Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Αντώνης Σαμαράς: Η μέχρι τώρα πολιτική σας απέτυχε πλήρως! Ο Ελληνικός λαός απαιτεί σήμερα αλήθειες.


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Ελληνικός λαός απαιτεί σήμερα αλήθειες. Ούτε πανηγυρισμούς, ούτε βέβαια πανικό.
Και η αλήθεια είναι ότι πριν από 14 μήνες ακούσαμε ότι με ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ, αποφεύγεται η χρεοκοπία της χώρας και ότι θα βγαίναμε στις αγορές στο τέλος του 2011…
Σήμερα, μαθαίνουμε ότι θα χρειαστεί ένα επί πλέον δάνειο ίδιου ύψους, 109 δισεκατομμυρίων, και είναι άγνωστο πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Πάντως όχι πριν το 2015, ίσως και μέχρι το 2019.
Είναι αλήθεια ακόμα, ότι πριν από 14 μήνες μας έλεγαν πως δεν θα έπαιρναν άλλα μέτρα εκτός Μνημονίου. Στο μεταξύ, όχι μόνο πήραν κι άλλα σκληρά μέτρα, αλλά ψήφισαν και το Μεσοπρόθεσμο που επιτείνει την ασφυξία της Οικονομίας.
Συμπέρασμα, λοιπόν, πρώτο: η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε πλήρως! Η χθεσινή απόφαση είναι ακριβώς αυτό: Ομολογία αυτής της αποτυχίας! Γι’ αυτό χρειάζονται συνεχώς καινούργια μέτρα, καινούργιες δανειακές συμβάσεις, ενώ μετατίθεται συνεχώς προς τα πίσω ο χρόνος όπου η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές. 
Σήμερα, η Ευρώπη διαπίστωσε ένα μέρος του προβλήματος.
Και έκανε κάποιες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις. Μεταξύ των άλλων, βελτίωσε τους όρους δανεισμού για την Ελλάδα.
Αλλά η λύση αυτή είναι ακόμα ασαφής, έχει ελλείψεις και δημιουργεί νέα προβλήματα.
Συμπέρασμα δεύτερο: Η βελτίωση των όρων δανεισμού που επιτεύχθηκε χθες είναι θετικό βήμα και παρέχει ανακούφιση.
Βεβαίως, οδηγηθήκαμε εκεί ακριβώς επειδή το αρχικό Μνημόνιο απέτυχε.
Και σήμερα η απόφαση αυτή δεν επαρκεί.
Γιατί αν δεν ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση, αν δεν μπούμε σύντομα στην Ανάκαμψη και Ανάπτυξη, η όποια βελτίωση των όρων δανεισμού δεν θα αρκέσει.
Και τον περασμένο Μάρτιο, πέτυχε η χώρα βελτίωση των όρων δανεισμού της, αλλά λίγο αργότερα η κρίση χειροτέρεψε.  
Αν μάλιστα, η βελτίωση των όρων δανεισμού συνοδευθεί από επιλεκτική χρεοκοπία, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιστορικό προηγούμενο.
Και τώρα πλέον είναι, δυστυχώς, πολύ πιθανό να προκύψει, τις επόμενες μέρες, προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία, που αποτελεί αναμφίβολα «ρετσινιά» για την Ελλάδα και την Οικονομία της, μια που θα είμαστε η πρώτη και η μόνη, ως τώρα, χώρα της ευρωζώνης που υπαγόμαστε σε τέτοιο καθεστώς.
            Η επιλεκτική χρεοκοπία, βάζει ζήτημα στήριξης της ρευστότητας. Κι αυτό  φαίνεται να καλύπτεται από τη συμφωνία. Αλλά, δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο θα κρατήσει, ούτε πως θα αντιδράσει η Ελληνική οικονομία, ούτε πως θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας.
            Βεβαίως, το γεγονός ότι ενισχύεται η ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι θετικό. Αλλά δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα της πραγματικής μας Οικονομίας. Κι αυτό, πρέπει να διασφαλιστεί κατά προτεραιότητα από δω και μπρος.
Σημαντικό είναι και το ότι ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) στη δευτερογενή αγορά ενεργοποιείται. Και, μάλιστα, προληπτικά και για όλες τις χώρες που ίσως εμφανίσουν πρόβλημα.
Όμως, είναι αδύνατο να γίνει αυτό, αν δεν αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ποσό που έχει το ταμείο στη διάθεσή του, κάτι για το οποίο δεν προβλέπεται τίποτε.
Συμπέρασμα τρίτο: Η απόφαση έχει πολύ μεγάλες ασάφειες. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τη συνολική σταθεροποιητική λειτουργία στην ευρωζώνη.
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα είναι και ανεπαρκής:
Προβλέπει, μια μικρή μείωση του συνολικού χρέους ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πριν το Μνημόνιο, το Ελληνικό χρέος ήταν 127% του ΑΕΠ. Με το πρώτο Μνημόνιο, προβλεπόταν να φτάσει μέχρι και το 149% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Στη συνέχεια, αυτός ο στόχος αναθεωρήθηκε πολλές φορές προς τα πάνω. Πριν, μάλιστα, το Μεσοπρόθεσμο είχε φτάσει στο 200%. Με το Μεσοπρόθεσμο κατέληξε στο 160%. Τώρα, επανέρχεται στο 149% του ΑΕΠ, περίπου. Εδώ, απλώς ομολογείται και διορθώνεται το λάθος του Μνημονίου.
Η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πριν από το Μνημόνιο έφτανε στα 13 δισεκατομμύρια. Μετά προβλεπόταν να φτάσει στα 22. Με τη μείωση επιτοκίων που επιτυγχάνεται θα διορθωθεί μόνο κατά 3. Δεν θα πέσει, δηλαδή, κάτω από 18! Κι αυτό θεωρείται ήδη πολύ υψηλό. Έχουμε, λοιπόν, πολύ μικρή ανακούφιση. Αλλά τίποτε παραπάνω…
Ακόμα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η απόφαση για «εμπράγματες εγγυήσεις» στο νέο δανεισμό, πράγμα που για μας δεν είναι αποδεκτό. Όπως δεν ήταν μέχρι τώρα και για τον κ. Παπανδρέου θυμίζω…
            Αντίθετα, η Ιρλανδία που – θυμίζω – είχε επιμείνει και κρατήσει πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της, το βασικό πλεονέκτημα της οικονομίας της - πέτυχε τελικά το ίδιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού, όπως και εμείς. Χωρίς όμως να εκτίθεται σε «συμμετοχή των ιδιωτών» και στον κίνδυνο «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
            Θετική θα ήταν και η πρόβλεψη του αρχικού Σχεδίου απόφασης για Σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα, ώστε να στηριχθεί η Ανάπτυξη. Αυτό ακριβώς ζητάμε εδώ και μήνες. Όμως, αυτός όρος απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο της απόφασης!
            Πόσο θα φτάσει αυτό το ποσό ενίσχυσης της Ελλάδας; Εκτός αν μιλάνε για τα δεδομένα χρήματα του ΕΣΠΑ και νέες…«οικονομικοτεχνικές συμβουλές»!
            Χώρια που μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει πλήρη ανικανότητα να σχεδιάσει την απορρόφηση αναπτυξιακών κονδυλίων. 
            Τώρα, ο κ. Παπανδρέου «πανηγυρίζει» για τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να έχουν ήδη υπάρξει, αλλά δεν υπήρξαν, και δεν έχουν υπάρξει ακόμα, ούτε θα υπάρξουν, αν δεν ξεπεραστεί η ύφεση, που, δυστυχώς, βαθαίνει κάθε μέρα.
            Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι μπήκε «πάτος στο βαρέλι», δηλαδή ότι σταμάτησε η διόγκωση του χρέους. Όμως, αυτό είναι πέρα για πέρα ανακριβές. Το χρέος μεγαλώνει από τα ελλείμματα που έχουμε κάθε χρόνο. Μέχρι χθες για το φετινό πρώτο εξάμηνο, έπρεπε να έχει πέσει το έλλειμμα 4% και έχει ανεβεί 28%. Κι όσο το έλλειμμα, λοιπόν, δεν πέφτει, το χρέος θα μεγαλώνει. 
            Κι όσο διατηρείται η σημερινή οικονομική πολιτική, του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, με τέτοια ύφεση, σίγουρα το έλλειμμα θα μεγαλώνει. Και η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για την Ελληνική Οικονομία.
Υπάρχουν, όμως, στην απόφαση και σκοτεινά σημεία: Γιατί η χθεσινή συμφωνία προϋποθέτει δύο πράγματα: Και την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και νέα δανειακή σύμβαση με το Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή νέα μέτρα!
Και ρωτάω την κυβέρνηση: Τι θα γίνει αν συνεχιστεί η αποτυχία ολόκληρης αυτής της πολιτικής;
Βρήκε, προ ολίγου, την ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου, να κατηγορήσει για όλα τη Νέα Δημοκρατία. Αντί να κοιτάξει την Ανάκαμψη της Οικονομίας και το χάος της κυβέρνησής του, στρέφει πάλι τα πυρά του στη Νέα Δημοκρατία. Ο καθένας καταλαβαίνει, ότι τις ευθύνες του θέλει να κρύψει! Και για την αποτυχία της οικονομικής του Πολιτικής και για την συνειδητή του επιλογή να μας βάλει στο μηχανισμό Στήριξης.
Άλλωστε, μέχρι τώρα όλες οι ελπίδες που δόθηκαν κι όλες οι «σωστικές πρωτοβουλίες» που εξαγγέλθηκαν, οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση.
Ελπίζουμε, αυτό να μην επαναληφθεί. Και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αλλάξει η Οικονομική πολιτική μέσα στην Ελλάδα. Να επιτύχουμε άμεση Ανάκαμψη και σύντομα Ανάπτυξη. Όχι απλώς να βελτιωθούν οι όροι δανεισμού.   
            Προτεραιότητα για μας σήμερα, είναι αυτό που ήταν προτεραιότητα για εμάς και χθες: Η αλλαγή πολιτικής για Επανεκκίνηση της Οικονομίας!
            Η μάχη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κριθεί κυρίως μέσα στην Ελλάδα. Από την μάχη της Ανάπτυξης. Κι αυτό απαιτεί πρωτίστως αλλαγή πολιτικής. Αλλιώς, θα δίνουμε «παράταση ζωής» σε μια Οικονομία που αργοπεθαίνει λόγω της ύφεσης».                     



ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΝΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ"



«Η χθεσινή επιτυχία είναι επιτυχία δική σας. Να είστε όλοι υπερήφανοι», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους έλληνες πολίτες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Ο λαός απαλλάχθηκε από τον βραχνά της χρεοκοπίας», δήλωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας: «Βρεθήκαμε στο χείλος της αβύσσου, αλλά δεν το...
βάλαμε κάτω. Κάναμε μεγάλες θυσίες, αλλά δεν πήγαν χαμένες». Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναλύονται οι βασικές πτυχές του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, που αποφάσισε χθες το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της ΕΕ και να επισημάνει πως τώρα είναι στο χέρι της χώρας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, εφαρμόζοντας με ταχύτητα και ακρίβεια το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στις 3 το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημέρωσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τα αποτελέσματα της Συνόδου. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έγινε σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τις σημαντικές για την βιωσιμότητα του χρέους της αποφάσεις, καθώς και ότι τίποτα από όλα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο δεν πρόκειται να πετύχουν, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει και δεν φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αλλάξει. «Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει» επισήμανε. Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Όχι νέα μέτρα, όσο το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή εφαρμόζεται και όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις». Τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής πρόκειται να παρουσιάσει αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο υπουργείο Οικονομικών σε λίγη ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου «πολύ θετικές και σημαντικές για την Ελλάδα και ιστορικής σημασίας για την ΕΕ, καθώς προχωρά στην οικονομική διακυβέρνηση, παρεμβαίνοντας στα του οίκου της». Μετά τις αποφάσεις «πατάμε σταθερά, είμαστε πιο σίγουροι, δεν κινδυνεύουμε καθημερινά από στάση πληρωμών και έχουμε περισσότερες αναπτυξιακές δυνατότητες» σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας. Τονίσε, δε ότι «πλέον είναι στο χέρι μας. Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

FIMOTRO

Επίσημη χρεοκοπία - Η Fitch μας έθεσε σε καθεστώς "Restricted default"






Ο πρώτος Οίκος κήρυξε ήδη την Ελλάδα σε "περιορισμένη χρεοκοπία" (Restricted default) και όχι "επιλεκτική χρεοκοπία" (selected default). Είναι ο οίκος Fitch, ο οποίος δεν περίμενε καν να περάσει η Παρασκευή. Αναμένεται εντός της ημέρας και η Standars & Poors να θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας".
Κανέις δεν γνωρίζει για πόσο καιρό ια μείνουμε σε αυτό το καθεστώς και παως ακριβώς θα εκτιμηθεί αυτή η κατάσταση από τις αγορές. Από την κυβέρνηση προσπαθούν να περάσουν κλίμα ότι ¨"Όλα θα πάνε καλά", αλλά ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί και τι αλυσιδωτές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του οίκου, «μια πιο ενιαία και συνεκτική πολιτική απάντηση απέναντι στην ελληνική κρίση και απέναντι στην ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρωζώνη μετριάζει τη βραχυπρόθεσμη πίεση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών της περιοχής».
Ο οίκος ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε “Restricted Default” μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά για λίγο. Ο γενικός διευθυντής του IIF, τόνισε επίσης ότι ο οργανισμός ξόδεψε πολύ χρόνο μελετώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης.
«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεδομένου του εύρους του προγράμματος και της συνολικής βελτίωσης του outlook για την Ελλάδα, ότι η ‘επιλεκτική χρεοκοπία’ είναι μία προσωρινή κατάσταση για την Ελλάδα που θα περάσει πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.
Η πρώτη βέβαιη επίπτωση είναι ότι από την Δευτέρα (και εφ'όσον στο μεταξύ και άλλοι δύο οίκοι μας θέσουν υπό καθεστώς χρεοκοπίας) οι ελληνικές τράπεζες θα παύσοτν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με διαδοχικές, ελπίζουμε βραχυπρόθεσμες επιτπω΄σεις στην ελληνική πραγματική οικονομία...




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ιστορική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας με πακέτο 109 δισ. ευρώ



Σε νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, ύψους 109 δισ. ευρώ, κατέληξε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Απέφυγαν τη χρήση του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία» Τρισέ και Μπαρόζο

Picture 0 for Ιστορική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας με πακέτο 109 δισ. ευρώ
Ιστορική συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους επετεύχθη κατά τη χθεσινή μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00 και έπειτα από περίπου οκτώ ώρες διαβουλεύσεων. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ανέλθει στα 109 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο των αποτελεσμάτων της Συνόδου, η συνολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα βοήθεια προς τη χώρα μας ανέρχεται στα 37 δισ. ευρώ, ενώ να συνυπολογιστούν τα 12,6 δισ. ευρώ της συμμετοχής των ιδιωτών τα έτη 2011-2014, μέσω της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, τότε φθάνει τα 50 δισ. ευρώ.

Όπως διαμηνύουν στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Για «έκακτη και μοναδική λύση» κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Να σημειωθεί πως τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρά τις πιέσεις από δημοσιογράφους, απέφυγαν να αναφερθούν στον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία».

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

- επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων
- μείωση επιτοκίων
- συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση και ελάφρυνση του χρέους, αποκλειστικά για την Ελλάδα
- παρέμβαση του EFSF τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, μετά από άδεια της ΕΚΤ
- «σχέδιο Μάρσαλ» για στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέικαι τον επικεφαλής της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα με νέα όργανα και νέες δυνατότητες για την επιτυχία του. «Στόχος του να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το χρέος μας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει σε πέρας τις αλλαγές που έχει ανακοινώσει. «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

«Δώσαμε λύση στο ελληνικό πρόβλημα και βρήκαμε κοινή απάντηση στην κρίση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, αναφέροντας πως ο ιδιωτικός τομέας θα παρέμβει μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Από την πλευρά του ο Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά πολιτικοί και αγορές "περπατούν" μαζί», τονίζοντας πως «έχουμε ένα πακέτο που καλύπτει το σύνολο των προβλημάτων».

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου στο νέο πακέτο στήριξης ήταν η μοναδική λύση για την Ελλάδα. Έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ αξιόπιστο πακέτο. Το πρόγραμμα απαιτεί την πιστή εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, ενώ καμία λύση δεν είναι εφικτή χωρίς της στήριξη της ΕΚΤ, την οποία σήμερα έχουμε», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία θετική για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Σαρκοζί: Λαμβάνουμε ισχυρά για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμισε πως οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης ομολόγων συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ για 30 έτη.

Όπως ανέφερε, η μείωση του χρέους της Ελλάδας από τη μείωση των επιτοκίων θα είναι 12%, ενώ 12% μείωση θα υπάρξει και από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Λαμβάνουμε ισχυρά μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», τόνισε ο κ. Σαρκοζί, διευκρινίζοντας πως δεν λαμβάνονται παρόμοια μέτρα, όπως αυτά της Ελλάδας, για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. «Η ελληνική κρίση αποτελεί σημείο καμπής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ικανοποίηση Μέρκελ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως η συμφωνία προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά στη Γερμανία.

Επιβεβαίωσε και αυτή με τη σειρά της ότι η ΕΚΤ συστρατεύεται στην προσπάθεια, ενώ αναφερόμενη στη μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF, είπε πως θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερες πολιτικές αντίδρασης.

Τρισέ: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για κάθε ενδεχόμενο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν - Κλωντ Τρισέ, χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας».

«Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε, δε, πως «οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν, μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να αποδώσουν στα ελληνικά ομόλογα το χαρακτηρισμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», όμως διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο.

Voria.gr

Τελικά, ο "Τιτανικός" βούλιαξε! - "Επικήδιοι" από τον ξένο Τύπο



Από σήμερα η μεγάλη περιπέτεια της Ελλάδας, ξεκινά, καθώς κατάφεραν τελικά, τον "Τιτανικό" του Γ.Παπακωνσταντίνου να τον βουλιάξουν! Χωρίς να έχει διαρρεύσει το παραμικρό για το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ ΕΚΤ και οίκων αξιλόγησης (τρεις οίκοι αν κρίνουν από τα γεγονότα ότι έχει συντελεστεί από την σημερινή εξέλιξη επιλεκτική ή και ολοκληρωτική χρεοκοπία αυτομάτως είναι υποχρεώμένη να το δεχθεί και η ΕΚΤ) η γενική αίσθηση όπως καταγράφεται και στον ξένο τύπο είναι ότι από σήμερα η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς πτώχευσης.
Οι Financial Times, υπογραμμίζουν ότι το προσχέδιο «οδηγεί πιθανότατα στην πρώτη πτώχευση χώρας της ευρωζώνης» και αναφέρουν ότι «το σχέδιο διάσωσης που συζητείται για την Ελλάδα περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους και υπό αυτό το πρίσμα συνιστά πολιτική νίκης της γερμανίδας καγκελαρίου».
Πηγές του γαλλικού πρακτορείου AFP, τονίζουν ότι «έχουμε επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας». Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφασίσουν μια γενναία ενίσχυση του μηχανισμού τότε δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης εκτός των συνόρων της Ελλάδας. «Είναι εύκολο να λες ότι ο μηχανισμός θα κινηθεί με περισσότερη ευελιξία όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι το τέλος της κρίσης»δηλώνει στέλεχος διεθνούς χρηματοπιστωτικού μηχανισμού.
Ο μεν Ζ.Κ.Τρισέ τονίζει σε κάθε τόνο δημοσίως ότι "Είναι εθελοντική η αναδιαάρθρωση και η συμμετοχή των ιδιωτών" αλλά ξέρει και αυτός ότι δεν είναι έτσι. Το ζητούμενο είναι να δούμε πόσο καιρό θα κριθεί ότι τελούμε υπό πτώχευση. Κανείς δεν ξέρει, γιατί ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Τα πρώτα προβλήματα θα παρουσιαστούν στις τράπεζες που θα πάψει η αυτόματη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ και σε όσους συναλλάσσονται με το εξωτερικό που θα πρέπει πλέον να πληρώνουν μετρητά τα όποια προϊόντα αγοράζουν...




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Aνακοίνωση του IIF-τράπεζες



Το Institute of International Finance (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα των τραπεζών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στη σημερινή συμφωνία και στους όρους του προγράμματος για τους ιδιώτες επενδυτές.
“Το πρόγραμμα προσφέρει μια σειρά νέων εργαλείων στους επενδυτές προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία την εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών με στόχο συμμετοχής το 90%. Αυτό θα προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 54 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα από τα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2014 και ένα σύνολο 135 δισ. από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020.
Η διάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης… Το σύνολο του χρέους θα περιοριστεί κατά 13,5 δισ. μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και, πιθανόν, περαιτέρω μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς χρέους που θα προσδιοριστεί. Η ανταλλαγή χρέους, ο δανεισμός και η μετακύλιση θα λάβουν χώρα με επιτόκια που σε γενικές γραμμές συγκρίνονται με αυτά που προτείνονται από την Ε.Ε. Τα νέα εργαλεία θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής μέχρι και 30 χρόνια. Ο Δρ. Γιόζεφ Ακερμαν, πρόεδρος του συμβουλίου του Ινστιτούτου δήλωσε:
Οι τέσσερις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές:
Ανταλλαγή ομολόγων στο άρτιο με διάρκεια 30 χρόνια
Προσφορά ομολόγων στο άρτιο με μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων σε 30 χρόνια.
Ανταλλαγή ομολόγων με έκπτωση με 30ετή ομόλογα
Ανταλλαγή ομολόγων με έκπτωση με 15ετούς διάρκειας ομόλογα
Από τις ανωτέρω προτάσεις οι τρεις πρώτες εγγυώνται από 30ετούς διάρκειας ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση AAA. Για το 4ο σχέδιο υπάρχει μερική εγγύηση με δεσμευμένα ποσά (escrow account).”
Ποιες είναι οι τράπεζες που ήδη μετέχουν στο σχέδιο:
Ποιες είναι οι τράπεζες που εκπροσωπούνται από το IIF και καλούνται να συμμετάσχουν στη συμφωνία:
Allianz (Γερμανία)
BNP Paribas (Γαλλία)
Munich Re (Γερμανία)
Swiss Re (Ελβετία)
Zurich Financial (Ελβετία)
AXA (Γαλλία)
Generali (Ιταλία)
Dexia (Βέλγιο)
Deutsche Bank (Γερμανία)
HSBC (Βρετανία)
Societe Generale (Γαλλία)
ING (Ολλανδία)
Commerzbank (Γερμανία)
Standard Chartered (Βρετανία)
Intesa SanPaolo (Ιταλία)
SEB (Σουηδία)
Bayern LB (Γερμανία)
BBVA (Ισπανία)
Alpha Bank (Ελλάδα)
Εθνική Τράπεζα (Ελλάδα)
EFG Eurobank (Ελλάδα)
Τράπεζα Πειραιώς (Ελλάδα)
Τράπεζα Κύπρου (Κύπρος)
Ελληνική Τράπεζα (Ελλάδα)
AK Bank (Τουρκία)
Scotiabank (Καναδάς)
Credit Suisse (Ελβετία)
Banco de Credito de Peru (Περού)
National Bank of Kuwait (Κουβέιτ)
KB Financial Group (Κορέα)

Antinews

ME ΥΦΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ



ΧΑΩΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Και όχι μόνο με ύφος αλλά και με επιχειρήματα που επισκίασαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός. Ευκαιρία για συγκρίσεις είχε σήμερα ο Βενιζέλος. Καθοριστικές πολιτικές συγκρίσεις για όσους είδαν και παρακολούθησαν την συνέντευξη Τύπου. Σε όλα τα διπλά πλάνα ο...
Παπανδρέου έπαιζε δεύτερος. Και ο Βενιζέλος πάντα πρώτος. Ήξερε κάτι ο σκηνοθέτης;




FIMOTRO

Αρχειοθήκη ιστολογίου