Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ο Γιώργος παρήγγειλε δημοσκόπηση

 

11.05.2011NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Οι οριακές ισορροπίες που φαίνεται να διαμορφώνονται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, εν αναμονή των κυοφορούμενων εξελίξεων με ένα πιθανό νέο μνημόνιο, αλλά και του ενδεχομένου ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του Statesmen, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή να ζητηθεί από εταιρεία δημοσκοπήσεων με την οποία συνεργάζεται παραδοσιακά το Μέγαρο Μαξίμου, να διενεργηθεί μέτρηση για την απήχηση που θα έχουν στην κοινή γνώμη οι αυριανές εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά στο «Ζάππειο 2», σε συνδυασμό με ερωτήσεις για την εικόνα του ίδιου και της Κυβέρνησης στην κοινωνία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα έχουν στα χέρια τους τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης το πρωί της Δευτέρας, μιας και πρόθεσή τους είναι να διενεργηθεί η μέτρηση από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή. Έτσι ώστε να συνυπολογίσει, εκτός από το «Ζάππειο 2», και τυχόν εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση της προσπάθειας της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δανειστών της Ελλάδας, για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού δανείου, σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει η εντύπωση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει στις πρωτοβουλίες που επεξεργάζεται, μετά το Σαββατοκύριακο, χωρίς να αποκλείεται η «D-Day» να είναι η Δευτέρα.

STATESMEN.GR

Δηλαδή θα ζούμε με ένα δολάριο την ημέρα, όπως ...Πακιστάν;

11 Μαϊ 2011

 

Περί ...ανταγωνιστικότητας και άλλοι αστικοί μύθοι!

Δυστυχώς, φαίνεται ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, για να φθάσουμε στα ...χαμηλότερα!!!
Μια ματιά στον πίνακα με τους φτωχούς των χωρών, που είναι αναγκασμένοι να επιβιώσουν με λιγότερα του ενός δολλαρίου ή..
 έστω με κάτι μεταξύ ενός και δέκα δολλαρίων, θα σας πείσει ότι:

1. Το κεφάλαιο μεταναστεύει (για την ακρίβεια αποδημεί) ταχύτερα από τους ανθρώπους και

2. Η αύξηση της κινητικότητας κεφαλαίου, εργασίας και προιόντων και υπηρεσιών, ως μείζων στόχος της παγκοσμιοποίησης και ως κύριο αίτημα της διεθνοποίησης των οικονομιών, είχε ως μοναδικό στόχο την αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερους και εκλεκτούς (ελίτ)!!!

Γιατί, διάολε, πως είναι δυνατόν να ανταγωνισθείς τόσους πεινασμένους στον κόσμο, όταν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται -πριν και ιδίως μετά την κρίση- για την οικονομία της χώρας σου, εστιάζουν κατά κύριο λόγο στον παράγοντα του κόστους εργασίας?

Ιδίως όταν κάποιοι βαυκαλίζονται, ότι αυτό το τελευταίο είναι δυνατό να επιτευχθεί μέσα από την τεχνητή ραγδαία έκρηξη της ανεργίας...

Πως είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς στη βελτίωση των όρων και συνθηκών, όταν έχει να αντιμετωπίσει την κύρια "idiot" έμπνευση κάποιων να συνεχίζουν -ατυχέστατα- να χρησιμοποιούν την ανεργία, ως μέθοδο για τον έλεγχο των τιμών?

Πως είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς ότι θα "δεί φώς στο τούνελ" όταν έχει να αντιμετωπίσει το "ψυχιατρικού τύπου" φαινόμενο της προσκόλλησης στο βλακώδες γερμανόφερτο δόγμα της επίτευξης του μηδενικού πληθωρισμού?

...Όπως δηλαδή ατυχώς προβλέπει και το περιώνυμο "Σύμφωνο για το Ευρώ"!

Πως είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς σε ένα καλύτερο αύριο, όταν επιβεβαιώνεται ότι κάποιοι "τζιτζοφιόγκοι" (κατά Ρέππα) έχουν ήδη υποτιμήσει παντελώς την αντιμετώπιση του παράγοντα των κυκλικών φαινομένων στην οικονομία, παραβλέποντας τη λήψη στοιχειωδών αντικυκλικών μέτρων?

Πακιστάν, Γκάνα, Μπαγκλαντές, Ινδία, Τανζανία, Τιμόρ κ.ά...

Ένα δολλάριο την ημέρα!!!

Κατ' ευθείαν στον ...Καιάδα μας κατευθύνουν (εκτός βέβαια, εάν στη διαδρομή προλάβει να μετατραπεί σε ...Κούγκι)!

Μα θα μου πείτε πώς αλλιώς να τα καταφέρουμε?

Εστάζοντας σε ...καινοτόμα προιόντα και υπηρεσίες?

Σε spin-offs επενδύσεις?

Επσιτρέφοντας στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή?

Μήπως ως ...Χαβανέζες στα κρουαζερόπλοια στο Κατάκωλο?

Ή σαν ...γκαρσόνια των Ευρωπαίων, Αμερικανών και Ρώσων συνταξιούχων?

Όλα φαντάζουν "βουνό" πλέον!!!

Αφού κάποιοι την ίδια ώρα που μας έσπρωχναν με πάθος στη διακεκαυμένη -όπως αποδεικνύεται- ζώνη των "εταίρων" του ευρώ, φρόντισαν πρώτα να τα διαλύσουν όλα στη χώρα...

Σταύρος Κυριαζής

Διαβάστε περισσσότερα...
 
Πηγή:  http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/05/poor_economics?fsrc=scn/li/nw/dc/thebreadline

Φήμες ότι το Μαξίμου στήνει “αντι-Ζάππειο2″

 

11.05.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ


Κάθε φορά που οι δημοσιογράφοι απεργούν, και δεν προβάλλονται ενημερωτικές εκπομπές ή ειδήσεις, το παρασκήνιο… στήνει άγριο χορό. Οι φήμες διαγκωνίζονται για το ποια θα είναι περισσότερο εντυπωσιακή ώστε να επικρατήσει της άλλης, και η αίσθηση της αβεβαιότητας που υπάρχει, δίνει αφορμή για ρεαλιστικά σενάρια ή και για εκτός προγράμματος υπερβολές.
Στη διάρκεια της σημερινής απεργίας, και ειδικότερα μετά το απόγευμα, η κεντρική φήμη που διαπέρασε τα δημοσιογραφικά γραφεία, όπως και τα «πηγαδάκια» των πολιτικών, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αφορούσε κάποια «μεγάλη πρωτοβουλία» που έχει στα σκαριά το Μέγαρο Μαξίμου για την αυριανή ημέρα. Σε μια προσπάθεια να ακυρωθούν οι εντυπώσεις τις οποίες αναμένεται να προκαλέσουν οι εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά, στο «Ζάππειο 2».
Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι από τους παροικούντες την Ιπποκράτους, που θύμιζαν με νόημα ότι αύριο ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, και η προσοχή της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης θα είναι στραμμένη στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Σε μια τέτοια συγκυρία, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει επεξεργαστεί «αντίμετρα» για τις ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο «Ζάππειο 2», προκειμένου να μην είναι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το πρόσωπο της ημέρας, και εκείνος γύρω από τον οποίο θα επικεντρωθεί η επικαιρότητα.
Από την άλλη βέβαια, υπάρχει το προγραμματισμένο ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου για το Όσλο, μέχρι και την Παρασκευή, επομένως μένει να αποδειχθεί στην πράξη τι μορφής πρωτοβουλίες θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γιώργο Παπανδρέου… εκτός έδρας.


STATESMEN.GR

Αυτά είναι τα νέα “δακρυγόνα”

 

Αυτά  είναι τα νέα “δακρυγόνα” –  διαβάστε την περιγραφή και τα warnings - εκδοση CS  (δραστικότερο απο το CN και θεωρούμενο «χημικό οπλο»)

 
ANTINEWS

ΕΕ: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν σήμερα στις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο αυτή τη φορά θα συνοδεύεται από νέα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θα είναι υποχρεώμένη να υιοθετήσει.Αξιωματούχος της...
Ευρωζώνης αποκάλυψε ότι στο Eurοgroup της Δευτέρας ενδέχεται να γίνει ανακοίνωση της πρόθεσης να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Βεβαίως, επισημαίνει στην προκειμένη περίπτωση η Ευρώπη δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεσμευτεί αλλά ούτε και να αποκαλύψει πληροφορίες για το είδος της βοήθειας προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Τρόικας στην Αθήνα.
"Οποιαδήποτε βοήθεια θα συνοδεύεται ασφαλώς από νέους όρους και δεσμεύσεις, τίποτα δεν χαρίζεται" σημείωνε ο αξιωματούχος στο Bussinessweek. Αλλος αξιωματούχος τόνιζε σε δημοσιογραφους ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θέλουν να δουν χειροπιαστές αποδείξεις ότι τα μέτρα που δεσμεύεται η Ελλάδα να πάρει πρόκειται και να τα εφαρμόσει.
 
Πηγή:  Fimotro

Στα 60.000 ευρώ αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές φοιτητών

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

 
Στα 60.000 ευρώ, από 50.000 ευρώ που ήταν αρχικά, αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές, μετά τις αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο, στις οποίες προχώρησε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις και παρατηρήσεις των κομμάτων, όπως ανέφερε η ίδια. Πιο συγκεκριμένα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους
δικαιούχους δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ. Παράλληλα «ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγος του και τα ανήλικα τέκνα του από κάθε πηγή, ανεξάρτητα αν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάσει τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου».Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των προτύπων πειραματικών σχολείων, την Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», τάχθηκαν, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
 
 

Τι έκανε και τι είπε ο Μεϊμαράκης μόλις ο Κολοτούμπας του είπε "Καλημέρα" και του έδωσε το χέρι;

11 Μαΐου 2011


O Μεϊμαράκης έδειξε στον Καρατζαφέρη τα «αχαμνά» του! Συνεχίζει ο Κολοτούμπας μετά την ασύμμετρη αντίδραση Μεϊμαράκη να προσπαθεί να τα μαζέψει και να ρίξει γέφυρες συνεννόησης στον Βαγγέλη ο οποίος όμως δεν μασάει Χριστό. Έτσι χθες μόλις τον συνάντησε στο διάδρομο της Βουλής, ο κολοτούμπας έσπευσε να του δώσει το χέρι να τον χαιρετήσει και του είπε καλημέρα, πιστεύοντας ότι ο Μεϊμαράκης τσίμπησε στα λεγόμενα του της περασμένης εβδομάδας ότι δεν θα δώσει συνέχεια στην κόντρα. Τότε ο Μεϊμαράκης έκανε αυτό που θα έκανε ο κάθε υγιής ΝΔίτης:

Του έδειξε με τα χέρια του τους γεννητικούς του αδένες και του είπε:

"ΝΑ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ! ΚΑΙ ΤΡΕΞΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΛΑΥΤΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ"

Ο Κολοτούμπας σάστισε για μερικά δευτερόλεπτα μιας και είναι συνηθισμένος να πετάει τις παπαριές του χωρίς συνέπειες και αποχώρησε προκειμένου να πάει όντως να κλαυτεί στους δημοσιογράφους όπως φανερώνει και το γεγονός ότι το περιστατικό έγινε αμέσως γνωστό...

Μπράβο στον Βαγγέλη που δεν τον αφήνει σε χλωρό κλαρί...

ΥΓ. Και μην ακούσω μαλακ@@ περί καθωσπρεπισμού και προσβολής ή υποβάθμισης της Βουλής κ.λπ γιατί γι αυτά ευθύνονται όσοι συκοφαντούν χωρίς στοιχεία ανθρώπους και όχι αυτοί που εκφράζουν ανθρώπινα την αγανάκτισή τους απαντώντας στους θρασύδειλους με τον μόνο τρόπο που καταλαβαίνουν

Από τον Φεβ.2009, το ΠΑΣΟΚ σαμποτάριζε την Ν.Δ και μας έστειλε κατευθείαν στο ΔΝΤ...

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Βόμβα Άδωνι Γεωργιάδη στην προχθεσινή εκπομπή"Ανατροπή" του Γ. Πρετεντέρη.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε συγκεκριμένα:
"Τον Φεβ. 2009 όταν ο Καραμανλής είπε στους πολιτικούς αρχηγούς, άν δεν πάρω μέτρα φοβούμαι ότι του χρόνου  θα είμαι στο ΔΝΤ, τότε φώναζε το ΠΑΣΟΚ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" και δεν δεχόταν να πάρει κανένα μέτρο η κυβέρνηση Καραμανλή...."
Μετά από την αποκάλυψη αυτή του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Πρετεντέρης τον "κούρεψε" και πήγε σε διαφημίσεις...
Δείτε το Βίντεο


Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κατακτήσουν τον κόσμο μέχρι το 2050

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

 

Η νέα έκθεση υποστηρίζει ότι το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2050 – εφ ‘όσον οι κυβερνήσεις υλοποιήσουν τις πολιτικές που θα κάνει ένα τέτοιο εγχείρημα πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση της χώρας που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο, δηλαδή των ΗΠΑ, έχει φτάσει σε αδιέξοδο από ένα πολιτικό κόμμα που είναι ριζικά αντίθετο ως προς την
επιστήμη του κλίματος, και γενικότερα εχθρικό στο να βοηθήσει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παρ ‘όλα αυτά, η έκθεση της ΔΕΚΑ για την ενέργεια η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian ισχυριζεται:
  • Ότι η επένδυση που θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου υπολογίζεται από τους επιστήμονες ότι είναι πιθανό να ανέλθει σε περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία και θα φθάσει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία 2021 – 2030.
  • Ότι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί έως και 20 φορές προκειμένου να αποφευχθούν οι επικίνδυνες συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
  • Ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν των πυρηνικών και του άνθρακα μέχρι το 2050.
  • Ότι η ενέργεια των κυμάτων καθώς και η  παλιρροϊκή ενέργεια είναι μάλλον απίθανο να συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια παροχή ενέργειας πριν από το 2020.
  • Ότι η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου το 2% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2009 και θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050.
πηγή

Οι χειρότεροι ανεμοστρόβιλοι από το 1974...

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011


Από το http://www.meteo-news.gr
Tους ισχυρότερους ανεμοστρόβιλους των τελευταίων δεκαετιών έζησαν οι κάτοικοι 6 πολιτειών στις Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι στο πέρασμα τους σκόρπισαν τον θάνατο και άφησαν...
 πίσω τους ζημιές πολλών εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί φτάνουν τους 300 (213 νεκροί στην Αλαμπάμα,34 άνθρωποι νεκροί στο Τενεσί, 32 στο Μισισίπι, 15 στη Γεωργία, πέντε στη Βιρτζίνια και μία γυναίκα νεκρή στο Αρκάνσας).
 
 
PRESS-GR

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΡΑΠΑΝΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ "ΤΣΑΡΟ"

ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο κύβος ερρίφθη. Ο ανασχηματισμός δεν έχει γίνει ακόμα, θα γίνει όμως λίαν συντόμως. Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Παπανδρέου απευθυνόμενος στους υπουργούς του προειδοποίησε ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει, είναι όμως στην...
διακριτική ευχέρειά του. Το Fimotro, όμως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών για τον αντικαταστάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σήμερα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο. Ο γνωστός τραπεζίτης αποτελεί την πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού για την θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Ράπανος όμως δεν φάνηκε θετικός στην διερεύνηση του πρωθυπουργού. Δεν έδειξε δηλαδή ότι ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τον "τσάρο". Δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος που θα πει "ναι" στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών...

Σάλος με τις επιστολές για ΔΝΤ που έχει στα χέρια του ο Καραμανλής

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011



Είναι βέβαιο πως γι αυτό το ζήτημα θα στηθούν ειδικά δικαστήρια


Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά και τις αποκαλύψεις για τις υπόγειες συνομιλίες του Παπανδρέου με τον Στρος Καν, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δραματικό παρασκήνιο με επίκεντρο τον Κ. Καραμανλή.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδης στην εκπομπή του Πρετεντέρη ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2009 είχε συναντηθεί με τον Καρατζαφέρη και του είπε πως αν δεν βάλει πλάτη η αντιπολίτευση για την εφαρμογή νέων μέτρων τότε η χώρα θα οδηγηθεί μοιραία στο ΔΝΤ σε διάστημα ενός έτους.
Ο Πρετεντέρης σχεδόν...

Ρε τον Καραμανλή... έπινε το αίμα του λαού

11 Μαΐου 2011

ΑΥΤΑ ΕΓΡΑΦΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ:
 
Με τον ...ευρωπαϊκό πληθωρισμό και με το υποδεκάμετρο του Αλογοσκούφη υπολόγισε ο ΣΕΒ τις αυξήσεις στο 2,8%.
Η ΓΣΕΕ σχεδιάζει απεργία αρχές Μαρτίου, ενώ σήμερα απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Ευθύνες στον Καραμανλή καταλογίζει ο Πολυζωγόπουλος... Ψήνεται και χαράτσι στα ακίνητα.

 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/02/2006

Για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη…

11.05.2011REPORTER
Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας είχε χθες το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, προκειμένου να συζητηθούν τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία, και να διατυπωθούν απόψεις για την οδό που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, προκειμένου να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά, και να βγει από την κρίση.
Προ μερικών εβδομάδων, η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, είχε διαμορφώσει ένα πλαίσιο προτάσεων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο και είχε αποστείλει στον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ακολουθεί το κείμενο με τις θέσεις της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών για την υπέρβαση της κρίσης:
“Η δημοσιονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας δημιουργούν περιβάλλον ύφεσης, πιστωτική συρρίκνωση και κρίση ρευστότητας.
Θεωρούμε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να λάβει προτεραιότητα καθώς οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα για τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης θα είναι άνευ αποτελέσματος αν δεν προηγηθεί επιστροφή στην ανάπτυξη.
Αποδίδουμε την υστέρηση των κρατικών εσόδων κατά το τρέχον έτος περισσότερο στην ύφεση παρά στην ομολογουμένως μεγάλη και χρόνια αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού συλλογής φόρων και τη φοροδιαφυγή.
A. Για την άμεση ανακούφιση της αγοράς θεωρούμε αναγκαίο να ξεκινήσει το Δημόσιο εξόφληση των δικών του χρεών προς την αγορά περιλαμβανομένης και της επιστροφής ΦΠΑ, ιδιαίτερα προς τους εξαγωγείς. Ένας τρόπος επιτάχυνσης της διαδικασίας είναι η άμεση εφαρμογή του συμψηφισμού με χρέη προς το Δημόσιο. Η άνευ προηγουμένου κρίση ρευστότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τις συμβεβλημένες με αυτό επιχειρήσεις, συσσωρεύοντας χρέη που πλησιάζουν τα € 10 δις. Οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με επιπλέον δανεισμό και οδηγούμαστε σε γενικευμένο έμφραγμα της αγοράς.
B. Μερικά μέτρα μεσοπρόθεσμων αποτελεσμάτων είναι τα εξής:
1. Απλούστευση του φορολογικού κώδικα, ο οποίος θα πρέπει να ξαναγραφεί ώστε να μην ξεπερνά τις 50 σελίδες, με απάλειψη περίπλοκων διατάξεων, εξαιρέσεων κλπ. Προκειμένου να συμβιβαστεί η ανάγκη του κρατικού προϋπολογισμού να μειώσει τα ελλείμματα με την ανάγκη για ανάσα στην αγορά, το μείγμα φορολογικής πολιτικής θα πρέπει να συνδυάσει υψηλούς φόρους κατανάλωσης με χαμηλή φορολόγηση εισοδημάτων και εταιρειών και αναπτυξιακά φορολογικά κίνητρα.
2. Μείωση της φορολογίας και φορολογικά κίνητρα που θα αντισταθμιστούν από μείωση επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις έχουν γραφειοκρατικά κόστη, καθυστερήσεις, ευκαιρίες για διαφθορά και υπό το καθεστώς της σημερινής αδυναμίας πληρωμών του Δημοσίου έχουν μειωμένη αξιοπιστία και περιορισμένο ή αρνητικό αποτέλεσμα.
3. Αναβάθμιση της Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων και προγραμματισμός αποκρατικοποιήσεων με απλουστευμένες διαδικασίες.
4. Διαπραγμάτευση με πιστωτές για ανταλλαγή χρεών με περιουσία του Δημοσίου. Π.χ. οι τράπεζες ή άλλοι κάτοχοι ομολόγων μπορούν να προσκληθούν να επιστρέψουν ομόλογα έναντι ακίνητης περιουσίας μετά από διαπραγμάτευση τιμήματος. Οι τράπεζες ή άλλοι πιστωτές είναι σε θέση να διαπραγματευτούν πιο αποτελεσματικά την μεταπώληση ή ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας. Μια διαδικασία αποκρατικοίησης θα διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο ενόσω συσσωρεύονται τόκοι.
5. Ανάθεση υπηρεσιών σε δαπανηρούς τομείς, όπως οι υπηρεσίες υγείας, σε φορείς του ιδιωτικού τομέα και περεταίρω απελευθέρωση στον κρίσιμο αυτό κλάδο σε συνδυασμό με μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
6. Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τη μείωση των επαφών του πολίτη και των επιχειρήσεων με τη γραφειοκρατία. Ανάθεση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ιδιωτικούς φορείς για βελτίωση της αποτελεσματικότητας.
7. Προώθηση επενδύσεων στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις ευρυζωνικές υποδομές με χρήση των εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας ιδιωτικών κοινοπραξιών, συμπεριλαμβανομένων και λιμενικών υποδομών και θαλασσίων μεταφορών για ενίσχυση του τουρισμού.
8. Εκσυγχρονισμός του πολεοδομικού νομοθετικού πλαισίου με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών. Μείωση του αριθμού αδειών και δικαιολογητικών που αποτελούν συχνά όχημα διάδοσης της διαφθοράς και αυξάνουν το κόστος των επενδύσεων.
9. Επιτάχυνση της διαδικασίας κωδικοποίησης και αναδιατύπωσης της νομοθεσίας και τροπολογιών που θα ενισχύσει κυρίως την απλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού με εξάλειψη επικαλυπτόμενων και αντικρουόμενων νόμων.
10. Επέκταση του σημερινού νομικού πλαισίου Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα σε νέους τομείς και ενίσχυση των δυνατοτήτων στους υπάρχοντες. Αναβάθμιση της Γραμματείας ΣΔΙΤ.
11. Απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων, περιλαμβανομένης και της λειτουργίας τις Κυριακές και άρση όλων των περιορισμών για τη διαδικασία των εκπτώσεων προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.
12. Έναρξη μιας γενναίας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου των μη‐κρατικών ιδρυμάτων και αναγνώριση της ισότιμης συμβολής τους στη δημιουργία ανθρωπίνου κεφαλαίου”.

STATESMEN.GR

Η Moody’s έβαλε στο στόχαστρο τον ΟΤΕ

 

11.05.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ


Εκτός από την ελληνική οικονομία αυτή καθ’ αυτή, ο Διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Moodys φαίνεται ότι… έβαλε στο στόχαστρό του και τον ΟΤΕ, έναν δηλαδή από τους μεγαλύτερους φορείς του δημοσίου, στον οποίο ποντάρει η Κυβέρνηση για να αποκομίσει κέρδη από τυχόν πώληση μετοχών του, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν, η Moodys προχώρησε σε υποβάθμιση κατά μια μονάδα της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ, λόγω των αρνητικών επιδόσεων του Οργανισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, που έδειξαν επιδείνωση των εσόδων και των ταμειακών ροών.
Έστω και… υποβαθμισμένος πάντως, ο ΟΤΕ παραμένει σε ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σε σχέση με την ελληνική οικονομία, αν και δημιουργούνται ερωτηματικά για τον χρόνο εκδήλωσης του «χτυπήματος» της Moodys, τη στιγμή που η Κυβέρνηση Παπανδρέου ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που θα προωθήσει, και στο οποίο ο ΟΤΕ αναμένεται να έχει σημαίνουσα θέση.

STATESMEN.GR

Τα τρία «όχι» του Γιώργου και το «παράθυρο» για ανασχηματισμό

 

Τρίτη, 10 Μάιος 2011  
  
Τα τρία «όχι» του Γιώργου και το «παράθυρο» για ανασχηματισμό
Με τη βεβαιότητα πως επίκειται ανασχηματισμός αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε σε όλους πως το μεσοπρόθεσμο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμα. «Σήμερα αποφασίζουμε» ήταν η φράση του, που έκοβε την κουβέντα για συμφωνίες και διαφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό:

- Είπε όχι στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
- Είπε όχι σε εκλογές.
- Είπε όχι στην αναδιάρθρωση.
- Αλλά, για τον ανασχηματισμό, περιορίστηκε να πει πως δεν είναι στις προθέσεις του. Προσέθεσε, όμως, πως είναι στη διακριτική του ευχέρεια.

Ως πλέον πιθανό χρονικό διάστημα για την εκδήλωση της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας οι υπουργοί θεωρούν το… ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου:

- Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας.
- Είχα την ευκαιρία πολλές φορές να πω ότι χωρίς το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης δεν θα καταστεί εφικτή, ούτε η αποτελεσματική εφαρμογή του Μνημονίου με την τεχνική και δημοσιονομική έννοια του όρου.
- Δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα δεν μπορούν να αποδώσουν χωρίς αντίστοιχα μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και στοχευμένης υποστήριξης της ανάπτυξης, δηλαδή της ανάκαμψης συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων κρίσιμων για την ελληνική οικονομία.
- Όλες αυτές οι κινήσεις μαζί και αμέσως, σε συνδυασμό φυσικά με τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Κυβέρνησης, μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο momentum. Tέτοιες ευκαιρίες δεν θα υπάρξουν πολλές στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δ. Ρέππας: «Η πολιτική έχει ηττηθεί, οι αγορές κάνουν ότι θέλουμε και εμείς τρέχουμε πίσω από τις δόσεις. Δε γίνεται οι ίδιοι να είμαστε συνήγοροι και κατήγοροι του μνημονίου. Εκλογές το 2013».
Πηγή:  NEWPOST.GR

Το νέο ΔΝΤ του Dominique Strauss-Kahn

 

 

Του Joseph E. Stiglitz
Η  πρόσφατη ετήσια ανοιξιάτικη συνάντηση του ΔΝΤ χαρακτηρίστηκε από μια προσπάθεια του Ταμείου να αποστασιοποιηθεί από τη παραδοσιακή του υποστήριξη στους ελέγχους του κεφαλαίου, και στην ελαστικότητα της αγοράς. Όπως φαίνεται, υπό την ηγεσία του Dominique Strauss-Kahn, ένα νέο ΔΝΤ αρχίζει να αναδύεται.
Πριν από 13 χρόνια, στη συνάντηση του Χόνγκ Κόνγκ, το ΔΝΤ είχε επιχειρήσει να τροποποιήσει το καταστατικό του έτσι ώστε να έχει περισσότερη ισχύ στο να ωθήσει τα κράτη να προχωρήσουν σε απελευθέρωση των αγορών κεφαλαίου. Η χρονική συγκυρία ήταν λάθος. Μόλις ξεκινούσε η κρίση της ανατολικής Ασίας που οφείλονταν κυρίως στην απελευθέρωση της αγοράς κεφαλαίων, σε μια περιοχή όμως, που δεν την χρειάζονταν.
Την απελευθέρωση την ήθελαν διακαώς οι αγορές της Δύσης, σε αγαστή συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών που τις υπηρετούν πιστά.
Η οικονομική απορρύθμιση στις ΗΠΑ αποτέλεσε τη κύρια αιτία της παγκόσμιας κρίσης του 2008, ενώ η απελευθέρωση των κεφαλαίων και των αγορών στον υπόλοιπο κόσμο βοήθησε τα μέγιστα στο να διαδοθεί παντού η «αμερικανογενής» αυτή κρίση.
Αυτό που η κρίση απέδειξε είναι πως οι ελεύθερες αγορές, ούτε αποδίδουν ούτε είναι σταθερές. Και ούτε τα πάνε καλά στις τιμές (βλ. τη φούσκα των ακινήτων), ούτε στις ισοτιμίες των νομισμάτων.
Η Ισλανδία μας έδειξε πως αντιμετωπίζοντας τη κρίση με ελέγχους κεφαλαίων, βοηθά τα μικρά κράτη. Και η διαδικασία του quantitative easing από πλευράς της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας καθιστά αναπόφευκτο το θάνατο της ιδεολογίας της ελεύθερης αγοράς: Ότι τα λεφτά κατευθύνονται εκεί όπου οι αγορές θεωρούν πως θα υπάρξουν κέρδη.
Με τις αναδυόμενες οικονομίες σε πλήρη άνθηση, και την Αμερική και την ΕΕ σε πτώση, ήταν φανερό πως η νέα ρευστότητα που δημιουργήθηκε θα κατευθύνονταν στις πρώτες. Αυτό βοηθήθηκε από τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκε το αμερικανικό πιστωτικό σύστημα, με πολλές περιφερειακές τράπεζες να κλυδωνίζονται.
Η εισροή των κεφαλαίων προς τις ανερχόμενες αγορές σημαίνει πως οι υπουργοί Οικονομικών αλλά και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, που ιδεολογικά είναι εναντίον των παρεμβάσεων, δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή. Όλα σχεδόν τα κράτη, το ένα μετά το άλλο, επέλεξαν να παρέμβουν, προκειμένου να σώσουν τα εθνικά τους νομίσματα.
Σήμερα βλέπουμε πως το ΔΝΤ «ευλογεί» αυτές τις παρεμβάσεις. Αλλά προσθέτει, για να γλυκάνει το χάπι σε όσους δεν έχουν πειστεί απόλυτα, ότι η όποια παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον εξαντληθούν όλα τα άλλα μέσα.
Θα έπρεπε να έχουμε διδαχθεί από τη κρίση ότι οι αγορές χρειάζονται ελέγχους, και ότι η διασυνοριακή διακίνηση κεφαλαίων είναι επικίνδυνη υπόθεση. Αν θέλουμε οικονομική σταθερότητα, θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι. Το να τους θεωρούμε το τελευταίο όπλο, αποτελεί συνταγή για συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια.
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά εργαλείων ελέγχου. Ακόμη κι αν οι έλεγχοι δεν αποδίδουν, είναι πολύ καλύτεροι από το τίποτα.
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι το ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε επιτέλους τη σύνδεση μεταξύ ανισότητας και αστάθειας.
Η πρόσφατη κρίση ήταν κυρίως το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Αμερικής να ενισχύσει μια οικονομία που την είχε πλήξει η ανισότητα, μέσα από χαμηλά επιτόκια και χαλαρούς ελέγχους (κάτι που οδήγησε τον κόσμο στο να δανείζεται πέρα από τις δυνατότητές του). Οι συνέπειες αυτής της υπερβολικής χρέωσης θα κάνουν χρόνια να ξεπεραστούν. Αλλά σύμφωνα με το ΔΝΤ αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο.
Η κρίση επίσης θέτει σε δοκιμασία κάποια σταθερά δόγματα που θέλουν να φταίνε οι εργασιακοί περιορισμοί για την ανεργία, αφού οι χώρες με πιο ελαστικά ημερομίσθια όπως είναι οι ΗΠΑ, τα πήγαν πολύ χειρότερα από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Και πράγματι, όσο μειώνονται τα ημερομίσθια, τόσο θα δυσκολεύονται οι εργαζόμενοι να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ενώ τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων θα χειροτερέψουν.
Η κατανάλωση θα παραμείνει χαμηλή, ενώ η βιώσιμη ανάκαμψη δεν μπορεί να βασίζεται σε μια ακόμη φούσκα χρέους.
Η Αμερική χαρακτηρίζονταν από οικονομική ανισότητα πριν από τη μεγάλη κρίση του 1929. Σήμερα  όμως η ανισότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη, κάνοντας την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη. Η Αμερική προετοιμάζεται να πάθει αυτά που έπαθε και η Ιαπωνία.
Υπάρχουν όμως διέξοδοι. Η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αναδιάρθρωση των υποθηκών, η προσφορά κινήτρων (αλλά και κυρώσεων) ώστε να πειστούν οι τράπεζες να δανείζουν, η αναμόρφωση της φορολογίας και των δαπανών ώστε να τονωθεί η οικονομία μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων, και η εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών που να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για όλους.
Η σημερινή κατάσταση, όπου το ¼ του συνολικού εισοδήματος, και το 40% του συνολικού πλούτου καταλήγει στο 1% του πληθυσμού της, καθιστά την Αμερική λιγότερο χώρα των ευκαιριών από ότι ήταν κάποτε η παλιά Ευρώπη.
Για τους προοδευτικούς, αυτά τα στοιχεία αποτελούν μέρος της χρόνιας αγανάκτησής τους. Αυτό όμως που είναι καινούργιο, είναι το γεγονός ότι στο παιχνίδι μπήκε τώρα και το ΔΝΤ. Όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία του ο Strauss-Kahn: «Στο φινάλε, η ισότητα και η απασχόληση είναι οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής σταθερότητας και  προόδου, της πολιτικής σταθερότητας, και της ειρήνης. Αυτό θα αποτελέσει επίκεντρο της αποστολής του ΔΝΤ. Θα πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτικής του ατζέντας».
Ας ελπίσουμε πως οι κυβερνήσεις  και οι αγορές θα υπακούσουν στα κελεύσματα του Strauss-Kahn.
S.A.-Project Syndicate

ANTINEWS

Φωτογραφίες την κατάλληλη στιγμή...

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ
 

Canal+, Spiegel: Ποιος τελικά ενημερώνει;...

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

 


Από το gnathion.blogspot.com
Γράφει ο Δ. Τρικεριώτης
Οι αριθμοί δηλώνουν ψυχρά την έλλειψη αποτελεσμάτων. Οι «Διασώστες» τα ρίχνουν διακριτικά στην κυβέρνηση και το λαό και η κυβέρνηση τα ρίχνει διακριτικά στο κομματικό και πελατειακό alter ego της.
Αντί η χώρα να γυρίζει από φέτος στις αγορές, βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην ύφεση και το αδιέξοδο με την εικόνα να φαίνεται μόνον ως θαύμα να αλλάζει και για την επόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας, μάλιστα, πιθανολογείται ότι εφόσον αυτό το tempo συνεχιστεί θα εξαντληθούν και τα δανειακά αποθέματα από το πακέτο στήριξης – δηλ. ένα χρόνο ενωρίτερα…
Πανικός και κακή ψυχολογία λοιπόν έρχονται από...
παντού και κατευθύνονται προς όλους. Εξόν από κάποιους που ξέρουν πώς να κερδοσκοπούν πάνω σε μια τέτοια κατάσταση οικονομικής ανασφάλειας. Όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν και άλλα δανεικά μέχρι το 2013 που ο μηχανισμός θα αλλάξει και θα μας στείλουν μαλακά ή βίαια στο διάβολο... Το τριετές «διασωστικό» πακέτο απέτυχε και φαίνεται ότι δεν θα επαρκεί για να καλύψει ούτε τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες μέχρι τότε.
Και έρχεται η μυστική χθεσινοβραδινή ευρωπαϊκή σύσκεψη στο Λουξεμβούργο που «είχε προγραμματιστεί από καιρό» αλλά για την οποία η Αυστρία δεν είχε καμία ενημέρωση… Και είναι προφανές ότι σε αυτήν συζητείται το Ελληνικό αδιέξοδο αλλά και το πώς αυτό θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί για τα υπόλοιπα κράτη-δανειολήπτες. Κι αυτή η σύσκεψη έγινε αμέσως μετά τους ελέγχους της τρόικα στην Αθήνα που φαίνεται ότι επισημοποίησαν τις προοπτικές των αριθμών.
Αν πράγματι ο πρωθυπουργός εκβίασε με επιστροφή στη δραχμή, όπως αναφέρθηκε στο Spiegel, δεν θα μας το πει σήμερα κανείς. Εξόν κι αν αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον. Αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει στη Γερμανία, και όχι μόνο, είναι η ασφυκτική πολιτική πίεση για να σταματήσουν οι ευκαιριακές χρηματοδοτήσεις των υπερχρεωμένων σε βάρος των ισχυρότερων οικονομικά ευρωπαίων φορολογούμενων ψηφοφόρων. Αυτό το πολιτικό κλίμα εύλογα επιταχύνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λύση που φαίνεται να προωθούν άμεσα οι Γερμανοί. Ζήτημα που πρέπει να ήταν και το βασικό αντικείμενο συζήτησης στο Λουξεμβούργο.
Το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι μυστικές «διπλωματίες» από τις ανεπίσημες κουβέντες του πρωθυπουργού με τον Στράους-Καν μέχρι τη συνάντηση του Λουξεμβούργου γίνονται ερήμην του ελληνικού λαού, ο οπoίος ενημερώνεται για τα ουσιώδη όχι από τους υπεύθυνους πολιτικούς του αλλά από τα διάφορα Canal+ και Spiegel. Μπορούν, τελικά, αυτά να συμβαίνουν σ’ ένα δημοκρατικό καθεστώς;
Η φωτό: «Δεν λέω ψέματα, απλά κρύβω την αλήθεια»
Πηγή:  silverdustedtwilight     gnathion.blogspot.com
και PRESS-GR

Ο άνθρωπος είναι αλλού...

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

 




ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ H ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO...

ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΛΛΑ... ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!
ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ GPO ΜΟΛΙΣ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
To κόλπο του Θεοδωρικάκου στήθηκε με μεγάλη μαεστρία. Τόσο μεγάλη που λίγοι το αντιλήφθηκαν. Τι έκανε ο μετρ του στησίματος των...
δημοσκοπήσεων; Η δημοσκόπηση τελείωσε την Παρασκευή το μεσημέρι (Σαββατοκύριακο σπάνια γίνονται τηλεφωνικές). Άγνωστο πως διέρρευσε σε αρκετά δημοσιογραφικά γραφεία ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο κόμμα. Η Ν.Δ. έπαιρνε 22% και το ΠΑΣΟΚ 21,5%. Η πληροφορία ήταν... μπετό. Γι αυτό και ο Πρετεντέρης έβγαλε τρέιλερ με τίτλο "η δημοσκόπηση που ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό". Μόλις πήρε τα μηνύματα ο Θεοδωρικάκος, για να μην διαρρεύσει ότι την παραποίησε, με το αιτιολογικό του μεγαλύτερου δείγματος, την συνέχισε και το Σαββατοκύριακο! Το μαγείρεμα που έπεσε εκεί ήταν άνευ προηγουμένου. Και βγήκε το αποτέλεσμα που είδατε χθες...

Eπιστολή Ε.Βενιζέλου σε Β.Σόϊμπλε & Ντε Μεζιέρ για ναυάγιο στα Type 214!

Εκτύπωση E-mail
<>
10-05-2011 
Δραματικές εξελίξεις έχουμε στο θέμα της νέας σύμβασης ναυπήγησης των δύο επιπλέον υποβρυχίων Type 214 με την όλη κατάσταση να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και το συνολικό πρόγραμμα των 5 υποβρυχίων (3 από την ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ + 2 από τη νέα σύμβαση που αντικατέστησε τη NEPTUNE II) να οδεύει σε ναυάγιο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε επιχειρησιακό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτή την στιγμή οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems/HDW πρακτικά αρνούνται (!) να συμμετάσχουν στη ναυπήγηση των υποβρυχίων γιατί έχουν έρθει σε ... σύγκρουση με τον συνεταίρο τους Ισκαντάρ Σάφα και όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr.
Όπως είχμαε σημειώσει, μπορεί να ακούγεται ... τρελό, αλλά στη νέα σύμβαση δεν περιλαμβάνεται κάποια γερμναική εγγύηση ότι θα δεχθούν να ναυπηγήσουν τα υποβρύχια!
Εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση είναι τόσο οριακή που όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο defencenet.gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε χθες να στείλει οργισμένη επιστολή καταγγελίας της συμπεριφοράς τους στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόϊμπλε και τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ και ζητεί την παρέμβασή τους!
Στην επιστολή περιγράφει το ιστορικό της υπόθεσης, τη νέα σύμβαση που υπογράφηκε πριν από επτά μήνες, το γεγονός ότι έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ στα ΕΝΑΕ (75,1% Ι.Σάφα και 24,9% ThyssenKrupp/HDW) για τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κοπεί ούτε ... λαμαρίνα και καταγγέλει ότι παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, εν τούτοις, η ThyssenKrupp ... «σφυρίζει αδιάφορα».
Το γιατί το έχουμε εξηγήσει ήδη: Υπάρχει κρίση-σύγκρουση μεταξύ της νέας ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ, του Ι.Σάφα και των Γερμανών πρώην ιδιοκτητών οι οποίοι κατέχουν το 25% των ΕΝΑΕ!
Από τη τροποποίηση της σύμβασης Neptune II απο την οποία προέκυψε η νέα παραγγελία των δύο νέων υποβρυχίων ξεχάστηκε κάτι ... μάλλον σημαντικό: Η γερμανική εγγύηση ότι θα δεχθούν να ναυπηγήσουν τα δύο νέα υποβρύχια. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά έτσι είναι: Την παραγγελία δεν την πήρε η ThyssenKrupp Marine Systems, την έλαβαν τα ΕΝΑΕ του Ισκαντάρ Σάφα. Το αν θα δεχθεί να συνεργαστεί η TKMS που βαρύνεται φυσικά με την θυγατρική της την HDW για το σκάνδαλα, είναι στην διακριτική της ευχέρεια!
Η TKMS εμφανίζεται ως απλός ... υποκατασκευαστής και τα ΕΝΑΕ ο κατασκευαστής. Τώρα ο Ι.Σάφα και η TKMS τα έχουν "σπάσει"! Αιτία τα 20 εκατ. ευρώ του δανείου που έχει χορηγήσει η Alpha Bank με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στα ΕΝΑΕ για να συνεχίσουν την λειτουργία τους, έναντι των μελλοντικών εισπράξεων από ανεκτέλεστο έργο των ΕΝΑΕ.
Είναι το περίφημο δάνειο που κράτησε εν ζωή τα ΕΝΑΕ, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να πληρωθεί. Και ο Ι.Σάφα ο οποίος αγνοούσε τελείως την διάσταση του θέματος αφού όταν αποφασίστηκε η τρόπος αποπληρωμής τον Οκτώβριο του 2009 δεν είχε εμφανιστεί ακόμα στο προσκήνιο, τα ζήτησε από τους Γερμανούς (λογικό). Και οι Γερμανοί του είπαν "Λάθος, εσύ θα τα πληρώσεις αφού αφορά μελλοντικές εισπράξεις". Και έγινε κυριολεκτικά ... της Λιβύης.
Οι Γερμανοί έχουν στυλώσει τα πόδια και εκβιάζουν (πάλι...) αυτή την φορά τον Σάφα και εμμέσως και το υπουργείο Άμυνας, λέγοντας περίπου ότι "Αν θέλετε υποβρύχιο φτιάξτε το μόνοι σας, από εμάς δεν πρόκειται να πάρετε ούτε σέντς". Και γιατί να μην εκβιάζουν; Αφού αντί να πάνε φυλακή πήραν παραγγελία δύο ακόμα υποβρύχια.
Το υπουργείο και το ΓΕΝ που έστειλε την επιστολή που αποκάλυψε το defencenet.gr στις 19/04 έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσουν ούτε σεντς, επιπλέον των 50 εκατ. ευρώ (τα έδωσαν τον Μάρτιο) αν δεν προχωρήσει η ναυπήγηση.
Ο Ι.Σάφα, ο οποίος δεν έχει να διακινδυνέψει τίποτα, αφού δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ, απειλεί να ... δραπετεύσει και το Π.Ν. από τα έξι υποβρύχια (4+2) να μείνει μόνο με τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, αφού κανείς δεν ξέρει πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα με τα άλλα τρία της αρχικής σύμβασης AΡΧΙΜΗΔΗΣ! Χάος που γεννήθηκε από την μήτρα της διαφθοράς...


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Καμμένος Κουρουπλής καταψήφισαν τη ρύθμιση για τη χορήγηση άλλων 30 εκ στις Τράπεζες

11 Μαΐου 2011


Την ρύθμιση για τις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες (άρθρο 19 του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), υπερψήφισαν 231 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον Παναγιώτη Καμμένο (ΝΔ) και τον Παναγιώτη Κουρουπλή (ΠΑΣΟΚ) που την καταψήφισαν. Υπέρ τάχθηκαν επίσης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην «Δημοκρατική Συμμαχία».

MOODY'S :ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση θέτονται όλες οι αξιολογήσεις οκτώ τραπεζών, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Moody's. Η επανεξέταση αφορά την Εθνική, την Eurobank, την Alpha, την Πειραιώς, την ΑΤΕ, την Αττικής, την Εμπορική και τη Γενική.
Η επανεξέταση των τραπεζών ακολουθεί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Moody's,...
τη χθεσινή απόφασή του να επανεξετάσει για πιθανή υποβάθμιση το αξιόχρεο της Ελλάδας - το οποίο αντιστοιχεί στη βαθμίδα B1 -, λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών μεγεθών, της αυξημένης αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και της πιθανότητας καθυστερημένης και ασθενέστερης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο οίκος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και στα μεγέθη της κερδοφορίας τους και θα οδηγήσουν δυνητικά σε νέες πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους.
Αναφέρει ακόμη ότι η επανεξέταση του αξιόχρεου της Ελλάδας σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της. Πολλές ελληνικές τράπεζες, προσθέτει στην ανακοίνωσή του, έχουν υψηλή έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με συνέπεια ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στα επίπεδα κεφαλαιοποίησής τους

Αρχειοθήκη ιστολογίου