Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Πτώση 7,5% κατέγραψαν τα έσοδα στο εξάμηνο - Στα 3,8 δισ. ευρώ διευρύνθηκε η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία

 – Πιέσεις για νέα μέτρα θα ασκήσει η Τρόικα που έρχεται τέλη ΙουλίουΠτώση 7,5% κατέγραψαν τα έσοδα στο εξάμηνο -  Στα 3,8 δισ. ευρώ διευρύνθηκε η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία – Πιέσεις για νέα μέτρα θα ασκήσει η Τρόικα που έρχεται τέλη Ιουλίου

Αποκλειστικό.....«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν πλέον τα δημόσια έσοδα με την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία να φθάνει τα 3,8 δις. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο  του 2011, εξέλιξη η οποία αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών  να εξαπολύσει νέους φορολογικούς ελέγχους σε οφειλέτες του Δημοσίου αλλά σε επιχειρήσεις που απέφυγαν την περαίωση του 2010.
Στη διεύρυνση αυτής της «τρύπας»  από 3,5 δις. ευρώ  που ήταν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου -  Μαΐου συνέβαλε η νέα σημαντική πτώση των εσόδων τον Ιούνιο.       
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα τον Ιούνιο υποχώρησαν κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Τα συνολικά ποσά που εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών ανήλθαν σε 3,633 δις. ευρώ έναντι 4,036 δις. ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί τον περσινό Ιούνιο.
Απογοητευτική είναι η πορεία των δημοσίων και στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011.
Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα το «bankingnews» θα δείχνουν μία υστέρηση των εσόδων κατά 7,5% σε σχέση με το περσινό εξάμηνο.         
Τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου (μείον τις επιστροφές φόρου)στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου ανήλθαν σε 21,99 δισ. ευρώ από 23,793 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το διάστημα του 2010.
Ο  προϋπολογισμός προσβλέπει φέτος σε μία αύξηση εσόδων 8,5%, κάτι που σημαίνει ότι στο εξάμηνο οι συνολικές εισπράξεις θα έπρεπε να φτάνουν σε 25,815 δισ. ευρώ, αλλά υστερούν κατά 3,8 δισ. ευρώ.
Σημαντική υστέρηση καταγράφουν τα έσοδα και σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. 
Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι εισπράξεις στο εξάμηνο θα έπρεπε να φθάνουν  σε 25,078 δις. ευρώ. Όμως στα κρατικά ταμεία εισήλθαν 21,99 δις. ευρώ με αποτέλεσμα η απόκλιση στα έσοδα να ξεπερνά τα 3 δις. ευρώ.                
Εξέλιξη, η οποία έχει ήδη σημάνει «συναγερμό» στην κυβέρνηση η οποία τέλος Ιουλίου αναμένει το κλιμάκιο της Τρόικας για τον έλεγχο του Μεσοπρόθεσμου εν όψει της 6ης δόσης, των 8 δις. ευρώ, του δανείου.
Μία τέτοια κατάσταση στα δημόσια οικονομικά θα εγείρει νέες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα από την Τρόικα προκειμένου ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ φέτος.   


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Π.Οικονόμου: "Θα ανατραπούν οι παραλογισμοί στο ΦΠΑ"





Image«Θα ανατραπούν οι παραλογισμοί όπου υπάρχουν στο θέμα του ΦΠΑ. Οι συντελεστές θα επαναξιολογηθούν. Το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο. Ειδικά για την εστίαση, προσωπικά διαφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλού θα μειωθούν οι συντελεστές και αλλού όχι», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π Οικονόμου , σε συνέντευξή του, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δίνοντας το στίγμα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο κ. Οικονόμου, σημειώνει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επανορθώσει τις αδικίες του εφαρμοστικού και θα εκλογικεύσει και θα απλοποιήσει τη φορολογία Αναγνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς έχει πολύ ισχυρές αντιστάσεις και χρηματοδοτεί στρατούς και προσθέτει «δεν έχω άλλη επιλογή από το να αναμετρηθώ με τη φοροδιαφυγή . Η φοροδιαφυγή είναι το μόνο στοίχημα».

Τονίζει ακόμη ότι «η δική μου δουλειά είναι να βρω λεφτά χωρίς να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία» ενώ σημειώνει «με το μεσοπρόθεσμο θα βγούμε ομαλά από το μνημόνιο χωρίς στάση πληρωμών».


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Θα περάσουν δεκαετίες ώσπου να καθαρίσει η Φουκουσίμα»



 9-7-2011

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες για να καθαριστεί και να τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Αυτό δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν μιλώντας σε αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Από την πλευρά της η εταιρία Tokyo Electric Power Co (Tepco) που διαχειρίζεται το εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως πέτυχε το στόχο που έθεσε η κυβέρνηση, να εγκαταστήσει ένα σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού, εντός τεσσάρων μηνών από τότε που σημειώθηκε το δυστύχημα. 

Στο μεταξύ, πολύ υψηλά επίπεδα καισίου, έξι φορές μεγαλύτερα του κανονικού, ανιχνεύτηκαν σε βοδινό κρέας από την περιφέρεια της Φουκουσίμα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Το μολυσμένο κρέας προέρχεται από έντεκα ζώα κτηνοτρόφου στην πόλη Μιναμισόμα και διοχετεύτηκε στην αγορά της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Σε όλες τις ποσότητες κρέατος οι τιμές του καισίου κυμαίνονταν από 1.530 ως 3.200 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπτό όριο είναι 500 μπεκερέλ.
Newsbeast.gr

“Ξεχνάει” γιατί χρεώθηκε η Ελλάδα

 

08.07.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Στη Γερμανία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγκάστηκε πρόσφατα να παρουσιαστεί ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, προκειμένου να αρθρώσει επιχειρηματολογία απολογίας για τη στάση του Βερολίνου υπέρ της αποτροπής της ελληνικής χρεοκοπίας.
Η δε Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται πολύ συχνά να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα διατήρησης του σημερινού status quo της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γερμανία ατμομηχανή μιας κοινής αγοράς, κάτω από το ευρώ, αντί για την αβέβαιη ως προς τις ηγεμονικές παραμέτρους της, μοναξιά του μάρκου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέβηκε και σήμερα στο… βήμα. Και με συνέντευξή της, που απευθυνόταν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στους Γερμανούς πολίτες, δηλαδή τους ψηφοφόρους της, υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχτούν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, το ευρώ συνολικά, απέναντι στις διεθνείς πιέσεις κερδοσκόπων και Οίκων Αξιολόγησης. Απολογήθηκε για τη Γερμανία, και υπερασπίστηκε την Ελλάδα… με τον τρόπο της.
«Προσπαθούμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη, που είναι σημαντική συνολικά για το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Χρειάστηκε να εισάγει επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια πολύ χρεωμένη χώρα, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα. Υπήρξαν πολλές χώρες που χρειάστηκε να υποβληθούν σε πολύ πιο σκληρές αναδιαρθρώσεις σε σχέση με την Ελλάδα», ήταν το επιστέγασμα των δηλώσεων της κας Μέρκελ.
Φυσικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος παραβλέπει να σταθεί στην παράμετρο που… περιπλέκει τα πράγματα: Ότι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα υπερχρεώθηκε, είναι ο… δουλικός συνεταιρισμός με γερμανικών συμφερόντων εταιρείες. Στα όρια της… αποικιοκρατίας. Μάλλον λοιπόν αισθάνεται μια στοιχειώδη υποχρέωση.

Statesmen.gr

Εκταμιεύτηκε η 5η δόση από το ΔΝΤ


 Αν και ένα απλήρωτο χρέος του δήμου Λιοσίων (4 εκατ. ευρώ) ενεργοποίησε τους μηχανισμούς του υπ. Οικονομικών από το οποίο το ΔΝΤ ζήτησε εξηγήσεις.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει την πέμπτη δόση του δανείου του για την Ελλάδα, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι το διοικητικό του συμβούλιο ψήφισε υπέρ του να τεθεί το ποσό αυτό στην διάθεση της Αθήνας, στο πλαίσιο του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010.
Ωστόσο, η τελική απόφαση του ΔΝΤ εκτυλίχθηκε σε «θρίλερ» καθώς όπως προέκυψε, ένα απλήρωτο χρέος του δήμου Λιοσίων που ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ ανάγκασε το ΔΝΤ να ζητήσει εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πρόοδο της Ελλάδας εξήρε η Λαγκάρντ


  • (0)

Χρειάζεται επιτάχυνση για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε ότι σημειώνεται «πρόοδος» στην Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Το πρόγραμμα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η οικονομία επανεξισορροπείται κι η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται», ανέφερε η Λαγκάρντ στο ανακοινωθέν του Ταμείου.

«Όμως, με πολλές σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμη, παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις. Απαιτείται μια διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μην παραμείνει το έλλειμμα σε ένα υψηλό επίπεδο που δε θα είναι βιώσιμο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα πρέπει να επιταχυνθούν, για να αντιμετωπιστεί η αποτυχία ανάκαμψης» της οικονομίας, τόνισε.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει σε χώρες ακόμα και όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμέσου των χρηματαγορών, ειδικά εάν η κρίση πλήξει ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο προωθώντας μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ ως το 2014.

Επαίνεσε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επισήμανε ότι αν και το σχέδιο να υπάρξουν πωλήσεις κρατικών πόρων ως το 2015 είναι «πολύ φιλόδοξο, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλλει σε μια διαφανή και έγκαιρη εφαρμογή» του. Ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, συνέχισε.

«Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτό θα συμβάλλει να επιτευχθούν συνέργειες, όπως μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των διοικητικών φραγμών στις επενδύσεις. Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή φορολόγηση της εργασίας και το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα» της χώρας, υποστήριξε η κα Λαγκάρντ.
Newsbeast.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου