλος θέλει την ύπαρξη ενός πηγαδιού ή μιας βρύσης κοντά σε χωριό.Οι χρήστες του πηγαδιού ή της βρύσης φρόντιζαν να σφραγίζουν το στόμιο ή να κλείνουν τη βρύση. 
Η απροσεξία, όμως, μιας κοπέλας, που βιαζόταν να προλάβει το σουρούπωμα, άφησε το νερό να πλημμυρίσει τον κάμπο και το χωριό, με αποτέλεσμα στη θέση τους να δημιουργηθεί η λίμνη.
Συνηθισμένη παραλλαγή θέλει την κοπέλα ν' αφήνει επίτηδες το νερό να τρέξει για να αποφύγει δυσάρεστο προξενιό...
karatzova.com

Οι Οίκοι ξορκίζουν (τώρα) την αναδιάρθρωση

28.04.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η «Ναυτεμπορική» πραγματοποίησε ένα εκτενές ρεπορτάζ για το πώς βλέπουν οι ξένοι Οίκοι Αξιολόγησης τη συζήτηση που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Αναλυτές τόσο από την Standard & Poors, όσο και από τον Οίκο Fitch, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η προοπτική της αναδιάρθρωσης δεν συνιστά μονόδρομο για την ελληνική οικονομία, και την προσπάθεια της χώρας να βγει από το σημερινό τούνελ.
Κοινή συνισταμένη στις διαπιστώσεις των αναλυτών είναι η παραδοχή ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πέρσι, σπεύδουν ωστόσο να επισημάνουν ότι όποια μορφή αναδιάρθρωσης κι αν επιλεγόταν, εφόσον τα πράγματα έφταναν ως εκεί, οι διεθνείς αγορές θα την προσέγγιζαν ως χρεοκοπία. Με ό, τι αρνητικό θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο, όχι μόνο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να σταθεί μόνη της στις διεθνείς αγορές, και να διεκδικήσει τη χρηματοδότησή της, αλλά συνολικά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και τις προοπτικές της για έξοδο από την ύφεση.

Statesmen.gr

Ανατροπή και ελπίδα

28.04.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ


Πριν από ένα χρόνο, Απρίλιο μήνα, ο πρωθυπουργός από το Καστελλόριζο επισημοποιούσε την προαναγγελθείσα δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ. Από τότε μέχρι σήμερα, επί δώδεκα μήνες, ακούμε για «πακέτα» μέτρων ενώ η μόνιμη επωδός είναι οι φόροι παντού και επί πάντων. Αυτό το διάστημα δεν ακούσαμε, και φυσικά δεν είδαμε, κάτι διαφορετικό κάτι τέλος πάντων που θα παρέκκλινε της συνήθους τακτικής, δηλαδή της επιβολής φόρων. Η αντιπολίτευση, για να μην την αδικούμε, στηλίτευσε τα μέτρα επικρίνοντας την φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά πέραν των προτάσεων που ακούστηκαν στο Ζάππειο και εν συνεχεία… χάθηκαν επικοινωνιακά, δεν υπήρξε κάποια σοβαρή εναλλακτική πρόταση.
Τώρα, μετά από ένα χρόνο, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο και να βάλει σε δημόσια διαβούλευση ένα πλέγμα μέτρων τα οποία θεωρεί ότι μπορεί να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Και είναι η πρώτη φορά από τότε που ένα κόμμα θα καταθέσει μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία. Αν μάλιστα, όπως λέγεται, αυτή η πρόταση θα ανατρέπει και την υπάρχουσα φορολογική λογική, εισάγοντας μια νέα αντίληψη στην άντληση εσόδων, τότε πραγματικά αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε όσα αναμένεται να εξαγγείλει σε λίγες ημέρες από σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς.
Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, που εξ αντικειμένου αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας, δεν θα αρκεσθεί σε αφορισμούς και ευχολόγια, αλλά συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει το μνημόνιο, θα καταθέσει μια πρόταση η οποία θα αποτελέσει και το οικονομικό της πρόγραμμα εφόσον κληθεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Γι’ αυτό και επισημαίνουμε ότι το Ζάππειο 2 θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά, από το οποίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας σε τροχιά εξουσίας.

Statesmen.gr

Επιστολή της Θ. Τζάκρη προς τον Διοικητή του ΙΚΑ για ανάκληση της απόφασης αναστολής του ΙΚΑ Κρύας Βρύσης

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

 



Να εξετάσει εκ νέου την υπ’ αριθ. Υ20/566/15-4-2011 απόφαση με την οποία αναστέλλεται από 2-5-2011 η λειτουργία του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κρύας Βρύσης ζήτησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θ. Τζάκρη με επιστολή της στον πρόεδρο του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Η κ. Τζάκρη στην επιστολή της αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ Κρύας Βρύσης και ζήτησε από τον πρόεδρο του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο να ανακαλέσει... 

...την απόφασή του και να μην προβεί στο κλείσιμο του παραρτήματος του ΙΚΑ Κρύας Βρύσης, του οποίου η λειτουργία κρίνεται άκρως αναγκαία και χρήσιμη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. 

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: 

Αξιότιμε κ. Διοικητά

Εντελώς αιφνίδια και χωρίς καμία ενημέρωσή μας εκδώσατε την υπ’ αριθ. Υ20/566/15-4-2011 απόφαση, με την οποία αναστέλλεται από 2-5-2011 η λειτουργία του Παραρτήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Κρύας Βρύσης. 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, διότι θα προσθέσει επιπλέον προβλήματα σε μια περιοχή η οποία πλήττεται ήδη έντονα από την οικονομική κρίση

Συγκεκριμένα: 

Η Κρύα Βρύση είναι μια πόλη άνω των 6.500 περίπου κατοίκων, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες που υπάγονται στα όριά της εξυπηρετούν αρκετά χωριά της περιοχής, όπως η Ακρολίμνη, ο Άγιος Λουκάς, τα Εσώβαλτα, το Σταυροδρόμι, κ.α., με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός κατοίκων που εξυπηρετούνται να ξεπερνά συνολικά τις 10.000

Επιπλέον, στα όρια της πόλης αναπτύσσεται έντονη οικονομική δραστηριότητα, εμπορική και βιομηχανική, καθώς υπάρχουν πολλά καταστήματα και αρκετά εργοστάσια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το εν λόγω παράτημα του ΙΚΑ

Πέραν αυτών, το ΙΚΑ Γιαννιτσών, στο οποίο μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ Κρύας Βρύσης, αφενός εξυπηρετεί ήδη μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, αφετέρου βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, αφού οι μετακινούμενοι πολίτες θα επωμιστούν πρόσθετο οικονομικό βάρος και μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους. 

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι το παράρτημα του ΙΚΑ στην Κρύα Βρύση ιδρύθηκε το 1987 και συμπληρώνει σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας, ακριβώς για να εξυπηρετήσει μια παραμεθόρια περιοχή με ιδιαίτερες οικονομικές ανάγκες, οι οποίες είναι ακόμη πιο έντονες στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση θεσμών που ενδυναμώνουν την όποια οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλώ να εξετάσετε εκ νέου την απόφασή σας για ανάκληση της λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ Κρύας Βρύσης και να μη προβείτε στο κλείσιμο του παραρτήματος αυτού, του οποίου η λειτουργία κρίνεται άκρως αναγκαία και χρήσιμη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η Υφυπουργός ΕΣΑΗΔ     Θεοδώρα Τζάκρη

 karatzova.com

ΓΑΤΟΣ: Ένα από τα τρία συμβαίνει
α)Δεν γνώριζε η Υπουργός, τι απόφαση "έβγαζε" ο Διοικητής του ΙΚΑ.  Δηλ. δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά.
β)Το θέμα έχει "τελειώσει" και η επιστολή γίνεται για να "ρίξει στάχτι στα μάτια" των πολιτών της Πέλλας, οτι η Υπουργός ενδιαφέρεται.
γ)Σε συνεννόηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ θα δωθεί λύση για να "πάρει πόντους" η Υπουργός.

Αρχειοθήκη ιστολογίου