Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Το τριετές σχέδιο δράσης για την είσπραξη τριάμισι δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Το σχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων, ιδιαίτερα...
όσων έχουν βγάλει στο εξωτερικό μεγάλα ποσά, καθώς και διενέργεια πόθεν έσχες.
Επίσης θα προσδιορίζεται με σαφήνεια ο ρόλος της νέας οικονομικής αστυνομίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στο μεταξύ, την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας.
Όπως τόνισε, στην Ελλάδα έχουμε πληγές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.
Πάντως, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι «προϋποθέσεις για ανάπτυξη φέτος δεν υπάρχουν» καθώς «οι προβλέψεις είναι ότι θα υπάρξει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της τάξης του 3% και ελπίζω να μην είναι μεγαλύτερη».
Ωστόσο, είπε ότι από του χρόνου τα πράγματα θα μπορούσαν να κυλήσουν πιο ομαλά.
Συνεχίζεται η συζήτηση για την αναδιάρθρωση
«Η φιλική αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος για την Ελλάδα», τονίζει στο Βήμα της Κυριακής ο Λαρς Φέλντ, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.
Όπως υποστηρίζει, η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη γιατί τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν πολιτικά, κάμπτοντας τις αντιστάσεις του κόσμου.
Fimotro

«Μην μιλάτε για αναδιάρθρωση»


Μια νέα πρόταση ρίχνει στο «τραπέζι» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ζητά ένα νέο, «έξυπνο» και πιο αναπτυξιακό μνημόνιο. Μια τέτοια «πολιτική συμφωνία» όπως τη χαρακτηρίζει, είναι απαραίτητη για να διευκολυνθούν οι δανειστές μας.

Ο υπουργός Άμυνας τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει θεσμική εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της το 2012. Παρόμοιες εγγυήσεις πρέπει να υπάρξουν και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί σφάλμα τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης. Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, θεωρεί ότι ο στόχος των 50 δισ. είναι εφικτός «με τη χρηματοοικονομική αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου».
NEWSBEAST.GR

Κρίση, κρίση και επιστροφή...στη φύση



Η μεγάλη πορεία των νέων που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και επιστρέφουν πίσω στην επαρχία και τις αγροτικές καλλιέργειες, γνωρίζει πλέον μαζικές διαστάσεις, καθώς η ανεργία, η διαβίωση ανάμεσα στο τσιμέντο και η ακρίβεια, δεν τους αφήνον πολλά περιθώρια.

Η «άφιξή» τους είχε αρχικά τον χαρακτήρα μεμονωμένου φαινομένου, αλλά στη συνέχεια αιφνιδίασε ευχάριστα ακόμη κι αυτούς τους υπέρμαχους της επιστροφής στο χωριό.

Άφησαν γραφεία, εταιρείες και επιχειρήσεις, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους και με μόνα εφόδια μεταπτυχιακούς τίτλους και το internet, στράφηκαν σε παραδοσιακές καλλιέργειες και ασχολίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Realnews, οι πρώτες ενδείξεις για εσωτερική μετανάστευση εμφανίστηκαν το 2008, ενώ το 2009 η τάση ήταν συνεχώς ανοδική. Μάλιστα το 2010 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 8%, που σημαίνει πως 60.000 νέοι εντάχθηκαν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις του 2011, κάνουν λόγο για αύξηση που μπορεί να ξεπεράσει και το 10%.

Έτσι ο αγροτικός τομέας είναι σχεδόν ο μοναδικός που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία δύο χρόνια.
NEWSBEAST.GR

H «slow food» στη Στουτγάρδη στηρίζει την τοπική γαστρονομική παράδοση

 30/4/2011 H «slow food» στη Στουτγάρδη στηρίζει την τοπική γαστρονομική παράδοση
Η οργάνωση «slow food» έχει στόχο να αναδείξει την τοπική γαστρονομία και τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Πρόσφατα διοργάνωσε την έκθεση «Η αγορά της γεύσης» στη Στουτγάρδη. H «slow food» δεν είναι απλά μια ακόμα μη κερδοσκοπική οργάνωση, είναι μια κίνηση με σκοπό την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που κερδίζει καθημερινά νέους υποστηρικτές. Ο σεβασμός στη Φύση, στην αγροτική βιοποικιλότητα, στις τοπικές τέχνες και τεχνικές, στη παραδοσιακή γνώση και την χειρονακτική εργασία είναι τα βασικά στοιχεία που εμπνέουν το παγκόσμιο κίνημα του Slow Food.
Το κίνημα αυτό, που ξεκίνησε από την Ιταλία, είναι ενεργό σε χώρες και πολιτισμούς πολύ διαφορετικούς, από τη Βενεζουέλα μέχρι την Ισλανδία και τη Βρετανία. Η οργάνωση, που απαριθμεί πάνω από 100.000 υποστηρικτές σε 150 χώρες, έχει ως στόχο την δημιουργία διατροφικής συνείδησης. Το Slow Food έχει γίνει ένας δυναμικός φορέας που αναγνωρίζεται τόσο από τους μεμονωμένους αγρότες, όσο και από παγκόσμιους φορείς, όπως ο FAO (Food and Agricultural Organization – Oργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας).
Το κίνημα του Slow Food γεννήθηκε στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν μια παρέα ευαίσθητων πολιτών που αγαπούσαν τη ζωή και την πατρίδα τους, αντέδρασαν έντονα στην εξάπλωση της ισοπεδωτικής κυριαρχίας των αμερικάνικων ΜακΝτόναλντ στη πόλη Μπρα του Πιεμόντε. Αντέδρασαν στην ανερχόμενη μαζικοποίηση της παραγωγής και της κατανάλωσης των τροφίμων και τον κίνδυνο της εξαφάνισης της παραδοσιακής τοπικής ιταλικής κουζίνας και των ιδιαίτερων προϊόντων της. Τότε δημιουργήθηκε η «Agricola» που μετονομάσθηκε σε «slow food».
Υποστηρίζει και καλλιεργεί τη γαστρονομική τοπική παράδοση, προωθεί την βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία και τέλος δημιουργεί δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. Πρόκειται λοιπόν για ένα αγώνα που μας αφορά όλους. Το τι τρώμε και το πώς τρώμε δεν περιορίζεται μόνο στα πορτοφόλια και στα στομάχια του καθενός μας. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και η συμπεριφορά του καθενός επηρεάζει άμεσα το σύνολο.
Το «slow food» δεν αναφέρεται μόνο στη διαδικασία κατανάλωσής του όταν φτάσει στο τραπέζι μας. Περιλαμβάνει όλη την αργή διαδικασία για τη παραγωγή του, την επεξεργασία του με συνείδηση σεβασμού και αγάπης για το προϊόν και για τον «καταναλωτή», μέχρι την προετοιμασία και το μαγείρεμά του με συναίσθηση προσφοράς και αγάπης γι’ αυτούς που θα το φάνε. Επιστρέφει έτσι στην πρωταρχική ιερότητα της τροφής, που υπήρξε μια από τις βάσεις της πνευματικότητας του ανθρώπου.
Η ζωτική δύναμη του Slow Food βρίσκεται στην ανοικτή νοοτροπία του, που χαρακτηρίζεται από την ισότητα και τον σεβασμό ανάμεσα στις διάφορες διατροφικές και καλλιεργητικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο. Η φιλοσοφία της Οργάνωσης πριμοδοτεί την ιδιαιτερότητα, την ποικιλία και το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη της κάθε κουλτούρας, να κάθεται στο τραπέζι και να απολαμβάνει το φαγητό του!
Από τις 14 μέχρι τις 17 Απριλίου, έγινε στην Στουτγάρδη η έκθεση με τίτλο: «Η αγορά της γεύσης». Η έκθεση, με πάνω από 400 περίπτερα, απευθυνόταν τόσο στους τελικούς καταναλωτές, όσο και σε ανθρώπους του χώρου. Τα θέματα των διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της έκθεσης ήταν κυρίως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων, καθώς και το πρόβλημα υπερδιάθεσης τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ. Τα περίπου 10.000 μέλη της «slow food» Γερμανίας διοργανώνουν συναντήσεις και με τη βοήθεια των συνεργαζόμενων μαγαζιών προσπαθούν να προάγουν τοπικά, βιολογικά προϊόντα δίκαιου εμπορίου.
 
AGROTYPOS.GR

To αντάρτικο της «λευκής μπλούζας»

Συμφέροντα δισεκατομμυρίων πίσω από τα «εξαφανισμένα» υλικά

«Παράπλευρες απώλειες» ενός αμείλικτου πολέμου με συμφέροντα είναι οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι περικοπές στις δαπάνες είναι μεγάλες. Το «λίπος» μειώνεται κι αυτό φέρνει γκρίνια και αντίδραση. Τα μεγάλα συμφέροντα, επίορκοι γιατροί και προμηθευτές διαμορφώνουν συνθήκες κρίσης, καθώς τα περιθώρια κερδών μειώνονται δραματικά.

Ωστόσο, όπως δημοσιεύει σε άρθρο της η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πόλεμος, δεν γίνεται στο πεδίο της μάχης. Αφορά, κυρίως, τις εντυπώσεις, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν εντατικά, όσο ποτέ. Χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάσεις αυξάνονται συνεχώς, στοιχείο που θέτει σε αμφιβολία τις καταγγελίες για άδειες αποθήκες υλικού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ασκληπιείου Βούλας.

Ο διευθυντής της εντατικής ζήτησε από τους συγγενείς των ασθενών να συνδράμουν σε υλικό, ενώ οι γιατροί έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία με την άδεια αποθήκη.

Η διοίκηση της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής αντέδρασε αμέσως. Ζήτησε να διενεργηθεί ένορκη διοικητική εξέταση, θεωρώντας ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις καταγγελίες. Παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά όχι τέτοιες που να δικαιολογούν την υπολειτουργία του νοσοκομείου.

Τα στοιχεία φαίνεται να τη δικαιώνουν, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2011 στο νοσοκομείο έγιναν περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010. Πώς γίνεται να πραγματοποιούνται κάθε μήνα 666 επεμβάσεις και 150.617 εργαστηριακές εξετάσεις, όταν οι αποθήκες είναι άδειες από υλικό;

Το υπουργείο Υγείας απαντά στον «ανταρτοπόλεμο» με άμεση αντίδραση. Θεωρεί ότι τα χτυπήματα που δέχεται το ΕΣΥ είναι υποκινούμενα και πρέπει να ανταποδίδονται αμέσως: «Είναι λογικό να υπάρχει αντίδραση, έπειτα από μια μείωση δαπανών κατά 30%» σχολιάζει ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος.

Η περίπτωση του νοσοκομείου Αλεξάνδρα έδειξε ότι ενώ υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια και υγειονομικό υλικό η διοίκηση υποχρεώθηκε να βγάλει το νοσοκομείο από την εφημερία, δεχόμενη ως σωστές τις υποδείξεις διευθυντών.
Το πόρισμα της εξέτασης επέρριψε ευθύνες μόνο σε διοικητικό προσωπικό.

Με εντολή του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου η διοίκηση του νοσοκομείου απομακρύνθηκε, ενώ η εξέταση επαναλήφθηκε, προκειμένου να διερευνηθούν και ευθύνες γιατρών.

Η πρόσφατη υπόθεση του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης έδειξε ότι γιατροί του νοσοκομείου είχαν προκαλέσει οικονομική «αιμορραγία» 2,9 εκατομμυρίων σε δύο χρόνια, με απευθείας αναθέσεις υλικού. Με σειρά εγγράφων του ο κ. Λοβέρδος είχε ζητήσει να τεθούν σε αργία δέκα γιατροί και έξι από αυτούς απομακρύνθηκαν τελικά από το ΕΣΥ.

Τα δύο πορίσματα, για τα νοσοκομεία Αλεξάνδρα και Ασκληπιείο Βούλας, αναμένεται να παραδοθούν στον υπουργό την Τρίτη. Η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια υπονόμευσης των νοσοκομείων και έχει ζητήσει από τους διοικητές τους να παρεμβαίνουν αμέσως σε κάθε καταγγελία.

NEWSBEAST.GR

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα


 

30.04.2011

    Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη που ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 1890 και εξέδιδε την εφημερίδα «Σοσιαλιστής».

    Περίπου 2000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο (την Κυριακή στις 2 Μαΐου, αφού η Πρωτομαγιά ήταν Σάββατο και εργάσιμη ημέρα) και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για τα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

    Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής για να το εκφωνήσει, αλλά αυτός κωλυσιεργούσε προκαλώντας την έντονη και μεγαλόφωνη αντίδραση του Καλλέργη που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του για διατάραξη της συνεδρίασης. Ο Καλλέργης ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε για δύο μέρες και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών.

    Η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε και το 1894 στο Παναθηναϊκό Στάδιο ύστερα από ενωτικό προσκλητήριο των διαφόρων σοσιαλιστικών ομάδων με ομιλητή τον Πλάτωνα Δρακούλη που αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του Σικάγου. Παρέμβαση με πολεμικό ύφος κατά της πλουτοκρατίας έκανε τότε και ο Σταύρος Καλλέργης.

    Από τότε χρειάστηκε να περάσουν δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους, ενώ πολλά σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν.

    Το 1911, η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης ανέλαβε τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη συμπρωτεύουσα. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και συνέλαβαν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ? αυτούς τον Α. Μπεναρόγια, που εξορίστηκε στη Σερβία.

    Την ίδια χρονιά, στην Αθήνα, αποφασίζεται να γιορταστεί εκ νέου η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν. Γιαννιού στο Μετς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο».

    Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται ξανά το 1919, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ, σε δώδεκα πόλεις. Τη χρονιά εκείνη έγινε και η πρώτη διάσπαση της ΓΣΕΕ, αφού από τα 11 μέλη τα 5 ήταν με το νεοϊδρυθέν ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος) και τα υπόλοιπα με το κόμμα του Βενιζέλου και διαφωνούσαν ως προς το περιεχόμενο του εορτασμού της. Στο μεταξύ, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα.

    Η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία, όταν κηρύσσεται ως τέτοια με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, διαφορετικά εντάσσεται στις προαιρετικές αργίες. Για το εργατικό κίνημα και τους εκπροσώπους του είναι απεργία.

    Ξεχωριστή σημασία στην ιστορία του τόπου έχουν επίσης τα γεγονότα που συνέβησαν την Πρωτομαγιά του 1936, του 1944 και του 1976:

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1936 Σαράντα χιλιάδες περίπου καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας συμμετείχαν σε απεργία την Πρωτομαγιά ζητώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Σε απεργία αλληλεγγύης είχαν κατέβει και οι αυτοκινητιστές οι οποίοι είχαν στήσει στην Εγνατία οδοφράγματα για να προστατευτούν.

    Στις 9 Μαΐου οι χωροφύλακες άρχισαν επιθέσεις στις συγκεντρώσεις των απεργών χτυπώντας «στο ψαχνό». Πρώτος έπεσε νεκρός ο Τάσος Τούσης και ακολούθησαν άλλοι τέσσερις. Αντί για σημαίες υψώνονταν μαντίλια βουτηγμένα στο αίμα. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Κάτω οι δολοφόνοι, να φύγει η κυβέρνηση Μεταξά». Λίγο πιο πέρα οι χωροφύλακες πυροβολούν άοπλο πλήθος. «Απολογισμός»: 20 νεκροί, 300 τραυματίες. Το απόγευμα γίνεται νέα διαδήλωση, τη νύχτα η κυβέρνηση Μεταξά στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις από τη Λάρισα και τέσσερα αντιτορπιλικά.

    Την επόμενη ημέρα η κηδεία των θυμάτων είναι πραγματικός παλλαϊκός ξεσηκωμός αφού στο νεκροταφείο συγκεντρώθηκαν 150.000 άνθρωποι. Στις 11 Μαΐου κηρύσσονται απεργίες διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας και στις 13 Μαΐου πανελλαδική απεργία.

    Οι καπνέμποροι υποχωρούν στις περισσότερες οικονομικές διεκδικήσεις, ενώ η κυβέρνηση Μεταξά αρνείται να ικανοποιήσει τα πολιτικά αιτήματα.

    Ο Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος είχε γεννηθεί την Πρωτομαγιά του 1909, συγκλονισμένος απ' τα γεγονότα, και ιδιαίτερα από το μοιρολόι της μάνας του πρώτου νεκρού πάνω από το πτώμα του γιου της, έγραψε τον «Επιτάφιο».

    ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 1944Την Πρωτομαγιά του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 200 Έλληνες πατριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής σε αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και των τριών συνοδών του στους Μολάους.

    Δέκα φορτηγά χρειάστηκαν, να μεταφέρουν τους διακόσιους, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής έξω από το οποίο μαζεύτηκε πλήθος κόσμου ψάχνοντας να βρει αν είναι κάποιος δικός του στα καμιόνια του θανάτου.

    Έγιναν δέκα φορές εκτελέσεις ανά εικοσάδες βάφοντας κόκκινο τον τοίχο από το ζεστό αίμα που οι υπάλληλοι του δήμου προσπαθούσαν να μαζέψουν.

    Οι μελλοθάνατοι έβαζαν τους νεκρούς στα φορτηγά, ενώ αρκετοί που δεν πέθαναν αμέσως, ξεψύχησαν στο δρόμο. Ηρωικές και οι τελευταίες τους λέξεις που ζητωκραύγαζαν για τη λευτεριά και το ΕΑΜ.

    Κάθε χρόνο, στο Σκοπευτήριο, τον ιερό εκείνο τόπο της θυσίας των αγωνιστών της πατρίδας, γίνεται προσκλητήριο νεκρών, φόρος τιμής σ' εκείνους, που δέχτηκαν περήφανα το θάνατο, για να μας θυμίζει το καθήκον μας, για να μην ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας...

    Γι αυτούς που πέθαναν με το κεφάλι ψηλά, τόσο ψηλά όσο είναι τα ιδανικά που υπερασπίστηκαν.  «...Μόνο θυμηθείτε το αν η ελευθερία δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας, εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας.» (Γιάννης Ρίτσος - Σκοπευτήριο Καισαριανής...).

    ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1976Ένα άλλο γεγονός που συνδέεται με την Πρωτομαγιά και έχει ιστορικές και πολιτικές προεκτάσεις είναι ο χαμός του Αλέκου Παναγούλη, ενός από τους κορυφαίους αγωνιστές ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967.

    Την Πρωτομαγιά του 1976, ο Αλέκος Παναγούλης, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την ηρωική πράξη της απόπειρας δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, βρήκε τον θάνατο σε ένα περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τα αίτια του οποίου παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστη.
    NEWSIT.GR

    Αξιόπιστη λύση για την κρίση

    30/04/2011 


    Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ

    Τις τελευταίες πινελιές στις επικαιροποιημένες προτάσεις του κόμματός του για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση βάζει αυτές τις μέρες ο Αντώνης Σαμαράς. Σε καθημερινή βάση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πολύωρες συσκέψεις με τους συνεργάτες του στο οικονομικό επιτελείο της παράταξης, τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιάννη Μουρμούρα, καθώς και τους αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα και Νότη Μηταράκη, προκειμένου να τακτοποιήσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια του προγράμματος, της αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης, όπως λένε στη Ν.Δ., εν όψει της παρουσίασής του στο Ζάππειο, πιθανότατα στις 9 Μαΐου.
    Οι προτάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια του περσινού αντίστοιχου πακέτου, που είχε παρουσιαστεί από τον κ. Σαμαρά τον Ιούλιο και που, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν είχε εφαρμοστεί από την κυβέρνηση, τα πράγματα στην ελληνική οικονομία θα ήταν πολύ καλύτερα σήμερα.
    Η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων θα είναι ρεαλιστική και πλήρως κοστολογημένη, συγκεκριμένη και θα εστιάζει στην αντιμετώπιση του βασικότερου προβλήματος, αυτού των εσόδων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κινείται σε τελείως διαφορετική λογική από αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως προς τη φορολογία, καθώς, όπως πιστεύει, πιο εύκολο είναι να μαζέψεις ως κράτος λίγα από τους πολλούς, παρά πολλά από τους λίγους. Στο πλαίσιο αυτό θα προτείνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα πρέπει να καλύπτει τόσο τους άµεσους φόρους (επιχειρήσεις και ατοµικά εισοδήματα) όσο και τους έµµεσους (ΦΠΑ και φόρο καυσίµων). Θα μιλήσει, εξάλλου, για µέτρα - ανάσα στις επιχειρήσεις και θα υποστηρίξει ότι η δίκαιη φορολογία θα είναι και η λύση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Επίσης, θα δώσει έμφαση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θέμα που ο ίδιος είχε αναδείξει πρώτος κατά την παρουσίαση των περσινών προτάσεων της Ν.Δ., στην τόνωση της οικοδομής, από την οποία εξαρτώνται πάρα πολλοί επαγγελματίες, στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και στην αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αναφορά ο κ. Σαμαράς θα κάνει στην ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τον συμψηφισμό των οφειλών επιχειρήσεων και ιδιωτών από και προς το Δημόσιο.
    Το "Ζάππειο 2", όπως χαρακτηρίζουν στη Ν.Δ. το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, θεωρείται βέβαιο από την ηγετική ομάδα του κόμματος ότι θα συντελέσει στην ακόμα μεγαλύτερη και πιο γρήγορη ανάκαμψη της παράταξης, η οποία δημοσκοπικά φαίνεται να έχει πλησιάσει το ΠΑΣΟΚ σε απόσταση αναπνοής. Μία από τις λέξεις - κλειδιά που θα χρησιμοποιήσει ο κ. Σαμαράς θα είναι η "επανεκκίνηση", όρος που θα αφορά τόσο την ελληνική οικονομία όσο και τη Ν.Δ. Για το επόμενο διάστημα, προγραμματίζονται περιοδείες τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από τα υπόλοιπα στελέχη σε όλη τη χώρα, προκειμένου να το επικοινωνήσουν στους πολίτες, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα της χώρας και δίνοντάς τους μια νότα ελπίδας για το αύριο.

    ADESMEYTOS.GR

    Κάτι κουρασμένα παλικάρια... Χωρίς πνοή οι υπουργοί.

    Το κυβερνητικό όχημα... ρετάρει

    «Πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα» διαπιστώνουν στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ 

     Στο τραπέζι το σενάριο του ανασχηματισμού. Διάχυτη η απογοήτευση στους πολίτες.

    «Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα». Η διαπίστωση είναι κοινή για όσους συνομίλησαν με στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα, τα οποία αμφισβητούν ευθέως πλέον την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και να προχωρήσει δυναμικά σε πρωτοβουλίες που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Με αυτό το δεδομένο και τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης να διχάζει την Ε.Ε., με τους Γερμανούς να την επιθυμούν και τους υπόλοιπους να το διαψεύδουν, το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται και πολλοί στην κυβέρνηση μιλούν για την ανάγκη μιας νέας επανεκκίνησης.
     

    Στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο γραμμές για τον χρόνο στον οποίο πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (το ότι θα γίνει, θεωρείται δεδομένο, παρά τις διαψεύσεις). Η πλειοψηφία (περιλαμβανομένων των Γάλλων, οι τράπεζες των οποίων είναι και οι περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα) τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης μετά το 2013, όταν θα είναι έτοιμος ο Μόνιμος Μηχανισμός και αφού θα έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση του συστημικού ρίσκου. Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση με τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής όλου του δανείου με πιο χαμηλό επιτόκιο (με αυτό τον τρόπο θα γίνει και το «κούρεμα») πρέπει να προχωρήσει τώρα. Κι αυτό για δύο λόγους:
    α) Ο βασικός είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, το χρέος από τα χέρια των ιδιωτών περνάει στα κράτη. Το 2012 τα 110 δισ. ευρώ θα τα έχουν ξεφορτωθεί οι τράπεζες και τα διάφορα funds και θα τα οφείλει η Ελλάδα στο Μηχανισμό της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ, ενώ γύρω στα 40 δισ. βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ποσόν που θα οφείλει η Ελλάδα στο Μηχανισμό (άρα στα ευρωπαϊκά κράτη) το 2013 θα γίνει αρκετά μεγαλύτερο, αφού είναι πολύ δύσκολο μέχρι τότε η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι ένα «κούρεμα» μετά το 2013 θα κληθούν να το πληρώσουν οι φορολογούμενοι των χωρών που μας έχουν δανείσει, πράγμα δύσκολα διαχειρίσιμο πολιτικά σε μια Ε.Ε. στην οποία αυξάνει ο ευρωσκεπτικισμός. «Οι Γερμανοί δεν θα 'θελαν να 'χουν συνεχώς την Ελλάδα να τους ζητάει λεφτά» τονίζει οικονομικός παράγοντας, που βρισκόταν πρόσφατα στο Βερολίνο και είχε συναντήσεις με γερμανούς ειδικούς.
    Στη Γερμανία το 2013 θα γίνουν εκλογές για την καγκελαρία και η Αγκελα Μέρκελ δεν θα επιθυμούσε στην αναμέτρηση ένα από τα κύρια ζητήματα να είναι το ελληνικό πρόβλημα. Γι' αυτό και ακούμε συνεχώς δηλώσεις για αναδιάρθρωση μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχει συνταχθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία για την οποία μίλησε ο Β. Σόιμπλε και θα έχουν γίνει τα stress tests των τραπεζών (εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός). Οι γερμανικές τράπεζες πάντως, στην περίπτωση επιμήκυνσης της αποπληρωμής με πιο χαμηλό επιτόκιο δεν θα υποστούν πολύ μεγάλη ζημιά αφού τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν περιορίσει την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα στα περίπου 27 δισ. ευρώ, από τα 50 δισ. που κατείχαν στην αρχή της κρίσης (τώρα το ποσόν είναι ακόμη μικρότερο). Γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και πιο θετικές για την αναδιάρθρωση στις συζητήσεις που με μυστικότητα έχουν ξεκινήσει με την ελληνική πλευρά.
    β) Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο δεν λαμβάνεται κάποια σοβαρή απόφαση σε επίπεδο Ε.Ε. και παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο τα όποια μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα δεν έχουν αποτέλεσμα και παράλληλα συνεχίζεται η αναταραχή και επεκτείνεται η κρίση στην περιφέρεια της ευρωζώνης, επηρεάζοντας σημαντικά και τις χώρες του Βορρά.
    Η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο χαμηλού επιτοκίου, τα οποία όμως θα έχουν την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (ένα είδος ευρωπαϊκών Brady Bonds, τα οποία εκδόθηκαν το 1989 με αμερικανική εγγύηση για τη διαχείριση του χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής), ώστε οι κάτοχοί τους να είναι βέβαιοι ότι δεν θα μπουν σε νέες περιπέτειες. Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και να υποστούν κάποιες ζημιές, λόγω των πιο χαμηλών επιτοκίων.
    Με τη λύση αυτή το ελληνικό χρέος θα παραμείνει υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, όμως θα υπάρχει ελάφρυνση για τις δόσεις των επόμενων χρόνων που θα είναι τα πιο δύσκολα, ενώ οι μειωμένοι τόκοι θα βοηθήσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα που, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα συμβάλει σταδιακά στη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Αυτό θα γίνει όμως με επιτήρηση διαρκείας και «συνεχή μνημόνια».
    Η προώθηση των παραπάνω προϋποθέτει διαφορετική πολιτική διαχείριση και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δείχνει πελαγωμένη, δίχως κατεύθυνση και χαμένη σε εσωτερικές διαμάχες. Τι θα μπορούσε να συνιστά «επανεκκίνηση», όπως ζητούν πολλοί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αλλά και στο εσωτερικό της χώρας;
    - Κάποιοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός με μικρότερο σχήμα, αλλαγή του οικονομικού επιτελείου με μετάθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου σε άλλο υπουργείο, απομάκρυνση «κολλητών» του πρωθυπουργού και αξιοποίηση τεχνοκρατών. Να θυμίσουμε ότι στελέχη του ΔΝΤ («Κ.Ε.» 17/4) μιλούσαν για «κυβέρνηση 15-16 μελών ώστε να προχωρήσει η δουλειά» ενώ στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος εξομολογιόταν σε έλληνα συνομιλητή του το πόσο απογοητευμένος είναι από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων υπουργών.
    - Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του πρωθυπουργού την Παρασκευή δεν έχουν σταματήσει να ακούγονται, είτε με τη μορφή του διλήμματος του Γ. Παπανδρέου στους βουλευτές για στήριξη, είτε ακόμη και με τη μορφή τού να ζητηθεί η ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές. Με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση του Α. Σαμαρά (συνέντευξη στην «Κ.Ε.» στις 17 Απριλίου), αυτό σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε κάλπες, από τις οποίες όμως είναι πολύ δύσκολο να προκύψει αυτοδυναμία, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι. Η επιλογή της κάλπης θα σήμαινε για τον Γ. Παπανδρέου ότι επιθυμεί να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται καλώντας τον ελληνικό λαό να αποφασίσει.
    Ο «τρίτος δρόμος» είναι η συνέχιση της σημερινής πορείας, δίχως αλλαγές, που ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί συμφωνούν ότι οδηγεί σε αδιέξοδο.

    Enet.gr

    Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Το καθοριστικό ραντεβού με την τρόικα, η επιμήκυνση και οι πρόωρες εκλογές

     
    Στον Τύπο της Κυριακής: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Το καθοριστικό ραντεβού με την τρόικα, η επιμήκυνση και οι πρόωρες εκλογές
    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές συζητήσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τρόικα για την αλλαγή των όρων διαχείρισης του ελληνικού χρέους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους χωρίς «hair cut», της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, αλλά και της επιμήκυνσης του Μνημονίου κατά δύο έτη.
    «Επιμήκυνση του χρέους σημαίνει αναδιάρθρωση -στη συμφέρουσα μορφή της- και η αναδιάρθρωση είναι στενά συνδεδεμένη με τη διενέργεια εκλογών», παραδέχεται στον «ΤτΚ» υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το στέλεχος αυτό, αφενός, δικαιολογεί απολύτως την τακτική των διαψεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και, αφετέρου, επιβεβαιώνει ότι η επιμήκυνση του Μνημονίου αποτελεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δεν έχει συναντήσει άρνηση από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και τη Νέα Υόρκη, και μέχρι σήμερα ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό.
    Οι ενέσεις ηθικού στις οποίες προβαίνει ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα για «βέβαιη έξοδο από την κρίση» μεταφράζονται από πολλούς ως προετοιμασία του εσωτερικού του ΠΑΣΟΚ και της κοινής γνώμης για αποφάσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έστειλε μήνυμα «σταματήστε να συζητάτε για αναδιάρθρωση και να αναπαράγετε σενάρια» αλλά δεν διέψευσε εκ νέου τα σχετικά σενάρια, όπως έκανε πριν από λίγες ημέρες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αξιολογείται από στελέχη της αγοράς ως κρίσιμο.
    Οι εξελίξεις αυτές δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως ακολουθία γεγονότων. Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν ότι με αφορμή και την ανακοίνωση του ελλείμματος του 2010 κατά μία μονάδα παραπάνω, το κλίμα καχυποψίας και αμφισβήτησης εναντίον της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τα όρια του Μαΐου του 2010 και πλέον δεν είναι διαχειρίσιμο. Επιπλέον, βλέπουν ότι το επίκεντρο της συζήτησης αφορά πλέον στην αδυναμία της Ελλάδας να διαχειριστεί το χρέος της και όχι στο αν υλοποιεί ή όχι τις δεσμεύσεις της έναντι του Μνημονίου.
    Ακόμα και ψεύτικες υποσχέσεις περί εξόδου της ελληνικής οικονομίας στις αγορές το 2012 εγκαταλείφθηκαν, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι επήλθε τέλμα από το οποίο μπορεί να ξεκολλήσει η κυβέρνηση μόνο αν αλλάξει τη συνταγή. Δεν είναι τυχαίες ούτε οι δηλώσεις του Χέρμαν βαν Ρομπέι για τον περισσότερο χρόνο που χρειάζεται η Ελλάδα, ούτε του εκπροσώπου του ΔΝΤ που είπε ότι τον Μάιο θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί το χρέος της.
    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόβος των Ευρωπαίων για ντόμινο αφορούν κυρίως το ενδεχόμενο «hair cut» του δημόσιου χρέους, που, ανεξαρτήτως ποσοστού, θα προκαλέσει ζημιά σε τραπεζοπιστωτικό σύστημα και ασφαλιστικά ταμεία και κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά.
    Αυτός ο φόβος φαίνεται ότι διασκεδάζεται, εάν προχωρήσει η λύση της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους για πολύ περισσότερο από δέκα έτη (πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση γίνεται για τριάντα έτη!) και συνδυαστεί με μείωση του επιτοκίου, αλλά και επιμήκυνση του Μνημονίου, τότε ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο γιατί απομονώνουν το ελληνικό πρόβλημα και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ντόμινο σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και ενδεχομένως η Ισπανία.
    Η Αθήνα, γιατί ναι μεν αναγκάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους αλλά με όρους που δεν είναι καταστροφικοί και μπορούν να παρουσιαστούν στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και την αγορά, ως ευνοϊκοί, σε σχέση με τα μέχρι σήμερα σενάρια.
    Το πρόβλημα από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ότι η εξέλιξη αυτή δίδεται από την Τρόικα μόνο ως πακέτο με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015, που περιλαμβάνει -αυτό κυρίως ενδιαφέρει τις αγορές- την εκποίηση των φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου.
    Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προς την Τρόικα ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα θα προχωρήσει όπως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κοινωνικούς κραδασμούς και να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα.
    Επί της ουσίας, τα όσα θα πουν τα στελέχη της Τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα σε σχέση με την πέμπτη δόση θα αποτελέσουν και το σήμα (θετικό ή αρνητικό) για την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων και τις τελικές ανακοινώσεις.

    Εκλογές τον Ιούνιο;
    Από καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρεται ότι ο χρόνος των ανακοινώσεων για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, μείωση του επιτοκίου δανεισμού για την Ελλάδα, αλλά και επιμήκυνση του Μνημονίου ως το 2015 θα είναι το αργότερο ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή στις 24 Ιουνίου. Και αυτή η πληροφορία έχει ενεργοποιήσει στα υψηλά κλιμάκια της αγοράς και της κυβέρνησης σενάριο πρόωρων εκλογών μέσα στον Ιούνιο, το οποίο βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση να προσπαθεί να κάνει εκλογές όσο ακόμα έχει πιθανότητες αλλά να μη βρίσκει το διακύβευμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκροτήσει προεκλογική ατζέντα.
    Σύμφωνα μ’ αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός θα θέσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015 στην κρίση του ελληνικού λαού, μετατρέποντάς το σε διακύβευμα της αναμέτρησης. Παράλληλα, όμως, θα εμφανίσει τις αποφάσεις για την επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους, τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του Μνημονίου ως επιτυχίες. Δηλαδή, θα υποστηρίξει ότι αποτελούν αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης και εξέλιξη που χαλαρώνουν τη θηλιά, αλλάζουν τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, αλλά με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα να αποτελεί προϋπόθεση. Και τότε θα θέσει το εκλογικό δίλημμα σχετικά με το ποιος πρέπει να διαχειριστεί το πρόγραμμα που οι Ευρωπαίοι ζητούν προκειμένου να δώσουν…

    E-typos

    Στην καθαριότητα δεν κάνουμε οικονομία. Στο νερό, όμως;

    29/04/2011


    Το νερό είναι πολύτιμο και καλό είναι να βάλετε στη ζωή σας τρόπους για να κάνετε οικονομία.
    Διαρκώς ακούμε παντού για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού. Το κλίμα αλλάζει, οι πάγοι λιώνουν, το πόσιμο νερό μετατρέπεται σε είδος υπό εξαφάνιση. Και εμείς, πατάμε το καζανάκι 284 φορές τη μέρα και πλένουμε τα δόντια μας αφήνοντας τη βρύση να τρέχει, χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο νερό καταναλώνουμε.
    Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να κοπούν έτσι απλά και ξαφνικά ορισμένες διαδικασίες της καθημερινότητάς μας. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αλλάξει κάπως ο τρόπος με τον οποίο διεκπεραιώνονται. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε μια μικρή λεκανίτσα στο νιπτήρα του μπάνιου ούτως ώστε να μαζεύεται εκεί το νερό, αφού πλύνετε τα χέρια σας. Όταν η ποσότητα θα είναι ικανοποιητική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό αυτό στην τουαλέτα σας, αντί για καζανάκι.
    Χωρίς να κάνετε κάτι διαφορετικό, ξοδεύετε μικρότερη ποσότητα νερού και, όπως είναι λογικό, πληρώνετε και λιγότερα. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο.

    Πηγή: queen.gr και Newsbomb.gr

    Η εργατική πρωτομαγιά δεν είχε ποτέ μεγαλύτερη σημασία

     

     


    Ποτέ άλλοτε στη πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας μας, ο συμβολισμός και το νόημα της αυριανής εργατικής πρωτομαγιάς δεν ήταν τόσο επίκαιρος.
    Η χώρα μας έχει μπει σε ένα σκοτεινό τούνελ, η άκρη του οποίου δεν είναι καν ορατή. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εργασιακά κεκτημένα, δικαιώματα, εισοδήματα, εργασιακές σχέσεις, και άλλα πολλά, έχουν γίνει στάχτη και καπνός, με τη βοήθεια της κατά τα άλλα σοσιαλιστικής μας κυβέρνησης.
    Και επειδή τα τελευταία  χρόνια ήταν κυρίως χρόνια (τεχνητής) ευμάρειας, όπου πολλές από τις κατακτήσεις των λαών θεωρούνται αυτονόητες και δεδομένες, σίγουρα θα υπάρχουν πάρα πολλοί συμπατριώτες μας, κυρίως νεαροί, που ίσως να  αγνοούν το μήνυμα, ή και τον συμβολισμό της εργατικής πρωτομαγιάς.
    Εκτός λοιπόν από μια γιορτή της άνοιξης, η αυριανή ημέρα θεωρείται και ως η διεθνής ημέρα της παγκόσμιας εργατιάς. Από την αρχαιότητα ακόμη, η πρωτομαγιά γιορτάζονταν από τους περισσότερους ευρωπαϊκούς λαούς ως το τέλος του χειμώνα και η απαρχή του θέρους. Η έμπνευση όμως για τον εργατικό συμβολισμό της είναι σχετικά πρόσφατη, και προέρχεται από κάποια δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αμερική.
    Σαν ιδέα, η γιορτή της εργατιάς πρωτοξεκίνησε στην Αυστραλία το 1856. Χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για να επιτευχθεί το πολυπόθητο τότε οκτάωρο. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διαθέσουν μια ημέρα για γενική απεργία και συγκεντρώσεις, με αίτημα τους το οκτάωρο. Η αρχική ιδέα ήταν η πρωτομαγιά να ισχύσει μόνο για μια χρονιά. Ήταν όμως τόσο μεγάλη η επιτυχία της, που τα συνδικάτα και οι οργανώσεις αποφάσισαν να τη γιορτάζουν κάθε χρόνο. Έτσι, η προλεταριακή αυτή γιορτή όχι μόνο καθιερώθηκε, αλλά σύντομα υιοθετήθηκε από την εργατική τάξη σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.
    Οι πρώτοι που ακολούθησαν το παράδειγμα των Αυστραλών ήταν οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ, που το 1886 αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν την πρωτομαγιά ως ημέρα γενικής απεργίας.
    Τη χρονιά εκείνη, στη διάρκεια διαδηλώσεων με αίτημα το οκτάωρο στο Haymarket του  Chicago, η αστυνομία δολοφόνησε τρεις απεργούς της εταιρίας McCormick Harvesting Machine Co. Δυο ημέρες αργότερα, εξερράγη μια βόμβα, και στη συνέχεια οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο πλήθος, και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα,  με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν τουλάχιστον 12 άτομα, οι μισοί εκ των οποίων αστυνομικοί. Αρκετοί απεργοί συνελήφθησαν, και λίγο αργότερα κάποιοι δικάστηκαν, ενώ καταδικάστηκαν σε θάνατο 7 αναρχικοί, οι οποίοι και κρεμάστηκαν. Οι δίκες συνοδεύτηκαν από διεθνή κατακραυγή, αφού οι πέντε εκ των καταδικασθέντων δεν ήταν καν παρόντες στα επεισόδια, ενώ το σώμα των ενόρκων αποτελούνταν κυρίως από επιχειρηματίες.
    Παράλληλα, σε ολόκληρο τον κόσμο, το εργατικό κίνημα δυνάμωνε όλο και περισσότερο. Στο Διεθνές  Εργατικό Συνέδριο του 1889 αποφασίστηκε, με πρωτοβουλία των εκπροσώπων των γαλλικών συνδικάτων, η διεκδίκηση του οκτάωρου να γίνει μέσω μιας παγκόσμιας ημέρας απεργίας. Ο Αμερικανοί εκπρόσωποι θύμισαν την απόφαση των δικών τους οργανώσεων να απεργήσουν την 1η Μαΐου του 1890, και έτσι το Συνέδριο ψήφισε ομόφωνα να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία ως η παγκόσμια ημέρα του προλεταριάτου.  Αργότερα, το 1898, η Σοσιαλιστική Διεθνής, που ιδρύθηκε από τον Κ. Μαρξ και άλλους σοσιαλιστές και αναρχικούς, ανακήρυξε και αυτή τη 1η Μαΐου ως τη διεθνή ημέρα των εργαζομένων.
    Με το τέλος του Α`Π.Π. και τη ρωσική επανάσταση, επήλθε διάσπαση στη σοσιαλιστική διεθνή, με την ίδρυση της αντίστοιχης κομμουνιστικής, η οποία κατηγόρησε τη πρώτη για αναθεωρητισμό και οπισθοχώρηση από τον διεθνισμό.
    Η πρωτομαγιά συνέχισε να γιορτάζεται και από τις δυο διεθνείς, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα όλου του κόσμου. Στην ΕΣΣΔ, η ημέρα ορίστηκε ως επίσημη εθνική γιορτή, με στρατιωτικές παρελάσεις κλπ. Κάτι ανάλογο συνέβη αργότερα και στα κράτη του σοβιετικού μπλοκ, αλλά και στη Κίνα.
    Στα δικά μας, όλοι θυμόμαστε το σύνθημα: «Η πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία».
    Strange Attractor
     
    ANTINEWS

    Γιατί έχασε ο Καραμανλής…

    30.04.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ



    Παρέμβαση στο εσωκομματικό σκηνικό της Νέας Δημοκρατίας, με πινελιές για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, πραγματοποιεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, με άρθρο που υπογράφει σήμερα στον «Τύπο της Κυριακής».
    Ο Τομεάρχης Παιδείας της Συγγρού, και πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, παίρνει αφορμή από τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε πρόσφατα, αναφορικά με την απογραφή των δημοσιονομικών μεγεθών της περιόδου Σημίτη, που πραγματοποίησε το 2004 ο Γιώργος Αλογοσκούφης, και θυμίζει ότι εκείνη την περίοδο, ο ίδιος και ο Γιώργος Σουφλιάς, πανίσχυρος τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είχαν διατυπώσει τις σοβαρές ενστάσεις τους για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.
    Εκείνο ωστόσο που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι το γεγονός ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους κατά τη γνώμη του ο Κώστας Καραμανλής οδηγήθηκε στην εκλογική ήττα του 2009, που στάθηκε αφορμή για την αποχώρησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και τη διαδοχή του από τον Αντώνη Σαμαρά.
    Σύμφωνα λοιπόν με τον άλλοτε υπουργό Παιδείας και Τουρισμού, ο Κώστας Καραμανλής έχασε λόγω των λαθών που έγιναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, και όχι φυσικά λόγω της απογραφής, ενώ προσθέτει στα αίτια της ήττας και το γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός βγήκε προεκλογικά, το 2009, και είπε στον ελληνικό λαό την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, με αποτέλεσμα να γίνει δυσάρεστος, σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος διακήρυττε ότι «λεφτά υπάρχουν».
    Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος διετέλεσε για τρία χρόνια, από το 1997 μέχρι και τις εκλογές του 2000, ο στενότερος συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, ανοίγοντας μέτωπα με τα βαρόνους της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την οριακή ήττα στις εκλογές του Απριλίου του 2000, αντικαταστάθηκε στη θέση του εκπροσώπου Τύπου από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

    STATESMEN.GR

    Ο Καρατζαφέρης λέει τη Ντόρα “νέο Μπούτο”!

    30.04.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ


    Τη Ντόρα Μπακογιάννη βάζει στο στόχαστρό του ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη. Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που είχε ακούσει πρόσφατα την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας να τον αποκαλεί «κωλοτούμπα», περνάει στην αντεπίθεση.
    Και, ενώ δηλώνει ότι δεν έχει εξοβελίσει από τη συνείδησή του, ούτε τον Κώστα Καραμανλή, αλλά ούτε και τη Ντόρα Μπακογιάννη, επικαλείται σενάρια που ακούγονται στο παρασκήνιο της πολιτικής, για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία θα συμμετείχαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης.
    «Παλαιοί του ΠΑΣΟΚ μου λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα επαναλάβει αυτό που έκανε ο πατέρας του, με διπλό άνοιγμα. Από δεξιά με τον Γιάννη Μπούτο και από αριστερά με τον Μανώλη Γλέζο. Μάλιστα λένε ότι ο Μπούτος της σημερινής εποχής θα είναι η κυρία Μπακογιάννη, και Γλέζος ο κ. Κουβέλης», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι αποθαρρυντικά για την αυτόνομη πορεία τόσο της Δημοκρατικής Συμμαχίας όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
    Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού μάλιστα, προσεγγίζει με μάλλον ειρωνική διάθεση και την πρόσκληση που του έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να παρακολουθήσει την έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. «Έχω λάβει και άλλες προσκλήσεις, όπως από τους Ελεύθερους Οικολόγους, την Ελπίδα των Σταυροφόρων της Μακεδονίας, και από αλλού. Θα το αντιμετωπίσουμε την ώρα που θα πρέπει», σημειώνει με νόημα.

    STATESMEN.GR

    Φθηνότερα για Βενετία παρά για Ρόδο

     

    Τιμές φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα ελληνικά νησιά. Πιο οικονομικό ένα ταξίδι με προορισμό τη Βενετία παρά σε κάποιο ελληνικό νησί. Στα λόγια παραμένουν οι εξαγγελίες για μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων
    Ενώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για μείωση των ναύλων, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για προορισμούς όπως η Βενετία ή η Ανκόνα είναι αισθητά πιο οικονομικά από το κόστος για κάποιο ελληνικό νησί.
    Από το χώρο της ακτοπλοΐας δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση στις προθέσεις της κυβέρνησης, με πηγές να επικαλούνται την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
    Έτσι, μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο, οι τιμές για τα ελληνικά νησιά, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής", διαμορφώνονται ακριβότερες ακόμα και κατά 50% από ένα ταξίδι με επιστροφή στη Βενετία.
    Ενδεικτικό είναι ότι το ταξίδι σε δίκλινη καμπίνα με ΙΧ με επιστροφή για τη Βενετία, που απέχει από την Πάτρα 621 μίλια, κοστίζει 423 ευρώ, ενώ το ταξίδι από Πειραιά για Ρόδο, που η απόσταση είναι μόλις 250 μίλια, κοστίζει ακόμα και 675,5 ευρώ.
    Στις εσωτερικές γραμμές υπάρχει, σε πολλές περιπτώσεις, σοβαρή επιβάρυνση από τα τέλη υπέρ τρίτων, με την ηγεσία του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων να έχει εισηγηθεί την κατάργηση χρεώσεων όπως τα αχθοφορικά και τα λεβουχικά.
    Οι βασικότερες κρατήσεις που βαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ο ΦΠΑ (το 13% επί της τιμής του εισιτηρίου για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα), η κράτηση ΚΑΕΟ-ΝΑΤ (το 6,5% επί της ονομαστικής τιμής του εισιτηρίου), η επίναυλος (το 3% επί της ονομαστικής αξίας), τα λιμενικά τέλη (5-5,5% επί της ονομαστικής τιμής του εισιτηρίου) και οι κρατήσεις υπέρ λεμβούχων και αχθοφόρν (0,50-0,60% ανά επιβάτη).

    NEWS247.GR

    Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση είναι γεγονός

     
    Υπεγράφη σε ξενοδοχειακή μονάδα της Καρδίτσας και προβλέπει μειώσεις μισθών 12%.
    Η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση με διάρκεια ενός έτους υπεγράφη σε ξενοδοχειακή μονάδα της Καρδίτσας και προβλέπει μειώσεις μισθών 12% για όλο το προσωπικό.

    Προϋπόθεση είναι ότι κανείς εργαζόμενος της επιχείρησης δεν μπορεί να αμείβεται με μισθούς κάτω από 740 ευρώ μικτά που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ, καθώς επίσης και ότι κανείς δεν θα απολυθεί.

    Σύμφωνα με στοιχεία της επιθερώρησης εργασίας, μέχρι σήμερα 80 επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για μειώσεις μισθών κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις. Παράλληλα, χιλιάδες ατομικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί με μειώσεις μισθών κατά μέσο όρο περίπου 10%.
     
    Σχετικά video
    Στην Καρδίτσα η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση

    Πηγή: Newsit.gr

    Έτοιμοι για μάχη μέχρις εσχάτων

     

    Κύμα επιθέσεων κατά του ΝΑΤΟ και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας ετοιμάζουν οι Ταλιμπάν. Προειδοποίηση προς τους πολίτες και τους στόχους. Τι προβλέπει το ΝΑΤΟ για την επιχείρηση "Badar"
    Οι Ταλιμπάν κήρυξαν την έναρξη των επιχειρήσεων τους για την περίοδο της άνοιξης προειδοποιώντας ότι τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα αποτελούν το στόχο του κύματος επιθέσεων που θα εξαπολύσουν σε όλη τη χώρα.
    Σε ανακοίνωσή τους οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές προειδοποιούν του αφγανούς πολίτες να μένουν μακριά από δημόσιες συγκεντρώσεις, στρατιωτικές βάσεις, αυτοκινητοπομπές, κυβερνητικά κτίρια, καθώς αυτά θα αποτελούν τον κύριο στόχο των επιθέσεων.
    Η ανακοίνωση των Ταλιμπάν εκδίδεται μια ημέρα μετά την προειδοποίηση ανώτερων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και δυτικών διπλωματών ότι αναμένουν κλιμάκωση των επιθέσεων την προσεχή εβδομάδα.
    "Οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών κέντρων, τόπων συγκέντρωσης, αεροπορικών βάσεων, κέντρων πυρομαχικών και επιμελητειακής βοήθειας, στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών των ξένων εισβολέων σε όλα τα σημεία της χώρας", τονίζουν.
    Ανώτεροι στρατιωτικοί δήλωσαν χθες Παρασκευή ότι σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών, οι επιθέσεις που οργανώνουν οι Ταλιμπάν με την υποστήριξη του δικτύου Χακάνι που έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, καθώς και άλλων ανταρτών, θα περιλαμβάνει και επιθέσεις αυτοκτονίας.
    Δυο διοικητές του ΝΑΤΟ προέβλεψαν ότι το κύμα βίας θα διαρκέσει σχεδόν μια εβδομάδα.
    Η Ουάσινγκτον και διοικητές της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) μιλούν για επιτυχείς επιδρομές εναντίον μιας αυξανόμενης εξέγερσης μετά την αποστολή επιπλέον 30.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν πέρυσι.
    Οι Ταλιμπάν στην επιχείρησή τους που φέρει την κωδική ονομασία "Badar" θα στοχεύουν εναντίον των ξένων δυνάμεων, μελών της κυβέρνησης Καρζάι, βουλευτών, των επικεφαλής ξένων και εγχώριων εταιριών που εργάζονται για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.
    "Όλοι οι Αφγανοί πρέπει να έχουν καλά στο μυαλό τους ότι πρέπει να μένουν μακριά από συγκεντρώσεις, αυτοκινητοπομπές και κέντρα του εχθρού για να μην πληγούν κατά τις επιθέσεις των Μουτζαχεντίν εναντίον του εχθρού", τονίζουν.
    Η βία στο Αφγανιστάν ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το 2010 που αποδείχτηκε η χειρότερη χρονιά όσον αφορά τους θανάτους αμάχων και στρατιωτών, μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή και την ανατροπή της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.
    News247.gr

    "Έφυγε" ο Λ.Σάντας.Ο άνθρωπος που κατέβασε μαζί με το Γλέζο τη γερμανική σημαία.

    Σήμερα το πρωί έδωσε την τελευταία του μάχη, ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας, ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ηρωικό κατέβασμα της σβάστικας από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

    Γεννήθηκε στις 22/2 του 1922 και η καταγωγή του ήταν από τη Λευκάδα. Αυτό που κυρίως διέκρινε τον Απόστολο Σάντα ήταν ότι μέχρι το τέλος παρέμεινε αγνός ιδεολόγος.Όπως έλεγε : ''Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, «ανώνυμοι»''.

    Ο Λάκης Σάντας νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Σωτηρία.

    Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας γεννήθηκε στις 22/2 του 1922 στην Πάτρα, με καταγωγή από τη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

  

    Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, κατέβασε, μαζί με το φίλο του Μανώλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης», είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

  

    Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε. Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ’ όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

   

    «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι"» έλεγε. 

   

    Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, είχε πει: «Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας».

  

    OnAlert.gr

    Προηγείται και με διαφορά, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρ. Τ. Ερντογάν - Δημοσκόπηση, του δίνει υψηλότερα ποσοστά και από τις εκλογές του 2007

    Εκτύπωση E-mail
    Τουρκία: Προηγείται και με διαφορά, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρ. Τ. Ερντογάν - Δημοσκόπηση, του δίνει υψηλότερα ποσοστά και από τις εκλογές του 2007
    Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, για τρίτη συνεχόμενη φορά, τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου στην Τουρκία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
       Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 13-27 Απριλίου από την εταιρεία Genar και δημοσιεύεται στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ. Σύμφωνα με αυτήν, το κόμμα ΑΚ εκτιμάται ότι θα κερδίσει με ποσοστό 48,7%, πάνω και από το 46,4% που είχε λάβει στις εκλογές του 2007.
        Στην ίδια εφημερίδα είχε δημοσιευτεί στις 25 Απριλίου άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Metropoll, που έδινε ποσοστό μεταξύ 47-50% στο κόμμα του Ερντογάν.
        Να σημειωθεί ότι στις δημοσκοπήσεις αυτές λαμβάνεται υπόψη το εκλογικό σύστημα της Τουρκίας, όπου οι ψήφοι των κομμάτων που συγκεντρώνουν ποσοστό μικρότερο του 10% στις εκλογές μοιράζονται στα πρώτα κόμματα.
        Η σημερινή δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 25,2% στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και 11,9% στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) των Κούρδων μένει εκτός κοινοβουλίου, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 6,4%, κάτω δηλαδή από το όριο του 10%. Στο παρελθόν πάντως η στρατηγική του BDP ήταν να παρακάμπτει το όριο κατεβάζοντας ανεξάρτητους υποψηφίους.
        Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα προωθήσει ένα νέο σύνταγμα, σε αντικατάσταση εκείνου που συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980.

    E-typos

    Παιχνίδι των ΗΠΑ με Τουρκία και Συρία!

    Εκτύπωση E-mail
    30-04-2011 
    ImageΣύμφωνα με τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβειας από την Άγκυρα που παρουσάστηκαν από το Wikileaks, οι Αμερικανοί σκεφτόντουσαν να αξιοποιήσουν την Τουρκία με στόχο την απομάκρυνση της Συρίας από τον εναγκαλισμό του Ιράν! Αυτά προκύπτουν από έγγραφα που αφορούν στη διπλωματική αλληλογραφία του 2009.Η σταδιακή αύξηση της τουρκικής επιρροής στη Συρία είχε επισημανθεί από τον Τσαρλς Χάντερ, το πρόσωπο που έπαιζε το ρόλο του πρεσβευτή στη Δαμασκό (μόλις πρόσφατα αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις και επέστρεψε επισήμων Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα) και έγραψε προς το State Department ότι ενδεχομένως η σχέση που έχει αναπτυχθεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
    Η διαίσθηση του Αμερικανού ήταν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ ήταν πολύ πιο πρόθυμος να ακούσει τους Τούρκους, ενώ τους Ιρανούς έδειχνε ενίοτε να τους ακούει καθώς δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.
    Ωστόσο, όπως προκύπτει επίσης, Τούρκοι αξιωματούχοι φέρονται να τρομοκρατήθηκαν όταν τους προσέγγισαν οι Αμερικανοί με αντικείμενο τη συνεργασία στο ζήτημα της Συρίας, κάτι που αποδεικνύει  ότι η Άγκυρα επιθυμεί να παίζει το δικό της παιχνίδι και όχι των ΗΠΑ...


    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Κόντρα ΛΑΟΣ - ΝΔ - Μεϊμαράκη με υπονοούμενα σε βάρος του ΛΑΟΣ για τα υποβρύχια…

    29/04/2011

    κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

    Συνεχίζεται και έξω από τη Βουλή η σκληρή κόντρα μεταξύ ΛΑΟΣ και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγ. Μεϊμαράκη, αλλά και ΛΑΟΣ - ΝΔ   για τη στάση που κράτησε το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη στο θέμα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.  
    Στη Βουλή, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης  μετά την ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ για κατάθεση από κοινού με την ΝΔ πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις ευθύνες όλων των υπουργών Άμυνας  καθώς και των μελών του ΚΥΣΕΑ, ζήτησε το λόγο. Από το βήμα της βουλής, κατηγόρησε τον κ. Καρατζαφέρη ότι τον επισκέφθηκε στο γραφείο όταν ήταν υπουργός και του ζήτησε να προχωρήσει στην παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής», ενώ και τέσσερις βουλευτές του ΛΑΟΣ με ερωτήσεις τους στη Βουλή τον εγκαλούσαν ότι έχει καθυστερήσει την παραλαβή τόσο του υποβρυχίου, όσο και των τορπιλών για το υποβρύχιο που δεν είχε ακόμη παραληφθεί. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Στο όνομα του λαϊκισμού ξεχνά ο κ. Καρατζαφέρης ότι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. μου κατέθεταν ερωτήσεις, γιατί δεν παρέλαβα τα υποβρύχια... και να παραγγείλω και τορπίλες. Ο κ. Καρατζαφέρης ήρθε στο πεντάγωνο ως αρχηγός κόμματος και μου είπε να παραλάβω τα υποβρύχια»... O κ. Μεϊμαράκης επέμεινε στην πρόταση που εξαρχής είχε κάνει η ΝΔ, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και εξεταστικής για όλους τους υπόλοιπους υπουργούς, οι οποίοι διαχειρίστηκαν στη συνέχεια την επίμαχη σύμβαση.
    Το υπονοούμενο για εμπλοκή του ΛΑΟΣ υπέρ της γερμανικής εταιρίας, ολοκλήρωσε ο βουλευτής της Ν.Δ Αργύρης Ντινόπουλος, κάνοντας λόγο για «ντίλερς» ...
    Εκτός βουλής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κ. Τασούλας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5   κατηγόρησε τον κ. Καρατζαφέρη ότι πίεζε την κυβέρνηση της ΝΔ να παραλάβει τα υποβρύχια. «Οι καταγγέλλοντες είναι πιο ελεγκτέοι από τους καταγγελλόμενους, πρέπει να τους ελέγξουμε. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, την περίοδο 2008-2009, εγκαλούσε την κυβέρνηση γιατί δεν παραλάμβανε τα υποβρύχια», τόνισε για να διευκρινίσει ότι  η ΝΔ ούτε υπέγραψε, ούτε παρέλαβε τα υποβρύχια, καθώς και ότι δεν μπορούσε να ακυρώσει τη σύμβαση, γιατί θα υπήρχαν απίστευτες επιπτώσεις.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης απάντησε στην πρόκληση λέγοντας : «Προσπαθούν να βγάλουν τα μύρια όσα για να ακυρώσουν αυτήν τη φωνή. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Στις 6 Αυγούστου πήγαν να πάρουν τα βλήματα, αλλά τους χαλάσαμε τη δουλειά. Είμαι ενοχλητικός, γιατί χαλάω τις δουλειές. Δεν θα σταματήσω να πολεμάω την αδιαφάνεια και τις αναθέσεις. Δεν θα συμβιβαστώ, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να με λασπώσουν». Επανέλαβε δε,   την πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν θα προσυπογράψει «συμπαιγνίες και πλακάκια μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας υποεπιτροπής της υποεπιτροπής».
     Σε ανακοίνωση εξάλλου που εξέδωσε σήμερα ο ΛΑΟΣ, αναφέρονται τα εξής:
    «Ο κ. Μεϊμαράκης προφανώς φέρει βαρέως το ότι του χαλάσαμε την απευθείας ανάθεση της προμήθειας πυρομαχικών για τα LEOPARD τον Αύγουστο του 2008.
    Κατά τα λοιπά, παραπέμπουμε στα όσα είπε στη Δικαιοσύνη ο Γενικός Διευθυντής προμηθειών επί υπουργίας του, κ. Βασιλάκος.
    Ευτυχώς όλοι οι υπεύθυνοι εξοπλισμών δεν είναι άλαλοι».
    Κύκλοι της Ν.Δ, απάντησαν ότι «όσοι υποκριτικά μιλάνε για «γαλαζο-πράσινο» σκάνδαλο ας μας εξηγήσουν: τα υποβρύχια είχαν ή δεν είχαν τεχνικά προβλήματα; Καλώς ή κακώς δεν τα παρέλαβαν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ας μας εξηγήσουν όμως  γιατί επί κυβερνήσεων της ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή, πιέζοντας για την παραλαβή των υποβρυχίων; Μήπως και σε αυτή την περίπτωση έδρασαν ως ΛΑγΟΣ;»
    Ένα νέο «μέτωπο», ωστόσο , σε αυτή τη «μπόχα» των σκανδάλων που αναδύεται με αφορμή τη συζήτηση στη βουλή για διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του κ. Τσοχατζόπουλου, άνοιξε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα δήλωσε  για τον πρώην πανίσχυρο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, ότι «χόρευε το τσάμικο της διαπλοκής».... Χθες στη Βουλή, ο κ. Καμμένος είχε κάνει λόγο για σκανδαλώδη πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
    Διαβάστε τις δηλώσεις του κ. Ντινόπουλου και του κ. Καμμένου χθες στη βουλή, στο ρεπορτάζ  για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Τσοχατζόπουλο.


    Eklogika.gr

    Αρχειοθήκη ιστολογίου