Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Οι Γερμανοί βάζουν στο στοχαστρο τον Α. Σαμαρά – «Βράζει» λένε το ΕΛΚ



ΕκτύπωσηE-mail
26-06-2011 




Όπως αναφέρει η Suddeutsche Zeitung στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα μελετούν κυρώσεις για την ΝΔ αφού έχουν ενοχληθεί από το γεγονός πως η ΝΔ διαφωνεί στο μεσοπρόθεσμο την ώρα που τα μέλη του ΕΛΚ προσπαθούν στις χώρες τους να πείσουν τους ψηφοφόρους τους πως αξίζουν οι θυσίες για να στηριχτεί η Ελλάδα.
Όπως αναφερει η Γερμανική Εφημερίδα που χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Α. Σαμαρά το ΕΛΚ μελετά την αποπομπή της ΝΔ ή την περικοπή της επιχορήγησης της σημειώνοντας πως για να μεταπειστεί ο Α. Σαμαρας κατεβλήσαν τιτανιες προσπάθειες με τον Μπαρόζο να παίρνει πέντε φορές τον λόγο και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι τρεις, ενώ η εφημερίδα στέκεται ιδιάιτερα και στην στάση των Κυπρίων που διαφώνησαν με τον Α. Σαμαρα.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Για να "ξεφορτώσουν" οι ξένες τράπεζες σκλαβώνουν τη χώρα...



ΕκτύπωσηE-mail
26-06-2011 



H μεγαλύτερη σύγχρονη κομπίνα στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος, το «ξεφόρτωμα» των ελληνικών ομολόγων από τα θησαυροφυλάκια των ιδιωτικών τραπεζών προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δηλαδή από τους άπληστους ιδιώτες επενδυτές, στην «πλάτη» των πολιτών των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, μπαίνει στην ημιτελική της φάση:Περίπου 120 δισ. ευρώ θα επαναδανειστούν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα … την ίδια την Ελλάδα, ίσα-ίσα για να ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε πέρσι το Μάϊο: Το τραπεζικό «ξεφόρτωμα». Πέρσι το ελληνικό χρέος ήταν 300 δισ. ευρώ. Μας δάνεισαν 110 και τώρα μας δανείζουν επιπλέον 120. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 80 δισ. που έχουν επενδύσει οι εγχώριες τράπεζες και κυρίως τα ταμεία ξεπερνάμε ελαφρά τον μαγικό αριθμό των 300 δισ. ευρώ! Τόσο απλά.
Μόνο που το «ξεφόρτωμα» τελειώνει στα τέλη του 2013 και τότε η Ελλάδα θα πρέπει κανονικά να βγει στις αγορές να … δανειστεί!
Υπάρχει κανένας στο υπουργείο Οικονομικών ή σε ολόκληρο το Εurogroup που να πιστεύει στα σοβαρά ότι στα τέλη του 2013, όταν οι ξένες τράπεζες θα έχουν «ξεφορτώσει» και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα, ότι θα υπάρχει έστω και ένα πιστωτικό ίδρυμα που θα δανείσει την Ελλάδα της οποίας πλέον το χρέος θα έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ και θα κοντεύει το 200% του ΑΕΠ το οποίο κατρακυλά με ρυθμό -5% σε ετήσια βάση την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές;
Αν υπάρχει έστω και ένας, θα πρέπει να μάθουμε την ύπαρξή του, αλλά πάνω απ’όλα θα πρέπει να μας τεκμηριώσει την θέση του με επιχειρήματα. Διότι θέσεις όπως αυτές που εξέφρασε πριν λίγο ο Σ.Κ.Γιούνγκερ, ότι «Αν η Ελλάδα ακολουθήσει πιστά το Μεσοπρόθεσμο το χρέος της θα καταστεί βιώσιμο» μόνο ως κοροϊδία ακούγονται.
Και αν γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων, θα γίνουμε αυτάρκεις σε ενέργεια. Είναι αυτό λύση;
Ερχόμενοι στα αυστηρά καθ’ημάς, έχουμε έναν ολόκληρο πόλεμο και μια, μυθιστορηματικών διαστάσεων, υπόθεση που λέγεται «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα». Το οποίο υποτίθεται ότι αν ψηφιστεί θα μας σώσει από την πτώχευση. Λάθος. Αν ΔΕΝ ψηφιστεί υπάρχουν κάποιες ελπίδες να γλυτώσουμε την πτώχευση με εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους.
Αν τώρα, έστω και στην εσχάτη στιγμή, δεν δεχθούμε άλλα δανεικά και καλέσουμε τους δανειστές-επενδυτές να κάνουν αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν τώρα: Να μην «ξεφορτώσουν» τα ελληνικά ομόλογα στις πλάτες των Ευρωπαίων ή και των Αμερικανών φορολογουμένων μέσω της ΕΚΤ και το ΔΝΤ και να επαναδιαπραγματευθούν μία συνολική λύση επιμήκυνσης της αποπληρωμής του εναπομείναντος μετά το «κούρεμα» του χρέους.
Θα πει κάποιος «Μα, αυτό συνεπάγεται επίσημα πτώχευση, έστω ελεγχόμενη». Ε, και; Ο τίτλος μας μάρανε; Ή θα στεναχωρηθούμε επειδή κάποιοι θα χάσουν τα ασφάλιστρα προς όφελος εκείνων που έχουν ποντάρει στη  χρεοκοπία της χώρας; Η χώρα είτε το θέλουμε, είτε όχι, έχει πτωχεύσει, την πτώχευσαν οικονομικά τον χειμώνα του 2010.
Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα τον Οκτώβριο του 2009 δανειζόταν περίπου με το ίδιο επιτόκιο με αυτό που δανειζόταν και η Γερμανία, με spread στις 140 μονάδες. Πως έφτασε στις 1500 δεν είναι του παρόνοτυς να αναλυθεί, αλλά η κούρσα ξεκίνησε μήνες αργότερα και για την υπόθεση αυτή θα πούμε πολλά μελλοντικά. Άλλο να πτωχεύσουμε κατόπιν συμφωνίας ελεγχόμενα, άλλο ανεξέλεγκτα όταν θα μας έχουν «στραγγίξει» στ ατέλη του 2013.
Αν ψηφιστεί τώρα το Μεσοπρόθεσμο, απλά το «κανόνι» μεταφέρεται για τα τέλη του 2013. Αν πούμε «Στοπ, δεν παίρνουμε άλλα δανεικά, ελάτε να συζητήσουμε για το χρέος, τι θα κοπεί και τι θα επιμηκυνθεί» έχουμε μια ελπίδα γιατί τώρα μας έχουν ακόμα ανάγκη.
Λιγότερη ανάγκη από αυτή που μας είχαν την άνοιξη του 2010, όταν ήταν οι τράπεζές τους φορτωμένες με 300 δισ. ελληνικού χρέους και ήταν απόλυτα ευάλωτες σε «φιλικές προειδοποιήσεις» του τύπου «ή “κουρεύουμε” ή πτωχεύουμε» και δεν είχαν αρχίσει ακόμα τα τρελά στοιχήματα στα CDS. Αυτό λένε ακόμα και οι σοβαροί του συστήματος, όπως ο Γκίκας Χαρδούβελης. Αλλά ακόμα και τώρα θα μπορούσαμε να πούμε «Στοπ στα υπόλοιπα των 110 δισ.».
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ, ότι θα τεθεί ακόμα και θέμα παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες τέτοιες ανοησίες. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν άνετα και στα τέλη του 2013.  Τώρα που χρωστάμε σε ιδιώτες τα πολλά λεφτά έχουμε ένα εργαλείο, ένα μοχλό να παλέψουμε ακόμα. Τότε κανείς δεν θα μας δώσει σημασία.
Όσο για το περίφημο Μεσοπρόθεσμο, αυτό μόνο σαδιστές και τύρανοι θα μπορούσαν να το εμπνευστούν. Δεν είναι τόσο το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Εν πάση περιπτώσει για την καταστροφή που συμβαίνει σήμερα έχει τεράστια ευθύνη το συνδικαλιστικό κίνημα που εξετράπη των στόχων του και κατάντησε καθεστώς. Η ΔΕΗ ανήκει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό όχι μόνο στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου. Είναι επώδυνο να πουληθούν έναντι «πινακίου φακής».
Το ξεπούλημα είναι ξεπούλημα και κανένας νόμος δεν σώζει ούτε τον Ε.Βενιζέλο, ούτε αυτούς που θα το υπογράψουν. Βέβαια μέσα από την στάχτη των ξεπουλημένων ΔΕΚΟ θα γεννηθεί η ελπίδα των υπεραξιών και της προοπτικής των επενδύσεων, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.
Αυτό που είναι της παρούσης και πρέπει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση να απαντήσει, είναι με ποιο τρόπο η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα φέρει μεσο-μακροπρόθεσμη πολιτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η οικονομία εκτός από κλίμα είναι και απλή αριθμητική: «Στραγγίζουν» και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας με μία φορολογική πολιτική που κάνει τους φόρους των σουλτάνων να φαίνονται ως «φιλική εισφορά» στο οθωμανικό κράτος.Στα τέλη του 2013 θα χρωστάμε ναι ή όχι 400 δισ. ευρώ; Η ανάπτυξη είναι δυνατόν να προέλθει με τέτοια καταστροφή των δομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας; Πως θα γυρίσει σε δύο χρόνια θετικό το ποσοστό του ΑΕΠ, όταν υπάρχει η μεγαλύτερη από-επένδυση της ιστορίας, η κατανάλωση έχει καταρρεύσει και θα εξαφανιστεί σχεδόν τελείως τα επόμενα δύο χρόνια, πράγματα που σημαίνουν ότι φορολογικά έσοδα «καπούτ»;
Εύλογα διερωτάται κάποιος: «Και τότε γιατί να παίρνουν αυτά τα μέτρα»; Μα, για να δώσουν το κατάλληλο άλλοθι στους λαούς τους το «φόρτωμα» που υφίσταται με τα ομολόγα των ιδιωτών η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Κάτι πρέπει να δείξουν και αυτοί ότι κάνουν. Και κατά δεύτερο να φάνε όλο το λίπος της φοροδιαφυγής που απομένει – όσο απομένει – στη χώρα.
Εδώ πρόκειται περί καλοστημένης και επιστημονικής κομπίνας. Με μπροστάρηδες στην Ελλάδα την πολιτική και οικονομική ελίτ που ευθύνονται 100% για την κατάντια της χώρας. Η έλευση του μεσαιωνικού «λευκού ιππότη» που θα οδηγήσει τη χώρα και πάλι μπροστά μπορεί να ακούγεται – και είναι – παραμύθι, αλλά τείνει να καταστεί και εθνική ανάγκη.
Η χώρα χρειάζεται έναν Ελευθέριο Βενιζέλο ή έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή της πρώτης οκταετίας. Ηγέτες που από «το πουθενά» μακριά από «τζάκια» και κοινωνικές ψευδο-ελίτ, θα έρθουν και θα τραβήξουν τη χώρα από την άβυσσο που βυθίζεται…




Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Θ.Πάγκαλος: "Μεσοπρόθεσμο ή τανκς" - Επιβεβαιώνει το defencenet.gr



ΕκτύπωσηE-mail
26-06-2011 20:11



Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ότι αν δεν πάρουμε την 5η δόση "θα δημιουργηθει μια τρομερή κατάσταση με τους πολίτες να πολιορκούν τις τράπεζες, η αστυνομία δεν θα φτάνει και θα πρέπει να λάβει δράση ο Στρατός και τα τανκ για να τις προστατεψει. Αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και δεν πάρουμε την 5ης δόση, σε αυτό το σημείο θα φτάσουμε» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην ισπανική εφημερίδα.. "!
Ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που έχει γράψει το defencenet.gr, ότι ετοιμάζουν στρατιωτικές δυνάμεις για να καταστείλουν τυχόν ταραχές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα προκαλέσει η πολιτική της κυβέρνησης. 
«Αυτό θα σήμαινε ότι την επομένη ημέρα ο κόσμος θα έτρεχε στις τράπεζες να αποσύρει τα χρήματά του, ενώ ο στρατός θα αναγκαζόταν να έβγαζε τα τανκς στους δρόμους για την προστασία των τραπεζών, καθώς δεν θα υπήρχε αστυνομία» συμπλήρωσε.
Στην ιδιαίτερη άποψη του αντιπροέδρου πως οι ΕΔ οφείλουν να φυλάνε και τις τράπεζες δεν υπάρχει πάντως προειδοποίηση για αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Πάλι καλά...
Εκτός και αν καλέσουμε το ... Στόλο για να προστατέψει τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση! Δεύτερο "Θωρηκτό Ποτέμκιν" προβλέπεται...




defencenet.gr

Καταφεύγουν σε τρίκ με ΔΕΗ, ΕΥΑΘ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ * ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 2 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Στο τρικ της πρόσκαιρης αφαίρεσης από τον εφαρμοστικό νόμο, που θα ψηφιστεί την Πέμπτη, των διατάξεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, που προκαλούν τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση, για τον κατευνασμό των βουλευτών, που έχουν μέχρι τώρα δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα την Τετάρτη και τον εφαρμοστικό νόμο την Πέμπτη.
Ο Γ. Α. ΠαπανδρέουΟ Γ. Α. ΠαπανδρέουΑυτό δεν σημαίνει ότι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν θα γίνουν, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά στο πρόγραμμα. Ομως κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι επειδή δεν επείγουν και θα γίνουν μέσα στο 2012, οι σχετικές διατάξεις θα έρθουν με άλλους εφαρμοστικούς νόμους τους επόμενους μήνες.
Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο λόγω της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ενώ ο βουλευτής Θ. Ρομπόπουλος έχει δηλώσει ότι θα καθορίσει την τελική του στάση σήμερα στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στην ολομέλεια της Βουλής. Διαφωνίες έχει διατυπώσει και ο βουλευτής Π. Κουρουμπλής.
Ο κ. Βενιζέλος προχθές μίλησε τηλεφωνικά, σε μια προσπάθεια να τους μεταπείσει, με τους Αθανασιάδη και Ρομπόπουλο.
Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για τις ψηφοφορίες και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρός της Θ. Πάγκαλος δεν αποκλείει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, λόγω των ιδιωτικοποιήσεων.
Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στην ολομέλεια αρχίζει σήμερα, θα συνεχισθεί και αύριο και η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη το πρωί. Ο εφαρμοστικός νόμος εισάγεται αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα συζητηθεί στην ολομέλεια την Τετάρτη το απόγευμα και η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη το πρωί.
Στη σημερινή συζήτηση αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και να επισημάνει, όπως λένε συνεργάτες του, «την αναγκαιότητα της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση υλοποίησης των θετικών αποφάσεων της συνόδου κορυφής για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και τη χορήγηση του νέου δανείου».
Την ίδια στιγμή εκτός από τον πρωθυπουργό και οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης κρούουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τον κώδωνα του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης στις δύο ψηφοφορίες. Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο κάνει λόγο για υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις και υπογραμμίζει ότι τα 12 δισ. της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας είναι απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου που είναι στην πραγματικότητα εξυπηρέτηση των άμεσων και ζωτικών αναγκών των πολιτών...
Ο κ. Πάγκαλος σε σαφώς πιο τρομοκρατικό κλίμα βλέπει μέχρι και τανκς στους δρόμους στην περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή... Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο», είπε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί χωρίς δυσκολίες, εκτίμησε όμως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στην ψήφιση του εφαρμοστικού και των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών καθώς θεωρεί πιθανό βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν κατά.
Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «τεράστια βλακεία» τις προτάσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ και είπε ότι με μια επιστροφή στη δραχμή την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα περικυκλώνονταν από τρομοκρατημένους ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ο στρατός θα έβγαζε στους δρόμους τανκς για να τις προστατέψει καθώς δεν θα υπήρχε αρκετή αστυνομία, θα υπήρχαν παντού αναταραχές, τα μαγαζιά θα άδειαζαν, κάποιοι άνθρωποι θα πηδούσαν από τα παράθυρα...
*Στο μεταξύ, σπεύδει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την απόφαση της προχθεσινής συνόδου κορυφής για την επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σήμερα ο πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς.
Επίσης θα συνομιλήσει για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, που είχε προτείνει στη Σύνοδο τη μείωση της ελληνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ στο 15% (από 25% και 50% που είναι σε ορισμένες περιπτώσεις) και την κάλυψη της διαφοράς από το ευρωπαϊκό ταμείο. *

Enet.gr


ΜΑΣ ΞΕΦΤΕΛΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΣΑΜΙΔΕΣ- ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ

Με φωνές και πιέσεις ο Τσάμης βουλευτής κατάφερε να περάσει τελικά τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με σκοπό να επισκεφθεί τα «πάτρια εδάφη»
27 Ιουν 2011
Picture 0 for «Του κλώτσου και του μπάτσου»
Είπε ο πρωθυπουργός προ έτους, ότι όταν μια χώρα διέρχεται οικονομική κρίση, αυτό οδηγεί και σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία. Αυτό είναι αλήθεια, εφόσον εννοείται ότι εξασθενεί η δύναμη αντίστασης στις πιέσεις των ισχυρών. Και ίσως θα μπορούσε να το επικαλεστεί κάποιος ως δικαιολογία. Ούτε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί, διότι όταν διαπιστωθεί πως είσαι ανυποχώρητος και παραμένεις σταθερός στις θέσεις σου -με οποιοδήποτε κόστος- τότε θα μειωθεί και η ένταση των πιέσεων.
Όταν όμως περιορίζεται η εθνική κυριαρχία, μετά από πιέσεις καταφανώς ασθενέστερων χωρών ή ομάδων, τότε ποια δικαιολογία μπορεί να υπάρξει; Στην υπόθεση των Σκοπίων, θα υποστήριζε κάποιος, ότι αντίπαλος δεν είναι το ασθενές κράτος τους, αλλά άλλος πολύ ισχυρότερος μηχανισμός κατευθύνει τα βήματά τους. Εκείνο όμως που δεν επιδέχεται καμιά δικαιολογία, είναι όταν μια χώρα, που μέχρι χθες οι πολιτικοί της την θεωρούσαν ηγέτιδα στη βαλκανική, υπαναχωρεί στις απαιτήσεις ενός Αλβανού βουλευτή. Μήπως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στα λεξικά, η έννοια της εθνικής αξιοπρέπειας και της τιμής;
Ενημερωνόμαστε από τα «borioipirotika», ότι επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα, σε ακραίο εθνικιστή Τσάμη βουλευτή, που διαδήλωσε στα σύνορα με ομοϊδεάτες του. Η διαδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση των εκδηλώσεων των Τσάμηδων για την επέτειο της υποτιθέμενης «Γενοκτονίας» των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Ο Αλβανοτσάμης βουλευτής κ. Dashamir Tahiri (Ντασαμίρ Ταχίρι), επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με το διπλωματικό του διαβατήριο, ενώ στην Αλβανική πλευρά πλήθος κόσμου ωρυόταν κατά της Ελλάδος.
Στην αρχή δεν επετράπη η είσοδος στο βουλευτή και ακολούθησαν στιγμές σοβαρών εντάσεων. Και δεν επετράπη, διότι στα διαβατήρια αναγράφεται ως χώρα γέννησης η… Θεσπρωτία! Με φωνές και πιέσεις ο Τσάμης βουλευτής κατάφερε να περάσει τελικά τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με σκοπό να επισκεφθεί τα «πάτρια εδάφη». Έτσι οι ελληνικές συνοριακές αρχές υποχώρησαν στις εκβιαστικές πιέσεις του κ. Ταχίρι ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την βουλευτική του ιδιότητα. Μαζί με τον κ. Ταχίρι πέρασαν και επτά άτομα της συνοδείας του.
Σίγουρα η πρόκληση δεν σταματάει εδώ, φήμες μιλάνε για οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας για να θέσουν το Ελληνικό Κράτος προ τετελεσμένων. Και ήδη το έπραξαν. Δεν μπορώ δε να πιστέψω ότι οι συνοριακοί υπάλληλοι δεν απευθύνθηκαν στο ΥΠΕΞ για να πάρουν οδηγίες.
Πριν από αυτήν την πρόκληση υπήρξε ένα άλλο άσχημο ανθελληνικό επεισόδιο στην αλβανική βουλή. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή… εις μνήμη των Τσάμηδων! Η τελετουργία τηρείται κάθε χρόνο για την υποτιθέμενη γενοκτονία που προκάλεσαν οι Έλληνες! Ο Πρόεδρος του τσάμικου Κόμματος PDIU, κ. Shpetim Idrizi, από το βήμα της βουλής δεν ζήτησε μόνο την παρουσία όλων των βουλευτών στην πορεία διαμαρτυρίας στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στο συνοριακό σταθμό του Μαυρομάτη, αλλά απαίτησε και οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές να συμμετάσχουν κι αυτοί στη σιγή.
Υπήρξε όμως, και ένα άλλο περιστατικό, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την πολιτική που ακολουθούμε από χρόνια. Κατά την ομιλία του ο κ. Idrizi παρουσίασε έγγραφα του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κάρολος Παπούλιας ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας, σε συνάντηση του με τους τότε ομολόγους του, οι οποίοι του έθεσαν το Τσάμικο Ζήτημα, απάντησε: «Κοιτάξτε, αυτό είναι για το οποίο οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές. Ίσως μετά από 20χρόνια, όταν θα έχουν κλείσει μπορούμε να συζητήσουμε πιο ήρεμα!» Και βέβαια ο Αλβανοτσάμης βουλευτής βασιζόμενος στα λεγόμενα του κ. Παπούλια υποστηρίζει, ότι πέρασαν τα 20 χρόνια και ήρθε η ώρα να το συζητήσουμε!
Πρέπει πάραυτα να διαψευστεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι ειπώθηκε αυτή η φράση από τον κ. Παπούλια. Δεν θα γίνει βέβαια πιστευτή η διάψευση, αλλά αν δεν υπάρξει θα σημαίνει και ομολογία αναγνώρισης. Και φοβούμαι, ότι όσο περνά ο καιρός και η οικονομική κρίση θα επιτείνεται, τόσο και λιγότεροι θα βρίσκονται φορείς και πολίτες να παρακολουθούν και να ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα θέματα, τα οποία είναι ζωτικά για την ύπαρξη του ελληνικού κράτους.
Ο Μακεδών
Voria.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου