Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο ΠΑΣΟΚΟΣ κ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ;

Η τσέπη του πρύτανη

 
Οι πρυτάνεις πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, τελεία και παύλα. Αν κάποιος θέλει να προσλάβει μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια για γραμματέα του, γούστο του, καπέλο του. Δικαιούται να την προσλάβει για να σηκώνει τα τηλέφωνα, με ασαφές ωράριο. Ο πρύτανης πρέπει να έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να πει στη γραμματέα του: «πόσα θες κούκλα μου το μήνα; Ένα χιλιάρικο, δυο χιλιάρικα; Τι; Τρία; Κλείσαμε στα 3.100». Ο πρύτανης πρέπει να έχει την ελευθερία να κόβει επιμίσθια στον εαυτό του, πρέπει να νομιμοποιείται όταν μοιράζει λεφτά στους συνεργάτες του. Στο κάτω κάτω αυτά τα δεν είναι «δημόσιο χρήμα», είναι λεφτά από προγράμματα, δηλαδή είναι «επιστημονικό χρήμα» που είναι ανώτερο. Το «επιστημονικό χρήμα» δεν υπόκειται σε ελέγχους από τους αμόρφωτους υπαλλήλους οιασδήποτε αρχής.
Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου κ. Γιάννης Μυλόπουλος υπερασπίζεται αυτού του είδους την πανεπιστημιακή ελευθερία. Να κάνει ό,τι θέλει, με τα χρήματα των φορολογούμενων. Όσα αναφέραμε παραπάνω είναι αληθινά. Τα έχει κάνει. Δίνει μπόνους στον εαυτό του για να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή για «Διερεύνηση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου του ΑΠΘ» ωσάν δηλαδή να παρέχει επιπλέον υπηρεσίες από αυτές για τις οποίες εξελέγη. Δεν είναι μόνον αυτό. Τα χρήματα που μοιραζόταν με τους οικείους του, τα στερούσε από την αληθινή έρευνα. Σε όσους του ζήτησαν κονδύλια απάντησε «δεν έχω» ενώ η ειλικρινής απάντηση θα ήταν «έχω μόνο για την τσέπη μου». Είχε και για σκόρπισμα. Γιατί ένα πανεπιστήμιο διαθέτει κεφάλαια για την προβολή του όταν δεν έχει εξασφαλίσει ποσά για την έρευνα; Ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος δεν μπορεί να δώσει πειστική απάντηση επ’ αυτού. Μπορεί όμως επί μακρόν να μιλήσει για το πανεπιστημιακό άσυλο και να υπερασπιστεί τους καταστροφείς των κτηρίων. Τι τον νοιάζει; Τις ζημιές δεν τις αποκαθιστά με χρήματα από την τσέπη του.
Το πάθος του πρύτανη ΑΠΘ για το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν κρίσιμο για την ανέλιξή του. Με αυτό το πάθος κέρδισε την ευμένεια των αριστερών και των ακραίων φοιτητών που τον ψήφισαν. Το όλο ζήτημα στη Θεσσαλονίκη ήταν να μην εκλεγεί δεξιός πρύτανης. Επειδή ο κ. Μυλόπουλος ήταν πασόκος, θεωρείτο «προοδευτικός». Το είχε δουλέψει καλά το προφίλ του. Σε άρθρο του προ τετραετίας διακωμωδούσε την αστυνόμευση των ιδρυμάτων όταν καίγονταν από κουκουλοφόρους. Έλεγε ότι πρέπει να μπουν παιδονόμοι και στα νηπιαγωγεία. Έγραφε τότε ότι «τα πανεπιστήμια είναι σε πλήρη διάλυση». Εκείνος λοιπόν τι έκανε από την ώρα που ανέλαβε ευθύνες; Ουσιαστικά πήγε να κουκουλώσει τα προβλήματα για ίδιον όφελος. Δήλωνε  ότι έχει περισσότερους από 85.000 φοιτητές. Ο αριθμός ήταν εσφαλμένος ή ψευδής. Το Αριστοτέλειο δεν είχε περισσότερους από 45.000. Βέβαια ο άνθρωπος προσπάθησε να δικαιολογηθεί για το ολίσθημα. Είπε ότι στους 45.000 που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας δεν καταμετρήθηκαν οι μεταπτυχιακοί. Για να δίνει τέτοιες εξηγήσεις θεωρεί ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι βλάκες. Μόνον ο ίδιος είναι ευφυής και, κατά δήλωσή του, ανώτερος από βουλευτές και πολιτικούς.   
Ο κ. Μυλόπουλος δίνει αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Δεν έχουμε καμία όρεξη να υπερασπιστούμε κανένα νομοσχέδιο της παρούσας κυβέρνησης. Μπαφιάσαμε όμως από τους Μυλόπουλους που κάνουν φασαριόζικο αγώνα (τάχα μου ιδεολογική κόντρα) για το ατομικό τους συμφέρον. Μπαφιάσαμε από δαύτους.
TOVIMA.GR

Η Γερμανία “παίζει” με τη χρεοκοπία της Ευρώπης


Στα όρια της… ρατσιστικής και εμμονικής προσέγγισης, κάποιος θα επεσήμανε το γεγονός ότι δεν μπορεί να περιμένουμε σοβαρά πως η χώρα που πήρε δυο φορές την πρωτοβουλία να αιματοκυλήσει τον πλανήτη, θα πράξει σήμερα τα δέοντα για τη διάσωση της ευρωπαϊκής, και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε όλη τη διαδρομή της διαχείρισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας, και της εκπόνησης σεναρίων ή και εφαρμόσιμων πρωτοβουλιών για την επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου να αποφευχθεί η διάχυση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, το Βερολίνο εξελίσσεται σε «πολιτικό αγκάθι» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και, όσο κι αν είναι κατανοητό το επιχείρημα των Γερμανών ότι στη δική τους οικονομία στηρίζεται η ευρωζώνη, επομένως και η ευημερία όλων μας, οι κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνουν ότι η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που υπάρχει για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από αυτή την κρίση. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα «παίξει» με το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωζώνης, και διάχυσης της «μόλυνσης» στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως ακριβώς οι Ρεπουμπλικανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν με επικίνδυνη μονομέρεια την επέκταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, φλερτάροντας με τη σειρά τους με τη στάση πληρωμών της υπερδύναμης, έτσι και η Γερμανία παραμένει συνεπής στη στρατηγική της καθυστέρησης και της αναβλητικότητας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άλλωστε, το είπε πολύ ξεκάθαρα μετά το πρόσφατο Eurogroup: «Μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχουμε καιρό». Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, υπονοεί ότι η Ευρώπη δεν έχει λόγους να βιάζεται για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Στην πραγματικότητα, εννοεί ότιη Γερμανία επιδιώκει να αποκομίσει πρόσθετα οφέλη, ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί.
Ακόμη και σήμερα, που οι διεθνείς αγορές αναθάρρησαν και τα χρηματιστήρια ανέβηκαν, με την προσδοκία μιας οριστικής απόφασης στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η γερμανική κυβέρνηση έστελνε το μήνυμα ότι… δεν είναι απαραίτητη μια τέτοια Σύνοδος.
Επομένως, η σύγχυση επέστρεψε, τα χρηματιστήρια ακολούθησαν και πάλι καθοδική τροχιά, και οι κάτοχοι CDS τρίβουν εκ νέου τα χέρια τους, προσβλέποντας σε εκτροχιασμό της κατάστασης.
Είναι μετά να μην μπαίνεις σε σκέψεις, για το αν η σύγχρονη Γερμανία επιχειρεί, με πολιτικά μέσα και οικονομική μεθοδολογία να πάρει τη δική της ρεβάνς από την Ιστορία; Σε βάρος όλων μας, φυσικά…

STATESMEN

“Τα παιδία παίζει”

Πολιτική


13.07.2011STATESMEN
Με τον τίτλο αυτό (Les gamains qui nous gouvernent), η γαλλική LE MONDE στο σημερινό κύριο άρθρο της αναφέρεται στην έλλειψη ηγετικότητας στον κόσμο, στην ανικανότητα της Ευρώπης να βρει λύσεις στην οικονομική κρίση, αντί με τους ενδοιασμούς και τις διαφωνίες της, να προκαλεί πανικό στις αγορές, που θα κληθούν να αγοράσουν το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αφήνει απέξω, ούτε και τις ΗΠΑ, και ειδικότερα τους ρεπουμπλικάνους που αρνούνται (προς το παρόν) να αποφασίσουν την αύξηση του νομικά επιτρεπτού ορίου χρέους της Αμερικής, που έχει καθορισθεί στο 65% του ΑΕΠ.
Σήμερα, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει δημόσιο χρέος 14.294 δις. ευρώ, που ξεπερνάει το επιτρεπόμενο όριο, σε ποσοστό του ΑΕΠ.
Το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, είναι λίγο πολύ αντίστοιχο με αυτό που μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη, αν δεν ληφθούν, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ριζικές αποφάσεις: Στάση πληρωμών. Καταστροφή για τις ΗΠΑ, σε επίπεδο κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής, με την Αμερική να έχει τεράστιες δεσμεύσεις απέναντι στις δυνάμεις της που εδρεύουν εκτός ΗΠΑ και που πολλές από αυτές εμπλέκονται σε ένοπλες συρράξεις.
Τι θα γίνει με την Ευρώπη; Αυτό είναι το ζητούμενο. Το «εργαστήρι» που λέγεται Ελλάδα, κατά τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, βράζει. Έτοιμο να εκραγεί μπρος στην πολιτική του μνημονίου, με κύριους υπεύθυνους τον Πρωθυπουργό και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, που συνεχίζεται όμως στην ίδια κατεύθυνση, χωρίς πλέον καμιά προοπτική.
Στο εσωτερικό της χώρας, η κατάσταση θα χειροτερεύει καθημερινά, ανεξαρτήτως «επιλεκτικής χρεοκοπίας», διότι ανεξάρτητα αν θα μετακυληθεί και μέχρι πότε η αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων (μετά το 2014;), τα μέτρα λιτότητας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Διότι τα του «οίκου μας», πρέπει να τα λύσουμε «μόνοι», ενώ τα «των τραπεζών», πρέπει όλοι να βοηθήσουν.
Αυτή είναι μια εγγενής αδικία του συστήματος, που μας επιβάλλεται, το θέλουμε ή δεν το θέλουμε. Όταν είχαμε λεφτά, δεν φροντίσαμε να τα αξιοποιήσουμε με το σωστό τρόπο. Τώρα πια είναι αργά και θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες. «Λαός…και Κολωνάκι».
Πάντως, η γενίκευση της κρίσης στην Ευρώπη, οπωσδήποτε διευκολύνει τη χώρα μας, στο μέτρο που το «ελληνικό σύστημα» – και τι σύστημα!- θα ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο διαδικασιών και λύσεων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μην προκληθεί ντόμινο.
Αυτό δεν αποκλείει τη μεγάλη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή, η οποία βάρυνε σκόπιμα το δημόσιο χρέος, με την ένταξη σε αυτό δαπανών που παραδοσιακά, είτε έμεναν εκτός προϋπολογισμού, είτε εγένετο καταμερισμός μεταξύ των οικονομικών ετών δημιουργίας του χρέους (π.χ. ΔΕΚΟ, δαπάνες, νοσοκομεία), και την ίδια στιγμή εξέθετε την Ελλάδα διεθνώς, ως χώρα «τιτανικός», χώρα ανεύθυνη, χώρα απατεώνων!
Όπως έστρωσαν έτσι θα κοιμηθούν.
Καληνύχτα σας κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.

STATESMEN

Ο Πάνος Καμμένος στο SBC

13 Ιουλίου  2011

Αποκαλύψεων συνέχεια για την υπόθεση των CDS και την εταιρεία στην οποία είναι σύμβουλος ο αδερφός του πρωθυπουργού Ανδρίκος Παπανδρέου.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, μίλησε στην εκπομπή ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο οικονομικό κανάλι SBC, στον Βασίλη Τσεκούρα και την Ελευθερία Σακκέτου, λέγοντας ότι αν χρειαστεί για την πορεία της υπόθεσης είναι έτοιμος να άρει τη βουλευτική του ασυλία, ακόμα και την βουλευτική του έδρα!
Σιγά σιγά σπάει η ομερτά των ΜΜΕ και ασχολούνται με το θέμα.
Δείτε το βίντεο:
Δημοσιεύθηκε στο ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

OLYMPIA.GR

Γερμανική επιχείρηση πλέον ο ΟΤΕ – Πωλήθηκε στο χρηματιστήριο 7,99 € ανά μετοχή

11/07/2011 

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

 Ιδιωτικοποιήθηκε ο  ΟΤΕ μετά τη μεταβίβαση του επιπλέον 10% των μετοχών που ελέγχει το δημόσιο, προς την Deutsche Telekom. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας μας, με μη αντιστρέψιμες κοινωνικές, οικονομικές και εθνικές συνέπειες» από την παρούσα και την προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζει την πώληση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, την αγορά μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών του 10% των μετοχών εκ μέρους Deutsche Telekom υλοποίησε η διεθνής εταιρία Goldman Sachs αγοράζοντας  49.015.038 μετοχές  του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο έναντι συνολικού τιμήματος 391.630.000  ευρώ, ήτοι €7,99 ανά μετοχή. Η συγκεκριμένη πράξη αφορά στην άσκηση του δικαιώματος, που προβλεπόταν στη συμφωνία αγοράς μετοχών του 2008, και την οποία πρόσφατα ενεργοποίησε η ελληνική πλευρά, μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.
Αναφερόμενος στην τιμή πώλησης ανα μετοχή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης (του οποίου το κόμμα διαφωνούσε πλήρως με την πώληση του πακέτου), τονίζει ότι «συνιστά ξεπούλημα στο τετράγωνο, εάν πάρουμε υπόψη ότι το 2008 που πουλήθηκε από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και από την MIG το 25% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, αυτό έγινε με τιμή πώλησης ανά μετοχή 26 €. Τότε είχαμε καταγγείλει αυτή την εκποίηση ως ξεπούλημα, όχι μόνο εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στείλει επιστολή στην τότε κυβέρνηση να μην τολμήσει να εκποιήσει τον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom».
Πάντως, μετά τη σημερινή αγορά του 10% των μετοχών από τη γερμανική Deutsche Telekom, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει μόλις το 5% του ΟΤΕ αναμένεται η αλλαγή των ισχυουσών εργασιακών σχέσεων που θα αποτελέσει και την «πρόβα τζενεράλε» για όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του δημοσίου, που θα αναλάβει να πουλήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με στόχο  εξασφάλιση 50 δισ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου, η άρση της μονιμότητας κατ΄ αρχήν στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της χώρας και σταδιακά σε όλες τις ΔΕΚΟ που βγαίνουν προς πώληση. Όπως πρόσφατα είχε δηλώσει  ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας,   από την πλευρά του   υπουργείου Οικονομικών, αναζητώνταν  πριν ακόμη από την πώληση, τρόπος  να μειωθεί το εργασιακό κόστος του Οργανισμού.
 Επίσης, σύμφωνα με τον με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στρατούλη, «στον ΟΤΕ οι εργαζόμενοι δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα. Είχαν διασφαλισμένη, σταθερή και πλήρη απασχόληση, δηλαδή κάτι ως «οιονεί μονιμότητα», κατοχυρωμένη με εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας, που συνάπτονταν με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η απαίτηση της Deutsche Telekom να καταργηθούν αυτές οι διασφαλίσεις της εργασίας στον ΟΤΕ και τους προσληφθέντες σ΄ αυτόν πριν το 2005 φτιάχνει το κατάλληλο κλίμα για να πλασαριστεί ευκολότερα η βασική επιδίωξη της τρόικας και της κυβέρνησης για την κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπάλληλων».


Eklogika.gr

Θα δώσει η Ευρώπη συγχωροχάρτι στην Ελλάδα - Τρεις προτάσεις στο τραπέζι της συνόδου κορυφής για την τύχη του χρέους

 Μονόδρομος το selective default 

 Τι θα συμβεί σε ΧΑ και ομόλογα;

13/07/11 
H κρισιμότερη σύνοδος κορυφής στην Ευρώπη πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου καθώς σύμφωνα με το πλήθος των αντικρουόμενων δηλώσεων τρεις φαίνεται να είναι οι κυριότερες προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. 
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την τύχη της αγοράς από τις 18 Ιουλίου.
Ο συνδυασμός των αποφάσεων  της συνόδου κορυφής με τα   τραπεζικά stress tests ή θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την αγορά ή θα συμβάλλουν στην αλλαγή κλίματος.
Ποιες είναι οι προτάσεις που θα υποβληθούν; Πόσο θα επηρεάσουν την ελληνική αγορά και τα spreads; Πόσο θα επηρεαστούν οι τραπεζικές μετοχές;
Στην σύνοδο κορυφής θα τεθεί επί τάπητος μια λύση συλλογικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους για την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Ειδικά για την Ελλάδα όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικοί, IIF το διεθνές ινστιτούτο χρηματοοικονομικής, οι τράπεζες φαίνεται ότι θα καταθέσουν 3 προτάσεις κομβικής σημασίας για την τύχη της χώρας.

Πρώτη πρόταση 

Η ΕΕ θα προσδιορίσει το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα το οποίο εκτιμάται στα 110 με 120 δις ευρώ.
Τα 70 δις νέο δάνειο και περίπου 15 δις συμμετοχή των ιδιωτών και τα υπόλοιπα αποκρατικοποιήσεις.

Δεύτερη πρόταση 

Η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να υιοθετηθεί υποστηρίζουν Γερμανοί και Ολλανδοί και πιθανότατα η πρόταση αυτή θα περάσει.
Με βάση την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί το rollover εξελισσόταν σε φιάσκο καθώς θα συγκεντρώνονταν μόνο 15 δις ευρώ όταν έως το 2014 θα λήξουν 96,8 δις ευρώ.
Στην εμπλοκή των ιδιωτών φαίνεται ότι υπάρχουν 3 κατευθύνσεις
Α) Το γαλλικό ρεύμα που ζητάει μέσω rollover να εμπλακούν οι ιδιώτες. Όμως μια τέτοια διαδικασία θα οδηγήσει σε selective default σε επιλεκτική χρεοκοπία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η ISDA η διεθνής επιτροπή swaps και παραγώγων που προσδιορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και διακανονίζει την πληρωμή των CDS
Β)Το Γερμανοολλανδικό ρεύμα που δεν αρνείται ακόμη και ένα haircut 30% το οποίο όμως θα υλοποιηθεί σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο. Το haircut αποτελεί από μόνο του πιστωτικό γεγονός.
Υπάρχει ωστόσο και Γερμανική πρόταση που αφορά το ελληνικό χρέος και στηρίζεται στην ανταλλαγή ομολόγων. Αυτή η λύση οδηγεί επίσης σε selective default.
Γ)Των θεσμικών αξιωματούχων της ευρωζώνης που ζητούν μεγαλύτερη επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων.
Και αυτή η λύση οδηγεί σε selective default.

Τρίτη πρόταση 

Το EFSF το Ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να ενεργοποιηθεί ώστε να αγοράσει ελληνικό χρέος.
Μια τυχόν εμπλοκή του EFSF θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα γιατί ή θα αγοραστεί ελληνικό χρέος με discount 30% και 40% δηλαδή τα αρχικά 100 δις θα αγοραστούν με 70 ή 60 δις άρα κέρδος 30-40 δις ευρώ ή δεν θα υπάρχει συμμετοχή αυξημένη αλλά σίγουρα κάποιοι θα επιδιώξουν να κερδοσκοπήσουν ανεβάζοντας τις τιμές των ομολόγων με στόχο να πουλήσουν στην υψηλότερη δυνατή τιμή στο EFSF και αυτό θα μπορούσε να παρασύρει πτωτικά τα spreads και τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η εμπλοκή των ιδιωτών 

Θα ήταν λανθασμένη επιλογή να μην συμμετάσχουν οι ιδιώτες στην ελληνική κρίση χρέους.
Ωστόσο θα είναι rollover ή ανταλλαγή ομολόγων; Το haircut είναι λύση και μάλιστα αποδοτική αλλά ο φόβος του ρίσκου μάλλον την απομακρύνει για την ώρα. Στο τέλος θα υιοθετηθεί η λύση του haircut αλλά ίσως όχι ακόμη.
Η Ελλάδα θα πάρει νέο δάνειο ενώ θα συμμετάσχουν και ιδιώτες. Η Ελλάδα βαθμολογικά θα χρεοκοπήσει σε selective default και θα δοθεί μάχη να αποτραπεί το πιστωτικό γεγονός.

Τι θα συμβεί στις αγορές 

Το ΧΑ εξαρτάται από την σύνοδο κορυφής καθοριστικά.
Αν η Ελλάδα υποστηριχθεί από την Ευρώπη και με δεδομένο ότι την Παρασκευή τα stress tests θα τα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει από τις 18 Ιουλίου άνοδος.
Αν όμως η λύση δεν είναι λύση για την Ελλάδα και η σύνοδος κορυφής δεν είναι ευεργετική για την χώρα τότε το ΧΑ και οι τράπεζες θα κατακρημνιστούν.
Το πάνω για την αγορά δεν είναι μεγάλης κλίμακας ακόμη αλλά το κάτω θα είναι μεγάλο ίσως να σπάσει και τις 1000 μονάδες το χρηματιστήριο.
Τα spreads αναλογικά με την λύση ή θα βρεθούν πάνω από τις 1600 μονάδες και τα CDS στις 3000 μονάδες ή θα υποχωρήσουν στις 1100 μονάδες και τα CDS στις 2200 με 2000 μονάδες.


Τα μέλη της ISDA Ευρώπης
Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland

Voting Non-dealers 

BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+
Α+
Ελλάδα
2005

Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B

B3
B-
B- (Ελλάδα)
Υψηλού κινδύνου
Caa1 (Ελλάδα)
CCC+
CCC+

Caa2
CCC (Ελλάδα)
CCC

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca *Ελλάδα
CC
CC *Ελλάδα


C*Ελλάδα
C
Χρεοκοπία
C
D
D
*Πιθανές  νέες βαθμολογίες

Πέτρος Λεωτσάκος

Αρχειοθήκη ιστολογίου