Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το διπλό σοκ του Μνημονίου Νο2



Εκτύπωση
PDF
moneybagΌσοι κυβερνητικοί και τραπεζικοί παράγοντες πανηγύρισαν πρόωρα για τα 100 δισ. ευρώ και την αποφυγή χρεοκοπίας με αντάλλαγμα το Μνημόνιο Νο2 μπαίνουν από χθες το βράδυ σε δεύτερες σκέψεις, καθώς διαπιστώνουν ότι το διπλό σοκ από τη νέα συμφωνία διάσωσης θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπερασθεί.
Το πρώτο σοκ είναι πολιτικό και κοινωνικό και φθάνει πλέον να κλονίζει ακόμη και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πουν το μεγάλο «ναι» στο Μνημόνιο Νο2 με την ψήφο τους στη Βουλή, ενώ το δεύτερο σοκ φθάνει ως τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η νέα συμφωνία διάσωσης θα πείσει τους καταθέτες:
n  Η χθεσινή συγκέντρωση των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος είχε δύο νέα χαρακτηριστικά: πέρα από ποσοτικές εκτιμήσεις, που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον παρατηρητή, γεγονός είναι ότι το πλήθος που συγκεντρώθηκε ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά στις 13 ημέρες κινητοποιήσεων, ενώ για πρώτη φορά η συγκέντρωση φαίνεται να θορυβεί τους παράγοντες των αγορών, αφού καλύφθηκε με εκτενές ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης των “FinancialTimes”, με τον τίτλο «Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της λιτότητας στην Ελλάδα». Το νέο και σημαντικό στοιχείο για το πολιτικό σύστημα είναι ότι οι κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων αντί να «ξεφουσκώνουν» με το πέρασμα του χρόνου φαίνεται να κερδίζουν δυναμική, ακριβώς στη χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός καλείται να περάσει πρώτα από το διστακτικό υπουργικό του συμβούλιο τη νέα συμφωνία διάσωσης, για την φέρει το συντομότερο και στη Βουλή, αφού η έγκρισή της από το Κοινοβούλιο έχει τεθεί από τους Ευρωπαίους ως απαράβατος όρος για να «ανάψει πράσινο» και από τη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται σε δύο εβδομάδες.
n  Στους πολιτικούς κύκλους είναι συνεχής η συζήτηση τα δύο τελευταία 24ωρα για τις αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Μνημόνιο Νο2. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες βουλευτές που βρίσκονται στα πρόθυρα παραίτησης, προκειμένου να μη χρειασθεί να ψηφίσουν το Μνημόνιο Νο2, πλην των 16 που προσυπέγραψαν τη γνωστή επιστολή στον πρωθυπουργό. Ακόμη και αν πρόκειται για υπερβολικές φήμες, βέβαιο είναι ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επικρατεί έντονος αναβρασμός, τον οποίο ενισχύει η επίδραση της όλο και διογκούμενης αντίδρασης των «αγανακτισμένων». Η παρουσίαση της συμφωνίας μάλιστα από πολλά ΜΜΕ και εφημερίδες με όρους που παραπέμπουν σε ξένη κατοχή της χώρας έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην κυβέρνηση, που εξέδωσε μάλιστα χθες και σχετική σκληρή ανακοίνωση για αυτά τα δημοσιεύματα. Σε αυτό το κλίμα, η ψηφοφορία για το δεύτερο μνημόνιο δεν φαίνεται ότι θα ξεπερασθεί ανώδυνα από την κυβέρνηση, γι’ αυτό και πυκνώνουν από χθες οι φήμες περί πρόωρων εκλογών, με τα πιο ευφάνταστα σενάρια να περιλαμβάνουν ακόμη και συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή τους.
n  Την ίδια στιγμή, ξένοι αναλυτές, όπως ο Τζον Ντίζαρντ των “FinancialTimes” επισημαίνουν ότι ο σοβαρότερος κίνδυνος για διολίσθηση της χώρας προς τη χρεοκοπία έρχεται πλέον από το τραπεζικό σύστημα, καθώς τους επόμενους μήνες θα φανεί σε ποιο βαθμό οι καταθέτες πείθονται για τη δυνατότητα της νέας συμφωνίας να αποτρέψει τη χρεοκοπία, ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» του τραπεζικού συστήματος. Ανά πάσα στιγμή, τονίζει ο Ντίζαρντ, οι εκροές μπορεί να ξεπεράσουν τις εισροές από την πλευρά πολυεθνικών ομίλων που φέρνουν κεφάλαια στην Ελλάδα για να καλύψουν τη λειτουργία των θυγατρικών τους και τότε θα εμφανισθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ένα βαθμό υπερβολής, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η εικόνα μιας χώρας που χρειάζεται μέσα σε ένα χρόνο δεύτερο «πακέτο» για να αποφύγει τη χρεοκοπία είναι ό,τι καλύτερο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταθετών.
Πολιτικοί και τραπεζικοί παράγοντες παρατηρούν ότι, όπως και τον περασμένο Μάιο, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητες περιοχές, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Το χειρότερο είναι ότι αυτή την φορά οι δυνατότητες επιτυχίας του δεύτερου εγχειρήματος διάσωσης από τη χρεοκοπία εξ ορισμού περιορίζονται από την αποτυχία του πρώτου, η οποία τείνει να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες δυναμικές στο πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Sofokleous10.gr

Τελευταίο «αντίο» είπε η ακαδημαϊκή κοινότητα στον καθηγητή Γιώργο Καραμπατζό



Ο καθηγητής Γιώργος Καραμπατζός υπήρξε πρώτος πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΩΡΓΟ...



Αθήνα
Έναν σημαντικό δάσκαλο, τον καθηγητή πανεπιστημίου Γιώργο Καραμπατζό έχασε η ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο καθηγητής κηδεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας, αφήνοντας όμως πίσω του την ανάμνηση ενός ανθρώπου του διαλόγου και της συναίνεσης.

Ο καθηγητής Γιώργος Καραμπατζός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Ήταν πτυχιούχος και διδάκτωρ του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και επίκουρος καθηγητής στα Τμήματα Μαθηματικών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε ο πρώτος πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Το γνωστικό του αντικείμενο ήταν τα «Υπολογιστικά Μαθηματικά και η Πληροφορική». Από το 1989 έως το 1992 διετέλεσε ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Ο εκλιπών υπήρξε γενικός γραμματέας της Βουλής από το 2004 μέχρι το 2007.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιθανή καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δείχνει η αμφισβήτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ


7-6-2011





κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Αμφισβητήθηκε ευθέως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τόσο ως προς την πολιτική στόχευση όσο και ως προς το αποτέλεσμα, στη μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν 10 ωρών, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (ΚΤΕ) για την Οικονομία. Αμφισβητήθηκε επίσης η βεβαιότητα του πρωθυπουργού ότι η κυβερνητική πολιτική έχει θετικό πρόσημο. Οι ομιλίες κάποιων βουλευτών, όπως μεταφέρθηκαν αποσπασματικά, δείχνουν ότι παρά τις διευκρινίσεις 2,5 ωρών που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, δεν αποκλείουν 'ανταρσίες' κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η σιγουριά που εξέπεμψε κατά τη δευτερομιλία του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός δεν αντικατοπτρίστηκε στις ομιλίες των βουλευτών του κόμματος. Είχε δηλώσει ο κ. Παπανδρέου, στέλνοντας «μήνυμα» εσωκοινοβουλευτικής ενότητας: «Είμαι σίγουρος ότι το κόμμα μας και η Κοινοβουλευτική μας ομάδα θα στηρίξουν όλη αυτήν την προσπάθεια, αναζητώντας πάντα από κοινού τις δικαιότερες λύσεις, αλλά και συναισθανόμενοι όλοι μας τόσο την κρισιμότητα της κατάστασης όσο και την ανάγκη να διασφαλίσουμε την ομαλή πορεία της χώρας στο άμεσο μέλλον, όπως και τα επόμενα χρόνια. Ανεξάρτητα της στάσης των άλλων δυνάμεων, προσωπικά θα κάνω το καθήκον μου, και είμαι βέβαιος ότι όλοι το ίδιο θα κάνουμε».
Στην ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν ως εισηγητές πέντε κορυφαίοι υπουργοί (Γ.Παπακωνσταντίνου, Λ.Κατσέλη, Μ.Χρυσοχοΐδης, Γ.Ραγκούσης, Δ.Ρέππας) το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα κυρίως σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, ενώ  ενδεικτικό είναι ότι έλαβαν το λόγο πάνω από 60  από τους 80 βουλευτές που τον ζήτησαν.
Προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία ο υπουργός Οικονομικών
Ξεκινώντας τη συνεδρίαση ο  κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ενημερωτικό σημείωμα για την 20μηνη πορεία της οικονομίας, αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο. Εξήγησε ότι χρειάσθηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 όταν το έλλειμμα του 2010 δεν έκλεισε στο 9,4% αλλά στο 10,5%, λόγω της υψηλότερης αφετηρίας του ελλείμματος, το οποίο ήταν κατά πολύ υψηλότερο του προβλεπομένου. Υποστήριξε ότι η  αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω επιβάρυνε την οικονομία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση κατά 1 δισ. ευρώ. 
Υπερασπίστηκε τις επιλογές του λέγοντας  ότι δεν υπήρξε αποτυχία στον τομέα των εσόδων, καθώς τα δημόσια έσοδα, παρά την ύφεση, αυξήθηκαν το 2010 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου  προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, αναστολή «πόθεν έσχες» για τις κατοικίες, πάγωμα αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ενώ άνοιξε το δρόμο για τη μείωση φορολογικών συντελεστών μετά το φθινόπωρο. ότι θα γίνει επαναξιολόγηση του φορολογικού συστήματος και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η αμφισβήτηση της πολιτικής
Το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%, και η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στο λαό , υποστήριξε η Βάσω Παπανδρέου. Σχολίασε καυστικά τα διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση στους βουλευτές, λέγοντας : «'Όπως είπε κι ο Μιραμπό, όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία». Επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών υποστηρίζοντας: «Όταν σου είπα να πάρεις μέτρα το Νοέμβριο του 2009 με αντιμετώπισες σαν ΟΥΦΟ. Δεν υπάρχει σχέδιο, αυτά που κάνετε έχουν κοντά ποδάρια». Αμφισβήτησε  όχι μόνο την αποτελεσματικότητα αλλά και την επιλογή του υπουργού σημειώνοντας: « Που είναι οι μηνύσεις σε κερδοσκόπους;» για να συνεχίσει την κριτική με μια φράση που πλήττε ευθέως και τον πρωθυπουργό: «Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας».
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αντιτάχθηκε πολιτικά λέγοντας ότι «κανείς δεν θα υπέγραφε τη δανειακή σύμβαση που υπογράψατε», υποστηρίζοντας ότι «διευρύνει το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ο Λάμπρος Μίχος ζήτησε «να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας». Φέρεται να δήλωσε ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της «πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον Πρόεδρο και την ηγετική ομάδα».
Η Ελένη  Παναρίτη ζήτησε να μάθει για το πως θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβουμε άλλα μέτρα, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων».

Ο Μιχάλης Κατρίνης φέρεται να είπε: «Ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τις ευθύνες της, πρέπει πρώτα οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο Έκτωρ Νασιώκας, τόνισε ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε», προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009. Σχολίασε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις υπουργών. Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Ο Δημήτρης Λιντζέρης υποστήριξε ότι αν θέλει να σώσει την χώρα ο πρωθυπουργός, πρέπει να ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει τη μία παράταξη . Επέκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με περισσή αλαζονεία «ήλθε εδώ να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς αυτοκριτική».

Η Σοφία Γιαννακά υποστήριξε ότι «δεν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε μόνο μέτρα»,  προσθέτοντας ότι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχουμε την πολιτική νομιμοποίηση να πάθει το ΠΑΣΟΚ αυτό που έπαθε ο Σόκρατες», πρόσθεσε.
Η  Νάντια Γιαννακοπούλου είπε ότι δεν μπορεί εξαιτίας αποτυχημένων πολιτικών να παίρνουμε συνεχώς μέτρα που τα πληρώνουν τα ίδια κοινωνικά στρώματα. Συμπλήρωσε ότι όσοι από τους υπουργούς έχουν αποτύχει «να διευκολύνουν την ελληνική κοινωνία και εμάς κατά την συνείδησή τους».
Η Κατερίνα Μπατζελή τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Μεσοπρόθεσμο θα το ψηφίσουμε, ωστόσο δεν καταλαβαίνω γιατί προχωράμε σε νέα δανειακή σύμβαση εκτός μηχανισμών που θα ανεβάσει το χρέος στα 355 δισεκατομμύρια το 2014».
Ο Βασίλης Τόγιας εξέφρασε την άποψη ότι το Μεσοπρόθεσμο «πρέπει να πάρει διαζύγιο από τις λογικές περικοπών του πρώτου Μνημονίου» και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επωμιστούν κανένα βάρος και καμία περικοπή.

Ο Δημήτρης Βαρβαρίγος είπε ότι το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να ψηφιστεί με 180 ψήφους και, αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, η χώρα να πάει σε εκλογές.

Ο Βασίλης Γερανίδης υποστήριξε ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση, γιατί «ούτως ή άλλως θα συρθούμε σε αυτές».

Η κριτική στα επιμέρους

Κριτική άσκησαν και άλλοι βουλευτές χωρίς να θέτουν ζητήματα καίριας πολιτικής αμφισβήτησης:

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος σημείωσε: «Ζούμε το τέλος των διλημμάτων αφού φάνηκε ότι υπάρχουν πλέον και άλλες απόψεις». Είπε ότι «η πολιτική δεν ασκείται σε κενό» και αφού τόνισε ότι «ο απολογισμός Παπακωνσταντίνου είναι ειλικρινής», υπογράμμισε: «Αδειάσετε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσατε τις πλατείες». Επίσης, ότι «άν ο απολογισμός είναι το σποτ, τότε έχετε χάσει την πραγματικότητα».

Ο Κώστας Γείτονας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου «αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή».
Ο πρόεδρος της ΒουλήςΦίλιππος Πετσάλνικος  πρότεινε «εισφορά αλληλεγγύης ύψους 3% επί του γενικού εισοδήματος» ως εναλλακτική στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ανάλογο μέτρο είχε εφαρμοστεί στη διάρκεια της ενοποίησης της Γερμανίας, ενώ για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φέρει στα ταμεία 2,7 δισ. ευρώ, υποστήριξε.
Ο Χρήστος Μαγκούφης επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία «σταθερής κυβερνητικής δομής» με υπουργεία που δεν θα αλλάζουν και προς τούτο είπε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία, μαζί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων, ενώ τάχθηκε κατά της κατάργησης υπηρεσιών όπως το ΙΓΜΕ και το ΕΘΙΑΓΕ. Χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από της Γερμανίας και τόνισε ότι κανένα προϊόν δεν μπορεί να έχει τιμή, που υπερβαίνει τον μέσο όρο της τιμής της «Ευρώπης των 27».

Η Τόνια Αντωνίου σημείωσε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το «Μνημόνιο 2» θα αποτύχει, όπως το «Μνημόνιο 1». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημά μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μίλησε για ξεπούλημα:«Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά.»
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι δεν γίνεται να πουλήσουμε την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

Ο Δημήτρης Καρύδης σχολίαζε ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι μισοί στις πλατείες,  προσθέτοντας: «φανταστείτε μισό εκατομμύριο στην πλατεία και εμείς να ψηφίζουμε αμέριμνοι».

Η Σούλα Μερεντίτη ανέφερε ότι «δεν πετύχαμε και οι ευθύνες δεν είναι μόνο του Παπακωνσταντίνου» και πρόσθεσε ότι δεν περιορίσαμε πριν απ' όλα το σπάταλο κράτος. «Οι πλατείες δεν απαντώνται με σποτ» πρόσθεσε.

Eklogika.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου