Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

H Γερμανία έχει βγάλει έως τώρα 10 δις από την Ελλάδα! “Πείτε την αλήθεια στον γερμανικό λαό” λέει η Financial times Deutschland!!!

 Μαΐου 20, 2011

Να πεί την αλήθεια στον Γερμανικό λαό για την Ελλάδα, καλεί η γερμανική έκδοση των Financial Times τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε!
Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής των Financial Times Deutschland στο άρθρο του έχει τίτλο ”Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει” και υπότιτλο ” Περίεργο, αλλά αληθινό: Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι καιρός με αυτά τα περίπου 10 δις Ευρώ να καθησυχαστούν οι αμφισβητίες”.
Μάλιστα, επιτίθεται και στην εφημερίδα Bild, που στρέφει τα βέλη της συνεχώς προς την Ελλάδα, συχνά με προσβλητικούς και προκλητικές φωτογραφίες. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα η Bild, είχε σε φωτογραφία ένα ακέφαλο άγαλμα μπροστά από τoν Παρθενώνα, με τίτλο “Πρέπει η Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη;”
Χαρακτηριστικά το άρθρο αναφέρει:
«Μπορεί οι Έλληνες να γνωρίζουν καλά το θέατρο, όμως και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν πρέπει να γκρινιάξουν για το πόσα χρήματα χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Και οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας, καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους.
Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της “Bild” χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών».
Οι υπολογισμοί του αρθρογράφου κάνουν λόγο για σημαντικά κέρδη της Γερμανίας από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ’ εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ξεπερνάνε τα 500 εκατομύρια ευρώ!
Όμως, όπως αναφέρει τα τεράστια γερμανικά κέρδη προκύπτουν από αλλού: Οι επενδυτές προτιμούν τα γερμανικά ομόλογα λόγω του φόβου που έχει καλλιεργηθεί για τα αντίστοιχα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης ενώ με αυτό τον τρόπο ταυτόχρονα μειώνεται και το γερμανικό χρέος.
Μάλιστα, εξηγεί και τα κέρδη που βγάζει η Γερμανία όταν η ΕΚΤ πουλάει ομόλογα στην Ελλάδα!
Με άλλα λόγια, η κρίση στην Ελλάδα ασκεί πιέσεις στο ευρώ κάνοντάς το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό έναντι των άλλων νομισμάτων – κυρίως του δολαρίου – “απογειώνοντας” τις γερμανικές εξαγωγές!
Κάνοντας την πρόσθεση όλων αυτών προκύπτουν για την Γερμανία κέρδη 10 δισεκατομυρίων ευρώ από την Ελλάδα!
Πολύ σημαντική είναι και η διαπίστωση πως τα 22 δις ευρώ με τα οποία η Γερμανία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης δεν είναι πραγματικά χρήματα αλλά λογιστική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων και το χειρότερο είναι πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει πραγματικά τότε η Γερμανία και θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και θα έχει βγάλει και κέρδος.
Και ο επίλογος του άρθρου;
” Η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση”.
Εμείς να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες, η Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, κόβοντας παράλληλα διακοπές και αργίες!

http://www.olympia.gr/

Η Ελλάδα θα αποφύγει ή όχι την χρεοκοπία;

 Η μάχη επιβίωσης των τραπεζών, ο κρίσιμος ρόλος της ΕΚΤ και οι αγορές προετοιμάζονται για το τελευταίο επεισόδιο του δράματος…

21/05/11
Νέο δάνειο ή αναδιάταξη; Πίεση στην Ελλάδα να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή χρεοκοπία;
Η χώρα θα διασωθεί ή θα χρεοκοπήσει;
Τα ερωτήματα αυτά κατά βάση μονοπωλούν το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τα οικονομικά δρώμενα ή καλύτερα με την οικονομική στασιμότητα της χώρας.
Διερευνώντας το πολυσύνθετο ζήτημα της Ελλάδος το βασικό ερώτημα είναι ένα η Ελλάδα θα αποφύγει ή όχι την χρεοκοπία;
Η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια στηριζόμενη σε ένα μοντέλο που περιείχε τους εξής άξονες.
Δανειζόταν για να καταναλώνει, χωρίς να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης άρα και να συντηρήσει τον χρόνο ευμάρειας της κοινωνίας.
Έφθασε το χρέος στα 340 δις ευρώ και η Ελλάδα διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να τα αποπληρώσει.
Το σοκ ήταν μεγάλο οι αγορές αιφνιδιάστηκαν και στο τέλος έθεσαν την χώρας εκτός αγορών.
Η ΕΕ και κυρίως το ΔΝΤ συνειδητοποιώντας ότι η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία έλαβαν την απόφαση να δανείσουν την Ελλάδα με 110 δις ευρώ για να μπορέσει να κερδίσει χρόνο και να αποπληρώσει μέρος του παλαιού χρέους.
Δηλαδή η Ελλάδα που βρέθηκε σε αδιέξοδο η ΕΕ και το ΔΝΤ την ξαναδάνεισαν…
Προφανώς πιέζουν την χώρα να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις αλλά προκύπτει ότι στην μεν εφαρμογή η χώρα λαμβάνει περίπου μηδέν στην δεν αποτελεσματικότητα επίσης περίπου μηδέν.
Φθάνοντας στο σήμερα η Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ συνειδητοποίησαν ότι  η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει και θα αποφασίσουν ένα νέο δάνειο 57 με 60 δις ευρώ.
Δηλαδή επιχειρείται να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα ανακυκλώνοντας το πρόβλημα.
Τα δάνεια αντικαθίστανται με νέα δάνεια και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Η ΕΕ συνειδητοποιώντας ότι έμπλεξε σε ένα φαύλο κύκλο εξετάζει την αναδιάταξη του χρέους την επιμήκυνση του δηλαδή με στόχο να μεταφέρει αποπληρωμές για το μέλλον και να δώσει μεγαλύτερο χρόνο στην Ελλάδα.
Οι πολιτικοί της ΕΕ απέτυχαν να αξιολογήσουν την αποτυχία του μνημονίου κυρίως γιατί είχαν πειστεί ότι οι έλληνες πολιτικοί θα ήταν αποτελεσματικοί.
Η ΕΚΤ συνειδητοποιώντας ότι την υποχρέωσαν να φορτωθεί ελληνικό χρέος τα χειρότερα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ είναι ελληνικό χρέος – αγόρασε 48 δις ευρώ – ακολουθεί μια σκληρή γραμμή και θέτει βέτο σε οποιαδήποτε σενάριο αναδιάταξης ή αναδιάρθρωσης χρέους.
Όλα αυτά συνέβησαν μέχρι σήμερα…
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αύριο;
Την νέα εβδομάδα θα ανακοινωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το μεγάλο πακέτο αποκρατικοποιήσεων.
Οι προσδοκίες είναι πολλές.
Αλλά και πάλι θα είναι πλασματικά όλα αυτά.
Η επιμήκυνση του παλαιού χρέους θα είναι μια λύση καθώς θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα αλλά θα οδηγήσει σε καθεστώς selective default  δηλαδή ελεγχόμενης – ήπιας χρεοκοπίας με βάση τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δηλαδή η Ελλάδα θα είναι με όρους αγοράς χρεοκοπημένη χώρα.
Τότε θα πληρωθούν και τα CDS το παράγωγο των ομολόγων αν όχι όλα ένα μέρος αυτών. Τα CDS δημιουργήθηκαν ώστε να προστατεύουν τον κάτοχο και δανειστή και όχι τον εκδότη.
Το ερώτημα όμως πρέπει να τεθεί εκ νέου τι θα συμβεί;
Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο μηδέν.
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι κάθε μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται.
Όλοι ποντάρουν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Όμως η πλειοψηφία της αγοράς αρχίζει να πιστεύει μια νέα θεωρία.
Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο μηδέν.
Τι σημαίνει αυτό ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της απαξίωσης πλησιάζουμε στο τέλος.
Όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει ακόμη τι θα περιλαμβάνει αυτό το τέλος, θα έχει και χρεοκοπία και διάλυση της αγοράς και πληρωμή CDS και όλα τα δεινά μαζί;
Θα έχει κάτι άλλο;
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι κρισιμότερες στην ιστορία του τόπου και μέχρι τώρα όσοι είναι επενδυτές, όσοι έχουν απομείνει απλά ας διαφυλάξουν το κεφάλαιο τους.

Πέτρος Λεωτσάκος
 

Τέλος το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

 

Στην κατάργηση του αφορολόγητου ποσού για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά την επίμονη υπόδειξη της τρόικας. Ως εναλλακτικό σενάριο οι ελεγκτες προτείνουν την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλους αυτούς. Ταυτόχρονα, γίνονται προτάσεις να μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, πιθανότατα στα 8.000 ευρώ για το σύνολο των υπόχρεων, αλλά και για αλλαγές συντελεστών στη φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, τα φορολογικά δεινά για τους Έλληνες πολίτες δεν τελειώνουν εδώ. Έρχονται κι άλλα. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ένα ακόμη μέτρο-φωτιά, το οποίο αφορά περίπου 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Έχει προταθεί από την αντιπροσωπεία της τρόικας και προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Διαβάστε περισσότερα στην Ισοτιμία του Σαββάτου, 21 Μαΐου 2011.
 
Πηγή: Isotimia.gr

Η Ελλάδα που Αντιστέκεται...

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Μέσα στο ζοφερό κλίμα της κατήφειας που μας έχει κατακλύσει, υπάρχει και η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει. Τρεις μικρές ειδήσεις που αλίευσα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βοηθούν να δούμε ότι υπάρχουν συμπολίτες που ανοίγουν νέους πρωτοποριακούς δρόμους, που δουλεύουν δημιουργικά, που μας παρακινούν στην άμιλλα, που μας κάνουν αισιόδοξους – αισιόδοξους (όσο κλισέ και αν ακούγεται) ότι ο πλούτος της χώρας είναι οι άνθρωποί της, όσοι από αυτούς αποφασίζουν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους και τους άλλους.
Η Ηπιόνη:


Ομάδα Επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιούργησε μια ευφυή εφαρμογή, ικανή να διαχειριστεί κάθε είδους ανθρώπινο σωματικό και ψυχολογικό πόνο! Πρόκειται για την εφαρμογή “Epione”(Ηπιόνη, από το όνομα της συζύγου του Ασκληπιού, που λατρευόταν ως αυτή που απάλυνε τον πόνο). Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε προκειμένου να εξαλείψει χρόνιους πόνους όπως σε καρκινοπαθείς ή οξείς, όπως σε ατυχήματα, εγχειρήσεις , αλλά και σε πόνους ... φανταστικών μελών του σώματος μετά από ακρωτηριασμό, ανέκφραστους ψυχολογικούς πόνους, κλπ.


Το κόστος θα είναι μόνο 400 ευρώ, εκτός του υπολογιστή που θα πρέπει να διαθέτει ο πάσχων! (μόνο στις ΗΠΑ για παυσίπονα ξοδεύονται ετησίως 90 δις δολάρια). Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο καθηγητής κ. Xατζηλεοντιάδης, η αλληλεπίδραση στον ασθενή είναι εφικτή με δύο τρόπους. Την βιοανάδραση και την απόσπαση προσοχής μέσω οπτικοακουστικών μηνυμάτων. Στην βιοανάδραση στέλνονται με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ηλεκτρικές διεγέρσεις οι οίες μπλοκάρουν τα σήματα του πόνου και τον βοηθούν να εκκρίνει τις φυσικές ενδορφίνες που δημιουργούν αίσθηση ευφορίας στον οργανισμό. Στην περίπτωση της απόσπασης προσοχής η εφαρμογή προσφέρει την ψευδαίσθηση της ηλεκτρονικής αγκαλιάς, μέσα από έναν τρισδιάστατο χώρο, ο οποίος προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός. Η εφαρμογή θα δοκιμαστεί πιλοτικά το καλοκαίρι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Ρομποτική χειρουργική:
Η χώρα μας είναι …πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής! Πριν από δύο μήνες εφαρμόστηκε η ρομποτική χειρουργική «Μιας Τομής». Η μέθοδο εφαρμόζεται σήμερα διεθνώς μόνο από τρεις χειρουργικές ομάδες, σε Ελλάδα, Ιταλία και Ελβετία, και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στο παγκόσμιο συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής που διεξάγεται από χθες στη χώρα μας. Η μέθοδος είναι η τελευταία εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής, ασφαλής, αναίμακτη και σχεδόν ανώδυνη. Η ελαχιστοποίηση του τραύματος προλαμβάνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και συντομεύει την ανάρρωση δίνοντας παράλληλα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα!

Δελφοί:

Οι Δελφοί θεωρούνταν ο ομφαλός της γης, και προσελκύουν το ενδαφέρον για τα αρχαία, Ινίοχος, Κασταλία πηγή κλπ. Τώρα όμως ο Δήμος πήρε το πρώτο βραβείο σε μεγάλο ευρωπαϊκό διαγωνισμό και αναδείχτηκε ως ο καλύτερος αειφόρος τουριστικός προορισμός της χώρας για το 2011. Τα κράτη μέλη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επέλεξαν έναν νικητή και τέσσερις επιλαχόντες προορισμούς που δεν έχουν χαρακτηριστικά μαζικού τουρισμού και έχουν αναπλάσει μια περιοχή της τοπικής τους κληρονομιάς, προκειμένου να την μετατρέψουν σε τουριστικό πόλο έλξης και η οποία να χρησιμεύει ως καταλύτης στην ευρύτερη βιώσιμη τοπική τουριστική ανάπτυξη.
 

Εντατικούς ελέγχους στους φορολογούμενους με επιστροφή φόρου εισοδήματος άνω των 1.000 ευρώ

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011
Εντατικούς ελέγχους θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους με μεγάλη επιστροφή φόρου εισοδήματος ακόμη και για ποσά που κυμαίνονται κάτω από τα 1.500 ευρώ. Στους ελέγχους αυτούς προχωρεί το υπουργείο καθώς μεγάλος αριθμός φορολογούμενων εμφανίζεται να λαμβάνει μεγάλη επιστροφή φόρου όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα το 40% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των δύο πρώτων αποστολών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πιστωτικά γεγονός που οφείλεται στην εφαρμογή της νέας διάταξης για το αφορολόγητο με αποδείξεις η οποία τελικά όπως προκύπτει οδηγεί σε σημαντικές απώλειες εσόδων για το δημόσιο.

Ειδικότερα μεγάλος αριθμός φορολογούμενων ακόμη και με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα δηλώνει αποδείξεις δαπανών πολύ υψηλότερες από αυτές που απαιτείται να υποβάλει για να κερδίσει το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ προκειμένου να καρπωθεί το έξτρα αφορολόγητο που προβλέπει ο νόμος για όσους δηλώσουν επιπλέον αποδείξεις έως και 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο το 10% της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό αποδείξεων που πρέπει να δηλωθεί - ανάλογα με το εισόδημα - για να εξασφαλισθεί το αφορολόγητο και του ανώτατου ποσού αποδείξεων που υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί ( 15.000 ευρώ) ισοδυναμεί με έξτρα επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους. Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν εισόδημα 15.000 ή και 25.000 ευρώ και να δηλώσουν αποδείξεις 15.000 ευρώ προσδοκώντας επιστροφή φόρου που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο έχει δώσει εντολή στις εφορίες να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους για να διαπιστωθεί αν οι αποδείξεις που δηλώνονται είναι πραγματικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις δύο πρώτες αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων προς τους φορολογούμενους το 39,85% των σημειωμάτων αυτών είναι πιστωτικά. Το 41,38% είναι μηδενικά σημειώματα και το υπόλοιπο 18,77% είναι χρεωστικά.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους 311.471 πιστωτικά σημειώματα, 323.406 μηδενικά και 146.735 χρεωστικά. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την τελευταία παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εστάλη αυτές τις ημέρες στους φορολογούμενους προκύπτει ότι τα 228.389 σημειώματα είναι πιστωτικά, τα 236.942 είναι μηδενικά και τα υπόλοιπα 106.501 χρεωστικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ  και Isotimia.gr

SOS. Οδηγίες προς Απελπισμένους Δανειολήπτες. Μπορείτε να Γλιτώσετε Πολλά Χρήματα Από τις Τράπεζες!

Μαΐου 20, 2011

Τα κακά νέα: χρωστάτε –πολλά ή λίγα-, αλλιώς δεν θα διαβάζατε αυτό το άρθρο.
Τα καλά νέα: Κατά πάσα πιθανότητα, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, σας χρωστάνε, σας κλέβουν ανελέητα, χρόνια τώρα, και πρέπει να κάνετε κάτι γι αυτό. Αμέσως.Και εξηγούμαι.
Τι κάνουν οι τράπεζες; Δανείζουν χρήματα με σκοπό το κέρδος. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι και κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα του δανεισμού όταν αυτός γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη. Κανένας επίσης δεν αμφισβητεί ότι το τραπεζικό μας σύστημα μας κλέβει ανελέητα, παράνομα και καταχρηστικά επί σειρά ετών. Οι Ελληνικές τράπεζες και ο Μπάμπης ο τοκογλύφος καμία διαφορά δεν έχουν. Εκτός από ότι από το Μπάμπη δεν γλιτώνεις, από τις τράπεζες όμως, ναι.
Ανάλυση
Οι τράπεζες δανείζουν με τόκο. Μέχρι εδώ καλά. Πόσοι γνωρίζουν όμως ότι το νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες είναι 6,75% συν εισφορά 0,60%; (Οι άπιστοι, ας κάνουν μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδας προς επιβεβαίωση). Και άντε και είναι έτσι, θα μου πείτε.
Ποιος θα τα βάλει με τις τράπεζες;Λοιπόν, εμείς το κάναμε. Άλλοι πριν από εμάς το έκαναν και δικαιώθηκαν. Κι εσείς μπορείτε να το κάνετε, εφόσον τα επιτόκια των δανείων σας είναι υψηλότερα του νόμιμου -και κατά μέσο όρο, πληρώνετε τα διπλά ή τριπλά επιτόκια από ότι ο νόμος ορίζει.
Ο τρόπος
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν φορείς προστασίας δανειοληπτών. Ένας από αυτούς (κατά τη γνώμη μου ο πιο αξιόπιστος) είναι το ΕΙΧΕ. Οι υπηρεσίες του είναι συνδρομητικές (σε ετήσια βάση) και η δουλειά του είναι αφού σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας, να σας καθοδηγεί, να σας προστατεύει από τις τραπεζικές επιθέσεις (κι εσάς και την περιουσία σας) αλλά και από τις επιθέσεις των εισπρακτικών εταιρειών και κυρίως να σας υποστηρίξει νομικά έτσι ώστε να απαλλαγείτε μια και καλή από τους τραπεζοτοκογλύφους. Και όχι, δεν κοστίζει μία περιουσία.
Η διαδικασία
Ζητάτε από την τράπεζα να σας δώσει αναλυτική κατάσταση του δανείου σας με σκοπό τον έλεγχο των χρεώσεών σας και τον υπολογισμό των διαφορών τους σε σχέση με την νόμιμη οφειλή σας. Η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να σας απαντήσει εντός δύο μηνών.Παραθέτω ένα παράδειγμα καταναλωτικού δανείου, υπολογισμένο με το νόμιμο (6,75%) επιτόκιο στη μία στήλη και με το παράνομο μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων του 2010 (14,29%) στην άλλη, ώστε να πάρετε μία εικόνα για τα μεγέθη των διαφορών που συζητάμε, χωρίς να υπολογίζουμε τους παράνομους τρόπους υπολογισμού, τα παράνομα έξοδα δανείων και τα σχετικά.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΧΡΕΩΣΕΩΝ
ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΕΥΡΩ 20.000,00 20.000,00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ (ΕΤΗ) 5 5
ΕΠΙΤΟΚΙΟ 6,75% 14,29%
ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ 393,67 468,38
ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΚΩΝ 3.620,15 8.102,64
ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΝΕΙΟΥ 23.620,15 28.102,64
ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΟΚΟΣ 4.482,49
Τι κάνετε αν η τράπεζα αρνηθεί να απαντήσει;
Κοινοποιείτε τις επιστολές σας στην τράπεζα της Ελλάδας και προχωράτε σε αγωγή κατά της τράπεζας –ή των τραπεζών- που έχετε τα δάνειά σας, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα πληρώσετε μία μέχρι να συμψηφιστούν οι παράνομες οφειλές και μέχρι να διορθωθεί ο λογαριασμός σας με τη νόμιμη οφειλή.
Τι κάνετε αν η τράπεζα τελικά απαντήσει;
Την ίδια διαδικασία κάνετε αν η Τράπεζα σας δώσει τελικά τα στοιχεία των δανείων σας, αφού από αυτά προκύπτουν ευκολότατα οι παράνομες χρεώσεις. Αγωγή για τις παράνομες χρεώσεις και την τοκογλυφική δράση τους εναντίον σας και δήλωση ότι δεν πληρώνετε μία μέχρι να γίνει συμψηφισμός.
Τι κάνετε αν η τράπεζα αποδεχθεί τον συμψηφισμό;
Αν η τράπεζα δεχθεί (που αποκλείεται) να διορθώσει το λογαριασμό σας, αυτομάτως αποδέχεται την τοκογλυφική της δράση εναντίον σας, οπότε πάλι βρίσκεται σε αδιέξοδο κι εσείς προχωράτε σε αγωγή.Είτε λοιπόν έτσι, είτε αλλιώς, η αγωγή αυτή δημιουργεί εκκρεμοδικία (έχετε πλέον νόμιμα σταματήσει να πληρώνετε) και έτσι η Τράπεζα δεν μπορεί πλέον να εκδώσει διαταγή πληρωμής.
Τι κάνετε αν η τράπεζα παρόλα αυτά, εκδώσει διαταγή πληρωμής;
Τότε αγαπητοί μου έχετε κερδίσει το Λόττο, αφού το δικαστήριο θα ακυρώσει με συνοπτικές διαδικασίες τη διαταγή πληρωμής. Σε αυτή την περίπτωση κάνετε ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής και αν έχετε περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ασκήσετε ταυτόχρονα και αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής. για να μην σας αγγίξει κανείς μέχρι τη δίκη.
Και προσέξτε: Άπαξ και ακυρωθεί διαταγή πληρωμής μία φορά, ο δανειστής δεν έχει δικαίωμα έφεσης ούτε δικαίωμα να την εκδώσει ποτέ ξανά για το συγκεκριμένο χρέος. Αυτό σημαίνει πλήρη απαλλαγή από την οφειλή σας. Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να κινηθείτε εντός δεκαπέντε ημερών από την έκδοση της πρώτης διαταγής πληρωμής, ή εντός δέκα ημερών από την έκδοση της δεύτερης, διαφορετικά χάσατε όλο το παιχνίδι.
Και μετά;
Μετά από τα παραπάνω ακολουθεί δεύτερη αγωγή (ομαδική) για την ηθική βλάβη που έχετε υποστεί και η αποζημίωση που θα αναγκαστούν οι τράπεζες να σας πληρώσουν θα σας αρκεί για να εξοφλήσετε το (νόμιμο) υπόλοιπο της οφειλής σας και να βγείτε από τον Τειρεσία αμέσως, τους δικηγόρους (που πληρώνονται εφόσον κερδίσουν) και να σας μείνουν και ρέστα ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να δανειστείτε. Άντε, σε καλή μεριά.

daneiakartes.zedo.gr και http://www.olympia.gr/

Πάνος Καμμένος: Δεν κάνω πίσω, νεκρός ή ζωντανός.

 Μαΐου 20, 2011

Ο Πάνος Καμμένος στέλνει μήνυμα σε αυτούς που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις αποκαλύψεις του.
Απαντά όπως ένας Έλληνας που βάζει την Πατρίδα και την κοινωνία ΠΆΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥ.
Απαντά ως ένας πολιτικός ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ.
Μα κυρίως, απαντά όπως όφειλε να απαντήσει όλο το πολιτικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που λήστεψαν την χώρα:
Σας ευχαριστώ όλους .
Τα στοιχεία πού έχω ενοχλούν πολλούς πολιτικά αλλά βασικά οικονομικά ΌΛΑ είναι Απόλυτα καί μή αμφισβητίσημα.

ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΙΣΩ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Η ΝΕΚΡΟΣ
ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
Δέν δέχομαι κίτρινες κάρτες από νενέκους καί ενεργούμενα τους. Έχω ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ .

http://www.olympia.gr/

Αναζητούν σωτηρία…στο Ζάππειο!

 
Ακούγοντας χθές,
- την κα. Διαμαντοπούλου να  λέει ότι το «Ζάππειο ΙΙ είναι μια σοβαρή εξέλιξη» και ότι έγιναν λάθη στην διαπραγμάτευση του μνημονίου.
-τον κ. Χρυσοχοϊδη να μιλάει για «άλλο μείγμα πολιτικής».
-τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Πρωτόπαπα, με ύφος ..μελίρρυτο, να αναφέρεται στη Νέα Δημοκρατία και στην ανάγκη εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης,
Συνειδητοποίησα σε πόσο δεινή θέση πρέπει να βρίσκεται  η κυβέρνηση.
Τι ένδεια ιδεών πρέπει να υπάρχει.
Πόσο απεγνωσμένα αναζητούν ένα σωσίβιο σωτηρίας, για να γαντζωθούν στις καρέκλες της εξουσίας.
Αλήθεια, που πήγε εκείνο το αλαζονικό ύφος,  «εμείς τα ξέρουμε όλα»;
Εκείνη η απαξίωση,  με την οποία αναφερόταν στη Ν.Δ. και στον Αντώνη Σαμαρά;

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σαμαράς έκανε πολλά, μέσα σε λίγο χρόνο.
Με την πρόταση που κατέθεσε στο Ζάππειο έδωσε ελπίδα στην κοινωνία και στην κυβέρνηση προσέφερε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Πολύ φοβούμαι, όμως, ότι η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, με τον μανδύα της δήθεν συναίνεσης, επιχειρεί να οικειοποιηθεί βασικά στοιχεία της πρότασης Σαμαρά και να τα εντάξει σε μια  άλλη πολιτική πρόταση, όπου δεν θα  έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι η πρόταση Σαμαρά έχει μια συγκεκριμένη δομή και φιλοσοφία. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί τμηματικά γιατί αλλοιώνεται η ουσία της στόχευσής της. Δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Εκτιμούμε ότι αυτή η επίθεση συναίνεσης, στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη, εκεί ακριβώς αποβλέπει.
Να κερδίσουν επικοινωνιακά παίζοντας το χαρτί της συναίνεσης.
Να αγοράσουν πολιτικό χρόνο παρουσιάζοντας  αποσπασματικές προτάσεις που στην πράξη θα ακυρώσουν την πρόταση Σαμαρά.
Τι θα λέει για παράδειγμα ο κ. Σαμαράς, αν η κυβέρνηση αποδεχτεί την πρότασή του για τα αυθαίρετα και τη ΔΕΗ, και το κυβερνητικό πρόγραμμα αποτύχει επειδή είχε άλλες αστοχίες;
Η κυβέρνηση θα λέει ότι και ο κ. Σαμαράς θα είναι συνυπεύθυνος!
Αυτή είναι η παγίδα που επιχειρούν να στήσουν.
Πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση ότι η πρόταση Σαμαρά λειτουργεί στο σύνολό της, όχι αποσπασματικά, και ότι αποτελεί λύση για τη χώρα.
Όχι για τα αδιέξοδα της κυβέρνησης όταν ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Ρέππας δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους!

ΚΡ
ΥΓ. Αλήθεια από τη …δημοσκόπηση των φοιτητικών εκλογών βγήκαν τίποτα πολιτικά συμπεράσματα ή το ..δείγμα ήταν ..ακατάλληλο;


 
http://www.chicagomag.com/
ANTINEWS

ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΠΩΚΟΣ

 

Στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, αναμένεται να καταθέσει ο πρώην γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Εξοπλισμών, την περίοδο 1997-2000, Γιάννης Σμπώκος, μετά την νομική κάλυψη την οποία ζήτησε...
να έχει από τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Μάρκος Μπόλαρης έχει πάρει τηλεφωνικά «το πράσινο φως», από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αναμένει από στιγμή σε στιγμή και την έγγραφη συγκατάθεση του.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Σμπώκος επικαλείτο άρθρο του κώδικα ποινικής δικονομίας αλλά και του κανονισμού της Βουλής που δεν του επιτρέπουν να αποκαλύψει στρατιωτικό μυστικό, η διπλωματικό ή μυστικό ή μυστικό που αφορά την ασφάλεια του κράτους εκτός αν δώσει ο αρμόδιος υπουργός την άδεια.
Εν τω μεταξύ, νέο υπόμνημα, με το οποίο δηλώνει Βρετανός υπήκοος, απέστειλε προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής Μάρκο Μπόλαρη ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός.
Μετά τη δεύτερη κλήτευση του από την Επιτροπή για να καταθέσει ο κ. Ματαντός, δια του συνηγόρου του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, απάντησε με νέο υπόμνημα, δηλώνοντας ότι είναι Βρετανός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Λονδίνου. Ταυτόχρονα τονίζει ότι έχει καταθέσει στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές τρεις φορές τον Οκτώβριο του 2010.

Οι σχέσεις με τον Γιώργο “έκαψαν” τον Ντερβίς

 

20.05.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Προτού η Ευρώπη καταλήξει σύσσωμη στη στήριξη και προώθηση της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το όνομα του Τούρκου Κεμάλ Ντερβίς ήταν εκείνο που ακουγόταν… πιο δυνατά.
Οι «New York Times» ωστόσο επέλεξαν με τη σημερινή τους έκδοση να απογυμνώσουν μια δυνητική υποψηφιότητα του Κεμάλ Ντερβίς από τις όποιες πιθανότητες και ελπίδες είχαν απομείνει στον άλλοτε υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος είχε συμβάλλει στην υπέρβαση των δημοσιονομικών αδιεξόδων της πατρίδας του, πριν από μια δεκαετία.
Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα λοιπόν, επικαλείται τις φιλικές σχέσεις του Κεμάλ Ντερβίς με τον Γιώργο Παπανδρέου, για να επιχειρηματολογήσει περί της… ακαταλληλότητας του Τούρκου για τη θέση στο ΔΝΤ.
«Ο κ. Ντερβίς είναι στενός φίλος του κ. Γιώργου Παπανδρέου, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, τον οποίο συμβουλεύει ανεπισήμως τα δυο τελευταία χρόνια», αναφέρει η εφημερίδα, που δεν παραλείπει να αναδείξει και «ροζ» ιστορίες από το παρελθόν του Κεμάλ Ντερβίς, επιχειρώντας έναν μάλλον άκομψο παραλληλισμό με τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Statesmen.gr

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας των ΗΠΑ

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

 

Εδώ και μερικές μέρες συζητάμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τον κίνδυνο ενός default σε περίπτωση που χάσουμε...
την στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι επίκειται αναδιάρθρωση για να διαψευτούν μόνο κάποιες μέρες μετά.

Υπήρξε έντονη παγωμάρα. Υπουργοί ερωτώντουσαν και αδυνατούσαν να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση αφού ούτε και οι ίδιοι είχαν ενημερωθεί σχετικά. Ανεδείχθη η αδυναμία συντονισμού του κυβερνητικού σώματος. Χωρίς ενημέρωση και συντονισμό και με δηλώσεις ασύμβατες μεταξύ τους δημιουργήθηκαν φήμες που αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί των εγχώριων και ξένων κερδοσκόπων. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Η ιστορία έχει επαναληφθεί πολλάκις στο παρελθόν.


Όμως απασχολημένοι με το ελληνικό default δεν συζητήσαμε όσο θα έπρεπε και του αξίζει τον τεράστιο κίνδυνο που κρύβει ένα default της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ. Το τεράστιο τσουνάμι που θα δημιουργούσε στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μια ενδεχόμενη υποβάθμιση της αμερικάνικης οικονομίας που μέχρι σήμερα αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο επενδύσεων αποτελεί ίσω το πιο σημαντικό οικονομικό πρόβλημα αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή.

Το ζήτημα αυτό μας παρουσιάζει πολύ εύστοχα και μέ ένα απλοϊκό παράδειγμα ο Mike Whitney στο Political Newsletter του Counterpunch.

Ας δούμε όμως τι γράφει.

Την Δευτέρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ έφτασε στο θεσπισμένο όριο των χρημάτων που μπορεί να δανειστεί, (14,24 τρις δολάρια), στην αποκαλούμενη "οροφή χρέους". Αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner έθεσε σε εφαρμογή την υλοποίηση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να κρατήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία και να πληρώσει τους ομολογιούχους ενώ ο Λευκός Οίκος και το Κονγκρέσο επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες του τελικού προϋπολογισμού. Όμως οι λογιστικοί ελιγμοί του Geithner θα αποδώσουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Εάν δεν επιτευχθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου ένας συμβιβασμός, τότε "η δανειοληπτική εξουσιοδότηση των ΗΠΑ θα εξαντληθεί" και οι ΗΠΑ θα πάνε σε default.


Κάποιοι ρεπουμπλικάνοι στο Κονγκρέσο πιστεύουν ότι ένα default δεν θα είναι "και τίποτα", και ότι οι ομολογιούχοι και οι λήπτες της Social Security (Κοινωνικής Ασφάλισης) απλά θα λάβουν τα τσεκ τους λίγο αργότερα απ' ότι συνήθως. Όμως αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον τρόπο που δουλεύει το σύστημα και τι παίζεται εδώ. Όπως λέει ο οικονομολόγος Grep Ip, στον Economist: "τα χρέη των ΗΠΑ αποτελούν τα θεμέλια ενός εκτεταμένου και περίπλοκου δικτύου οικονομικών συσχετισμών σε ολόκληρο τον κόσμο που θα συνθλίβονταν ακόμα και από ένα τεχνικό default." Απλά και μόνο ένας υπαινιγμός ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν πληρωμές ομολογιούχων θα συντάρρασε τις αγορές και θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις αγορές κρατικών ομολόγων. Επίσης θα προκαλούσε την καταβαράθρωση του δολαρίου, και πιθανότατα, θα σήμαινε το τέλος του ρόλου δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη. Ορίστε ένα απόσπασμα από μία ανάρτηση του οικονομολόγου, Menzie Chinn, που συνοψίζει άψογα το όλο ζήτημα:

"...το κλειδί που θα προκαλούσε το crash στην αξία του δολαρίου θα ήταν η αποτυχία της έγκαιρης ανύψωσης της οροφής του χρέους. Σχεδόν σε κάθε μοντέλο που μπορώ να σκεφτώ, αυτό θα πυροδοτούσε μία μετακόμιση από το αμερικάνικο χρέος, ή - αν απλά το προσεγγίζαμε - θα αύξανε από εκείνο το χρονικό σημείο τα ασφάλιστρα κινδύνου, και επομένως τις συνολικές πληρωμές των επιτοκίων. Συνεπώς, πρόκειται για αποκορύφωμα ανευθυνότητας το να τίθενται μη ρεαλιστικές απαιτήσεις για μείωση του χρέους βασισμένες μονάχα σε περικοπές δαπανών ρισκάροντας έτσι μία κρίση". (Τι πραγματικά θα σήμαινε μία βουτιά του δολαρίου; Econbrowser)


Σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν το ίδιο πράγμα. Το κονγκρέσο παίζει με τον δυναμίτη.



Αυτό που είναι προφανές στην διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού, είναι ότι οι ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν την παραμικρή υποψία του πως λειτουργούν οι οικονομικές αγορές. Σαφώς και δεν είναι ούτε και οι δημοκρατικοί πολύ καλύτεροι, όμως τουλάχιστον (περιστασιακά) λαμβάνουν υπόψη τις συμβουλές των ειδικών. Όχι όμως οι ρεπουμπλικάνοι. Ως φαίνεται περηφανεύονται για την βλακεία τους. Πιστέουν ότι με το να απειλούν να τινάξουν την οικονομία στον αέρα είναι ένας καλός τρόπος για να πιέσουν για περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το παιχνίδι τους μπορεί να λειτουργήσει ως όπλο με ανεστραμμένη κάνη και να αλλάξει την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ είναι ένα ασφαλές μέρος για τους επενδυτές και τα λεφτά τους. Στην πραγματικότητα, η σκέψη δεν φαίνεται να μπαίνει ποτέ στο μυαλό τους.

Ορίστε ένα απόσπασμα από ένα γράμμα του Geithner (στον γερουσιαστή Michael Bennet) όπου προειδοποιεί για "καταστροφικές οικονομικές συνέπειες" σε περίπτωση που δεν ανέβει σύντομα το όριο χρέους:

"Ο ξεχωριστός ρόλος των εκδόσεων ομολόγων του αμερικάνικου κράτους στο διεθνές οικονομικό σύστημα σημαίνει ότι οι συνέπειες ενός default θα ήταν πραγματικά πολύ σοβαρές. Οι εκδόσεις των ΗΠΑ αποτελούν εγγύηση ασφάλειας στους προϋπολογισμούς σχεδόν όλων των μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών, των τραπεζών και των βραχυπρόθεσμων επενδυτικών και συνταξιοδοτικών πόρων σε ολόκληρο τον κόσμο. Γίνεται ακόμα ευρεία χρήση τους ως εχέγγυο από οικονομικούς οργανισμούς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες για ρευστότητα στην βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική αγορά."

Ο Geithner εξηγεί πως λειτουργεί "το σκιερό τραπεζικό σύστημα" και πόσο βασίζεται στην "risk free" εγγύηση του τριπλού Α. Εάν οι εκδόσεις των ΗΠΑ, που μέχρι τώρα θεωρούνται οι πιο ασφαλείς επενδύσεις στον κόσμο, υποστούν μια υποβάθμιση της αξιολόγησής τους εξαιτίας ενός default και μίας πτώσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, όλο αυτό θα επέφερε μία σοβαρή περικοπή στις αποδόσεις που θα πυροδοτούσε μία νέα κρίση.


Και συνεχίζει ο Geithner:


"Ένα default χρέους θα μπορούσε να θέσει ζήτημα φερεγγυότητας των επενδυτικών funds και των οικονομικών οργανισμών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους αμερικάνικα ομόλογα, γεγονός που θα προκαλούσε μία επιδρομή στους βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς πόρους και σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι ανάλογο δηλ. με αυτό που συνέβη μετά την κατάρρευση την Lehman Brothers. Όπως απέδειξαν οι πρόσφατες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, ένα ξαφνικό και δυνατό κτύπημα στην εμπιστοσύνη στις οικονομικές αγορές μπορεί να πυροδοτήσει ένα πανικό που είναι σε θέση απειλήσει την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας και τις εργασίες εκατομμυρίων Αμερικάνων."



Ο Geithner δεν υπερβάλλει. Αυτό ΘΑ συμβεί. Γιατί; Διότι είναι ακριβώς αυτό που συνέβη το 2008 και, δυστυχώς, τίποτε δεν άλλαξε. Εάν οι ΗΠΑ πάνε σε default, τότε θα αυξηθεί το ασφάλιστρο κινδύνου των αμεικάνικων ομολόγων και η τιμή τους θα πέσει. Αυτό σημαίνει ότι τρις δολάρια που έχουν ανταλαχθεί με ομόλογα στην αγορά των ρέπος -- όπου οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ανταλλάσουν αποθέματα ρευστού με υψηλής αξιοπιστίας ασφάλιστρα -- θα υποτιμούνταν και αυτό θα σήμαινε σημαντικές ζημιές για τους κατόχους ομολόγων. Αυτές οι ζημιές θα αντανακλούνταν στις αγορές κεφαλαίων και τίτλων προκαλώντας το ίδιο ντόμινο που προκλήθηκε όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers. Συμπέρασμα: καμία από τις μεταρρυθμίσεις Dodd - Frank δεν αύξησε την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το σύστημα είναι επιττεπές σε κατάρρευση όπως ακριβώς ήταν τον Σεπτέμβριο του 2008.


Συνεχίζει ο Geithner:


"Οι κρατικοί τίτλοι απολαμβάνουν τον ιδιάζον ρόλο τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ακριβώς επειδή θεωρούνται ασφαλείς, χωρίς ρίσκο επενδύσεις... Ένα default θα έβαζε ερωτηματικά στο status των αμερικάνικων ασφαλίστρων ως θεμέλιο του οικονομικού συστήματος, διασπαθίζοντας εν δυνάμει αυτόν τον μοναδικό ρόλο και τα οικονομικά πλεονεκτήματα που επιφέρει."


Αυτός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και ίσως να είναι σκόπιμο να κάνουμε έναν παραλληλισμό.


Ας πούμε ότι εγώ έχω ανάγκη από ρευστό για να χρηματοδοτήσω τις δουλειές μου. Πάω λοιπόν στην ενεχυροδανειστική τράπεζα με την κατά παραγγελία Jaguar και με την συλλογή μου από αναγεννησιακά χρυσά νομίσματα. Ο τραπεζίτης ρίχνει μια καλή ματιά στα χρυσαφικά μου και λέει ότι μποτρεί να μου δανείσει 25,000 δολάρια για μία εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να του επιστρέψω 26,000 δολάρια προκειμένου να πάρω πίσω τα πράγματά μου. Λέω, "Εντάξει", και δανείζομαι τα χρήματα. Αυτό μου επιτρέπει να διατηρήσω σε λειτουργία τις επιχειρήσεις μου. Μια εβδομάδα μετά, επιστρέφω στο ενεχυροδανειστήριο και ξεπληρώνω τα λεφτά που δανείστηκα.

Καλά μέχρι εδώ;

Την επόμενη εβδομάδα ξαναπάνω στο ενεχυροδανειστήριο και επιχειρώ να πετύχω την ίδια συμφωνία. Μόνο που αυτή τη φορά, ο dealer έχει κάνει μια μικρή έρευνα και διαπίστωσε ότι η κατά παραγγελία Jaguar μου είναι στην πραγματικότητα ένα Yugo με φανταχτερή μπογιά και η συλλογή μου από αναγεννησιακά χρυσά νομίσματα είναι σφαιρίδια με φανταχτερό γυάλισμα πυριτίου. Έτσι ο dealer τα παίρνει και μου λέει ότι θα μου δανείσει τα μισά από την προηγούμενη φορά, (12,500 δολάρια). Όμως αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμένα, διότι τώρα δεν έχω τα λεφτα για να χρηματοδοτήσω τις επιχειρήσεις μου και να πληρώσω τους εργαζομένους μου. Έτσι πρέπει να ξεθάψω τις οικονομίες μου (τραπεζικό κεφάλαιο), γεγονός που καθιστά δυσκολότερο σε εμένα να δανείσω χρήματα σε οποιοδήποτε άλλον. Καθώς περνάει ο χρόνος, είμαι εξαναγκασμένος να πουλήσω όλο και περισσότερα από τα υπάρχοντά μου (assets) απλά και μόνο για να μην βουλιάξω.


Αυτό ακριβώς συνέβη στις τράπεζες στην διάρκεια της κρίσης. Πιστωτικές εταιρίες που παρείχαν πλήρη αξία σε ασφαλισμένα ομόλογα (την Jaguar Μου) άρχισαν να ανησυχούν ότι αυτά τα ομόλογα μπορεί να είναι τοξικά (το Jugo μου). Έτσι μείωσαν το ποσό που δάνειζαν ως αντάλλαγμα των ομολόγων. Αυτά τα αποκαλούμενα "haircuts" δημιούργησαν έναν βραδυφλεγή πανικό που διήρκεσε πάνω από 1 χρόνο, αποξηραίνοντας το σκιερό τραπεζικό σύστημα από σχεδόν 4 τρις δολάρια.
Το πρόβλημα περιπλέχθηκε από το γεγονός ότι κανένας δεν γνώριζε ποια επενδυτικά προϊόντα περιείχαν τα χειρότερα δάνεια ή ποια τράπεζα κατείχε την χειρότερη ποικιλία ομολογιακών δανείων. Έτσι ο διατραπεζικός δανεισμός άρχισε να επιβραδύνεται. Το LIBOR (διατραπεζικό επιτόκιο στο Λονδίνο, http://it.wikipedia.org/wiki/LIBOR) ανέβηκε στα ουράνια και η αγορά πιστώσεων λίμνασε. Όταν η Lehman Brothers πήγε σε default στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, το χάσμα άνοιξε περισσότερο και ως συνέπεια αυτού ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε.


Εάν οι ΗΠΑ πάνε σε default του χρέους τους, οι ομολογιακές εκδόσεις θα υποτιμηθούν, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα ανακαλύψουν ότι έχουν λιγότερο κεφάλαιο από αυτό που πίστευαν μέχρι πρότινος και το σύστημα θα υποστεί ακόμα μία κατάρρευση. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι πολύ χειρότερο, καθώς τα αμερικάνικα ομόλογα δεν θα θεωρούνται πλέον επένδυση χωρίς ρίσκο βάσει των οποίων αξιολογούνται όλα τα υπόλοιπα οικονομικο - πιστωτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για την αξυπηρέτηση του χρέους τους, πράγμα που θα δυσκολεψει την έξοδο από την ύφεση.

Η Wall Street και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και γι' αυτό προσπάθησαν να αποθαρρύνουν το παιχνίδι των ρεπουμπλικάνων. Όμως τα μέλη του Tea Party παρέμειναν άκαμπτοι στις θέσεις τους. Η ιδέα τους ήταν ότι ο Ομπάμα θα αντιλαμβάνονταν ότι τον έχουν στο χέρι και θα υποχωρούσε. Άλλωστε έτσι δεν λειτουργεί το παιχνίδι ισχύος;

Αυτό είναι ένα μάθημα για τους πολιτικούς ακτιβιστές. Το Tea Party κατάφερε να βρει μια ασύμμετρη στρατηγική απόλυτα νόμιμη προκειμένου να επιτύχει μία αλλαγή προς οφελός του. Κατάφερε να απομονώσει τα ευαίσθητα σημεία του συστήματος και να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του προκειμένου να διαμορφώσει πολιτική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η αριστερά θα μπορούσε να παίξει το ίδιο παιχνίδι, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ήθελε βρωμίσει τα χέρια της.
 
http://center24.blogspot.com

Άρον άρον αποχωρεί από την Ελλάδα το Norges Bank Invesment Management – Ξεπουλάει ομόλογα και τράπεζες….

20/05/11
 
Άρον άρον ξεπουλάει ελληνικές θέσεις σε ομόλογα και σε μετοχές το μεγαλύτερο Νορβηγικό fund το Norges Bank Invesment Management που αποτελούσε από τους  ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα.
Ήδη έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής του θέσης στην Ελλάδα.
Το Norges Bank Investment Management  αποτελεί το εθνικό Ταμείο της Νορβηγίας και εποπτεύεται από την Κεντρική τράπεζα και το Νορβηγικό δημόσιο.
Εν τω μεταξύ και η Νορβηγία διέκοψε επιχορηγήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι πιεσμένη οικονομικά και η  οποία δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λάβει το συγκεκριμένο ποσό.
Να σημειωθεί ότι η εν επιχορήγηση απευθυνόταν σε περιβαλλοντικά έργα και έργα υγείας.
Η Norges Bank διαχειρίζεται συνολικά 360 δις ευρώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ενώ στοχεύει όπως έχει προβλέψει το Ταμείο να ελέγχει 750 δις ευρώ ή 6 τρις ευρώ νορβηγικές Κορώνες.
Σημειώνεται ότι το 60% των επενδύσεων του ταμείου είναι σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα ενώ εσχάτως τοποθετείτε και σε ακίνητα.
Με βάση ορισμένες πηγές που παρακολουθούν πολύ στενά τις δραστηριότητες της Norges Bank η συνολική έκθεση του Ταμείου στα ελληνικά ομόλογα είχε φθάσει κάποια στιγμή έως το 1 δις  ευρώ και αποτελείτο από βραχυχρόνια σχετικά ομόλογα.
Επίσης είχε  αποκτήσει θέση και σε τραπεζικές μετοχές αλλά και άλλες εταιρίες του 20σάρη.
Το fund Norges Bank Invesment Management ωστόσο έχει λάβει την απόφαση πλήρους αποχώρησης από την Ελλάδα καθώς οι Νορβηγοί πλέον ανησυχούν για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο παρελθόν οι Νορβηγοί ενδιαφέρονταν για ακίνητα του ελληνικού δημοσίου αλλά δεν είναι σαφές αν το ενδιαφέρον παραμένει.
www.bankingnews.gr

Κόβουν – ράβουν” το νέο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας

 


Κόβουν – ράβουν” το νέο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας
Με πόλεμο δηλώσεων και προειδοποιήσεων μέσω του Τύπου φαίνεται ότι γίνεται η επικοινωνία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ για τη σωτηρία της Ελλάδας. Αυτή είναι η εικόνα που δείχνει εσχάτων η Γηραιά Ήπειρος, αφού μετά από τις δηλώσεις των στελεχών την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις επιπτώσεις έστω και μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με ένα νέο σχέδιο που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι και το οποίο θα συζητηθεί εκτενέστατα στην προσεχή σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Το σχέδιο, το οποίο ακόμη βρίσκεται σε εμβρυακή μορφή, περιλαμβάνει κατ΄αρχήν εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, αλλά όποιος πιστωτής συναινέσει θα έχει την υποχρέωση να διακρατήσει τα εν λόγω ομόλογα (τα νέα που θα προκύψουν μετά την ανταλλαγή), μέχρι τη λήξη τους. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει μία προσπάθεια να καμφθούν οι ανησυχίες του επικεφαλής της ΕΚΤ σχετικά με το ότι μία απόφαση για ήπια αναδιάρθρωση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία μεγαλύτερη με αλυσιδωτές αντιδράσεις για ολόκληρο το ευρωσύστημα.

Μάλιστα, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χτες ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι αυτές που θα βρεθούν σε μία εξαιρετικά δυσχερής θέση, με έντονα προβλήματα ρευστότητας, προκαλώντας τριγμούς στο σύστημα. Άλλωστε, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ φέρεται να είπε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις.


Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι για να δοθούν κίνητρα στους έχοντες ελληνικά ομόλογα θα δίνεται η δυνατότητα να τα διακρατήσουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα μεταξύ του 2011 και 2014, ώστε να μην υπάρξουν ανησυχίες για τα επίπεδα ρευστότητας του ιδιωτικού κλάδου, ενώ μεγάλη βάση δίνεται και στην πρόοδο που θα έχει επιτελέσει στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών.


Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή, αφού ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου, οι καθυστερήσεις και οι αποτυχίες στους στόχους, έχουν θέσει ολοένα και έντονα του ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης. Ωστόσο ενδεχόμενο "ήπιας" ή "σκληρής" αναδιάρθρωσης θα απειλούσε ενδεχομένως με ένα πιστωτικό επεισόδιο (credit event) με ανυπολόγιστες συνέπειες στο ευρωσύστημα.


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ένα "πιστωτικό επεισόδιο" θα άνοιγε τον δρόμο για την πληρωμή των κατόχων CDS επί ελληνικών ομολόγων, αλλά μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να είναι τμήμα ενός νέου πακέτου μέτρων και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και της πρόσθετης χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ από εφέτος ώς το 2014. Αυτή η δυνατότητα θα περιελάμβανε την υποχρέωση των τραπεζών όχι μόνο να μην ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρέος, αλλά και να αγοράζουν νέα ομόλογα ώστε να αντικαθιστούν τους τίτλους που λήγουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (2011-2014). Ωστόσο όλα όπως φαίνεται θα κριθούν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τρόικας για την ελληνική οικονομία, ενώ με βάση αυτή θα υπάρξει κάποια συμφωνία ώς το τέλος Ιουνίου.
 
 
Reporter.gr

Με το twιtter στην τουαλέτα

της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου 20/05/2011


Κυκλοφορεί ένα πολύ γνωστό βίντεο στο οποίο ο Σλαβόι Ζίζεκ εξηγεί το πώς η χρήση της τουαλέτας δηλώνει βαθιές ιδεολογικές διαφορές. Το ανακάλυψα μέσω εκείνων των φίλων που ρουφούν εκστασιασμένοι κάθε λέξη που εκστομίζει ο Σλοβένος ψυχαναλυτής και φιλόσοφος και είναι πράγματι αρκετά διασκεδαστικό. Με τον χαρακτηριστικά λογικοφανή του τρόπο όπου ιδεολογία με πολιτισμικές συνήθειες συγχέονται ( εκ του πονηρού, βεβαίως), ο Ζίζεκ εξηγεί ότι ακόμα και οι πλέον καθημερινές συνήθειες είναι ιδεολογικές. Τη θυμάμαι συχνά τη διάλεξή του αυτή τελευταίως, όταν οι ακούω διάφορες κριτικές για τις συμπεριφορές στο twitter. Σύμφωνα με μία από αυτές, οι χρήστες των νέων μέσων δεν είναι τόσο ειλικρινείς γιατί ενώ στο διαδίκτυο μοιράζονται σχεδόν τα πάντα με τους άλλους και δηλώνουν ανά πάσα στιγμή τί κάνουν και που βρίσκονται, δεν λένε κουβέντα για το πότε βρίσκονται στην τουαλέτα και τί κάνουν εκεί. Κάποιοι δηλαδή, θεωρούν υποκριτικό το να μοιράζεσαι στιγμές με τους φίλους σου ή σχόλια από τον ιδιωτικό σου βίο αν ταυτόχρονα δεν μοιράζεσαι ό,τι κάνεις εκεί που λένε πως μέχρι και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του.
Με διασκεδάζει ιδιαίτερα αυτή η κριτική γιατί είναι απόλυτα δηλωτική του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή στη δημόσια σφαίρα. Η αντίληψή μας για τον δημόσιο χώρο ελάχιστα ρυθμίζεται από τους θεσμούς και το πώς τοποθετούμαστε απέναντι στους μηχανισμούς εξουσίας της κοινωνίας. Αντιθέτως, ακριβώς επειδή είμαστε εντελώς απρόθυμοι να αποτινάξουμε από πάνω μας την ζωή στις κοινότητες των “οικείων” με τις δικές μας ιδέες, είναι οι πεποιθήσεις μας αυτές το μοναδικό μας κριτήριο αποτίμησης της πραγματικότητας που ζούμε. Πάμπολλα παραδείγματα συμπεριφορών αποδεικνύουν αυτό μου τον ισχυρισμό με κλασικότερο όλων αυτό της στάσης μας απέναντι στους πολιτικούς. Ενώ διαπιστώνουμε διαρκώς την αντίφαση ανάμεσα στο δημόσιο λόγο και τις πράξεις τους, τους εγκαλούμε και τους καταδικάζουμε, τους κράζουμε, επί το λαϊκότερο, μόνο για πράξεις και λάθη του ιδιωτικού τους βίου. Έχετε δει ποτέ σας πρωτοσέλιδο στο οποίο θα στιγματίζεται, γλαφυρά, η αντίφαση μεταξύ έργων και λόγων; Είναι μάλλον σπάνιο. Οι επιδόσεις τους προς το σεβασμό τους στους θεσμούς της πόλεως σπάνια γίνεται αντικείμενο κριτικής. Αντιθέτως, τους βαθμολογούμε και μάλιστα αυστηρά  για το κατά πόσο συμμορφώνονται προς τις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας για το πώς πρέπει να ζει ο καθένας στην ιδιωτική του ζωή κι εδώ η επικαιρότητα μου επιβάλλει να διευκρινίσω ότι η προστασία της ιδιωτικότητας δεν έχει να κάνει με την ανοχή μας προς (τυχόν) εγκληματικές πράξεις..
Για την τυραννία των κοπαδιών των οικείων, δηλαδή, για τη λεγόμενη “τυραννία της οικειότητας”, έχουν γράψει άλλοι αρμοδιότεροι από μένα. Όμως, σημειολογικά μιλώντας, βρίσκω ενδιαφέρον το ότι αρνούμαστε ν’αντιληφθούμε πως η δοξασία ότι αληθινές κοινωνικές σχέσεις, σημαίνουν και πλήρη αποκάλυψη του προσώπου στο άλλο είναι αυτή που ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη λανθασμένη αντίληψή  μας για τους σκοπούς της οργανωμένης πόλης. Η Πόλις, ψηφιακή ή αναλογική,  είναι το εργαλείο της απρόσωπης ζωής, η μήτρα μέσα στην οποία αναπτύσσεται η πολυπλοκότητα προσώπων, συμφερόντων και γούστων και είναι αυτή η απρόσωπη πολυπλοκότητα που λειτουργεί ως εχέγγυο της ελευθερίας των ατόμων.
Η απαίτησή σου, να μοιράζομαι τις πιο ιδιωτικές πτυχές του βίου μου μόνο και μόνο για να καταφέρω να σε πείσω για την ειλικρινή μου διάθεση στη μεταξύ μας επικοινωνία, μόνον ως τεκμήριο μιας κοινωνίας που αρνείται πεισματικά να εκσυγχρονιστεί μπορεί να εκληφθεί.
Συζητώντας προχθές για το θέμα με τον φίλο και συνομιλητή Γιώργο Ψάλτη, μου έθεσε και μια άλλη παράμετρο που κάνει το μοίρασμα των στιγμών στο διαδίκτυο περίπλοκο και εγείρει το ζήτημα της ειλικρίνειας στην επικοινωνία: το oversharing στις λεπτομέρειες, στην πραγματικότητα θέλει να ελέγξει απόλυτα την εικόνα που έχουν για μας οι άλλοι, χωρίς να τους αφήσει το παραμικρό περιθώριο να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα αλλά αυτό είναι θέμα άλλου σημειώματος.  Για να διασκεδάσει λίγο τη φόρτιση που μου προκαλεί το συγκεκριμένο ζήτημα μου είπε ένα ανέκδοτο: Σ’ενα μικρό και αραιοκατοικημένο χωριό της χώρας, ο δάσκαλος, θέλει να διδάξει στα πιτσιρίκια τη χρήση της λέξης “προφανώς”. Χρησιμοποιεί λοιπόν το ακόλουθο παράδειγμα: “ Βλέπεις Νικολάκη την κυρά Μαρία να κατηφορίζει προς τη ραχούλα κρατώντας τους New York Times. Τί σκέφτεσαι; Ότι προφανώς πάει για χέσιμο”. Μόνο προφανώς; Προφανέστατα.

Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας

Πηγή: Protagon.gr

Ερώτηση για τον Ρακιντζή κατέθεσε ο Γ. Παπαθανασίου

« Μαΐου 20, 2011


"Ποιός ο λόγος που μένει στην θέση του ο κ.Ρακιντζής την στιγμή που έχει λήξει η θητεία του;" ρωτάει ο βουλευτής της ΝΔ,κ.Παπαθανασίου.
Αποκάλυψη: Ο Λέανδρος Ρακιντζής υποχείριο της κυβέρνησης στο σχέδιο εκποίησης της ΔΕΗ.
Η θητεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το νόμο 3074 / 2002 όπως ισχύει, είναι πενταετής. Καθήκοντα επιθεωρητή ασκεί σήμερα ο Αρεοπαγίτης επί τιμή κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή στις 13 Σεπτεμβρίου του 2004. Συνεπώς η θητεία του έχει λήξει από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2009, χωρίς να έχει έκτοτε ανανεωθεί. Ωστόσο, ο κ. Ρακιντζής

Η κόντρα της ΕΚΤ και της ΕΕ για την Ελλάδα

 – Οι απειλές στις ελληνικές τράπεζες και οι ρήτρες της αναδιάταξης

– Οι κερδοσκόποι ποντάρουν σε κέρδος έως 30 δις δολ από τα CDS

20/05/11
Βέτο  στα σχέδια αναδιάταξης του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων βάζει η ΕΚΤ η οποία όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών καθώς αγόραζε μέσω παρεμβάσεων από την δευτερογενή αγορά 48 δις ευρώ ελληνικού χρέους με στόχο την στήριξη της αγοράς που κρίθηκε άκρως αναποτελεσματική.
Ίσως η ΕΚΤ να αγόραζε ελληνικό χρέος έχοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιμηκυνθεί το ελληνικό χρέος  ή ότι απλά γνώριζε εξ αρχής η ΕΚΤ ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση αλλά να μην συμφωνεί στην διαδικασία. Είναι αδύνατο η ΕΚΤ να μην γνώριζε το ρίσκο που αναλαμβάνει αγοράζοντας 48 δις ευρώ ελληνικού χρέους.
Ταυτόχρονα στην ΕΕ εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των  ομολόγων με την έκδοση νέων τίτλων που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα που λήγουν με ρήτρα όσων συμφωνήσουν να μην τα πωλήσουν μέχρι την λήξη τους.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι προφανώς πολύ θολό και δυσδιάκριτο καθώς από την μια η ΕΚΤ απειλεί ότι μια αναδιάρθρωση θα σημάνει ότι θα εκπέσουν οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών ύψους 120 δις ευρώ περίπου το 80% των εγγυήσεων και από την άλλη η ΕΕ πιέζει την ΕΚΤ να αποδειχθεί μια φόρμουλα αναδιάταξης του χρέους.
Τι σημαίνει αναδιάταξη και τι σημαίνει ρήτρα διακράτησης των ομολόγων;
Το reprofiling σημαίνει αναδιάταξη και αφού αφορά το χρέος σημαίνει αναδιάταξη χρέους.
Η αναδιάταξη χρέους μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες αλλά κατά βάση 3 θεωρούνται οι κυριότερες.
1)Η Ελλάδα ζητάει από προεπιλεγμένους κατόχους ομολόγων π.χ. τις ελληνικές τράπεζες και την ΕΚΤ που συνολικά κατέχουν 105 δις ευρώ δηλαδή περίπου το 1/3 του ελληνικού χρέους να επιμηκυνθεί αντικαθιστώντας ομόλογα που ετοιμάζονται να λήξουν σε με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και χαμηλότερο επιτόκιο.
Π.χ. σε ένα ομόλογο λήξης 2012 το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αντικατασταθεί με ένα νέο ομόλογο διάρκειας 10 ετών με επιτόκιο 3% ή 3,5%.
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν διμερώς Ελλάδα και ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων συμφωνούν και συναινούν σε αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνση.
Όμως το ζήτημα που ανακύπτει εδώ είναι ότι τα ομόλογα διέπονται από συμβάσεις και εντάσσονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης θα οδηγήσει την Ελλάδα στο selective default δηλαδή στην επιλεκτική χρεοκοπία από τους διεθνείς οίκους.
Παράλληλα λόγω της πολυσυνθετικότητας των CDS είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί κάτοχοι θα απαιτήσουν να πληρωθούν τα CDS το ασφάλιστρο το παράγωγο των ομολόγων.
Δηλαδή καθίσταται κατανοητό ότι θα ανακύψουν πολλά ζητήματα μείζονος σημασίας.
2)Μια άλλη εναλλακτική επιλογή του reprofiling είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των τόκων των ομολόγων.
Δηλαδή για 2 ή 3 χρόνια να μην πληρώσει τόκους το δημόσιο αλλά να τους καταβάλλει στους ομολογιούχους σωρευτικά μετά την πάροδο των 2-3 ετών.
Η λύση αυτή έχει το μειονέκτημα ότι τα ομόλογα θα αποπληρώνονται κανονικά άρα το όφελος θα είναι μικρό για την Ελλάδα.
3)Μια τρίτη επιλογή είναι reprofiling που θα περιλαμβάνει και επιμήκυνση ομολόγων και τόκων. Η λύση αυτή ίσως να είναι η καλύτερη αλλά το ζητούμενο είναι μπορεί να υλοποιηθεί καθώς τα νομικά ζητήματα που θα ανακύψουν θα είναι μείζονος σημασίας.

Τι σημαίνει ρήτρα διακράτησης

Στην ΕΕ θεωρούν ότι όσοι συμφωνήσουν σε μια διαδικασία επιμήκυνσης θα πρέπει να υπάρχει ρήτρα διακράτησης.
Συγκεκριμένα όσα ομόλογα επιμηκυνθούν και αντικατασταθούν με νέα έκδοση ομολόγων π.χ. 5ετούς διάρκειας θα δεσμεύουν τους κατόχους τους να μην πωλήσουν.
Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτον η διάρκεια των νέων τίτλων να μην είναι μεγάλη και δεύτερον να μην μεταβληθεί σημαντικά το επιτόκιο.

Η παράμετρος των CDS
Οι κάτοχοι των CDS διαθέτουν ένα ισχυρό όπλο. Τα παράγωγα των ομολόγων δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν τους πιστωτές και όχι τους εκδότες.
Προφανώς και η πίεση που θα ασκηθεί από τους κατόχους των CDS να πληρωθούν θα είναι τεράστια.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν πληρωθούν τα CDS στο σύνολο τους το κέρδος που θα προκύψει θα είναι 30 δις δολάρια με βάση όμως το καλύτερο σενάριο παραδοχών και χωρίς να περιλαμβάνονται οι απώλειες όσων κατέχουν και ομόλογα. Καθαρό κέρδος προκύπτει για τους κατόχους naked CDS γυμνών μη καλυμμένων CDS με ομόλογα.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά οι κερδοσκόποι έχουν επενδύσει και ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδος 6,5 δις δολάρια  και στοχεύουν να κερδίσουν 30 δις δολάρια.

Πέτρος Λεωτσάκος
 
www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου