Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Με άστατο καιρό το ξεκίνημα της εβδομάδας

Βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα

 


08/05/2011 
Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως 7 Μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, τα φαινόμενα πιθανώς να είναι έντονα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Θερμαϊκό 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα μετά τις μεσημβρινές ώρες ιδιαίτερα στην Ήπειρο. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα μετά τις μεσημβρινές ώρες ιδιαίτερα στην Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα σημειωθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά στις Κυκλάδες 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με βροχές και πιθανώς να εκδηλωθούν λίγες καταιγίδες. Στα νότια αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Στα βόρεια οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

 

 
Οι επαφές με την ΕΚΕ είναι ακόμη χωρίς αποτέλεσμα
Στα 0,23ευρώ/ανά κιλό το κόστος παραγωγής και στα 0,315ευρώ/κιλό η τιμή τιμολόγησης προς τις βιομηχανίες
Η διαπραγματευτική ομάδα συμπύρηνου ροδάκινου μετά τις επαφές που είχε με την ΕΚΕ, στη συνεδρίαση στις 4-5-2011 κατέληξε και αποφάσισε ομόφωνα να κάνει τις παρακάτω προτάσεις:
1. Να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα της υπογραφής σύμβασης μεταποίησης ως ακολούθως:
Α) Η βασική σύμβαση μεταποίησης για την παραγωγική περίοδο 2011 θα συναφθεί μεταξύ της ΕΚΕ και της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπύρηνου ροδάκινου, θα αφορά όλες τις ενδιαφερόμενες Ομάδες Παραγωγών και θα είναι δεσμευτική για τα δύο μέρη και τα μέλη που εκπροσωπούν.
Β) Κάθε Ομάδα Παραγωγών θα εξειδικεύσει τη δική της Σύμβαση Μεταποίησης και θα περιλαμβάνει τα δικά της δεδομένα όπως π.χ. ποικιλίες, χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, ποσότητες, ποιοτικές προδιαγραφές, τα ελάχιστα κριτήρια επιλεξιμότητας της πρώτης ύλης, τις ρήτρες διασφάλισης κ.λ.π. (εγγυητικές επιστολές ή κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για τη διασφάλιση της εξόφλησης της αξίας της πρώτης ύλης).
2. Έγινε με λεπτομέρεια η κοστολόγηση της παραγωγής της πρώτης ύλης η οποία ανέρχεται στα 0,23ευρώ ανά κιλό. (Είναι η συνισταμένη και η απόρροια της κοστολόγησης από όλες της Ο.Π.)
3. Υπολογίστηκε το κόστος διακίνησης και τα έξοδα των Ο.Π. τα οποία ανέρχονται στο ποσό έως 0,03ευρώ περίπου. (Η κάθε Ο.Π. έχει δική της κοστολόγηση εξόδων ανάλογα με την υποδομή και την Οργάνωση που διαθέτει).
4. Η τελική τιμή που πρέπει να τιμολογήσουν οι Ο.Π. προς τη βιομηχανία για την παραγωγική περίοδο 2011 για να υπάρξει ένα εισόδημα στον παραγωγό πρέπει να είναι 0,315ευρώ για κάθε πληρωτέο κιλό.
5. Η παράδοση του προϊόντος να γίνεται στη ράμπα της Ο.Π., το ποσοστό της φύρας να μην υπερβαίνει σε ποσοστό το 5%, το απόβαρο των υλικών συσκευασίας να υπολογίζεται επ’ ακριβώς στο βάρος τους, τα δε μεταφορικά να βαρύνουν τη βιομηχανία.
6. Η εξόφληση της πρώτης ύλης από τις βιομηχανίες πρέπει να γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των παραγωγών, η δε τελική εξόφληση να γίνεται το αργότερο μέχρι 30-10-2011.
7. Μέχρι 5-9-2011 να καταβάλλεται από τις βιομηχανίες προκαταβολή 30% της αξίας των ποσοτήτων που έχουν παραδοθεί μέχρι 31-8-2011.
8. Η τιμή τιμολόγησης στις βιομηχανίες να προσδιορίζεται το αργότερο από τις 15 έως 25 Μαίου.
Για την Διαπραγματευτική Ομάδα Συμπύρηνου Ροδάκινου
Ο Πρόεδρος
Βράνας Γιάννης

Pella News

Πολύ δύσκολη ημέρα η αυριανή. Και για το Χρηματιστήριο και για τις Τράπεζες

 
Πολύ δύσκολη ημέρα η αυριανή. Και για το Χρηματιστήριο και για τις Τράπεζες. Εάν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αύριο θα είναι μια από τις δυσκολότερες ημέρες για την Ελληνική Οικονομία. Μέχρι...
πριν από λίγο δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να αποφευχθεί ο γενικευμένος πανικός. Αύριο όμως ίσως είναι πολύ αργά...
 
Fimotro

Στην Αθήνα, οι επικεφαλής της τρόικα

 Κρίσιμες, διαβουλεύσεις για την οικονομία, την εβδομάδα που ξεκινά

 
Eλλάδα: Κρίσιμες, διαβουλεύσεις για την οικονομία, την εβδομάδα που ξεκινά - Στην Αθήνα, οι επικεφαλής της τρόικα
Κρίσιμες συζητήσεις θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
   Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, τα διορθωτικά μέτρα για το έλλειμμα του 2011, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.
    
Η συνάντηση στο Λουξεμβούργο
    Ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων, λόγω των αναγκών της χώρας να εξασφαλίσει 27 δισ. ευρώ το 2012 και αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ποσό το 2013, εάν δεν έχει καταφέρει να προσφύγει στις αγορές, ήταν το θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι "αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επόμενα βήματά μας για το 2012 για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) να αγοράσει ομόλογα".

E-typos

«Λουκέτο» στα Προξενεία μας στο εξωτερικό

 

Κυριακή, 8 Μάιος 2011
 
  
«Λουκέτο» στα Προξενεία μας στο εξωτερικό
Με τρία σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που κατατέθηκαν για επεξεργασία στο Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας καταργούνται επτά Γενικά Προξενεία της χώρας στο εξωτερικό και δύο Προξενεία, όπως επίσης καταργείται και η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, καταργούνται τα Γενικά Προξενεία Βρυξελλών, Λονδίνου, Παρισίων, Ανοβέρου, Κολωνίας, Λειψίας και Νάπολης. Επίσης, καταργούνται τα προξενεία Νις και Ντέρμπαν.

Παράλληλα, συνιστώνται προξενικά γραφεία σε τρεις Πρεσβείες μας. Συγκεκριμένα, συνιστάται: α) Προξενικό Γραφείο στην Πρεσβεία των Βρυξελλών με περιφέρεια αρμοδιότητας όλη της επικράτεια του Βελγίου, β) Προξενικό Γραφείο στην Πρεσβεία Λονδίνου με περιφέρεια αρμοδιότητας όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, γ) Προξενικό Γραφείο στην Πρεσβεία Παρισίων με περιφέρεια αρμοδιότητας όλη την επικράτεια της Γαλλίας, με εξαίρεση τις περιοχές που υπάγονται στην περιφέρεια αρμοδιότητας του Γενικού Προξενείου Μασσαλίας.

Επίσης, γίνεται μεταφορά του προσωπικού μερικών εκ των καταργούμενων Γενικών Προξενείων. Αναλυτικότερα, μεταφέρονται: 1) δύο θέσεις πτυχιούχων διοικητικών από το Γενικό Προξενείο Ανοβέρου στο Γενικό Προξενείο του Αμβούργου 2) τρεις θέσεις πτυχιούχων διοικητικών και μία κλητήρα από το Γενικό Προξενείο Κολωνίας στο Γενικό Προξενείο του Ντύσελντορφ 3) μία θέση πτυχιούχου διοικητικού από το Γενικό Προξενείο Λειψίας στο Γενικό Προξενείο του Αγίου Παύλου 4) μία θέση ιδιαίτερου γραμματέα από το Γενικό Προξενείο Νάπολης στην Πρεσβεία της Ρώμης 5) μία θέση πτυχιούχου διοικητικού και μία φύλακα θυρωρού από το Προξενείο Ντέρμπαν στο Γενικό Προξενείο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Την ίδια στιγμή καταργούνται και θέσεις, και ειδικότερα: 1) μία θέση ιδιαίτερου γραμματέα στην Πρεσβεία Ρώμης 2) μία θέση γραμματέα Πρεσβείας Α' ή Β' και μία οικιακού βοηθού στο Γενικό Προξενείο Αγίου Παύλου 3) μία θέση γραμματέα Πρεσβείας Α' ή Β' και μία οικιακού βοηθού στο Γενικό Προξενείο Αμβούργου 4) μία θέση γραμματέα Πρεσβείας Α' ή Β' και μία οικιακού βοηθού στο Γενικό Προξενείο Γιοχάνεσμπουργκ 5) μία θέση γραμματέα Πρεσβείας Α' ή Β' και μία πτυχιούχου διοικητικού και μία οικιακού βοηθού στο Γενικό Προξενείο Μονάχου 6) μία θέση γραμματέα Πρεσβείας Α' ή Β' και μία οικιακού βοηθού στο Γενικό Προξενείο Ντύσελντορφ 7) μία θέση γραμματέα Πρεσβείας Α' ή Β' και μία κλητήρα και μία οικιακού βοηθού στο Γενικό Προξενείο Στουτγάρδης και 8) μία θέση γραμματέα Πρεσβείας Α' ή Β' και μία οικιακού βοηθού στο Γενικό Προξενείο Φραγκφούρτης.

Επίσης, ανακατανέμονται οι περιφέρειες αρμοδιότητας των προξενικών αρχών της Ελλάδας στη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική και τη Σερβία
Newpost.gr

'Ελληνες Seals εκπαιδεύονται

'Ελληνες Seals,μιλούν στο Δ.Βερύκιο



H φωτογραφία είναι από εκπαίδευση των Seals! Ανάμεσα στους σκληροτράχηλους κομάντο βρίσκονται και Έλληνες "βάτραχοι"!





Έλληνες Seals
, αποκαλύπτουν στον συνάδελφο Δήμο Βερύκιο ,την εμπειρία τους από τη σκληρή εκπαίδευση που πέρασαν στις ΗΠΑ. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που αποκαλύπτουν όμως είναι ότι η εκτίμηση που έχουν οι αμερικανοί Seals για τους Έλληνες “βάτραχους” είναι απεριόριστη!

Οι Έλληνες ΟΥΚ φημίζονται για την ευρηματικότητά τους και τη σκληρότητά τους. Το πόσο καλοί είναι προκύπτει και από τα ποσοστά αποτυχίας στα “σχολεία” ΗΠΑ και Ελλάδας. 80% αποτυχία έχουν οι Seals, στο 90% φθάνει το αντίστοιχο ποσοστό στους Έλληνες ΟΥΚ!

Το 2010,το “σχολείο” των ΟΥΚ διακόπηκε στη τρίτη φάση,όταν από τους 60 υποψήφιους ΟΥΚ έμειναν...δύο! Μπήκαν στο επόμενο και αποφοίτησαν μαζί με άλλους 16 από συνολικά 100!!!

Με αυτά τα εφόδια Έλληνες Seals έζησαν την εμπειρία της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ,αλλά ...δεν μάσησαν. Οι αποκαλυπτικές τους εξομολογήσεις στο Δ.Βερύκιο ξεκινούν σήμερα και θα συνεχιστούν και αύριο στο  Onalert.


"Η ΜΟΝΗ ΕΥΚΟΛΗ ΜΕΡΑ ΗΤΑΝ Η ΧΘΕΣΙΝΗ"


Οι εμπειρίες και περιστατικά που μπορούν να αφηγηθούν οι Έλληνες βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, που έχουν εκπαιδευτεί στο ξακουστό σχολείο των Navy Seals, Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Ναυτικού, στο Coronado (προάστιο του San Diego) της California., είναι πολλές με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μέσα από αυτές αναδεικνύεται η ψυχική δύναμη, η πνευματική συγκρότηση και το μαχητικό πνεύμα, χαρακτηριστικά θέλησης εν γένει, η οποία μαζί με την υπομονή και την τύχη, αποτελούν τους πυλώνες της επιτυχούς αποφοίτησης από το σχολείο. Υπομονής γιατί η εξάμηνη διάρκειά του σε αναγκάζει να «κλειδώσεις» το μυαλό σου από όλους τους εξωγενείς του σχολείου παράγοντες και να αφοσιωθείς με όλες σου τις δυνάμεις στις σκληρές απαιτήσεις του και φυσικά τύχη καθόσον όλα τα αντικείμενα εμπεριέχουν σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία του εκπαιδευομένου, αν δεν εκτελεσθούν σωστά και σύμφωνα με τις διατάξεις ασφαλείας, όπως τις καθορίζουν σχολαστικότατα οι εκπαιδευτές.

“The only easy day was yesterday”
λοιπόν είναι το πρώτο ρητό/ απόφθεγμα που βλέπεις γραμμένο σε αναρτημένο στην κεντρική πλατεία του σχολείου, μια έκφραση που αντικατοπτρίζει σε 6 λέξεις την φιλοσοφία του σχολείου και είναι 100% πραγματική. Ο Δ.Κ, Έλληνας Αξιωματικός των ΟΥΚ θυμάται την επιμονή των Αμερικανών Εκπαιδευτών του στην εφαρμογή της εν λόγω έκφρασης.Την είχε ζήσει βέβαια στο Σκαραμαγκά,στη βάση των ΟΥΚ.

Οι 125 συμμαθητές του μέρα με την μέρα λιγόστευαν. Το τροχάδην 45 έως 60 λεπτών στην αμμώδη παραλία γινόταν όλο και πιο μακρύ. Και όταν του φάνηκε πως συνήθισε τα πατήματά του στην άμμο, (το τρέξιμο στην άμμο απαιτεί την λειτουργία άλλων μυϊκών ομάδων των κάτω άκρων, τις οποίες δεν είχε την δυνατότητα να εξασκήσει πρωτύτερα), οι εκπαιδευτές άρχισαν να τρέχουν το σχολείο μέσα στη θάλασσα, με το νερό να φτάνει στο γόνατο.



Αλίμονο σε αυτούς που έμεναν πίσω. Αυτοί, μετά το τέλος του τρεξίματος, συγκροτούσαν την λεγόμενη “Goonies Squad” και έπρεπε να υποστούν για άλλη μια ώρα το καψώνι των εκπαιδευτών, που περιελάμβανε σκυταλοδρομίες, πάνω κάτω τους 6μετρους αμμόλοφους, βουτιά στη θάλασσα και πίσω. Σκοπός να συνετισθούν και να προσπαθήσουν περισσότερο ή απλά να εκστομίσουν αυτό που περίμεναν οι εκπαιδευτές το “DOR – Drop On Request” “εγκαταλείπω”. Ευχαριστούμε για την συνεργασία Petty Officer Jones, πήγαινε να χτυπήσεις την καμπάνα, να αφήσεις το κράνος σου και να ξεμπερδεύεις από τα μαρτύρια. Μετά από μια εβδομάδα τα κράνη κάλυπταν όλο τον χώρο μπροστά από την καμπάνα.

Ο Δ.Κ, θυμάται την 5 εκατοστών διαμέτρου πληγή λίγο πάνω από τον κόκκυγα που δημιουργήθηκε την πρώτη κιόλας βδομάδα, κατά τις αμέτρητες επαναλήψεις ασκήσεων κοιλιακών, όταν το ίδιο σημείο τριβόταν στο κράσπεδο της πλατείας με το βρεγμένο παντελόνι γεμάτο άμμο από τα μπες-βγες στην θάλασσα και το κύλισμα στην άμμο που ακολουθούσε. Ακόμα θυμάμαι τον αμερικανό συμμαθητή που έπαθε μόλυνση στο σημείο αυτό και τον πήγαν σηκωτό στο θεραπευτήριο για να διακόψει την εκπαίδευση. Ήταν τέτοια η ενόχληση από την εν λόγω πληγή που οι μεγάλες φουσκάλες στις 2 φτέρνες και στις παλάμες (από τα σχοινιά του στίβου εμποδίων) του φαίνονταν δευτερεύουσας σημασίας.

“Το μόνο μου μέλημα ήταν να βγάλω την ημέρα και μετά την επόμενη και την επόμενη, κάποια στιγμή θα έρθει η Παρασκευή. Βέβαια γνωρίζαμε ότι το τελευταίο τρίωρο του Προγράμματος της Παρασκευής περιελάμβανε περατεταμένες ασκήσεις (καψώνια) που έφερναν τον μαθητή στα όρια της σωματικής εξάντλησης. Το έλεγαν με τρόμο οι Αμερικάνοι και δεν το πίστευα μέχρι να το ζήσω αλλά την πρώτη Παρασκευή 3 ώρες πριν την ξεκούραση του Σαββατοκύριακου εγκατέλειψαν 14 συμμαθητές”.



ΚΟΛΥΜΠΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΘΥΕΛΛΑ

Ο Κ.Φ, Έλληνας Αξιωματικός των ΟΥΚ θυμάται κατά τις πρώτες διελεύσεις του στίβου εμποδίων την εξάντληση που ένιωθε σε όλο του το σώμα. Δεν ένιωθα τα χέρια μου από τους ώμους και κάτω, οι παλμοί της καρδιάς είναι κοντά στο να την ξεριζώσουν, ενώ όλο το κάτω σώμα τσούζει αφόρητα στις πληγές που έχει τριφτεί η άμμος μαζί με ιδρώτα. Είναι θέμα τεχνικής λένε οι εκπαιδευτές, αλλά αυτή θα έρθει με τον καιρό, όταν ξεκαθαρίσει και το μυαλό σας. Εμβρόντητος είδε τον προπορευόμενο Αμερικανό συμμαθητή του να μεταφέρεται με ασθενοφόρο, όταν κατά την διέλευση του 14μετρου εμποδίου “Slide for life” (παρόμοιο με την Λόχμη της ΔΥΚ), τα χέρια του τον πρόδωσαν κατά την φάση κατάβασης από τα σχοινιά και έπεσε στο έδαφος από τα 10 μέτρα. Δεν τον ξαναείδαμε ποτέ.

Επίσης θυμάται χαρακτηριστικά μια την κολύμβηση επιφανείας αποστάσεως 2νμ που έγινε στο όριο της θύελλας. Το πρόβλημα λέει ο Κ.Φ. στον ωκεανό είναι ότι έπρεπε να κολυμπούμε παράλληλα με την ακτή, αλλά έξω (προς τα βαθιά) από την “surf zone”, το σημείο δηλαδή που “σκάνε” τα ωκεάνια κύματα. Εκείνη την ημέρα λόγω των ισχυρών ανέμων και του ρεύματος, ένα ζευγάρι κολυμβητών δεν πρόσεξε, παρασύρθηκε προς την ακτή περνώντας μέσα από την surf zone. Ο συμμαθητής μου που κολυμπούσε με πρόσωπο προς την ακτή και πλάτη στα κύματα πήρε την αναπνοή του την ώρα που ένα 2μετρο κύμα τον κάλυπτε με αποτέλεσμα να εισχωρήσει θαλασσινό νερό στον πνεύμονα και να δημιουργηθεί άμεσα οίδημα. Τον έβγαλαν ημιθανή στην ακτή και φυσικά εγκατέλειψε την εκπαίδευση. Το μεγάλο πρόβλημα για μας και σημαντικό πλεονέκτημα των εκπαιδευτών ήταν η χαμηλή θερμοκρασία του ωκεανού λόγω των υποβρύχιων ρευμάτων που έρχονταν από την Αλάσκα.

Ακόμα θυμάμαι την νύκτα όταν μας ξύπνησαν απροειδοποίητη, μας έστειλαν στην παγωμένη θάλασσα και μας έβαλαν μέχρι τον λαιμό σε μια γραμμή, πιασμένους αγκώνα με αγκώνα για να αντέχουμε την δύναμη των κυμάτων που έσκαγαν στην πλάτη μας. “Θα μείνετε εκεί μέχρι να εγκαταλείψει κάποιος” ακούστηκε από τον τηλεβόα του εκπαιδευτή. Δεν θα φύγει κανείς ψιθυρίζαμε μεταξύ μας. Όταν είδα έναν Σημαιοφόρο ο οποίος ήταν από τους πλέον προετοιμασμένους σωματικά, που έδινε κουράγιο και οδηγίες σε όλους, που ήταν μέσα στους 3 πρώτους στο τρέξιμο και στον στίβο μάχης, να φεύγει από την γραμμή και να κινείται προς την ακτή, ένιωσα τέτοια ψυχική δύναμη που έπαψα να σκέφτομαι το κρύο. Εκεί που όλοι αναθάρρησαν και περίμεναν την διαταγή για έξοδο στην ακτή, ο εκπαιδευτής έπαιξε μαζί μας το “mind game” του λέγοντας : “αφελείς που είστε, θα μείνετε εκεί μέχρι να φύγει άλλος ένας για να πάνε ζευγάρι στην καμπάνα”. Μέσα στο πεντάλεπτο άλλοι δύο συμμαθητές εγκατέλειψαν δίνοντας τέλος στο μαρτύριο τους αλλά και στο δικό μας.

Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αντικείμενο όπου εκτός από τους εκπαιδευτές το σχολείο έπρεπε να αντιμετωπίσει και την λύσσα των κυμάτων του ωκεανού ήταν το “rock portage”. Ήταν το μοναδικό αντικείμενο σε όλη την 7μηνη εκπαίδευση όπου μας έδωσαν ειδικά κράνη για την προστασία του κεφαλιού.

Το σχολείο χωρισμένο σε επταμελή πληρώματα σε ελαστικές λέμβους έπρεπε να κωπηλατήσει περί τα 150μέτρα προς τα βαθιά και στην συνέχεια ;ένα πλήρωμα την φορά, μετά το σινιάλο του εκπαιδευτή, να φέρει την βάρκα πάνω σε μια συστάδα κοφτερών και απότομων βράχων στην ακρογιαλιά, όπου συντονισμένα έπρεπε να πέσει από την λέμβο στο νερό και να σύρει την βάρκα με τα χέρια και με σχοινιά πάνω από τα βράχια. Όλο αυτό συνοδευόταν από τα μεγάλα ωκεάνια κύματα τα οποία κοπανούσαν βάρκα και εκπαιδευομένους με μανία πάνω στον βράχο. Στην συνέχεια και μέχρι να ξεκινήσει η άσκηση από την αρχή ο εκπαιδευτής “περιποιούνταν” το πλήρωμα με εξαντλητικές ασκήσεις κάμψεων, ανύψωσης της βάρκας στο κατακόρυφο, κοιλιακών με τα πόδια στη βάρκα κτλ. Όταν εκτελέσαμε το αντικείμενο το δεύτερο βράδυ της Διαβολοεβδομάδας, η θάλασσα ήταν τόσο μανιασμένη που θεωρούσα απίθανη την εκτέλεσή του. Φευ. Όχι μόνο το εκτελέσαμε αλλά κατάλαβα και την χρήση του κράνους όταν βρέθηκα ανάμεσα στην λέμβο και τον βράχο και ένα μεγάλο κύμα έριξε την βάρκα με τεράστια δύναμη πάνω μου. Όταν άκουσα το “κρακ” του κράνους χτυπώντας τον βράχο, ένιωσα πόσο λεπτή είναι η γραμμή μεταξύ τύχης και ατυχίας.

Την ατυχία που είχε στο εν λόγω αντικείμενο ο Έλληνας Αξιωματικός Χ.Σ, ένας εξαιρετικά προετοιμασμένος πνευματικά και σωματικά Σημαιοφόρος, έτοιμος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου. Ο Χ.Σ μην αντέχοντας την αδυναμία του Αμερικανού Αξιωματικού επικεφαλή της λέμβου, να μετρήσει τα ωκεάνια κύματα και να βγάλει την λέμβο στο βράχο την κατάλληλη χρονική στιγμή ζήτησε και πήρε κάποια στιγμή την διακυβέρνηση της λέμβου. Η προσέγγιση ήταν εξαιρετικά χρονισμένη, με την βοήθεια του τρίτου κατά σειρά ωκεάνιου κύματος. Αυτός όπως όριζε η διαδικασία πήρε στα χέρια του όλα τα κουπιά και έπεσε πρώτος στο νερό, φέρνοντας το σώμα του ανάμεσα στον βράχο και στην λέμβο. Το πλήρωμα όμως καθυστέρησε να ανεβάσει την λέμβο στον βράχο, με αποτέλεσμα το επόμενο κύμα να κοπανήσει την λέμβο πάνω στον βράχο συμπαρασύροντας τον Χ.Σ, ο οποίος αποκόμισε ένα συντριπτικό κάταγμα κνήμης περόνης, το οποίο έδωσε άδοξο τέλος στην περιπέτεια και στο όνειρό του.

OnAlert.gr

Πανικός στη Ρώμη από πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό στις 11 Μαΐου!

 

Να ερημώσει αναμένεται η ιταλική πρωτεύουσα την ερχόμενη Τετάρτη καθώς στην Ιταλία έχει επικρατήσει πανικός από πρόβλεψη “συγχωρεμένου” εδώ και χρόνια “επιστήμονα” για σεισμό στις 11 Μαΐου.

Εδώ και μήνες σύμφωνα με το Reuters σελίδες στο Ίντερνετ, blogs και κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν την πρόβλεψη του Ραφαέλε Μπεντάντι για πολύ μεγάλο σεισμό στη Ρώμη την παραπάνω ημερομηνία.

Η δημόσια τηλεόραση Rai μέσω ρεπορτάζ έχει προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα και η Πολιτική Προστασία εκδίδει ανακοινώσεις που συμβουλεύουν τους πολίτες να μην ενδίδουν στον πανικό. Ωστόσο πολλοί προτιμούν να “φυλάνε τα ρούχα τους”.

Ο μπάρμαν Φάμπιο Μενγκαρέλι αναφέρει: “Εγώ θα πω στο αφεντικό μου ότι έχω ραντεβού στο γιατρό. Αν είναι να πεθάνω, θέλω να πεθάνω με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Νομίζω το ίδιο θα κάνουν και άλλοι”.

Η σεφ Τάνια Κοτορομπάι δηλώνει επίσης ότι θα πάρει ρεπό και θα φύγει για την εξοχή. “Δεν ξέρω αν το πιστεύω πραγματικά αλλά μπαίνω στο Ίντερνετ και διαβάζω διάφορα και τελικά αγχώνομαι” λέει.

Τα αισθήματα αυτά είναι κατανοητά καθώς είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από το μεγάλο σεισμό στη Λ' Άκουιλα, στον οποιο σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι και που έγινε αισθητός και στη Ρώμη.

Ποιός είναι τώρα αυτός ο "επιστήμονας" που έσπειρε τον πανικό; Ο Ραφαέλε Μπεντάντι, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών το 1979, θεωρούσε ότι οι σεισμοί μπορούσαν να προβλεφθούν με ακρίβεια με παρατήρηση των πλανητών, του ήλιου και της σελήνης.

Το 1923 προέβλεψε σεισμό στην Αδριατική για τις 2 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Έπεσε έξω μόλις δύο ημέρες και η Corriere Della Sera τον είχε πρωτοσέλιδο με τίτλο “Ο άνθρωπος που προβλέπει τους σεισμούς”.




Ντοκιμαντέρ του Rai 2 για τον σεισμολόγο - αστρονόμο


 
Newsit.gr

«Ο Παπανδρέου μας οδήγησε στο ΔΝΤ»

Κυριακή, 08 Μαΐου 2011
 
Εξαιρετικά αποκαλυπτικά για την κατάσταση που ζούμε σήμερα, για τα κίνητρα του πρωθυπουργού και για το πού οδηγείται η χώρα είναι τα όσα δηλώνει σε συνέντευξή του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης την 1η Δεκεμβρίου ίδρυσε την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, η οποία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, θεωρείται από τον γερμανικό Τύπο ως η «πλέον αξιόλογη και αξιόπιστη πολιτική παρουσία στη χώρα μας».
Μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής», ο Μ. Θεοδωράκης δηλώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ως στόχο του την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, «τον κύριο μοχλό της διεθνούς πολιτικής».

«Είναι ψευδές», λέει ο συνθέτης «ότι η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά το θύμα που κληρονόμησε τα οικονομικά μας χάλια και που πασχίζει, όμως δεν μπορεί να τα λύσει λόγω ανικανότητας». Θεωρεί ότι η σωστή άποψη είναι ότι «υπήρχαν μεν συσσωρευμένα χρέη όμως το χάος το δημιούργησε ηθελημένα η κυβέρνηση, η οποία με πρόσχημα το φάντασμα μιας πιθανής πτώχευσης μας έσυρε στο στόμα του λύκου: του ΔΝΤ και της Ευρώπης των τραπεζών».

Ο Μ.Θεοδωράκης πιστεύει ότι στην παρούσα φάση «δεν μπορεί να δοθεί λύση από κάποια πολιτική δύναμη» και προσθέτει ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν γόρδιο δεσμό, που δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με έναν τρόπο: με το σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Επεξηγώντας, ο συνθέτης λέει ότι υπάρχει ανάγκη για μια κυβέρνηση που «έχοντας πίσω της τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα τολμήσει να πει: ‘’δεν αναγνωρίζω καμία δέσμευση που έγινε πίσω από την πλάτη του λαού, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό-στρατιωτικό τομέα’’».

Ο Μ. Θεοδωράκης διαπιστώνει ότι ο λαός «παραμένει ουσιαστικά απαθής». Αυτό, κατά τη γνώμη του οφείλεται «στην έλλειψη σωστής ενημέρωσης, στον αρνητικό ρόλο σύσσωμης της αντιπολίτευσης και στην έλλειψη μιας πολιτικής δύναμης που θα του προσφέρει μια σαφή και ρεαλιστική πρόταση-λύση για την έξοδο από το αδιέξοδο».

Αναφερόμενος στο Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών, ο Μ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι προσφέρει αυτή τη λύση στον πολίτη, «με τη διαφορά» ότι το κίνημα υπάρχει και δρα «ουσιαστικά απομονωμένο από τη δυνατότητα να φθάσει η φωνή του στις πλατιές λαϊκές μάζες».

Newsbeast.gr

Το παζάρι με τους άρπαγες

του Τάσου Καραμήτσου

 

08/05/2011   
 
Είναι σαφές ότι αυτή την εποχή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται σε περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονου παρασκηνίου με την τρόικα. Παίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη ένα χοντρό παιχνίδι με αβέβαιο αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν η Ελλάδα κατέθεσε ερώτημα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο για το τι θα συμβεί αν η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ και γυρίσει στη δραχμή. Δεν είναι άλλωστε κατανοητή η σκοπιμότητά του, πέραν του ότι -αν έχει συμβεί αυτό-, πρώτον, είναι τραγικό γιατί δημιουργεί πανικό και, δεύτερον, είναι...πάρα πολύ τραγικό γιατί με τη δραχμή θα την πληρώσουν οι φτωχοί Ελληνες και μόνο. Εν πάση περιπτώσει, οψόμεθα.

Οι δανειστές μας, πάντως, αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί τουλάχιστον για μια τριετία ακόμα, άρα θα μείνει από ρευστό και θα κηρύξει στάση πληρωμών. Αν πτωχεύσει η Ελλάδα, τότε όλοι οι δανειστές μαζί -μεταξύ των οποίων και οι κάτοχοι ομολόγων, κυρίως οι ξένες τράπεζες- θα χάσουν περίπου το 70% των οφειλομένων, δημιουργώντας μια συστημική καταστροφή στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για να μην καταρρεύσουμε, λοιπόν, και πάρουμε μαζί μας και ολόκληρο το οικοδόμημα, οι ξένοι πρόκειται είτε να επιμηκύνουν το χρέος μας, είτε να μας δανείσουν για μία ακόμη φορά ένα εξίσου σημαντικό ποσό με το πρώτο μεγάλο δάνειο, δηλαδή κάτι λιγότερο ή περισσότερο από 100 δισ. ευρώ, ώστε να επιβιώσουμε -να μη χρεοκοπήσουμε- για μία ακόμα πενταετία. Είτε να κάνουν και τα δύο μαζί, κάτι το οποίο είναι και το πλέον πιθανό. Θα ζητήσουν, όμως, ταυτοχρόνως την υπογραφή μιας νέας δανειακής συμβάσεως, ενός δεύτερου μνημονίου, από το οποίο θα επιχειρούν να διασφαλίσουν όσα από τα οφειλόμενα μπορούν, κυρίως μέσω αξιών που ασφαλώς και διαθέτει μια -έστω και χρεοκοπημένη- χώρα.

Με απλά λόγια, θέλουν να πάρουν ό,τι μπορούν, ό,τι υπάρχει με κάποια αξία και φυσικά όσο μπορούν φθηνότερα. Εκεί εντάσσεται και η πίεση για πώληση εξπρές του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και η εμπλοκή της πωλήσεως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού απευθείας σε Αραβες (δεν δανείζουν οι Αραβες, οι Γερμανοί δανείζουν!). Εναπόκειται, λοιπόν, τώρα στην ικανότητα και στον πατριωτισμό του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου να διαπραγματευτούν καλύτερα την πώληση ή την αξιοποίηση των πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Τι θα δώσει, αλλά και τι θα κερδίσει η χώρα δηλαδή από τους δανειστές που, όπως έχει αποδειχτεί διεθνώς (ειδικά όπου ανακατεύεται το ΔΝΤ), λειτουργούν αρπακτικά και σε συνδυασμό πάντοτε με τις αδίστακτες αγορές. Μπορεί επίσης ακόμα και τώρα να ζητήσουν να αρθούν όλα εκείνα τα αντιαναπτυξιακά μέτρα που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση και αντί να παράξουν έσοδα, να διευρύνουν τη μαύρη τρύπα. Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ, στους άμεσους φόρους, στις αξίες των ακινήτων και γενικά η άγρια φορολογία στην οικο- δομική δραστηριότητα (έπεσε 65% τον Ιανουάριο του έτους!) θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Και στη θέση τους να ληφθούν σκληρά, επώδυνα, αλλά λογικά και αναπτυξιακά μέτρα. Μπορούν ακόμα να τα καταφέρουν, αρκεί να θέλουν. Και να τολμήσουν. Γιατί ακόμα και οι τοκογλύφοι δεν «σκοτώνουν» τους οφειλέτες που δεν πληρώνουν, απλά γιατί δεν θα πάρουν τίποτα.

Ναυτική βάση των ΗΠΑ στην Κωνστάντζα της Μαύρης Θάλασσας

Εκτύπωση E-mail
08-05-2011
ImageΣτα στρατηγικά πλαίσια της μετακίνησης των αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στην Ευρώπη προς τα ανατολικά, πρόκειται από την ερχόμενη άνοιξη να αποκτήσουν και μόνιμη ναυτική βάση στην Ρουμανία, συγκεκριμένα στο καίρια τοποθετημένο λιμάνι της Κωνστάντζας. Σύμφωνα με ρουμανικές πηγές, μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 48 εκατομύρια δολάρια για να τροποποιήσουν κατάλληλα τις λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ τα έργα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, σε πρώτη φάση θα σταθμεύουν 1.700 άτομα στρατιωτικό προσωπικό.
Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο θα επενδύσει συνολικά 110 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των δύο βάσεων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Περισσότεροι από 4.000 αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται μόνιμα σταθμευμένοι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι βάσεις θα βελτιώσουν την ικανότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εντείνουν την στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία, μέρος της Μέσης Ανατολής και στη Νοτιοδυτική Ασία. Εκτός αυτού, οι αμερικανικές βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα είναι συμπλήρωμα της αμερικανικής ναυτικής (και όχι μόνο) παρουσίας στις Βαλτικές Χώρες.
Η ναυτική παρουσία και προβολή της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα μειώνεται συνεχώς, ειδικά εάν συμπεριλάβουμε στους υπολογισμούς μας και τη ρωσο-ουκρανική διένεξη για τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.


DefenceNet Forum

Ήρθαν οι λίστες με τις καταθέσεις στην Ελβετία - Είχαν βγάλει έξω εκατομμύρια και δήλωναν.. ψίχουλα

 

 

Έφτασαν οι λίστες με τους 3.000 Έλληνες που έχουν βγάλει στην Ελβετία ποσά από ένα ως και 15 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ τους γνωστοί επιχειρηματιές, δικηγόροι και μεγαλοστελέχη τραπεζών. Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” εντός των επόμενων ημερών ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης αναμένεται να δώσει πράσινο φως ώστε ορισμένοι εξ αυτών να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μετά από ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι σε 1.900 περιπτώσεις γνωστοί επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, χρηματιστές και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών έβγαλαν από την Ελλάδα ποσά – μαμούθ.

Σημειώνεται ότι εφόσον οι έχοντες τα ποσά μπορούν να τα δικαιολογήσουν δεν υπάρχει πρόβλημα. Στις περιπτώσεις ωστόσο που ερεύνησε το ΣΔΟΕ υπάρχουν ερωτήματα για το “πόθεν έσχες”. Ορισμένοι μάλιστα επιχειρηματίες είχαν δηλώσει εισοδήματα χαμηλότερα ως και κατά 10 φορές από αυτά που είχαν βγάλει έξω.

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” στις λίστες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Μεγαλογιατρός μαιευτηρίου που κατέθεσε ποσό 5,5 εκ. ευρώ στη Γενέυη και βάσει φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι μέσα στην τελευταία 7ετία έχει δηλώσει συνολικά 1,5 εκ. ευρώ

Πλαστικός χειρουργός με εισοδήματα το ίδιο διάστημα 750.000 έχει καταθέσει στο Λοκάρνο 4 εκ. ευρώ

Δικηγόρος με γραφείο στο Κολωνάκι έχει καταθέσει 5 εκ. ευρώ στο Λουγκάνο και την τελευταία 7ετία είχε δηλώσει 1 εκ. ευρώ

Γιατρός που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με προμήθειες έχει βγάλει στην Ελβετία 4 εκ. ευρώ με δηλώσεις εισοδήματος πολύ χαμηλότερες
 

Μεγάλος ΠΑΟΚ, φτωχό το 2-1! Μπήκε σε τροχιά τσάμπιονς λιγκ

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Μεγάλος ΠΑΟΚ, φτωχό το 2-1! Μπήκε σε τροχιά τσάμπιονς λιγκ

Ο ΠΑΟΚ μπήκε με το δεξί στα πλέι οφ. Ο Δικέφαλος με απίστευτη εμφάνιση από το 20΄και μετά έπαιξε τον Παναθηναϊκό σαν τη γάτα με το ποντίκι και νίκησε πεντακάθαρα με 2-1! Ωστόσο το σκορ δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα, αφού το τελικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5-1! Εφιαλτική βραδιά για την άμυνα του Παναθηναϊκού, πάρτι για τον ΠΑΟΚ, που πέτυχε δύο πανέμορφα γκολ με τον Κλάουα Αθανασιάδη στο 57΄και τον Ναμπίλ Ελ Ζαρ στο 75΄!

Η εξέλιξη του αγώνα
1΄Σέντρα στην Τούμπα και αρχίζει το παιχνίδι για τον Δικέφαλο.
2΄Πρώτο σουτ στο ματς από τον Σισέ που έφυγε άουτ.
3΄Ο διαιτητής ανακόπτει τον Ετο από δεξιά με ανύπαρκτο φάουλ. Εχει ρυθμό ο ΠΑΟΚ και πηγαίνει από δεξιά.
5΄Δεύτερο σουτ από τον Σισέ που πήγε ψηλά άουτ. Μόνος του ο Γάλλος έξω από την περιοχή.
6΄Ο Σαλπιγγίδης κερδίζει φάουλ έξω από την περιοχή από τον Χριστοδουλόπουλο. Κακή η εκτέλεση του Πάμπλο Γκαρσία.
9΄Καλή σέντρα από τον Γκαρσία, έδιωξε με γροθιές ο Τζόρβας.
12΄Σέντρα του Νίνη από δεξιά, βρίσκει μόνο τον Σισέ στον ύψος της περιοχής που σουτάρει στην αγκαλιά του Χαλκιά. Δεν είναι ανησυχητικά τα σουτ του Σισέ, αλλά ήδη μετράει τρεις τελικές προσπάθειες.
15΄Αναπτύσσεται όμορφα από αριστερά με κάθετη πάσα του Αθανασιάδη ο ΠΑΟΚ. Ο Λίνο σεντράρει και κερδίζει το δεύτερο κόρνερ του ΠΑΟΚ.
16΄Αρχισε το ψιλόβροχο στην Τούμπα.
17' Λάθος πάσα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, έκλεψε ο Αθανασιάδης, αλλά δεν ολοκλήρωσε...
20΄Εξυπνο γυριστό σουτ του Αθανασιάδη μέσα από την περιοχή, βρήκε στα πόδια των αμυντικών.
26΄Σέντρα του Ετο από δεξιά, πάσα με το κεφάλι του Ιβιτς στο κέντρο της μικρής περιοχής δεν υπάρχει επιθετικός του ΠΑΟΚ.
28΄Ο Βιεϊρίνια μπήκε από δεξιά, πέρασε σαν σταματημένο τον Ιωαννίδη, αλλά η παράλληλα σέντρα βρήκε πάλι σε αντίπαλο.
29΄Νέα κούρσα του Πορτογάλου και σέντρα, ο Βύντρα παραχώρησε το τρίτο κόρνερ. Ο ΠΑΟΚ κάνει πάρτι από δεξιά και ο Βύντρα φωνάζει στον πάγκο.
30΄Πρώτη μεγάλη φάση για τον ΠΑΟΚ. Ο Τσιρίλο πιάνει δυνατό διαγώνιο σουτ, αλλά αποκρούει δύσκολα σε κόρνερ ο Τζόρβας.
32΄Νέα ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ! Ο Γκαρσία βγάζει κάθετη για τον Ετο, αυτός βρίσκει μόνο τον Αθανασιάδη που σουτάρει, πάνω όμως στο σώμα του Κατσουράνη! Ο ΠΑΟΚ έχει επιβάλλει απόλυτα το παιχνίδι του στην Τούμπα και δείχνει στον Παναθηναϊκό τι θέλει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
35΄Νέο φάουλ για τον ΠΑΟΚ έξω από την περιοχή. Οι αμυντικοί του Παναθηναϊκού φωνάζουν ο ένας στον άλλον! Στο τείχος το φάουλ του Γκαρσία. Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον Παναθηναϊκό από τη δεξιά πτέρυγα. Αναπτύσσεται και από τα άκρα, αλλά και με πολλές κάθετες πάσες.
45΄Λήξη ημιχρόνου από τον Σιδηρόπουλο, χωρίς να κρατήσει καθυστερήσεις.
Β΄ημίχρονο
46΄Εντυπωσιακό ξεκίνημα και το έκτο κόρνερ στα είκοσι δευτερόλεπτα. Ομορφος συνδυασμός Ετο, Ιβιτς και Βιεϊρίνια.
48΄Καλή στιγμή για τον Παναθηναϊκό. Φάουλ του Νίνη, ο Κοντρέρας δεν μπόρεσε να πάρει την κεφαλιά, η μπάλα έσκασε μπροστά στον Χαλκιά και έφυγε άουτ.
50΄Σέντρα του Σισέ, κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου άουτ.
51΄Φάουλ για τον ΠΑΟΚ και κίτρινη κάρτα στον Ιωαννίδη. Το σουτ του Βιτόλο κόντραρε στα σώματα.
54΄Χλιαρό σουτ του Βιεϊρίνια, άουτ.
55΄Ο Γκοβού στη θέση του Μαρίνου που χτύπησε.
57΄ΓΚΟΛΛΛΛΛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! με τον Αθανασιάδη 1-0! Ο Κλάους δικαιώνει τον Χάβο που τον επέλεξε. Ο Βιεϊρίνια σέντραρε από δεξιά, ο Αθανασιάδης πήρε την κεφαλιά και του στρώθηκε η μπάλα από τον Ιβιτς. Ο Αθανασιάδης με φονικό ένστικτο έκανε το γυριστό σουτ και τράνταξε τα δίχτυα του Τζόρβα. Οπως ήταν φυσικά ο Αθανασιάδης τις... έφαγε ξανά από τον Τσιρίλο, όπως γίνεται σε κάθε γκολ που πετυχαίνει!
62΄Νέα μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ! Ο Γκαρσια εκτέλεσε κόρνερ και ο Ιβιτς πήρε την κεφαλιά, όχι όμως "γεμάτα" όπως θα ήθελε με αποτέλεσμα να φύγει άουτ.
65΄Ο Ελ Ζαρ στη θέση του Σαλπιγγίδη.
65΄Ο Καραγκούνης στη θέση του Σιμάο.
66΄Κίτρινη κάρτα στον Σαριέγκι για σκαριά στον Ελ Ζαρ.
Χορεύουν γυμνοί στη βροχή οι οπαδοί του ΠΑΟΚ!
70' Χτύπησε ο Ετο (στο χέρι πάνω από τον καρπό, αλλά και στο κεφάλι) και αποχωρεί με φορείο. Στη θέση του ο Σνάουτσνερ.
75΄ΓΚΟΟΟΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛ 2-0! Ο Ναμπίλ Ελ Ζαρ κάνει το 2-0! Μαγική κάθετη πάσα του Βιεϊρίνια στον μαροκινό που μπήκε κατά μέτωπο και εκτέλεσε τον Τζόρβα. Ο ΠΑΟΚ έχει ρίξει στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό και τον χτυπάει αλύπητα!
76΄Ο Πετρόπουλος στη θέση του Νίνη. Ο Παναθηναϊκός κλείνει τις αλλαγές.
79΄ΓΚΟΛ 2-1 Ο Βύντρα μπήκε από δεξιά, απέφυγε τον Λίνο και σέρβιρε στον Σισέ που με κεφαλιά σκοράρει και μειώνει. Το 21ο του γκολ στο πρωτάθλημα.
83΄Ο Μουσλίμοβιτς στη θέση του σκόρερ Αθανασιάδη που καταχειροκροτείται.
86΄Απίστευτη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ! Ο Ελ Ζαρ έβγαλε τετ α τετ τον Μουσλίμοβιτς, που πέρασε και τον Τζόρβα, πλάσαρε, αλλά πρόλαβε ο Ιωαννίδης με προβολή και έσωσε τον Παναθηναϊκό.
89΄Νέα ευκαιρία! Προβολή του Τσιρίλο διώχνει την τελευταία στιγμή σε κόρνερ ο Τζόρβας!
93΄Αυτά δεν χάνονται! Μόνος ο Μουσλίμοβιτς πλασάρει, εξ επαφής ο Τζόρβας αποκρούει!
94΄Κίτρινη κάρτα στον Χαλκιά
94΄Τέλος του αγώνα!
Oι συνθέσεις
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Ετο (70΄Ετο), Τσιρίλο, Κοντρέρας, Λίνο, Βιτόλο, Γκαρσία, Ιβιτς, Σαλπιγγίδης (65΄Ελ Ζαρ), Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης (83΄Μουσλίμοβιτς).
Στον πάγκο είναι οι: Κρέσιτς, Ελ Ζαρ, Μουσλίμοβιτς, Μαλεζάς, Φωτάκης, Σνάουτσνερ, Τσουκαλάς. Εκτός αποστολής έμειναν οι Αρίας, Κουτσιανικούλης, Μπαλάφας.

Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Βύντρα, Σαριέγκι, Κατσουράνης, Ιωαννίδης, Σιμάο (65΄Καραγκούνης), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Νίνης (76΄Πετρόπουλος), Χριστοδουλόπουλος, Μαρίνος (55΄Γκοβού), Σισέ.
Στον πάγκο είναι οι: Κοτσώλης, Γκοβού, Λ. Γκαρσία, Καραγκούνης, Πετρόπουλος, Μαχλελής, Κλέιτον.
Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

πηγή

Καλά τον είχε μυριστεί ο Χριστόδουλος.!

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

 


Σταθερά και μεθοδικά ο Αρχιεπίσκοπος «ευλογεί» την κατοχική κυβέρνηση και τα μεγάλα εγκλήματά της.
 
Ο Ιερώνυμος όχι μόνο μένει απαθής μπροστά στα «συμβόλαια θανάτου» της Νέας Τάξης που εκτελεί η κυβέρνηση, με πρωτοφανή κακουργία, εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και του λαού, αλλά και τα νομιμοποιεί με τις πράξεις και τα λόγια του και μάλιστα χωρίς ...καμία συστολή και ενδοιασμό.



Κατά την χθεσινή συνάντηση του κ.Παπανδρέου με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β΄, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά , πως το "έδαφος" πάνω στο οποίο πραγματοποιούνται οι συζητήσεις για θέματα που αφορούν τους πιστούς της Ελλάδας, είναι απολύτως άγονο.

Ο αντιεκκλησιαστικός και εν πολλοίς αντιχριστιανικός χαρακτήρας των τελευταίων κυβερνήσεων, είναι γνωστός και φυσικά έχει καταγγελθεί παντοιοτρόπως από τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες.

Δεν περιμέναμε λοιπόν να "φυτρώσει" πάνω σε αυτό το "ερημοποιημένο" πνευματικά πεδίο συνάντησης ούτε ένα γαϊδουράγκαθο.

Αντιθέτως αυτό που προσδοκούσαμε από μια τέτοιου είδους "συνάντηση κορυφής", ήταν να δούμε τον Αρχιεπίσκοπό μας να καταθέτει στον πρωθυπουργό ένα "τελεσίγραφο" με τις θέσεις της Εκκλησίας πάνω σε όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία οι Έλληνες Ορθόδοξοι πολίτες θεωρούν "causa belli" (αιτία πολέμου).

Με το "καλωσόρισμα" στον Μακαριώτατο , ο κ. Παπανδρέου έθεσε εμμέσως τους "ορους" του πριν ακόμη αρχίσει η συζήτηση:

"Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μακαριώτατε, να σας καλωσορίσω και πάλι. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρισκόμαστε σήμερα και, μάλιστα, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά.
Μια δύσκολη στιγμή, η οποία χρειάζεται τη συνέργειά μας, τη συνεργασία μας, πάντα ο καθένας με τον ιδιαίτερο ρόλο του, το Κράτος και η Εκκλησία, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, αλλά ιδιαίτερα να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία..."


Είναι γνωστό, ότι η Ελληνική γλώσσα δεν είναι από τα αγαπημένα χόμπυ του κ. Παπανδρέου. Όμως αν πιστέψουμε την παροιμία "γλώσσα λανθάνουσα αλήθειαν λέγει" , τότε αυτά που είπε στο "καλωσόρισμά" του αποκτούν μια ειδική σημειολογική αξία.

Αναφερόμαστε στην χρήση της λέξης "συνέργεια" η οποία σύμφωνα με το λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας ( βλ.εδώ) σημαίνει την "προμελετημένη βοήθεια που παρέχουν δύο ή περισσότερα άτομα στην προπαρασκευή ή στην εκτέλεση μιας αξιόποινης πράξης".

Δεν πιστεύουμε φυσικά ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είναι "συνεργός" του κ. Παπανδρέου,ασχέτως αν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι αυτό ακριβώς θα επιθυμούσε.

Ωστόσο η φράση "..Θα θέλαμε, λοιπόν, σήμερα, να συζητήσουμε πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να πάρουμε αποφάσεις, που θα βοηθήσουν την καλύτερη πορεία και την ανακούφιση των ανθρώπων μας" από την απάντηση του Αρχιεπισκόπου δημιουργεί εύλογες απορίες σε όλους μας.

Διότι αν θεωρήσουμε ως "κοινή απόφαση" την ...διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου πως στο θέμα της Κάρτας του Πολίτη θα ...σεβασθεί τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ή πως για τα υπόλοιπα θα ορισθούν επιτροπές που θα τα εξετάσουν, τότε η λέξη "συνέργεια" δεν χρησιμοποιήθηκε απο τον πρωθυπουργό τυχαία ή εξ αιτίας μιας "αυτόματης" μετάφρασης της λέξης "synergy" απο την μητρική του γλώσσα.

Μήπως και τον Νοέμβριο του 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί τον Μακαριώτατο δεν έλεγε πάλι για σύσταση επιτροπών κλπ ("...είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ώστε μέσα από τους διακριτούς μας ρόλους, να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο. Συμφωνήσαμε βεβαίως ότι για να γίνει αυτό, θα διαμορφώσουμε επιμέρους Επιτροπές, και με θετικό πνεύμα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη σημαντική συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας. " βλ. εδώ )

Πρίν απο λίγες ημέρες ο Μακαριώτατος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Athens Voice" όταν ρωτήθηκε σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη τόνισε με σημασία : " Έχουμε συνομιλίες με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Υπάρχει η διάθεση και από τις δυο πλευρές να βρεθεί μια λύση " (βλ εδώ).

Δεδομένων των όσων διεμείφθησαν μεταξύ των δύο ανδρών, τίθεται το ερώτημα προς τον Μακαριώτατο ποιά είναι η λύση που προτείνει η πλευρά της Εκκλησίας , την οποία και εκπροσώπησε σε αυτήν την συνάντηση, στο ζητημα της επιβολής της Κάρτας του Πολιτη, στην επι της ουσίας κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών ή στον επιχειρούμενο δια της "πλαγίας οδού" χωρισμό της Εκκλησίας απο το Κράτος που επιχειρείται με την υφαρπαγή των χρημάτων των ενοριών, των μοναστηριών και των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος;

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι απο την συνάντηση αυτή, μας δημιουργήθηκαν περισσότερες ανησυχίες από όσες μας εχει προκαλέσει η μακροχρόνια "απραγία" της διοικούσας Εκκλησίας σε σοβαρά ζητήματα όπως αυτό της Κάρτας του Πολίτη που απειλεί "εδώ και τώρα" την ελευθερία και προσβάλλει βάναυσα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ορθοδόξων Ελλήνων πολιτών.

Ευτυχώς η Αγία μας Εκκλησία διοικείται με συνοδικό σύστημα και έτσι ελπίζουμε ότι σε λίγες ημέρες που θα συγκληθεί εκτάκτως η σύνοδος της Ιεραρχίας, οι Επίσκοποί μας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφουγκραζόμενοι την φωνή των πιστών, και θα πούν, όπως και οι Αγιορείτες Πατέρες μας, ένα βροντερό ΟΧΙ στην Κάρτα του Πολίτη και σε κάθε άλλο σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων ,που υλοποιεί πρόθυμα και ερήμην του ελληνικού λαού η παρούσα κυβέρνηση.

Ο καιρός του πράττουμε "βλέποντας και κάνοντας" παρήλθε.

Τώρα ήλθε η ώρα, που όλοι οι Ιεράρχες μας , σαν αληθινοί ποιμένες, πρέπει να σταθούν στο πλάϊ μας και να μας οδηγήσουν στην Ανάσταση με τον τρόπο που επιβάλλει η Ιερή μας Παράδοση και η Αποστολική τους ευθύνη.
 
Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο αρχιεπίσκοπος ξεπέρασε κάθε όριο: Συνέργησε στο έγκλημα της κυβέρνησης και του δωσιλογισμού ανοικτά και ξεδιάντροπα.
Εδώ η Ελλάδα έχει σαρωθεί από το ένα άκρο μέχρι το άλλο από τα εν ψυχρώ εκτελεσθέντα εγκλήματα της κυβέρνησης και ο Αρχιεπίσκοπος σπεύδει πάλι να νομιμοποιήσει, με την παρουσία του, αυτή την κυβέρνηση και να ψελλίσει το ίδιο γνωστό τροπάριο: «...Θα θέλαμε, λοιπόν, σήμερα, να συζητήσουμε πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να πάρουμε αποφάσεις, που θα βοηθήσουν την καλύτερη πορεία και την ανακούφιση των ανθρώπων μας» (σε όλες τις συναντήσεις τα ίδια λέει).

Εδώ ο πρωθυπουργός της χώρας συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω και κατ’ εξακολούθηση να πουλάει θηριώδη ψεύδη και να εξαπατά ασύστολα τον ελληνικό λαό και ο Αρχιεπίσκοπος σπεύδει να ευλογήσει, για άλλη μια φορά, αυτό το ψεύδος και αυτή την απαστράπτουσα απάτη…

Ακόμα χειρότερα: Ο Αρχιεπίσκοπος «ευλογεί» μια κυβέρνηση ΟΧΙ απλώς δεδηλωμένα και φανατικά εχθρική προς στην Ορθοδοξία (όλες οι πράξεις της το αποδεικνύουν), αλλά και αυτή την ώρα που ετοιμάζεται να εκτελέσει το «συμβόλαιο» της Κάρτας του Πολίτη και ακόμα, να εκτελέσει και ένα άλλο «συμβόλαιο» κατά της Εκκλησίας: Την «αξιοποίηση» (εκποίηση και ξεπούλημα) της Εκκλησιαστικής περιουσίας (περιουσίας του λαού) και την αφαίρεση, αφαίμαξη και λεηλασία των εκκλησιαστικών καταθέσεων…

Αυτήν την ώρα, λοιπόν, ο Ιερώνυμος, συναντιέται με τον πρωθυπουργό για να δηλώσει με θράσος την υποταγή του και τη συνέργειά του στις αποφάσεις της κυβέρνησης για «την ανακούφιση των πολιτών μας»!!!!!!

Όταν συναντιέσαι αυτή την ώρα με τα κυβερνητικά ανδρείκελα τα οποία πρακτικά προωθούν και τα έσχατα «συμβόλαια θανάτου» της κοινωνίας, αλλά και της Εκκλησίας, δίχως ούτε καν να ψελλίζεις μια αντίθεση, αυτό σημαίνει ότι η συνάντηση γίνεται για να υπογράψεις, απλώς, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου…

Ο Αρχιεπίσκοπος ανοικτά και ανενδοίαστα, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και ψυχρά, συνεργεί στο έγκλημα της κυβέρνησης, το στηρίζει και το «ευλογεί»…

ΟΛΑ τα άλλα περί «ανακούφισης των πολιτών» είναι φούμαρα, σαν και αυτά που μας αραδιάζει καθημερινά ο Παπανδρέου.

Διαβάστε το αποκαλυπτικότατο άρθρο του «Κλασσικοπερίπτωση»:
http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2011/05/blog-post_2866.html


Συνάντηση Παπανδρέου - Ιερώνυμου Β΄: "..συνέργεια" , "..συνεργασία" ή απλώς ...αλληλοκατανόηση;

http://resaltomag.blogspot.com/2011/05/blog-post_08.html 



emprosdrama.blogspot.com

 

Αντιδρούν στη νέα στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα οι Copa-Cogeca

Αντιδρούν στη νέα στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα οι Copa-Cogeca
Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν οι Copa-Cogeca τη νέα στρατηγική που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία της βιοποικιλότητας. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της οι κεντρικές ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις τα σχέδια της Κομισιόν μπορεί να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων αγροτών. Παράλληλα τονίζεται ότι θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις επωφελείς για όλους – συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών – που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πράσινη ανάπτυξη.
«Ο αγροτικός τομέας έχει τη μοναδική δυνατότητα να προσφέρει στην κοινωνία τη θετική του συνεισφορά για την προστασία της βιοποικιλότητας και παράλληλα να παράγει τρόφιμα. Συνεπώς χρειάζονται λύσεις επωφελείς για όλους που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πράσινη ανάπτυξη», τονίζουν οι οργανώσεις σε σχετική τους ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Πέκα Πέσονεν, «μέσα από τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και την εθελοντική προστασία της βιοποικιλότητας έχουν ήδη επιτευχθεί θετικά αποτελέσματα». Καθώς όμως η αγορά δεν επιβραβεύει τις προσπάθειες των αγροτών για ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας, χρειάζεται οικονομική στήριξη ώστε οι αγρότες να παράγουν οικολογικά και να παραμένουν ανταγωνιστικοί, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος τις επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών.
«Καινοτόμες προσεγγίσεις που θα επιτρέψουν σε έναν παραγωγικό γεωργικό τομέα να διατηρηθεί προσφέροντας παράλληλα περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι μεγάλης σημασίας στο μέλλον ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης για τρόφιμα και γη».

Agrotypos.gr

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ«Το θέμα της ΔΕΗ δεν έχει κλείσει»

«Η κυβέρνηση καθυστέρησε ένα χρόνο να καταθέσει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας»

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ παραμένει ανοικτό, όπως σημειώνει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, διαφοροποιούμενη έτσι από το οικονομικό επιτελείο. Υπογραμμίζει ότι δεν θα περικοπούν το επίδομα ανεργίας και το οικογενειακό, ωστόσο σημειώνει ότι θα μπει εισοδηματικό πλαφόν -ακόμη και στο ύψος των 12.500 ευρώ- σε άλλες περιπτώσεις. Πιστεύει ότι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι να δοθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο η δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Τέλος δηλώνει ότι δεν θέλει να φύγει από το υπουργείο: «Θέλω να δω το έργο που ξεκίνησα να ολοκληρώνεται».
Τελικά με το ΔΝΤ μάς κοροϊδέψατε. Λέγατε ότι το ΔΝΤ είναι καταστροφή. Τελικά συζητούσε ο κ Παπανδρέου με τον Στρος Καν πολύ πριν. Να σας εξαιρέσουμε εσάς γιατί είχατε προβλέψει ότι εκεί θα πάμε. Δικαιωθήκατε. Οι συνάδελφοί σας όμως μας κορόιδευαν.
Η κυβέρνηση αυτή δεν κορόιδεψε κανέναν. Η Ελλάδα βρέθηκε από τον Δεκέμβριο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είχε δυνατότητα άντλησης πόρων από την αγορά. Ηταν αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός αναζητώντας λύση θα μιλούσε στον κ. Στρος Καν. Τον Δεκέμβριο είχαν ήδη αρχίσει τα spreads να ανεβαίνουν. Επομένως θα ήταν περίεργο να μην το είχε κάνει.
Το θέμα είναι ότι το ΔΝΤ δαιμονοποιούνταν στο εσωτερικό.
Οσοι ξέρουν τι σημαίνουν χρηματαγορές, γνωρίζουν ότι όταν μία χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, πρέπει να αντλήσει πόρους. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Η μόνη δυνατότητα χρηματοδότησης ήταν το ΔΝΤ.
Οι μηχανισμοί επαρκούν;
Κατά τη γνώμη μου, όχι. Η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να προχωρήσει πιο τολμηρά στη θεσμική της οικοδόμηση. Αν δεν προχωρήσει περαιτέρω, θα υπάρξουν ξανά και σύντομα, νέα προβλήματα για όλη την ευρωζώνη. Πρέπει σύντομα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ανεξαρτητοποιηθεί όσο το δυνατόν από τις πολιτικές διεργασίες και να προικοδοτηθεί με ένα ικανό ποσό. Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, είναι να δοθεί η δυνατότητα στο Ταμείο να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για την αγορά και ανταλλαγή τίτλων, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί η Ευρώπη το χρέος των κρατών-μελών.
Το μνημόνιο ήταν μονόδρομος;
Ηταν μονόδρομος, τον περασμένο Μάιο.
Το μνημόνιο βγαίνει;
Αναπροσαρμόζεται όταν χρειάζεται έτσι ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση.
Η αναδιάρθρωση είναι εγκληματική επιλογή;
Εξαρτάται τι εννοούμε. Αν μιλάμε για πιθανή επιμήκυνση αποπληρωμής ή μείωση του κόστους δανεισμού, ύστερα από συμφωνία με τους δανειστές, κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνήσει. Αν όμως μιλάμε για κούρεμα ή στάση πληρωμών, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε μόνο τους κερδοσκόπους.
Η κοινωνία δεν θα κερδίσει σε περίπτωση κουρέματος;
Το 75% των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων είναι τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα. Ποια κοινωνία θα κερδίσει επομένως;
Θα αναπληρώσουν οι πολίτες όσα έχασαν;
Δεν θα το έλεγα αναπλήρωση. Θα μπορέσουν όμως να δουν την αγοραστική τους δύναμη και το πραγματικό τους εισόδημα να αυξάνεται ξανά.
Θα μπορέσετε να το κάνετε αυτό πριν από τις εκλογές του 2013; Εκτός κι αν γίνουν πρόωρες...
Η επανεκκίνηση είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ύφεση του 2011 θα διατηρηθεί στο 3%; Μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερη καθώς η οικονομία ακόμα κλυδωνίζεται. Ηδη έχουμε θετικές εξελίξεις στις εξαγωγές και στον τουρισμό. Αν βελτιωθεί «το κλίμα» στην αγορά θα συμπαρασύρει και την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Ασκείται μεγάλη κριτική για καθυστερήσεις σε επενδύσεις και κοινοτικά κονδύλια που βαλτώνουν.
Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν βλέπει πόσο έργο πρέπει ακόμη να γίνει. Πετύχαμε να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων από 30 σε μία ημέρα. Αγωνιζόμαστε να γίνει το ίδιο για τις διαδικασίες αδειοδότησης ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία.
Προεκλογικά είχατε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επανακρατικοποίησης του ΟΤΕ και τώρα μπαίνετε σε λογική ιδιωτικοποίησης των πάντων. Δεν κοντράρει με την ιδεολογία σας;
Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό αλλά αναπτυξιακό και οικονομικό. Κάθε ΔΕΚΟ πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά. Αλλη είναι η αναπτυξιακή συμβολή του καζίνου της Πάρνηθας και άλλη του ΟΤΕ. Ταυτόχρονα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ζήτημα του ανταγωνισμού. Δεν πρέπει να περάσουμε από κρατικά σε ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια γιατί τότε θα ωφεληθούν μόνο κάποιοι λίγοι ιδιώτες και όχι ο καταναλωτής.
Οι κρατικές ΔΕΚΟ που φέρνουν υψηλά μερίσματα γιατί πρέπει να πωληθούν;
Εξαρτάται από τη συγκεκριμένη περίπτωση και την αξιολόγηση οφέλους-κόστους.
Στο θέμα της ΔΕΗ απειλείται εμφύλιος. ΠΑ-ΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ. Με ποιο ΠΑΣΟΚ είστε;
Δεν υπάρχει θέμα εμφυλίου. Ολοι συμφωνούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο για να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, στην καθολικότητα των υπηρεσιών και στη διασφάλιση χαμηλής τιμής. Είναι ζήτημα διαλόγου αν αυτό διασφαλίζεται με ποσοστό δημόσιας συμμετοχής 34%.
Στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει καθαρά η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ στο 34%.
Είναι μία απόφαση η οποία θα ληφθεί σύντομα.
Δηλαδή δεν υπάρχει απόφαση;
Εγινε μία πρώτη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Κατατέθηκαν απόψεις και θα υπάρξει ανοιχτή διαβούλευση. Θα ληφθούν τελικές αποφάσεις με την ψήφιση του Προγράμματος στη Βουλή.
Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αδυναμία της κυβέρνησης;
Οτι δεν καταφέραμε το 2010 να αναδείξουμε όσο θα έπρεπε το ευρύτερο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, μέρος του οποίου αποτελούν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις του μνημονίου. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό σε αδρές γραμμές στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Η εξειδίκευση και ανάδειξή του αποτελεί αναπόσπαστο συμπλήρωμα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.
Θα γίνει αποδεκτό από τους βουλευτές σας;
Ολοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Ολοι βάζουν πλάτη.
Δεν φοβάστε πρόωρες εκλογές;
Ποτέ δεν πρέπει να φοβάται κανείς τις εκλογές. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να γίνουν.
Πιστεύετε ότι έχετε κλείσει έναν κύκλο στο υπουργείο; Θέλετε να αλλάξετε ή να ολοκληρώσετε το έργο σας;
Είμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου. Πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η χαρά στην πολιτική είναι να βλέπεις να ολοκληρώνονται πράγματα που ξεκινάς.
Αναζητούνται 1,1 δισ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα. Πώς θα το καταφέρετε χωρίς περικοπές;
Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ γίνεται καταγραφή όλων των επιδομάτων και των κοινωνικών παροχών. Βάζουμε τέλος στις καταστρατηγήσεις. Καλύπτουμε τα κενά που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα στο πεδίο προστασίας του παιδιού. Εισοδηματικά κριτήρια θα μπουν εκεί που χρειάζονται. Για παράδειγμα, στο οικογενειακό επίδομα δεν θα υπάρξει κριτήριο. Από την άλλη, στο ΕΚΑΣ που υπήρχαν ανέκαθεν εισοδηματικά κριτήρια, θα υπολογιστούν πλέον όλα τα φορολογητέα εισοδήματα.
Το ΔΝΤ κάνει λόγο για 12.500 ευρώ τον χρόνο εισοδηματικό πλαφόν;
Σε ένα ή δύο έχει μπει πλαφόν στα 12.500 ευρώ. Σε άλλα το πλαφόν είναι στα 17.000 ή 20.000 ευρώ. Το πλαφόν διαφέρει από επίδομα σε επίδομα
Το επίδομα ανεργίας θα το πειράξετε;
Στο επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να εισαχθεί εισοδηματικό κριτήριο, διότι είναι ανταποδοτικό.
Υπάρχει θέμα νέας αλλαγής στις κύριες συντάξεις;
Δεν έχει προκύψει τέτοια ανάγκη.
Λέγεται ότι είστε η πιο δύστροπη από τους υπουργούς και ότι η τρόικα με εσάς δεν έχει καλή συνεργασία.
Πάντοτε είχα εξαίρετη συνεργασία με την τρόικα. Ισως μερικοί...
Τζιτζιφιόγκοι;
... δεν αντιλαμβάνονται ότι η συνεργασία χτίζεται μέσα από τον διάλογο, την αντιπαράθεση ιδεών και τη σύνθεση απόψεων.
Οι επιχειρησιακές θα κριθούν τον Ιούνιο;
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά, την υλοποίηση του νόμου και, όπως πάντα, αν και όταν χρειαστεί, προχωρούμε σε βελτιωτικές ρυθμίσεις.
Η ανεργία καλπάζει. Εως πού θα φτάσει;
Τα προγράμματά μας δημιουργούν ανάχωμα στην ανεργία.
Και αν ξανακόψουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;
Ελπίζω ότι δεν θα κοπεί.

Enet.gr

Εξεταστική για τον πρωθυπουργό

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ..

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πως ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στα δεσμά του μνημονίου φαίνεται ότι προσανατολίζεται να προτείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του ανανεωμένου οικονομικού προγράμματος του κόμματός του, γνωστού και ως «Ζάππειο 2», την Πέμπτη 12 Μαΐου.
Μετά και τις αποκαλύψεις των δηλώσεων του Στρος Καν, ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο θα επικεντρώσει τα πυρά του στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά και τις αποκαλύψεις των δηλώσεων του Στρος Καν, ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο θα επικεντρώσει τα πυρά του στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Η αναβολή για τρεις μέρες -ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για αύριο- προέκυψε και από τις αποκαλύψεις των δηλώσεων Στρος-Καν, που άλλαξαν τον πολιτικό προσανατολισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Αντ. Σαμαρά να επικεντρώνει πλέον τα πυρά του προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου, ενώ το γενικό πολιτικό πεδίο των προτάσεων θα κινηθεί σε τρία επίπεδα: Αναθεώρηση του μνημονίου. Καταδίκη αυτών που το επέβαλαν στη χώρα, δηλαδή του πρωθυπουργού. Και εφαρμογή του προγράμματος της Ν.Δ., το οποίο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση χωρίς να υποβάλει τους Ελληνες σε μεγάλες θυσίες.
Συνάγεται εύλογα από όλα αυτά ότι δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να «τολμήσει» την Πέμπτη να ζητήσει και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αν και στο στενό του επιτελείο δεν έχουν οριστικά καταλήξει σε αυτή την άποψη.
Πάντως το όλο σκηνικό θα θυμίζει προεκλογικές εξαγγελίες, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση θα γίνει στο περιστύλιο του Ζαππείου, παρουσία κοινωνικών φορέων και όχι υπό τη μορφή συνέντευξης τύπου. Μέχρι ώρας το στενό επιτελείο του προέδρου κρατάει επτασφράγιστο μυστικό τι θα εμπεριέχεται σε αυτό καθαυτό το οικονομικό σκέλος του προγράμματος. Επιλογή που έχει γίνει προκειμένου να μην «καεί» επικοινωνιακά η πρόταση με την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδοκά να κερδίσει πόντους στην αξιοπιστία του κόμματος, που προοπτικά θα τον οδηγήσουν, όπως ευελπιστεί, στον πρωθυπουργικό θώκο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτησή του ως προς τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή στο οικονομικό πεδίο, αλλά και η άποψή του για την περίφημη απογραφή Αλογοσκούφη, την οποία πρόσφατα ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης αλλά και ο εκ των πλέον στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά Χρ. Λαζαρίδης χαρακτήρισαν «εγκληματική».
Από τις πληροφορίες πάντως που διοχετεύονται από το στενό προεδρικό επιτελείο προκύπτει ότι ο κ. Σαμαράς έχει προκαλέσει «μεγάλες προσδοκίες», καθώς λέγεται ότι θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και απολύτως κοστολογημένο», με στόχο να μειωθεί το χρέος και να βγει η χώρα από την κρίση.
Το ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί δίχως τη λήψη νέων μέτρων, καθώς μάλιστα, από το «Ζάππειο 1» ακόμη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναλάβει δέσμευση για ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Οι πληροφορίες εξάλλου θέλουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αποφεύγει αυτή τη φορά αναφορά στην εξάλειψη του ελλείμματος εντός 18 μηνών, όπως είχε κάνει πέρυσι. Θα επιμείνει λέγεται πάντως στην ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δίχως κατ' ανάγκην να υπάρχουν συνταγματικές δεσμεύσεις, όπως έχει προτείνει η ομοϊδεάτις του Αγκελα Μέρκελ.
Εκ των προτάσεων που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υποβάλει πάντως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη φορολογική πολιτική και την ανάπτυξη.
Αμέσως μετά την αναγγελία του νέου οικονομικού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει περιοδείες ανά την χώρα. Ειδικό «φροντιστήριο» όμως θα γίνει και για όλα τα γαλάζια στελέχη, με στόχο το νέο πρόγραμμα να «περάσει» στη βάση της Ν.Δ. και όχι μόνο.

Enet.gr

Στο «περίμενε» για τις επιδοτήσεις

 

Επιχειρηματίες και προμηθευτές περιμένουν τα λεφτά τους για δαπάνες που έχουν ήδη κάνει, αλλά το ΕΣΠΑ δεν τους πληρώνει, στεγνώνοντας την αγορά και θέτοντας σε κίνδυνο τον σχετικό στόχο του μνημονίου.
Η καθυστέρηση πληρωμών εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα κονδύλια που θα δικαιούνταν επιχειρηματίες που περιμένουν μήνες ή και χρόνια την αξιολόγηση των αιτημάτων τους, το ποσό αυγατίζει σημαντικά.
*Απορροφήσεις ΕΣΠΑ. Λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων έχει καταβάλει σύμφωνα με πληροφορίες σε δικαιούχους εντός του 2011 το κράτος, όταν βάσει μνημονίου πρέπει έως το τέλος του Ιουνίου θα δοθούν λεφτά αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί μόνο στη συνδρομή της Ε.Ε. στη δαπάνη του ιδιώτη. Αν προσμετρηθεί και η συμμετοχή του Δημοσίου, αυξάνεται.
*Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Αν προστεθούν στο ΕΣΠΑ και τα καθαρά εθνικά έργα, τότε οι απαιτήσεις πληρωμών στο σύνολο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο μόνο έχει διατεθεί συγκρατώντας έτσι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
*Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και οφειλές του 2010 σε δικαιούχους κοινοτικών και εθνικών έργων, που υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ περίπου.
Στο ΕΣΠΑ οι αιτίες της καθυστέρησης είναι πολλές. Πέρα από την έλλειψη κρατικού χρήματος, εμπλοκή έχει προκαλέσει η απαίτηση για πληρωμή τους μέσω κεντρικού λογαριασμού της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς κάποιοι τώρα ενεργοποιούνται, αλλά και ο Καλλικράτης που έχει «ανακατέψει» τις υπηρεσίες σε κάθε νέο δήμο.
Τα ζητήματα θα συζητηθούν την Τρίτη όταν η τρόικα θα έχει συνάντηση με τη νέα ειδική γραμματέα ΕΣΠΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες. Θα ζητηθούν αποδείξεις ότι τις επόμενες εβδομάδες το χρήμα θα... ρεύσει αλλά και αλλαγές στη δομή των έργων, ώστε να μεταφερθούν κονδύλια σε προγράμματα που τρέχουν.
Εξηγήσεις θα ζητηθούν και για τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση πολλών δράσεων κυρίως για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράζεται έντονη αμφιβολία για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν πλέον στα προγράμματα ανακυκλούμενων πιστώσεων (Jeremie, ταμείο επιχειρηματικότητας, Αγροτικής ανάπτυξης, Ενάλιο κ.λπ.).
Πρόκειται για το βασικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στην αγορά στο οποίο έπρεπε να μετέχει κατά το ένα τρίτο το ΕΣΠΑ και κατά τα δύο τρίτα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρέχοντας δάνεια στην αγορά με επιτόκιο 4%. Ομως, οι προθεσμίες προκήρυξης των δράσεων συνεχώς μεταφέρονται χρονικά (για το ταμείο επιχειρηματικότητας πλέον έχει τεθεί ως στόχος ο Ιούνιος, αλλά τώρα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός προς τις τράπεζες).
Τις τελευταίες ημέρες αρχίζουν να γίνονται ξανά, με αργό ρυθμό, κάποιες υπαγωγές εταιρειών στον επενδυτικό νόμο Αλογοσκούφη, ενώ ακόμη υπάρχουν πολλά παράπονα επιχειρηματιών που έχουν ολοκληρώσει τις δράσεις αλλά δεν έχουν λάβει τα λεφτά. Και οι τράπεζες πια δεν δανείζουν με... ενέχυρο τις κοινοτικές επιδοτήσεις, όπως συνέβαινε παλαιά...

Enet.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου