Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ηλεκτρονικό «Πόθεν έσχες» για 5,5 εκατ. φορολογούμενους


 Θα δηλώνονται καταθέσεις, μετοχές, έργα τέχνης  

Ποιοι θα πληρώσουν το Τέλος των 300 ευρώ

01/07/11
Τραπεζικές καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και οποιεσδήποτε άλλες επενδύσεις σε κινητές και ακίνητες αξίες, όπως είναι τα έργα τέχνης θα πρέπει να δηλώνονται στο ηλεκτρονικό «Πόθεν Έσχες» που προωθεί η κυβέρνηση για 5,5 εκατ. φορολογούμενους.
Το θέμα του ηλεκτρονικού «Πόθεν Έσχες» αποκάλυψε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στη Βουλή για τον εφαρμοστικό νόμο.
Σύμφωνα με τον υπουργό στα σχέδια της κυβέρνησης είναι το ηλεκτρονικό έντυπο να το υποβάλλουν υποχρεωτικά όλοι οι φορολογούμενοι και στο οποίο θα αναγράφουν το σύνολο της περιουσίας τους.
Η μορφή του ηλεκτρονικού Πόθεν Έσχες αλλά και ο χρόνος υποβολής του είναι κάτι το οποίο θα εξετάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Όταν δηλαδή ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους Κοινωνικούς Εταίρους για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την καθιέρωση νέων μηχανισμών για τον έλεγχο των πολιτών.
Προς τον παρόν αυτό που απασχολεί τώρα την κυβέρνηση είναι το εισπρακτικό κομμάτι του Μεσοπρόθεσμου μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου.
Η «τρύπα» των 3,2 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία δεν επιτρέπει στον Ευάγγελο Βενιζέλου να εξαιρέσει από το φετινό έκτακτο Τέλος των 300 ευρώ, τους νέους που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Κατά πως φαίνεται ακόμη και αυτοί θα συνεισφέρουν στους φόρους του Μεσοπρόθεσμου. Και μαζί με αυτούς χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι, κατ΄ ουσία μισθωτοί οι οποίοι εκτός της επιβάρυνσης φόρου εισοδήματος από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 8.000 ευρώ και της εισοδηματικής εισφοράς θα πληρώσουν και το "χαράτσι" των 300 ευρώ.
Το Τέλος έρχεται προσθετικά στις αυξήσεις του φόρου εισοδήματος και της επιβολής του κεφαλικού φόρου.
Οι επιβαρύνσεις από φόρους και τέλος φθάνουν συνολικά από 300 έως και 1.540 ευρώ για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όταν την ίδια στιγμή για τα πολύ υψηλά εισοδήματα 100.000 ευρώ και 150.000 ευρώ φθάνουν (αναλογικά) μόνο στα 3.700 και 6.700 ευρώ.
Αναλυτικότερα όμως στο «χαράτσι» των 300 ευρώ εμπίπτουν:
• Μισθωτοί που μπορεί να απασχολούνται και σε μια δεύτερη δουλειά με το μπλοκάκι.
• Νέοι που εργάζονται σαν μισθωτοί αλλά πληρώνονται με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης
• Συμβασιούχοι του δημοσίου που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εισπράττουν το μισθό τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
• Άνεργοι οι οποίοι είχαν βγάλει μπλοκάκι στο παρελθόν και εμφανίζονται "ενεργοί" στην εφορία
Ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε να δώσει μια μικρή ανάσα για όσους έχουν παιδιά και κυρίως στους πολύτεκνους, αλλά την ίδια ώρα, με μια άλλη απόφαση «ψαλίδισε» κατά 6% τις συντάξεις των ναυτικών και "πάγωσε" την ωρίμανση στους μισθούς του Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ αυξάνεται:
• Κατά 2.000 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί,
• Κατά 4.000 ευρώ για όσους έχουν 2 παιδιά,
• Κατά 12.500 χιλιάδες ευρώ για τους τρίτεκνους
• κατά 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο μετά το τέταρτο
Επίσης, μειώνεται η κρατική επιχορήγηση στο ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ για φέτος και κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2012 και μετά, ενώ από 1-7-2011αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
Έτσι η μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ δεν θα είναι αναδρομική από την αρχή του έτους, αλλά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου. Η μείωση θα είναι μεσοσταθμική και όχι οριζόντια 6%, ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Στο Μαξίμου οι Περιφερειάρχες για εκλογές!



Σε μια ακόμη ένδειξη του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης με ορίζοντα πρόωρων εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει αύριο συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.
Η ατζέντα της συνάντησης αφορά την προώθηση από την πλευρά των Περιφερειαρχών της εφαρμογής του Καλλικράτη, που έχει μείνει πίσω, αυτούς τους πρώτους μήνες του 2011. Στην ουσία όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιβάλλει εμμέσως, και σε Περιφερειάρχες που δεν ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, την άμεση κινητοποίηση και οργάνωση του κρατικού μηχανισμού.
Κάτι που θεωρείται απαραίτητη συνθήκη, για να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, οι Περιφερειάρχες που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη δεχθεί τις πρώτες… οχλήσεις από την Ιπποκράτους και από το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να «βάλουν μπροστά τις μηχανές», με απώτερο στόχο να είναι έτοιμοι, εφόσον ο κυβερνητικός σχηματισμός… βγάλει κάλπες
STATESMEN

Αρχειοθήκη ιστολογίου