Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ένας ανασχηματισμός θα φέρει την άνοιξη;

                     ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

 

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

 του Βαγγέλη Στολάκη

Κατά πάσα πιθανότητα όχι! Και σίγουρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του «κούκου». Απεναντίας φαίνεται πως το πάγωμα της οικονομίας και της κοινωνίας θα έχει και συνέχεια. Ας υποδεχτούμε λοιπόν όλοι μαζί τη βαρυχειμωνιά…

Χτες ο Πρωθυπουργός έβαλε τέλος για ακόμα μια φορά στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ενώ απέκλεισε τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό σε μια ύστατη προσπάθεια να δώσει ώθηση στους υπουργούς του και τα στελέχη της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά. Ονόματα σβήνονται. Γράφονται νέα. Και όλα αυτά με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στα τάρταρα και τον ελληνικό λαό, μη μπορώντας να πράξει διαφορετικά, να παρακολουθεί αποσβολωμένο τις εξελίξεις. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν, η αναδιάρθρωση πηγαινοέρχεται, οι διεθνείς παράγοντες διαφωνούν, τα spreads φτάνουν στο Θεό, η ανεργία καλπάζει, το opengov έχει πάει περίπατο και η κυβέρνηση επιμένει… «Τα πάμε καλά. Μέσα σε ένα χρόνο κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε όσα δεν καταφέραμε να κάνουμε τόσα χρόνια». Και εδώ που τα λέμε έχουν δίκιο. Καταφέρανε να πάρουν το χαμόγελο του κόσμου. Κατάφεραν να μας γεμίσουν αβεβαιότητα και απαισιοδοξία. Κατάφεραν να μας στερήσουν την ελπίδα και το όνειρο. Τώρα ποιο είναι αυτό το όνειρο; Μάλλον, ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό!

Ακούω πως ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Να δώσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στο Βαγγέλη Βενιζέλο με υφυπουργό το Γιώργο Φλωρίδη και μετακίνηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλοι πάλι θεωρούν πως ο σημερινός «τσάρος» της οικονομίας θα αναλάβει αποκλειστικά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Γιατί λεφτά υπάρχουν! Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…

Αναρωτιέμαι πως γίνεται να περπατήσει το κυβερνητικό έργο, με τις όποιες αλλαγές, όταν τα δυο τρίτα της σημερινής κυβέρνησης θεωρούν πως ακολουθείται λάθος βηματισμός. Θα κυβερνήσει με το άλλο ένα τρίτο; Και ποιοι είναι αυτοί; Το «παλιό» ΠΑΣΟΚ που αποδεδειγμένα, στο παρελθόν,  «έβαλε τα χεράκια του»  για να βγουν τα δικά μας τα ματάκια ή το «νέο» που μέχρι στιγμής έχει αποδείξει πως δεν μπορεί; Ίσως ένα κράμα παλαιών και νέων πολιτικών, που όμως δύσκολα θα συνεργαστούν, γιατί έμαθαν αλλιώς!

Είναι οι πρόωρες εκλογές λύση; Σίγουρα όχι! Τι κι αν η ΝΔ κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να μειώσει τις δέκα μονάδες και να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, την ώρα που και εκεί, οι νέοι «αποκληρώνουν» τους προηγούμενους; Έχει η αξιωματική αντιπολίτευση ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση; Και αν ναι, τότε που είναι αυτό; «Ζάππειο 2» ακούμε και «Ζάππειο 2» δεν βλέπουμε. Απεναντίας και αυτοί αναλώνονται στα περί απογραφής και στις δηλώσεις Πάγκαλου σε τουρκικές εφημερίδες.

Ανάπτυξη ακούω και ανάπτυξη δεν βλέπω. Αντιθέτως βλέπω όλο και περισσότερο κόσμο να κοιμάται σε παγκάκια, ηλικιωμένους να ψάχνουν στα σκουπίδια ξεχνώντας κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, γονείς να μη μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, εργοδότες να ξυλοφορτώνουν εργαζόμενους γιατί ζητούν τα νόμιμα! Σκέφτομαι… Άραγε όλα αυτά υπαγορεύονται από το μνημόνιο ή το Μέγαρο Μαξίμου «πέφτει» μακριά και οι κυβερνώντες δεν τα γνωρίζουν;

Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε το Μνημόνιο θέλω, ούτε την κυβέρνηση θέλω, ούτε αυτή τη χώρα θέλω! Για να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα! Κάπου αλλού!

Ανασχηματισμό ζήτησε η Α. Διαμαντοπούλου

20:56
Μαθήματα διακυβέρνησης επιχείρησε να δώσει και η Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τις βόμβες Λοβέρδου, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Του δίνει μάλιστα και χρονοδιάγραμμα να κλείσει το θέμα μέχρι την Τετάρτη.

Η κ. Διαμαντοπούλου καταφέρθηκε και εναντίον συναδέλφων της τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να οδηγεί καράβι και το πλήρωμα να αλληλοσπαράζεται.

Κριτική άσκησε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς φέρεται να δήλωσε πως δεν μπορεί η ΝΔ, ο Τσίπρας και το μισό ΠΑΣΟΚ «να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην πάρουμε τη δόση» του δανείου από την τρόικα.


Star.gr

Ελληνικό και Fast Track στη Διυπουργική Στρατηγικών Επενδύσεων

 
Συνεδρίασε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις κ. Χάρη Παμπούκη και με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, Εξωτερικών κ. Δρούτσα, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοΐδη, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδη, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Μπιρμπίλη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σηφουνάκη, και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Χυτήρη.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για την πορεία του έργου «Αξιοποίηση και ανάπτυξη του ακίνητου του πρώην διεθνούς αεροδρόμιου Αθηνών στο Ελληνικό μέσω συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα». Στο πλαίσιο της παραπάνω ενημέρωσης, εγκρίθηκαν οι μέχρι τώρα χειρισμοί, καθώς και οι περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση του έργου. Ο κ. Παμπούκης φέρεται να ανέφερε πως το Κατάρ δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του.
Υπήρξε επίσης ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας για τις πρώτες αιτήσεις υπαγωγής στο Νόμο «Επιτάχυνση και Διαφάνεια Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων», που αφορούν στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. Οι αιτήσεις αυτές θα αξιολογηθούν από την Εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, και θα τεθούν στην κρίση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων σε επόμενη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση έγινε μια πρώτη συζήτηση για κατασκευή νέου «τέρμιναλ» για κρουαζιερόπλοια στην Αττική.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα χνάρια του Σημίτη…

09.05.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ


Στα χνάρια του Σημίτη… και με το βλέμμα στραμμένο στον Βενιζέλο. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς κωδικοποιημένα τη σημερινή κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου, να εξωτερικεύσει ανησυχίες και προβληματισμούς, που συμμερίζονται πολλοί στο ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση, και την ίδια στιγμή να πυροδοτήσει μια ατέρμονη συζήτηση περί των πραγματικών προθέσεων και των βαθύτερων στοχεύσεών του.
Ο Υπουργός Υγείας, επιχειρεί να βγει απέναντι από το πρόβλημα, να ανανεώσει τη βούλησή του να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζοντας ωστόσο ένα διαφορετικό πλαίσιο. Μια «πλατφόρμα διαφορετικότητας», που είτε θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση σε μια συγκυρία κρίσιμη και οριακή, είτε θα τον καταστήσει «τον Σημίτη του Γιώργου», στα χνάρια του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε κάνει με τη σειρά του τη ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, βγήκε εκτός κυβέρνησης, και η δική του «πλατφόρμα διαφορετικότητας» μετεξελίχτηκε στο ρεύμα του εκσυγχρονισμού, που έμελλε να τον οδηγήσει στην εξουσία.
Την ίδια στιγμή όμως, ο Ανδρέας Λοβέρδος δείχνει να έχει στην οπτική γωνία της… άκρης του ματιού του, τις μελλοντικές κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλευρό του οποίου βρέθηκε ο σημερινός Υπουργός Υγείας στο παρελθόν, ως «υπασπιστής», ξεκινώντας από την κοινή ακαδημαϊκή διαδρομή, κάνοντας μια… στάση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος στη δεύτερη τετραετία Σημίτη, και φτάνοντας μέχρι την αμφισβήτηση του imperium του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τις χαμένες εκλογές του 2007.
Από τότε, είναι αλήθεια ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Και ο Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να… αλλάξει βαθμίδα. Στις εκλογές του 2009 βγήκε πρώτος βουλευτής στη Β’ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης. Στη δε δημοσκόπηση της «Marc» για το «Έθνος της Κυριακής», εμφανίζεται πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της Κυβέρνησης, όχι μόνο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.
Επιβεβαιώνοντας έτσι έναν… άγραφο νόμο περί της «κρυφής γοητείας» που ασκεί στο εκλογικό σώμα ο κατά περίοδο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Υγείας, καίτοι το ΕΣΥ… ασθενεί. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος παραμένει υπερκομματικά δημοφιλής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας στον χώρο της Κεντροδεξιάς, με ευρύτερη κοινωνική απήχηση, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης εξαργύρωσε τη θητεία του στην οδό Αριστοτέλους με μια πανηγυρική και άνετη εκλογή στον Δήμο Αθηναίων, το 2006, και ενώ ήταν ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή.
Για να μην ξεχνιόμαστε μάλιστα, να θυμίσουμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος κρατούσε, από τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας κιόλας, μια στάση διακριτικών αποστάσεων, από τον πυρήνα της πολιτικής της Κυβέρνησης, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Ενώ στις αρχές του έτους, είχε προαναγγείλει την παραίτησή του, εντός της άνοιξης, εφόσον διαπίστωνε ότι «το πράγμα δεν βγαίνει», για να θυμηθούμε τη Βάσω Παπανδρέου.
Φυσικά, υπάρχει και μια άλλη διάσταση της σημερινής παρέμβασης του Ανδρέα Λοβέρδου, εφόσον την προσεγγίσει κανείς υπό το πρίσμα των θεσμικού περιεχομένου πτυχών της. Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Και ταυτόχρονα, πρότεινε να συνυπογράφουν όλοι οι υπουργοί, και όχι μόνο ο εκάστοτε «τσάρος» της οικονομίας, τα επικαιροποιημένα μνημόνια και τα σχέδια νόμου. Έτσι ώστε η ευθύνη να βαρύνει όλους, και να μην υπάρχουν εκπτώσεις στην ολόθερμη αφοσίωση κάποιου στον κοινό αγώνα.
Με αυτή την τελευταία αποστροφή της παρέμβασής του, ο Ανδρέας Λοβέρδος μοιάζει να… δίνει πάσα στον Γιώργο Παπανδρέου για το επόμενο πολιτικό βήμα: Είτε για δομικό ανασχηματισμό «προθύμων και αποφασισμένων», είτε για εκλογές, αναφορικά με την οδό που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Και με ποιόν στο τιμόνι…

Statesmen.gr

Η λάθος ανάγνωση της πραγματικότητας

09.05.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Αν ακούσετε κυβερνητικά στελέχη να διηγούνται τα… πολιτικά παράπονά τους, θα διαπιστώσετε ότι εστιάζουν σε μια σχεδόν μονότονη επωδό: Στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, λένε, έλαχε να είναι εκείνη που δρομολογεί μέσα σε λίγους μήνες, όσα δεν έγιναν στην Ελλάδα τα πολλά, προηγούμενα χρόνια.
Φυσικά, η αφήγηση αυτή είναι επιεικώς μονόπλευρη. Στη δική τους Κυβέρνηση έλαχε η αποστολή να γίνουν στην Ελλάδα όσα δεν επέτρεψαν οι προηγούμενες… κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, να γίνουν στη χώρα. Οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη ήταν εκείνες που διαχειρίστηκαν πρωτόγνωρο κοινοτικό πλούτο μέσω των ΚΠΣ, για να καταλήξει η Ελλάδα να χρωστάει… ανά της γης. Και η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της, για να δυσχεράνει τη διεθνή θέση της χώρας. Να παραδώσει τα όπλα, προτού καν υπάρχει η υποψία ενός επικείμενου πολέμου.
Από τον Τιτανικό που είδε μπροστά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέχρι την παραδοχή του Γιώργου Παπανδρέου στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα, φτάσαμε στις αγχώδεις εκκλήσεις στον πατριωτισμό της Αντιπολίτευσης, και δη της Αξιωματικής, ώστε να πορευτούν τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας μαζί, και όχι αντικριστά.
Από την προηγούμενη Παρασκευή, όταν ξεκίνησε ο κλαυσίγελος του Λουξεμβούργου, η Κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να κάνει, μέσα σε μερικές μέρες, αν όχι ώρες, όσα δεν έκανε σε διάρκεια ενάμιση χρόνου. Με «δόρυ» της επικοινωνιακής στρατηγικής της, το «Νέο Μνημόνιο» που θα σημάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού δανείου, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Μια τέτοια πολιτική παραχώρηση από την πλευρά των δανειστών μας, είναι λογικό να προϋποθέτει ανάλογου διαμετρήματος εθνικές και κοινωνικές υποχωρήσεις από την Ελλάδα. Μέτρα πιο σκληρά, σχεδόν… αδέσποτα, ως προς τις επιπτώσεις τους στο να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας. Μέτρα που απαιτούν «βαριές» πολιτικές υπογραφές, και όχι απλώς και μόνο του σημερινού, πεπερασμένου ως προς τη λαϊκή νομιμοποίησή του, υπουργικού συμβουλίου, όπως ζήτησε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Τι έπαθε λοιπόν η Κυβέρνηση και… τρέχει να προλάβει; Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, που έτεινε να επικεντρωθεί στην προσδοκία ελπίδας από όσα θα ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη στο «Ζάππειο 2». Διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό δημοσίου διαλόγου, το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης θέλει να αφαιρέσει από τις εξαγγελίες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τη δυναμική της προσδοκίας μιας ρεαλιστικής, και περισσότερο ανθρώπινης εναλλακτικής λύσης.
Όλη αυτή η «σκηνοθεσία», που κορυφώθηκε σήμερα με την «διπλής ανάγνωσης» δημόσια παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την επαφή του με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται στην Ελλάδα, μετά το Μνημόνιο.
Οι πολίτες δεν είναι πρόθυμοι να… αυτοξεγελαστούν, από την όποια επικοινωνιακή διαχείριση της προβληματικής καθημερινότητάς τους, όσο έξυπνη, πνευματώδης, ή πονηρή και αν είναι.
Γιατί, στο τέλος της ημέρας, τότε που τα φώτα χαμηλώνουν, η κοινωνία, μόνη με τις σκέψεις της, καλείται να απαντήσει στο «ποιος μπορεί». Να την βγάλει από την κρίση. Να της δώσει ελπίδα. Να διαχειριστεί με πειστικό τρόπο το πρόβλημα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του, είναι ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οι ίδιοι αποτελούν διογκωμένο μέρος του προβλήματος. Πως λοιπόν, να εμφανιστούν ως… η λύση;

Statesmen.gr

Από τον Ιούνιο η «φοροκάρτα»

09/05/2011

 


Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της «φοροκάρτας», με την οποία οι φορολογούμενοι, εφόσον το επιθυμούν, θα απαλλαγούν από τη συλλογή αποδείξεων για να χτίζουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών η χρήση της φοροκάρτας θα είναι προαιρετική και δεν θα περιέχει κανένα προσωπικό στοιχείο των φορολογούμενων ώστε να μην υπάρχει ένσταση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Για κάθε φορολογούμενο θα προβλέπεται ότι θα μπορεί να ενεργοποιήσει το πολύ μέχρι τρεις κάρτες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του.

Η φοροκάρτα θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να ελέγχει online τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλουν να αποδίδουν.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι η φοροκάρτα θα είναι ανώνυμη ενώ θα έχει τις διαστάσεις μια συνηθισμένης μαγνητικής πιστωτικής κάρτας. Είτε ο καταναλωτής πληρώνει για την αγορά ενός προϊόντος με μετρητά, είτε με πιστωτική - χρεωστική κάρτα, θα δίνει στον καταστηματάρχη την κάρτα του για να την περάσει από τα μηχανήματα POS, που χρησιμοποιούνται και σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Έτσι, η συναλλαγή θα καταγράφεται από την τράπεζα, η οποία δεν θα έχει καμία πληροφορία για τον καταναλωτή που έκανε τη συναλλαγή.

ADESMEYTOS.GR

Διευκρινίσεις από υπουργείο Οικονομικών για παρακρατούμενο φόρο στα διανεμόμενα κέρδη των συνεταιρισμών

9/5/2011 Διευκρινίσεις για τη δήλωση παρακρατούμενου φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των συνεταιρισμών και των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, καθώς και στα κέρδη από εταιρεία περιορισμένης ευθύνης της αλλοδαπής, παραχωρεί σε σχετική του εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, θα παρακρατείται φόρος 25% από τα κέρδη που διανέμουν οι συνεταιρισμοί ή οι ημεδαπές εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος φόρος παρακρατείται στα κέρδη που εισπράττει φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδος, από αλλοδαπή εταιρία περιορισμένης ευθύνης. Ειδικά για τα κέρδη που εισπράττονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι ένα τοις εκατό (21%).
Τέλος, όσον αφορά στην απόδοση παρακρατούμενου φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των ανωνύμων εταιριών, θα χρησιμοποιείται το έντυπο της δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδημάτων από κινητές αξίες εκτός από τόκους, με τις απαραίτητες κάθε φορά προσαρμογές.

Η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των συνεταιρισμών και των εταιριών περιορισμένης ευθύνης, καθώς και στα κέρδη από εταιρία περιορισμένης ευθύνης της αλλοδαπής.
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με βάση τις διατάξεις της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 2238/1994, οι οποίες προστέθηκαν με την παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 3943/2011, στα κέρδη που διανέμουν οι συνεταιρισμοί ή οι ημεδαπές εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό (25%). Για την απόδοση του φόρου εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ’ της παραγράφου 6 του άρθρου 54.
Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται ανάλογα και για τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα κέρδη παρελθουσών χρήσεων.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της περ. η’ της παρ. 1 του ίδιου άρθρου και νόμου, οι οποίες προστέθηκαν με την παρ. 8 του άρθρου 14 του ν. 3943/2011, ορίζεται, ότι στα κέρδη που εισπράττει φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδος, από αλλοδαπή εταιρία περιορισμένης ευθύνης ενεργείται παρακράτηση φόρου, με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό (25%). Ειδικά για τα κέρδη που εισπράττονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι ένα τοις εκατό (21%).

3. Ενόψει των ανωτέρω, με την παρούσα σας κοινοποιούμε υπόδειγμα του εντύπου της δήλωσης με την οποία θα αποδίδεται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί στα διανεμόμενα κέρδη των συνεταιρισμών και των εταιριών περιορισμένης ευθύνης, καθώς και στα κέρδη από εταιρία περιορισμένης ευθύνης της αλλοδαπής με βάση τις προαναφερθείσες διατάξεις. Το υπόδειγμα αυτό θα χρησιμοποιείται από τους υπόχρεους μέχρι την εκτύπωσή του από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

4. Τέλος, όσον αφορά στην απόδοση παρακρατούμενου φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των ανωνύμων εταιριών, θα χρησιμοποιείται το έντυπο της δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδημάτων από κινητές αξίες εκτός από τόκους, που είχε εκδοθεί με την 1040577/10505/Β0012/ΠΟΛ.1054/15.4.2009 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Ε.558/09), με τις απαραίτητες κάθε φορά προσαρμογές.
 
 
Agrotypos.gr

"Κυβερνητική Διάλυση" ενώ η οικονομία καταρρέει - Bravo Giorgo!

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011


* -  Συνάντηση εκτάκτως θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τον Κάρολο Παπούλια
* - Ο Λοβέρδος ζήτα ευθέως από τον πρωθυπουργό ανασχηματισμό και ξεκάθαρες πολιτικές
* - Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν ψηφίζουν τα νέα μέτρα και μιλούν ανοιχτά για πρόωρες εκλογές
* - Και την ίδια στιγμή η S&P υποβάθμιζε κι άλλο την ελληνική οικονομία ,ενώ τα δημοσιεύματα για έξοδο μας από το ευρώ γίνονταν τσουνάμι

Τη χειρότερη στιγμή για την οικονομία μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα χειρότερα της.
Ένας πρωτοκλασσάτος υπουργός όπως ο κύριος Λοβέρδος εμφανίζεται να παραδίδει μαθήματα διακυβέρνησης στον πρωθυπουργό αμφισβητώντας τον δηλαδή ευθέως.
Δηλαδή την ώρα που ...η οικονομία μας ψυχοραγεί επιλέγει ο υπουργός Υγείας να κάνει πολιτική παρέμβαση και υποδείξεις στο Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα έπρεπε όλοι να μοχθήσουν για να σωθεί η χώρα.
Τον Α. Λοβέρδο ακολούθησαν αμέσως μετά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζητούν εν χορώ εκλογές σαν να μην καταλαβαίνουν πως το καράβι φαίνεται να έχει πάρει αναπότρεπτη πορεία προς τα βράχια.
Δεν μπορούν όπως λένε να διαχειριστούν αυτά που έρχονται και πρέπει να πάμε σε εκλογές, ενώ είναι παραπάνω από σαφές πως αυτή την ώρα περιττεύουν οι δηλώσεις και αντιθέτως είναι ανάγκη να πειθαρχήσουν και να δουλέψουν όλοι.
Πότε γίνονται όλα αυτά; 
Λίγα 24ωρα μετά το θρίλερ του Λουξεμβούργου που όλοι ζήσαμε. Συμβαίνουν την ώρα που δεχόμαστε καταιγισμό δημοσιευμάτων και δηλώσεων που μας δείχνουν ακόμα ακόμα και την έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, την ώρα που ξένες κυβερνήσεις μαζί με κοινοτικούς αξιωματούχους ψάχνουν εναγωνίως λύσεις για εμάς γιατί εμείς αναλωνόμαστε σε ...υψηλή πολιτική!
Κάτω από αυτό το πρίσμα ως φυσιολογική συνέπεια πήραμε από τις αγορές αυτό που αξίζει στην εικόνα μας, δηλαδή το νέο χαστούκι-υποβάθμιση από τον διεθνή οίκο S&P που μας απειλεί μάλιστα ότι τα χειρότερα έρχονται.
Για αυτό και το Χρηματιστήριο μας συντρίβει καθημερινά προς τα κάτω κάθε ρεκόρ και έφτασε ο τραπεζικός κλάδος να συγκρίνεται με το 1997, δηλαδή γύρισε πίσω 14 ολόκληρα χρόνια.
NewsIt
Η δήλωση βόμβα του κ. Λοβέρδου

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Λ.Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο Ανδρέας Λοβέρδος πέταξε μία πολιτική βόμβα για το Μνημόνιο και την οικονομία η οποία αναμένεται να προκαλέσει θύελλα στη κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση,  τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να εγκρίνονται τα κείμενα για την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης από αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν έχει θέση σε νεφελώδεις πολιτικές, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι όλα τα κείμενα -ό,τι απορρέει δηλαδή από την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης- πρέπει να υπογράφονται από το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και να εγκρίνονται από αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.
«Πρέπει να υπάρχει ενότητα», τόνισε ο υπουργός, και «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί» όπως είπε, σχολιάζοντας και τη διαφοροποίηση υπουργών εντός της κυβέρνησης.
«Δίνουμε έναν πόλεμο σε καιρό ειρήνης, οι ημέρες που περνάμε είναι κρίσιμες» είπε ο κ. Λοβέρδος.
«Πρέπει να άρουμε αμέσως τις λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί εκτός συνόρων και να συνειδητοποιήσουμε εντός συνόρων ότι ο αγώνας είναι μπροστά. Πρέπει να πολεμήσουμε ομόφωνοι, ορκισμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι. Ενοχικές τάσεις και αμφισημίες δεν χωράνε» σημείωσε.
Μάλιστα, σημείωσε ότι «για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα, πρέπει το σχετικό σχέδιο νόμου πρέπει να ψηφιστεί μέσα από μία δημιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Και που για την ψήφισή του όμως, θα πρέπει να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής, μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική, αλλά τη διερυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις, δήλωσε ότι στις παρούσες συνθήκες και αν δεν τηρηθεί αυτός ο όρος ο ίδιος «δεν έχει θέση σε νεφελώδεις τακτικές», σημειώνοντας ότι «βρίσκεται πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Αφού ξεκαθάρισε ότι είναι "στρατιώτης" στο πλευρό του πρωθυπουργού και στην προσπάθεια που γίνεται για να βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας, στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε επί λέξει "σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δεν έχω θέση, σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού".
Η τελευταία αποστροφή του προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχει θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση ή όχι και οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ευθέως αν τα λόγια του δείχνουν ότι θα επιθυμούσε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Ο ίδιος ήταν εξίσου ξεκάθαρος λέγοντας ότι «αν ήθελα να παραιτηθώ θα το έλεγα ανοιχτά και καθαρά όπως μιλώ πάντα για όλα τα θέματα».
 
 
emprosdrama.blogspot.com

Στο ρόλο του "λαγού" Γ.Παπανδρέου - "μνημονιακών" ο Α.Λοβέρδος

<><>
<>
<><>
Εκτύπωση E-mail
09-05-2011
Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε o υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο MEGA o oποίος τάχθηκε υπέρ της σκληρής εφαρμογής του Μνημονίου και του ακόμα σκληρότερου Μνημονίου 2, οδηγώντας τους ενδοκυβερνητικούς πολιτικούς του αντιπάλους να λένε ότι "παίζει το ρόλο του λαγού του Γιώργου Παπανδρέου".
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας σε άλλες περιπτώσεις την γλώσσα της λογικής και σε άλλες περιπτώσεις μιλώντας ως εκπρόσωπος των ακραίων ξένων κύκλων που ζητούν ακόμα πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική, επιτέθηκε ουσιαστικά στους διαφωνούντες με το Μνημόνιο υπουργούς της κυβέρνησης θέτοντας δύο σημαντικά ζητήματα:
- Το κείμενο της επικαιροποίησης του μνημονίου να το υπογράφουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και όχι μόνο ο υπουργός Οικονομικών Γ.παπακωνσταντίνου, ο οποίος σήμερα είναι "κόκκινο πανί"
- Να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία που αφορούν στην οικονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου το σχετικό σχέδιο νόμου να ψηφιστεί μέσα από διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 ψήφων. Σε διαφορετική περίπτωση να πάει η χώρα σε εκλογές.
Αν δεν είναι προσυνεννοημένη με το Μαξίμου αυτή η κίνηση, τότε  θα μπρούσε να αποτελεί ένα πολιτικό μανιφέστο ενός- συμπαθούς κατά γενική ομολογία - πολιτικού, ο οποίος "κλείνει το μάτι" στην τρόϊκα ως μία πιθανή πολιτική λύση σε περίπτωση που το νυν σχήμα αποτύχει. Με φράσεις όπως "Βρισκόμαστε στο παρά 1' της πτώχευσης" και "Έχουμε γλιστρήσει και κρατιόμαστε από ένα κλαδί" και "Οι πολίτες ανησυχούν για τις καυεθέσεις τους και κάνουν αναλήψεις" ο υπουργός Υγείας έθεσε μια νέα αντζέντα.
Πάντως με μια ψύχραιμη ανάγνωση ο Α.Λοβέρδος ήταν "δώρο εξ ουρανού" σήμερα για τον πρωθυπουργό.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να απαντήσει κανείς;

9 Μαϊ 2011

Σκωπτικό, αλλά καίριο το blog dexiextrem, θέτει βασανιστικά ερωτήματα..
Όπως διαβάζω στο taxalia η γνωστή πλέον εισαγγελέας που συμπεριφέρεται σαν δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και κυνηγάει φαντάσματα που διαβάλουν το θεόπνευστο έργο του ΠΑΠ, η Ράικου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το..
 δημοσίευμα του SPIEGEL, περί ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


Η "τρομοκρατία" λοιπόν συνεχίζεται εναντίον όποιου κρίνει τις παπαριές του Παπακωνσταντίνου και προσπαθεί τελευταία να επεκταθεί και εκτός συνόρων τη μία με τον άγγλο που έστειλε το μαιλ και τώρα με το SPIEGEL...

Δεν θα αναλωθούμε να επισημάνουμε σε όσους δεν το πρόσεξαν ότι το SPIEGEL έγραφε ότι η χρήση του σεναρίου εξόδου από το ευρώ γίνεται από την Ελλάδα ώστε να εκβιαστούν οι Ευρωπαίοι και ότι οι Γερμανοί θέλουν να το αποτρέψουν... πράγμα που αν επιβεβαιωθεί θα κάνει την εισαγγελέα ολίγον τι "ρόμπα διεθνώς".

Αναρωτιέμαι όμως γιατί η εισαγγελέας δεν κάλεσε

-τον Καψή όταν πριν κανά χρόνο διέδιδε επί δύο μέρες ότι ο Καραμανλής είπε πως κυβερνάει μια διεφθαρμένη χώρα και αποδείχθηκε ότι το είχε πει ο ΓΑΠ,

-γιατί δεν κάλεσε όλα τα λαμόγια που μιλούσαν για υπουργό της ΝΔ με 178 εκ και αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει και προπάντων

-γιατί δεν βρέθηκε εισαγγελέας να καλέσει τον Μπετενιώτη που από το βήμα της βουλής είπε ότι το "σκάνδαλο" Βατοπαιδίου στοίχισε στο Κράτος 5 δις ευρώ ή τον Ρόβλια που είπε ότι στοίχισε 1 δις και μετά από 1,5 χρόνο δεν μας έχουν πει τελικά πόσο στοίχισε και ούτε πρόκειται να μας πούνε γιατί δεν βολεύει...

Τα προηγούμενα κυρία εισαγγελέα δεν αποτελούν "διάπραξη του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων με στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών και την απώλεια εμπιστοσύνης στη ΝΔ ή τον Καραμανλή»;

Απλό ερώτημα... πολύπλοκη απάντηση...

http://dexiextrem.blogspot.com/ kai  TaXalia

Κατάληψη από κτηνοτρόφους στο εργοστάσιο της Δωδώνης

 

Το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στα Ιωάννινα πολιορκούν ως αυτήν την ώρα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το γάλα.
Ορισμένοι από τους καταληψίες έφτασαν ως την αίθουσα που συνεδρίαζε το διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας και είπαν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημα τους.
Οι παραγωγοί ζητούν για το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα αύξηση από 1,02 σε 1,06 ευρώ το κιλό και για το αγελαδινό από 0,39 σε 0,45 ευρώ το κιλό.
 
Enet.gr

Όταν ο ΓΑΠ και η παρέα του υπέγραφαν την “Ελληνοτουρκική συνεργασία” το 2001. Θυμάστε κύριε Βενιζέλο;

 Αναρτήθηκε από την olympiada  Μαΐου 9, 2011

Του Κώστα Π.
Ρίξτε μια στο νόμο 2929. Δημοσιεύεται στο τεύχος Α, στο Αριθμό Φύλλου ΦΕΚ 142 στις 27 Ιουνίου 2001.  Αφορά τη “συνεργασία” Ελλάδας-Τουρκίας. Την υπογράφει ο Γιωργάκης ως ΥΠΕΞ. Και όχι μόνο αυτός. Στην παράγραφο ι) του άρθρου 1, θα δείτε πώς προέκυψε ο «Συνωστισμός της Σμύρνης», γιατί έλυνε και έδενε η Θάλεια Δραγώνα στα της παιδείας, γιατί κυνηγήθηκε η δασκάλα που ήθελε να μάθει Ελληνικά στα Ελληνόπουλα της Θράκης, γιατί κουμανταδόρος είναι η Αννούλα Διαμαντοπούλου στο παιδείας…..
Μαζί με τον Γιωργάκη, την υπογράφουν και όσοι υπουργοί, τα υπουργεία τους εμπλέκονται στο μηχανισμό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης. Ευθυμίου ως υπουργός παιδείας, Βενιζέλος ως πολιτισμού, Ρέππας ως ΜΜΕ. Και στο τέλος, φαρδιά πλατιά η υπογραφή του τιτανοτεράστιου Στεφανόπολου.
Κανένας πρόεδρος της δημοκρατίας δεν είχε ως τώρα το σθένος να ΜΗΝ υπογράψει κάποια από τις παπαριές που του δίνουν να υπογράψει. Ούτε ο Στεφανόπουλος ήταν η εξαίρεση του κανόνα.
Δείτε τώρα και ποιοί υπέγραψαν αυτό το “κόσμημα”:



Olympia.gr

Ανάρτησαν σημαία “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης”

09/05/2011

Δεν χάνουν ευκαιρία οι Τούρκοι να διατυμπανίζουν τους επεκτατικούς πόθους τους για «Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη».
Αυτό συνέβη και σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούρκων Δυτικής Θράκης, στη διάρκεια της οποίας οι παρευρισκόμενοι ανάρτησαν τη σημαία της «Ανεξάρτητης Θράκης».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι τουρκόφωνοι Θρακιώτες γιόρτασαν την ημέρα Εθνικής Ηγεμονίας και Γιορτής του Παιδιού.
Στην γιορτή αυτή που μετείχαν παιδιά από την περιοχή της τουρκόφωνης Θράκης, μίλησε και ο πρόεδρος του συλλόγου Χασάν Μπαϊράμ, ο οποίος και ενημέρωσε τα παιδιά για την μέρα Εθνικής Ηγεμονίας και Γιορτής του Παιδιού.
Newsbomb.gr

Το “βαρίδι” της ελληνικής κρίσης πίεσε χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

 

Με απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές μετοχές  έπειτα απ' την ανανέωση των φόβων για την κρατική κρίση χρέους, μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων αξιωματούχων να αναθεωρήσουν τους όρους διάσωσης της Ελλάδος και την υποβάθμιση της χώρας απ' τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe υποχώρησε 0,3%, στις 280,43 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες 0,9% της προηγούμενης εβδομάδας.

Συνολικά 16 απ' τις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν πτωτικά. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 1,1%, ο CAC 40 στο Παρίσι 1,3% και ο FTSE 100 0,6%.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα ηγήθηκαν της πτώσης του κλάδου ευρύτερα στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα η μετοχή της Centrica ηγήθηκε της πτώσης του κλάδου πρώτων υλών μετά την εκτίμηση της ότι η αύξηση της φορολογίας στη Βρετανία θα πλήξει την κερδοφορία της.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ΕΕ συμφώνησε σε κλειστή σύσκεψη στις 6 Μαϊου για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις των δανείων ύψους 110 δισ ευρώ προς την Ελλάδα. Η σύσκεψη έγινε έπειτα από δημοσίευμα του Der Spiegel που έλεγε ότι η Ελλάδα σκέφτεται να φύγει απ' τη ζώνη του ευρώ. Οι αξιωματούχοι στην ΕΕ διέψευσαν το δημοσίευμα και είπαν ότι η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια.

Οι μετοχές διεύρυναν τις απώλειες τους μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας απ' τον οίκο Standard & Poor's.
 
Isotimia.gr

Η Γερμανία πιέζει αφόρητα την Ελλάδα να πάει σε εκλογές – Αύριο ο Παπανδρέου στον Παπούλια

 Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Μαΐου 9, 2011



Αποκλειστικές πληροφορίες του olympia αναφέρουν ότι η Γερμανία πιέζει αφόρητα την ελληνική κυβέρνηση να πάει σε εκλογές!
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο, Τρίτη στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε τον πρόεδρο της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, από τον οποίο ζήτησε πανεθνική ενότητα για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η αποκλειστική είδηση του olympia για τις γερμανικές πιέσεις ενισχύεται από πολλούς παράγοντες: Δεν είναι τυχαίο που στις κυριακάτικες εφημερίδες είχαμε νέες δημοσκοπήσεις, ενώ αύριο συγκαλείται και έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη βόμβα Λοβέρδου, ο οποίος έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Μην ξεχνάμε επίσης, ότι η τρόϊκα έχει κλείσει ήδη ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά για την ερχόμενη Παρασκευή, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών θέσεων της παράταξης, το Ζάππειο ΙΙ.

Olympia.gr

Η Δικαιοσύνη θα κινηθεί και κατά του Στίγκλιτς;

09.05.2011ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε ένα πραγματικά εκπληκτικό φαινόμενο. Την ελληνική δικαιοσύνη να προσπαθεί με τις παρεμβάσεις της να λειτουργήσει ως κυμματοθραύστης στα διάφορα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που θέλουν την Ελλάδα είτε να χρεοκοπεί τη μία φορά, είτε να εγκαταλείπει το Ευρώ, όπως το πρόσφατο άρθρο στο γερμανικό Spiegel, την άλλη. Έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των αρχισυντακτών του κόσμου, αλλά και των dealers στο Λονδίνο!
Τα αστραπιαία αντανακλαστικά της δικαιοσύνης σε θέματα «δημοσιογραφικής οικονομικής τρομοκρατίας» κατά της χώρας είναι πραγματικά αξιομνημόνευτα. Η πρόδηλη αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει, με τις πράξεις της και τις πολιτικές της, τις φήμες που διασπείρονται σε κύκλους της διεθνούς αγοράς για χρεοκοπία της χώρας έχει καταστήσει την Ελλάδα «ανοχύρωτη» σε κάθε είδους φήμη ή πληροφορία. Οι δε άγαρμπες προσπάθειες της ΕΕ για μυστικές συναντήσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρίχνουν περισσότερο νερό στον μύλο της πιθανής παραπληροφόρησης.
Είτε αρέσει, είτε όχι, οι αγορές πάντα λειτουργούσαν, ως ένα βαθμό, βασισμένες σε τέτοιου είδους πρακτικές, δηλαδή φήμες και πληροφορίες παραγόντων, άλλες φορές σοβαρές και άλλες δόλιες και με υστεροβουλία. Οι «αόρατες αγορές», έτσι είναι, όμως, κυνικές και καθόλου ηθικές…
Περισσότερο, λοιπόν, μοιάζουν, για ενέργειες, καλοπροαίρετες μεν, αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο οι κινήσεις της δικαιοσύνης. Δίνει την εντύπωση, σε ξένους παράγοντες, πως έχει «υποκαταστήσει» μια κυβέρνηση η οποία έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία εδώ και καιρό.
Μετά την εντολή για διενέργεια έρευνας για πιθανή διασπορά ψευδών ειδήσεων κατά του Spiegel, αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν οι Έλληνες εισαγγελικοί λειτουργοί θα κινηθούν κατά συμβούλου Έλληνα Πρωθυπουργού μας, του Τζόζεφ Στίγκλιτς, που σε συνέντευξή του στην έγκυρη αγγλική Independent δήλωσε οι χώρες του Νότου της Ευρώπης, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη…

Statesmen.gr

O Λοβέρδος βάζει τις βάσεις για υποψήφιος αρχηγός...

ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΣΤΟ "ΜΠΕΝΙ"

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΚΙΤΣΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ MEGA
Δεν ήξερε τίποτα ο Βενιζέλος για την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα ο Λοβέρδος για την οικονομική πολιτική. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα...
και πράγματα. Ο Βενιζέλος, όμως, από την Παρασκευή που έσκασε σαν βόμβα το ρεπορτάζ του Spiegel βρίσκεται στα κάγκελα. Όπως γνωρίζει το Fimotro, πριν βγει για να κάνει δήλωση, μίλησε πρώτα με τον Κίτσο (σοβαρό άνθρωπο βρήκε να του το ανακοινώσει)! Προφανώς μίλησε μαζί του για να παίξει η δήλωσή του όσο το δυνατόν πιο ψηλά στη θεματολογία του δελτίου στο Mega. Σήμερα πάντως δεν είχε ενημερωθεί. Ο Λοβέρδος άρχισε να κινείται μόνος του για να μην καεί νωρίς, όπως συνέβη με τον "Μπένι". Και πλεον ο Λοβέρδος βάζει τις βάσεις για υποψήφιος αρχηγός...

Η Μέρκελ συναντάται με Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι για την ελληνική οικονομία


 

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη και η πορεία της Ελλάδας είναι τα θέματα για τα οποία θα συναντηθούν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο.
 
Θα συζητηθεί ένα «μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών θεμάτων και προβλημάτων», είπε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Newsit.gr

ΥΠ.ΕΣ: Αναπροσαρμογή στο ύψος των συμβάσεων που μπορούν να συνάπτουν οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού

09/05/2011

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Στις 60.000 χωρίς ΦΠΑ διαμορφώνεται το μέγιστο ύψος δημόσιας σύμβασης έργου με πρόχειρο διαγωνισμό που μπορούν να συνάπτουν οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού, ενώ   20.000€ είναι το όριο για την απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (Δείτε την αναλυτικά) . Επίσης η  απευθείας ανάθεση για μικρά έργα κυμαίνεται σε 5 -14.670 ευρώ αναλόγως του μεγέθους του δήμου . Οι συμβάσεις προμηθειών έχουν ως οροφή τις 15.000  ευρώ με Φ.Π.Α.
Ολόκληρη η οδηγία σχετικά «με την αναπροσαρμογή των χρηματικών ποσών του άρθρου 83 παρ.1 του Ν.2362/1995 για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων των Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού», του υπουργείου Εσωτερικών έχει ως εξής:
«Όπως είναι γνωστό με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφά μας σας γνωρίσαμε ότι στο ΦΕΚ 1291 Β'/11-8-2010 δημοσιεύθηκε η αρ.35130/739/9-8-2010 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με την οποία αυξάνονται τα χρηματικά ποσά του άρθρου 83 παρ.1 του Ν.2362/1995 για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που αφορούν προμήθεια προϊόντων, παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων, που ισχύουν για το Δημόσιο. Επειδή με αφορμή τα ανωτέρω περιήλθαν στην υπηρεσία μας πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τα ισχύοντα σήμερα νέα χρηματικά όρια προϋπολογισμού δημόσιων συμβάσεων με απευθείας ανάθεση και συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό)
έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, που εφαρμόζονται από τους Ο.Τ.Α. Α' βαθμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Mε τη παραπάνω απόφαση, καθώς και την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ'εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν.2286/1995 (ΦΕΚ 19 Α') αναπροσαρμόζονται ορισμένα από τα ανωτέρω χρηματικά όρια των συμβάσεων, που διενεργούνται από τους Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού.
Ειδικότερα για την περίπτωση σύναψης σύμβασης δημοσίου έργου με απευθείας
ανάθεση για την εκτέλεση μικρών έργων ή εργασιών συντήρησης έργων εφαρμόζονται τα όρια που ισχύουν με την απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αρ.ΕΔ2α/04/40/Φ.Ν.294/28.3.1986 ΦΕΚ 137Β', όπως τροποποιήθηκε με την αρ. Δ17α/7/96/Φ.Ν.294/27.8.1992 ΦΕΚ 547Β' όμοια. Επί του προκειμένου με βάση τις προαναφερθείσες αποφάσεις το χρηματικό όριο μέχρι του οποίου μπορεί να ανατεθεί απευθείας η εκτέλεση μικρών έργων ή εργασιών συντήρησης έργων Ο.Τ.Α. Α'  βαθμού είναι για μεν τους Δήμους Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης 14.673,51 € (ισόποσο 5.000.000 δρχ.), για τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας 10.271,46 € (ισόποσο 3.500.000 δρχ.) και για όλες τις Κοινότητες 5.869,41 € (ισόποσο 2.000.000 δρχ.). Για ηλεκτρομηχανολογικά έργα τα παραπάνω ποσά μειώνονται στο μισό. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 13 του Ν.2130/1993 (ΦΕΚ 62 Α').
Για την περίπτωση σύναψης δημόσιας σύμβασης έργου με συνοπτική διαδικασία
(πρόχειρος διαγωνισμός) η οποία διενεργείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 29 παρ.1 του Ν.3669/2008 (ΦΕΚ 116 Α') θα εφαρμόζεται η ανωτέρω απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και συνεπώς το νέο χρηματικό όριο διαμορφώνεται στα 60.000€ μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Όσον αφορά στη περίπτωση διενέργειας δημόσιας σύμβασης προμήθειας με
συνοπτικές διαδικασίες (πρόχειρος διαγωνισμός), μετά την έκδοση της αρ.Π1/3305/3-11- 2010 (ΦΕΚ 1789 Β'/12-11-2010) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το ισχύον χρηματικό όριο διαμορφώνεται στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., κατά κωδικό αριθμό είδους αυτών (του αρχείου ειδών του Ενιαίου Προγράμματος
Προμηθειών).
Η διενέργεια δημόσιας σύμβασης προμήθειας με τη διαδικασία της απευθείας
ανάθεσης πραγματοποιείται όταν η προϋπολογιζόμενη δαπάνη της προμήθειας δεν υπερβαίνει το όριο που καθορίζεται με την αρ.27319/18-7-2002 (ΦΕΚ 945 Β'/24-7-2002) Κοινή Απόφαση των Υπουργών ΕΣ.Δ.Δ.Α και Ανάπτυξης, το οποίο έχει διαμορφωθεί σήμερα σε δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ με Φ.Π.Α., κατά κωδικό αριθμό είδους αυτών (του αρχείου ειδών του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών). Το εν λόγω χρηματικό όριο παραμένει ως έχει μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, που προβλέπεται στη περίπτωση VΙΙΙ της παραγράφου 13 του άρθρου 2 του Ν.2286/1995 (ΦΕΚ 19 Α'), όπως αυτή συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Ν.2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α').

Για τις δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών εκτός του πεδίου του ν.3316/2005
σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.9 και 10 του άρθρου 209 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α') τα νέα χρηματικά όρια διαμορφώνονται σε 60.000€ για τη περίπτωση πρόχειρου διαγωνισμού και σε 20.000€ για απευθείας ανάθεση. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.
Για υπηρεσίες του πεδίου εφαρμογής του Ν.3316/2005 (μελέτες και παροχή υπηρεσιών) τα ισχύοντα σήμερα χρηματικά όρια, όπως αυτά καθορίζονται από τις διατάξεις του Ν.3316/2005 και του άρθρου 209 του Ν.3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ 114 Α') δεν υφίσταται καμία τροποποίηση.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση τροποποίησης των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε το παρόν το ταχύτερο δυνατό στις υπηρεσίες σας οι οποίες ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά, καθώς και στους Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού για ενημέρωση και εφαρμογή.

Eklogika.gr

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SPIEGEL

Κατεπείγουσα προκαταρτική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράικου για τα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.Υπενθυμίζεται ότι τα δημοσιεύματα μιλούσαν για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους...

και έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη.
Η έρευνα έχει ως αντικείμενο τη διαπίστωση του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Το δημοσίευμα του Spiegel είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε το Σάββατο ότι τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι προβοκατόρικα, και εξυπηρετούν όσους επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της χώρας μας.
«Δεν τέθηκε, ούτε τίθεται, θέμα εξόδου από το ευρώ» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το Σάββατο. Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Spiegel περί εξόδου από την ευρωζώνη, έκανε λόγο για «απίθανη ιστορία» και για «επικίνδυνο και αστείο δημοσίευμα».
Στο μεταξύ, υποδεχόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, του είπε: «Δεχόμαστε ανελέητη επίθεση, κατασκευασμένη». Ο διοικητής της ΤτΕ του ανταπάντησε, «χρειάζεται ψυχραιμία από τους πολίτες και σύνεση. Οι καιροί είναι πονηροί».
 
Fimotro

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

( όχι δεν χιόνισε στην Καστοριά….)
Επειγόντως χρειάζεται πρόγραμμα οργάνωση και παρέμβαση η λίμνη της Καστοριάς.
Χρειάζεται πρόγραμμα και σοβαρή διεκδίκηση.
Μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε τίποτα που να δείχνει ότι η μόλυνση της λίμνης θα αντιμετωπισθεί.

alphafm.gr

Νέο ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: Απόδοση 5ετούς ομολόγου 22% και διετούς 25,69%!!!!

9 Μαΐου 2011


http://www.365outsource.com/information/wp-content/uploads/2011/01/business-recession.jpgΣύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 15,64%, των 5ετών έφθασε το 22%, ενώ των διετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 35 μονάδες βάσης, στο 25,69%.

Η απόδοση των διετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 11,80% και των αντίστοιχων ιρλανδικών ομολόγων κατά 19 μονάδες βάσης, επίσης στο 11,80%. Το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps) αυξήθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg κατά 19 μονάδες βάσης, στις 1.360 μονάδες βάσης (13,6 ποσοστιαίες μονάδες).

 

Ο Βενιζέλος βιάζεται να επιστρέψει στο… Ζάππειο

 

Δευτέρα, 9 Μάιος 2011
 
  
Ο Βενιζέλος βιάζεται να επιστρέψει στο… Ζάππειο
Η σπουδή με την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος σπεύδει το τελευταίο χρονικό διάστημα να δημοσιοποιεί τις απόψεις του για την οικονομία, αλλά και η επιμέλεια που επιδεικνύει στο να απαντάει στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ, δεν περνούν απαρατήρητες στο ΠΑΣΟΚ.

Για το δημοσίευμα του Spiegel που τάραξε τα νερά, ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε από τη Θεσσαλονίκη να δηλώσει “η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ. Ας ψάξουν αλλού αυτοί που θέλουν να ψάξουν προβλήματα και ευρωπαϊκούς παίκτες. Η πληροφόρηση είναι αξιόπιστη μόνο αν προέρχεται από τις επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης”.

Πριν λίγες μέρες, επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας σε συγκέντρωση αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας:  «Ο Πρόεδρος της ΝΔ διολίσθησε σε μία παλαιοσυνδικαλιστική προσέγγιση όλων των θεμάτων, ενώ γνωρίζει τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τους λόγους που τη δημιούργησαν και έκανε σήμερα μία «ολική επαναφορά» των παλαιοκομματικών πρακτικών της παράταξής του στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον οποίον η ΝΔ, από αδράνεια, θεωρεί ως προνομιακό της χώρο».

Και λίγο νωρίτερα, δημοσιοποιώντας τα όσα είπε- ή σωστότερα περισσότερα από όσα πραγματικά είπε-  σε κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κράτησε αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.

Οι κινήσεις Βενιζέλου, πείθουν τα στελέχη της Ιπποκράτους ότι ο υπουργός Άμυνας, μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία κέρδισε το προσωνύμιο  «ο καλός στρατιώτης Μπένι» επιδεικνύοντας κομματική πειθαρχία, αρχίζει να διαχωρίζει τη θέση του, προσεκτικά αλλά ευκρινώς.

Η επιλογή, αποδίδεται στην πρόθεση του υπουργού Άμυνας να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ, προετοιμαζόμενος για την μετά Γιώργο ημέρα, όποτε και αν έρθει αυτή.

Μόνον, που οι… άσπονδοι φίλοι του στην Ιπποκράτους, σημειώνουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος βιάζεται να επιστρέψει στο… Ζάππειο. Θέλουν να θυμίσουν έτσι, την ατυχή επιλογή του Ε. Βενιζέλου, μετά το ατυχές για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα του 2007, να δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος από το Ζάππειο, για να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στην υποψηφιότητά του, με το γνωστό αποτέλεσμα…
NEWPOST.GR

Νέο σκηνικό εκβιασμών … αλά Πορτογαλία

 

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προετοιμάζεται πλέον για εκλογές, σε μια προσπάθεια να γλιτώσει τον «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής οικονομίας, είτε από  με μία αιφνίδια κατάρρευση των τραπεζών ή την απότομη διακοπή της μνημονιακής δανειοδότησης (ήδη η τρόικα προειδοποιεί για εκταμίευση τμήματος μόνον της πέμπτης δόσης).
Το εγχείρημα των εκλογών θα ήταν αδιανόητο για τους ξένους επιτηρητές που έχουν απέναντι τους μία πειθήνια κυβέρνηση-εντολοδόχο με διακριτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όμως,  ο ΓΑΠ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν μπορεί να κυβερνήσει», «είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί ανταρσία στο κόμμα του» και «χρειάζεται ένα ευρύτερο διακομματικό consensus με την συμμετοχή και του έτερου μεγάλου κόμματος εξουσίας».
Οι Ευρωπαίοι (υπουργοί και κομισάριοι) και τα στελέχη του ΔΝΤ, με δεδομένη την εμπειρία της Πορτογαλίας, παίρνουν πολύ σοβαρά πλέον τα «επιχειρήματα» του ΓΑΠ, υπέρ των πρόωρων εκλογών, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Έτσι, ελπίζουν ότι θα δεσμεύσουν τον Σαμαρά, επισείοντας εκβιαστικά διλήμματα του τύπου(«αν δεν συναινέσετε στο νέο μνημόνιο, αναλαμβάνετε την ευθύνη διακοπής και της σημερινής δανειοδότησης, με ότι αυτό συνεπάγεται»).
Πρώτη γεύση του εκβιασμού της τρόικας, αναμένεται να πάρει ο αρχηγός της ΝΔ στην συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής, μία μόλις μέρα μετά την παρουσίαση του προγράμματος εξόδου από την κρίση στο Ζάππειο.
Πρόκειται δηλαδή για μία καλά στημένη συμπαιγνία του πανικόβλητου πρωθυπουργού με την Τρόϊκα, ώστε να υπάρξει «αναγκαστική» διάχυση ευθυνών και στην αξιωματική αντιπολίτευση,  που μέχρι τώρα έχει βγει αλώβητη, χάρις στη σθεναρή άρνηση Σαμαρά να επικυρώσει με την ψήφο του το πρώτο μνημόνιο.
Στο παιχνίδι αυτό πρόθυμο ρόλο ανέλαβαν και οι γνωστοί παρατρεχάμενοι και παπαγάλοι του συστήματος. Όλοι αυτοί που εδώ και μήνες μας προετοιμάζουν για τα σενάρια συγκυβέρνησης.
Η αλήθεια  είναι ό,τι  ο κ. Παπανδρέου θέλει τις εκλογές για να δραπετεύσει ευσχήμως (γνωρίζοντας ότι σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους και θα χρειάζεται ελικόπτερο, αλά Σαϊγκόν) Οι  «τροικανοί»  θα παίξουν το χαρτί των εκλογών γιατί νομίζουν ότι  έτσι θα  εκβιάσουν τον Σαμαρά, μήπως και κάμψουν τις αντιστάσεις του. Για να τον καταστήσουν συνυπεύθυνο και όμηρο του αδιεξόδου τους.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να ενδώσει.
Η πολιτική του εκτίμηση έχει δικαιωθεί πανηγυρικά.
Η κορμός της πρότασής σου για έξοδο της χώρας από την κρίση αυτή η στιγμή αποτελεί την μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη χώρα.
Εδώ και ένα χρόνο, παρά τις πιέσεις, δεν έχει δεχτεί να κάνει ούτε βήμα πίσω.
Σ’ αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι πιέσεων που διεξάγεται, δεν νομιμοποιούνται να επιβάλλουν τους όρους τους οι αποτυχημένοι.
Δοκιμάστηκαν, μετρήθηκαν και αξιολογήθηκαν. Απέτυχαν.
Εδώ και ένα χρόνο προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το μνημόνιο ήταν λύση.
Αποδείχθηκε ότι ήταν τραγωδία.
Τώρα θα μας πουν ότι το νέο μνημόνιο είναι σωτηρία.
Δεν είναι σωτηρία. Περί ομηρίας πρόκειται.

Το στοίχημα πλέον δεν είναι μόνον του κ. Σαμαρά.
Είναι το στοίχημα της χώρας.
Είτε αποφασίζουμε να γίνουμε  μπανανία, είτε στηρίζουμε  μια έντιμη και αξιοπρεπή λύση.
Την Πέμπτη στο Ζάππειο, περιμένουμε αυτή την αξιοπρεπή λύση.
Α.Δ.

ANTINEWS

Επιτρέπεται η ανασυσκευασία στο εμπόριο φρούτων

 PDF
 09.05.2011
ImageΤο «πράσινο φως» για την ανασυσκευασία κατά την εμπορία, διακίνηση και διάθεση νωπών οπωρολαχανικών δίνει αγορανομική διάταξη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που δόθηκε προς διαβούλευση - μέχρι τις Μαΐου 2011 - στη δημοσιότητα.
Παράλληλα, με την ίδια διάταξη καθορίζεται μεσοσταθμική τιμή κτήσης για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που πραγματοποιούν εντός της ίδιας ημέρας περισσότερες από τρεις αγορές του ιδίου προϊόντος νωπών οπωρολαχανικών, ίδιας ποικιλίας και ποιότητας, αλλά διαφορετικής τιμής κτήσης αγοράς καθώς και η τήρηση κατάστασης αγορών ημέρας ανά είδος προϊόντος.
Πιο αναλυτικά, με την εν λόγω αγορανομική διάταξη τροποποιείται και συμπληρώνεται το άρθρο 67 του κεφαλαίου 3 της Α.Δ. 7/2009, ως ισχύει.
Συγκεκριμένα, αντικαθίστανται οι παράγραφοι 9 και 10 του ως άνω άρθρου με τίτλο «Ενδείξεις επί της συσκευασίας των εγχώριων νωπών οπωρολαχανικών» και «Ειδικότερες διατάξεις κατά τη διάθεση των ως άνω οπωρολαχανικών», αντίστοιχα, προκειμένου να προσαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επίσης, η παράγραφος 13 της Α.Δ. 7/2009, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «Σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των νωπών οπωρολαχανικών σε συνδυασμό με τον αριθμό παρτίδας παραγωγής τους» αριθμείται σε 12 και αντικαθίσταται, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικό το σύστημα ιχνηλασιμότητας και να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.
Επιπλέον, προστίθεται στο άρθρο 4 του Κεφαλαίου 1 της Α.Δ. 7/2009, ως ισχύει, νέα παράγραφος με την οποία εισάγεται η έννοια της μεσοσταθμικής τιμής κτήσης για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που πραγματοποιούν εντός της ίδιας ημέρας περισσότερες από τρεις αγορές του ιδίου προϊόντος νωπών οπωρολαχανικών, ίδιας ποικιλίας και ποιότητας, αλλά διαφορετικής τιμής κτήσης αγοράς καθώς και η τήρηση κατάστασης αγορών ημέρας ανά είδος προϊόντος.
Μ' αυτό τον τρόπο επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα υπολογισμού των εμπορικών κερδών που αντιμετωπίζουν οι ανωτέρω επιχειρήσεις.
Τέλος, καταργείται η απαγόρευση ανασυσκευασίας, που μέχρι σήμερα ισχύει κατά την εμπορία, διακίνηση και διάθεση νωπών οπωρολαχανικών.
Αποσκοπώντας στην ευρύτερη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαμόρφωση του υπόψη σχεδίου Α.Δ., οι απόψεις, ιδέες και παρατηρήσεις που θα υποβληθούν κατά τη διαβούλευση θα συνεκτιμηθούν στην τελική διαμόρφωση αυτού.

Agronews

Χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας

9/5/2011 Χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας
Ο συνολικός αριθμός των κτηνοτροφικών μονάδων της χώρας μας είναι 115.885, από αυτές άδεια λειτουργίας έχουν μόνο οι 16.289 μονάδες, δηλαδή μόλις το 14%. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει σε επιστολή της που κατέθεσε στη Βουλή, η υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Ζήση Τζηκαλάγια, σχετικά με το πρόβλημα της αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων. «Δεν υπάρχει καμιά λογική να λέμε εδώ ότι μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση πρέπει να έχει απόσταση από κατοικημένο χώρο τουλάχιστον 500 μέτρα, όταν στη Γερμανία μπορείς να το έχεις δίπλα σε σπίτια αρκεί να μην έχει εκπομπή αμμωνίας και οσμή», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.
«Και μάλιστα», προσθέτει, «οι μετρήσεις αυτές γίνονται αντικειμενικά με ειδικά μηχανήματα. Αν έχουμε καθαρίσει τον στάβλο δεν θα έχουμε εκπομπή αμμωνίας ούτε οσμή. Αυτό που γίνεται στη Γερμανία θέλουμε να γίνει και στην Ελλάδα. Μιλάμε πάντα για στάβλους εκτός οικισμών. Ο νόμος που διέπει την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι ίδιος με αυτόν που χρειάζεται και η βιομηχανίας. Εμείς ζητάμε να δώσουν άδεια στις κτηνοτροφικές μονάδες για τρία χρόνια για να μπορέσει να μπει ο κτηνοτρόφος σε αναπτυξιακά προγράμματα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις είναι σαν να μην υπάρχουν και για το υγειονομικό. Κανένας δεν ελέγχει έναν παράνομο στάβλο».
Πάντως και η υφυπουργός κ. Αποστολάκη, στην επιστολή που κατέθεσε στη Βουλή, αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα της αδειοδότησης είναι ιδιαιτέρως σύνθετο και πολύπλευρο λόγω των γραφειοκρατικών διατυπώσεων που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας αλλά και του μεγάλου αριθμού των υπηρεσιών που εμπλέκονται σε όλη τη διαδικασία. Σύμφωνα με την υφυπουργό στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων που έχουν ληφθεί για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων εντάσσονται οι διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για το «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών». Αυτές προβλέπουν ότι οι σταβλικές επιτροπές συγκροτούνται από τρία μόνο πλέον μέλη και δεν είναι αμειβόμενες και ότι οι μισθώσεις των δημοτικών βοσκότοπων από ετήσιες μετατρέπονται σε τριετές ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προγραμματίζουν την παραγωγή τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μακροπρόθεσμα το υπουργείο επεξεργάζεται, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ένα νόμο πλαίσιο προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα fast-track για την κτηνοτροφία, παρόμοιο με αυτό που ισχύει για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Τέλος η υφυπουργός υπενθυμίζει ότι η αρμοδιότητα της έκδοσης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων, μεταβιβάζεται στους Δήμους από 1/1/2013, σύμφωνα με το νόμο «Καλλικράτη».

«Σίγουρα αυτές οι αλλαγές είναι προς θετική κατεύθυνση αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ και συνεχίζει: «Όταν έχει όρους που είναι ίδιοι με αυτούς της βιομηχανίας για την άδεια λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτηθούν άδειες. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τέτοιοι όροι για την αδειοδότηση αυτών των μονάδων».
Σταύρος Παϊσιάδης

agrotypos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου