Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Αλλαγή στάσης απο την επίσημη Γερμανική κυβέρνηση.



 6 Ιουνίου 2011
"Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ" Στην συνάντηση που είχαν σήμερα ο Γερμανός πρέσβης με τον πρόεδρο της επιτροπής για τις πολεμικές αποζημιώσεις Μανώλη Γλέζο, η Γερμανία δια στόματος του Γερμανού πρέσβη, για πρώτη φορά, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει χρέος της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα!!.
"Το μόνο χρέος είναι ..ηθικό" απάντησε ο πρέσβης στην παρατήρηση του Μανώλη Γλέζου ότι για πρώτη φορά η Γερμανία ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.
Σήμερα, Γερμανοί πολίτες, μέλη της κίνησης "Αμβούργο-Δίστομο" διαδήλωσαν έξω από την Γερμανική πρεσβεία την απαίτηση τους να σταθεί συνεπής η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα. 
Σε λίγες μέρες έχουμε την επέτειο από την μαζική σφαγή του Διστόμου. 
Γερμανοί και γερμανοτσολιάδες έσφαξαν συνολικά στο Δίστομο και στην ευρύτερη περιοχή, περισσότερους από 600 ανθρώπους. "Στα δέντρα γύρω από το Δίστομο, έβλεπες παντού κρεμασμένους" έγραψε ο ανταποκριτής του Ερυθρού Σταυρού που έφτασε λίγες μέρες αργότερα.
Πέρασαν 67 χρόνια και οι ελληνικές κυβερνήσεις, επέτρεψαν στη Γερμανία να μην πληρώσει ποτέ, μετατρέποντας ταυτόχρονα τη χώρα σε προτεκτοράτο. 
Αύριο στις 8.30 στον ΑΝΤ1 ο Μ.Γλέζος θα δώσει συνέντευξη στο Γ.Παπαδάκη.

Επιστολή Βαρουφάκη στον ΓΑΠ


6 Ιουν 2011


Αγαπητέ Γιώργο

Λίγο μετά τις εκλογές του 2009 δήλωνες ότι "είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία". Η πλειοψηφία των υπουργών σου σε στραβοκοιτούσαν και οι αντίπαλοί σου σε χλεύαζαν. Ήσουν μόνος εκείνη την στιγμή. Όμως, στον βαθμό που σε γνωρίζω, ήσουν αυθεντικός.

Από τότε κύλησε πολύ μολυσμένο νερό στο αυλάκι. Τις ουτοπικές δηλώσεις τις παρέσυρε η αγωνία για την διάσωση της χώρας. Σε ανάγκασε όχι μόνο να σφίξεις τα δόντια, πνίγοντας την ουτοπική σου πλευρά, αλλά και να αποκηρύξεις βασικές σου πεποιθήσεις για το τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Πιστεύω, στον βαθμό που σε γνωρίζω, ότι τις αποφάσεις που έλαβες τις πήρες θεωρώντας ότι ήταν οι βέλτιστες μιας γκάμας απαίσιων εναλλακτικών. Και φαντάζομαι ότι ενέτειναν την μοναξιά σου.

Έτσι ήρθαμε στον Μάιο του 2010 όπου σε περίμενε η μεγαλύτερη απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει έλληνας πρωθυπουργός σε καιρό ειρήνης. Ξέρεις ότι διαφωνούμε για την ορθότητά της. Δεν έχει σημασία. Σου είπαν ότι ήταν ένα σωσίβιο που μας εξαγόραζε χρόνο ώστε να βρούμε τον δρόμο μας προς στέρεο έδαφος μετά από ένα συγκλονιστικό ναυάγιο. Θεώρησα ότι ήταν ένα τεράστιο βαρίδι που μας σπρώχνει, τόσο εμάς όσο και την υπόλοιπη ευρωζώνη, στον πάτο. Επέλεξες τις συμβουλές των ισχυρών και εκείνων που σε έπεισαν πως, αν μη τι άλλο, το Μνημόνιο αγοράζει πολύτιμο χρόνο. Στον βαθμό που σε γνωρίζω, ξέρω πόσο σε στενοχώρησε η επιλογή σου.

Μήνες τώρα γνωρίζω ότι ξέρεις πως, τελικά, η πορεία του Μνημονίου απέτυχε επειδή η αποτυχία βρισκόταν στο DNA του εγχειρήματος (κι όχι επειδή δεν εφαρμόστηκε όπως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί). Εμείς οι οικονομολόγοι, όπως γνωρίζεις εκ πείρας, διαφωνούμε σχεδόν για όλα. Όμως δύο πράγματα μας έχει διδάξει η ιστορία: (1) Τον πτωχευμένο δεν τον σώζεις δίνοντάς του ακριβά δάνεια, και (2) η βαριά λιτότητα δεν μπορεί ποτέ να μειώσει τα ελλείμματα μιας μακρο-οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και η οποία δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της (ιδίως όταν το διεθνές περιβάλλον είναι υφεσιακό).

Μπορεί να ήλπιζες σε κάποιο θαύμα οικονομικό (π.χ. μιας γρήγορη ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας) ή πολιτικό (την επιφοίτηση της κας Μέρκελ από το άγιο πνεύμα) που θα απέτρεπε την σημερινή κατάληξη. Δεν έγινε όμως. Και τώρα καλείσαι, για δεύτερη φορά σε ένα μόλις χρόνο, να πας ακόμα πιο αντίθετα στα πιστεύω σου, στις γνώσεις σου, στο ένστικτό σου. Σου λένε, όπως και πριν ένα χρόνο: "Σκεφτείτε κ. πρωθυπουργέ τι θα γίνει αν δεν πάρουμε τα νέα δάνεια. Πως θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;" Στον βαθμό που σε ξέρω, γνωρίζω πως δαγκώνεσαι.

Μήνες αρκετοί έχουν περάσει που έχεις λάβει γνώση μιας εναλλακτικής πρότασης (εκείνη που καταθέσαμε με τον Stuart Holland σε διάφορα fora). Από όσο γνωρίζω θεωρείς πως, τόσο από τεχνικής όσο και πολιτικής πλευράς, η πρόταση είναι άρτια: Σε τρία απλά βήματα, τα οποία δεν απαιτούν καμία ουσιαστική παρέμβαση στην Συνθήκη της Λισαβόνας, (α) αντιμετωπίζεται η τραπεζική κρίση της ευρωζώνης, (β) αποδυναμώνεται η κρίση δημόσιου χρέους και (γ) ξεκινά ένα νέο Σχέδιο Marshall για ολόκληρη της ευρωζώνη έτσι ώστε να γίνει πράξη η ανάπτυξη που θα 'δολοφονήσει' την Κρίση. Αν απλώς διαφωνούσες με αυτή την πρόταση, δεν θα αναφερόμουν σε αυτήν. Το κάνω επειδή φοβάμαι ότι... συμφωνείς.

Θα μου πεις: "Πώς μπορώ ως πρωθυπουργός μιας μικρής και καταπτωχευμένης χώρας να πάω στις Βρυξέλλες και να τους προτείνω μια πρόταση για την ανάπλαση της ευρωζώνης ολάκερης; Ιδίως όταν οι δικοί μου σύμβουλοι μου λένε να το ξεχάσω;"

Θα σου απαντήσω: Πώς μπορείς ως πρωθυπουργός μιας μικρής και καταπτωχευμένης χώρας να πάς στις Βρυξέλλες για να αποδεχθείς ένα νέο, ογκώδες δάνειο το οποίο σε καμία των περιπτώσεων (ακόμα κι αν αποδεχθούμε ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος) δεν πρόκειται ούτε καν να επιβραδύνει την εκρηκτική πορεία του δημόσιου χρέους; Πως θα αντιμετωπίσετε σε ένα χρόνο από σήμερα, εσύ και οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ, την κρίση νομιμοποίησης σε Βορρά και Νότο που αναπόφευκτα θα προκύψει καθώς οι εγγυήσεις και τα δάνεια των γερμανών και ολλανδών φορολογούμενων καταλήγουν (μέσω του Υπουργείου Οικονομικών μας) στις ημι-πτωχευμένες τράπεζες, την ώρα που το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, το ΑΕΠ μας να μειώνεται και οι έλληνες να εξαθλιώνονται χωρίς κανένα όφελος;

Θα με ρωτήσεις: "Και τι να κάνω τότε;"

Θα σου πω κάτι που θα ακουστεί ίσως ουτοπικό αλλά το οποίο πιστεύω είναι η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική που σου απομένει. Αν κάποιος μπορεί να εκτιμήσει τον ρεαλισμό αυτού που θα σου προτείνω, αυτός είσαι εσύ: Πάρε απόψε το βράδυ το ποδήλατό σου, μόνος σου, και κατέβα στην Πλατεία Συντάγματος. Εκεί, μπορεί να σε γιουχάρουν στην αρχή, αλλά βλέποντάς σε μόνο και αποφασισμένο, θα παραμερίσουν να περάσεις. Ζήτα τον λόγο και μίλησε στον συγκεντρωμένο κόσμο.

Πες τους ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε όλοι μαζί πίσω την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Εξάγγειλε ότι δεν θα δεχθούμε άλλα δάνεια όσο η ευρωζώνη αρνείται να συζητήσει καν την αναμόρφωσή της σε μια λογική και βιώσιμη βάση. Ότι, αν αναγκαστεί, η Ελλάδα θα πορευτεί, εντός μεν της ευρωζώνης, αλλά άνευ δανείων. Αν σε ρωτήσουν ποια είναι αυτή η λογική και βιώσιμη βάση, την απάντηση την ξέρεις. Την έχεις ήδη μελετήσει. Εξήγησέ την στον κόσμο. Και πες ότι μέχρι να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση στις Βρυξέλλες, μια συζήτηση που έχουν προτείνει έτσι κι αλλιώς σοβαροί άνθρωποι όπως ο Tremonti και ο Yuncker, εσύ δεν θα δεχθείς ούτε ένα ευρώ από τους εταίρους μας. Απαίτησε μια συζήτηση επί της αρχής της ιδέας για το ευρωομόλογο και για την πρόταση ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (κάνοντας χρήση των ευρωομολόγων) στο πλαίσιο ενός νέου Σχεδίου Marshall. Ξεκαθάρισε ότι μέχρι αυτή η συζήτηση να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και χρόνια: Να ζει μετρημένα και εντός των ορίων των δυνατοτήτων της. Αν σε ρωτήσουν για τους μισθούς και τις συντάξεις απάντησε ότι, αν αναγκαστούμε, θα τους καταβάλουμε αφού μειώσουμε όλους τους ανώτερους μισθούς (υπουργών, βουλευτών, καθηγητών πανεπιστημίων κλπ) στα €1000 και για όσο καιρό χρειάζεται. Θα αναστείλουμε όλες τις εξοπλιστικές δαπάνες. Θα κάνουμε ότι πρέπει ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε ένα ακόμα τοκογλυφικό δάνειο στο χρέος της χώρας.

Βροντοφώναξε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εγκαλείται επειδή ζούσε με δανεικά και, τώρα που πτώχευσε, να της επιβάλουν κι άλλα δανεικά τα οποία εκείνοι που της τα επιβάλουν γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε. Κλείσε λέγοντας ότι αυτό θυμίζει τις χειρότερες πρακτικές της Wall Street στην περίοδο των subprime στεγαστικών δανείων, τότε που οι τράπεζες πάσχιζαν να πείσουν πτωχευμένα νοικοκυριά να δανείζονται ποσά που δεν υπήρχε πιθανότητα να επιστρέψουν. Μόνο που τώρα το παιχνίδι αυτό αφορά μια ολόκληρη χώρα. Κι όχι μόνο. Πες ότι ως Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν δικαιούσαι να συνυπογράψεις άλλη μια δανειακή συμφωνία που απειλεί με κατάρρευση όχι απλώς μερικές τράπεζες ή μια μικρή μεσογειακή χώρα αλλά ακόμα και την ιδέα μιας ενωμένης, δημοκρατικής Ευρώπης.

Κάποια στιγμή, προς το τέλος της ομιλίας σου, κοίταξε κατευθείαν κάποια κάμερα της οποίας το βίντεο, να είσαι σίγουρος, θα αναρτηθεί αμέσως στο Διαδίκτυο και, απευθυνόμενος στον Γερμανό ψηφοφόρο, πες στα αγγλικά: "Είναι σκανδαλώδες εσείς οι σκληρά εργαζόμενοι Γερμανοί να πρέπει να δίνετε δάνεια στο κράτος μας, όχι για να τα επενδύουμε παραγωγικά, αλλά για να αποπληρώνουμε πτωχευμένες τράπεζες που, καθώς ξέρουν σε τι οικτρή κατάσταση είναι τα λογιστικά τους βιβλία, δεν δανείζουν και που, έτσι, λειτουργούν ως μαύρες τρύπες που καταπίνουν την οικονομική ενέργεια που παράγεις εσύ, ο γερμανός εργαζόμενος, την ώρα που ο έλληνας συνάδελφός σου υποφέρει χωρίς μέλλον."

Αμέσως μετά χαιρέτησε τον κόσμο και κινήσου προς το ποδήλατό σου. Και τότε, για πρώτη φορά μετά από καιρό, δεν θα νιώθεις μόνος σου. Ίσως για πρώτη φορά θα έχεις συμμετάσχει σε μια συγκλονιστική στιγμή της Συμμετοχικής Δημοκρατίας για την οποία έχουμε πασχίσει μαζί, ξοδεύοντας μελάνι και πολλές ώρες συνεδριάσεων. Στο Σύνταγμα αυτές τις μέρες μπορεί να μην έχουμε Άμεση Δημοκρατία (κάτι που απαιτεί όχι μόνο συμμετοχικούς θεσμούς αλλά και άσκηση εκτελεστικής εξουσίας) όμως έχουμε μια αναβίωση της Αρχαίας Αγοράς στην οποία ο αντιεξουσιαστής Γιώργος θα ένιωθε σαν στο σπίτι του.

Σε περιμένουμε.

ΥΓ. Τώρα που το σκέπτομαι ίσως είναι καλύτερα να μην έρθεις μόνος σου. Πάρε μαζί σου τον συμφοιτητή σου από την Αμερική, τον Αντώνη - εφόσον θέλει να έρθει. Και πηγαίνετε μαζί. Να πείτε λίγο-πολύ τα ίδια. Στην ίδια συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος. Συναίνεση θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε αυτή την δύσκολη καμπή της Κρίσης; Συναίνεση να τους δώσουμε.

Ομόφωνη η πρόταση για ποινική δίωξη του Τσοχατζόπουλου


Κατέληξαν σε κοινό πόρισμα με δύο «αστερίσκους»

Και τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στην προανακριτική επιτροπή για τα υποβρύχια προτείνουν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Όσον αφορά τις επιμέρους διαφωνίες, αυτές θα ενσωματωθούν με «αστερίσκους». Η προσπάθεια όμως για τη μέγιστη δυνατή ομοφωνία φάνηκε από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι αποδέχεται όλες τις παρατηρήσεις που διατύπωσε η ΝΔ, με εξαίρεση την πρόταση να ασκηθεί ποινική δίωξη για κατασκοπεία.

Συνεπώς, τόσο η συγκεκριμένη πρόταση της ΝΔ, όσο και η πρόταση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ περί δίωξης για το αδίκημα της απιστίας, θα είναι οι δύο διαφοροποιήσεις που θα ενσωματωθούν στο κοινό κατά τα άλλα πόρισμα της προανακριτικής.

Με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, το πόρισμα θα πρέπει πλέον να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει αν θα το υπερψηφίσει.
Newsbeast.gr

Θέτει στο ΠΑΣΟΚ το δίλημμα της “πολιτικής επιβίωσης”



Η «μεγάλη εβδομάδα» του Γιώργου Παπανδρέου, όπως περιγράφεται από τον Τύπο και τους πολιτικούς αναλυτές, ξεκινά με τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, και μεταφέρεται, τις επόμενες ημέρες, σε εσωκομματικό επίπεδο, με τις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων.
Το κλίμα στο οποίο καλείται να αναπτύξει τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ο Πρωθυπουργός, δεν είναι από εκείνα που θα… παρακαλούσε να αντιμετωπίζει ένας πολιτικός ηγέτης. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, δείχνουν αποφασισμένοι να… επιβάλλουν τάξη. Στο ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση, και ενδεχομένως στη συνέχεια να ρίξουν τη μεγάλη ζαριά των πρόωρων εκλογών.
Το «Αλλάζουμε μαζί», που ήταν ο τίτλος του βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε, με απολογισμό των πεπραγμένων της μέχρι σήμερα θητείας της Κυβέρνησης, συνιστά και το πολιτικό μότο του Γιώργου Παπανδρέου. Με τον Πρωθυπουργό να θέτει το στελεχιακό δυναμικό της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ,προ ενός ρεαλιστικού και υπαρκτού διλήμματος: Μαζί θα αλλάξουμε ή… μαζί θα πέσουμε.
Ο Πρωθυπουργός, που έχει σηκώσει μέχρι σήμερα πάνω του το κύριο βάρος της προσπάθειας ανασυγκρότησης των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, θέτει το «όλον ΠΑΣΟΚ», προ του διλήμματος της πολιτικής επιβίωσης. Αν η Κυβέρνηση δεν στηριχθεί και πέσει, το πιθανότερο είναι ότι, ως δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει περίπου τους μισούς από τους βουλευτές που έχει σήμερα.
Οι υπόλοιποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της πολιτικής… ανεργίας. Πέραν της επιβάρυνσης της προσωπικής και κομματικής υστεροφημίας τους.

STATESMEN

Παράταση ως τις 30 Ιουνίου για τις φορολογικές δηλώσεις μέσω Taxisnet


Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011 Bookmark and Share     


Παρατείνεται ως 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου. Η προθεσμία έληγε κανονικά 15 Ιουνίου.

Η παράταση προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Στην απόφαση προβλέπεται ακόμη ότι η υποβολή μέσω Taxisnet των δηλώσεων των φορολογουμένων μπορεί να γίνει και με τη χρήση των κωδικών των λογιστών.


Isotimia.gr

Οι ιδέες δεν δολοφονούνται…



Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δεν αποχώρησε από τον δημόσιο βίο έχοντας την καθολική αναγνώριση λαού και πολιτικών αντιπάλων, αλλά στο εξωτερικό, εν μέσω ενός αδελφοκτόνου εθνικού διχασμού, στον οποίο ο ίδιος βρισκόταν στη μια πλευρά του λόφου.
Έστω κι έτσι όμως, και παρά τις φορτίσεις της εποχής, ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός κατεγράφη ως Εθνάρχης. Σε κάθε περίπτωση, άφησε το στίγμα του σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει, αναζητώντας τον δικό της αυτοπροσδιορισμό. Υπήρξε άλλωστε ο μόνος που τόλμησε να συλλάβει και να επιχειρήσει μια πραγματικά εθνική και «Μεγάλη Ιδέα»: Την Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Έστω κι αν οι υπόλοιποι, πολιτικοί και κοινωνία της εποχής του, αποδείχτηκε ότι αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν και να συνδράμουν σε αυτόν τον οραματικό βηματισμό.
Σαν σήμερα, στις 6 Ιουνίου του 1933, ο Ελευθέριος και η Έλενα Βενιζέλου είχαν καληνυχτίσει την Πηνελόπη Δέλτα, στο σπίτι της οποίας στην Κηφισιά, είχαν γευματίσει. Κατηφορίζοντας τη Λεωφόρο Κηφισίας, δέχτηκαν ανελέητο κυνηγητό και πυροβολισμούς μίσους, από ένα αυτοκίνητο που τους καταδίωκε για περίπου 20 λεπτά.
Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες της εποχής αλλά και το ίδιο το αυτοκίνητο που σώθηκε ως τις μέρες μας, οι σφαίρες το είχαν γαζώσει, αλλά το ζεύγος Βενιζέλου διασώθηκε. Αργότερα, και προτού οι βενιζελικοί εξωθηθούν στην πολιτική και φυσική εξορία, η απόπειρα δολοφονίας εξιχνιάστηκε. Μεταξύ άλλων μάλιστα αποκαλύφτηκε ότι η «προμήθεια» που είχε δοθεί στους επίδοξους δολοφόνους έφτανε τα 2 εκατομμύρια δραχμές. Ποσό… τερατώδες, για εκείνη την εποχή.
Αποδείχτηκε ωστόσο ότι όσο βάναυσο καταιγισμό από σφαίρες κι αν δεχτούν οι μεγάλες ιδέες, δεν δολοφονούνται. Και ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο κομιστής μιας πραγματικά μεγάλης και «αλεξίσφαιρης» ιδέας.

STATESMEN

Πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει το Πολίτευμα;



06.06.2011REPORTER
Πολύ κοντά στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας κινούνται οι απόψεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, όπως εκφράστηκαν τόσο με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ όσο και με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ. Ο Μ. Βορίδης εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της και ο μόνος τρόπος για να την ανακτήσει είναι η εκλογική διαδικασία. «Θα πρέπει να πάμε σε εκλογές να εκφραστεί η διαφοροποίηση και η όποια διαφωνία υπάρχει και τα σημεία συμφωνίας και να πάμε την επόμενη ημέρα στην διαπραγμάτευση και να πούμε ότι αυτά μπορεί η χώρα», πρόσθεσε πλήρως εναρμονισμένος με την άποψη του Αντώνη Σαμαρά.
Τόσο στη συνέντευξή του όσο και στις δηλώσεις του καταλήγει στο πολιτικό συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έχασε έναν ολόκληρο χρόνο και αναρωτήθηκε ποιος τις φταίει που της λείπουν 6,5 δισ. Ευρώ για να κλείσει το τρέχον έτος. Χαρακτηρίζει τα μέτρα που αποφάσισε «υφεσιακά» επισημαίνοντας πως η εφαρμογή τους δεν θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα ενώ θα οδηγήσει τη κοινωνία σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αναφορά του στην Επανάσταση του 1909 στο Γουδί, η οποία έφερε στα πράγματα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την οποία επικαλείται ω πρότυπο προκειμένου να δημιουργούν οι συνθήκες ανατροπής του υφιστάμενου πολιτικού και κοινωνικού αδιεξόδου. Σ’ αυτό το πλαίσιο προτείνει Συντακτική Βουλή και αλλαγή πολιτεύματος-από Προεδρευομένη σε Προεδρική Δημοκρατία- ώστε ο Πρόεδρος να εκλέγεται απευθείας από τον λαό.
Τέλος, ο Μάκης Βορίδης, καλεί  Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ να αναστείλουν τη λειτουργία τουςώστε να επιτευχθεί η επανένωση της Δεξιάς επί τη βάσει τεσσάρων προγραμματικών αρχών. Εθνική Ταυτότητα, Ελευθερία, Ασφάλεια, Κοινωνική Αλληλεγγύη.

STATESMEN

Εικόνες επικίνδυνου λαϊκισμού



ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΩΤΗ . Ο εκλεγμένος  Πρωθυπουργός της χώρας παρουσιάζεται να μιλάει με την φωνή του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου και στην συνέχεια ως σκυλί δεμένο με αλυσίδες , με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να του καθαρίζει ένα σαλάμι ( !) .Αναφέρομαι σε εικόνες από το τελευταίο επεισόδιο του  ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ , δείγμα εμπάθειας , κακογουστιάς ,προσβολής εκατομμυρίων ανθρώπων που τον ψήφισαν αλλά και που δεν τον ψήφισαν ,χυδαίου λαϊκισμού .Ο κ.Λαζόπουλος ξέχασε τις παλιές στιγμές του τηλεοπτικού του παρελθόντος και νομίζει ότι είμαστε ιθαγενείς που μπορεί να μας οδηγεί όπου θέλει ,όσο αριστερά η όσο δεξιά θέλει.
Γι ‘ αυτό πληρώνεται άλλωστε πλουσιοπάροχα. Γι ‘ αυτό πούλησε αντί άφθονου χρήματος τους περίφημους Μήτσους σε σύγχρονα συστήματα αυτόματης πλοήγησης.
Ίσως να μην γνωρίζει τι είναι δικτατορία ,γιατί ποτέ δεν μάθαμε τι έκανε τότε. Ίσως να προτιμούσε τον σοσιαλισμό που βίωνε ως φίλος της αυλής της Μιμής κάποτε.
Ίσως όλα αυτά να μην έχουν σημασία .Έχει όμως σημασία να εμφανίζεται ως κριτής των πάντων , ως « εκφραστής « των απανταχού αγανακτισμένων , ως εισαγγελέας και όλα αυτά μέσω μίας εκπομπής υποτιθέμενης σάτιρας που κύριο χαρακτηριστικό έχει τον « δημοκρατικό « μονόλογο και βέβαια την υιοθέτηση κάθε κορώνας.
Σύμπτωμα κρίσης , επικίνδυνου λαικισμού , αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς , συνειδητής καλλιέργειας σύγχυσης .Σε τελευταία ανάλυση , δεν έχουμε ανάγκη από κακόγουστα σόου ,ούτε αυτόκλητους εισαγγελείς για να αγανακτίσουμε , για να διαμαρτυρηθούμε , για να επιβραβεύσουμε η να καταγγείλουμε πολιτικούς.
ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΥΤΕΡΗ . Καμιά 200αριά άτομα περικυκλώνουν την Βουλή και κάνουν ένα βήμα παραπέρα .Δεν μένουν στις μούτζες .Δεν μένουν στα συνθήματα που ενώνουν από Χρυσαυγίτες μέχρι ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ( να καεί ,να καεί το μπ…. η Βουλή ) . Δεν περιορίζονται στα πλακάτ με τις ζωγραφισμένες κρεμάλες ( ποιοι θα δικάσουν άραγε ? ).Προσπαθούν να μπούν στην Βουλή ,προπηλακίζουν βουλευτές και μέσα στην  « οργή τους « προπηλακίζουν ακόμα και υπαλλήλους ! Βεβηλώνουν το σύμβολο της Δημοκρατίας , έστω αυτής της βιασμένης Δημοκρατίας και βρίσκουν μάλλον και υποστηρικτές .Τι ακριβώς ήθελαν άραγε ;
Τι μήνυμα ήθελαν να εκπέμψουν; Μήπως ότι θα προτιμούσαν κάποιου τύπου δικτατορία; Μήπως ότι αισθάνθηκαν ότι « ήρθε η ώρα « κατάληψης θερινών ανακτόρων; Σε κάθε περίπτωση αποκαλύφτηκαν. Έδειξαν μίσος , αντιδημοκρατικό πνεύμα και μισσαλοδοξία .Έδειξαν τι κίνδυνοι υπάρχουν αν ποτέ έδιναν τον τόνο μέσα από την καλλιέργεια « κλίματος όχλου « στους χιλιάδες πολίτες που πάνε στις πλατείες γιατί αισθάνονται αγανακτισμένοι και ανασφαλείς .Έδειξαν το πρόσωπο του λαϊκισμού και της σύγχυσης , όπου όλοι λένε και κάτι ,αλλά κανένας τι πρέπει να γίνει , όπου κάποιοι εργάζονται για να δημιουργήσουν έκρυθμες καταστάσεις γιατί έχουν επενδύσει σ ‘ αυτές .
ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΤΗ . Ο κύριος Τσίπρας αποκαλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας Πινοσέτ ( ! ) , προκαλώντας τον γέλωτα και σ ‘ αυτούς που συμπαθούν και σ ‘ αυτούς  που αντιπαθούν τον Γιώργο Παπανδρέου .Φέρεται σαν νεαρός συνδικαλιστής φοιτητής και όχι σαν ηγέτης ενός από τα Κόμματα της Αριστεράς που με άλλες απόψεις και πρακτικές θα μπορούσε να αποτελεί ελπίδα και εναλλακτική πρόταση στην κατάσταση . Ευτελίζει την Αριστερά ,δείχνοντας ότι χάνει την σοβαρότητά της
Όταν υιοθετεί ρητορική , απόψεις και μεθόδους που μέχρι πρόσφατα μόνο ομάδες των Εξαρχείων είχαν .Δεν μένουμε όμως εδώ. Κάποιοι πάνε στην Κέρκυρα και πετροβολούν Έλληνες και Ευρωπαίους βουλευτές . Μετά γίνονται τα γεγονότα της Αργυρούπολης ,όπου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούν και πάλι σε αντισυγκέντρωση  σε κομματική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ . Χρησιμοποιούν εν ολίγοις  τις μεθόδους που μόνο παρακρατικές οργανώσεις της ακροδεξιάς είχαν χρησιμοποιήσει μέχρι πρόσφατα .Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ χαρακτηρίζει τον εκπρόσωπο Τύπου της Κυβέρνησης ως έχοντα …συμπεριφορά ναζί και χαμόγελο Γερμανού !! Μιλάμε δηλαδή για μεγάλη αθλιότητα , πολιτική αλητεία και απώλεια κάθε σοβαρότητας . Είναι αυτή η ανανεωτική αριστερά της χώρας; Αλίμονο !!!
ΕΙΚΟΝΑ ΤΕΤΑΡΤΗ . Ο Πρύτανις του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει συγκέντρωση .Καλά κάνει. Σε Δημοκρατία ζούμε .Σ’ αυτή την Δημοκρατία που κάποιοι μουντζώνουν. Μόνο που δεν μας λέει τίποτα για την διάλυση του Ελληνικού Πανεπιστημίου .Μιλάει σαν πολιτικός και δίνει την σκυτάλη στον πάντα αγαπημένο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη , ο οποίος αναγγέλει και την έναρξη της εξέγερσης , γιατί αν έφτιαχναν Κόμμα και πήγαιναν σε εκλογές θα έπαιρναν 15%- 20 % !!
Πρόκειται για ιδιόμορφη δημοκρατική αντίληψη ασφαλώς , όπως και να καταγγέλεις τις αποκρατικοποιήσεις ως ξεπούλημα , χωρίς να κάνεις μία  στοιχειώδη αυτοκριτική που ήσουν υπουργός σε Κυβέρνηση Μητσοτάκη , Κυβέρνηση που έκανε τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις !! Τέλος πάντων , Μίκης είναι αυτός .Τι να κάνουμε; Να μην αισθανθούμε όμως οδύνη όταν τον Μίκη τον χειροκροτούν Χρυσαυγίτες , τραγουδώντας το « ένα το χελιδόνι « !!!
Τέσσερις εικόνες χαρακτηριστικές του λαικισμού και του της σύγχυσης που κυριαρχούν .Χαρακτηριστικές της προσπάθειας κάποιων να ψαρέψουν στα θολά νερά . Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι τεράστιες και πριν απ΄όλα της Κυβέρνησης που δεν μιλάει καθαρά , που δεν προχωράει δυνατά ,που ανέχεται το ξέπλυμα της Ν. Δ , που δεν αντιπαρατίθεται σ ‘ ολους αυτούς που προτείνουν την καταστροφή  ,που δεν προβάλλει ένα νέο οδικό χάρτη για το μέλλον , ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Αυτή είναι η πρόκληση που έχει να απαντήσει. Να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση , ταυτόχρονα με την πολιτική . Να τολμήσει να συγκρουστεί με τις παθογένειες που μας έφεραν σ ‘ αυτό το σημείο , ανατρέποντας, ανανεώνοντας το πολιτικό σύστημα με γενναίες πρωτοβουλίες .
Αυτή είναι η πρόκληση .Αν δε τα καταφέρει σε συνεργασία με όσες δυνάμεις θέλουν να προσφέρουν , τότε τα αποτελέσματα που θα ζήσουμε θα είναι δραματικά . Τυχόν αποτυχία της δεν θα οδηγήσει απλά σε χρεωκοπία μόνο. Θα οδηγήσει και σε σκοταδισμό .Γιατί σκοταδισμός είναι η κυριαρχία του λαϊκισμού .

STATESMEN

Νίκη Κοέλιο, παραιτήθηκε ο Σόκρατες



06.06.2011REPORTER
Πριν από λίγη ώρα υπέβαλλε την παραίτησή του ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζοζέ Σόκρατες, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη της ήττας του κόμματός του στις εκλογές. Ο παραιτηθείς ηγέτης πήρε αυτή την απόφαση όταν ήδη με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, γύρω στις 10:30 ώρα Ελλάδος, έκρινε όπως είπε ότι δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τα γεγονότα, θεωρώντας ότι έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει-όπως είπε χαρακτηριστικά- να ανοίξει ένας «νέος πολιτικός κύκλος». Ο μεγάλος νικητής Πέδρο Κοέλιο και το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, συγκεντρώνει γύρω στο 39% του εκλογικού σώματος, αλλά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα θα πρέπει να συνεργαστεί με το Λαϊκό Κόμμα του Κέντρου, το οποίο με 11,6% των ψήφων αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σοσιαλιστές υπέστησαν σοβαρή ήττα αφού δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 30% που είχαν θέσει ως όριο. Με καταμετρημένο το 97,86%, ψήφισαν 5 εκατομμύρια Πορτογάλοι, η αποχή φθάνει το 41,2%
STATESMEN

ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ.


6-6-2011

Ο Καραμανλής δεν πήγε άδικα στην Ρωσία, ούτε συναντιόταν με τον Πούτιν για ... το θεαθήναι.

Από το 2005 που υπογράφτηκαν οι συμφωνίες για τις εξαγωγές των  Ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς την Ρωσία , από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μια τεράστια αγορά άνοιξε για τα αγροτικά μας προϊόντα  και έφερε συνάλλαγμα στην Ελλάδα αλλά και στους αγρότες μας.
Σήμερα , μετά τα αγγούρια, απαγόρευσαν οι Ρώσοι και τις εισαγωγές της Φράουλας από την Ε.Ε
Εάν ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις από την Ρωσική κυβέρνηση(για τα κεράσια,βερύκοκα ροδάκινα,νεκταρίνια,αχλάδια, μήλα,ακτινίδια κλπ), θα είναι καταστροφικές για την ελληνική οικονομία αλλά και τον αγροτικό κόσμο.Οι αποφάσεις είναι πάντοτε και πολιτικές.
Ο Καραμανλής είχε κάνει "ανοίγματα" στην Ρωσία, εφαρμόζοντας ανεξάρτητη - εθνική εξωτερική πολιτική.
Τα αγροτικά προϊόντα μας και οι εξαγωγές στην Ρωσία, σε μια αγορά πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, ήταν στις προτεραιότητες του.
Αν δεν «ξυπνήσουν» ΑΜΕΣΑ ο Πρωθυπουργός και τα υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να λύσουν τα προβλήματα με την Ρωσική κυβέρνηση, ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ.

Agrotisktinotrofos.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου