Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

FT: Οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να σώσουν το ευρώ




Οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν ότι χρειάζεται για να σωθεί το ευρώ, γράφουν οι Financial Τimes.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις στη μεθαυριανή σύνοδο κορυφής, οι οποίες θα έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να υλοποιήσουν επιτέλους την επανειλημμένη υπόσχεσή τους ότι θα κάνουν «ότι χρειάζεται» για να σώσουν το ευρώ.

Στο άρθρο, με τίτλο: «Σώζοντας το ευρώ, σώζοντας την Ευρώπη», επισημαίνεται ότι οι συνέπειες της κρίσης χρέους δεν απειλούν μόνο την επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά είναι πιο βαθιές, καθώς αγγίζουν το ίδιο το οικοδόμημα της Ευρώπης. «Το ευρώ αποτέλεσε το κορυφαίο επίτευγμα του μεταπολεμικού σχεδίου για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Αν αποσυρθεί αυτός ο πυλώνας, δεν μπορεί κανείς να πει τι θα συμβεί ενδεχομένως στο υπόλοιπο του οικοδομήματος, καθώς και στην ίδια την επιρροή της ΕΕ στον κόσμο», σημειώνει η εφημερίδα.

Η σύγχυση, προσθέτει, η αναποφασιστικότητα και η έλλειψη του επείγοντος, με την οποία αντιμετωπίσθηκε έως τώρα η κρίση από τους πολιτικούς, πρέπει να αντικατασταθεί με μία συνολική στρατηγική για την υπεράσπιση της Ευρωζώνης. Για τον σκοπό αυτό, δεν αρκεί μόνο να καθορισθούν οι όροι για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο είναι σημαντικό, αλλά όχι αρκετό: Είναι ουσιώδες να υλοποιηθούν τα σχέδια για μία δραστική ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Υπάρχουν προτάσεις για τον τριπλασιασμό των πόρων του στα 1,5 τρισεκ. ευρώ ή και ακόμη περισσότερο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες στην περίπτωση της Ιταλίας και της Ισπανίας και προτάσεις για τα κεφάλαια του ΕΤΧΣ να μπορούν να διατεθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται στο άρθρο, θα είναι μοιραίο να αναβληθεί η εξέταση μίας συνολικής λύσης για τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Μέρκελ: Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα έχει κάποιο «θεαματικό» αποτέλεσμα


Η συνάντηση των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη δεν θα αποτελέσει το τελικό βήμα για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σήμερα.

 «Υπάρχουν και άλλα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν και δεν θα υπάρξει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα το οποίο θα επιλύσει όλα τα προβλήματα», δήλωσε η κα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Isotimia.gr

Το τελευταίο οχυρό της ευρωζώνης

Το τελευταίο οχυρό της ευρωζώνης




Euro2day

 19/07/11
Η στάση που τηρεί η ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά επιπλέον, αν δεν αλλάξει, μπορεί να οδηγήσει και σε διάλυση της νομισματικής ένωσης, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Nouriel Roubini, ο οποίος -παραπέμποντας στα παραδείγματα της Ουρουγουάης, του Πακιστάν και της Ουκρανίας- προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να σωθεί η ευρωζώνη. 


Η κρίση στην ευρωζώνη πλησιάζει στην κορύφωσή της. Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είδαν πρόσφατα τα ομόλογά τους να υποβαθμίζονται σε... σκουπίδια. Η Ισπανία εξακολουθεί να απειλείται με απώλεια πρόσβασης στην αγορά καθώς η πολιτική αβεβαιότητα εντείνει τα δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματά της. Και επίσης εντείνονται οι πιέσεις στην Ιταλία.

Μέχρι το 2012, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ξεπερνά το 160% του ΑΕΠ και θα αυξάνεται.Οι εναλλακτικές λύσεις σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας εξαφανίζονται με ταχύ ρυθμό. Μια πλήρης επίσημη διάσωση του δημόσιου τομέα της χώρας (από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας - EFSF) θα ήταν η μητέρα όλων των plays του ηθικού κινδύνου:θα ήταν πολύ ακριβή και πολιτικά σχεδόν αδύνατη λόγω της αντίστασης - αντίδρασης από τους ψηφοφόρους του πυρήνα της ευρωζώνης - με πρώτους τους Γερμανούς.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ;;

ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ:

Δεν χρειάζονται αναλύσεις. Οι θεωρίες συνομωσίας μοιάζουν με παραμύθια μπροστά στην πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε ορισμένα πραγματικά περιστατικά, τα οποία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις, και την σημερινή κατάντια της Ελλάδος, αρκούν για να πείσουν ακόμη και τον τελευταίο κακόπιστο ότι, η αναρρίχηση στην εξουσία του κ. Παπανδρέου εξυπηρετούσε ένα και μόνο σκοπό : την οικονομική εξαθλίωση της χώρας και μέσω αυτής, την υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων της, ιδιαιτέρως δε του ορυκτού και υποθαλασσίου πλούτου της.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ και οι ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
ΑΙΓΑΙΟ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 γράφαμε , ότι οι Αμερικανοί, και όχι μόνον αυτοί, γνώριζαν την ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι ήθελαν να έλθουμε σε διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους για την συνεκμετάλλευσή τους. Την Παρασκευή 25 Απριλίου 1975, ο τότε πρόεδρος Gerald Ford, ο υπουργός εξωτερικών Henry Kissinger και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Brent Scowcroft, με εκπροσώπους της γνωστής ελληνοαμερικανικής οργανώσεως ΑΗEPA, αναφέρονται στο θέμα των πετρελαίων.
Gerald Ford : «…το Αιγαίο, τα δικαιώματα επί του πετρελαίου, μπορούν να διευθετηθούν….»
Henry Kissinger : «…ακόμα και σε άλλα θέματα, όπως το Αιγαίο και τα πετρέλαια, νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.»  Το πλήρες κείμενο και τα πρακτικά των συζητήσεων, ΕΔΩ
Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Στις 22 Ιουνίου 2010 γράφαμε :  Σε εμπιστευτική έκθεση του Κογκρέσου με ημερομηνία 17 Απριλίου 2008, αναφέρεται ότι : «Η Ελλάς επενδύει στο ρόλο της, ως διεθνούς ενεργειακού κόμβου, με σκοπό αφ’ ενός να εξασφαλίσει την αυτονομία της, αφ’ ετέρου να εισπράττει διαμετακομιστικά τέλη. Ήδη η κυβέρνηση Bush προβληματίζεται με τους ενεργειακούς δεσμούς της Ελλάδος με την Ρωσία, όπως πχ ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρουπόλεως, και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου (South Stream). ….που ενδέχεται να ΔΥΝΑΜΙΤΙΣΟΥΝ τις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει ενεργειακή (αυτοδυναμία) ασφάλεια, διευρύνοντας τις πηγές εφοδιασμού που θα έχουν υπερβολική εξάρτηση από την Ρωσία.
Επισημαίνουμε ότι η έκθεση αυτή φέρει ημερομηνία 17 Απριλίου 2008 και υπενθυμίζουμε τις πυρκαγιές στην Ηλεία, τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, τις «βιαστικές» εκλογές, αλλά και την δέσμευση του κ. Παπανδρέου, προεκλογικώς, για την «επανεξέταση» των συμφωνιών για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρουπόλεως, έργο που σήμερα έχει ουσιαστικά ματαιωθεί. Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ 
ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στις 23 Απριλίου 2010, γράφαμε :  Κρατήστε στην άκρη του μυαλού σας την είδηση που πέρασε στα πολύ «ψιλά» των ειδήσεων στις 20 Μαρτίου: η Ρωσία με την Κίνα προσέφεραν στην Ελλάδα βοήθεια 25 δις, όχι δάνειο και από εκεί και πέρα δάνειο οιουδήποτε ύψους με σταθερό επιτόκιο 4,5%, το οποίο η κυβέρνηση απέκρυψε και βεβαίως δεν δέχτηκε.... Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ
Στις 14 Ιουλίου 2011,  επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο Πούτιν, μας πρότεινε δάνειο 25 δις με ευνοϊκούς όρους και ο Παπανδρέου δεν το συζήτησε καν. ΕΔΩ 
ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΒΟΗΘΕΙΑ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ
Στις 9 Μαΐου 2010 γράφαμε :   Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΕΔΩ 
-----------------------------------------------------------
Διαβάστε επίσης σχετικά θέματα :
ΑΝ ΥΠΟΨΙΑΣΤΩ ΟΤΙ …. ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΜΕΝΗ….. ΕΔΩ και ΕΔΩ
Λοιπόν,  αμφισβητείτε ακόμα ότι το παιχνίδι ήταν στημένο;

ΦΙΛΟΤΙΜΙΑ

Θα υπάρξει μερική λύση για το ελληνικό χρέος στην σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου….αλλά στο βάθος έρχεται haircut 30% με 40%....


Την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει μετά από πολλούς μήνες μια λύση έστω και ημιτελής για την Ελλάδα διατυπώνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη αναφέροντας ότι από τις συζητήσεις του IIF και από τις αναφορές της ΕΚΤ και βεβαίως των ευρωπαίων αξιωματούχων εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ. Ωστόσο σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι αν η λύση που θα προταθεί δεν είναι εφαρμόσιμη μετά θα έρθει το haircut της τάξης του 30% με 40% οριζόντια στο χρέος.
Με βάση πληροφορίες το σχήμα λύσης που προτείνεται είναι ένας συνδυασμός 4 παραμέτρων
1)Θα υπάρξει επαναγορά από την ΕΚΤ μέσω του EFSF ή της Ελλάδος που θα λάβει δάνειο από το EFSF θα επαναγοράσει τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και άλλων μετόχων που θα ήθελαν να πωλήσουν τα ελληνικά χρεόγραφα.
2)Θα υπάρξει και rollover με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 10 έως 30 χρόνια με επιτόκιο 3,5%.
3)Θα χορηγηθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα πιθανότατα 60 δις ευρώ.
4)Εξετάζεται ακόμη και το haircut 30% στο χρέος με την εγγύηση του EFSF υπό την έννοια ότι τρέχοντα ομόλογα θα αντικατασταθούν σε αγοραίες τιμές και τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα είναι εγγυημένα από το EFSF.
Αν όντως υπάρξει λύση η οποία θα χαρακτηριστεί εφαρμόσιμη τότε θα υπάρξει βελτίωση κλίματος ουσιαστική.
Αντιθέτως αν η λύση που προταθεί δεν ικανοποιήσει τις αγορές ο κίνδυνος εκτροπής θα είναι τουλάχιστον τεράστιος και εν συνεχεία το haircut θα είναι απλά μονόδρομος.

www.bankingnews.gr

Ξεπέρασε τα 100 δις ευρώ η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ

Φήμες για έμμεση ενεργοποίηση του ELA με τιτλοποιούμενα δάνεια 

Προϋπόθεση για το ELA το ελάχιστο tier 1 στο 8%;Ξεπέρασε τα 100 δις ευρώ η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ – Φήμες για έμμεση ενεργοποίηση του ELA με τιτλοποιούμενα δάνεια - Προϋπόθεση για το ELA το ελάχιστο  tier 1 στο 8%;

Νέο άλμα καταγράφει η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ και με βάση πληροφορίες για τον μήνα Ιούνιο οι ελληνικές τράπεζες λόγω της αυξημένης και συστηματοποιημένης πίεσης που δέχονται ειδικά από τις καταθέσεις υποχρεώθηκαν να αντλήσουν περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ. 


Για τον μήνα Ιούνιο η εξάρτηση πλησιάζει τα 102 δις ευρώ από 97,5 δις ευρώ και η εξέλιξη αυτή αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών έχει λάβει ιστορικές διαστάσεις απόρροια της κρίσης χρέους και της μεγάλης μείωσης - εκροής καταθέσεων που και για τον μήνα Ιούνιο ξεπέρασε τα 4 δις ευρώ. Οι καταθέσεις πλέον έχουν κατέλθει στα 188 δις ευρώ περίπου.
Η ΤτΕ και ο διοικητής Γ Προβόπουλος έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο για την διασφάλιση της σταθερότητας της ρευστότητας των τραπεζών μια περίοδο που όλα αυτά αποτελούν ζητούμενο.
Μάλιστα η ΤτΕ είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και πιο ακραίες κρίσεις αν ανακύψει θέμα με την ρευστότητα των τραπεζών, ενεργοποιώντας το  Emergency Liquidity Assistance δηλαδή τον  έκτακτο μηχανισμό  παροχής ρευστότητας  από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ. Το ELA θα  αποτελεί ένα εργαλείο για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την κεντρική τράπεζα ώστε να αποφορτίσει τυχόν εμπλοκή με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ζητήσει από την ΤτΕ και προφανώς έχουν παρασχεθεί όλα τα στοιχεία για το πώς λειτουργεί το ELA αυτός ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας.
Η ΤτΕ έχει ενημερώσει αναλυτικά το τραπεζικό σύστημα για το πώς δυνητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει το ELA και υπό ποιες συνθήκες. 
H βασική ανησυχία πρόσφατα της ΤτΕ ήταν η υποβάθμιση της Fitch η οποία όμως δεν προχώρησε σε επιθετική υποβάθμιση των  ελληνικών τραπεζών  και έτσι δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσει επίσημα τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Οι ευρύτερες συζητήσεις όμως για την ενεργοποίηση του ELΑ έφερε στην επιφάνεια μια πληροφορία – φήμη ότι το ELA έμμεσα έχει ενεργοποιηθεί.
Τραπεζίτης αναφέρει ότι έχουν δοθεί στην ΤτΕ εγγυήσεις από τιτλοποιούμενα δάνεια και η ΤτΕ παρείχε ρευστότητα ενεργοποιώντας ένα μηχανισμό που αποτελεί προστάδιο του ELA.
H TτΕ δεν επιβεβαιώνει αυτή την πληροφορία τουναντίον αναφέρει ότι το Emergency Liquidity Assistance δεν έχει ενεργοποιηθεί.
Ωστόσο τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι το ELA είναι ένας μηχανισμός 2 σταδίων. Στο πρώτο στάδιο μια τράπεζα με μη αποδεκτά στοιχεία από την ΕΚΤ προσφεύγει στην ΤτΕ στην εθνική εποπτική αρχή και ζητάει ρευστότητα.
Στο  δεύτερο στάδιο οι τράπεζες εφόσον έχουν καταπέσει τα collaterals από την ΕΚΤ που ανέρχονται εσχάτως στα 141 δις ευρώ μεταφέρουν όλες τις εγγυήσεις τους στην ΤτΕ η οποία τις κάνει αποδεκτές υπό την βασική προϋπόθεση ότι κάθε τράπεζα που θα ζητάει ρευστότητα από την ΤτΕ θα πρέπει να διαθέτει μια βασική προϋπόθεση το tier 1 - όχι το core tier 1 – να βρίσκεται πάνω από 8%.
Η ΤτΕ έχει πλήρως προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και είναι έτοιμη να προστατεύσει την ρευστότητα των τραπεζών να προστατεύσει την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου