Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επίθεση ΝΔ κατά Άγκυρας για την αξιοποιήση της ΑΟΖ της Κύπρου



Επίθεση ΝΔ κατά Άγκυρας για την αξιοποιήση της ΑΟΖ της Κύπρου 
«Λυτούς και δεμένους» βάζει η Άγκυρα προκειμένου να ματαιώσει τα σχέδια της Λευκωσίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προκαλώντας την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Τουρκικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουρκικές πιέσεις ασκούνται προς τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να πείσει για το δήθεν παράνομο και μονομερές της ΑΟΖ της Κύπρου.

Εξάλλου, οι Τούρκοι ζητούν από τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν το επιχείρημα ότι η έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι την... επανένωση της Κύπρου. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι εάν βρεθεί φυσικό αέριο, η Λευκωσία δεν θα θέλει επίλυση του κυπριακού .

Ο Λευκός Οίκος έχει ανάψει το «πράσινο φως» για εντοπισμό φυσικού αερίου στην ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον για το ζήτημα της Συρίας, και στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να συζητήθηκε και το θέμα της Κύπρου.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και από την κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Άγκυρας:

 «Οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη θαλάσσια περιοχή της, είναι παράνομες και ανυπόστατες.

Ο χαρακτηρισμός από την Τουρκία, ως «παρανόμων» των αδειών που έδωσε η Κυπριακή Κυβέρνηση για υποθαλάσσιες έρευνες προς αμερικανικές εταιρείες, εκθέτει την ίδια την Τουρκία, ως προς την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.

Ανεξαρτήτως του τι θέλει να πιστεύει, ή, να προσποιείται ότι θεωρεί η Τουρκία, η Κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κάθε δικαιοπρακτικό δικαίωμα, σε διεθνές επίπεδο, ως μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Αρχή, που εκπροσωπεί, από άποψη διεθνούς νομιμότητας, όλη την Κύπρο και το λαό της.

Σύντομα, η Κύπρος αναλαμβάνει και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού. Αντί λοιπόν η Τουρκική Κυβέρνηση με προφάσεις και φωνασκίες, για εσωτερική κυρίως κατανάλωση, να επιχειρεί μάταια να δημιουργεί θέματα στην Κύπρο, ας συνετιστεί και ας προσεγγίσει με καλή θέληση και διορατικότητα το Κυπριακό, με στόχο, σύντομα, η Κύπρος να αποτελεί παράδειγμα «ενότητας» μέσα στην Ένωση» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σε διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, γραπτά και προφορικά, προέβη από τη μεριά του το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας από την πρώτη μέρα στις τουρκικές απειλές σε σχέση με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ για φυσικό αέριο.

 Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζακου Μαρκουλή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι, πέραν των διαβημάτων, κάλεσε στο γραφείο της τους Πρέσβεις των πέντε μονιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έχει ζητήσει εγγραφή του θέματος στην επόμενη σύνοδο του άτυπου συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, πρόσθεσε, έχουμε ενώπιον μας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνων, κατα την οποία θα τεθεί το θέμα, στη διάρκεια συναντήσεων με Υπουργούς Εξωτερικών και αξιωματούχους των Ηνωμενων Εθνων, με στόχο την αποτροπή οποιονδήποτε ενεργειών απο πλευράς Τουρκίας.

 Η κυρία Μαρκουλλή σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διακυβεύονται πολυ σημαντικά συμφέροντα.


    Newpost.gr

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων;



Δείτε το διάγραμμα και προσέξτε ότι τους τελευταίους 10 μήνες οι Βρετανοί στηρίζουν με νύχια και δόντια την παραπαίουσα αμερικάνικη οικονομίααυξάνοντας κατά 80% τα αμερικάνικα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους:



DexiExtrem.blogspot.com

Το δυσκολότερο φθινόπωρο της 50ετίας


Κινδυνεύουν τα ακίνητα με κατάρρευση;

Όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δύσκολο οικονομικά φθινόπωρο που θα χαρακτηριστεί από την αύξηση της ανεργίας, την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. 

Δεν είναι λίγοι οι οικονομικοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι το δυσκολότερο των τελευταίων πενήντα ετών. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον δεν θα μπορέσει να μείνει αλώβητη η αγορά ακινήτων και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Κινδυνεύουν τα ακίνητα με κατάρρευση;

Το realestatenews.gr, ζητώντας τις απόψεις ειδικών της αγοράς (οικονομικοί αναλυτές, τραπεζίτες, μεσίτες και κατασκευαστές) προσπάθησε να αποτυπώσει τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων για το επόμενο τετράμηνο.

Το σύνολο των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι το επίπεδο των τιμών θα υποχωρήσει αλλά όχι με ρυθμούς που συνάδουν με την γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το «πάγωμα» των μεταβιβάσεων, η αδυναμία χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κατασκευαστές δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές πώλησης αποτρέπουν την κατάρρευση του γενικού επιπέδου τιμών. Σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της S&P για υποχώρηση του μέσου επιπέδου τιμών σε ποσοστό 20% περίπου, οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι απώλειες στη χειρότερη περίπτωση θα κινηθούν στα επίπεδα του 5-7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τετράμηνο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις εκποίησης αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την γενικότερη εικόνα του επιπέδου των τιμών. 

Αντίθετα στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων -κυρίως γραφεία και καταστήματα- οι τιμές εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σε επίπεδο περί το 8-10% και θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαίτηση των αγοραστών να
εξασφαλίσουν τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις. Πάντως και στην περίπτωση αυτή δεν αναμένεται αύξηση του αριθμού των συναλλαγών και αυτό είναι ένα στοιχείο που επηρεάζει και το επίπεδο των τιμών.

Εντελώς διαφοροποιημένη είναι η εικόνα στην αγορά ενοικίων. Συγκεκριμένα στην αγορά κατοικίας εκτιμάται ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης τους θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της αυξημένης ζήτησης. Αυτό όμως δεν θα αφορά τις μεγάλες κατοικίες στις οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα σημειωθεί και νέα υποχώρηση λόγω των τεκμηρίων. Αντίθετα, στην αγορά καταστημάτων και γραφείων, οι τιμές των ενοικίων εκτιμάται ότι θα καταγράψουν και νέα υποχώρηση και αυτό οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στο γεγονός ότι οι ενοικιαστές μπορούν να διεκδικήσουν και δικαστικά τη μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες του ακινήτου που έχουν μισθώσει. 

Όλοι οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι πιέσεις που θα δεχτεί η αγορά ακινήτων το φθινόπωρο θα είναι πρωτοφανείς, λόγω κυρίως της μειωμένης καταναλωτικής δαπάνης, της αύξησης του αριθμού των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν την λειτουργία τους και της επενδυτικής άπνοιας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία και η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων.
Newsbeast.gr

Bέλγιο: «Ναι» των τραπεζών στη συμμετοχή για Ελλάδα



 Η συνολική έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι κύριες βελγικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαίωσαν σήμερα τη συμμετοχή τους στο νέο σχέδιο χρηματοπιστωτικής στήριξης της Ελλάδας έπειτα από μια συνάντηση με τον βέλγο υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λικ Κούνε.
Η συνολική έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διαπραγματευθούν απευθείας με τις ελληνικές αρχές τους όρους συμμετοχής τους.
Με μια έκθεση που πλησιάζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η Dexia είναι η τράπεζα την οποία αφορά κυρίως η διαδικασία αυτή, περισσότερο από τις KBC (περίπου 700 εκατομμύρια), BNP Paribas Fortis (300 εκατομμύρια), Ethias Banque (75 εκατομμύρια) και ING (50 εκατομμύρια).
Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών, η Ageas είναι εκτεθειμένη σε ύψος 800 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερο από τις Ethias (350 εκατομμύρια), Vivium (100 εκατομμύρια) και ING Life (90 εκατομμύρια).
Η δέσμευση των διαφόρων πρωταγωνιστών του βελγικού χρηματοπιστωτικού τομέα επιτρέπει στο Βέλγιο να τιμήσει την υπόσχεση να πετύχει μια συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό σχέδιο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 90% της έκθεσης, δήλωσε μετά τη συνάντηση εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ρέιντερς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Belga.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή η συμμετοχή των ιδιωτών στην μετακύλιση χρέους αντιστοιχεί σε ανάλογα ποσά που δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν οι δημόσιες αρχές.




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα φέσια των ακάλυπτων επιταγών



Σκάνε κανόνια στην αγορά

Τα 1,3 δισ. ευρώ άγγιξε η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011.

Στοιχεία που συλλέγει το Σύστημα Αθετήσεως Υποχρεώσεων της Τειρεσίας ΑΕ καταδεικνύουν πως οι ακάλυπτες επιταγές στο επτάμηνο ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και τα 100.000 τεμάχια.

Σημειώνεται πως η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου διαμορφώθηκε αθροιστικά σε 988,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο εξάμηνο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών είχε ανέλθει σε 95.692 τεμάχια.

Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου είχε διαμορφωθεί αθροιστικά σε 115,7 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο αποσύρθηκαν 11.881 συναλλαγματικές, ενώ ο αριθμός τους στο εξάμηνο ανήλθε σε 74.883.
Newsbeast.gr

Αδειάζουν τα κρατικά ταμεία




Σε οριακό σημείο οι πληρωμές εάν καθυστερήσει η δόση του δανείου

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών λόγω των αυξημένων αναγκών για πληρωμές καθώς η ρευστότητα στα κρατικά ταμεία βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου διαμορφώθηκαν στις αρχές του μήνα (πριν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου) στα 11 δισ. ευρώ. Όμως έως την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να εξοφληθεί ένα πενταετές ομόλογο ύψους 5,9 δισ. ευρώ και ακολουθούν και λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Με τις δημοπρασίες εντόκων τρίμηνης διάρκειας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα όπου το Δημόσιο συγκέντρωσε 1 δισ. και με μια δεύτερη (έντοκα εξάμηνης διάρκειας) όπου πραγματοποιείται σήμερα, με στόχο έσοδα 1 δισ. ευρώ το Δημόσιο καλύπτει μεν τις λήξεις των εντόκων και μένει με διαθέσιμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ φιλοδοξώντας την είσπραξη επιπλέον εσόδων από νέα μέτρα ύψους 6,7 δισ. που θα πρέπει εκτυλιχθούν ως το τέλος του χρόνου.

Παρόλα αυτά αν η επόμενη δόση μεταφερθεί για τον Οκτώβριο η ρευστότητα του Δημοσίου θα παραμείνει οριακή καθώς είναι δύσκολο να υπολογιστεί στην πράξη πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα μέσα στο προσεχές διάστημα.

Μεγάλη πληγή για την εκτέλεση προϋπολογισμού είναι και οι υπέρογκοι τόκοι που πληρώνει το ελληνικό κράτος για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων εκδόσεων εντόκων γραμματίων, που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο.

Ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2010 είχαμε πληρώσει για τόκους 8 δισεκατομμύρια 819 εκατομμύρια ευρώ, φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούλιο το ποσό αυτό εκτοξεύθηκε στα 10 δισεκατομμύρια 218 εκατομμύρια ευρώ.

Ως προς την απόδοση των μέτρων το υπουργείο οικονομικών περιμένει, θεωρητικά, από τη μείωση λειτουργικών δαπανών να εξοικονομηθούν 190 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, από τις συγχωνεύσεις φορέων και τη μείωση επιχορηγήσεων προσδοκώνται 540 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των δαπανών των ταμείων και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων 1 δισεκατομμύριο 188 εκατ. ευρώ.
Newsbeast.gr

Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη


Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Μεγάλη επιβράδυνση σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2011, καθώς υποχώρησε σε τριμηνιαία βάση στο 0,2% από 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. 

Σε ετήσια βάση- σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010- ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο 1,7% από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο. 

Στην ΕΕ, επίσης, η αύξηση του ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση και στο 1,7% σε ετήσια βάση. 

Η σημαντική κάμψη οφείλεται στην απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% από 1,3% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ το γαλλικό ΑΕΠ έμεινε στάσιμο, μετά από αύξησή του κατά 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,8% και το γαλλικό κατά 1,6%.

Το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,2% και σε ετήσια βάση κατά 0,7%, ενώ της Ιταλίας αυξήθηκε 0,3% και 0,8%, αντίστοιχα.

Η Eurostat, η οποία δημοσιεύει στοιχεία για το ΑΕΠ διορθωμένα ως προς την εποχικότητα, δεν δημοσίευσε στοιχεία δευτέρου 
τριμήνου για την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. 

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο σημείωσαν η Λετονία (2,2%), η Εσθονία (1,8%), η Φινλανδία (1,2%) και η Σουηδία (1%). 

Σε ετήσια βάση, ισχυρότερες επιδόσεις έχουν η Εσθονία (8,4%), η Λιθουανία (5,9%),η Λετονία (5,7%) και η Σουηδία (5,3%).
Newsbeast.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΛΕΝΕ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ!



Βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, με σημερινές τους δηλώσεις στην εφημερίδα Handelsblatt, αίρουν το ταμπού των ευρω-ομολόγων, θέμα για το οποίο επισήμως το Βερολίνο δεν θέλει να γίνεται ούτε συζήτηση. "Οφείλουμε...
επίσης στη Γερμανία να θέσουμε το θέμα με ποιους όρους θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε τα ευρω-ομόλογα", δηλώνει ο Μπούρκχαρντ Μπαλτς, ευρωβουλευτής της CDU στο σημερινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας. "Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να βλέπουμε τα πράγματα σε μαύρο και άσπρο...Δεν πιστεύω ότι τα ευρω-ομόλογα αποτελούν όργανο του σατανά", δηλώνει από την πλευρά του ο βουλευτής της CDU Γιόχαν Βάντεπχουλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε ειδικά για το θέμα από την Handelsblatt. Ο Αρμιν Λάτσετ, εκ των μελών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα ότι η ευρωζώνη οφείλει "να περάσει σε νέα στάδια ολοκλήρωσης" και "σε τελευταίο στάδιο τα ευρω-ομόλογα" θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα διαθέσιμα εργαλεία. Η Handelsblatt αναφέρει επίσης ότι ευρωβουλευτές της CDU έχουν συντάξει έγγραφο 11 σελίδων στο οποίο απαριθμούνται τα πλεονεκτήματα τέτοιων κοινών για τις χώρες της ευρωζώνης ομολόγων, τα οποία θα αποτελούσαν "ένα μήνυμα ενότητας και στιβαρότητας προς τις αγορές". Ο εκπρόσωπος της Αγγελα Μέρκελ δήλωσε για μία ακόμη φορά χθες ότι η Γερμανία απορρίπτει την έκδοση ευρω-ομολόγων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και διαβεβαίωσε ότι το θέμα δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Fimotro

Τζ. Στίγκλιτς: Δύσκολη η επιβίωση της ευρωζώνης χωρίς ευρωομόλογο



Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει πολύ δύσκολα χωρίς την έκδοση ευρωομολόγων, διατύπωσε ο οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Αν δεν προωθηθεί κάποιο πλαίσιο, όπως αυτό των ευρωομολόγων, θα είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορέσουν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες τους», ανέφερε στο BBC, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Σήμερα, οι κυβερνήσεις δανείζονται από τις τράπεζές τους και τα ομόλογα αυτά προεξοφλούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», συνέχισε ο Στίγκλιτς, προσθέτοντας ότι «με κάποιο τρόπο, τα ευρωομόλογα ήδη υπάρχουν, αλλά όχι με πολύ διαφανή τρόπο και με πολλή αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχεια του συστήματος».

O νομπελίστας οικονομολόγος είπε ακόμη ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να θεσπισθούν με ένα όριο και με όρους, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα υποστεί «έντονες επιπτώσεις», αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα ήταν πιο επωφελές για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, αν αποχωρούσε η Γερμανία από την Ευρωζώνη, παρά μία από τις χώρες με προβλήματα.

«Θα ήταν στην πραγματικότητα καλύτερο για το ευρώ, αν το εγκατέλειπε η Γερμανία, επειδή οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας θα ήταν πολύ μεγάλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters , isotimia.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου