Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Θα βάλουν επίτροπο… μέχρι και στο Μαξίμου



Το… photo opportunity που θα έστελνε στις αγορές και τους κερδοσκόπους, ένα πιο ισχυρό μήνυμα από αυτό που εξέπεμπαν οι αγχώδεις διαψεύσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου,αναζητούσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο. Η σκηνή με τον πρόεδρο του Eurogroup να ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, και δεν θα χρεοκοπήσει», έχοντας δίπλα του τον Πρωθυπουργό, ήταν αυτό που ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου. Το αν η εικόνα θα μετουσιωθεί και σε αποτέλεσμα εντυπώσεων στις διεθνείς αγορές, θα το δούμε… τη Δευτέρα.
Στη μακροσκελή του δήλωση ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να «κρύψει» στη ροή του λόγου, το μεγάλο μυστικό: Το αντίτιμο υπερβαίνει χολιγουντιανά σενάρια, και προβλέπει την παρουσία επιτρόπων-τοποτηρητών σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς.
Η παρουσία τους δεν θα έχει την έννοια της χαλαρής εποπτείας, αλλά προφανώς του δικαιώματος βέτο, για να μην πούμε και του δικαιώματος υπογραφής, στις τελικές αποφάσεις των Υπουργών. Με λίγα λόγια, εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους, «κάρτα» θα χτυπούν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι, Υπουργοί και υφυπουργοί.
Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να προσπεράσει την ωμότητα αυτής της πραγματικότητας, με ένα πλατύ χαμόγελο, και το επιχείρημα πως η ελληνική δημόσια διοίκηση απέτυχε στο έργο της, εδώ και πολλές δεκαετίες.
Έχει δίκιο. Και η τρόικα το γνωρίζει. Όχι όμως όπως το εννοεί ο Πρωθυπουργός. Οι δανειστές μας αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα ξεκινάει και εστιάζεται πρωτίστως στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή, στους πολιτικούς προϊσταμένους. Πάνω από τους οποίους βρίσκονται μονάχα ο Πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου.
Ας μην εκπλαγούμε λοιπόν, αν διαπιστώσουμε ότι οι ξένοι επιτηρητές, δεν θα περιοριστούν στην κατάληψη των υπουργείων, αλλά θα… στρογγυλοκαθίσουν και στο Μέγαρο Μαξίμου. Για να ελέγχουν και τις υπογραφές που φεύγουν από εκεί. Αν αυτό δεν λέγεται εκχώρηση της εθνικής αξιοπρέπειας, τότε μάλλον οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Statesmen.gr

ΡΕΝ: "ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ"



Τις σημαντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να επιταχύνει το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο...
Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, σημειώνοντας την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών να παράσχουν τεχνική βοήθεια σε τομείς στους οποίους οι ελληνικές αρχές κρίνουν ότι χρειάζεται. Παράλληλα, ο Επίτροπος Ρεν καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να υιοθετήσουν τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος προσαρμογής. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Επιτρόπου Οικονομίας, σε συνέχεια του κοινού ανακοινωθέντος της τρόικας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, έχει ως εξής: «Οι πρόσφατες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών είναι ουσιαστικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και για τη βελτίωση της απασχόλησης στην Ελλάδα. Είναι σημαντικές αποφάσεις σε μία κρίσιμη στιγμή για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνουν σημαντικά το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο αποτελεί θεμέλειο λίθο του προγράμματος ανάκαμψης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα ελαφρώσει το βάρος του χρέους και θα συμβάλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η αποτελεσματική και ήπια εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παραμένει κλειδί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, της αγοράς εργασίας, των μεταφορών και της ενέργειας. Όλοι αυτοί οι τομείς έχουν την προοπτική να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης για τη χώρα. Η επιτυχημένη εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων και των αγορών στην ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να προσφέρουν τεχνική βοήθεια σε τομείς στους οποίους οι ελληνικές Αρχές θεωρούν αναγκαία. Από την αρχή του προγράμματος προσαρμογής, η Ελλάδα έλαβε τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή και το ΔΝΤ σε διάφορους τομείς. Παραμένουμε ανοιχτοί στην προσφορά περαιτέρω βοήθειας, αν χρειαστεί, σε τομείς όπως η φορολογία και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αν εφαρμοστούν πλήρως αυτά τα αποφασιστικά βήματα από τις ελληνικές αρχές, θα ανοίξουν το δρόμο στο Συμβούλιο Eurogroup να κάνει τα επόμενα βήματα, τα οποία θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, καλώ τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να παραμερίσουν τις εγχώριες διαμάχες και να υιοθετήσουν τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος, για το καλό της ανάκαμψης της χώρας, για το καλό της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

ΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ



Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011


Τη μοιρασιά του Αιγαίου ανοίγουν με έμμεσο τρόπο οι Τούρκοι, εμπλέκοντας το θέμα της υφαλοκρηπίδας στην προεκλογική τους αντιπαράθεση. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οσμάν Κορουτούρκ, όπως επισημαίνει ο σημερινός ''ΕΛ. ΤΥΠΟΣ'', κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να διευκρινίσει αν στις διερευνητικές επαφές οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία 80 – 20 όσον αφορά στα ποσοστά της κάθε χώρας, Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα, για την υφαλοκρηπίδα.



«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο περί συμφωνίας στο Αιγαίο, η οποία είναι 20% υπέρ της Τουρκίας και 80% υπέρ της Ελλάδας… Ακόμη και αν προσφεύγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο δεν θα παίρναμε τέτοια αποτελέσματα», λέει ο κ. Κορουτούρκ.

Πέραν του αν τα ποσοστά είναι ευνοϊκά ή όχι  για την Ελλάδα και της προεκλογικής εκμετάλλευσης του θέματος από τα τουρκικά κόμματα, το ερώτημα είναι αν οι διερευνητικές έχουν μπει στην ουσία του ζητήματος, στο μοίρασμα της υφαλοκρηπίδας, άρα υπάρχει μυστική διπλωματία με την πλήρη έννοια του όρου.

Το «σασπένς» μεγαλώνει διότι το  τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει σαφώς τους ισχυρισμούς του Κορουτούρκ: «Δεν δίνουμε πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λειτουργούμε στη βάση της εμπιστευτικότητας και δεν έχουμε παραβιάσει ποτέ αυτή την αρχή», δήλωσε στη «Hurriyet» ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ  Σελτζούκ Γιουνάλ, στη συνέχεια όμως φέρεται να είπε ότι ''δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σημεία που περιλαμβάνονται στη χθεσινή ανακοίνωση που έκανε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος".
Πηγή


 http://ideopigi.blogspot.com/2011/06/blog-post_8381.html#ixzz1OFE0Xf3G

Η συνταγή που ήδη εφαρμόζεται, απέτυχε.

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Μιχελάκης, σχετικά με την ανακοίνωση της τρόικας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ανακοίνωση της τρόικας επιβεβαιώνει ότι η συνταγή, που ήδη εφαρμόζεται, απέτυχε. Εξαιτίας αυτής της αποτυχίας χορηγείται, με νέα δέσμη μέτρων, περισσότερη δοσολογία από το ίδιο λάθος φάρμακο.
Αναγνωρίζουν το πρόβλημα ρευστότητας στην Οικονομία, αλλά δεν κάνουν καμία αναφορά για την αποπληρωμή του εσωτερικού χρέους από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες. 
Με το ίδιο λάθος φάρμακο, και μάλιστα με αυξημένη δοσολογία αυτή τη φορά, δεν αναζωογονείται η Οικονομία, αλλά αντίθετα μπαίνει πιο βαθιά στην ύφεση.
Η αναζωογόνηση απαιτεί Επανεκκίνηση.
Επανεκκίνηση που μπορεί να γίνει με το σχέδιο που αναπτύξαμε στο Ζάππειο ΙΙ.
Δηλαδή, με επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων».
 

ΚΚΕ: Ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα



«Λαϊκή οργανωμένη απάντηση τώρα με γενική απεργία και απεγκλωβισμός από τα κόμματα και τις αυταπάτες του συστήματος» τονίζει το ΚΚΕ
03 Ιουν 2011
Picture 0 for ΚΚΕ: Ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα
Ακόμα πιο «βάρβαρα» μέτρα και μεγαλύτερο εκβιασμό προβλέπει το ΚΚΕ, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης- τρόικας, ενώ καλεί τον λαό σε γενική απεργία.
«Κυβέρνηση και τρόικα πάνε το λαό από τον μεγάλο εκβιασμό στον μεγαλύτερο και από τα βάρβαρα μέτρα στα ακόμα πιο βάρβαρα. Δεν επιτρέπονται πια αυταπάτες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μέσα στην ΕΕ που νόμος είναι το συμφέρον των μονοπωλίων. Λαϊκή οργανωμένη απάντηση τώρα με γενική απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ και απεγκλωβισμός από τα κόμματα και τις αυταπάτες του συστήματος» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Voria.gr

Πιθανότατα στις Αρχές Ιουλίου η Πέμπτη δόση (Τρόικα)…



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τρόικας στις αρχές Ιουλίου πιθανότατα θα χορηγηθεί η 5η δόση των 12δις ευρώ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα μεσολαβήσουν περαιτέρω συνομιλίες για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρονται, «κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Η αυστηρή εφαρμογή τους θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.

Συνολικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά το πρώτο έτος του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εν τούτοις είναι αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η ύφεση το 2010 ήταν ελαφρώς χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Πρόσφατα όμως υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις, με σημαντικότερη την αξιοσημείωτη πρόοδο των εξαγωγών. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στηρίζοντας έτσι την ισχυρή εξαγωγική δυναμική, ο δε πληθωρισμός διαγράφει πτωτική τάση. Αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας στο τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος θα απαιτήσει εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση με στόχο έσοδα 50 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015. Η κυβέρνηση θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετησίων.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας, έχουν όμως δρομολογηθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η παροχή ενδεδειγμένης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά".

Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες στους παραπάνω τομείς και ταυτόχρονα θα δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη μέλη της ΕΕ και από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης.

Με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δέσμη μέτρων, αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επομένων εβδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατόπιν εγκρίσεως του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και του Eurogroup, η επόμενη δόση θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου».

Greek Finance Forum

Δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα προανήγγειλε ο Γιούνγκερ


Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011 Bookmark and Share     


“Αναμένω από το Eurogroup να αποφασίσει συμπληρωματική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε σήμερα στο Λουξεμβούργο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι “δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά ούτε και πτώχευσης” και επεσήμανε ότι αναμένει από τη χώρα μας να τη τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εurogroup είπε ότι αυτό “αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την ΕΕ” και ότι “θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα”.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι , οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι επήλθε “συνολική συμφωνία” και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους. Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν “τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο”.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με “τον φίλο της Ελλάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ” και επεσήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα αποτελεί θετικό σήμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Σημείωσε ωστόσο ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν ενώ αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις των αγορών που καθιστούν αναγκαία τη παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της με στόχο την επιτυχία του προγράμματος για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Εξετάστηκε η δυνατότητα και εκφράστηκε η ετοιμότητα της Ευρώπης για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Στόχος, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να γίνει μια πολύ διαφορετική χώρα.

Isotimia.gr

Πολιτική “Σκέτο” Γιώργος ή Παπανδρέου;



Σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να «πάρει πάνω του» το θέμα της εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα. Γι’ αυτό άλλωστε και… ξέχασε στην Αθήνα τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ώστε να συναντηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και να πιστωθεί τη διαφαινόμενη αίσια έκβαση μιας μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων, ζυμώσεων, συζητήσεων και άγχους.
Στο πίσω μέρους του μυαλού του ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης. Η χθεσινή επιστολή… αγανάκτησης, των 16 βουλευτών, που χρεώνονται σε συγκεκριμένο εσωκομματικό πόλο, έφερε το Μέγαρο Μαξίμου στα όριά του. Όχι τόσο για το περιεχόμενό της, όσο για τη χρονική συγκυρία εκδήλωσης της πρωτοβουλίας. Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός προετοιμαζόταν για μια εθνική μάχη στο Λουξεμβούργο, από τη νικηφόρα έκβαση της οποίας θα ωφεληθεί και το ΠΑΣΟΚ. Κάτι σαν…unfair, δηλαδή.
Σε πείσμα εκείνων που δεν σταμάτησαν ποτέ να αμφισβητούν τις ικανότητές του, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδειχθεί survivor. Με την υπόθεση Οτσαλάν, βγήκε στον αφρό, τη στιγμή που ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Αλέκος Παπαδόπουλος έπαιρναν τον δρόμο της εξόδου. Εδραίωσε ένα διεθνές προφίλ, και «ανάγκασε» τον Κώστα Σημίτη να του παραδώσει το 2004 το ΠΑΣΟΚ… σε συσκευασία μιας χρήσης, παρακάμπτοντας τους τουλάχιστον 10 «πρωθυπουργίσιμους», οι οποίοι περίμεναν τη σειρά τους. Έχασε τις εκλογές του 2007, αμφισβητήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και όμως κατάφερε να μην χάσει «το μαγαζί». Και το 2009, κέρδισε τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν». Που δεν υπήρχαν…
Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, και το ξέρει. Κυρίως διότι ο άλλοτε συγκάτοικος στο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Σαμαράς, κερδίζει κάθε μέρα πόντους στο ισοζύγιο εξουσίας, και δείχνει να περνάει μπροστά. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ όμως, ο Γιώργος… έχει τον τρόπο του.
Επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργο, θα μπορεί να χαράξει με καθαρό μυαλό τις επόμενες κινήσεις του. Αν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, επιβεβαιωθεί η πολιτική δέσμευση της Ευρώπης να στηρίξει την Ελλάδα ως το 2014, θα έχει απεγκλωβιστεί από ένα μεγάλο βραχνά. Και θα μπορεί να ξεκινήσει επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, σαν το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Πιθανότατα μέχρι τότε θα έχει κάνει ανασχηματισμό. Που θα τον πάει στις εκλογές, οι οποίες μάλλον δεν θα αργήσουν. Αφού πρώτα θα έχει λύσει τους λογαριασμούς του με τους «αγανακτισμένους» εντός του ΠΑΣΟΚ. Όπως άλλωστε έλεγε χθες μια εμβληματική φυσιογνωμία του Κινήματος, όταν πληροφορήθηκε τα της επιστολής… «Δεν τον λένε σκέτο Γιώργο. Αλλά Παπανδρέου».

Statesmen.gr


Πρόεδρος ο Ομήρου, στην Προεδρία ο Αναστασιάδης


Διεθνή


03.06.2011REPORTER
Τελικά τη νικούσα ψήφο για την εκλογή του προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, έδωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα της «Αλήθειας», η οποία βάσει εγκυρότατων πληροφοριών εμφανίστηκε σίγουρη για την εκλογή Ομήρου, ενδεικτικός και ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Βέβαιος ο Ομήρου», με τους Οικολόγους να τηρούν αποχή στο τρίτο στάδιο της εκλογικής διαδικασίας στην Ολομέλεια του σώματος. Ο κ. Ομήρου εξασφάλισε 28 ψήφους, των 20 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των πέντε της ΕΔΕΚ, των δύο του ΕΥΡΩΚΟ και την ψήφο του κ. Κουλία.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, εξασφάλισε 27 ψήφους, των 19 βουλευτών του ΑΚΕΛ και των οκτώ βουλευτών του κόμματός του πλην του Κουλία, ενώ ο Γιώργος Περδίκης που υπέβαλε υποψηφιότητα πήρε τη μια δική του ψήφο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ στο τρίτο στάδιο της ψηφοφορίας ο Γιώργος Περδίκης απέσυρε την υποψηφιότητά του και στην ψηφοφορία τήρησε αποχή, με τον κ. Ομήρου να λαμβάνει 28 ψήφους και την Προεδρία της Βουλής, έναντι 27 ψήφων του Μάριου Καρογιάν. Η συνεδρίαση του σώματος άρχισε λίγο μετά τις τέσσερεις το απόγευμα υπό την προεδρία του πρεσβύτερου εκ των βουλευτών που είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Οι βουλευτές πήραν από νωρίς τις θέσεις τους, ενώ δεν έλειψαν τα πηγαδάκια τόσο μεταξύ βουλευτών όσο και δημοσιογράφων, αλλά και στελεχών των κομμάτων με κυρίαρχο θέμα συζήτησης τη στάση Κουλία και Οικολόγων.
Ο Ζαχαρίας Κουλίας εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων στην αίθουσα, με τον αντιπρόεδρο της ΕΔΕΚ και πρώην βουλευτή, Μαρίνο Σιζόπουλο, να τον πλησιάζει και να τον ασπάζεται. Αφού πήρε τη θέση του βομβαρδίστηκε από τα φλας των φωτογράφων, ενώ ο ίδιος με αρκετή ψυχραιμία και χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, κάθισε μπροστά από τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη συνομιλία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μόνοι από το ΔΗΚΟ που τον πλησίασαν και έκαναν χειραψία μαζί του ήταν ο Φύτος Κωνσταντίνου και ο Σοφοκλής Φυττής, ο οποίος καθόταν στο διπλανό έδρανο. Από την έναρξη της πανηγυρικής πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας με τη νέα σύνθεση της Βουλής, όπως διαμορφώθηκε από τις εκλογές της 22ας Μαΐου, επικρατούσε αγωνία για τη στάση τού κ. Κουλία, αν και το κλίμα εκνευρισμού και απογοήτευσης που ήταν διάχυτο μεταξύ της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ φανέρωνε ουσιαστικά τις προθέσεις του συναδέλφου τους.
Ωστόσο, διαπιστωνόταν προσπάθεια από τους βουλευτές του ΔΗΚΟ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ευελπιστώντας μέχρι την τελευταία στιγμή σε μετάλλαξη της στάσης του. Η συνεδρίαση άρχισε με τον προεδρεύοντα Νίκο Αναστασιάδη να παίρνει παρουσίες, φωνάζοντας ένα- ένα τα ονόματα των βουλευτών κατά αλφαβητική σειρά. Στη συνέχεια κάλεσε όλους τους βουλευτές να εγερθούν για να δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση πίστης στο Σύνταγμα και στην Κυπριακή Δημοκρατία.Ακολούθησε η διαδικασία εκλογής προέδρου του σώματος, με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να προτείνει ως υποψήφιο τον πρόεδρο του κόμματός του Μάριο Καρογιάν. Ακολούθησε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος πρότεινε την υποψηφιότητα Γιαννάκη Ομήρου, ενώ στη συνέχεια ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων αυτοπροτάθηκε για υποψήφιος.
Στη συνέχεια άρχισε η εκλογική διαδικασία με όλων τα βλέμματα να στρέφονται προς τον κ. Κουλία. Στην ανύψωση της χειρός τού κ. Κουλία υπέρ της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου, η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου φανερά εκνευρισμένη και απογοητευμένη ξέσπασε, καλώντας το συνάδελφό της με φωνή τρεμάμενη να εγκαταλείψει την έδρα, «Φύγε απ’ εδώ δεν έχεις θέση» ήταν τα λόγια της. Την ίδια στιγμή αντέδρασε έντονα και ο Άγγελος Βότσης στο άκουσμα χειροκροτημάτων υπέρ του κ. Κουλία, προερχόμενα από προσκεκλημένους που κάθονταν στον εξώστη, καλώντας τους να σταματήσουν.
Στο άκουσμα των χειροκροτημάτων αντέδρασε και ο προεδρεύων του σώματος κ. Αναστασιάδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι κανονισμοί της Βουλής δεν επιτρέπουν χειροκροτήματα, με τον κ. Βότση να παρεμβαίνει και να υποδεικνύει στον πρόεδρο ότι δεν μπορεί να «χειροκροτείται η αποστασία», κατά την έκφρασή του, οπότε ο κ. Αναστασιάδης με αυστηρό ύφος και απευθυνόμενος προς το βουλευτή του ΔΗΚΟ, του υπέδειξε ότι «κύριε είναι η εκλογή του προέδρου που χειροκροτείται, εάν εκλεγόταν ο κ. Καρογιάν και πάλι θα επέτρεπα τα χειροκροτήματα, οπότε αφήστε τα αυτά, έχετε χρόνο για μετά», προσθέτοντας, απευθυνόμενος προς τους προσκεκλημένους ότι μπορούν να χειροκροτήσουν στο τέλος την εκλογή του νέου προέδρου. Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων με παρεμβάσεις τους συνεχάρησαν τον κ. Ομήρου για την εκλογή του.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Κουλίας ζήτησε από τον προεδρεύων Νίκο Αναστασιάδη να ανέβει στο βήμα για να δικαιολογήσει το σκεπτικό της απόφασής του. Ο κ. Αναστασιάδης του επέτρεψε οπότε ο κ. Κουλίας ανέβηκε στο βήμα για να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, με τον Νίκο Κατσουρίδη να δηλώνει ότι ο κ. Κουλίας είναι εκτός διαδικασίας.
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να επιτραπεί στον κ. Κουλία να μιλήσει, οπότε παρενέβη ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι παρά την αποδοχή τού κ. Καρογιάν, ο κ. Κουλίας δεν μπορεί να μιλήσει, γιατί – όπως είπε – θα προκαλούσαν αντιδράσεις οι δηλώσεις του και θα χαλούσε το εορταστικό κλίμα, που έτσι και αλλιώς μόνο εορταστικό δεν ήταν, καθώς Βότσης και Αθηνά Κυριακίδου συνέχιζαν να προπηλακίζουν τον κ. Κουλία, ο οποίος δεν αντέδρασε σε καμία περίπτωση παραμένοντας ψύχραιμος μέχρι τέλους.
Στην αντίδραση του ΑΚΕΛ ο κ. Κουλίας απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη είπε, «εντάξει κύριε πρόεδρε δεν θα μιλήσω εφόσον δεν θέλουν, αλλά δεν θα μου κλείσει κανένας το στόμα και θα κάνω δηλώσεις μετά έξω», οπότε επέστρεψε στη θέση του, για να δεχθεί νέα επίθεση από την κ. Αθηνά Κυριακίδου, η οποία σηκώθηκε από τη θέση της καλώντας με εκνευρισμό τον κ. Κουλία να εγκαταλείψει τα έδρανα του ΔΗΚΟ, με τον κ. Βότση να παρεμβαίνει χαρακτηρίζοντάς τον ως αποστάτη.
Σε παρεμβάσεις τους στη συνέχεια ο Αντρος Κυπριανού και ο Γιώργος Περδίκης υπέδειξαν στον κ. Αναστασιάδη ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να προεδρεύει, καθώς εξελέγη πρόεδρος του σώματος ο κ. Ομήρου, ο οποίος θα έπρεπε να πάρει τη θέση. Προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους ο κ. Αναστασιάδης προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδικίες, κάλεσε τον κ. Ομήρου να πάρει τη θέση του λέγοντάς του χαριτολογώντας:
«Κύριε Πρόεδρε παρακαλώ να αναλάβετε τη θέση σας για να ησυχάσει και η δική μου η κεφαλή». Ο κ. Ομήρου καταχειροκροτούμενος πλησίασε και πήρε τη θέση του από τον κ. Αναστασιάδηαλληλοασπαζόμενοι.  Να σημειωθεί ότι ο κ. Ομήρου μιλώντας προς το σώμα, ανέγνωσε έτοιμη ομιλία, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Ο Κουλίας δεν ψήφισε Καρογιάν για εθνικούς λόγους
Διαχρονικά είχε αντίθετη άποψη για τη συνεργασία ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ, όταν είδε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αθετεί τις ρηματικές διαβεβαιώσεις του προς τον κυπριακό λαό και το Δημοκρατικό Κόμμα για τη στάση που θα τηρούσε στο εθνικό θέμα» και αυτός είναι ο λόγος που δυστυχώς – όπως είπε – δεν μπόρεσε να ψηφίσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την Προεδρία της Βουλής, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζαχαρίας Κουλίας.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι αν πάρει κάποιος το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Χριστόφια και τη διαβεβαίωση του προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Βουλής ότι θα αγωνιζόταν για μια Κύπρο αποστρατικοποιημένη, με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων, για να ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου, εντούτοις «αυτό που είδαμε ήταν να επαναφέρεται εν χορδαίς και οργάνοις το σχέδιο Ανάν και σίγουρα εγώ καμία πρόθεση δεν έχω να κάνω το θαλαμοφύλακα των υποχωρήσεων του κ. Χριστόφια». Το δήλωσε, συνέχισε, κατηγορηματικά και ήταν μόνιμη και σταθερή διάστασή του με το κόμμα και τους συναγωνιστές του.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις εντός της Ολομέλειας όταν ζήτησε να αιτιολογήσει την ψήφο του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κουλίας είπε ότι «εγέρθηκαν κάποιες ενστάσεις και ενδεχομένως να ‘χαν και δίκιο γιατί θα μπορούσαν να εγερθούν θέματα, να μου απαντήσουν και ούτω καθ’ εξής, διότι όντως από πλευράς ΑΚΕΛ πρέπει να οφείλονται πολλές απαντήσεις».
Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ίδιο στο ΔΗΚΟ, ο κ. Κουλίας είπε ότι για τον ίδιο δεν αλλάζει τίποτε και «νομίζω ότι το ΔΗΚΟ, αυτοί που το έχτισαν και το έφεραν ως εδώ, ήταν ο Εθνάρχης Μακάριος, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος και υπερασπίζομαι τις ιδέες και τις αξίες αυτών των ανθρώπων».
Σε ερώτηση αν θα παραδώσει την έδρα του όπως είχε ζητήσει από τον Αλέξη Γαλανό το 1998, απάντησε ότι συγκρίνονται «πράγματα ανόμοια και καμία απολύτως σχέση δεν έχει». Θα δώσει, κατέληξε, επί του θέματος δημοσιογραφική διάσκεψη.
Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Υπήρξε μια ομαλή σύνοδος της Βουλής, εξελέγη πρόεδρος του Σώματος, θα πρέπει τώρα να συγκροτηθούμε και να προχωρήσουμε με όλα εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του λαού, ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Κληθείς να σχολιάσει ότι το ΑΚΕΛ κατηγορούσε τον ΔΗΣΥ ότι στόχο είχε την Προεδρία του 2013 και αν μετά την εκλογή του Γιαννάκη Ομήρου στην Προεδρία της Βουλής αλλάζουν τα δεδομένα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει. «Από τούδε και στο εξής απαιτείται δουλειά απ’ όλους», κατέληξε.
ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής έδωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ως ΑΚΕΛ, ανεξάρτητα από το τι έπραξε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, θα στηρίξουν τον κ. Ομήρου σε κάθε προσπάθεια που εντάσσεται στα πλαίσια της εφαρμογής των κανονισμών της Βουλής και στοχεύει στο να αξιοποιηθεί η Βουλή ως θεσμός για την προώθηση και επίλυση των πολλών προβλημάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ απάντησε: «Την αγάπη μου στον κ. Κουλία», ενώ πρόσθεσε ότι η ενέργειά του δεν επηρεάζει τη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ
Για αλλαγή με τις ψήφους και του Ευρωπαϊκού Κόμματος μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.
Όπως και προεκλογικά, είπε, το ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε από τον κόσμο την ψήφο του για να επέλθουν αλλαγές. «Με τις δικές μας ψήφους φέραμε έστω και αυτήν τη μικρή αλλαγή που θέλουμε να πιστεύουμε ότι με περισσότερη στήριξη από το λαό θα οδηγήσει και σε πιο μεγάλες, πιο πολλές και πιο βαθιές αλλαγές», κατέληξε.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Μια δημιουργική θητεία στο νέο πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ευχήθηκε η γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου. Κάναμε μια προσπάθεια για να βρεθεί μια συναινετική υποψηφιότητα από τον ενδιάμεσο χώρο, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό.
«Όμως, έχουμε ένα αποτέλεσμα και θα το σεβαστούμε. Θα συνεργαστούμε και ελπίζουμε ότι όλη αυτή η συζήτηση, η οποία προηγήθηκε στις συναντήσεις μας με όλα τα κόμματα και με τον κ. Ομήρου για θέματα λειτουργίας της Βουλής, θέματα περιβάλλοντος και κοινωνίας, θα προωθηθούν μέσα από τη νέα Βουλή».
Του ΠΑΜΠΟΥ ΜΙΤΙΔΗ,ΑΛΗΘΕΙΑ Κυπριακή καθημερινή εφημερίδα

Statesmen.gr

Έρχονται οι “κόκκινοι”;




Μήπως έχουν τρελαθεί αυτοί οι «Γαλάτες» του ΠΑΣΟΚ, και θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι πίσω από αυτές τις χιλιάδες κόσμου που συρρέουν καθημερινά στο Σύνταγμα, αλλά και σε άλλες πλατείες της χώρας, κρύβονται οι «συνωμότες» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ; Μήπως πιστεύουν ότι με το νέο αυτό «αφήγημα» θα μεταβάλλουν την άποψη που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη για τη κυβέρνηση; Είναι προφανές ότι θέλουν να φοβίσουν τους αστούς ώστε να καταστείλουν την οργή τους και συγχρόνως να συκοφαντήσουν ένα υπό εξέλιξη κίνημα το οποίο απέτυχαν να ελέγξουν.
Προσπαθούν λοιπόν αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τα… Μέσα να δημιουργήσουν την εντύπωση ότιεξαιτίας κάποιων απαράδεκτων από κάθε άποψη περιστατικών, κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός! Η ανοησία σε όλο της το μεγαλείο, αφού αν πράγματι πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ τότε σήμερα θα μιλούσαμε για ανατροπή πολιτικού σκηνικού. Διότι αν ο Τσίπρας και η Παπαρήγα είχαν τη δυνατότητα να κινητοποιούν καθημερινά τόσες χιλιάδες κόσμου, ένας εκ των δύο θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει παρά μόνο στη φαντασία κάποιων υπουργών της κυβέρνησης.
Δεν έρχονται οι «κόκκινοι» ούτε έχουν σκοπό να έρθουν γιατί διαθέτουν γνώση και επίγνωση της θέσης τους. Γνωρίζουν μέχρι ποιου σημείου φθάνουν οι δυνάμεις τους και ως εκ τούτου έχουν την πολιτική ωριμότητα να συγκρατούν τις δυνάμεις τους. Απλά το ΠΑΣΟΚ, το πάλαι ποτέ κίνημα της «Αλλαγής», καταφεύγει στη κινδυνολογία αφού δεν έχει πλέον επιχειρήματα να αναστρέψει το κύμα των αγανακτισμένων νοικοκυραίων. Επιδιώκει τα επεισόδια ώστε να στηρίξει την προπαγάνδα του ότι πίσω από αυτά κρύβονται αριστεριστές και διάφοροι άλλοι περιθωριακοί.
Θέλουν να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τη «συνθήκη υποταγής» που ετοιμάζονται να φέρουν προς ψήφιση, και δραματοποιούν κάποια μεμονωμένα περιστατικά ενοχοποιώντας ακόμα και τη βλακεία ορισμένων που με τις πράξεις τους προσφέρουν άλλοθι στη προπαγάνδα της κυβέρνησης. Είναι πασιφανές τι θέλουν να πετύχουν και που το πάνε και γι αυτό χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να πέσουν στη παγίδα που στήνουν για να συκοφαντήσουν την πρώτη μετά την μεταπολίτευση γνήσια και αυθόρμητη κινητοποίηση των πολιτών.


Statesmen.gr



Η έλλειψη οικονομικής διπλωματίας


Οικονομία


Μια από τις παραμέτρους που επιταχύνουν την κρίση χρέους στην χώρα μας, είναι η παντελής απουσία Οικονομικής Διπλωματίας στα διεθνή κέντρα λήψης οικονομικών αποφάσεων. Και για να γίνουμε πιο ακριβείς ,δεν εννοούμε την τυπική παρουσία στα διεθνή όργανα και φορείς που μας στηρίζουν ( ΔΝΤ- Ε.Ε) Το πρόβλημα είναι αλλού : η Ελλάδα δεν έχει ισχυρή σχέση τόσο με το διεθνές τραπεζικό –πιστωτικό κεφάλαιο, όσο και με το παγκόσμιο επενδυτικό χρήμα. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη σωστής ,επαγγελματικής και πειστικής παρουσίας από πλευράς κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές μας.
Να το ομολογήσουμε: εάν αυτοί που σε δανείζουν σε βλέπουν συχνά , έστω και αν τους παραθέτεις σχέδια ανάκαμψης, τότε τουλάχιστον νιώθουν ότι….υπάρχεις ! Το βλέπουμε και στην  τωρινή καθημερινότητα μας , παρά την κρίση: όταν αυτός που μας χρωστάει σηκώνει το τηλέφωνο και δεν υπεκφεύγει, σου δηλώνει έμμεσα την πρόθεση να σε ξεπληρώσει, έστω και …κάποτε !
Θα ήταν αναγκαίο να έχει η χώρα έναν μόνιμο μηχανισμό επαφής και ενημέρωσης των μεγάλων κατόχων ελληνικών ομολόγων . Είναι αδιανόητο να μην  ενημερώνουμε τους ξένους –κυρίως- θεσμικούς επενδυτές πριν από τις ανακοινώσεις και τις εκθέσεις της Τρόικας .Με αυτόν τον τρόπο – και με ένα ισχυρό δίκτυο επιρροής στα διεθνή ΜΜΕ- θα είχαμε αποτρέψει την δραματική παραπληροφόρηση και τις επώδυνες συνέπειες από τα αρνητικά δημοσιεύματα.
Το να επιδιδόμαστε σε μηνύσεις λόγω παραπλανητικών emails και συκοφαντικών δημοσιευμάτων, μοιάζει με αστεία υπόθεση. Σε μια διαχείριση κρίσης χρέους, τόσο στους μεγάλους πιστωτές σου, όσο και στους παίχτες των αγορών που ποντάρουν σε πιθανή χρεοκοπία σου( CDS) ,απαιτείται μια διπλωματική τακτική επικοινωνίας . Όλοι οι σοβαροί θεσμικοί επενδυτές απαιτούν πρωτογενή ενημέρωση για τα σχέδια ανάκαμψης , την πορεία της προσπάθειας και φυσικά την συμμετοχή τους στην πιθανή αναπτυξιακή στροφή ( διότι πολλοί εξ αυτών δεν είναι μόνο παθητικοί επενδυτές χρεογράφων αλλά και ενεργητικοί επενδυτές,σε υπηρεσίες κυρίως)
Το δεύτερο σκέλος μιας Οικονομικής Διπλωματικής εξόρμησης, είναι το αυτονόητο αλλά δυστυχώς τόσο ανέφικτο για την κυβέρνηση: να πείσουμε επενδυτές για κερδοφόρες, καινοτόμες και παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα , ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας τώρα που συμπιέστηκε το κόστος απασχόλησης και παραγωγής καθώς και να τους εγγυηθούμε φοροαπαλλαγές και χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης κερδών επανεπένδυσης.Αν δεν πλησιάσουμε εμείς το ξένο κεφάλαιο, δεν θα αναστραφεί η εικόνα της χώρας ! Χρειάζεται να μας πιστέψουν κάποιοι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού ώστε  αυτοί – και όχι εμείς – να σχεδιάσουν  projects ενέργειας , κατοικιών και  υποδομών, έχοντας άμεση υποστήριξη άρσης των ηλίθιων και αντιπαραγωγικών γραφειοκρατικών εμποδίων. Αυτός ο τραγικός οργανισμός Invest in Greece  (άραγε αφού υπήρχε γιατί θεσπίστηκε Γραφείο Επενδύσεων με επικεφαλή τον Παμπούκη;) θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό όπλο για την χώρα, αρκεί φυσικά να συνδυαζότανε και με μια ομάδα κρούσης που θα καθησύχαζε τους δανειστές ( Τrust in Greece ,δηλαδή….)
Απαιτείται άμεσα μια συνδυαστική προσπάθεια ώστε και αυτούς- εκτός Τρόικας-  που μας δάνεισαν ,να καθησυχάσουμε ,με συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο οφείλουμε να θέσουμε έμμεσα ή άμεσα στην διάθεση τους και παράλληλα χρειάζεται να προσελκύσουμε ξένο μεγάλο κεφάλαιο στην  χώρα( όχι μόνο για τις αποκρατικοποιήσεις ) με ορίζοντα  μακροχρόνιας παραμονής και εξόδου, ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί επιτέλους η ανεργία .
Είναι αδιανόητο να σε δανείζουν στις αγορές με ενέχυρο… ομόλογα και να μην έχεις φροντίσει να ΄΄δανειστείς΄΄ την ανάπτυξη του τόπου με ενέχυρο παραγωγικά κέρδη.
Αν σε κάθε 1 δις  δανεικού χρήματος που έμπαινε στα ομόλογα από ξένες τράπεζες και άλλους θεσμικούς πιστωτές, φροντίζαμε να μας συστήνουν( ή να επενδύουν πολλές φορές και οι ίδιοι με τιςπολυσχιδείς δραστηριότητες των θυγατρικών τους) και 100 εκατομμύρια  ευρώ για επενδύσεις παραγωγικές,΄΄ κεφάλαιο΄΄ ίσο με το 10 % του χρέους μας( 35-40 δις ) θα είχε   ..εγκατασταθεί στον τόπο  ως  παραγωγικό  χρήμα( δηλαδή θέσεις απασχόλησης και τόνωση της οικονομίας.)
Την επόμενη φορά-  θα υπάρξει δυστυχώς- που θα βγούμε στις αγορές για δανεισμό, δεν θα ήταν άσχημο να ψάχνουμε και ..συνεταίρους ! Διότι είναι αποδοτική και έξυπνη  τακτική στο σύστημα πίστωσης – επένδυσης ,να υποβάλλεις τον παθητικό πιστωτή σου στην δοκιμασία της ενεργητικής συμμετοχής σε προσδοκώμενα κέρδη σου !
Τα παραπάνω ακούγονται ως ‘απλουστευτική’ εκδοχή στο πλαίσιο των διεθνών οικονομικών σχέσεων , αλλά φαίνεται ότι οι γείτονες Τούρκοι , οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι, το εφάρμοσαν επιτυχώς . Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10 % στο εξωτερικό χρέος τους τα τελευταία χρόνια, μετατρεπότανε αυτόματα σε άμεσες ξένες επενδύσεις από τις χώρες και τους θεσμικούς που αγόραζαν ομόλογα…


Statesmen.gr

Λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος-Προστασία από τον καρκίνο



PDF
 03.06.2011
ImageΑυστραλοί εμπειρογνώμονες σε θέματα καρκίνου έχουν εκδώσει μια νέα ανακοίνωση η οποία συνδέει τον καρκίνο του εντέρου με το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας.


Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο συμβουλεύει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση του βοδινού, χοιρινού και αρνίσιου κρέατος και να αποφεύγουν το επεξεργασμένο κρέας, όπως το ζαμπόν και το σαλάμι.
Οι επιστήμονες ανέλαβαν να μελετήσουν και να επαναξιολογήσουν 263 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τον ρόλο της διατροφής, του βάρους και της σωματικής άσκησης στον καρκίνο του εντέρου. Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν πλέον «πειστικά στοιχεία» στο πώς και οι δύο αυτοί τύποι του κρέατος αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο για εμφάνιση του καρκίνου του εντέρου.
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν στη μείωση του κόκκινου κρέατος στα περίπου 500 γραμμάρια την εβδομάδα και στην αποφυγή τελείως του επεξεργασμένου κρέατος.
Ο καρκίνος του εντέρου θεωρείται ο τρίτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου. Ο γενικός διευθυντής του συμβουλίου ενάντια στο καρκίνο, Ian Oliver, ανέφερε ότι το 43% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι άνθρωποι μείωναν το κόκκινο κρέας, έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες, μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ, διατηρούσαν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα και ήταν πιο δραστήριοι.


Agronews

Αλόγιστες σπατάλες της Κομισιόν παρά την οικονομική κρίση «δείχνει» βρετανική έρευνα


 3/6/2011 

Μεγάλα χρηματικά ποσά έχει δαπανήσει τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν για πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, κοκτέιλ πάρτι και μετακινήσεις με λιμουζίνες, την ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες παλεύουν με δημοσιονομικές περικοπές και μνημόνια.
Αυτό δείχνει τρίμηνη έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, ένας μη κερδοσκοπικός βρετανικός οργανισμός με έδρα το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».
Μόνο στη διάρκεια µιας εννιάµηνης περιόδου του 2009, το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ζοζέ Μπαρόζο, ξόδεψε 249.000 δολάρια για µετακινήσεις µε ιδιωτικό τζετ. Αλλά το ποσό αυτό είναι µόνο ένα κλάσµα του συνολικού ποσού που δαπάνησε η Κοµισιόν από το 2006 έως το 2010 για ιδιωτικά τζετ: 7,5 εκατοµµύρια ευρώ.
Μένοντας στον τοµέα των µετακινήσεων, κάπου 118.000 ευρώ ξοδεύτηκαν µόνο µέσα στο 2009 για λιµουζίνες που µετέφεραν τους Επιτρόπους από και προς τα επίσηµα ραντεβού τους.
Από την έρευνα του Γραφείου Ερευνητικής ∆ηµοσιογραφίας προκύπτει επίσης πως η Κοµισιόν δαπάνησε το 2009 συνολικά 300.000 ευρώ για εκδηλώσεις που περιγράφονται σε εσωτερικά έγγραφα ως «κοκτέιλ πάρτι».
Agrotypos

Β. Μειμαράκης: «Όποιος φοβάται να κυκλοφορήσει να πάει σπίτι του»


Πολιτική

 

«Όποιος φοβάται να κυκλοφορήσει να πάει σπίτι του», δήλωσε ο Β. Μειμαράκης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ απαντώντας σε σχόλιο ότι ορισμένοι βουλευτές φοβούνται λόγω των πρόσφατων προπηλακισμών.
«Αυτοί που φοβούνται είναι οι ντιντίδες όπως είπε ο Φαήλος, οι φλώροι που λέγαμε εμείς, οι φλούφληδες και οι σαλονάτοι, που λένε κάποιοι άλλοι. Όταν ασχολείσαι με τα κοινά δεν έχει φοβάμαι. Και αντιδρώ άμεσα σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.
"Πρόβλημα υπάρχει σε αυτούς τους οποίους προκαλούν, βλέπουν την πολιτική ως ένα τρόπο καλύτερης ποιότητας της προσωπικής τους ζωής", σημείωσε ο πρώην υπουργός, πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει ούτε να φοβάται ο βουλευτής, ούτε να ζει προκλητικά", ενώ σημείωσε ότι "και οι πολίτες πρέπει να κάνουν ένα διαχωρισμό".
" Δεν μπορεί να τα βάλουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι, γιατί εγώ ζητούσα τον διαχωρισμό και όταν έλεγαν όλοι μόνο τα μεγάλα κόμματα φταίνε. Κι έλεγα ρε παιδιά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορεί κάποιοι να φταίνε από τα δυο μεγάλα κόμματα, να γίνει αυτοκάθαρση. Τώρα λένε και οι τριακόσιοι, δηλαδή βάζουν μέσα και το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό, σε λίγο δηλαδή θα φταίει όλο το κοινοβουλευτικό σύστημα. Και η λύση; Πού θα βρεθεί; Και πώς θα βρεθεί; Και από ποιους θα βρεθεί; Δεν πρέπει η λύση να είναι πολιτική; Από πού θα έρθει από τη δικαιοσύνη; Από τις ένοπλες δυνάμεις; Από τους επιχειρηματίες; Όχι βέβαια, θα έρθει και πάλι από τον κυρίαρχο λαό, ο οποίος θα μπορεί και πάλι να ψηφίζει και να εκλέγει πολιτικούς", κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.


Newscode.gr

Επί της αρχής συμφωνία για νέο πακέτο προς την Ελλάδα


Το Reuters μεταδίδει ότι η Ευρωζώνη κατέληξε σε συμφωνία για νέο πακέτο προς την Ελλάδα με διάρκεια έως το 2014

Picture 0 for Επί της αρχής συμφωνία για νέο πακέτο προς την Ελλάδα
Σε συμφωνία επί της αρχής για νέο πακέτο προς την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, κατέληξε η Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υφυπουργοί Οικονομικών και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Eυρωζώνης στη συνεδρίασή τους στη Βιέννη κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει και περιορισμένη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση πιστωτικού επεισοδίου.

Σημειώνεται, δε, ότι οι λεπτομέρειες για την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών καθώς και για την κατανομή της πρόσθετης διεθνούς χρηματοδότησης θα καθοριστούν μέχρι τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου.

Voria.gr

Στις 6 Ιουνίου η πληρωμή των πολυτεκνικών επιδομάτων



Στους επιδοματούχους που απογράφηκαν μέχρι τις 13 Μαϊου 2011 και έχουν ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., το οικογενειακό επίδομα θα καταβληθεί με πίστωση του λογαριασμού τους (νέος τρόπος πληρωμής).

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, θα καταβληθούν σε 364.283 οικογένειες τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του Γ’ διμήνου 2011, σύμφωνα με γνωστοποίηση της διοίκησης του ΟΓΑ.

Ειδικότερα, τα πολυτεκνικά επιδόματα θα καταβληθούν, ως εξής:

Στους επιδοματούχους που δεν απογράφηκαν και δεν άνοιξαν λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, το επίδομα θα καταβληθεί με εντολές πληρωμής στην ΑΤΕbank, μέσω συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ. Οι παραπάνω επιδοματούχοι θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν, καταθέτοντας το «Απογραφικό Δελτίο», που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ, στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ., που επιθυμούν να καταβάλεται το επίδομά τους, καθώς η πληρωμή, το επόμενο δίμηνο, θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού των ΕΛ.ΤΑ., που θα έχουν επιλέξει.

Η συνολική δαπάνη, για τις πληρωμές αυτές, ανέρχεται στο ποσό των 99.152.948,84 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή των επιδομάτων Γ΄ διμήνου θα γίνει με τα νέα ποσά, όπως αυτά διαμορφώθηκαν, μετά την ισχύ των παραπάνω διατάξεων:

Αναλυτικότερα, το επίδομα τρίτου παιδιού: από 178,81 ευρώ, το μήνα καθορίστηκε στα 177 ευρώ.

Το επίδομα στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες:

Για δικαιούχους με περισσότερα από δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 44,68 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί, στα 44 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί.

Για δικαιούχους με ένα ή δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 102,85 ευρώ κατώτατο συνολικό μηνιαίο ποσό, καθορίστηκε στα 44 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί.

Η ισόβια σύνταξη από 102,85 ευρώ το μήνα, καθορίστηκε στα 102 ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά ισχύουν, από 02-03-2011, για τις πολύτεκνες οικογένειες και την ισόβια σύνταξη και από 01-01-2011, για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Σημειώνεται ότι επειδή οι παραπάνω διατάξεις έχουν αναδρομική ισχύ, στα δύο προηγούμενα δίμηνα καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ποσά επιδομάτων, τα οποία θα συμψηφιστούν με τις πληρωμές του τρέχοντος διμήνου (6 Ιουνίου), με αποτέλεσμα, στην πλειοψηφία των δικαιούχων, να καταβληθεί το ποσό, που τους αναλογεί, με μια μικρή μείωση, ενώ, σε ορισμένους, να παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του τρέχοντος διμήνου.

Τέλος, ενημερώθηκαν οι επιδοματούχοι ότι η διαδικασία της απογραφής (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛΤΑ) είναι συνεχής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μεταβολής ΙΒΑΝ ή δήλωση νέου ΙΒΑΝ, μέσω της απογραφικής διαδικασίας των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

Newsit.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου