Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Η Ευρώπη δεν (δια)σώζεται με τηλεδιασκέψεις

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ένα άρθρο της «Monde» πριν από μερικές εβδομάδες, περιέγραφε την πολιτική ηγεσία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «παιδική χαρά». Μια διαπίστωση την οποία έσπευσε να προσυπογράψει και ο αμερικανικός Τύπος, παραβλέποντας την αντίστοιχη ένδεια ηγεσίας που υπάρχει στην υπερδύναμη, και αποκαλύφτηκε σε όλη της την επικινδυνότητα, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την επέκταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα που η στάση πληρωμών πλησίαζε απειλητικά.
Με τη Συμφωνία των Βρυξελλών στις 21 Ιουλίου, η Ευρώπη έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής, ότι έχει τη διάθεση να απαντήσει πολιτικά στις κερδοσκοπικές απειλές των αγορών και των Οίκων Αξιολόγησης. Και μετά… πήγε διακοπές.
Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην Ιταλία, όπως και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο Νικολά Σαρκοζίαπολαμβάνει στιγμές ξεκούρασης στη γαλλική Ριβιέρα. Μονάχα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρισκόταν στο γραφείο του, όταν οι αγορές αποφάσισαν να ξεχάσουν την Ελλάδα, και να πιέσουν μέχρι χρεοκοπίας την Ιταλία και την Ισπανία. «Όλα ή τίποτα», μοιάζει να είναι το στοίχημα των διεθνών κερδοσκόπων, προκειμένου να γονατίσουν το ευρώ.
Η κρίση της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με το… υβρίδιο λύσης που δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδήγησε τα Χρηματιστήρια σε ράλι καθόδου, μέχρι τον πάτο του βαρελιού. Οι Οίκοι Αξιολόγησης έβγαλαν από τα συρτάρια τα σκονισμένα «αναθέματα» για την Ελλάδα, και αντί για τη χώρα μας, έγραψαν το όνομα της Ιταλίας και εκείνο της Ισπανίας. Και εγένετο χάος.
Η αντίδραση της «παιδικής χαράς»; Ό, τι αναμενόταν. Οι ηγέτες συνέχισαν τις διακοπές τους, και περιορίστηκαν σε μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, μια μίνι τηλε-διάσκεψη. Μονάχα ο «Καβαλιέρε»… κυνηγούσε τα στελέχη των Οίκων Αξιολόγησης στο Μιλάνο, ίσως και να τους επιβίβασε σε πουλμανάκι για τα τουριστικά αξιοθέατα της… Σικελίας.
Ο Χοσέ Θαπατέρο διέκοψε τις διακοπές του, ο Ισπανός πρωθυπουργός όμως… δεν μετράει, καθώς δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην αναμέτρηση του φθινοπώρου. Έτσι, η Ευρώπη εκπροσωπήθηκε δια του Ζοζέ Μπαρόζο, και του Όλι Ρεν. Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, και να καλεί σε άμεση και αδιαμφισβήτητη δράση. Και τον αρμόδιο για την Οικονομία Επίτροπο, να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου.
Εκεί, ο Όλι Ρεν είπε πολλά. Παραδέχτηκε εμμέσως τον μονόδρομο της έκδοσης ευρωομολόγου. Επανέλαβε ότι η Ευρώπη έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει την κρίση. Κατηγόρησε τις αγορές, επειδή δεν δείχνουν κατευνασμό μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών, της 21ης Ιουλίου.
Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με τον ορθότητα όσων είπε ο Όλι Ρεν. Μόνο που δυστυχώς, ισχύει στην πράξη η ιστορική ρήση του ΜακΛούαν για τη δύναμη της επικοινωνίας: «Το μέσο είναι το μήνυμα». Όσο καλά και να τα λέει ο Όλι Ρεν, στα μάτια των αγορών δεν είναι κάτι περισσότερο από εκτελεστικό όργανο της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Οι παραπάνω διαβεβαιώσεις θα είχαν άλλον αντίκτυπο αν είχαν προέλθει από μια κοινή συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, του Νικολά Σαρκοζί, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Ντέιβιντ Κάμερον. Πιθανόν, έχοντας στο πλευρό τους τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον διάδοχό του, Μάριο Ντράγκι.
Είπαμε όμως. Η «παιδική χαρά», συνέχισε τις διακοπές της. Και η Ευρώπη δοκιμάζεται.

STATESMEN

Ο Σαμαράς “κατεβαίνει” στη Β’ Αθηνών


Πολιτική


Οι δήμοι της Β’ Αθηνών, της περιφέρειας που «βγάζει κυβερνήσεις», έχουν μπει στο μικροσκόπιο της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να περάσει περισσότερο εύληπτα το μήνυμα της Συγγρού στην κοινωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Σεπτέμβριο ο Αντώνης Σαμαράς θα ξεκινήσει κύκλο περιοδειών στο λεκανοπέδιο, με έμφαση σε δήμους-κλειδιά της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της Ευρώπης, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πολίτες, και να «ζεστάνει» τις ελπίδες της κοινωνίας για ένα καλύτερο μέλλον, όπως πρεσβεύει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Στη Συγγρού θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη την έκβαση της μάχης στη Β’ Αθηνών, καθώς στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έχει διευρυμένο προβάδισμα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επικράτησή της στην περιφέρεια, οι επόμενες εκλογές θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη πολιτική ανατροπή.
Τα σχετικά μηνύματα έχουν μεταφέρει στους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, τόσο οι βουλευτές της Β’ Αθηνών, όσο και στελέχη του κομματικού μηχανισμού, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις γειτονιές των δήμων της περιοχής, θα λειτουργήσει ευεργετικά για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Statesmen

Αν ο “Καβαλιέρε” ήταν Έλληνας…



ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Ένας πολιτικός που επιλέγει και… επιβάλλει ως παρατσούκλι το «Καβαλιέρε», προφανώς και στέλνει εξαρχής ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα για την προσωπικότητά του, και το πόσο διατεθειμένος είναι να κάνει συμβιβασμούς καθωσπρεπισμού, προκειμένου να κυριαρχήσει στον δημόσιο βίο.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναδείχτηκε στον εθνικό ηγέτη που οι Ιταλοί… λατρεύουν να απεχθάνονται, αλλά να τον στηρίζουν ως τη μόνη αξιόπιστη λύση για τη διακυβέρνηση μιας χώρας η οποία παρουσιάζει προχωρημένα συμπτώματα, παθογένειες και στρεβλώσεις, που δεν θα της επέτρεπαν υπό άλλες συνθήκες να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή.
Για την… ελαστική ηθική του χαρακτήρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν μιλήσει πολλοί. Και συνεχίζουν να το κάνουν. Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο, ο επιχειρηματίας που «γέννησε» ένα ποδοσφαιρικό μεγαθήριο, όπως ήταν η Μίλαν, έχει καταφέρει να κρατήσει τα ηνία του ιταλικού κράτους, με αξιοπρεπή αποτελέσματα.
Ακόμη και σήμερα που η Ιταλία, μαζί με την Ισπανία, βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών κερδοσκόπων, ως «εύκολα θύματα» για να γονατίσουν οι αγορές το ευρώ, ο Σίλβιο απέδειξε ότιγνωρίζει να αντιστέκεται. Ζήτησε πολιτική στήριξη από την Ευρώπη, και για τα υπόλοιπα εμφανίστηκε γεμάτος αυτοπεποίθηση πως θα ασχοληθεί ο ίδιος.
Διατηρεί άλλωστε το συγκριτικό πλεονέκτημα του επιτυχημένου επιχειρηματία, ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει. Έστω κι αν οι διεθνείς συγκυρίες δεν τον ευνοούν.
Ο ίδιος πάντως, δείχνει αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια. Και δεν αφήνει τον χρόνο να περνάει. Περίπου 48 ώρες μετά τις δυσμενείς για την ιταλική οικονομία εκτιμήσεις των Οίκων Αξιολόγησης Standard & Poors και Moodys, οι εισαγγελείς του Μιλάνο έκαναν έφοδο στα γραφεία των δυο εταιρειών, προχωρώντας μάλιστα και στην κατάσχεση εγγράφων.
Η Standard & Poor’s αντέδρασε έντονα, χωρίς φυσικά να πτοήσει τον «Καβαλιέρε». Η Moody’s, περισσότερο διαλλακτική, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την ιταλική κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε τις εντυπώσεις. Παράλληλα, κερδίζει χρόνοώστε να οργανώσει καλύτερα την άμυνα της ιταλικής οικονομίας, και την ίδια στιγμή διευκολύνει τις ζυμώσεις σε επίπεδο ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δοθεί συνολική και εκκωφαντική απάντηση στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης.
Μήπως να… μας τον δάνειζαν οι Ιταλοί, για να βγάλει και την ελληνική οικονομία από τη δύσκολη θέση; Φανταστείτε μονάχα ότι στην Ελλάδα, εκτός από εισαγγελείς, θα είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και… σκαρφαλωμένους στα άκρα των κοινωνικών αντιδράσεων συνδικαλιστές. Μάλλον λοιπόν θα τα κατάφερνε καλύτερα και περισσότερο αποτελεσματικά.

Statesmen

ΑΝΑΣΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ

ΑΝΑΣΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ. ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΞΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΗΦΘΗ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 13 ΥΠΕΡ ΚΑΙ 6 ΚΑΤΑ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"



Σχολιάζει ο Γιάννης Παπαγιάννης
Προτελευταίο φύλλο της εφημερίδας Ελεύθερος, σήμερα. Υπάρχουν οι κομπλεξικοί που υποστηρίζουν ότι η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας, δεν θα στοιχίσει απολύτως τίποτε στον χώρο του Τύπου. Υπάρχουν και οι σοβαροί που...
υποστηρίζουν ότι το λουκέτο οποιασδήποτε εφημερίδας δεν είναι καθόλου θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα και τον χώρο του Τύπου. Εμείς ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία και για έναν επιπλέον λόγο : διότι από αύριο θα μείνουν χωρίς δουλειά δεκάδες δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί. Ελπίζουμε ότι η εκδότρια της εφημερίδας Κατερίνα Μάστορα θα αναστείλει τα σχέδιά της και όχι την έκδοση της εφημερίδας. Έστω και την τελευταία στιγμή.





Fimotro

Το ευρωομόλογο είτε η ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης θα χαλάσουν τα σχέδια των κερδοσκόπων



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε τα ακόλουθα:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην Ευρώπη;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτή την ώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως ταχύτητα.
Και αν τελικά δεν επιλέξουν το ευρωομόλογο, που για μας -το φωνάζουμε καιρό- είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση, τότε τουλάχιστον θα πρέπει να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη, ότι έχει τα πολεμοφόδια να τους αντιμετωπίσει.
Μόνον έτσι θα τους αποθαρρύνει και μόνον έτσι θα χαλάσει τα σχέδιά τους.


Antinews

Ο Τόλκας....μας δουλεύει.



Στη σέντρα και ο Τόλκας πριν καλά  – καλά ορκιστεί υφυπουργός Τύπου.  Είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό και ίσως πρέπει να συμπεριληφθεί η περίπτωσή του στα πολιτικά εγχειρίδια, το γεγονός ότι μπορεί ένας πολιτικός  που δήλωνε μηνιαίο εισόδημα  550 ευρώ  τα προηγούμενα  χρόνια…κατάφερνε πρώτον με τόσα λίγα χρήματα να επιβιώνει και παράλληλα να κάνει προεκλογικό αγώνα και  να εκλεγεί βουλευτής. Φτώχεια καταραμένη  δηλαδή για τον  εκλεκτό της διευθύντριας του Παπανδρέου, Ρ.  Βάρτζελη.

Kentrinews

Φωτοβολταϊκά: Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών προς τους αγρότες για την υποβολή δήλωσης μεταβολής προκειμένου να υπάρχει δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ



Φωτοβολταϊκά: Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών προς τους αγρότες για την υποβολή δήλωσης μεταβολής προκειμένου να υπάρχει δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ
Οδηγίες και διευκρινίσεις, παρέχονται με την εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1168/4.8.2011) του υπουργείου Οικονομικών, για την υποβολή δήλωσης μεταβολής για άσκηση δραστηριότητας παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 100 KW από αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
Ως γνωστόν οι αγρότες που επενδύουν στα φωτοβολταϊκά μέχρι 100 KW θα έχουν δικαίωμα στην επιστροφή ΦΠΑ και θα υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων β' κατηγορίας (εσόδων-εξόδων) και την έκδοση φορολογικών παραστατικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ.
Η δήλωση μεταβολής μπορεί να υποβληθεί κατά την πραγματική έναρξη της δραστηριότητας αυτής, δηλαδή κατά το χρόνο σύνδεσης φωτοβολταϊκού σταθμού στο δίκτυο της ΔΕΗ. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, η απόδειξη ότι ο αγρότης εκμεταλλεύεται μονάδα φωτοβολταϊκών μέχρι 100 KW, προκειμένου να υπάρχει δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ' αποκοπή συντελεστή (11%) για την αγροτική του δραστηριότητα, προκύπτει από σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ με τίτλο «Διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 100 KW».
Στην περίπτωση που η δήλωση μεταβολής υποβάλλεται μετά τη χορήγηση του εν λόγω εγγράφου ή μετά την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τη ΔΕΗ, το έγγραφο αυτό συνυποβάλλονται με τη δήλωση μεταβολής. Στην αντίθετη περίπτωση που η δήλωση μεταβολής υποβάλλεται πριν, συνυποβάλλεται με τη δήλωση μεταβολής η αίτηση που έχει υποβληθεί από τον αγρότη στη ΔΕΗ.
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 100 KW οι αγρότες, δεν θα έχουν δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ' αποκοπή συντελεστή (11%) για την αγροτική τους παραγωγή.

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με την υποβολή της δήλωσης μεταβολής που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος για την άσκηση δραστηριότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς και το χρόνο υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
1. Η προβλεπόμενη από την παραγρ.3 της ΠΟΛ. 1077/12.4.2011 προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης μεταβολής, μέχρι 30.6.2011, ετέθη ειδικά για την πρώτη εφαρμογή της διάταξης της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), όπως ισχύει από 31.12.2010. Η πρόβλεψη αυτή αφορά τους αγρότες που είχαν ήδη, μέχρι την έκδοση της ανωτέρω εγκυκλίου, κάνει έναρξη της δραστηριότητας αυτής, π.χ. λόγω πραγματοποίησης επενδυτικών δαπανών, χωρίς να έχουν υποβάλει ως όφειλαν δήλωση μεταβολής, εμπροθέσμως, για άσκηση παράλληλα δεύτερης δραστηριότητας.
2. Είναι σαφές ότι, η δήλωση μεταβολής μπορεί να υποβληθεί κατά την πραγματική έναρξη της δραστηριότητας αυτής, ήτοι κατά το χρόνο σύνδεσης φωτοβολταϊκού σταθμού στο δίκτυο της ΔΕΗ, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας του άρθρου 36 του Κώδικα ΦΠΑ.
3. Περαιτέρω η απόδειξη ότι ο αγρότης εκμεταλλεύεται μονάδα φωτοβολταϊκών μέχρι 100 KW, προκειμένου να υπάρχει δικαίωμα επιστροφής με τον κατ' αποκοπή συντελεστή (11%) για την αγροτική του δραστηριότητα, προκύπτει από σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ με τίτλο «Διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 100 KW». Στην περίπτωση που η δήλωση μεταβολής υποβάλλεται μετά τη χορήγηση του εν λόγω εγγράφου ή μετά την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τη ΔΕΗ το έγγραφο αυτό ή το αντίγραφο της σύμβασης συνυποβάλλονται με τη δήλωση μεταβολής. Στην περίπτωση που η δήλωση μεταβολής υποβάλλεται πριν από τα αναφερόμενα ανωτέρω στάδια που ακολουθούνται από τη ΔΕΗ για την σύναψη της Σύμβασης σύνδεσης, συνυποβάλλεται με τη δήλωση μεταβολής η αίτηση που έχει υποβληθεί από τον αγρότη στη ΔΕΗ. Επειδή στην πράξη έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις στη διαδικασία για την υπογραφή της Σύμβασης σύνδεσης με τη ΔΕΗ, το αντίγραφο της Σύμβασης αυτής, καθώς και της Σύμβασης Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. υποβάλλονται εντός μηνός από την έκδοσή τους. Οι αρμόδιες ΔΟΥ οφείλουν να ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων για την παραμονή στο ειδικό καθεστώς αγροτών ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνία σύνδεσης δεν έχει κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η μεταβολή.
4. Είναι αυτονόητο ότι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 100 KW οι αγρότες, δεν θα έχουν δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ' αποκοπή συντελεστή (11%) για την αγροτική τους παραγωγή.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δημήτριος Σταματόπουλος
 Agrotypos

Προετοιμάζεται ομάδα επενδυτών κατόχων ελληνικών CDS να ζητήσει την πληρωμή τους


 Αμφιταλαντεύεται η ISDA για το αν θα υπάρξει credit event 

Προετοιμάζεται ομάδα επενδυτών κατόχων  ελληνικών CDS να ζητήσει την πληρωμή τους – Αμφιταλαντεύεται η ISDA για το αν θα υπάρξει credit event – To selective default έρχεται προς τα τέλη Αυγούστου….

To selective default έρχεται προς τα τέλη Αυγούστου….

(upd2)Οργανώνονται οι κάτοχοι των ελληνικών CDS καθώς σύμφωνα με τραπεζική πηγή στο Λονδίνο ομάδα επενδυτών από την στιγμή που η χώρα μπει σε καθεστώς selective default να καταθέσουν αίτημα στην ISDA την διεθνή ένωση swaps και παραγώγων να επικυρώσει την πληρωμή…
Η ISDA βάση της διαδικασίας συνέρχεται μετά από την υποβολή αιτήματος από κατόχους CDS και αξιολογεί αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός credit event.
Για να υπάρξει πιστωτικό γεγονός θα πρέπει να έχουν μεταβληθεί δομικά οι παράμετροι του χρέους.
Ωστόσο μπορεί με νομικίστικα τεχνάσματα η ISDA να προσπαθεί να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός αλλά στην περίπτωση της Ελλάδος έχει συμβεί το εξής ιδιόρρυθμο η εθελοντική συμμετοχή έχει μετεξελιχθεί σε εθελοντική υποχρέωση και κατ΄ ουσία έχουν παραβιαστεί όροι που σχετίζονται με το χρέος.
Η ISDA προσπαθεί να αποφύγει την εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος αλλά η πληροφορία ότι υπάρχουν επενδυτές που σχεδιάζουν να υποβάλλουν αίτημα πληρωμής των CDS θα φέρει στο προσκήνιο το όλο θέμα και θα υποχρεώσει την ISDA να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής σύμβουλο της επιτροπής David Geen, δεν έχει ακόμη υπάρξει αίτημα από κατόχους ελληνικών CDS για την αποπληρωμή, αλλά θα πρέπει να επανεξεταστεί ο ορισμός του πιστωτικού γεγονότος και της αποπληρωμής των CDS, σε περίπτωση που υπάρξουν αιτήματα αποπληρωμής. Ο Geen ωστόσο εμφανίστηκε διαλλακτικός στους ορισμούς που δίδονται, αναφέροντας ότι δεν είναι «παράξενο» να αποφύγει κάποια χώρα ή επιχείρηση το πιστωτικό γεγονός, ακόμη και αν υπάρχουν πολλοί κάτοχοι που επιθυμούν την αποζημίωση.
Σκοπός της ISDA είναι να επιβεβαιωθεί ότι τα CDS είναι ένα προϊόν κάλυψης. Εάν δεν λειτουργούν ως ασφάλιση, τότε θα πρέπει να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν, αναφέρει ο Geen. Σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε τους ορισμούς των CDS ώστε να μην υπάρχει παρανόηση για το τι θεωρείται «επιθετική» αναδιάρθρωση χρέους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για τον ορισμό πιστωτικού γεγονότος, με αφορμή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρχει βελτίωση του πλαισίου για τα CDS ώστε να προβλέπεται και η υποχρεωτική συμμετοχή στις αναδιαρθρώσεις που «βαφτίζεται» ως εθελοντική.
«Αναμφισβήτητα έχουμε μπει σε γκρίζα περιοχή», αναφέρει το ινστιτούτο IFR (International Financial Review). Οι αρχές έχουν ένα πολύ μεγάλο δίλλημα μπροστά τους για την αναθεώρηση των κανόνων του πιστωτικού γεγονότος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες μορφές αναδιάρθρωσης χρέους, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν όλες. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ISDA πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική καθώς μπορεί να παγιδευτεί σε θέματα που δεν θα πρέπει να θιγούν, καταλήγει το IFR.

Θα προηγηθεί το selective default

To προδιαγεγραμμένο γεγονός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πλησιάζει στην ολοκλήρωση του.
Μετά την Moody’s που υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς Ca δηλαδή σε high default risk και η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην ζώνη CC ενώ προσεχώς σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και η Fitch.
Οι κινήσεις αυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης ήταν αναμενόμενες. Οι υποβαθμίσεις της Ελλάδος πλέον βαίνουν προς ολοκλήρωση  και το επόμενο βήμα που πιθανότατα θα εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες  ίσως στα  τέλη Αυγούστου η ένταξη της Ελλάδος σε καθεστώς  selective default σε επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία.
Το διάστημα που θα παραμείνει η Ελλάδα σε αυτό το νέο βαθμολογικό καθεστώς το καθεστώς που σηματοδοτεί την βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος θα διατηρηθεί για διάστημα από 3 έως 5 μήνες ή με βάση το χειρότερο σενάριο 8 μήνες.

Ποια είναι διαδικασία γνωμοδότησης

Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που είναι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς, δηλαδή primary dealers στο ελληνικό χρέος, συμμετέχουν ως μέλη της ISDA, η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS.
Όταν θα υπάρξει αλλαγή, κομβικής σημασίας, όπως είναι το selective default, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία θα επισημοποιηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, τότε η ISDA Ευρώπης θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν υφίσταται θέμα πιστωτικού γεγονότος. Εάν καταλήξει ότι δεν υφίσταται θέμα credit event, άρα ούτε και θέμα πληρωμής των CDS. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν πιστοποιηθεί ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός τότε αυτομάτως πληρώνονται τα CDS.

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης
Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision


Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων





Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+ Ελλάδα 2005
Α+ Ελλάδα 2005


Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B

B3
B-
B-
Υψηλού κινδύνου
Caa1
CCC+
CCC+

Caa2
CCC
CCC(Ελλάδα)

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca(Ελλάδα)
CC(Eλλάδα)
CC*Ελλάδα


C
C
Χρεοκοπία
C
D
D


Αρχειοθήκη ιστολογίου