Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Από τη διεθνή επιτήρηση στην πλήρη υποτέλεια...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μυστικές επαφές του Δημήτρη Αβραμόπουλου...

Κυριακή, 29 Μαΐου 2011


...για να επιτευχθεί μίνιμουμ συναίνεσης "πριν μεταβληθεί σε ερείπια η χώρα"

Από τον Γιάννη Δαίδαλο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκίνησε από σήμερα ένα νέο κύκλο επίπονων προσπαθειών προκειμένου να μικρύνουν κι άλλο οι αποστάσεις που χωρίζουν κυβέρνηση και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπέρμαχος της συναίνεσης "πριν μεταβληθεί σε ερείπια η χώρα", όπως χαρακτηριστικά λέει, ο Δημ. Αβραμόπουλος κάνει συνεχή ραντεβού που δεν βλέπουν φυσικά το φως της δημοσιότητας (κυρίως στα βόρεια προάστια...) ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει ο πολυπόθητος κοινός τόπος και να μπορέσει να...
 προκύψει μια μίνιμουμ συμφωνία ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά.
Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και σύντομα θα έχουμε νεότερες πληροφορίες.

Financial Times: Πρωτοφανής παρέμβαση Ευρωπαίων στην ελληνική οικονομία

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

 

Μία άνευ προηγουμένου εξωτερική επέμβαση στην ελληνική οικονομία, διαπραγματεύονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας «Financial Times». Η επέμβαση αυτή θα περιλαμβάνει διεθνή εμπλοκή στην συγκομιδή των φόρων και μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις της δημοσίας περιουσίας, με αντάλλαγμα νέα δάνεια για την Ελλάδα.
Οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συνομιλίες φέρονται να δήλωσαν στη εφημερίδα ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας, ώστε να παρατείνουν εθελοντικά στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, αλλά και νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι έτσι τουλάχιστον τα μισά από τα 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση ως το 2013 δεν θα προκύψουν από νέα δάνεια. Συνεπώς οι χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να δανείσουν στην Ελλάδα 30-35 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον των ήδη 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκαν ήδη στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας πέρυσι.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι φέρονται να προειδοποίησαν ότι σχεδόν κάθε στοιχείο του νέου πακέτου αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση από τουλάχιστον μία από τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς που εμπλέκονται στην επίμαχη διαπραγμάτευση και η συμφωνία δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί.

Τελευταίο «εμπόδιο» στην επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, όπως αναφέρει η «Financial Times» αποτελεί το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός
Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την συναίνεση των κομμάτων για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, ενώ επιπροσθέτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Παρά τους σκοπέλους, η αγγλική εφημερίδα τονίζει την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας εντός μόλις τριών εβδομάδων εξαιτίας απειλής του ΔΝΤ να παρακρατήσει την δόση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ αν η Αθήνα δεν δείξει ότι μπορεί να συμμορφωθεί με όλες τις χρηματοοικονομικές της απαιτήσεις για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι αξιωματούχοι φαίνονται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα είναι αδύνατον να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να βρει μόνη της χρήματα τον Μάρτιο – όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά στο πακέτο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ – πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύεται στο ΔΝΤ να παράσχει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα. Χωρίς τα κεφάλαια του ΔΝΤ, είτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να καλύψουν το κενό είτε η Ελλάδα να αθετήσει τη συμφωνία της.


Για να επανέλθει στο «παιχνίδι» το ΔΝΤ, η νέα συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως την προγραμματισμένη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας στις 20 Ιουνίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ.
Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος στο εν λόγω δημοσίευμα διευκρίνισε: «Εμείς ζητήσαμε μόνο τεχνική βοήθεια».

Δέκα νεκροί από το βακτήριο E.coli

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 

Τουλάχιστον 300 έχουν ασθενήσει

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το βακτήριο E.coli στη Γερμανία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ τουλάχιστον 300 έχουν νοσήσει από τα μολυσμένα αγγουράκια που εισήχθησαν από την Ισπανία.

Οι αρχές προειδοποιούν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν «ύποπτα» λαχανικά.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές το ξέσπασμα του συνδρόμου HUS που επηρεάζει το συκώτι, το αίμα και, σε σοβαρά περιστατικά, και το νευρικό σύστημα, ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στη Γερμανία αλλά και το μεγαλύτερο στον κόσμο.

 

Σκάνδαλο με αυθαίρετα σε νησιά των Κυκλάδων...

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Σκάνδαλο με αυθαίρτα σε νησιά των Κυκλάδων Λαβράκια στα νερά του Αιγαίου ψάρεψαν οι εισαγγελείς που ερευνούν υποθέσεις αυθαιρέτων στη Μύκονο και εν γένει στις Κυκλάδες. Οι εισαγγελείς βρέθηκαν στην καρδιά ενός κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι που «μπλόκαραν» την είσπραξη προστίμων συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Η σπουδαιότητα της υπόθεσης προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο οποίος ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες και να αναλάβει την περαιτέρω έρευνα εφέτης ανακριτής.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Η Άποψη», η εισαγγελέας πρωτοδικών Σύρου, Έφη Σάλμα, που διεξήγαγε την έρευνα, έχει διαπιστώσει ότι στη Μύκονο, τη Σύρο, τη Τζιά και την Κύθνο, έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα, οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, όμως δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα. Μόνο στη Τζιά, έχουν τελεσιδικήσει 19 υποθέσεις για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ , αλλά δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.

Λέγεται ότι ανάμεσα στις υπό έλεγχο οικοδομικές άδειες στη Τζιά περιλαμβάνονται και τέσσερις που αφορούν σε βίλες επώνυμων προσώπων. Μια από τις οικοδομές στη Τζιά που διαθέτει άδεια, βρίσκεται σε ζώνη προστασίας μνημείων και εντός αρχαιολογικού χώρου. Οι 18 από τις άδειες έχουν εκδοθεί για λογαριασμό εταιρείας.

Ωστόσο, το μεγάλο πάρτι είχε στηθεί στη Μύκονο όπου μαζί με την Κύθνο και τη Σύρο, η εισαγγελέας βρήκε 157 αυθαίρετα για τα οποία οι αρμόδιοι είχαν «ξεχάσει» να βεβαιώσουν πρόστιμα συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ

Η εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος όπως για «απιστία στην υπηρεσία», από την οποία προκλήθηκε στο Δημόσιο ζημία και όφελος σε τρίτους μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ, για παράβαση καθήκοντος, για παρασιώπηση εγκλήματος, για υπεξαίρεση, για πλαστογραφία, για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης και για νόθευση εγγράφων.

Σενάρια πολιτικής εκτροπής απεργάζεται ο Γ.Παπανδρέου, καταγγέλει ο Α.Τσίπρας

    
29-05-2011 
Image"Για σενάρια εκτροπής και αλλοίωση της λαϊκής εντολής", μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας το απόγευμα τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, αναφερόμενος στις συζητήσεις για «κυβέρνηση προθύμων» και για νέο εκλογικό νόμο, ενώ απαντώντας και στο θέμα της λεγόμενης κυβέρνησης τεχνοκρατών είπε ότι «δεν φθάνει που παρέδωσαν την οικονομία στους τραπεζίτες, πάνε να παραδώσουν και την λαϊκή εντολή».
Τόσο στην χθεσινή ομιλία του, όσο και στην σημερινή, ο κ. Τσίπρας είχε ως κοινό παρανομαστή τη θέση του ότι η κυβέρνηση κινδυνολογεί συνεχώς, ψεύδεται και εκβιάζει τον λαό. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι άλλα έλεγε ο πρωθυπουργός και ο κ. Παπακωνσταντίνου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και άλλα στη συνέχεια.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη, οι δυνάμεις της Αριστεράς να αναζητήσουν όσα τους ενώνουν, ενώ σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στην κοινωνία για πλατύτερη συμμαχία, ανοιχτός στα νέα κινήματα, αλλά και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ .

Ειδικότερα για τον πρωθυπουργό, είπε ότι είναι «ένας πανικόβλητος πρωθυπουργός που δεν μπορεί και δεν θέλει να σηκώσει το ανάστημα και να διαπραγματευθεί» και το ίδιο ισχύει και για τον «αξιοθρήνητο κ. Παπακωνσταντίνου».
Με βάση τη θέση ότι η χώρα διέρχεται μείζονα πολιτική κρίση εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι χωρίς τη λαϊκή συναίνεση τίποτα δεν μπορεί να συμβεί και η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει τη λαϊκή συναίνεση.
Απαντώντας στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο κ.Τσίπρας, σημείωσε:
1. Η κυβέρνηση των προθύμων στην οποία έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός, σημαίνει αλλοίωση της λαϊκής εντολής του 2009 και μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή ανώμαλων παραθεσμικών εξελίξεων.
2. Η κυβέρνηση τεχνοκρατών για τον σχηματισμό της οποία πιέζουν τον κ. Παπανδρέου, θα σημάνει την παράδοση της λαϊκής εντολής στους τραπεζίτες, στους οποίους ήδη η κυβέρνηση έχει παραδώσει την οικονομία. Θα είναι μία κυβέρνηση στην οποία θα πάρουν μέρος οι συγγραφείς του Μνημονίου, τόνισε.
3. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που πρότεινε σήμερα με συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος προκειμένου να διευκολύνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, είναι ένα σενάριο εκτροπής, υπογράμμισε, αφού θα έχει ως στόχο να μείνουν εκτός πολιτικής σκηνής οι δυνάμεις της Αριστεράς και όσοι διαφωνούν με το Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην «αποτολμήσει» κάτι τέτοιο, γιατί θα βρεθεί σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Στη συνεδρίαση κατέθεσε κείμενο το Αριστερό Ρεύμα, η ισχυρότερη τάση του ΣΥΝ, το οποίο υπό τον τίτλο «δεν εκβιαζόμαστε, δεν πουλάμε, δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε», τάσσεται υπέρ της συνολικής διαγραφής του ελληνικού χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους και επαναδιαπραγμάτευση του υπολοίπου, προκειμένου στη συνέχεια η χώρα να ακολουθήσει μια νέα προοδευτική ανορθωτική πορεία.
Επίσης, το Αριστερό Ρεύμα προτείνει ευνοϊκές ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους, που μπορεί να φθάνουν ως τη διαγραφή του, για τις πιο ευάλωτες και ασθενέστερες οικονομικά κατηγορίες. Εξάλλου, τo Aριστερό Ρεύμα στο κείμενό του αναφέρει ότι «οι αντινεοφιλελεύθεροι προοδευτικοί μετασχηματισμοί με σοσιαλιστικό ορίζοντα στη χώρα μας ή και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, είναι ασυμβίβαστοι με το ευρώ, ως ενιαίο νόμισμα».


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σενάρια επιβολής ειδικού Τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές

Ο νέος φόρος θα αφορά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και αγοραπωλησίες μετοχών - Εξαιρούνται οι καταθέσεις...

30/05/11
Την επιβολή ειδικού Τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, μελετά, η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί να πλήξει τις τράπεζες
Το ποσοστό αυτού του Τέλους θα φθάνει στο 0,1% και θα αφορά όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχουν οι τράπεζες.
Δηλαδή επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ακόμη και τις αγοραπωλησίες μετοχών που πραγματοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Του φόρου θα εξαιρούνται οι αναλήψεις ή οι καταθέσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ταυτόχρονα, διατυπώνονται προτάσεις για αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.
Το σχέδιο της πρότασης προβλέπει ο φόρος να αυξηθεί στο 12% από 10% που είναι σήμερα.
Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα 720 εκατ. ευρώ για το δημόσιο αφού οι τόκοι από τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών (σ.σ. 200 δις. ευρώ είναι το ύψος των καταθέσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ) φθάνουν τα 6 δις. ευρώ.
Αυτά αποτέλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου την Τρόικα στις επαφές που είχε για την εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου (2012 – 2105).
Από τα 28,4 δις. ευρώ που αποτελούν το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της επόμενης πενταετίας, η κυβέρνηση είχε προσδιορίσει το πακέτο των δράσεων για τα 18 δις. ευρώ.
Το υπόλοιπο των μέτρων που αντιστοιχεί σε προσαρμογές ύψους 10,4 δισ. ευρώ αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές της Ελλάδας.
Το «παζάρι» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ ( ΕκΤ) για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον θα αποδεχθούν τις προτάσεις των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου με τις αντίστοιχες κοστολογήσεις που έχουν κάνει τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται η πληροφορία ότι έως την άλλη Παρασκευή το Μεσοπρόθεσμο θα είναι έτοιμο.
Τα μέτρα θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο που - εκτός απροόπτου -θα συνέλθει την Δευτέρα 6 Ιουνίου και στη συνέχεια θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Έτσι έχει ο μέχρι στιγμής ορίζοντας ολοκλήρωσης του Μεσοπρόθεσμου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη σε πολιτικό πεδίο.
Τα μέτρα που δεν έχουν προσδιοριστεί για το 2011 φθάνουν το 1,6 δις. ευρώ από 6,4 δις. ευρώ που θα ανέλθει το έκτακτο πακέτο για φέτος.
Μόνο από την μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 6.000 ή στα 8.000 ευρώ από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πρόσθετες εισπράξεις από φόρους ύψους 1,4 δις. – 1,5 δις. ευρώ.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον φετινό Ιούλιο και θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ( σ.σ. 1,5 εκατ. υπόχρεοι).
Η μείωση του αφορολόγητου ποσού θα οδηγήσει σε νέα μείωση του εισοδήματος των μισθωτών καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου.
Πέρυσι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 6.000 ευρώ, και για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων.
Ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η διαφορά από το νέο αφορολόγητο όριο έως το εισόδημα του κάθε μισθωτού θα είναι 10%.
Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε στην αντιπροσωπεία της Τρόικας κάνει λόγο για δημοσιονομικό όφελος 200 ευρώ – 300 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Κατά τις πληροφορίες, άμεση θα είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν πυρετωδώς τη λίστα με τα προϊόντα που θα μετακομίσουν από τον χαμηλό 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η μετάταξη που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο θα αφορά τα είδη εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες ) και όχι τα τρόφιμα.
Νέες αυξήσεις έρχονται ακόμη σ τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην φορολογία των φθηνών τσιγάρων.
Στο υπουργείο Οικονομικών φέρνουν στο προσκήνιο την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης .
Στην κυβέρνηση μελετούσαν ακόμη και το ενδεχόμενο της αναβολής του μέτρου όμως οι αστοχίες που υπάρχουν στα κρατικά έσοδα (στα 2 δις. ευρώ η «τρύπα" στο τετράμηνο) καθιστούν επιτακτική την εφαρμογή του.
Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης έτσι ώστε η εξομοίωση να μην τόσο επιβαρυντική για τους καταναλωτές.
Στο Μνημόνιο καταγράφεται η δέσμευση για έσοδα 300 εκατ. φέτος από την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα τον Οκτώβριο στα οποία θα προστεθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ το 2012.
Όσον αφορά στους έχοντες, η κυβέρνηση προωθεί την επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ., όπως και η μείωση του αφορολογήτου στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Για την επίτευξη του φετινού στόχου του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, αλλά και στο 1% έως το 2015, προωθούνται τα εξής μέτρα:
- Μείωση αφορολογήτου ορίου στα 6.000 – 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα.
- Επιβολή ειδικού τέλους 0,1% στις τραπεζικές συναλλαγές
- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά. Αυτό συνεπάγεται με περίπου 10 λεπτά επιβάρυνση στο μπουκάλι.
- Επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που θα σημάνει επιβάρυνση τουλάχιστον 5 ως 15 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς.
- Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
- Αύξηση 10%-20% στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.
- Είσπραξη προστίμων από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
- Διεύρυνση φορολογικής βάσης ΦΠΑ με μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%.
- Εξίσωση ΕΦΚ στα καύσιμα
- Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με «μαχαίρι» στα επιδόματα.
-Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια .
-Ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
-Ρύθμιση για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.
-«Ψαλίδισμα» φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Μείωση κατά 150.00 ευρώ του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σήμερα το αφορολόγητο ποσό είναι 400.000 ευρώ.
-Μείωση αφορολογήτου ορίου για απόκτηση πρώτη κατοικίας.
- Σταδιακή αύξηση αντικειμενικών τιμών
-Κατάργηση 300 φόρων υπέρ τρίτων.
-Άντληση εσόδων έως 4 δισ. ευρώ από τις σχολάζουσες κληρονομιές και «ορφανές» τραπεζικές καταθέσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν πρόλαβε να μας αλλάξει μυαλά

29.05.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Πόσο μακρινή φαντάζει άραγε η 28η Μαϊου του 1979… Τότε που στο περιστύλιο του Ζαππείου, η Ενωμένη Ευρώπη υποδεχόταν ένα ακόμη μέλος. Το «δέκα το καλό», όπως προσδοκούσαμε να προσφωνείται η Ελλάδα, η χώρα που έδωσε στην Ευρώπη το όνομα του ιστορικού αυτοπροσδιορισμού της.
Για λογαριασμό μιας χώρας που μάλωνε με τον εαυτό της για την πορεία που θα έπρεπε να επιλέξει για το μέλλον της, τη βαριά υπογραφή έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ίσως ο μόνος Έλληνας πολιτικός που κατάλαβε τόσο νωρίς και τόσο ξεκάθαρα, πόσο σημαντικό ήταν να εγκαταλείψουμε την εθνική μας μοναξιά, και να ενταχθούμε σε μια αγκαλιά ελπίδας, κοινών οραμάτων και προσδοκιών για ένα κοινό μέλλον.
Τότε, βρήκε απέναντί του πολλούς. Κυρίως βρήκε απέναντί του τον λαϊκισμό, μπολιασμένο με ισχυρές δόσεις κακώς εννοούμενου εθνικισμού. Υπήρχαν πολλοί, σε όλες τις παρατάξεις, που πίστευαν ότι… θα περνούσαμε και μόνοι μας καλά. Κανείς δεν θα κατηγορούσε τον Εθνάρχη αν έκανε πίσω. Αν επέλεγε να γίνει αρεστός. Αν αντί να υπογράψει στο Ζάππειο την εξασφάλιση του μέλλοντος αυτής της χώρας, υπέγραφε με τον λαϊκισμό τη λεηλασία της.
Ο Καραμανλής βέβαια ήταν απλώς ο εαυτός του. Πήγε κόντρα στους απερίσκεπτους, τους αφελείς, τους κουτοπόνηρους. Υπέγραψε την ένταξη της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη. Και χάρη σε εκείνη την υπογραφή, η Ελλάδα είχε την ευχέρεια, στα χρόνια που ακολούθησαν, να προχωρήσει σε… ελεύθερη συμβίωση με τον λαϊκισμό, να ζήσει πάνω από τις δυνατότητές της, να φτάσει στο χείλος του γκρεμού, και να ζητάει την… επιμήκυνσή του.
«Είχα τρεις στόχους: Να δώσω στον Έλληνα δουλειά, να τον βγάλω από τη φτώχεια. Να εξασφαλίσω τη χώρα. Να αλλάξω τη νοοτροπία των Ελλήνων. Τους δυο πρώτους στόχους τους πέτυχα. Ο Έλληνας χόρτασε, έπαψε να πεινάει. Η χώρα εξασφαλίστηκε με την ένταξή της στην Ευρώπη. Τον τρίτο στόχο, δεν τον πέτυχα». Αυτό είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε για τον πυρήνα της πολιτικής του στόχευσης. Και η πικρή διαπίστωσή του, εξηγεί το εθνικό αδιέξοδο το οποίο βιώνουμε σήμερα.
Προσπάθησε, αλλά δεν πρόλαβε, απέτυχε να μας αλλάξει μυαλά. Και από τη στιγμή που τα… μυαλά αυτά ένιωσαν εξασφάλιση για το μέλλον τους και… παραχόρτασαν, θα έλεγε κανείς ότι… και πολύ αντέξαμε προτού βρεθούμε στα όρια της εθνικής απαξίωσης.
Αν ο Καραμανλής δεν μας είχε βάλει στην ΕΟΚ, πηγαίνοντας κόντρα στους τότε ισχυρούς της Γηραιάς Ηπείρου, προφανώς και η Μαρία Δαμανάκη δεν θα είχε τα περιθώρια να… θαυμάζει τον Κώστα Σημίτη για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν θα μας παρομοίαζε τόσο αφελώς με τον Τιτανικό. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ανακάλυπτε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα, χωρίς συνέπειες για τον ίδιο.
«Η σχέση του πολιτικού με τον λαό, είναι σχέση προσφοράς υπηρεσίας. Αν ο πολιτικός είναι ικανός και τίμιος υπηρέτης, δεν χρειάζεται να κολακεύει τον λαό για να τον ψηφίσει. Ο λαός τον χρειάζεται», είχε πει μια άλλη φορά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μια διαπίστωση που ηχεί περίεργα στη σημερινή συγκυρία, όπου η χώρα πασχίζει να ανανεώσει το διαβατήριο για το μέλλον, και απειλείται με… δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να παραμείνουμε ή όχι στην Ενωμένη Ευρώπη.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ο κατεξοχήν πολιτικός των έργων. Δωρικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Δεν δίστασε ποτέ να πάει κόντρα στο ρεύμα. Να σταθεί στη μέση μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, σαν βράχος πάνω στον οποίο πέφτουν με ορμή τα κύματα, χωρίς να τον μετακινούν από τη θέση του. Και «ηττημένα», επιστρέφουν στο απέραντο γαλάζιο.
Να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα. Αυτή είναι η πολιτική παρακαταθήκη στην οποία θα έπρεπε και σήμερα να στραφούμε, μήπως και σώσουμε ό, τι προλαβαίνουμε, από τις ακυρωμένες προσδοκίες του μέλλοντός μας.
Και να θυμόμαστε, πως όταν ρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αν θα έγραφε τα απομνημονεύματά του, η απάντηση που έδωσε ήταν ένα εκκωφαντικό «όχι». Και η εξήγηση, ακόμη πιο εκκωφαντική: «Γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω»…

Statesmen.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου