Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Επίθεση Καστανίδη στον Σημίτη



Νewsit.gr

Εβαλντ Νοβότνι: Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της απο τη μία μέρα στην άλλη

Μέλος της ΕΚΤ καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν υπομονή με την Ελλάδα

 
 

Ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της απο τη μία μέρα στην άλλη.

"Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα έργο πολύ μακροπρόθεσμο", δήλωσε ο Νοβότνι, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", στο φύλλο της που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα

Κάλεσε τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να είναι υπομονετικές με την Αθήνα καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί, όπως είπε, να λύσει τα προβλήματα της από τη μια μέρα στην άλλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της "Handelsblatt".

Η Ελλάδα έχασε τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της με την πάροδο του χρόνου, σε πολλά χρόνια, και αντιστρόφως, για να την ξαναποκτήσει "χρειάζεται και πάλι χρόνο", σημειώνει ο Νοβότνι, ο οποίος είχε απορρίψει την ιδέα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια άλλης συνέντευξής του πριν από λίγες ημέρες

Newsit.gr

Στη Βουλή το μεγαλύτερο ελληνικό σκάνδαλο της ... υπερ- κυβέρνησης Siemens

13/05/2011
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Απίστευτη η δυσοσμία και η διαπλοκή από το σκάνδαλο με την υπερ - κυβέρνηση  της Siemens στην Ελλάδα: Έλεγχε (με μίζες και πρόσωπα) διαχρονικά κυβερνήσεις, παρεμβαίνει μέχρι και σήμερα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, παρακολουθούσε  και μαγνητοφωνούσε συνομιλίες πολιτικών αρχηγών και αρχηγών κομμάτων, έλεγχε τις προμήθειες του ΟΤΕ, δέχεται ακόμη προμήθειες από το ελληνικό δημόσιο ενώ αρνείται να παράσχει  στοιχεία για το βεβαιωμένο σκάνδαλο,  και δεν αιτήθηκε ακόμη Ελλάδα αποζημίωση γι΄ αυτό! Ακόμη και την κρίση που βιώνουμε σήμερα  προέβλεψε  με ακρίβεια (και εγγράφως) από τον Δεκέμβριο του ...2008 !
Το σκάνδαλο της Siemens χωρίς ουσιαστικά μέχρι σήμερα να αποτιμηθεί το πραγματικό ύψος του, επέφερε ελάχιστη διαπιστωμένη ζημία στο ελληνικό κράτος ύψους 2 δισεκατομμυρίων. Ακόμη και οι ξένοι νομικοί σύμβουλοι που ανέλαβαν για λογαριασμό του  ελληνικού  δημοσίου  να διερευνήσουν πώς θα κινηθούμε ως χώρα κατά της Siemens, έχουν πελάτη και την Siemens, όπως κατατέθηκε στη βουλή!
Σε αυτό το κλίμα και με τους εκπροσώπους των κομμάτων να επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει ένα «χειροπιαστό» αποτέλεσμα από τις εργασίες της βουλής, διότι η κοινωνία προεξοφλεί ότι το σκάνδαλο θα κουκουλωθεί, ξεκίνησε με  καθυστέρηση πέντε μηνών η συζήτηση του  πορίσματος  της εξεταστικής επιτροπής της βουλής.
Επίθεση Καστανίδη σε Σημίτη
Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η ΝΔ ζήτησε  να διακοπεί η συνεδρίαση της Βουλής διότι  κρίνει ότι οι επιστολές που παρουσίασε ο Χάρης Καστανίδης είναι ουσιώδεις για την υπόθεση. Επίσης εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικότερα:
Οι κατατεθείσες στη βουλή επιστολές του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, αφορούν την εισήγηση του ως υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης Σημίτη,  για τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών και τη σχετική θεσμική θωράκιση των προμηθειών γενικότερα. Η εισήγηση αυτή, αναφέρει,  ενώ αρχικά είχε γίνει αποδεκτή από τον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη ο οποίος μάλιστα ζήτησε και επίσπευση της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, λίγους μήνες μετά και ενώ απουσίαζε ο κ. Καστανίδης στην Αμερική, συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλιο στο οποίο απορρίφθηκαν οι προτάσεις του με την αιτιολογία ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές και δεν χρειαζόταν αλλαγές.
Ο κ. Καστανίδης σημειώνει ότι ενώ είχε υποβάλλει και δεύτερη εναλλακτική πρόταση για τον τομέα της δικής του τότε αρμοδιότητας, το  υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ζητώντας να θεσπιστούν μέτρα που θα εγγυώνται διαφάνεια στις προμήθειες, δεν πήρε ποτέ απάντηση. Μετά από αυτό, στις 30-8-1997 υπέβαλε την παραίτησή του.
Μάλιστα ο κ. Καστανίδης, απαντώντας στην αναφορά του κ. Σημίτη ότι το 2003 επανήλθε στην κυβέρνηση του, ο υπουργός Δικαιοσύνης δίνει τη δική του εκδοχή, ότι επέστρεψε για να βοηθήσει και γιατί όπως είπε, έχει αφοσίωση πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα. Μίλησε επίσης για παράδοση κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μιας σειράς λειτουργιών του δημοσίου τομέα «σε μηχανισμούς έξω απ' τον έλεγχο των θεσμικών εκπροσωπήσεων της λαϊκής κυριαρχίας» και για «ανατροπή του αξιώματος ότι η πολιτική προηγείται και οι οικονομικοί παράγοντες ακολουθούν».
Τα κόμματα
Για  «τεράστιο πολιτικό ζήτημα» ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση, το οποίο δεν μπορεί να «περάσει στα μαλακά» ούτε εξαντλείται με δικονομικές φόρμουλες, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση, μίλησε  το ΚΚΕ, μιλώντας για σκάνδαλο και των δύο κομμάτων εξουσίας.
Να συνεχιστεί στα πλαίσια μίας Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής η διερεύνηση, στην οποία όμως ο ΛΑΟΣ δεν θα συμμετάσχει, «εάν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των Κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όσων ήταν κομματικοί ταμίες και ότι δεν θα μπουν ασπίδες σε πρώην Πρωθυπουργούς», έθεσε ως προϋπόθεση ο εισηγητής του ΛΑΟΣ κ. Αϊβαλιώτης . Μίλησε  για σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

«Πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις γιατί υπήρξε αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας πως αυτό είναι το χρέος της Βουλής έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος βλέπει να του «ρημάζουν τη ζωή» αλλά κανείς να μην τιμωρείται. Απέδωσε ευθύνες και στα δύο κόμματα εξουσίας.

Οι βουλευτές
Την επιθυμία του να δικαστεί εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας. «Λειτούργησα με καθαρή τη συνείδησή μου. Με απόλυτη διαφάνεια. Όταν υπέγραψα τη σύμβαση κάλεσα τον πρέσβη των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο της κοινοπραξίας SAIC και παραχώρησα συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα μου» τόνισε , καθώς ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών του ως πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης με αιχμή το C4I, το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Χαρακτήρισε το κατηγορητήριό του «αόριστο» και ότι ως υπουργός διευθέτησε με τον καλύτερο τρόπο τις δραματικές εκκρεμότητες.
Ντροπή απέδωσε στους συντάκτες του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος. «Μου απευθύνετε κατηγορώ μέσα σε 15 γραμμές, χωρίς να με ρωτήσετε και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο», συνόψισε την τοποθέτησή του επί του πορίσματος της Εξεταστικής για το σημείο που τον αφορά.

«Αθλιότητα» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου τη συμπερίληψή του στους υπευθύνους για το σκάνδαλο Siemens. Δήλωσε ότι παραπέμφθηκε χωρίς ποτέ να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και οι εναντίον του αιτιάσεις στηρίζονται σε «ψεύδη».
Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
«Οι σημερινές αποκαλύψεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη αποτελούν μια σοβαρότατη εξέλιξη στην υπόθεση Siemens. Κι αυτό διότι ο κ. Καστανίδης:
Αποκάλυψε, μετά από 15 χρόνια, τις πραγματικές διαστάσεις της παραίτησής του. Καλοδεχούμενες, έστω και αργά, αφού γεννάται το εύλογο ερώτημα γιατί δεν κατέθεσε αυτά τα στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή, εδώ και ένα πλέον χρόνο.
Αποκάλυψε τις αποφάσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη σε ό,τι αφορά στις προμήθειες του Δημοσίου και στη διαφάνεια.
Ομολόγησε, δημοσίως, πως εκείνες οι αποφάσεις του κ. Σημίτη οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά στη Siemens.
Διέψευσε την εξιστόρηση των γεγονότων, όπως παρατίθενται στο Δελτίο Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού.
Επιβεβαίωσε απολύτως το πόρισμα της Ν.Δ. για τις ευθύνες του κ. Σημίτη και των αποφάσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-1998.
Κατέθεσε νέα στοιχεία, όπως η προσωπική του αλληλογραφία.
Η Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή, χαρακτήρισε το σκάνδαλο πράσινο. Επισήμανε πως η αιτία ήταν οι αποφάσεις του κ. Σημίτη και των κυβερνήσεών του.
Με αίσθημα ευθύνης θα μελετηθούν ενδελεχώς οι επιστολές που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε νομικό επίπεδο. Διότι, σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σημίτης έχει, ήδη, κριθεί».



Χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης

Τι σχεδιάζουν Κατσέλη και Κεγκέρογλου


Πλήθος διορισμών συμβασιούχων σε νέους Καλλικρατικούς δήμους σχεδιάζουν Κατσέλη και Κεγκέρογλου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έχοντας ενεργοποιήσει τους κομματικούς μηχανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Οι προσλήψεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων τοπικής απασχόλησης και αφορούν 60.000 περίπου άτομα. Ούτε λόγος φυσικά για έγκριση από την τρόικα η οποία έχει μείνει στην υπόσχεση του Ραγκούση ότι θα μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων στο μισό. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο υπουργός Εσωτερικών έριξε
στάχτη στα μάτια του κόσμου και της τρόικας για να μπορούν από πίσω οι επιτελείς του υπουργείου Απασχόλησης να κάνουν διορισμούς. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάψει στο φουλ τις ρουσφετολογικές μηχανές κι αυτό δείχνει ότι ο Παπανδρέου πάει άμεσα σε εκλογές.
Parapolitika.gr 

Ανακοινώνει ανασχηματισμό την ερχόμενη εβδομάδα ο Γιώργος;

Φούντωσαν και πάλι τα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα


Η επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική οικονομία, καθώς και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, φούντωσαν εκ νέου τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση επικοινωνιακή ρελάνς, και στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Θεωρείται, δε, αρκετά πιθανό, πως ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη…

Parapolitika.gr

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ ΤΟΥ "ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ"

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μια πολύ περίεργη σύσκεψη στο ξενοδοχείο "Πεντελικόν" βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι πριν από μια ώρα. Από τις 6 το απόγευμα περίπου 20 άνδρες της Ασφάλειας του πρωθυπουργού είχαν... ακροβολιστεί έξω από το γνωστό ξενοδοχείο της Κηφισιάς. Εκεί έφθασε κατά τις...
6.30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Πέρασε γρήγορα από την είσοδο του ξενοδοχείου και ανέβηκε στην προεδρική σουίτα με το όνομα "Penthouse". Μην ανησυχείτε όμως. Ο Παπανδρέου δεν είχε... ερωτικό ραντεβού. Σύσκεψη ήταν, πράγματι. Αλλά όχι με στελέχη της κυβέρνησής του. Όπως ενημερώθηκε πριν από λίγο το Fimotro, είδε κορυφαίο και πανίσχυρο παράγοντα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας..
 
Fimotro 

Σκανδαλίδης: Αγορά στόχο αποτελούν οι ΗΠΑ για τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου

14/5/2011

Σκανδαλίδης: Αγορά στόχο αποτελούν οι ΗΠΑ για τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου
Η αγορά ελαιόλαδου των ΗΠΑ αποτελεί αγορά – στόχο για τις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο υπουργός ερωτήθηκε από τους βουλευτές για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διακίνησης του ελαιολάδου σε χύμα μορφή αλλά και πως πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένοι από το Υπουργείο έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων νοθείας και παρατυπιών στην αγορά του ελαιολάδου, καθώς και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην απάντηση του αναφέρει τα παρακάτω:

Το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζει ότι η διακίνηση του ελαιόλαδου στον τελικό καταναλωτή πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε συσκευασίες των πέντε λίτρων. Στην Ελλάδα, προκειμένου να επέλθει η διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου έχει καθιερωθεί η διακίνησή του να περιορίζεται σε συσκευασίες που δεν υπερβαίνουν την προαναφερθείσα ποσότητα.
Κάθε μείγμα ελαιόλαδου με άλλα φυτικά έλαια απαγορεύτηκε ρητά στη χώρα μας, παρά την δυνατότητα παραγωγής που παρείχε ο κανονισμός, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των Ελληνικών ελαιόλαδων.
Στις εγκεκριμένες από το κράτος επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιόλαδου πραγματοποιούνται τόσο τακτικοί όσο και έκτακτοι έλεγχοι από την επιτροπή της αρμόδιας Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Απώτερος στόχος της αποτελεί η επαλήθευση της συμφωνίας μεταξύ των εισερχόμενων και εξερχόμενων ποσοτήτων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, παρθένου ελαιόλαδου, ελαιόλαδου και πυρηνέλαιου, καθώς και εκείνων που παραμένουν αποθηκευμένες σε χώρους δεξαμενής.
Παράλληλα πραγματοποιείται και ενίσχυση του ελαιοκομικού κλάδου μέσω εκπόνησης προγραμμάτων, εγκεκριμένων από την Ε.Ε, τα οποία στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας, την ιχνιλάτηση και την διαφοροποίηση των ελαιοκομικών προϊόντων, με σκοπό την αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών μας σε τυποποιημένο προϊόν. Δικαιούχοι χρηματοδότησης των παραπάνω προγραμμάτων αποτελούν διεπαγγελματικές και επαγγελματικές οργανώσεις παραγωγών.
Δεδομένου ότι η αγορά ελαιόλαδου των Η.Π.Α αποτελεί αγορά – στόχο για τις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α. Τα μέτρα που ελήφθησαν και αφορούν στην συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων, προώθηση δειγμάτων προϊόντων και διαφημιστικό υλικό, αφορούν την προώθηση προς τις αγορές των πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, όπως το ελαιόλαδο.
Η κυβέρνηση σχετικά με τις ενέργειες για τον περιορισμό της διακίνησης του ελαιόλαδου σε χύμα μορφή θέτει ως βάση το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, προμηθεύοντας με πρώτες ύλες τον τομέα Τροφίμων και Ποτών που συνιστά τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο στη χώρα μας. Βασικές επιδιώξεις του ΥΠΠΑΤ με την παραπάνω δήλωση αποτελούν ο έλεγχος των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η εξυγίανση της διάθεσης των γεωργικών προϊόντων, η προστασία του εισοδήματος των ελλήνων αγροτών αλλά και η προστασία του καταναλωτή στην εγχώρια και την διεθνή αγορά.
Τέλος, το ΥΠΑΑΤ δηλώνει ότι η προστασία των ελληνικών ελαιόλαδων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και σαν αποτέλεσμα τονίζει την πρόσφατη εγγραφή της μεσογειακής διατροφής στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με το ελαιόλαδο να κατέχει εξέχουσα θέση στις προσπάθειες αυτές

Αgrotypos

Πώς να µειώσω τη δόση στο µισό

Οι κινήσεις SOS που µπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες ενόψει της αύξησης των επιτοκίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ

 Σάββατο 14 Μαΐου 2011
 

Τον δρόµο της αναχρηµατοδότησης παίρνουν µαζικά οι δανειολήπτες. Στόχος τους να µειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη µηνιαία δόση σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς ειδικά µετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών τους είναι δυσβάσταχτο.

Χαµηλά επιτόκια, επιµήκυνσητης διάρκειας του δανείου,ακόµα και κούρεµα στο αρχικό κεφάλαιο είναι οι λύσεις που αναζητούν, προκειµένου να ελαφρύνουν το βάρος και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οσοι το επιτύχουν µπορούν να δουν τη δόση τους να µειώνεται ακόµη και κάτωαπό το µισό, καθώς τα προγράµµατα µεταφοράς συνδυάζουν χαµηλά επιτόκια µε µεγαλύτερη διάρκεια και µια σειρά από επιπλέον διευκολύνσεις. Ωστόσο, ο δρόµος προς χαµηλότερη δόση δεν είναι στρωµένος µε ροδοπέταλα. Οι τράπεζες έχουν θέσει πλέον ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις είτε για αναχρηµατοδότηση υφιστάµενων οφειλών είτε γιαµεταφορά χρεών από άλλα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα.

Προϋπόθεση για να ευοδωθεί η διαδικασία αποτελεί οι δανειολήπτες να ήταν τυπικοί στις µέχρι πρότινος υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα (δηλαδή τα χρέη τους να µην έχουν γίνει ληξιπρόθεσµα λόγω καθυστέρησης) αλλά και να είναιδιατεθειµένοι να συνεργαστούν µε τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα.

Επίσης οι τράπεζες εξετάζουν το ύψος των οφειλών σε συνδυασµό µε το εισόδηµα του δανειολήπτη. ∆ηλαδή, το πράσινο φως για τη µεταφορά προϋποθέτει ότι οι υποχρεώσεις του σε δόσεις δανείων και καρτών δεν υπερβαίνουν το 40% των µηνιαίων αποδοχών του. Με άλλα λόγια, ακόµα και αν δεν βρίσκεται στη µαύρη λίστα, για να αξιοποιήσει τα προγράµµατα αυτά ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να συγκεντρώνει υψηλή βαθµολογία και στη λεγόµενη λευκή λίστα του Τειρεσία.

ΠΕΝΤΕ ΤΡΟΠΟΙ. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές υπάρχουν πέντε βασικοί τρόποι µέσω των οποίων µπορεί κανείς να πληρώνει λιγότερα χρήµατα σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Το πρώτο βήµα είναι η µείωση του επιτοκίου. Αποτελεί τη βάση των περισσότερων προγραµµάτων αναχρηµατοδότησης και δενκρύβει καµία παγίδα για τον δανειολήπτη. Αυτή τη στιγµή στην τραπεζική αγορά διατίθενται προγράµµατα µεταφοράς οφειλών µε επιτόκιο 7%-8%, µειωµένο σχεδόν στο µισό σε σύγκριση µε των απλών καταναλωτικών δανείων.

Στις περισσότερεςπεριπτώσεις, όµως, οι τράπεζες ωθούν πλέον τους πελάτες τους στη λύση της αναχρηµατοδότησης µε προσηµείωση περιουσιακού στοιχείου (συνήθως ακινήτου), ώστε να εξασφαλιστούν έναντι των υψηλών επισφαλειών. Στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο µειώνεται ακόµα καιστο 5%, γεγονός που µεταφράζεται σε σαφώς µικρότερη δόση.

Ακόµη πιο δραστική µείωση προσφέρει η αυξηµένη διάρκεια στην αποπληρωµή. Εντούτοις, στην περίπτωση αυτή ο πελάτης επιβαρύνεται µε υψηλότερους τόκους.

Ανάσα για τουςυπερχρεωµένους µπορεί να δώσει µιαπερίοδος χάριτος (συνήθωςέντοκη), η οποία µπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια. Τέλος, σωσίβιο για υπερχρεωµένους, σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια είναι οι ευκολίες πληρωµής από τις τράπεζες στουςπελάτες τους.

Μεταξύ αυτών περιλαµβάνονται η παράλειψη έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο, η δυνατότητα µετάθεσης εξόφλησης του χρέους στο τέλος του δανείου, ακόµα καιοι πληρωµές ανά τρίµηνο αντί για κάθε µήνα. ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ. Αντίστοιχα, ψαλίδι έως και 60% στο επιτόκιο µπορούν να πετύχουν οι συνεπείς κάτοχοι πιστωτικών καρτών. Και αυτό γιατί, ενώ υπάρχουν κάρτες µε επιτόκιο αγορών που αγγίζει το20%, παράλληλα διατίθενται προγράµµατα µεταφοράς µε επιτόκιοπου ξεκινά από το 5,95%. Κάποια από αυτά είναι σταθερά για διάστηµα από έξι µήνες µέχρι δύο χρόνια, ενώ σε άλλα το κόστος χρήµατος µέχρι την πλήρη αποπληρωµή του µεταφερόµενου ποσού. Και σε αυτή την περίπτωση προϋπόθεση αποτελεί ο πελάτης να είναι συνεπής στην πληρωµή της ελάχιστης µηνιαίας καταβολής. ∆ιαφορετικά το χαµηλό επιτόκιο χάνεται και ηοφειλή του επιβαρύνεται µε τοτρέχον επιτόκιο αγορών.

Χαµηλά επιτόκια, επιµήκυνση της διάρκειας του δανείου, ακόµα και κούρεµα κεφαλαίου
Αυστηρές προϋποθέσεις
Για να ενταχθεί κάποιος σε κάποιο πρόγραµµα αναχρηµατοδότησης ή µεταφοράς οφειλών πρέπει να αποπληρώνει τυπικά τις οφειλές του. ακόµη όµως και αν δεν βρίσκεται στη µαύρη λίστα του τειρεσία είναι πολύ πιθανό να βρει «κλειστές πόρτες» αν η δόση του υπερβαίνει το 40% του µηνιαίου εισοδήµατός του ή αν δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία για προσηµείωση ή κάποιον τριτεγγυητή

ΤaNea.gr

Γιούνκερ: Χωρίς αποκρατικοποιήσεις δεν παίρνετε την επόμενη δόση


Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012

 14/05/2011
Προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα προς την Ελλάδα είναι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παράλληλα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012.
Προς απολύσεις και στις ΔΕΚΟ «Αυτά δεν τα κάναµε ούτε στην Ανατολική Γερµανία...»
Φρένο στην ύφεση το πρώτο τρίµηνο
Γιώργος: «Αφήστε µας ήσυχους να κάνουµε τη δουλειά µας»

TaNea.gr

Ο Αντώνης Σαμαράς διεκδικεί αυτοδυναμία

 

14.05.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ


Αν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εξελιχτεί στο πρόσωπο της κρίσης, λόγω της κεντρικής θέσης του στις αποφάσεις και τη στρατηγική για τη διαχείριση του αδιεξόδου που διέρχεται η χώρα, ο Αντώνης Σαμαράς διεκδικεί να εμπεδωθεί στους πολίτες ως το πρόσωπο της ελπίδας. Εκείνος που θα διορθώσει όσα δεν κάνει σωστά ο Γιώργος.
Μετά την παρουσία του στο «Ζάππειο 2», και τις προτάσεις του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει οπλιστεί με προχωρημένη πολιτική αυτοπεποίθηση.
Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς στα «Νέα Σαββατοκύριακο». Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο μιας συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ «στο λάθος», αποκωδικοποίησε τις ρηξικέλευθες προτάσεις του για την οικονομία, εξέφρασε την ανησυχία του για τον νέο κύκλο βίας και αναταραχής που ξέσπασε στην πρωτεύουσα, έκλεισε τη συζήτηση για το κυβερνητικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας.
Πέρα και πάνω απ’ όλα όμως, ζήτησε «καθαρή εντολή» από τους πολίτες, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ώστε να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο, και όχι να συνδιαχειριστεί με το ΠΑΣΟΚ ή και άλλους, το αδιέξοδο αυτό. Ζήτησε να τον εμπιστευτούν, και να του δώσουν αυτοδυναμία

STATESMEN.GR

Το ΠΑΣΟΚ “ματώνει” με… χρονοκαθυστέρηση

 

14.05.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η σχέση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη δεν είχε ποτέ τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της… γειτνίασης. Ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε μάλλον… μη συμπαθής για το σύνολο της οικογένειας Παπανδρέου, από τα χρόνια που επένδυε και προέβαλε τον εαυτό του ως την «άλλη λύση» στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα.
Το 1996 ωστόσο, ο «θρύλος» αφηγείται ότι ήταν η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, μαζί με του Κώστα Λαλιώτη, οι πλέον κρίσιμες, για να επικρατήσει οριακά ο Κώστας Σημίτης του Άκη Τσοχατζόπουλου για την πρωθυπουργία, και με το πανίσχυρο όπλο της νομής της εξουσίας στα χέρια του, να κερδίσει και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στο Συνέδριο που διεξήχθη μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Ανδρέα.
Στα χρόνια του «εκσυγχρονισμού», ο Γιώργος Παπανδρέου είδε το πολιτικό του άστρο να ανατέλλει. Μετά το φιάσκο Οτσαλάν και τον εξοβελισμό του Θεόδωρου Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών, έγινε εκείνος που, λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, συνόδευε έναν κατεξοχήν διεθνιστή πρωθυπουργό στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες.
Κάπως έτσι, η φιγούρα του Γιώργου Παπανδρέου έγινε γνωστή, οικεία και στη συνέχεια συμπαθής στους ξένους. Τόσο ώστε, όταν το 2003 ξεκίνησαν οι σκέψεις για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης να μην έχει πολλά περιθώρια από το να δώσει το δαχτυλίδι στον 3ο Παπανδρέου που επρόκειτο να γίνει πρωθυπουργός. Άλλο αν ο αδελφός του Γιώργου, Νίκος, κατάλαβε από την πρώτη στιγμή, συγγραφέας γαρ, ότι το δαχτυλίδι αυτό ήταν πάρα πολύ θαμπό.
Στα πρώτα χρόνια του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε να αντιμετωπίσει τον μόνιμο βραχνά των «σημιτικών». Προέτρεψε τον Καραμανλή να… τον βοηθήσει να ματώσει το ΠΑΣΟΚ, οι συγκυρίες ωστόσο δεν επέτρεπαν τέτοιο ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών.
Μετά την ήττα στις εκλογές του 2007, που έστειλε τον Ευάγγελο Βενιζέλο… στο Ζάππειο, όλοι κατάλαβαν ότι οι «σημιτικοί» επέστρεφαν από την πίσω πόρτα. Το «μαγαζί» ωστόσο, δεν κατάφεραν να το ξαναπάρουν. Κάτι οι αυτοκαταστροφικές κινήσεις του πιο ευφυούς Έλληνα πολιτικού, όπως το «φονικό» βλέμμα σε εκείνον που του πέταξε καφέ στην πλάτη, και κάτι η εξόφθαλμη στήριξη των «σημιτικών», δεν ήθελε και πολύ για να ξυπνήσουν τα παπανδρεϊκά αντανακλαστικά του Κινήματος.
Έτσι, και με τη βοήθεια των «τσιφλικάδων» των ΔΕΚΟ, ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε το ΠΑΣΟΚ. Απέτρεψε τον Βενιζέλο από το να κάνει το δικό του κόμμα. Διέγραψε τον Σημίτη. Πάτησε πάνω στην προϊούσα διάβρωση της Νέας Διακυβέρνησης, και το 2009 επέστρεψε πανηγυρικά στην εξουσία, με το «Λεφτά υπάρχουν» να μοιάζει με το δικό του «Carmina Burana».
Σήμερα η «πράσινη» διακυβέρνηση έχει βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου. Ακόμη και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος ακούει τον Βενιζέλο να αμφισβητεί ουσιαστικά τη δυνατότητά του να κυβερνήσει. Βλέπει τον Σημίτη να χρειάζεται 11 σελίδες δημόσιας τοποθέτησης, για να μας πείσει ότι ο «εκσυγχρονισμός» ήταν κάτι σαν τον «Χρυσό Αιώνα» σε… remake.
Και κάπου εκεί, έρχεται ο Καστανίδης. Και αποκαλύπτει ότι ο Κώστας Σημίτης είχε απορρίψει την πρότασή του για Ανεξάρτητη Αρχή που θα διενεργούσε τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες του δημοσίου. Ξέρετε, εκεί όπου έγινε το πάρτι του αιώνα. Και φέρνει τον αφηγητή του «εκσυγχρονισμού» σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Ίσως τελικά, το ΠΑΣΟΚ… να ματώσει, έστω και με χρονοκαθυστέρηση. Μόνο που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το ΠΑΣΟΚ που θα ματώσει να είναι κάτι λιγότερο από το… όλον ΠΑΣΟΚ!

STATESMEN.GR

Die Welt: Συναινεί σε ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Γερμανία

Η Γερμανία φέρεται να συναινεί σε ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.
Η Κομισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, είναι έτοιμες να δεχτούν μία «ήπια αναδιάρθρωση» του χρέους της Ελλάδας, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» χωρίς αναφορά στις πηγές της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει επιμήκυνση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία θα είχε απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο σχολίασαν σχετικά ότι «σε μας δεν είναι γνωστή μία τέτοιου είδους απόφαση» .
Από πολιτικούς παράγοντες της Γερμανίας διατυπώνεται όλο και εντονότερα το αίτημα για επιβάρυνση και των ιδιωτών επενδυτών αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας. «Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει τώρα να επωμισθούν ένα αξιοσέβαστο ποσό και να παραιτηθούν από ένα μέρος των κερδών τους, έχουν κερδίσει αρκετά μέχρι τώρα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ στην «Handelsblatt Online» .
Και ο οικονομολόγος Λαρς Φελς της επιτροπής «σοφών» που συμβουλεύει την κυβέρνηση υποστήριξε στη χρηματιστηριακή εφημερίδα «Bursenzeitung» ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση, αλλά όχι με τη μορφή νέων πακέτων βοήθειας, αλλά με μία αναδιάρθρωση που εκτιμά ότι θα έχει ελεγχόμενες συνέπειες. «Δεν αναμένεται από ένα ‘κούρεμα’ να καταρρεύσει κάποια τράπεζα της Γερμανίας ή της Γαλλίας», είπε ο κ. Φελς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, η Τρόικα αμφισβητεί την κυβέρνηση

 

 

Σε απανωτές συσκέψεις που διεξάγονται από το πρωί του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών και θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, οι απεσταλμένοι της Τρόικα προσπαθούν να ετοιμάσουν μέχρι την Τρίτη το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο λιτότητος, ενώ οι αμφισβητούμενοι από την ίδια υπουργοί έχουν χάσει τελείως την μπάλα και ασχολούνται κυρίως με τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και με την κατάληψη θέσεων στον αγώνα της διαδοχής.

Η αξιοπιστία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητείται πλέον ανοιχτά από τους Δανειστές. Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, κατά την διάρκεια της οποίας λέγεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου τηλεφώνησε στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε μία φράση που ο πρωθυπουργός δεν περίμενε να ακούσει: «Πρόεδρε, μας αμφισβητούν»! Οι αιτίες; Πολλές. Η στάση υπουργών, η κόντρα με την τρόικα στην προηγούμενη επίσκεψή της, οι καθυστερήσεις, οι αντιφατικές δηλώσεις κ.ά. Ακόμη και οι εσωτερικές ισορροπίες στους μεγάλους «παίχτες» της Ένωσης.

Τις προηγούμενες πέντε ημέρες: Η τρόικα αμφισβήτησε πως το κόστος στο Δημόσιο θα πέσει στα 16 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια και ζήτησε από τον Γ. Ραγκούση πάγωμα των προσλήψεων, ακύρωση της πολιτικής των μετατάξεων και απολύσεις! «Με ονόματα και διευθύνσεις». Τα έσπασε και με τη Λ. Κατσέλη και ζητούν νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για νοσοκομεία και γιατρούς. Αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις. Θεώρησε τις ελληνικές προβλέψεις «υπερβολικά αισιόδοξες» και ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Ειδικότερα για το θέμα των αυθαιρέτων στάθηκαν στις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις συνταγματικές πρόνοιες που περιπλέκουν το ζήτημα.

Χθες η Κομισιόν επέδωσε στην κυβέρνηση τελεσίγραφο για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ώστε να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 7 δισ. ευρώ φέτος και να προχωρήσει σε τολμηρές αποκρατικοποιήσεις άμεσα. «Η Ελλάδα προφανώς δεν έχει ικανοποιήσει επαρκώς τους όρους τελευταία. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο εδώ», δήλωσε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν.

Είναι σαφές ότι οι ελεγκτές ζητούν πλέον νέο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον – ευρισκόμενο στο Όσλο για συνέδριο με αντικείμενο την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά – Πρωθυπουργό, ενώ για σήμερα προγραμματίστηκε εκτάκτως νέα σύσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου με τους ελεγκτές της Τρόικας.
Οι ελεγκτές της Τρόϊκα δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τις χαμηλές επιδόσεις και τα σημάδια κόπωσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που μοιάζει να έχει «στομώσει». Για το λόγο αυτό επεξεργάζονται και σχέδιο «επανεκκίνησης» του Μνημονίου, ενώ οι εισηγήσεις και διαπιστώσεις τους θα καθορίσουν και την τύχη του ελληνικού αιτήματος για νέο δάνειο.
Η εαρινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνει τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2011 και το 2012, επιβεβαιώνει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στις επενδύσεις, το εμπορικό ισοζύγιο και την ανεργία. Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση της, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της Τρόικας. Και αυτό επισημοποιείται πλέον από έναν εκ των τριών εταίρων που συγκροτούν το μηχανισμό των δανειστών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτροπος, Ολι Ρεν, εκτιμά ότι το έλλειμμα φέτος θα φτάσει σχεδόν σε διψήφια νούμερα, αφού θα είναι της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ, έναντι 7,5% που προέβλεπαν κυβέρνηση και Τρόικα. Προς το χειρότερο αναθεωρούνται και οι προβλέψεις για το χρέος, που αναμένεται να αυξηθεί τώρα στο 157,7% φέτος και στο 166,1% το 2012. Όσο για την ύφεση, η οποία έχει ήδη φτάσει στο 4,35% για το πρώτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 3,5% για το τρέχον έτος.
Όπως δείχνουν και οι αριθμοί, πρόκειται για ένα αδιέξοδο πρόγραμμα δανεισμού και λιτότητας, το οποίο ανακυκλώνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης φέρνοντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες του Προϋπολογισμού και να κλείσει η «τρύπα». Το προανήγγειλε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Ολι Ρεν, μαζί με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του. Έρχεται, έτσι, και νέος λογαριασμός των 6 – 8 δισ. ευρώ, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες. Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου φορτώνεται ξανά στις πλάτες του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν αντέχει άλλο.
(Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, Καθημερινή, Ελεύθερο Τύπο, Βήμα)
Διαβάστε κι αυτό:
Κερδίζει έδαφος η διάσωση αντί της αναδιάρθρωσης
Στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα παρέπεμψε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολάιν Ατκινσον, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να μελετά την πιθανότητα μετατροπής του ελληνικού δανείου με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, ωστόσο δεν πρόκειται να αποφασίσει επί του θέματος όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιθεώρηση.Η λύση ενός νέου «πακέτου» διάσωσης για την Ελλάδα, έναντι διαφόρων μορφών αναδιάρθρωσης (όπως π.χ. «κούρεμα»), κερδίζει απ’ ό,τι φαίνεται έδαφος με τις… ευλογίες του Βερολίνου και παρά τις σημαντικές διαφωνίες που εξακολουθούν να διατυπώνονται στους κόλπους της ΕΕ.
(από την Ημερησία)


ANTINEWS

«Πράσινο» μόνο αν ληφθούν σκληρά μέτρα

Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

 

5η δόση - νέα δανειοδότηση: «Πράσινο» μόνο αν ληφθούν σκληρά μέτρα
Θεραπεία-σοκ προτείνουν ΔΝΤ και ΕΕ προκειμένου να εγκρίνουν την πέμπτη δόση του Ιουνίου από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 12 δισ. ευρώ και κυρίως να ανάψουν το «πράσινο φως» για νέα δανειοδότηση της Ελλάδας άνω των 60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2013.

Στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών η τρόικα ξεκαθάρισε πως πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να περιορίσει δραστικά τον ογκώδη δημόσιο τομέα.
Στην παρούσα φάση η συρρίκνωση της μισθολογικής δαπάνης προτείνεται να υλοποιηθεί μέσω της μείωσης του προσωπικού και όχι των μισθών.
Παράλληλα συστήνεται ψαλίδισμα των πρόσθετων παροχών (υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας κ.ά.) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «λουκέτα» σε φορείς αλλά και ζημιογόνες ΔΕΚΟ και είσοδος ιδιωτών σε συγκοινωνιακούς οργανισμούς όπου παρατηρείται το φαινόμενο να υποχωρούν τα έσοδα παρά τη μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων.
Επίσης η τρόικα πιέζει για ψαλίδισμα των κονδυλίων για κοινωνικά επιδόματα, που μαζί με τις δαπάνες για συντάξεις ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ κατ΄ έτος.
Εξάλλου έχει «κλειδώσει» η επιβολή από 1ης Ιουλίου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το 2012, τα οποία καταβάλλονται στο τέλος του 2011.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ζητούν έσοδα και αποτελέσματα εδώ και τώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, συστήνουν στην κυβέρνηση να βάλει στο φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τον ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το σκεπτικό πως οι δύο αυτές εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Οι διαπραγματεύσεις
Χθες το μεσημέρι οι επικεφαλής της τρόικας είχαν νέα πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για τις σκληρότερες διαπραγματεύσεις από την ημέρα που η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης και μνημονεύουν αναφορές στελεχών της τρόικας ακόμη και σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σε οργανισμούς που θα κλείσουν) αλλά και σε περικοπές στις υψηλές συντάξεις, προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά.
Τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015, τις βασικές αρχές του οποίου θα παρουσιάσει ο κ. Παπακωνσταντίνου στους Ευρωπαίους ομολόγους του στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μεθαύριο Δευτέρα 16 Μαΐου.
Ανάλογα και με τις αντιδράσεις τους θα γίνουν οι τελευταίες αλλαγές και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Επιπρόσθετα από τους ελέγχους της τρόικας προκύπτει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ REAL.GR
Επιβεβαιώνει με δήλωσή του στο Real.gr ο Γιάννος Παπαντωνίου το σημερινό πρωτοσέλιδο της; Real News και επιτίθεται κατά του σημερινού υπουργού Οικονομικών για τον έλεγχο που ζητά το ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς...
λογαριασμούς του. Αναλυτικά η δήλωσή του : Ο πρώην υπουργός κ. Γιάννος Παπαντωνίου έκανε στο Real.gr δήλωση, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews, η οποία αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο του ΣΔΟΕ που ζητά έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών και των συναλλαγών του από το 1997 και μετά.

Στη δήλωση του στο Real.gr, o πρώην υπουργός αφήνει αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας: "Γιατί, στη δική μου περίπτωση επαναλαμβάνεται ένας ήδη επανειλημμένα διενεργηθείς έλεγχος; Γιατί, εν γνώσει αυτού του γεγονότος, δόθηκε η συγκεκριμένη συνέχεια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών;"

Σε άλλο σημείο υπενθυμίζει ότι "όταν η δικαστική έρευνα προσκρούει σε ενδεχόμενη ευθύνη υπουργού ο φάκελος διαβιβάζεται "αμελητί" στη Βουλή", κάτι που δεν έγινε στην περίπτωσή του.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός αναρωτιέται αν "πρόκειται για μεθόδευση που συνδέεται με την επιχείρηση λασπολογίας που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια".

Ο κ. Παπαντωνίου, αφού υπενθυμίζει ότι έχει ήδη ελεγχθεί, διευκρινίζει ότι "είναι ευπρόσδεκτος κάθε νέος έλεγχος" και καταλήγει, λέγοντας ότι θα στείλει επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Η πλήρης δήλωση του πρώην υπουργού στο Real.gr, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews, έχει ως εξής:

«1. Η κίνηση των τραπεζικών μου λογαριασμών καθώς και όλες οι οικονομικές μου συναλλαγές από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν τεθεί, οικειοθελώς, στη διάθεση των αρχών εδώ και πολύ καιρό, και μάλιστα στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens. Έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του «πόθεν έσχες» της Βουλής, με τη συνδρομή εντεταλμένων ορκωτών ελεγκτών, και αποδείχθηκε ότι είναι απόλυτα συνεπείς με την περιουσιακή μου κατάσταση. Όσες φορές και να ανοίξουν στο μέλλον, δεν μπορεί να προκύψει διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι, κατά συνέπεια, ευπρόσδεκτη κάθε μελλοντική έρευνα από οποιαδήποτε αρχή.

2. Η δικαιοσύνη πρέπει να πράττει το καθήκον της. Όμως, πρέπει να σέβεται, όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά, το Σύνταγμα και τους νόμους. Όταν παρεκκλίνει, παραβιάζει το θεμελιώδες καθήκον της, την επιβολή του νόμου. Το Σύνταγμα ορίζει ότι όταν η δικαστική έρευνα προσκρούει σε ενδεχόμενη ευθύνη υπουργού, ο φάκελος διαβιβάζεται «αμελητί» στη Βουλή. Γιατί, στη δική μου περίπτωση επαναλαμβάνεται ένας ήδη επανειλημμένα διενεργηθείς έλεγχος; Γιατί, εν γνώσει αυτού του γεγονότος, δόθηκε η συγκεκριμένη συνέχεια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών;

3. Μήπως η μεθόδευση αυτή συνδέεται με τη γενικότερη επιχείρηση λασπολογίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια; Σε κάθε περίπτωση, αντανακλά την κατάπτωση της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας, συμβαδίζοντας με την επιδείνωση της ηθικής και πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

4. Να ελέγξουν οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Με σεβασμό, όμως, στους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παραβιάζονται βάναυσα όταν επιχειρείται «κυνήγι μαγισσών».

5. Απευθύνω σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, ζητώντας την αποκατάσταση της νομιμότητας και της θεσμικής λειτουργίας του Κράτους Δικαίου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου