Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

"Σφίγγουν" τον Άκη...

   
01-06-2011  ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΚΗ;
Image

Άγνωστο ποσό γερμανικών μάρκων που δεν δικαιολογούνται εντόπισαν σύμφωνα με πληροφορίες οι ορκωτοί λογιστές που έκαναν «φύλλο και φτερό» τις δηλώσεις πόθεν έσχες του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Ειδικότερα, οι λογιστές φέρονται να έχουν διαπιστώσει ότι κατά το διάστημα 1998 -2001 υπήρχαν γερμανικά μάρκα σε λογαριασμό της πρώην συζύγου του και σε δικό του κατά το 2000 - 2003, χωρίς να αναφέρεται το ακριβές ποσό και χωρίς να εξηγείται το «πόθεν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τη χρήση του 2000 παρουσιάζεται αύξηση της περιουσιακής του κατάστασης κατά 55.616.733 δρχ, η οποία όμως δεν δικαιολογείται.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός φέρεται το 2004 να αγόρασε δύο διαμερίσματα αντί των ποσών των 85.000 ευρώ και 30.000 ευρώ, για τα οποία όμως δεν φαίνεται να προηγήθηκε καμία ανάληψη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος θα καταθέσει αύριο το μεσημέρι στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Tο κίνημα των «αγανακτισμένων», χάνει τον αρχικό του στόχο και εκφυλίζεται

 

~ Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011
Το κίνημα των «αγανακτισμένων», με την έξυπνη τακτική των ΜΜ"Ε" του καθεστώτος, άρχισε να ξεστρατίζει από τον βασικό του στόχο. Τώρα τελευταία βλέπουμε να πυκνώνει στα ΜΜ"Ε" και κυρίως στα τηλεοπτικά κανάλια του κρατικοδίαιτου καθεστώτος η παρουσία διαφόρων τύπων οι οποίοι αυτοπαρουσιάζονται ή χρίζονται, από τα παπαγαλάκια των αφεντικών του καθεστώτος, ως ηγήτορες του κινήματος των «αγανακτισμένων». Τα ΜΜ"Ε", μετά το αρχικό σοκ από το αυθόρμητο ξέσπασμα του λαού στις πλατείες, έπιασαν αμέσως δουλειά και προσπαθούν να εντάξουν το κίνημα των «αγανακτισμένων» στο δικό τους δημοσιογραφικό «προϊόν», ώστε να το ελέγξουν και να το εκφυλίσουν.

Υπενθυμίζουμε, για μια ακόμα φορά, στους φίλους συναγωνιστές τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις υπόλοιπες πλατείες, ότι... το κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών ξεκίνησε με ένα κεντρικό και βασικό σύνθημα «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ». Που είναι λοιπόν αυτός ο στόχος;; Δεν τον βλέπουμε πουθενά σε όλους αυτούς που επιλέγουν να παρουσιάσουν τα ΜΜ"Ε".

Αν λοιπόν προσέξετε τα κανάλια, τα οποία ξεθάρρεψαν και άρχισαν να μπαίνουν ακόμα και μέσα στις συγκεντρώσεις, ξεστρατίζουν την όλη υπόθεση από το κεντρικό στόχο των διαδηλώσεων που είναι η «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και προσπαθούν να παρουσιάσουν την κατάσταση ως μια γιορτή με διάφορα φολκλόρ χάπενικς, καθώς και τα ατομικά πρόβλημα του καθενός, αλλά ποτέ δεν ρωτούν ούτε παρουσιάζουν τις απόψεις εκείνες που θίγουν το πολιτικό σύστημα.

Ακούμε κάθε μέρα χοντροπαπαγαλάκι να σταυροκοπιέται ότι «προς Θεού τα παιδιά δεν βάλουν κατά του κοινοβουλευτισμού» και άλλα τέτοια διασπαστικά, ενώ αυτό ακριβώς είναι το αίτημα για πραγματική δημοκρατία. Η κατάρρευση του διεφθαρμένου και σάπιου κοινοβουλευτικού συστήματος της κλειστής συντεχνίας των επαγγελματιών πολιτικών.

Δυστυχώς, διαβλέπουμε και αυτή τη μεγαλειώδη εκδήλωση του λαού να ξεφουσκώνει και να γεμίζει με μεγαλύτερη θλίψη τον κόσμο.

Το πολιτικό σύστημα δεν επέλεξε να κτυπήσει αυτή τη φορά το λαϊκό κίνημα με τους προβοκάτορες και τα ΜΑΤ, αλλά το αφήνει να ξεφουσκώσει ευτελισμένο μέσα από τα ΜΜ"Ε", ώστε μαζί του να ξεφουσκώσει και η λαϊκή οργή.

Γι’ αυτό το κίνημα των «αγανακτισμένων θα πρέπει να επανέλθει αμέσως στον αρχικό του στόχο για «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και να διατυπώσει αμέσως προτάσεις, ώστε να κερδίσει το λαό, διαφορετικά θα εκφυλιστεί.


ΠΗΓΗ

 http://ideopigi.blogspot.com/2011/06/t.html#ixzz1O2sJGajJ

Ο Ραγκούσης ετοιμάζεται για εκλογές

01.06.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ


Και όμως, ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών κινείται από χθες σε ρυθμό εκλογών. Όχι άμεσα για πρόωρες βουλευτικές κάλπες, αλλά για τις αρχαιρεσίες στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚΝΑ και την Ένωση Περιφερειών.
Οι σχετικές εγκύκλιοι έχουν φύγει από το γραφείο του Γιάννη Ραγκούση, με αποδέκτες τις σημερινές ηγεσίες των παραπάνω φορέων, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, και αποκαλύπτουν ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων που πιθανότατα οδηγεί σε εκλογές εντός του Ιουνίου, και για τις τρεις Ενώσεις.
Στελέχη της Αυτοδιοίκησης εκτιμούσαν ότι από τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε το «πράσινο φως», προφανώς από το Μέγαρο Μαξίμου, για να προχωρήσει σε αρχαιρεσίες στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, που εκ των πραγμάτων θα έχουν αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο, θα πρέπει να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών μπαίνει στον πάγο.
Απ΄ την άλλη ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που προχωρούν σε εντελώς… ανάποδη ανάγνωση. Και θεωρούν ότι ο Γιάννης Ραγκούσης «τεστάρει» την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, με το μυαλό στραμμένο στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Γιώργο Παπανδρέου, μέχρι το φθινόπωρο.

Statesmen.gr

Το Μεσοπρόθεσμο επιτρέπει εκλογές;

01.06.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Τα μέτρα που τελικά αποφάσισε να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά την έγκριση που έλαβε από την τρόικα, αποκαλύπτουν ότι η συναίνεση που ζητούσε δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα. Πέραν όμως αυτού, όπου ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του ως προς την ειλικρινή διάθεση της κυβέρνησης για τη συναίνεση, εγείρεται ένα τεράστιο ζήτημα που έχει να κάνει με την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.
Το ερώτημα είναι απλοϊκό: Θα είχε λάβει τη λαϊκή εντολή η παρούσα κυβέρνηση αν ζητούσε τη ψήφο του εκλογικού σώματος το 2009 με τα συγκεκριμένα μέτρα; Θα εκλεγόταν αν δεν έλεγε δια στόματος του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν λεφτά; Ούτε για πλάκα αφού στην καλύτερη περίπτωση θα τους είχαν πάρει στην πλάκα. Όπως της πλάκας είναι το επιχείρημα ότι, «δεν ξέραμε τι κατάσταση θα παραλαμβάναμε». Διότι αν το πάρουμε στα σοβαρά τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό, τι πιστεύουμε αφού οι κυβερνώντες δεν είναι μόνο άσχετοι αλλά και επικίνδυνοι.
Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή για να αντιμετωπίσει σοβαρές καταστάσεις. Το χειρότερο δε είναι ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να εξοντώσει πολιτικά την προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να διασύρει τη χώρα και να φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Και τότε, πριν από 19 περίπου μήνες, αλλά και τώρα κινήθηκε με κομματική ιδιοτέλεια αγνοώντας το εθνικό κόστος.
Είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ως εκ τούτου δεν έχει παρά έναν τρόπο να περάσει τα μέτρα. Να τα θέσει στη κρίση του εκλογικού σώματος προσφεύγοντας σε εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εφόσον υπάρχει ακόμα-κι αυτό είναι ένα ζήτημα- Ελληνική Δημοκρατία. Αν λοιπόν η κυβέρνηση πιστεύει πραγματικά ότι μ’ αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, δεν έχει παρά να προσφύγει στη κρίση του λαού. Εκτός κι αν στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται και η αναστολή των εκλογών με το πρόσχημα ότι κοστίζουν ακριβά στο ΔΝΤ.

Statesmen.gr

Επιστρέφει ο Σαμαράς, ραγδαίες εξελίξεις

 

01.06.2011REPORTER


Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την κυβέρνηση η οποία φέρνει τα μέτρα που αποφάσισε προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, εν μέσω ισχυρών πιέσεων από κορυφαία στελέχη για εκλογές αλλά και αντιδράσεων από βουλευτές οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να μη ψηφίσουν τα μέτρα! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται με ultimatum να προειδοποιήσει όσους σκέφτονται αυτό τον τρόπο αντίδρασης με διαγραφή. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όχι πάνω από τρεις, σκέφτονται σοβαρά να παραιτηθούν του αξιώματός τους.
Σε κάθε περίπτωση, και ενόψει των συλλαλητηρίων που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα κόμματα έχουν θέσει τους μηχανισμούς τους σε ετοιμότητα καθώς υποστηρίζουν ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις. Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς επισπεύδει κατά μια ημέρα την περιοδεία του στη Κρήτη και αναβάλλει το ταξίδι της Παρασκευής για Βρυξέλλες, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης που σήμερα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής σκέφτεται το ενδεχόμενο ακόμα και της παραίτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ ώστε να προκαλέσει εκλογές.
Είναι προφανές ότι η χώρα εισέρχεται έντονων κοινωνικών διεργασιών και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, και ο φόβος πλέον είναι κατά πόσο το πολιτικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς την «τυφλή» οργή του κόσμου η οποία στρέφεται κατά πάντων. Όπως έλεγε πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκεται εκτός βουλής και εκτός… ΠΑΣΟΚ, «οι εκλογές ίσως εκτονώσουν την κατάσταση και οδηγήσουν υποχρεωτικά σε μια οικουμενική αντίληψη της πραγματικότητας».

Statesmen.gr

Εθνική προδοσία: Πουλάνε το 10% με 7 ευρώ η μετοχή (+15% ελέω Καραμανλή) όταν το 2008 πωλήθηκε με 27 ευρώ!!!




1 Ιουνίου 2011



Η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τελικά την πρόβλεψη της υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Deutsche Telekom, για την απόκτηση από τη γερμανική εταιρία ενός επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ, σε μια στιγμή που η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται με 7,1 ευρώ στο ΧΑΑ όταν επί επάρατου και Καραμανλή πήραμε τουλάχιστον 27 ευρώ αν θυμάμαι καλά!!

Το ενδιαφέρον ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο κλιμάκιο της Deutsche Telekom, σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Σημειώνεται, ότι με βάση τη συμφωνία του Καραμανλή το 2008, η γερμανική εταιρία είναι υποχρεωμένη, εφόσον το ζητήσει το Δημόσιο, να αγοράσει επιπλέον 10% των μετοχών του ΟΤΕ σε προσυμφωνημένη τιμή. Η τιμή αυτή θα είναι κατά 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των 20 τελευταίων συνεδριάσεων που θα προηγηθούν από την επίσημη ενημέρωση της Deutsche Telekom... πάλι καλά δηλ. που ο Καραμανλής έβαλε το 15%... αλλιώς αυτοί οι προδότες ήταν ικανοί να τις δώσουν και τσάμπα

ΟΤΕ: Αγορά πλέον του 10% εξετάζει η DT



Ανοιχτό άφησε πριν από λίγο το ενδεχόμενο να προχωρήσει αγορά και επιπλέον ποσοστού από το 10% του ΟΤΕ

Της Μαρίας Μόσχου
Ανοιχτό άφησε πριν από λίγο το ενδεχόμενο να προχωρήσει αγορά και επιπλέον ποσοστού από το 10% του ΟΤΕ που προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογράφει με το Ελληνικό Δημόσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της DT.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ο CEO της γερμανικής εταιρίας κ. Ομπερμαν τόνισε ότι η Deutsche Telekom θα αγοράσει το 10% του ΟΤΕ εάν η Ελλάδα ασκήσει τη σχετική option και είναι ανοιχτή σε αγορά μεγαλύτερου μεριδίου. «Όλα θα εξαρτηθούν από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά
Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με στελέχη της γερμανικής εταιρείας ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για την πώληση ποσοστού στην DT που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 16% του ΟΤΕ (το σύνολο της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου αυτή τη στιγμή)΄. Είχε προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη, 26 Μαΐου, επιστολή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη διοίκηση της Deutsche Telekom προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Το τελικό ποσοστό που θα εξαγοράσει η DT θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων καθώς η γερμανική εταιρεία ήρθε στην χώρα μας αποφασισμένη να διεκδικήσει σημαντικές αλλαγές. Στόχος είναι να πετύχει μείωση του εργασιακού κόστους είτε μέσα από απολύσεις που θα επιτευχθούν με άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί πριν το 2005 είτε με μετατάξεις. Σε έκθεση που είχε υλοποιήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΟΤΕ περίπου 2.200 άτομα θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό χωρίς να τεθεί θέμα εύρυθμης λειτουργίας του.
Παράλληλα ζητούν πιο «αντικειμενική» ρύθμιση καθώς χαρακτηρίζουν την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων την πιο σκληρή ρυθμιστική αρχή που έχουν δει ποτέ.
Με βάση την συμφωνία του 2008 η γερμανική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αγοράσει, εφόσον το ζητήσει το Δημόσιο, το 10% των μετοχών του ΟΤΕ σε προσυμφωνημένη τιμή κατά 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των 20 τελευταίων συνεδριάσεων που θα προηγηθούν από την επίσημη ενημέρωση της DT.
Από την πλευρά στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης ουσιαστικά αποκρατικοποίησης μέχρι τέλος Ιουνίου.
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχοντας εξαγγείλει σειρά κινητοποιήσεων. Η ΟΜΕ ΟΤΕ έχει κηρύξει για αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου τρίωρη στάση εργασίας στον Όμιλο ενώ ακολουθούν τις επόμενες ημέρες και δύο 24ωρες απεργίες.

Imerisia.gr

“Γελοία τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή” (Προβόπουλος)



 01/06/11
 
Με σημερινές του δηλώσεις, ο διοικητής της Tράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος διέψευσε τα σενάρια για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, χαρακτηρίζοντάς τα την ίδια στιγμή γελοία.
 
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε παρουσίαση έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 90 χρόνια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι αυτή η έκθεση “είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε ποικίλα απίθανα και γελοία σενάρια που κυκλοφορούν τελευταία”.

www. greekfinanceforum.com

Το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει το μερίδιό του; Κρίσιμες διαβουλεύσεις σε εξέλιξη (FAZ - DW)


Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011


Στις Βρυξέλλες πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικά ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας και η FAZ υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να καταβάλει το μερίδιο του στην 5η δόση.
«Θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει το μερίδιο του από την επόμενη δόση του προγράμματος βοήθειας στα τέλη Ιουνίου», αναφέρει η Frankfurer Allgemeine Zeitung επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές. Προφανώς μετά την εξέταση, η τρόικα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση των επόμενων 12 μηνών και για τον λόγο αυτόν, το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να καταβάλει το μερίδιό του στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, παρατηρεί η εφημερίδα.

Οι αγορές αντιδρούν θετικά
Bildunterschrift: Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στην κινητικότητα των τελευταίων ημερών, η οποία παραπέμπει σε νέα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι αγορές φαίνεται ότι ποντάρουν περισσότερο στη διάσωση της Ελλάδας και λιγότερο στην χρεοκοπία της.

Αυτό πιστοποιεί η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και οι ανοδικές τάσεις στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Το έναυσμα έδωσε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Επικαλούμενη κύκλους που ασχολούνται με το ζήτημα η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι έτοιμη να υποχωρήσει σε ένα βασικό σημείο, το οποίο αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος της διάσωσης. Το Βερολίνο φέρεται να λέει «ναι» σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Στη Βιέννη η έκθεση αξιολόγησης

Bildunterschrift: Πάντως ούτε χθες το βράδυ θέλησε να τοποθετηθεί η γερμανική κυβέρνηση στο ζήτημα της καταβολής της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα αλλά και στο ζήτημα των νέων δανείων προκειμένου η Αθήνα να καλύψει την τρύπα του 2012- 2013.

Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις για νέα πακέτα βοήθειας προς την Αθήνα. Εκτιμάται ότι τα σχετικά σχέδια βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσής τους και θα συνοδεύονται από σκληρούς όρους προς την Αθήνα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών.

Σήμερα αναμένεται το πόρισμα της τρόικας, η οποία εκτός από τη βιωσιμότητα του χρέους εξετάζει, εάν η κυβέρνηση πληροί τους όρους που υπάρχουν στη μέχρι τώρα συμφωνία. Η έκθεση θα συζητηθεί σήμερα στη Βιέννη, όπου θα συνεδριάσει η Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (Economic and Financial Committee) της ΕΕ. Στο όργανο αυτό συμμετέχουν συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν για την Ελλάδα
Bildunterschrift: Όπως αναφέρει ο Κρίστιαν Μπέμερ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, dpa, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι Ευρωπαίοι θα επιδείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ακόμη και εάν δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες». Σύμφωνα με το Γερμανό αναλυτή, στο πλαίσιο του G8, οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεσμεύθηκαν έναντι του ανήσυχου Μπαράκ Ομπάμα να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις για ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι παρασκηνιακές, κάτι που εντείνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών της ΕΕ και αντίστοιχα αυξάνει τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις. Σημειώνεται μεγάλη δυσκολία στην παρουσίαση αυτού του εγχειρήματος στους φορολογούμενους πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι δεν κατανοούν γιατί θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν για τη διάσωση της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ζήτησε από την Ελλάδα να εφαρμόσει αυστηρότερη λιτότητα. Χρειάζεται ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα», δήλωσε χθες ο κ. Γιουνκέρ στο περιθώριο επίσκεψής του στην τοπική καγκελαρία της Έσσης στο Βισμπάντεν. «Αλληλεγγύη χωρίς δημοσιονομική σταθερότητα», δεν γίνεται. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποτελέσματα και να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.


www.greekfinanceforum.com - tromaktiko

Χ. Πισσαρίδης: Σταδιακή ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011 Bookmark and Share     


Θεραπεία του ελληνικού προβλήματος με ισχυρά σοκ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία προτείνει ο βραβευμένος με Νόμπελ καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας σε συνέδριο της KPMG στην Αθήνα.

Στα μέτρα που προτείνει ο καθηγητής συγκαταλέγεται η σταδιακή ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ, η υιοθέτηση ευέλικτου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το λεγόμενο "flexicurity", καθώς και την την δραστική περικοπή της γραφειοκρατίας και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι διατηρήσιμο, ενώ οι φόροι που απαιτούνται μόνο και μόνο για την εξυπηρέτησή του ανέρχονται στο 20% του ΑΕΠ.

Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι απαιτείται μεταστροφή της έμφασης της κυβέρνησης, από την προστασία του δημόσιου τομέα, στη δημιουργία ενός ανοιχτού ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Πισσαρίδης μεταξύ άλλων προτείνει την ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών ΔΕΚΟ. Η διαχείριση των ΔΕΚΟ θα πρέπει αρχικά να γίνει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εν συνεχεία, η κυβέρνηση θα πρέπει να μην διατηρήσει κανένα μερίδιο, τόνισε ο καθηγητής.  
 
 
Isotimia.gr

“Κλειδωσε” η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η αύξηση στα καύσιμα. Ζούμε ημέρες της Ρωσίας του Γιέλτσιν…

1 Ιουνίου 2011



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αρλεκίνοι του υπουργείου κλείδωσαν την αύξηση στον ΦΠΑ τροφίμων αλλά και την αύξηση στα καύσιμα που θα οδηγήσει στην εξαθλίωση οικογένεις που δεν θα μπορούν καν να προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν τα παιδιά τους.
Ημέρες της Ρωσίας του Γιέλτσιν, όπου ένας αχυράνθρωπος πρωθυπουργός χωρίς επαφή με την πραγματικότητα και ένας δαιμόνιος υπουργός εξαθλίωναν την Ρωσία.
Αυτό θα συμβεί και εδώ εάν δεν αναστρέψουμε την κατάσταση. Κόσμος να μην έχει να πάρει γάλα στα παιδιά του (με 23% ΦΠΑ ρε ΑΛΗΤΕΣ;;), να υποφέρει από το κρύο επειδή το πετρέλαιο θα έχει 1,2 το λίτρο. Με την δημόσια περιουσία πουλημένη.
Δείτε πόσο επίκαιρο γίνεται το άρθρο μας, ως η μόνη λύση για την πατρίδα: Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν Πούτιν.

Olympia.gr

Η Βουλή μπροστά στους Αγανακτισμένους

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

 


του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γέμισε το Σύνταγμα κόσμο και το πολιτικό και μηντιακό κατεστημένο παρακολουθεί αμήχανο αυτή την αυθόρμητη προσέλευση των αγανακτισμένων. 
Κάποιοι (προϊόντα του συστήματος κατά κανόνα) επιχειρούν να ταυτιστούν μαζί τους, επικαλούμενοι και αυτοί τη δήθεν αγανάκτησή τους (απέναντι στους εαυτούς τους άραγε;). 
Άλλοι (ευτραφείς πολιτικά) απορρίπτουν το κίνημα επειδή δήθεν δεν έχει διά ταύτα και ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα. Και οι πιο πολλοί ...
χαιρετίζουν δημόσια τον ακομμάτιστο και ακηδεμόνευτο χαρακτήρα των συγκεντρώσεων, αλλά εύχονται ενδόμυχα να γυρίσουν όλοι σπίτια τους μια ώρα αρχύτερα.
Αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα αρθρώνοντας αφόρητες κοινοτυπίες.  
Πράγματι στο Σύνταγμα μπορεί να μαζεύτηκε πολύ διαφορετικός κόσμος. Άλλοι δεν γουστάρουν το μνημόνιο, άλλοι απεχθάνονται την παγκοσμιοποίηση, άλλοι (ίσως οι πιο πολλοί) απλά δεν έχουν δουλειά. 
Όλοι όμως διαδήλωσαν με αξιοπρέπεια και με πραγματικό πόνο για μία Ελλάδα που δεν είναι αντάξια των δικών τους προσδοκιών. Και όλοι βρέθηκαν απέναντι, χωρίς ύβρεις, ξυλοδαρμούς και μολότωφ, σε ένα πολιτικό σύστημα που πρόδωσε τα όνειρά τους και που συστηματικά αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων.
Κάποιοι παλιότεροι θα πούνε με κυνισμό: δεν βαριέσαι, αυτοί ανήκουν στο 40% που δεν θα ψηφίσει και την Ιστορία τη γράφουν αυτοί που συμμετέχουν και όχι αυτοί που απέχουν
Είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα με τον συνηθισμένο αυτισμό που το διακρίνει οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες.
Το μήνυμα της κατσαρόλας απευθύνεται σε όλη την πολιτική τάξη. 
Ζητάμε από τους πολίτες θυσίες, τους ζητάμε να συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια που απαιτεί αίμα, κόπο και ιδρώτα, όπως έλεγε και ο Churchill, αλλά εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι πρώτοι, όπως έκανε ο Churchill, να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Κλεισμένοι μέσα στην ασφάλεια της Βουλής, ρωτάμε το φρούραρχο ποια πόρτα είναι ανοιχτή για να ξεγλιστρήσουμε με το υπηρεσιακό μας αυτοκίνητο, αντί να βγούμε με τα πόδια αλλά με το κεφάλι ψηλά.
Αρκετά πια με τα λόγια. 
Αν μπορούμε να κάνουμε ένα πράγμα για να σπάσουμε το πέπλο της καχυποψίας που πλανάται πάνω μας είναι να αλλάξουμε αύριο τον εκλογικό νόμο και να κάνουμε τους 300 βουλευτές 200.
Το Σύνταγμα το επιτρέπει, οι καιροί το επιβάλλουν. Και μην ακούσω αλλά επιχειρήματα περί δήθεν μείωσης της αντιπροσώπευσης των πολιτών. 
Στους κρίσιμους καιρούς που περνάμε, μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποδείκνυε έμπρακτα ότι κάτι ακούσαμε από τη βοή των επερχόμενων γεγονότων. Και όλοι αυτοί που κατέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος θα έχουν τη μικρή έστω ικανοποίηση ότι κάτι πέτυχαν.
 
*Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’Αθηνών.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών


Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ για ανάπτυξη

Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο Βενιζέλος για τους στρατιωτικούς.

Μία σειρά μέτρων υπέρ των στρατιωτικών που έχουν να φροντίσουν άτομο με ειδικές ανάγκες,μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα,ένστολες γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και διευκολύνσεις σε φοιτητές στελέχη των ΕΔ ,ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Ε.Βενιζέλος. Αν και δεν έχουν δοθεί όλες οι λεπτομέρειες των μέτρων και της εφαρμογής τους η γενική κατεύθυνση φαίνεται θετική.

Οι διευκολύνσεις – μέτρα που εφαρμόζονται με την απόφαση Βενιζέλου είναι:

α. Διευκολύνσεις σε μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, σχετικά με την εκτέλεση υπηρεσιών και την απαλλαγή από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις.

β. Διευκολύνσεις σε στελέχη που προστατεύουν ΑΜΕΑ (σύζυγο ή τέκνα) σχετικά με την εκτέλεση υπηρεσιών και την απαλλαγή από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις.

γ. Διευκολύνσεις σε συζευγμένους πολύτεκνους ή με ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο στρατιωτικούς σχετικά με την εκτέλεση υπηρεσιών και την απαλλαγή από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις.

δ. Διευκολύνσεις σε στελέχη που υπόκεινται σε διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σε θέματα λήψης ειδικών αδειών απουσίας και απαλλαγής από την εκτέλεση υπηρεσιών.

ε. Μέτρα διευκόλυνσης για τις οικογένειες των στελεχών που αποβιώνουν ή καθίστανται ανάπηροι, για την τακτοποίηση διαδικαστικών διοικητικών και οικονομικών θεμάτων.

στ. Παραμετροποίηση του δικαιώματος στέγασης των στελεχών στα στρατιωτικά οικήματα των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και δικαίωμα στέγασης κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και ανεξαρτήτως μοριοδότησης των παρακάτω κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού:

(1) Σε όσους έχουν σύζυγο ή παιδί ΑΜΕΑ.

(2) Στις πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες.

(3) Στις μονογονεϊκές οικογένειες με ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο.

(4) Στο προσωπικό που στελεχώνει θέσεις υψηλής ευθύνης και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας.

ζ. Παραμετροποίηση του δικαιώματος παραθερισμού του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στα αντίστοιχα κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων και δικαίωμα παραθερισμού κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και ανεξαρτήτως μοριοδότησης των παρακάτω κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού:
(1) Σε όσους έχουν σύζυγο ή παιδί ΑΜΕΑ.

(2) Στις οικογένειες στελεχών που απεβίωσαν εν υπηρεσία.

(3) Στις μονογονεϊκές οικογένειες.

(4) Στις πολύτεκνες οικογένειες.

η. Απαλλαγή του στρατιωτικού προσωπικού μετά από την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης.

θ. Θέματα χορήγησης στο γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό 5μηνης άδειας κύησης-τοκετού, με αποδοχές, η οποία πέραν του τρίτου τέκνου προσαυξάνεται κάθε φορά κατά 2 μήνες.

ι. Θέματα χορήγησης στο στρατιωτικό προσωπικό (άρρεν και θήλυ) 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, με αποδοχές, η οποία σε περίπτωση πολύδυμης κύησης αυξάνεται κατά 1 μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός, ενώ σε περίπτωση απόκτησης τρίτου τέκνου και άνω η άδεια ανατροφής αυξάνεται κατά 3 μήνες για κάθε τέκνο.

ια. Θέματα χορήγησης στο στρατιωτικό προσωπικό (άρρεν και θήλυ) 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου λόγω υιοθεσίας, με αποδοχές.

ιβ. Διευκολύνσεις σε στελέχη με οικογενειακές υποχρεώσεις με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας για παρακολούθηση των σχολικών επιδόσεων των τέκνων τους.

ιγ. Θέματα χορήγησης φοιτητικής άδειας απουσίας έως και 20 ημερών ανά ημερολογιακό έτος σε στελέχη που φοιτούν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 
OnAlert.gr

Υπ' ατμόν ο τσάρος και δύο… κηπουροί

 

Τετάρτη, 1 Ιούνιος 2011    Εκτύπωση   |   E-mail
 
  
Υπ' ατμόν ο τσάρος και δύο… κηπουροί
Η 5η δόση του δανείου έρχεται- μαζί με αυτή και τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα,  προκειμένου (κυρίως) να εξευμενιστεί η γερμανική κοινή γνώμη. Και το Μεσοπρόθεσμο έρχεται. Κάποιοι ωστόσο, ετοιμάζονται να φύγουν. Ο ανασχηματισμός- βλέπετε, όπως πιστεύουν πλέον άπαντες οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού, είναι επί θύρας.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι ανασχηματισμός με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να παραμένει στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, είναι… μη ανασχηματισμός. Όποτε και αν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση, πριν ή μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η τύχη του «τσάρου» θεωρείται προδιαγεγραμμένη.

Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρόκειται για «βελούδινο διαζύγιο», καθώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα παραμείνει στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι απέτυχε, που αυτομάτως (επανα)πιστοποιεί ότι το «αίμα» που έτρεξε, έτρεξε τσάμπα.

Ταυτοχρόνως, η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να συμπεριλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ- ακούγεται έντονα το όνομα του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, σηματοδοτεί σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ την αναγκαιότητα απομάκρυνσης κάποιων «κηπουρών» και την υπουργοποίηση κάποιων… γνήσιων τέκνων του κυβερνώντος κόμματος.

Με τον τρόπο αυτό λένε, θα υπάρχει η απαραίτητη σημειολογία για να υπάρξει κομματική ανάταση και θα διευκολυνθεί η προσέγγιση των απογοητευμένων ψηφοφόρων. Ο Γιώργος- υποστηρίζουν, δείχνει να το έχει αποφασίσει.

Σε αυτή την περίπτωση, κινδυνεύουν άμεσα ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας και η ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται, θα εξευμενιστεί και ο θυμός πολλών βουλευτών, αν και καταλυτικότερη θα ήταν η «θυσία του τσάρου».

Αντιθέτως εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Παμπούκης.
Newpost.gr

Συναίνεση μέχρι... παρεξηγήσεως



ΤΕΤΆΡΤΗ, 1 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011


Της Λώρας Ιωάννου

Ποτέ ξανά στη νεότερη πολιτική ιστορία δεν έτυχε να τσακώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποιος συναινεί περισσότερο! Στην επίθεση... φιλίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα εκ μέρους της κυβέρνησης, απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση από όση του ζητείται.


Φυσικά πίσω από το αμοιβαίο φλερτ Παπανδρέου - Σαμαρά, που παρακολουθούν άφωνοι οι έλληνες πολίτες, βρίσκεται η τρομερή πίεση των Βρυξελλών να υπάρξει επιτέλους εθνική συνεννόηση και δευτερευόντως η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλίσει τις ευθύνες στη ΝΔ για την έλλειψη συνεννόησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς έπιασε το... υπονοούμενο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αποφάσισε να περάσει από την άμυνα στην επίθεση, αυτή τη φορά δικής του φιλίας προς τον πρωθυπουργό. Φάνηκε εκείνος πρόθυμος να συναινέσει και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει. Το κυριότερο, όμως, επιχείρησε και εκείνος με τη σειρά του να εκθέσει τον πρωθυπουργό λέγοντας: “Παράξενο πράγμα θα μου πείτε: Οι εξελίξεις να εξαρτώνται από την αντιπολίτευση και όχι από την κυβέρνηση... Αληθινά, πολύ παράξενο, τον ρόλο το δικό μας να τον αναδεικνύουν όχι μόνο τα άλλα κόμματα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και κάποιοι αξιωματούχοι των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης. Το πιο παράξενο απ’ όλα: οι ίδιοι που ζητούν από την αντιπολίτευση να συναινέσει δεν ζητούν κι από την κυβέρνηση να κυβερνήσει”.

Δεύτερο μέλημα του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκάλεσε, να πείσει την κοινή γνώμη ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα δεν θα φταίει η ΝΔ αλλά η κυβέρνηση: “Δεν είπαμε ‘όχι σε όλα’! Όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ πάντα, όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση. Αντίθετα ψηφίσαμε πολλά νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή, όταν αφορούσαν αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Δεν μείναμε σε στείρα άρνηση”.



Για το “αγκάθι” της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι είπε μέσα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών: “Αφού πρώτα συμφωνήσουμε μεταξύ μας τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να αλλάξει, να πάμε μαζί και να τα διαπραγματευτούμε με την τρόικα. - Είναι δυνατό να συμφωνήσουμε μεταξύ μας; Και να το πιστεύουμε όμως! Ώστε να μπορέσουμε να το παλέψουμε και να το πετύχουμε”.



Ταυτόχρονα απάντησε και στους τροϊκανούς, οι οποίοι έσπευσαν να απορρίψουν τη φορολογική του πρόταση με την επισήμανση ότι θέλει χρόνο να λειτουργήσει και χρόνος δεν υπάρχει. “Η τρόικα μας λέει ότι αυτό καλό είναι να το κάνουμε αργότερα. Επιμένουν ότι αν το κάνουμε τώρα θα μεγαλώσει το έλλειμμα! Εμείς διαφωνούμε. Η πρώτη απάντησή μας, και στην κυβέρνηση και στην τρόικα, είναι ότι κανένα σχέδιο δεν αποδίδει στο πρώτο τρίμηνο, ούτε στο τετράμηνο... Αλλά στο εξάμηνο αποδίδει, και στον χρόνο θα αρχίσει και θα αποδίδει πολλά. Η δεύτερη απάντησή μας είναι ότι το μνημόνιο δεν απέδωσε ούτε στον χρόνο”!



Μαζί με το μαστίγιο πήγε πακέτο και το... καρότο. Ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι τα λεφτά τους οι δανειστές θα τα πάρουν, είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ στην κυβέρνηση. “Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις των εταίρων μας, τα είπαμε από πέρσι και το επαναλαμβάνουμε και τώρα: Τις δανειακές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα τις τιμούμε. Δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους. Και πάντως όχι εξαιτίας μας. Αλλά εγώ δεν πρόκειται ποτέ να προσυπογράψω την αυτοκατάργηση της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας. Τέτοια τελεσίγραφα, αν υπάρξουν, απορρίπτονται από τώρα”.



Όχι σε κυβερνητικές συνεργασίες



Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, φρόντισε να κόψει την όρεξη του πρωθυπουργού για κυβερνητικές συνεργασίες, επισημαίνοντας όχι μία αλλά πολλές φορές ότι σήμερα δικαιώνεται η δική του πολιτική και όχι της κυβέρνησης: “Πέρσι η κυβέρνηση και όσοι συντάχθηκαν μαζί της -τα ‘παρακολουθήματά’ της, οι ‘ουρές’ και τα ‘εξαπτέρυγά’ της- πίστευαν ότι η πολιτική του μνημονίου θα έβγαινε. Όμως τα πράγματα ήλθαν ακριβώς ανάποδα: Η πολιτική του μνημονίου απέτυχε. Απέτυχε παταγωδώς και απέτυχε πλήρως!”.



Και πρόσθεσε με νόημα: “Το λέω γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά, με τη βοήθεια των γνωστών εξαπτέρυγών της πάντα, να περάσει στον λαό μας την εντύπωση πως αν εγώ συναινούσα σε αυτή την αποτυχημένη συνταγή, τότε ως διά μαγείας θα λυνόταν το πρόβλημα. Μακάρι να ήταν έτσι... εκατό φορές θα έβαζα τότε την υπογραφή μου! Αλλά δυστυχώς μόνον έτσι δεν είναι”.



Και δεν είναι μόνο τα “εξαπτέρυγα” που έβαλε στο στόχαστρο ο κ. Σαμαράς. Εμμέσως έθεσε και θέμα δυνατότητας του κ. Παπανδρέου να κυβερνήσει: “Εμείς συναινούμε σε αυτά, κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Και το ξέρετε. Το ερώτημα είναι, οι δικοί σας κομματικοί στρατοί συμφωνούν; Οι συνδικαλιστάδες σας δέχονται να χάσουν τα σκανδαλώδη προνόμια που αφειδώς τους δώσατε στο παρελθόν; Οι ακτιβιστές, που τους κάνατε υπουργούς, συναινούν να παραιτηθούν από τις ιδεοληψίες τους;”.



Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να βγάλει από πάνω του και όποια πιθανή απόπειρα να του χρεώσουν την έξοδο από το ευρώ: “Η ίδια η κυβέρνηση φοβίζει τον κόσμο και πανικοβάλλει τον λαό με δηλώσεις και διαρροές για επικείμενη χρεοκοπία και δήθεν επιστροφή στη δραχμή. Ας το καταλάβουν όλοι: οι κουβέντες για αναδιάρθρωση σκοτώνουν την οικονομία. Οι κουβέντες για δραχμή το ίδιο και χειρότερο. Ούτε κουβέντες της πεντάρας δεν είναι. Οποιοσδήποτε αναφέρεται σε έξοδο από το ευρώ διαπράττει έγκλημα”.



• Παράθυρο στη συνεννόηση. Γεγονός είναι ότι, είτε για στρατηγικούς λόγους είτε επειδή το θεωρεί αναγκαίο, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ένα ουσιαστικό βήμα προς την πλευρά της συναίνεσης. Έδωσε πράσινο φως για τις αποκρατικοποιήσεις, κράτησε έναν αστερίσκο για το φορολογικό περιμένοντας κίνηση καλής θελήσεως από τον πρωθυπουργό και κατέθεσε την πρόταση να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο ως νομοσχέδιο, ούτως ώστε να μπορεί η ΝΔ να υπερψηφίσει πολλές διατάξεις και με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει έμπρακτα στη συναίνεση που ζητά η τρόικα. Τώρα όλοι περιμένουν την επόμενη πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου, καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι εντός των ημερών θα στείλει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης νέα πρόσκληση για κατ’ ιδίαν συνάντηση.





Η μάχη της "κεντροδεξιάς πολυκατοικίας"



Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε αναπάντητη και την αιχμή του Γ. Καρατζαφέρη έξω από το προεδρικό μέγαρο στο πρόσωπό του, όταν τον κατηγόρησε ότι βάζει την καρέκλα του πάνω από την Ελλάδα. “Άκουσα κάποιον να επικαλείται το ιστορικό προηγούμενο του Θεμιστοκλή με τον Ευρυβιάδη, που παρά τον τσακωμό τους συμφιλιώθηκαν πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Συμφωνώ απόλυτα. Μόνο να θυμίσω μια μικρή λεπτομέρεια: ότι τα βρήκαν μεταξύ τους για να πολεμήσουν και όχι για να... υποκύψουν!” απάντησε ο κ. Σαμαράς, αποφεύγοντας να ονοματίσει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης άκουσε την απάντηση Σαμαρά και του απάντησε με τη σειρά του: “Υπήρξε συνεννόηση Θεμιστοκλή - Ευρυβιάδη γιατί προηγήθηκε η προδοσία του Εφιάλτη που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία”!

Να εκθέσει τον κ. Σαμαρά, πάντως, προσπάθησε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη: “Αν είχα εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, θα είχα συνυπογράψει τη δανειοδότηση της χώρας, δεν θα είχα οδηγήσει το κόμμα στην απομόνωση”, δήλωσε στον Real Fm.

.



makthes.gr - ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ

Βρέθηκαν τα λεφτά, 3 δισ., με σκληρά φορολογικά μέτρα


ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ, ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΜΙΣΘΩΝ


Σκληρά φορολογικά μέτρα ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, στοχεύοντας στη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ. Η γνωστή περσινή συνταγή, της επιβολής φόρων, αναμένεται να εφαρμοστεί και φέτος, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας διαπιστώνουν εμφανή αδυναμία ελέγχων και είσπραξης εσόδων.
«Φέτος χρειαζόμαστε περισσότερα έσοδα» έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, εστιάζοντας στο καίριο κομμάτι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής με το οποίο καταπιάστηκε χθες η τρόικα.
Την ίδια ώρα που στο τραπέζι των συζητήσεων αναζητούνται επιπλέον έσοδα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, αφήνοντάς το ενδεχομένως γι' αργότερα -όταν θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος συνιστά αλλαγή πλεύσης τονίζοντας: «Θα πρέπει να μη δημιουργούμε προσδοκίες, οι οποίες ίσως μείνουν προσδοκίες».
ΦΠΑ, τέλη
Τα φορολογικά μέτρα, γύρω στα 3 δισ. ευρώ, που γράφονται μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφορούν: επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά και φυσικό αέριο, αύξηση τελών κυκλοφορίας οχημάτων, μετάταξη ορισμένων (εστιατόρια, delivery) προϊόντων στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%, κατάργηση ή περικοπή εκατοντάδων φοροαπαλλαγών, μείωση του αφορολόγητου ορίου, εξίσωση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλαγή συστήματος επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καπνά, αύξηση φόρων σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα και ακριβά ακίνητα.
Το Μεσοπρόθεσμο έχει κλείσει και από χθες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, που μπορεί να φέρουν την ανατροπή στα συνολικά μέτρα 6,4 δισ. ευρώ ή 7,5% του ΑΕΠ, μαζί με τις δαπάνες, όπου κι εκεί αναμένεται να αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά η σκληρότητα της τρόικας. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα επιδόματα, με διερεύνηση κοψίματος ακόμα και των οικογενειακών μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου ή παροχής των προνοιακών βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Τα εργασιακά
Βαρύτητα δίνεται στο εργασιακό κομμάτι, καθώς ο επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, είχε νέα συνάντηση χθες το μεσημέρι με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη παρουσία του προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Ζανιά, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Βιέννη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών εν όψει του Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος όχι μόνο η έγκριση της πέμπτης δόσης 12 δισ. ευρώ, αλλά και η πρόσθετη βοήθεια 50-60 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έως τρία έτη και η είσοδος των νέων με πρώτη επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας με μισθό χαμηλότερο κατά 20% ήταν τα τρία ζητήματα που αναπτύχθηκαν στη συνάντηση αυτή.
Απόλυτη συμφωνία φαίνεται να έχει επέλθει στο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων. Με συνέντευξή του στη φινλανδική «Helsingin Sanomat», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας, δηλώνοντας με έμφαση: «Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων και περικοπών κόστους. Ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε με οποιοδήποτε κόστος» και στέλνει μήνυμα προς τους δανειστές Φινλανδούς πως θα πληρώσουμε.
Οι επιτελείς της οδού Νίκης ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται ζήτημα εκχώρησης στην τρόικα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας. Ωστόσο η τρόικα θα έχει βαρύνοντα λόγο μέσω της τεχνικής υποστήριξης που θα παρέχει στη μεγαλύτερη εκποίηση δημόσιας περιουσίας (πάνω από 20 ΔΕΚΟ και χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου) μέσα σε πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από τώρα. Η εκποίηση ξεκινά με τον ΟΤΕ και έπεται συνέχεια με τη ΔΕΠΑ. *
Enet.gr

Η 5η δόση έρχεται… ο “τσάρος” φεύγει



Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι, ακόμη και τυχόν απρόβλεπτες αναποδιές της τελευταίας στιγμής,δεν πρόκειται να ανατρέψουν τη συμφωνία με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, και εν συνεχεία την ομαλή εκταμίευση της 5ης δόσης, που είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα τη στάση πληρωμών τον Ιούλιο.
Η αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων ωστόσο, αναμένεται να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, τουλάχιστον από την πλευρά της Κυβέρνησης. Με τον ανασχηματισμό «προ των πυλών», η θέση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου φαντάζει ως εκείνη που… φωτίζεται περισσότερο, μιας και εκτιμάται ως δεδομένος ο πολιτικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, ότι το «νέο ξεκίνημα» της Κυβέρνησης περνάει εκ των πραγμάτων μέσα από την αλλαγή… βαθμοφόρου, στο αξίωμα του «τσάρου».
Ο ερχομός της 5ης δόσης λοιπόν, σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων την αντικατάσταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και μάλιστα με τιμητικό τρόπο, καθώς ο Υπουργός Οικονομικών είναι εκείνος στον οποίο θα πιστώσει επικοινωνιακά το πρωθυπουργικό επιτελείο, την επιτυχή κατάληξη των οριακών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Statesmen.gr

Τρεις μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα





 Με τη συμφωνία που επήλθε διευθετήθηκαν και τα τελευταία ζητήματα ενόψει της οριστικοποίησης των όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

 Τρεις σημαντικές αλλαγές στις αμοιβές και τις εργασιακές σχέσεις, "κλείδωσαν" απόψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών, της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη, στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών και κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της τρόικας.

Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, που συμφωνήθηκαν, προβλέπουν, ότι:

Η αμοιβή των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επεκτείνεται από τους 4 στους 6 μήνες η χρονική περίοδος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, κατά την οποία παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συνδυασμού αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.

Τέλος, αυξάνεται η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούσαν να ανανεωθούν έως 2 φορές όπως προέβλεπε το Π.Δ 180 του 2004, μετατρέπονται σε τριετείς.

Newsit.gr

Στις 6 Ιουνίου σχεδιάζεται και στις 24-25 Ιουνίου εγκρίνεται νέο δάνειο για την Ελλάδα και εθελοντική επιμήκυνση του νέου χρέους



01/06/11 
Κερδίζει έδαφος η λύση της χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα ύψους έως 80 δις ευρώ και όπως διαφαίνεται στην κρίσιμη σύνοδος κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου θα εγκριθεί η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι οριστικό η Ελλάδα θα μείνει εκτός αγορών και το 2012 και το 2013 και πλέον εναποθέτει τις προσδοκίες της για το 2014.
Ήδη οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που συγκαλούνται από σήμερα στην Βιέννη θα εξετάσουν το ελληνικό ζήτημα με στόχο στις 24 και 25 Ιουνίου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Στις 6 Ιουνίου στο Eurogroup θα σχεδιασθεί το πλαίσιο του νέου δανείου και στις 24 με 25 Ιουνίου θα εγκριθεί από την σύνοδο κορυφής.
Η χορήγηση νέου δανείου ύψους 80 δις ευρώ μπορεί να μην είναι επαρκής και να απαιτούνται 100 δις ευρώ αλλά τουλάχιστον αποτελούν μια λύση.
Ωστόσο στο σχέδιο δεν περιορίζεται μόνο στην χορήγηση νέου δανείου.
Στην Ευρώπη κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης του παλαιού χρέους της
Στο πλαίσιο αυτό θα προταθεί ένα σχέδιο για την επιμήκυνση του παλαιού χρέους κατά 8 με 10 χρόνια.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
Ο βασικός πυλώνας της διάσωσης της χώρας παραμένει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο η νέα βασική παράμετρος που έρχεται να προστεθεί είναι ότι η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την πιστή εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων θα ζητήσει από την ΕΕ και την Τρόικα να ενεργοποιήσει την διαδικασία επιμήκυνσης του παλαιού χρέους.
Η Ελλάδα σε αυτή την φάση δεν συζητά haircut δεν συζητά δηλαδή απομείωση ομολόγων ώστε να χάσουν οι δανειστές της χώρας.
Η Ελλάδα προτείνει την εθελοντική επιμήκυνση του παλαιού ελληνικού χρέους των 355 δις ευρώ με τις εξής 5 παραμέτρους.
1)Θα αποταθεί σε όλους τους κατόχους ομολόγων και θα τους ζητήσει αύξηση του χρόνου αποπληρωμής ή μεγάλη μείωση επιτοκίων στο 3% ή 3,5%.
Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι πρώτα να απευθυνθεί στους μεγάλους κατόχους ομολόγων δηλαδή την ΕΚΤ, τις ελληνικές τράπεζες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
2) Θα αντικατασταθούν τα ομόλογα που λήγουν με νέα ομόλογα ή κατά την διαδικασία της λήξης ή και νωρίτερα με βάση τις συμφωνίες που θα υπάρξουν.
3)Ο χρόνος επιμήκυνσης θα είναι 8 με 10 χρόνια και θα αφορά οριζόντια όλα τα ομόλογα πλην των εντόκων και των πολύ μακροπρόθεσμων ομολόγων π.χ. 30 χρόνια.
4)Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
5)Η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 6 μηνών από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί και η βασική στόχευση είναι το τελικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί να είναι αυστηρά εθελοντικό.
Μεταξύ των σχεδίων που έχουν εξετασθεί είναι πως θα αντιδράσει το ελληνικό κράτος αν δεν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην εθελοντική διαδικασία επιμήκυνσης του χρέους.
Στο θέμα αυτό θα ζητήσει την παρέμβαση και καθολική συμμετοχή τόσο της ΕΚΤ όσο και των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών.
Βέβαια η ΕΚΤ μέχρι τώρα έχει ταχθεί κατά της επιμήκυνσης του χρέους φοβούμενη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λάβει διαστάσεις καθώς και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα σπεύσουν να υιοθετήσουν ένα σχέδιο επιμήκυνσης του χρέους τους.
Όλο αυτό το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει και αλλαγές στο μνημόνιο. Η τρόικα θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου μνημονίου το οποίο θα είναι πιο αυστηρό ενώ θα τεθούν και σαφή χρονοδιαγράμματα. Στο νέο μνημόνιο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα περάσει σε μια ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα συμμετέχει και η Τρόικα.


www.bankingnews.gr

Μια "Ιστορική Αξία"... το Debate Γ. Παπανδρέου - Κ. Καραμανλή


ΤΕΤΆΡΤΗ, 1 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011


Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ για ανάπτυξη

Αρχειοθήκη ιστολογίου