Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Συζητούν το μέλλον τους και τις εκλογές


Η χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την επομένη του καθοριστικού ραντεβού Σαρκοζί-Μέρκελ στο Παρίσι, και την παραμονή κυβερνητικών συσκέψεων για τη στρατηγική των επόμενων εβδομάδων, δεν ήταν απολύτως politically correct. Τουλάχιστον όχι για ένα κυβερνών κόμμα με σαφείς και διακριτούς ρόλους: Όπου ο Πρωθυπουργός αποφασίζει, και ο Αντιπρόεδρος… εκτελεί.
Φαίνεται ότι οι σύνθετες ισορροπίες κορυφής που διαμορφώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ μετά τον ανασχηματισμό που έφερε τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε θέση «αναπληρωτή Πρωθυπουργού», συνεπάγονται ότι η πολιτική μοίρα των δυο αντιπάλων για την ηγεσία του Κινήματος, το 2007, είναι πλέον κοινή.
Κάτι που σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συζητούν το κοινό μέλλον τους, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις, επιχειρώντας να προβλέψουν το τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα, και ζυγίζοντας τα δεδομένα που προκύπτουν. Για να χαράξουν τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα. Με έμφαση στο… πότε θα είναι προσφορότερο για την Κυβέρνηση να κάνει εκλογές.

Statesmen.gr

Σόρος :Χωρίς ευρωπαϊκή οικονομική αρχή, η αγορά θα συνεχίσει να αψηφά το ευρώ



ΕκτύπωσηPDF
george_sorosΑν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική αρχή για την ευρωζώνη, η αγορά θα σκέπτεται πάντα "ότι μπορεί να κερδίσει" σε βάρος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, δήλωσε ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

    "Η ευρωζώνη, όπως έχει οικοδομηθεί, δεν έχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική αρχή. Όσο δεν υπάρχει αυτή η δύναμη, η αγορά θα πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει", δήλωσε ο Σόρος.

    "Έχει απέναντί της την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Όμως η εξουσία της περιορίζεται στο να επιλύει τα προβλήματα ρευστότητας για να αποκαθιστά την ομαλότητα στις αγορές χωρίς να επιτίθεται στα προβλήματα φερεγγυότητας των κρατών", συνέχισε ο επενδυτής, για τον οποίο τα ευρωομόλογα "είναι η ύστατη λύση".

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρότειναν χθες τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης για τις 17 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ. Όμως έκριναν πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει ακόμη προχωρήσει αρκετά για να επιτρέψει τη δημιουργία ευρωομολόγων, που θα αντικαθιστούσαν τα ομόλογα που εκδίδουν ξεχωριστά τα κράτη μέλη.

    "Ο Νικολά Σαρκοζί είχε δίκιο όταν είπε, την Τρίτη, πως τα ευρωομόλογα πρέπει να εξεταστούν στο τέλος της διαδικασίας. Πρέπει να είναι ο στόχος. Για να ξεπεράσουν τη δυσκολία, οι χώρες μέλη πρέπει να χρηματοδοτούνται με λογικό κόστος", εκτιμά πάντως ο Σόρος. "Το πρόβλημα, στη συνέχεια, θα είναι να τεθεί ένα όριο στα δάνεια των διαφόρων κρατών", πρόσθεσε.

Sofokleus10.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου