Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Οι “σημιτικοί” στα πρόθυρα εξέγερσης

03.05.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Στη ζωή, λίγα πράγματα μπορούν να αποδοθούν σε συμπτώσεις. Και ακόμη λιγότερα, στην πολιτική… Μάλλον λοιπόν δεν είναι τυχαίο το φαινόμενο που εσχάτως παρατηρείται στις παρυφές του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ, με στελέχη, βουλευτές, υπουργούς, τεχνοκράτες ή και απλούς «νοσταλγούς» του κινήματος του «εκσυγχρονισμού», να συντονίζουν μια χροιά αγωνίας για το μέλλον του τόπου, σε διαφορετικό μήκος κύματος από εκείνο που υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τις διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του ίδιου του Κώστα Σημίτη, με κορυφαία την περίπου «στοιχηματική» πρόβλεψη για βέβαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακολούθησαν διαφοροποιήσεις από τη Βάσω Παπανδρέου και τον Γιώργο Φλωρίδη. Μετά, πήραν σειρά ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου, δηλαδή δυο στελέχη στα οποία ο Κώστας Σημίτης είχε αναθέσει καθήκοντα «τσάρου» της οικονομίας. Κάπου στο ενδιάμεσο, η σκυτάλη πέρασε στα χέρια τεχνοκρατών που συμπλέουν και βοηθούν τη σημερινή Κυβέρνηση, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας του ΙΟΒΕ, με την ίδια, σχεδόν μονότονη αλλά διακριτική διαφοροποίηση.
Χθες, ήταν η σειρά του Βασίλη Ράπανου, προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, να γυρίσει την πλάτη στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν του έθεσαν επί τάπητος τη… φιλική συμβουλή της χρηματοδότησης της ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, από τα τραπεζικά ιδρύματα. Το «όχι», δικαιολογημένο και εμπεριστατωμένο με επιχειρήματα, έμοιαζε με βαθιά μαχαιριά.
Σήμερα, το… μικρόφωνο πέρασε στον Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος χαρακτήρισε «απρόβλεπτη» την εξέλιξη της οικονομίας, προετοιμάζοντας ψυχολογικά τους εργαζομένους των ΕΛΠΕ, για ακραίες εργασιακές εξελίξεις.
Σαν πολλές δεν μαζεύτηκαν οι… συμπτώσεις; Οι οποίες φυσικά, ως αυτοτελή περιστατικά, αποκαλύπτουν ακόμη κάτι, πιο βαθύ και σημαντικό: Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, στηρίζεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό, στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής, σε στελέχη και πολιτικούς, που ανδρώθηκαν δίπλα στον Κώστα Σημίτη. Και βρέθηκαν εκεί, στο πλευρό του πολιτικού ο οποίος επαγγέλθηκε τον «εκσυγχρονισμό», όχι επειδή πίστευαν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή πίστευαν πρωτίστως στον πρώην πρωθυπουργό.
Τα προβλήματα για το Μέγαρο Μαξίμου και τον Γιώργο Παπανδρέου θα λάβουν διαστάσεις, αν διαπιστωθεί ότι όλοι οι προαναφερθέντες, και πολλοί ακόμη, συνεχίζουν… να πιστεύουν περισσότερο στον Κώστα Σημίτη.

STATESMEN.GR

Υποβρύχια: Στα 120 εκατ. ευρώ οι μίζες

 

Ποσοστό της HDW Ferrostaal κατέχει ένα fund του Αμπουντάμπι

03/05/2011
Οι παράνομες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να κερδίσει η κοινoπραξία HDW Ferrostaal τη σύμβαση για την κατασκευή των υποβρυχίων τύπου 214, άρχισαν να εκταμιεύονται τον Μάιο του 2000, και είχαν υπολογιστεί να φτάσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τμήμα του γερμανικού κατηγορητηρίου για τα υποβρύχια που έχει περιέλθει σε γνώση του ΣΚΑΪ οι υπεύθυνοι των γερμανικών εταιρειών καταθέτουν ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν "μαύρες" πληρωμές, διαφορετικά αυτό θα το έπρατταν οι Γάλλοι ανταγωνιστές τους.

Από την δικογραφία, επίσης, προκύπτει ότι πληρωμές τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ έγιναν και το 2002, μέσω Κύπρου, προκειμένου οι γερμανικές εταιρείες να κερδίσουν την σύμβαση και για τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 209.

Η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων πάντως, είχε ληφθεί το 1999 – 2000 από το ΚΥΣΕΑ και ο κ. Παπαντωνίου είχε μειώσει τον αριθμό των προς εκσυγχρονισμό υποβρυχίων από τέσσερα σε τρία. Σε εσωτερική κατάθεση του σε δικηγόρους της εταιρείας που είχε ενσωματωθεί στη δικογραφία, ένα πρώην στέλεχος της Ferrostaal που κατηγορείται λεει ότι δεν είναι σαφές αν υπήρχε σχέση των πληρωμών του 2000 με εκείνες του 2002.
«Άμεσα η κοινοβουλευτική
επιτροπή αμυντικών εξοπλισμών θα αρχίσει την εξέταση της υπόθεσης των υποβρυχίων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
ΣΚΑΙ.GR

Πράσινο από Γιώργο για τη ΔΕΗ

Πράσινο από Γιώργο για τη ΔΕΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Αποφασισµένη να προχωρήσει αµέσως το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων δείχνει η κυβέρνηση. Οπως αποφασίστηκε χθες σε µεγάλη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύµφωνα µε το αρχικό της σχέδιο που περιλαµβάνει αποκρατικοποίηση και της ∆ΕΗ. Ειδικά για τη ∆ΕΗ υπήρξε έντονος προβληµατισµός για το αν θα πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της ή να αφεθεί για αργότερα το όλο εγχείρηµα, στη λογική ότι σε αυτή τη φάση µια παρατεταµένη κινητοποίηση των εργαζοµένων θα µπορούσε να επιτείνει το ήδη βεβαρηµένο πολιτικό κλίµα για την κυβέρνηση.
 
 
tanea.gr 

Επιστολή του προέδρου των ΕΛΠΕ, Τ. Γιαννίτση προς τους εργαζόμενους

Επιστολή του προέδρου των ΕΛΠΕ, Τ. Γιαννίτση προς τους εργαζόμενους, αλλά και προσφυγή στη δικαιοσύνη, σχετικά με τη 10ήμερη απεργία στα διυλιστήρια
Εκτύπωση E-mail
Eλλάδα: Επιστολή του προέδρου των ΕΛΠΕ, Τ. Γιαννίτση προς τους εργαζόμενους, αλλά και προσφυγή στη δικαιοσύνη, σχετικά με τη 10ήμερη απεργία στα διυλιστήρια
"Μια φορά στην πορεία μου στο δημόσιο βίο σιώπησα και δέχτηκα να υποχωρήσω μπροστά σε μια γενικευμένη αντίδραση, που θεωρούσε ότι υπερασπιζόταν κεκτημένα και κατακτήσεις. Υπεράσπιση, που σε ελάχιστο χρόνο αποδείχτηκε συγκλονιστική συνταγή κοινωνικής κατάρρευσης για πάρα πολύ κόσμο, για τα ίδια τα κεκτημένα και τις κατακτήσεις -πολύ -μεγαλύτερης απ' ότι κανείς μπορούσε να φανταστεί".
    Η επισήμανση αυτή, που ερμηνεύεται ως αναφορά στο ασφαλιστικό και στην προσπάθεια αναμόρφωσής το 2001, περιλαμβάνεται σε ανοιχτή επιστολή του προέδρου των ΕΛΠΕ κ. Τ. Γιαννίτση προς το προσωπικό του ομίλου η οποία απεστάλη με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά αναφέρεται επιπλέον σε προβλήματα "που ξεπερνούν τα θέματα της Σύμβασης".
    Η επιστολή κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (Μ. Τετάρτη) και σε αυτήν ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ προειδοποιεί μεταξύ άλλων ότι "Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ μεγάλης περιόδου αβεβαιοτήτων και απρόβλεπτων εξελίξεων" και ότι "Η μόνη βεβαιότητά μας είναι ότι αύριο θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες είναι, ούτε τι σημαίνουν".
    Ο κ. Γιαννίτσης τονίζει ότι "Έχουμε υποχρέωση να προετοιμαστούμε και να μην πέσουμε στην παγίδα της αφέλειας, της αδιαφορίας ή της ελαφρότητας. Όποιος έχει οικογένεια, παιδιά ή νοιάζεται για το αύριο, καταλαβαίνει ότι οι καιροί δεν είναι για τέτοια" και υπογραμμίζει ότι "ο Όμιλος, δέχεται πολλές και σημαντικές πιέσεις από τρεις πλευρές: την κατάσταση στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, την κρίση της χώρας μας και εταιρικές θεσμικές ρυθμίσεις που πιέζουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα προς τα κάτω". Προειδοποιεί ακόμη ότι ο όμιλος "Αντιμετωπίζει σοβαρές αβεβαιότητες στις προοπτικές της κερδοφορίας του, που αν για οποιονδήποτε λόγο πληγεί πέρα από ένα βαθμό, θα έχει ανυπολόγιστες (στην κυριολεξία) συνέπειες".
    Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ αναφέρει ακόμη ότι "πορευόμαστε με τους πιο κρίσιμους συστημικούς κινδύνους των τελευταίων εξήντα ετών" και καλεί τους εργαζόμενους να στηριχθούν στη δική τους αντίληψη και κρίση και να αποφασίσουν "μακριά από στερεότυπα, ιδεοληψίες και πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση".
    Η διοίκηση των ΕΛΠΕ προσέφυγε σήμερα στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η δεκαήμερη απεργία που έχει προκηρύξει από την ερχόμενη Παρασκευή το Σωματείο των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Η συζήτηση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για αύριο στη 1.30 το μεσημέρι. Το Σωματείο καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση, την ίδια ώρα, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

E-typos

Η αύξηση της ανεργίας συνεπάγεται αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών

Η αύξηση της ανεργίας συνεπάγεται αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών

όπως προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη.

"Σε κάθε ποσοστιαία αύξηση της εθνικής ανεργίας αναλογεί αύξηση κατά 0.8% των αυτοκτονιών από άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, ενώ η αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, συνδυάζεται με αύξηση των αυτοκτονιών κατά 4.5%, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του 2009", επεσήμανε στην απάντησή του ο Lazlo Andor, Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης,
σε κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη αναφορικά με τις επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία του ανέργου και των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός του.

Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί, σε κοινωνική κρίση και κρίση στην απασχόληση, με την ανεργία να ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε επίπεδο Κρατών Μελών. Στη χώρα μας, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η επίσημη ανεργία αναμένεται να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 20% μέχρι το τέλος του 2011. Όπως διαφαίνεται και από την «Επικαιροποιημένη Κοινή Αξιολόγηση για τις Κοινωνικές Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης» της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει σαφής σχέση ανάμεσα στην εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία και στον κλονισμό της ψυχικής υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Κ. Πουπάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με:
  • το αν έχουν ληφθεί δράσεις σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην υγεία των ευρωπαίων,
  • το πώς επηρεάζεται η εκπαιδευτική πορεία των παιδιών οικογενειών που ο ένας εκ των δύο γονέων είναι θύμα μακροχρόνιας ανεργίας.
"Η Επιτροπή δε γνωρίζει αν λειτουργούν στα κράτη μέλη δομές ψυχικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που οφείλονται ειδικά στην ανεργία. Οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένη στήριξη, την οποία και ενθαρρύνει η Επιτροπή", απάντησε σχετικά ο αρμόδιος Επίτροπος, ενώ, ακολούθως επεσήμανε ότι από σχετικές έρευνες επιβεβαιώνεται ότι οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες στις οποίες ο ένας από τους δύο γονείς έχει χαμηλή ειδίκευση ή είναι μακροχρόνια άνεργος, καθώς και των παιδιών από φτωχές οικογένειες που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες και ή σε μειονεκτικές γειτονιές είναι χαμηλότερες από εκείνες των άλλων παιδιών.

"Το πρόβλημα της ανεργίας αποκτά, πλέον, τραγικές διαστάσεις για το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οδηγώντας πέρα από την οικονομική, στην ψυχική ή ακόμα και στη βιολογική εξόντωση του ανθρώπου που χάνει τη δουλειά του. Στην Ελλάδα του Μνημονίου, δυστυχώς, παρατηρείται μια επιφανειακή προσέγγιση του προβλήματος, με πρακτικές τελείως αποσυνδεμένες από την πραγματικότητα, τις απαιτήσεις και τις ειδικές συνθήκες, που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση όχι μόνο εθελοτυφλεί μπροστά στη διαπίστωση ότι η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών, αλλά αντιθέτως εντείνει αυτά τα φαινόμενα μέσα από την «προσπάθειά» της να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους. Με τη νομιμοποίηση ομαδικών και φθηνών απολύσεων, την άναρχη επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων που εγγυούνταν την εργασιακή ασφάλεια, θυσιάζουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών της", δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Ο Στρος Καν … “δωράκι” του Λαζόπουλου στον ΓΑΠ

 

Το λογοκριμένο κομμάτι της συνέντευξης του Στρος Καν στο “Canal +” στο οποίο αποκαλύπτεται το στημένο παιχνίδι του ΓΑΠ για την υπαγωγή στο ΔΝΤ, έκανε σήμερα “δωράκι” στον πρωθυπουργό ο Λάκης Λαζόπουλος στην εκπομπή του.
Υπενθυμίζουμε τι γράψαμε για το λογοκριμένο απόσπασμα:
Στο απόσπασμα που έχει κοπεί ο Στρος Καν διηγείται πως λίγες ημέρες μετά την εκλογική νίκη του, ο Γιώργος Παπανδρέου του τηλεφώνησε και αφού του τόνισε πως η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη θέση τον ρώτησε αν το ΔΝΤ θα μπορούσε να έλθει για να …βοηθήσει !!!
Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση…Νομίζεις πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να έλθει στην Ελλάδα να μας βοηθήσει;” φέρεται να λέει στον Στρος Καν ο κ. Παπανδρέου, λίγες ημέρες αφότου δήλωνε στον ελληνικό λαό ότι “λεφτά υπάρχουν“.
Ο Στρος Καν απάντησε ότι θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αλλά εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι “η ΕΕ δεν θα σας άφηνε να έρθετε σ΄εμάς“.
Ποια ήταν η απάντηση του κ. Παπανδρέου; “Μην ανησυχείς για την Ευρώπη, εγώ μπορώ να τους πείσω” !!!.
Και τους έπεισε. Με τον “Τιτανικό”, τα “πιστόλια” στο τραπέζι και όλο τον ευτελισμό της Ελλάδας που γνωρίζουμε
Ο Γάλλος δημοσιογράφος  γράφει επίσης για την  πολύ καλή σχέση του Στρος Καν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Μας δούλευε άγρια!
Τώρα εξηγείται γιατί μέχρι  τη μέρα που μας ανακοίνωσε, από το Καστελόριζο, την προσφυγή στο ΔΝΤ, έκανε ότι μπορούσε για να απαξιωθεί η οικονομία μας και να διασυρθεί η χώρα!
Γιατί είχε ήδη συμφωνήσει με το ΔΝΤ και μας οδήγησε σε απόγνωση για να το δεχτούμε!
Πρέπει να μάθουμε τι έγινε από τη μέρα που ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία.
Τι συμφωνήθηκε στο παρασκήνιο;
Ποιοι ήξεραν;
Ποιοι επωφελήθηκαν;
Ποιοι κερδοσκόπησαν  σε βάρος του ελληνικού λαού;
Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να περάσει ατιμώρητο….

ANTINEWS

Ταραχή μεγάλη στην κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις για το Ελληνικό

Μπαράζ δηλώσεων διάψευσης, με πολλά κενά για Κατάρ, Αθεμπίγιο και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις

Θορυβημένη σφόδρα η κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις της «Ελευθεροτυπίας» για επικείμενη ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στο Ελληνικό, επιχειρεί με μπαράζ υπουργικών δηλώσεων να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ούτε απόσυρση ενδιαφέροντος υπάρχει ούτε παρέμβαση Γερμανών και Ε.Ε.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real fm, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης ισχυρίστηκε ότι οι Καταριανοί «έχουν επιβεβαιώσει εγγράφως, πριν από 15 μέρες, το ενδιαφέρον τους για την επένδυση στο Ελληνικό», ενώ σε ό,τι αφορά την εταιρία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS) είπε ότι ο αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο δεν είναι μέτοχός της, αλλά εργάζεται σ’ αυτή.
Απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι η εταιρία θα εργασθεί για τις μελέτες αξιοποίησης του Ελληνικού «αμισθί», όπως διαβεβαίωνε η κυβέρνηση για τον «προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού» Αθεμπίγιο. Πάντως στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Ισπανός αρχιτέκτονας δεν εμφανίζεται ως «απλός εργαζόμενος» αλλά ως διευθύνων σύμβουλός της.

Επίσης ο κ. Παμπούκης δεν διευκρίνισε αν η BSUS μετέχει σε κάποιο διαγωνισμό σχετικά με τις μελέτες αξιοποίησης του Ελληνικού ή αν πρόκειται για απ’ ευθείας ανάθεση, κάτι που είναι προφανές ότι δεν συνάδει με την πρακτική χωρών μελών της Ε.Ε. για τέτοια μεγάλα έργα και που είναι φυσικό να έχει ενοχλήσει και τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. αλλά και να έχει προκαλέσει παρασκηνιακές πιέσεις (κυρίως από πλευράς Γερμανίας) για διεθνή διαγωνισμό.
 

Βεβαίως ο κ. Παμπούκης, σε μια επίδειξη φραστικής κομψότητας, αρμόζουσας τόσο σε διαπρεπή νομικό όσο και σε υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε «μπούρδες κατσαρές» τα περί γερμανικών πιέσεων, λέγοντας μάλιστα ότι μιλάει απ’ ευθείας με την Καγκελαρία…
Το μεσημέρι πάντως, όταν ρωτήθηκε αν τελικώς η κυβέρνηση θα κάνει διαγωνισμό ή θα προχωρήσει σε απ’ ευθείας ανάθεση, απάντησε με μια φράση που κάθε άλλο παρά «μπούρδα» μπορεί να χαρακτηριστεί: «Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε...
Για «μυθεύματα» έκανε λόγο, μιλώντας στη ΝΕΤ, και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενώ τη σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Αβάσιμα, ανυπόστατα» και «χωρίς ίχνος αλήθειας» χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα ο Γ. Πεταλωτής, επιμένοντας ότι το σχέδιο «αξιοποίησης του Ελληνικού δεν έχει εγκαταλειφθεί». Επικαλέστηκε κι αυτός «έγγραφο, με το οποίο το Κατάρ διαβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται», διαφοροποιούμενος ελαφρώς ως προς τον χρόνο που ανέφερε ο κ. Παμπούκης: «Προ 15 ημερών» είπε ο υπουργός Επικρατείας, «προ ολίγων εβδομάδων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απομένει βεβαίως να δοθεί το συγκεκριμένο έγγραφο στη δημοσιότητα για να επιβεβαιωθεί και το «ενδιαφέρον» και ο ακριβής χρόνος. Και τούτο διότι οι πληροφορίες της «Ε» επιμένουν για έγγραφο της Qatar Investment Authority (QIA), η οποία, δια του εκτελεστικού διευθυντή της Αχμάντ αλ Σαγιέντ, ειδοποιεί προ 10ημέρου τον κ. Παμπούκη ότι προτίθεται να αποσύρει το ενδιαφέρον της από την επένδυση του Ελληνικού.

ENET.GR

Συναίνεση από όλα τα κόμματα ζητάει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Συναίνεση στις κυβερνητικές επιλογές ζητάει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη σύσταση υπουργείου Οικονομικών και να θέσει ως επικεφαλής στελέχη, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος ή ο Γ. Φλωρίδης.
 

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Έθνος", ο Κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι "δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αντιπολίτευση" και πως "πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουν την κυβέρνηση αυτή, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που εμφανίζει, προκειμένου να βγούμε από την κρίση".
Σημειώνει δε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν λύση σε καμία περίπτωση. "Όταν μιλώ για στήριξη δεν εννοώ τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πάνω στη βάση μιας σωστής και αποτελεσματικής πολιτικής", τονίζει ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ..
Χαρακτηρίζει μάλιστα αναγκαία τη σύσταση υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής στελέχη, όπως ο Αλ. Παπαδόπουλος και ο Γ. Φλωρίδης

ENET.GR

Standard & Poor's: «Πονοκέφαλος» το ισχυρό ευρώ

03/05/2011 
H ενίσχυση του ευρώ ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι η άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ο Ζαν-Μισέλ Σιξ, οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's.

Το πολύ ισχυρό ενιαίο νόμισμα που προβλέπεται να δούμε τους επόμενους μήνες είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ισπανία, την Πορτογαλία, ακόμη και την Ιταλία, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, διευκρίνισε ο οικονομολόγος, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Αναφερόμενος στα επιτόκια εκτίμησε ότι σε πραγματικούς όρους, αναπροσαρμοσμένα δηλαδή με βάση τον πληθωρισμό, παραμένουν αρνητικά.
 
SKAI.GR

Ο ΒΕΓΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Ο Βέγγος δε στεριώνει σε καμμιά δουλειά..

Ο ΒΕΓΓΟΣ ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ - ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ



ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟΥ

Το μέλλον της Ελλάδας...

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011


Του Νίκου Κοτζιά

Α. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε
Μέσα στην κρίση πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε πώς θα θέλαμε να είναι η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Για το πώς θα γίνει δυνατό να μετατραπεί αυτό το «θέλουμε» σε πρακτική πολιτική. Λέγοντας «το τι θέλουμε» δεν αναφέρομαι σε «οράματα και μεγάλες κομματικές στρατηγικές», αλλά σε μια θεμελιακή στρατηγική επιλογή της Ελληνικής κοινωνίας ως προς το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μια τέτοια επιλογή σημαίνει άρνηση όλων εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να ακολουθήσει η Ελλάδα πολιτικές στρατηγικές χωρίς να ληφθούν υπόψη οι παγκόσμιες αλλαγές. Αρνηση του περιορισμού της σκέψης μας σε έναν κακώς εννοούμενο εθνοκεντρισμό. Από την άλλη, μια τέτοια επιλογή αφορά την επιλογή στρατηγικής για την Ελλάδα. Για τη χώρα στην οποία ζούμε και...
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα »

Οι 4+1 «κομάντο» του Σαμαρά για την οικονομία

Τρίτη, 3 Μάιος 2011 
 
  
Με το ...κουαρτέτο –που, κατά περιπτώσεις μετατρέπεται σε κουιντέτο- των επιτελών του για τις «ειδικές αποστολές», περνάει τα τελευταία 24ωρά του ο Αντώνης Σαμαράς, συντονίζοντας απανωτές συσκέψεις, είτε στο σπίτι του στην Κηφισιά, είτε στο γραφείο του στην Συγγρού.

Στην τελική ευθεία για το «Ζάππειο ΙΙ», που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ΝΔ προκειμένου να «πάρει κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζεται στην ομάδα των «επιλέκτων» του, που διαμορφώνουν την τελική εικόνα της παραουσίασης της «γαλάζιας» επικαιροποιημένης πρότασης για την οικονομική πολιτική.

Στις συσκέψεις, που ανάλογα με το αντικείμενο προσθαφαιρούνται στελέχη, τον σκληρό πυρήνα της ομάδας αποτελούν 4+1 στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Ο εκ των στενότερων συνεργατών του, από τα πρώιμα πολιτικά χρόνια του Α. Σαμαρά και φίλοι σε όλη τη διάρκεια των πέτρινων πολιτικών χρόνων του σημερινού προέδρου της ΝΔ, Χρύσανθος Λαζαρίδης. Από εκείνους που έχουν επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο πολλών στελεχών –νεότερων, παλαιότερων και ιστορικών- ο κ. Λαζαρίδης διατυπώνει προτάσεις και αναπτύσσει μοντέλα, συνδιαμορφώνοντας την τελική πρόταση, αλλά και προσδίσοντάς της πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ο ένας από τους αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας, ο Νότης Μηταράκης, το «πουλέν» του Προέδρου της ΝΔ, ενισχύει σταδιακά την πολιτική του παρουσία με παρεμβάσεις επί των οικονομικών –όπου και οι σπουδές του αλλά και η επαγγελματική του ενασχόληση μέχρι πρόσφατα άλλωστε- και σχεδιασμό προτάσεων επί της οικονομικής πολιτικής. Από κοντά και ο –καραμανλικός- Χρήστος Σταϊκούρας, ο έτερος εκ των αναπλρωτών τομεαρχών Οικονομίας, μεθοδικός και εργατικός, με άποψη επι της πραγματικής οικονομίας.

Ανελλιπώς στις κλειστές συσκέψεις και ο καθηγητής Οικονομικών με γνωστικό αντικείμενο τα Μακροοικονομικά Ανοιχτής Οικονομίας, κ. Γιάννης Μουρμούρας και ακαδημαϊκή πορεία σε αρκετά Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας. Από την ομάδα είναι ο πλέον ειδικός στα θέματα της ΟΝΕ ενώ δεν παραβλέπεται και η «καραμανλική» του παρουσία, όταν από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί ως μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών

Εμπειρογνωμόνων και αργότερα ως πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.
Πολιτικό «περιτύλιγμα» στο «Ζάππείο ΙΙ», εν πολλοίς αποδίδει ο πολιτικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Δ. Σταμάτης. Λιγομίλητος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, επιχειρεί πάντοτε να εντοπίσει την πολιτική συνιστώσα στις δύσκολες οικονομικές εξισώσεις που τίθενται επί τάπητος προκειμένου να γίνονται εύληπτες και κατανοητές, στοχεύοντας τελικά στο να είναι και πειστικές.

Συζητήσεις και με Ουάσιγκτον για νέα επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Σε καλό δρόμο βρίσκονται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για νέα επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους κατά πέντε χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέχρι στιγμής με απόλυτη μυστικότητα και σύμφωνα με δημοσίευμα του real.gr ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ και τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα γεγονός που αποδεικνύει ότι στην προσπάθεια αυτή υπάρχει και η διακριτική στήριξη της Ουάσιγκτον.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται σχέδιο για μια ήπια όπως χαρακτηρίζεται αναδιάρθρωση ενώ όπως όλα δείχνουν έχουν αρχίσει και οι βολιδοσκοπήσεις κατόχων ομολόγων.

Βασική προϋπόθεση όλων αυτών παραμένει η εκπλήρωση όλων των όρων που υπάρχουν στο Μνημόνιο, των νέων που θα αποφασιστούν αλλά και η πλήρης εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
NEWSBEAST.GR

Βουλιάζουμε … χαλαρώς

3-5-2011


Γιάννης Σιδέρης

Η χώρα καταρρέει μέρα με τη μέρα μέσα στην οικονομική της ασφυξία, αλλά η ηγεσία της περί άλλων τυρβάζει, χαμένη στα υψιπετή και τα μοντέρνα, δείχνοντας μια πρωτοφανή αδυναμία να διοικήσει.

«Εγώ είμαι έτοιμος εδώ και τέσσερις μήνες για όσα έχω να αποκρατικοποιήσω. Το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί», μου είπε υπουργός, στην ερώτησή μου γιατί καθυστερεί τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς έμπαινε στην σύσκεψη για τη συγκρότηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Πριν από αυτή, σε μια άλλη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό πάλι, συζητήθηκαν τα μέτρα για το ιστορικό κέντρο. Μέτρα γνωστά από το Φθινόπωρο, όπως ας πούμε η αυστηροποίηση για όσους χρησιμοποιούν παράνομα μετανάστες, για κίνητρα στα νέα ζευγάρια μνα κατοικήσουν στο κέντρο, αναπλάσεις χώρων, ανακαινίσεις κτηρίων, κλπ. Αυτά υποτίθετο ότι θα ανακοινώνονταν από τον πρωθυπουργό τον Μάρτη, ενώ θα μπορούσαν να ανακοινωθούν από τον Οκτώβρη. Έχουμε Μάη και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν μέτρα με μεγαλεπήβολες στοχεύσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αυτά που θα έπρεπε να είναι το πρώτο διοικητικό και νομοθετικό μέτρο της κυβέρνησης. Το κακό είναι ότι τα μέτρα αυτά θα συνοδευτούν με τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις τομέων, για (θεωρητικά) μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα –κάπως όπως το opengov που παρέλυσε της ηγεσίες των υπουργείων και ο «Καλλικράτης» που αποσυντόνισε παντελώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εν΄ ώρα μάχης δεν το όπλο να το καθαρίσεις απλώς για να φαίνεται καθαρό, μονολογούσε βουλευτής της συμπολίτευσης στη Βουλή. Τη ίδια ώρα ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωνε με απόγνωση : «Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η κυβέρνηση. Κάτι πρέπει να κάνει. Έχει κάνει ανασχηματισμό, απέτυχε. Ήταν για τα πανηγύρια. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να πάρει ένα από τα οργανωτικά σχήματα και να το λειτουργήσει. Παλιά, ας πούμε, είχε ο Σημίτης κυβερνητική επιτροπή. Μαζεύεις τρεις δυνατούς υπουργούς που όταν πάρουν τηλέφωνο, θα κάτσει προσοχή ο άλλος. Όχι όπως τώρα. Δεν έβαλε τον Ραγκούση, το παιδί, και τι να κάνει; Την πρώτη μέρα τον άδειασαν πέντε-έξι, τι να κάνει; Ατυχές σχήμα.».Και συνέχισε βιτριολικά: . «Τα προβλήματα τα δημιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου στην κυβέρνηση, που αναδείχθηκαν σε ένα βράδυ»!

Η χώρα καθεύδει, και πριν αναλωθούμε στα ερωτήματα αν φταίει το μνημόνιο, αν φταίει η αναδιάρθρωση ή η μη αναδιάρθρωση, αν το διαπραγματευτήκαμε σωστά ή όχι, ένα είναι σίγουρο: Η αδυναμία του πρωθυπουργού να διοικήσει, να θέσει πρακτικούς, ορατούς και εφαρμόσιμους στόχους, χωρίς να πελαγοδρομεί σε ωραίες νεωτερικές, ρηξικέλευθες και ανεφάρμοστες ιδέες, μπορεί να αποβεί ο μοιραίος αστάθμητος παράγοντας της αποτυχίας μας.

SKAI.GR

Έφυγε ο Θανάσης Βέγγος

03/05/2011 
 
Έφυγε από τη ζωή, λίγο μετά τις 7 το πρωί της Τρίτης, ο μεγάλος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας.

Τελευταίος μεγάλος έλληνας κωμικός ή ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας λαμπρών κωμικών του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Θανάσης Βέγγος. Ο καλός μας άνθρωπος.

Ο πιο σεμνός, ευγενής, εργατικός, αυτοδίδακτος κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου. Έτρεξε και έπαιξε σε πάνω από 120 ταινίες και σε πάνω από 50 πρωταγωνίστησε.

Αν και έκλεβε την παράσταση ακόμα και στα μικρά ρολάκια. Από τον Ηλία του 16ου και το Ποτέ την Κυριακή ως το 'Ψυχή Βαθειά".

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1927. Ήταν ο μονοχογιός μιας αριστερής οικογένειας. Γι’ αυτό υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στη Μακρόνησο.

Σ΄αυτό τον τόπο εξορίας θα συναντηθεί με τον Νίκο Κούνδουρο που θα τον επιλέξει για την πρώτη του ταινία το 1954,τη Μαγική πόλη.

Μετά από πολλούς μικρούς χαρακτηριστικούς ρόλους θα πρωταγωνιστήσει το ‘60 πλάι στο Σταυρίδη, στους Δοσατζήδες και στο Ψηλά τα χέρια Χίτλερ πλάι στο Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Στη δεκαετία του ‘60 θα καθιερωθεί σαν ένας από τους πιο αγαπητούς λαϊκούς κωμικούς μέσα από ταινίες του Γλυκοφρύδη, του Θαλασσικού αλλά και του ιδίου.

Καθώς παράγει και σκηνοθετεί τις καλύτερες -κατά πολλούς- ταινίες του όπως ο Δόδκτωρ Ζι-Βέγγος ή Θου-Βου. Παρά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία των ταινιών του γνωρίζει την οικονομική καταστροφή.

Έτσι από τη δεκαετία του ‘ 70 συνεργάζεται με τον Ντίνο Κατσουρίδη. Για την πρώτη ταινία τους, τι έκανες στον πόλεμο Θανάση, θα αποσπάσει το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Θανάσης Βέγγος πρωταγωνίστησε και στο θέατρο στους Αχαρνής και την Ειρήνη του Αριστοφάνη αλλά και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα το 2008.
 
SKAI.GR

Μεταξύ φθοράς και... αφθαρσίας οι Αναπτυξιακές

PDF
 03.05.2011
ImageΩς μάννα εξ ουρανού περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης του Άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ) του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» οι Αναπτυξιακές Εταιρείες σε όλη την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda, προκειμένου να δουν εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν ή θα πρέπει να κάνουν δραστικές περικοπές. Ήδη από πέρυσι είχε ξεκινήσει η διαδικασία συμμαζέματος στις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων και των - πρώην - νομαρχιών, ενόψει Καλλικράτη και λόγω της μείωσης της αμοιβής τους ως Δομές Στήριξης για τα προγράμματα προσέγγισης Leader και ΟΠΑΑΧ.
Με τον ερχομό του 2011, το άνοιγμα των ισολογισμών πολλών αναπτυξιακών από τις νέες τοπικές ηγεσίες δεν ήταν καθόλου ευχάριστο, αφού οι νέοι δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες καλούνταν να καλύψουν τρύπες χρεών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επιπρόσθετα στα χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επίσης, η κατάργηση των νομαρχιών έφερε πονοκέφαλο στις διοικήσεις των αναπτυξιακών, αφού μέτοχοί τους ήταν τόσο καποδιστριακοί δήμοι όσο και νομαρχίες. Το αποτέλεσμα ήταν για ένα μεγάλο διάστημα να μείνουν ουσιαστικά ακέφαλες, μέχρι να καταλήξουν στο διάδοχο σχήμα του διοικητικού συμβουλίου που θα αναλάβει την κάθε Αναπτυξιακή.
Πάντως, από μέρα σε μέρα αναμένεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γνωστοποιήσει ποιες Αναπτυξιακές Εταιρείες θα αναλάβουν να «τρέξουν» τα νέα ιδιωτικά ΟΠΑΑΧ, πράγμα που σημαίνει για πολλές από αυτές παράταση ζωής. Όσες δεν «περάσουν», δεν έχουν πολλές επιλογές: Είτε κλείσιμο και απορρόφηση των δραστηριοτήτων (π.χ. Leader) από γειτονική Αναπτυξιακή, είτε περικοπές σε προσωπικό και αμοιβές στελεχών, ανάλογα με την περίπτωση και το ύψος των υποχρεώσεων.
Η πρώτη εταιρεία για την οποία «χτύπησε» η καμπάνα είναι η Αναπτυξιακή Ξάνθης που έχει μείνει τρεις φορές μεταξεταστέα όσον αφορά το τοπικό Leader και τώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Εμπρός», «παράταση 40 ημερών παίρνει το «δράμα» της Αναπτυξιακής αφού οι μέτοχοι στην έκτακτη γενική συνέλευση της Μεγάλης Πέμπτης αποφάσισαν να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο έως την τακτική γενική συνέλευση που ο νόμος ορίζει (μέχρι 30 Ιουνίου) και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. να πραγματοποιηθούν σ’ αυτή και να συνοδευτούν με απολογισμό της διαχείρισης του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.
Η αιτία είναι ότι κανείς δεν θέλει να βάλει το κεφάλι του στον… ντορβά και το χέρι στην τσέπη χωρίς να γνωρίζει επακριβώς τι χρέη παραλαμβάνει αφού τα οικονομικά στοιχεία χαρακτηρίστηκαν ελλιπή.
Το ακριβές ποσό των οφειλών δεν είναι ακόμη γνωστό. Εκτιμάται κατά προσέγγιση από 600.000 έως 1 εκατ. ευρώ.»
 
Σχέδιο «συγχώνευση»
Το σενάριο των συγχωνεύσεων σύμφωνα με τον Καλλικράτη απομακρύνεται, σύμφωνα με δηλώσεις στην Agrenda στελεχών αναπτυξιακών εταιρειών, οι οποίοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απεμπολήσει τον τοπικό χαρακτήρα της κάθε αναπτυξιακής. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κεντρική «γραμμή» ή νομοθεσία για υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, αφού οι αναπτυξιακές είναι ανώνυμες εταιρείες με μετόχους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέτοχος θα πρέπει να αναλογιστεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης για λιγότερα λειτουργικά έξοδα, πάντα όμως σε προαιρετικό επίπεδο.
Επίσης, κάθε εταιρεία καλείται τώρα να βγει σε «σαφάρι» νέων προγραμμάτων, αλλά και να αναλάβει ακόμα και μελέτες ιδιωτών, χωρίς να επιτρέπεται σε στελέχη των αναπτυξιακών να δρουν μεμονωμένα και να εισπράττουν αμοιβές για τεχνικές μελέτες, με «πλάτη» την αναπτυξιακή.

AGRONEWS.GR

Ο Ερντογάν παίζει με τη συνθήκη των Στενών και τα νεύρα της Ρωσίας.

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Show ΤV, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κατασκευής της "διώρυγας της Κων/πολης" και έδωσε τα πρώτα σημάδια πως η Τουρκία σχειάζει την αναθεώρηση της συνθήκης του Μοντρέ , η οποία δίνει τη δνατότητα της ελεύθερης διέλευσης των εμπορικών πλοίων.
" Κανείς δεν μπορεί να επισκιάσει την ανεξαρτησία μας. Η Διώρυγα της Κων/πολης είναι ενα δημιούργημα της ανεξαρτησίας μας. Εμείς θα πραγματοποιήσουμε αυτό το σχέδιο. Απο εκεί και πέρα όλα θα εξακολουθούν να λειτουργούν όλα σύμφωνα με τους διεθνής κανόνες. Όποιος επιθυμεί θα περνά απο τη Διώρυγα όποιος θέλει απο το Βόσπορο. Βέβαια εμείς θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή όλων στην απειλή για το περιβάλλον" δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Ο Ερντογάν στη συνέχεια της συνέντευξης έδειξε τις προθέσεις του και για το καθεστώς των Στενών " Όταν υπογράφηκε η συνθήκη του Μοντρέ δεν υπήρχαν τα τεράστια πετρελαιοφόρα, η συνθήκη έγινε για τα μικρά εμπορικά πλοία ξηρού φόρτου. Πρέπει να λάβουμε μέτρα".
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν οτι στην Άγκυρα υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στη συνθήκη του Μοντρέ που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται οτι θέλει να δει το μέγεθος των αντιδράσεων, όπως της Ρωσίας , της Ουκρανίας , της Βουλγαρίας αλλά ακόμη και των ΗΠΑ.
Η χώρα μας που διαθέτει απο τους μεγαλύτερους στόλους εμπορικών πλοίων θα εκφράσει την άποψη της;
 
OnAlert.gr

Ομαδικές αγωγές στρατιωτικών για υπερωρίες-νυχτερινά-πενθήμερο.

Ομαδικές αγωγές είναι έτοιμοι να καταθέσουν στρατιωτικοί για να διεκδικήσουν υπερωρίες ,νυχτερινά και αποζημιώσεις για εργασία πέρα από το πενθήμερο!
Οι αγωγές θα αφορούν στη πενταετία 2006-2011. Τα έξοδα συμμετοχής για κάθε στρατιωτικό στην ομαδική αγωγή είναι 30 ευρώ και το διεκδικούμενο ποσό ανάλογα με τον βαθμό είναι από 7000 έως 13000 ευρώ.
Δικηγορικό γραφείο έχει αναλάβει ήδη τις σχετικές διαδικασίες και γι΄ αυτό έστειλε μέσω ΣΥΣΜΕΔ την ακόλουθη αναλυτική επιστολή που ουσιαστικά αποτελεί περιγραφή των όσων θα ακολουθήσουν.


Αναλυτικά το δικηγορικό γραφείο αναφέρει:

1. Όπως είναι γνωστό, στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανατίθεται η εκτέλεση εβδομαδιαίων, εικοσιτετράωρων ή μικρότερης διάρκειας υπηρεσιών, πέραν του προβλεπομένου νομίμου ωραρίου εργασίας. Επίσης, το παραπάνω προσωπικό, με βάση το πρόγραμμα ωρών και εκπαιδεύσεως και τις εκάστοτε διαταγές, συμμετέχει σε διάφορες ασκήσεις (νυκτερινές, βολές κλπ.), πέραν του προβλεπομένου νομίμου ωραρίου εργασίας. Οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τη μοναδική κατηγορία εργαζομένων (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) που δεν αμείβονται για την υπερωριακή τους απασχόληση, χωρίς τούτο να προβλέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις. Άλλωστε, κανένα, από τα χορηγούμενα, με τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 3205/2003, επιδόματα δεν χαρακτηρίζεται, ούτε αιτιολογείται ως αποζημίωση υπερωριακής ή νυκτερινής εργασίας, ή ως αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου.


Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, λαμβανομένων υπόψη των υπηρεσιών, που ορίζονται να εκτελέσουν και των εκπαιδεύσεων, στις οποίες ορίζονται να συμμετάσχουν οι στρατιωτικοί, σε μονάδες βασικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης, μπορεί να διεκδικηθεί ετησίως, με βάση τα καταβαλλόμενα στην Ελληνική Αστυνομία, έως το ποσό των 3.000 ευρώ περίπου για το βαθμό του Στρατιώτη και έως το ποσό των 7.000 ευρώ για το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Τα ανωτέρω ποσά, με βάση την υπερωριακή αποζημίωση που χορηγείται στο Δημόσιο γενικά, ανέρχονται σε 7.000 ευρώ και 13.000 ευρώ περίπου, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, στηριζόμενοι στις διατάξεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας, η άσκηση αγωγής για την διεκδίκηση των ανωτέρω αποζημιώσεων είναι λίαν πιθανό να έχει θετική έκβαση.


2. Τα έξοδα συμμετοχής σε ομαδική αγωγή, για την διεκδίκηση, των παραπάνω αποζημιώσεων, από το έτος 2006 έως και το έτος 2011 (με βάση την πενταετή παραγραφή, που ήδη δέχονται τα διοικητικά δικαστήρια) και σε κάθε περίπτωση από το 2009 μέχρι και το 2011, ανέρχονται, για τον πρώτο βαθμό, σε 30 ευρώ για τον καθένα στρατιωτικό. Τα
έξοδα που απαιτούνται για την εκδίκαση της υποθέσεως σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο) ανέρχονται σε 20 ευρώ. Περαιτέρω, σε περίπτωση που απαιτηθεί να ασκηθεί από εμάς έφεση, θα υπάρξει η επιβάρυνση με το παράβολο υπέρ Δημοσίου.


Ακολούθως, η αμοιβή του γραφείου, ανέρχεται σε ποσοστό 5% επί του ποσού, που θα επιδικασθεί από το Δικαστήριο σε κάθε ενάγοντα. Αναλυτικά οι όροι της συνεργασίας για την υπόθεση αναφέρονται στο πληρεξούσιο – εργολαβικό δίκης που θα καταρτιστεί μεταξύ μας.

3. Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

α. Φωτοτυπικά αντίγραφα των διαταγών ορισμού εκτέλεσης υπηρεσίας ή των διαταγών συμμετοχής σε εκπαιδεύσεις – ασκήσεις, εφόσον δεν είναι απόρρητες, ή βεβαίωση του αρμοδίου Γραφείου της Μονάδας ή της Υπηρεσίας που υπηρετεί ο ενδιαφερόμενος από την οποία να προκύπτουν οι υπηρεσίες που εκτέλεσε ο ενδιαφερόμενος και οι ασκήσεις στις οποίες συμμετείχε.

β. Βεβαίωση, από το αρμόδιο Γραφείο από την οποία να προκύπτουν οι Μονάδες και οι Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες υπηρέτησε ο ενδιαφερόμενος κατά το χρονικό διάστημα που αφορά η αγωγή.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά μπορούν να συγκεντρωθούν και να αποσταλούν και μετά την άσκηση της αγωγής.


4. Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στις εν λόγω αγωγές, παρακαλώ να μας ενημερώσετε (ομαδικά, εφόσον είναι δυνατό) σχετικά και να μας αποστείλετε τα συνημμένα έντυπα με τα στοιχεία του ενάγοντος μαζί με την κατάσταση υπηρεσιών, εκπαιδεύσεων – ασκήσεων (με βάση το υπόδειγμα που σας στέλνουμε), την εξουσιοδότηση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής και το πληρεξούσιο, συμπληρωμένα και υπογεγραμμένα.

Για την κατάθεση του ποσού των εξόδων και για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, μπορείτε να απευθύνεστε τηλεφωνικά ή με μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Αθήνα, 12.4.2011 Με τιμή Κοντός Βασίλειος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΑΓΟΝΤΟΣ
Ονοματεπώνυμο στρατιωτικού: .................................................................................................. Βαθμός: ................................. :................ Ημερομηνία πρόσληψης: ....................................... Μονάδα ή Υπηρεσία που υπηρετεί: ............................Μόνιμος,Εθελοντής κλπ:....................... Δ/νση κατοικίας: Οδός: ................................................ Αριθμ: ................ Τ.Κ.: ................. Δήμος – Περιοχή: ............................ Τηλ: οικίας: ................... εργασίας: ................... e-mail.................................................Κινητό:............................................................ ΔΟΥ: ............................ ΑΦΜ: ..........................................
Μονάδες ή Υπηρεσίες που υπηρέτησε από το 2006 έως σήμερα: ........................................... .................................................................................................................................................. ........................................................................................................................... ...........................................................................................................................
ΠΡΟΣ
Τον Κοντό Βασίλειο, δικηγόρο, Στουρνάρη αριθμ. 28, Αθήνα τηλ.: 210-5241507, fax: 210-5228151, κιν.: 6945392850, e-mail: kontosbil@yahoo.gr ,kontosblaw@gmail.com
-----------------------------
Παρακαλώ να ασκήσετε αγωγή για την διεκδίκηση της αποζημίωσης υπερωριακής και νυκτερινής εργασίας, καθώς και την αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου σύμφωνα με την συνημμένη κατάσταση (καλυπτόμενο χρονικό διάστημα από 2006 έως 2011).
..................., ..../..../2011 Ο/Η Αιτών/ούσα
(υπογραφή)
EΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ
O/Η κατωτέρω υπογράφων/ουσα ................................................ του ..............., στρατιωτικός Α.Δ.Τ..............., κάτοικος ........................, οδός ....................... αριθμ. ......, Τ.Κ. .............., Ε Ξ Ο Υ Σ Ι Ο Δ Ο Τ Ω τους Δικηγόρους: Κοντό Βασίλειο του Ευσταθίου, Α.Μ. 31034, κάτοικο Αθηνών, οδός Στουρνάρη 28 και ........................................, Α.Μ........., κάτοικο ................., οδός ......................... αριθμ. ........, να ασκήσουν αγωγή, να με εκπροσωπήσουν και παρασταθούν ως πληρεξούσιοι Δικηγόροι μου κατά τη συζήτηση της αγωγής μου, ενώπιον του .......μελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου ..............., για την υπερωριακή, νυκτερινή κλπ. απασχόλησή μου. Καθώς επίσης να υποβάλουν υπόμνημα και προβούν σε όποια άλλη ενέργεια απαιτείται για την περαίωση της ως άνω εντολής.
Επιπρόσθετα εξουσιοδοτώ αυτούς να ασκήσουν έφεση, εάν παραστεί ανάγκη, κατά της εκδοθησομένης απόφασης και να με εκπροσωπήσουν και στην κατ’ έφεση δίκη ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου ...............
Η παρούσα ισχύει για δέκα (10) έτη.
Θεωρήθηκε το γνήσιο της υπογραφής
......................, ...../...../2011 Ο/Η εξουσιοδοτών/ούσα
ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΧΩΡΗΤΗΡΙΟ

Στην Αθήνα, σήμερα την μεταξύ των συμβαλλομένων, αφενός:

Α. Του Κοντού Βασιλείου, δικηγόρου Αθηνών, οδός Στουρνάρη αριθμ. 28, τηλ. 210-5241507 και αφ’ ετέρου

Β. Του ........................................, ..................... στρατιωτικού, που υπογράφουν το παρόν εργολαβικό συμφωνήθηκαν και έγιναν αποδεκτά τα ακόλουθα:

Ο Β’ συμβαλλόμενος, που δικαιούται να λάβει αποζημίωση για την υπερωριακή και νυκτερινή απασχόλησή του, καθώς και για την εργασία του πέραν του πενθημέρου για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στην αγωγή, αναθέτει στον πρώτο των συμβαλλομένων την υπόθεση αυτή, με την αμετάκλητη κατ’ αρχήν εντολή (διότι ρητά αναγνωρίζεται ότι αυτή αφορά και το συμφέρον των εντολοδόχων) προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες κατά την κρίση του ενέργειες, ενώπιον παντός Δικαστηρίου και κάθε βαθμού και πάσης αρχής, για την επιτυχή έκβαση και περάτωση της ως άνω υποθέσεως, υπό τους εξής όρους :

1. Εάν εκδοθεί θετική δικαστική απόφαση, η δικηγορική αμοιβή που θα οφείλεται, κατά την είσπραξη από τον ενάγοντα του ποσού που θα επιδικασθεί (κεφάλαιο + τόκοι), καθορίζεται σε ποσοστό 5% επί αυτού, μετά του αναλογούντος ΦΠΑ.

2. Η δικηγορική αυτή αμοιβή μεταβιβάζεται και εκχωρείται από τώρα στον δικηγόρο παρά του Β’ συμβαλλόμενου, ο οποίος καθίσταται συνδικαιούχος, και δύναται να εισπραχθεί απ’ αυτόν απ’ ευθείας από την αρμόδια υπηρεσία, δια γνωστοποιήσεως της παρούσης εκχωρήσεως στις αρμόδιες υπηρεσίες, του εντολέως μη δυναμένου να διαθέσει υπέρ αυτού το παραπάνω ποσοστό, καθόσον εκχωρήθηκε και αποξενώθηκε από αυτό ο ίδιος.

3. Εάν τυχόν ο εντολέας διορίσει και άλλους δικηγόρους για την ίδια υπόθεση η παρούσα συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων δεν επηρεάζεται.

4. Σε περίπτωση μη επιτυχούς έκβασης της ανωτέρω υπόθεσης δεν θα οφείλεται στον δικηγόρο ουδεμία αμοιβή, ούτε όσα δικαστικά έξοδα θα έχει ο ίδιος καταβάλλει.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
Ο εντολέας Ο Δικηγόρος
OnAlert.gr

Βαδίζοντας ολοταχώς σε πιστωτικό κραχ!

 

tteΑντιμέτωπες με συνεχή «αφαίμαξη» της ρευστότητας τους, αλλά και με τη διόγκωση των επισφαλειών πέρα από κάθε πρόβλεψη, οι τράπεζες κλείνουν πλέον τις «κάνουλες» χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών με επικίνδυνα γρήγορους ρυθμούς, επαληθεύοντας τους φόβους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ένα πιστωτικό κραχ που θα απειλήσει την οικονομική δραστηριότητα και θα εκτροχιάσει την εφαρμογή του μνημονίου.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις χρηματοδοτήσεις του ιδιωτικού τομέα τον Μάρτιο αποκαλύπτουν ότι τον τρίτο μήνα του χρόνου, ύστερα από μικρές διακυμάνσεις το πρώτο δίμηνο, σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση της χορηγούμενης ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά:
n  Τον Ιανουάριο οι καθαρές ροές χρηματοδοτήσεων, δηλαδή αυτά που χορηγούν οι τράπεζες μείον όσα εισπράττουν, ήταν ελαφρώς αρνητικές, στα -149 εκατ. ευρώ. Τόση ήταν η ρευστότητα που απορρόφησε το τραπεζικό σύστημα από την πραγματική οικονομία. Τον Φεβρουάριο οι καθαρές ροές έγιναν πάλι ελαφρώς θετικές (123 εκατ. ευρώ), αφήνοντας το ισοζύγιο του διμήνου σε οριακά αρνητικό έδαφος (-26 εκατ. ευρώ).
n  Θα έλεγε κανείς ότι το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει με σχετική επιτυχία τις πιέσεις και αποφεύγει να προκαλέσει «ασφυξία» στην πραγματική οικονομία, αλλά τα στοιχεία για τον Μάρτιο υποδεικνύουν ότι ίσως αρχίζει μια επικίνδυνη «καθίζηση»: οι αρνητικές καθαρές ροές του μήνα έφθασαν τα 722 εκατ. ευρώ, γυρίζοντας το ισοζύγιο χρηματοδοτήσεων του πρώτου τριμήνου σε -748 εκατ. ευρώ.
n  Πολύ «βίαιο» ήταν το κλείσιμο της «κάνουλας» για τις επιχειρήσεις (-310 εκατ. ευρώ καθαρών ροών, ύστερα από θετικές ροές το πρώτο δίμηνο). Για τους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις η αρνητική καθαρή ροή έφθασε τα -85 εκατ. ευρώ και για τους ιδιώτες (καταναλωτικά δάνεια) η γνώριμη επί μήνες μείωση των πιστώσεων έφερε την καθαρή αρνητική ροή στα -326 εκατ. ευρώ.
Η απότομη μείωση των πιστώσεων, που μετατρέπει το τραπεζικό σύστημα σε «απορροφητήρα» ρευστότητας για την πραγματική οικονομία, δεν είναι άσχετη με το απότομο κλείσιμο της στρόφιγγας προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ, αλλά και με τη συνεχή «αιμορραγία των καταθέσεων». Μόνο μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, ενώ είδαν περισσότερα από 6 δισ. ευρώ να φεύγουν από τα ταμεία τους από αναλήψεις καταθέσεων.
 Το «στέγνωμα» των τραπεζών από την ΕΚΤ και τους καταθέτες συνεχίζεται, καθώς άλλα 9 δισ. ευρώ καταθέσεων έφυγαν το δεύτερο δίμηνο του έτους, ενώ από την ΕΚΤ συνεχίσθηκε η πίεση για επιστροφή των δανεικών.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες περισσότερο διαχειρίζονται τις καθυστερήσεις και τις επισφάλειες στα χαρτοφυλάκιά τους, παρά ασχολούνται με νέες χορηγήσεις. Η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μπορεί να μην προχωρά, αλλά το ιδιωτικό χρέος αναδιαρθρώνεται με ταχείς ρυθμούς: ήδη ένα στα πέντε δάνεια είχαν περάσει σε κάποιας μορφής ρύθμισης στο τέλος του 2010, ενώ οι ρυθμίσεις εκτιμάται ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους θα καλύψουν το ένα τρίτο των συνολικών δανείων.
Αυτή η «μάχη» με τις δυνάμεις της ύφεσης φαίνεται ότι είναι άνιση. Η πίεση της συγκυρίας «σπάει» τις ρυθμίσεις, σε ποσοστό 50% και οι τράπεζες υποχρεώνονται σε νέες ρυθμίσεις για ένα μέρος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται ακόμη και μετά την πρώτη ρύθμιση. Στο τέλος του έτους οι επισφάλειες αναμένεται να «σκαρφαλώσουν» κοντά στο εξαιρετικά απειλητικό ποσοστό του 15%. Αν δεν «γυρίσει» η οικονομική δραστηριότητα σε θετικό έδαφος, μπορεί να φθάσουν και σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, φοβούνται τραπεζικά στελέχη.
Το τι σημαίνουν όλα αυτά για την ελληνική οικονομία έχει περιγραφεί εκτενώς από το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης. Το Ταμείο εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος στην πραγματική οικονομία, καθώς η «ασφυξία» επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα κρατήσει αρκετά χρόνια και στην πορεία εκτιμάται ότι οι συνολικές χορηγήσεις μπορεί να μειωθούν κατά 25% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει για πρώτη φορά τη συρρίκνωση των πιστώσεων από τις τράπεζες στην οικονομία ως μια από τις σοβαρότερες απειλές στην ομαλή εφαρμογή του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος. Κατατάσσει μια «εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία τραπεζικής απομόχλευσης», δηλαδή μείωσης των πιστώσεων από τις τράπεζες, ανάμεσα στους τρεις σοβαρότερους κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος. Οι άλλοι δύο είναι, βέβαια, ο κίνδυνος να μην μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, ακόμη και αν έχει εφαρμόσει χωρίς αποκλίσεις το πρόγραμμα.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ μια απομόχλευση με ρυθμούς ταχύτερους από το προβλεπόμενο θα είχε σίγουρα αρνητικές μακροοικονομικές επιπτώσεις. Δηλαδή, αν μειωνόταν η ρευστότητα από τις τράπεζες με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αυτό θα έκανε πολύ δυσκολότερη την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και θα ασκούνταν νέες δημοσιονομικές πιέσεις, λόγω της συγκράτησης των εσόδων. Με τη σειρά τους, αυτές οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις θα επιδείνωναν την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, επιταχύνοντας ακόμη περισσότερο τη μείωση των πιστώσεων και ανοίγοντας ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο.
Οι αναλυτές του Ταμείου καταλήγουν στα ακόλουθα συμπεράσματα:
n  Την επόμενη διετία θα σημειωθεί σημαντική μείωση της ζήτησης πιστώσεων, σε κλίμακα αντίστοιχη της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Η μείωση της ζήτησης δανείων ακολουθεί την μείωση του προϊόντος της οικονομίας με καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου, δηλαδή θα συνεχισθεί και μετά την αρχική ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό το φαινόμενο είναι συνεπές με τα στοιχεία από διεθνή επεισόδια τραπεζικών κρίσεων, που υποδεικνύουν ότι οι πιστώσεις μειώνονται σημαντικά τα πρώτα τρία χρόνια μετά την έναρξη μιας οικονομικής κρίσης, ακόμη και μετά την έναρξη ανάκαμψης των οικονομιών.
n  Η απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών θα είναι μια μεσοπρόθεσμη διαδικασία. Οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και οι τράπεζες θα παραμείνουν εξαρτημένες από τις έκτακτες ενισχύσεις ρευστότητας μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβασή τους στην αγορά. Το χρονικό πλαίσιο αυτής της διαδικασίας απομόχλευσης δεν θα έχει σημαντικές διαφορές από τα διεθνή πρότυπα: σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της McKinsey (2010), αυτά τα επεισόδια απομόχλευσης κρατούν κατά μέσο όρο 6-7 χρόνια και μειώνουν τις συνολικές πιστώσεις στην οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ!
Σε αυτό το άκρως ανησυχητικό περιβάλλον αθροίζεται και η νέα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που γίνεται ιδιαίτερα αυστηρή, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στις ασθενείς περιφερειακές οικονομίες, αφού η Γερμανία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και υψηλό, για τα δεδομένα της ΕΚΤ, πληθωρισμό.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ που ήδη έφερε το βασικό της επιτόκιο στο 1,25%, θα ακολουθήσουν και άλλες, καθώς μάλιστα φέτος αλλάζουν επτά μέλη του συμβουλίου της τράπεζας και στο τέλος του χρόνου και ο πρόεδρος Ζαν Κλωντ Τρισέ δίνει τη θέση του, πιθανότατα, στον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Τα νέα μέλη δεν θα θελήσουν να ρισκάρουν να εκληφθούν από τις αγορές ως «χαλαροί» έναντι του πληθωρισμού και αυτό οδηγεί με βεβαιότητα σε άλλες δύο δόσεις αυξήσεων στα επιτόκια, με την πρώτη να τοποθετείται τον Ιούνιο.

BANKSNEWS

Δεν θα αποδώσουν αρκετά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής εκτιμά το ΕΒΕΑ

3 Μαΐου 2011

 


http://static.doldigital.net/webstatic/F11EB7C07A2726C368A5B1D2F93A6B1B.jpgΤα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση δεν θα αποδώσουν στο βαθμό που εκτιμά η κυβέρνηση υπογραμμίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, ζητώντας περισσότερη συνέπεια από πλευράς του κράτους σε σχέση με τις οφειλές του.

Όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, «η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα».

Καλεί δε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να αποπληρώσει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα «να ξεφύγει από το μοντέλο της φορομπηχτικής πολιτικής και να στραφεί στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών».

Στη δήλωσή του ο κ.Μίχαλος επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα και δείχνει να μην μπορεί να προσαρμόσει σ΄ αυτήν, τις απόψεις και τις ενέργειές της.

Αιθεροβατεί και επιμένει να αμφισβητεί τη ρεαλιστική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η «φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας», και ότι δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτεία, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Δυστυχώς, όμως, η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση παραπέμπει στην λαϊκή ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Γιατί η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς τον ιδιωτικό τομέα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να πείσει για τις καλές της προθέσεις και να χτίσει κλίμα εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι καθαρά αστυνομικού χαρακτήρα και δεν μπορούν ως εκ τούτου να αποδώσουν, τουλάχιστον στο βαθμό που εκτιμά η κυβέρνηση. Είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής της βασικής της φιλοσοφίας και η αποδοχή της πραγματικότητας, που επιτάσσει να ξεφύγει από το μοντέλο της φορομπηχτικής πολιτικής και να στραφεί στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα βοηθούσε σημαντικά στην αύξηση των εσόδων από φόρους, αφού θα ήταν εφικτή η καταβολή τους, ενώ με την υπερφορολόγηση η είσπραξη των φόρων εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη σ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου περί λουκέτων σε Δ.Ο.Υ. που δεν αποδίδουν, στην δημιουργία νέου σώματος βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων καθώς και Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, είναι μέτρα που ανακοινώνονται συνεχώς, χωρίς όμως να τα δούμε να υλοποιούνται στην πράξη. Ίσως γιατί δεν υπάρχει πραγματικά η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

Το ΕΒΕΑ θα επανέλθει με συγκεκριμένες θέσεις και εμπεριστατωμένες προτάσεις, επί των νέων μέτρων της κυβέρνησης, το αμέσως προσεχές διάστημα».

Χωρίς κούρεμα επαναγόρασε το Δημόσιο από τις τράπεζες

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ * ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Σε πανάκριβες και ασύμφορες για το Δημόσιο επαναγορές ομολόγων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
 

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευματα ξένων πρακτορείων τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, φέρεται να έχει επαναγοράσει από την αγορά ομόλογα και έντοκα αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επαίρονταν μάλιστα ότι με την πρακτική αυτή μειώθηκε το χρέος και το Δημόσιο εξοικονόμησε τόκους.
Ωστόσο σε παρά πολλές περιπτώσεις οι αγορές των ομολόγων αυτών έγιναν σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, κοντά στο άρτιο, όταν είναι γνωστό ότι τα ομόλογα διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά στο 50% με 60% της ονομαστικής αξίας τους.
Το θέμα έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου καλείται να απαντήσει πρώτον, πού βρήκε το ελληνικό Δημόσιο τη ρευστότητα για την επαναγορά τίτλων ύψους 2,3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, δεύτερον, ποιους τίτλους, πώς, πού και γιατί αγόρασε το ελληνικό Δημόσιο από τις αρχές του έτους, τρίτον, αν υφίσταται σχεδιασμός για συνέχιση αυτών των αγορών ελληνικών τίτλων.
Η πλέον καίρια ερώτηση ωστόσο αφορά την τιμή στην οποία έγιναν οι αγορές των ομολόγων αυτών.
Οπως προκύπτει από τις επίσημες αποφάσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, μεγάλο πλήθος από τις επαναγορές των ομολόγων αυτών έγιναν σε τιμές πολύ κοντά στο άρτιο (περίπου στο 97 έως 99% της ονομαστικής αξίας των τίτλων). Την ίδια περίοδο είναι γνωστό ότι τα ομόλογα διαπραγματεύονται στην αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές οι οποίες, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τίτλου (διάρκεια αποπληρωμής, κουπόνι), κυμαίνονται στο 60% με 70% της ονομαστικής αξίας τους (ή σύμφωνα με την αγοραία ορολογία στις 60 με 70 μονάδες βάσης). Οι σχετικές αποφάσεις αφορούν ομόλογα ή έντοκα που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο «Διαύγεια».
Ωφελημένες από τις επαναγορές αυτές έχουν βγει οι τράπεζες, οι οποίες στην ουσία προεισέπραξαν πριν από τη λήξη τους σχεδόν στο ακέραιο τα ομόλογα αυτά ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά τους. Ωστόσο αν επιθυμούσαν να ρευστοποιήσουν τους τίτλους αυτούς τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι επαναγορές, το βέβαιο είναι ότι θα το έπρατταν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες που αγόρασε το Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο από την όλη διαδικασία, στην καλύτερη περίπτωση, πέτυχε οριακά οφέλη. Για παράδειγμα στις 25.02.11 ο ΟΔΔΗΧ επαναγόρασε ομόλογα ονομαστικής αξίας 34 εκατ. ευρώ αντί του ποσού των 33,889 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μια μείωση του χρέους κατά περίπου 110.000 ευρώ. *

ENET.GR

Η κάμψη του δολαρίου επισπεύδει την διαφοροποίηση των ασιατικών διαθεσίμων

 

Τα έθνη της Ασίας συγκεντρώνουν κεφάλαια για την τόνωση των περιφερειακών επενδύσεων σε μία προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα σε δολάρια που έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το δολάριο χάνει σε αξία επισημαίνει το πρακτορείο Μπλούμπεργκ.
 

Δέκα χώρες της ΝΑ Ασίας, μεταξύ των οποίων οι Κίνα, Ιαπωνία και Ν. Κορέα, σχεδιάζουν τη συζήτηση δημιουργίας ενός fund υποδομών για την τόνωση των επενδύσεων σε δρόμους, λιμάνια και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σε μία συνάντηση οικονομικών εκπροσώπων τους που ξεκινά σήμερα στο Ανόι.
Οι σχεδιαστές της πολιτικής τους συμφώνησαν να αναζητήσουν νέους προορισμούς για τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των Φιλιππίνων τον Απρίλιο καλώντας σε μεγαλύτερη χρήση του κινεζικού γιουάν.
Μετά την ασιατική κρίση του 1997-98 η οποία εξαφάνισε τα συναλλαγματικά αποθέματα των χωρών της περιοχής υποχρεώνοντας ορισμένες εξ αυτών όπως η Ινδονησία και η Ν. Κορέα να ζητήσουν βοήθεια για τη διάσωσή τους, τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα της περιφέρειας έχουν ανέλθει σε 6 τρις. δολ. εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στα χέρια της Κίνας.
Με το δολάριο να παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα διεθνώς, η κάμψη του απειλεί να διαβρώσει τις αποδόσεις των ασιατικών αποθεμάτων.
«Η Ασία χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πιο παραγωγικά τα αποθέματά της είτε για τη δημιουργία χρηματοπιστωτικών δικτύων ασφάλειας είτε για περισσότερες επενδλυσεις» δήλωσε ο Rajat Nag, διευθύνων σύμβουλος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, η οποία έχει την ετήσια συνέλευσή της στις 3-6 Μαίου στο Ανόι.
«Έχουμε προ πολλού ξεπεράσει την κατάσταση της δεκαετίας του ’90 και οι ασιατικές χώρες πρέπει να κάνουν πιο επιθετικές επενδύσεις με τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα, όπως στις υποδομές». Αυτά συμβαίνουν ενώ ο δείκτης του δολαρίου σημείωνε την 5η κατά σειρά μηνιαία απώλεια του έναντι των νομισμάτων των βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

ENET.GR

Αρχειοθήκη ιστολογίου