Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Πανικός στην Ευρώπη για τις εγγυήσεις – Η Μέρκελ ακύρωσε το ταξίδι της στη Ρωσία



Αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ για την ερχόμενη Δευτέρα ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την Ευρωζώνη και τις εγγυήσεις
Η είδηση όμως έρχεται με την ακύρωση του ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ρωσία που ήταν προγραμματισμένο για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στόχος είναι να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην επικύρωση ευρωπαϊκής συμφωνίας για το EFSF από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Την είδηση αποκαλύπτει τόσο το πρακτορείο Reuters, όσο και δημοσίευμα της Γερμανικής έκδοσης των Financial Times, όπου επισημαίνεται ότι η Angela Merkel κατέληξε σε αυτή την απόφαση λόγω των εντεινόμενων αντιδράσεων που αντιμετωπίζει και από το εσωτερικό του κόμματός της ως προς την επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η υπουργός Εργασίας του Βερολίνου ζήτησε να δίνονται εμπράγματες εγγυήσεις ακόμη και με χρυσό ή μετοχές κρατικών εταιριών – όπως της βιομηχανίας – για τα πακέτα στήριξης.

Πέλλα και Πιερία:Στους ''καλούς'' πελάτες δεν σέρβιραν μόνο ποτά..



ΦΩΤΟ EUROKINISSI


Θύματα της υπόθεσης νεαρές αλλοδαπές, που έπρεπε να εκτελέσουν κατά γράμμα τις εντολές των αφεντικών τους... 

Πρόκειται για δύο πανομοιότυπες υποθέσεις που έφεραν στο φως αστυνομικοί σε Πέλλα και Πιερία. Σε δύο μεγάλα μπαρ, που καθημερινά μάζευαν πλήθος κόσμου, οι αλλοδαπές σερβιτόρες ήταν υποχρεωμένες να εκδίδονται στους ''καλούς'' πελάτες του καταστήματος.

Στην Καλλίπολη Πέλλας, ο 43χρονος ιδιοκτήτης του μπαρ, εξέδιδε μια 38χρονη αλλοδαπή σερβιτόρα έναντι 60 ευρώ για κάθε ερωτική συνεύρεση. Οι αστυνομικοί που έκαναν έφοδο, το έπαιξαν πελάτες και ξεσκέπασαν το ένοχο μυστικό του καταστήματος.

Κατά τον έλεγχο που έκαναν βρήκαν 215 ευρώ και ένα φύλλο χαρτιού πάνω στο οποίο υπήρχαν σημειώσεις με διάφορα χρηματικά ποσά. Φόρεσαν χειροπέδες στον ιδιοκτήτη και στην 38χρονη και πλέον αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ίδια υπόθεση και σε μπαρ στην Σκοτίνα Πιερίας. Διαπιστώθηκε πως ο 70χρονος (!) ιδιοκτήτης του μπαρ εξέδιδε μια 36χρονη σερβιτόρα από την Ρουμανία έναντι του ποσού των 100 ευρώ. Οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν και τους δυο και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Κατερίνης.


Newsit.gr

Συνέντευξη του Δάνη Τζαμτζή στον ''Λόγο της Πέλλας''



danis-tzamtzis-sun«Ο Γ. Χοίδης «έθαψε» τις ελπίδες των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον στον Δήμο Σκύδρας»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Σκύδρας, Δ. Τζαμτζής, μιλά για την αδιαφορία του δημάρχου, για τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν και την απόφαση του να κατέλθει για άλλη μία φορά υποψήφιος βουλευτής

Κατηγορείτε τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή ότι ψήφισαν έναν προϋπολογισμό εικονικό και πλασματικό. Που είναι πλασματικός, ως προς τα έξοδα ή τα έσοδα ή και τα δύο μαζί;
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Σκύδρας είναι εικονικός, πλασματικός, ελλειμματικός και αντιαναπτυξιακός. Είναι εικονικός διότι δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Τα έσοδα που συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός είναι πλασματικά. Παρουσιάζονται ως έσοδα, χρήματα που δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ο Δήμος και αυτό θα έχει σαν συνέπεια ο προϋπολογισμός να είναι ελλειμματικός. Επίσης, ο προϋπολογισμός του Δήμου Σκύδρας είναι αντιαναπτυξιακός, διότι ο Δήμος χρωστάει πολλά λεφτά, έκτακτα έσοδα δεν υπάρχουν, χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα δεν έρχονται γιατί δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις και η Δημοτική αρχή δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει νέα έργα.
Απόδειξη όσων έχω καταγγείλει κατ' επανάληψιν στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι οι εκθέσεις Α τριμήνου και Α εξαμήνου των εσόδων και των εξόδων του προϋπολογισμού. Τα έσοδα του Α εξαμήνου του Δήμου Σκύδρας είναι 3.723.000 ευρώ, ενώ έπρεπε να είναι 8.337.000 ευρώ. Δηλαδή δεν είναι ούτε τα μισά από αυτά που έχουν προϋπολογισθεί. Πώς λοιπόν θα γίνουν νέα έργα;
Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Χοίδης παραδέχτηκε κατά τη συζήτηση των εκθέσεων του Α' εξαμήνου για τα έσοδα, ότι δεν θα γίνουν νέα έργα, αλλά μόνο συντηρήσεις.
Προεκλογικά, άλλα έλεγε στους πολίτες. Τους έλεγε ψέματα για τους αρπάξει την ψήφο και σήμερα το μόνο που λέει είναι «δεν μας δίνουν λεφτά».
Προεκλογικά ο δήμαρχος έλεγε ότι ο δήμος δεν έχει υπέρογκα χρέη και μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις. Εσείς τι έχετε να του πείτε;
Προεκλογικά ο Δήμαρχος κ. Χοίδης έλεγε μεγάλα ψέματα και κορόιδεψε τους δημότες του Δήμου Σκύδρας. Έλεγε ότι δεν χρωστάει ούτε 1 ευρώ ο Δήμος Σκύδρας και ότι «λεφτά υπάρχουν». Τα ψέματα αυτά δεν τα έλεγε μόνο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του και τις προεκλογικές ομιλίες του, αλλά και στα Μέσα Επικοινωνίας.
Κατήγγειλα τότε, ότι το χρέος του Δήμου Σκύδρας ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Χοίδης έλεγε τότε ότι λέω ψέματα. Ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών απόδειξε την αλήθεια όσων έλεγα.
Ο Δήμος Σκύδρας μέχρι τις 31-12-2010 χρωστούσε 2.180.000 ευρώ σε τράπεζες και 1.190.000 ευρώ σε προμηθευτές. Σύνολο 3.370.000 ευρώ. Σ' αυτά πρέπει να προστεθούν τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων ΔΕΥΑ και ΔΗΚΕΣ και φυσικά οι προμήθειες και τα έργα για τα οποία δεν είχαν κοπεί εντάλματα πληρωμής μέχρι της 31-12-2010.
Το σίγουρο για τον παλαιό Δήμο Σκύδρας είναι ότι το συνολικό του χρέος, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Δυστυχώς, ο κ. Χοίδης με την κακοδιοίκηση και την κακοδιαχείριση, υποθήκευσε τον Δήμο Σκύδρας και κυριολεκτικά «έθαψε» τις ελπίδες των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον στον Δήμο Σκύδρας.
Από αυτά που μας λέτε αφήνετε να εννοηθεί ότι ο δήμος Σκύδρας πραγματοποιεί δημιουργική λογιστική, συμφωνείτε;
Δεν είναι απλά δημιουργική λογιστική. Είναι μια εικονική πραγματικότητα την οποία δυστυχώς την βιώνει ο Δήμος Σκύδρας. Έχουμε λοιπόν τα έσοδα του μισού προϋπολογισμού να μην μπορούν να εισπραχτούν και απλά τα νούμερα αναφέρονται στον προϋπολογισμό. Έχουμε έκτακτα έσοδα τα οποία δεν βλέπουμε να εισπράττονται. Έχουμε και χρέη τεράστια. Χρωστάμε στις τράπεζες και σε προμηθευτές τιμολογημένα μέχρι 31-12-2010, 5.381.000 ευρώ.
Τα πραγματικά χρέη του Δήμου Σκύδρας ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια των ορκωτών λογιστών και όχι τα παραμύθια που έλεγε ο κ. Χοίδης.
Λέτε ότι ο δήμαρχος αύξησε την φορολογία των δημοτών κατά 100% και σε κάποιες περιπτώσεις 400%. Τα νούμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα, είναι αληθινά και που έχουν εφαρμογή;
Σας προκαλώ και σας προσκαλώ να ελέγξετε την φορολογία που επέβαλε ο κ. Χοίδης. Ήδη οι συμπολίτες μου στον Δήμο Σκύδρας ένιωσαν την αύξηση της φορολογίας στο πετσί τους. Παρουσίασα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο λογαριασμό της ΔΕΗ όπου το 2010 πλήρωνα 22 ευρώ για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και το 2011 πληρώνω 40 ευρώ. Μάλιστα οι δημότες του πρώην Δήμου Μενηίδας επειδή σε κάποιες υπηρεσίες είχαν χαμηλή φορολογία, τώρα έχουν μια «βίαιη» προσαρμογή σε νέα δεδομένα φορολογίας.
Με τα δεδομένα τα σημερινά εάν είχατε εκλεγεί εσείς δήμαρχος πως θα αντιμετωπίζατε την οικονομική κρίση στον δήμο Σκύδρας, δε θα αυξάνατε τόσο πολύ τα δημοτικά τέλη;
Έργα δεν κάνεις φορολογώντας τους πολίτες εκτός από τα ανταποδοτικά. Δεν το έκανα κατά την προηγούμενη θητεία μου στον Δήμο Σκύδρας, ούτε βέβαια θα το έκανα τώρα. «Έτρεχα» στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες και έφερνα προγράμματα και λεφτά στον Δήμο. Αυτό θα έκανα και τώρα. Δεν θα καθόμουν στο γραφείο μου να πίνω καφέ.
Όλα αυτά τα λέμε μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά ο κ. Χοίδης επειδή δεν θέλει να γνωρίζουν οι δημότες τι γίνεται στο Δήμο Σκύδρας, δε δέχεται την παρουσία τηλεόρασης λέγοντας ότι δεν έχει 500 ευρώ ούτε για τα πολύ σοβαρά θέματα, αλλά ούτε καν ενημερώνει τα Μέσα Ενημέρωσης για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δεν έχει γίνει από τον δήμο καμία προληπτική ενέργεια για την αποφυγή της ασθένειας του ιού του Νείλου. Πιστεύετε δεν έγινε διότι δεν έχει χρήματα ο δήμος;
Την στιγμή που πέρυσι είχαμε πολλά κρούσματα της ασθένειας του ιού του Νείλου στον Δήμο Σκύδρας και φέτος έχουμε κρούσματα σε όμορες Δημοτικές Κοινότητες, όφειλε ο Δήμαρχος να αντιμετωπίσει πιθανές κακές εξελίξεις. Έπρεπε να γίνει ψεκασμός όπως έπρεπε να γίνει ψεκασμός και για τις ακρίδες οι οποίες έχουν κάνει μεγάλες ζημίες σε αγρότες μας. Ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης στην κατεύθυνση αυτή έχει κάνει πολλές ενέργειες.
Τέλος, κανένα ποσό χρημάτων δεν είναι μεγάλο μπροστά στην υγεία των δημοτών.
Ποια έργα υποδομής πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν για να δώσουν ζωή στον δήμο;
Θα επιδίωκα μέσα από σοβαρές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, να αξιοποιήσω τις πηγές Λουτροχωρίου και Νέας Ζωής. Δεν κορόιδευα προεκλογικά τους συμπολίτες μου λέγοντας τους παραμύθια για δήθεν συνεργασίες με εταιρίες του εξωτερικού για την αξιοποίηση των Πηγών. Ας μας πει ο κ. Δήμαρχος τι γίνεται με την υπόθεση της εταιρείας MARKIS. Ποιος κορόιδευε τους πολίτες για δήθεν αξιοποίηση των Πηγών;
Θα διεκδικούσα το στρατόπεδο γιατί είναι μέσα στον αστικό ιστό της πόλεως και θα δεχόμουν συνεργασία με το Υπ. Άμυνας για την αξιοποίηση του. Μάλιστα είχαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο πρόγραμμα μας.
Το Δημοπρατήριο θα είναι μια θετική εξέλιξη στο εμπόριο των αγροτικών μας προϊόντων όχι μόνο της Σκύδρας και του Νόμου μας, άλλα και του όμορου Νομού Ημαθίας. Όμως ο χώρος που έχει επιλεγεί στο παλιό Γυμνάσιο του Δάγλα, είναι ακατάλληλος. Το έργο είναι της πρώην Νομαρχίας και νυν Περιφέρειας, όμως ο κ. Χοίδης ήξερε ότι υπάρχει στον Δήμο χωροταξική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας για το Δημοπρατήριο, που όριζε ως τόπο λειτουργίας τα κρατικά ψυγεία ιδιοκτησίας τότε της ΓΕΣΠΟΒ και της ΕΓΣ Έδεσσας, που εκπονήθηκε το 1992, επί θητείας μου, γιατί το Δημοπρατήριο ήταν πρόταση μου από το 1992.
Τέλος, μπορεί να έχουμε κρίση, αλλά η συχωρεμένη η μάνα μου έλεγε: «Πέσε πίτα να σε φάω δεν υπάρχει». Πρέπει να αγωνιστείς για να έχεις καλά αποτελέσματα για τον Δήμο και τους Δημότες.
Με την σημερινή δημοτική αρχή έχει αύριο ο δήμος;
Όχι. Η σημερινή Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη αδιαφορία για το μέλλον του τόπου.
Δεν διεκδικεί στην Αθήνα κονδύλια, προγράμματα ευρωπαϊκά, κλπ. Αρκείται στην δικαιολογία «δεν μας δίνει λεφτά η κυβέρνηση».
Δεν διεκδικεί, δεν παλεύει, δεν αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο στον Δήμο Σκύδρας.
Είναι μια Δημοτική Αρχή «μειωμένων προσδοκιών» που τον στόχο της τον επέτυχε με την επανεκλογή του κ. Χοίδη και τώρα κάθεται....
Θα είστε υποψήφιος βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές;
Ναι, θα είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο μας τον Αντώνη Σαμαρά στις αρχές του έτους για το θέμα αυτό.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Θα χαθεί το 40% με 50% των κεφαλαίων των τραπεζών που βυθίζονται...

Θα χαθεί το 40% με 50% των κεφαλαίων των τραπεζών  που βυθίζονται...αντίδραση στον εικοσάρη -  Το ΧΑ  προς τις 850-830 μονάδες -  Άλμα στα CDS 2400 μ.β.  spread 1600 μβ. ενώ οι  αποδόσεις  στο  47,7%....

 Το ΧΑ προς τις 850-830 μονάδες 

(upd9) Χωρίς πυξίδα χωρίς παλμό, χωρίς προοπτική κινείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που συνεχώς κατακρημνίζεται στον απόηχο της κρίσης χρέους και βεβαίως στις μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες που θα υποστούν οι τράπεζες. Στον εικοσάρη και πλην τραπεζών επιχειρέιται μια αντίδραση που λειτουργεί εξισορροπητικά στον δείκτη και στην πίεση των τραπεζών.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι ζημίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες ίσως να ξεπερνούν κάθε εκτίμηση και πρόβλεψη. Δεν είναι μόνο τα 4,75 δις ευρώ ζημίες από το haircut στα ομόλογα, δεν είναι μόνο η Blackrock η οποία αναμένεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι προβλέψεις των τραπεζών είναι αναντίστοιχες με την πραγματικότητα αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει και νέο haircut στα ομόλογα 30%.
Όλα αυτά σε απλά μαθηματικά οδηγούν σε κεφαλαιακή ζημία πάνω από 15 με 17 δις ευρώ δηλαδή το 40% με  50% των κεφαλαίων των τραπεζών θα χαθεί σε απομειώσεις.  Αυτό μπορεί να αποφευχθεί; Δυστυχώς όχι καθώς η χώρα πλέον έχει πάρει μια πορεία και υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν και οι τράπεζες, το μόνο υγιές κομμάτι του συστήματος.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή ότι το 50% των κεφαλαίων των τραπεζών θα χαθεί τότε με χρηματιστηριακούς όρους οι 850 με 830 μονάδες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τον πάτο της μακροχρόνιας πτώσης.
Ο πάτος προσδιορίζεται στις 500 μονάδες βάσης εκεί φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί η μεγάλη πτώση της αγοράς. Ξεκίνησε από τις 4500 χιλιάδες και θα καταλήξει στις 500 μονάδες. Αυτή είναι η μοίρα της αγοράς.
Σήμερα το ΧΑ καταγράφει οριακά κέρδη +0,3% στις 895 μονάδες και πλησιάζει τις 850 με 830 μονάδες βάσης.
Αν διασπαστούν τα επίπεδα αυτά επόμενος στόχος οι 770 μονάδες εν συνεχεία 650 και μετά 550 με 500 μονάδες βάσης.
Ο εφιάλτης της πτώσης συνεχίζεται…
Οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν.
Η Εθνική στα 3,11ευρώ στο -1,58% και αποτίμηση 2,97 δις ευρώ.
Η Alpha bank στα 2,10 ευρώ στο -4,55% και στα 1,12 δις ευρώ αποτίμηση.
Η Eurobank στα 1,86 ευρώ -4,6% και αποτίμηση 1,028 δις ευρώ.
Η Κύπρου στα 1,17 +1,74% και αποτίμηση 1,051 δις ευρώ.
Επίσης και η Marfin επιδεικνύει καλή συμπεριφορά στα 0,29 ευρώ σταθεροποιητικά.
Το ΤΤ στα 1,18 ευρώ -2,48% με αποτίμηση στα 335 εκατ ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος υπό κατάρρευση…
Στις μετοχές του εικοσάρη πλην τραπεζών ο ΟΤΕ +3,3% η ΔΕΗ +0,55%, η MIG με κέρδη 3,57%, ΚΑΕ +1,4%, Τιτάνας +3,2%.

Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα

Νέα μεγάλη επιδείνωση παρατηρείται στα ομόλογα καθώς spreads και CDS έχουν εκτοξευθεί.
Το spread στις 1600 μονάδες βάσης με απόδοση 17,5% στην 10ετία. Είναι ενδεικτικό ότι στις αποδόσεις των ομολόγων έχει υπάρξει εκτροχιασμός. Στο ομόλογο Αυγούστου 2012 η απόδοση 47,7% και τιμή 71 μονάδες βάσης.
Στο ομόλογο Μαΐου 2013 στο 40,5% απόδοση.
Το φαρμακευτικό ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2011 η τιμή 88 μονάδες βάσης και απόδοση 43,5%.
Τα CDS ειδικά στην Ελλάδα καταγράφουν νέα μεγάλη άνοδο. Στις 2400 μονάδες βάσης στην Ελλάδα. Σταθεροποιητικά στην Πορτογαλία 1050 μονάδες βάσης και Ιρλανδία 865 μονάδες βάσης.
Ισπανία 375 μονάδες βάσης και Ιταλία 375 μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

Ο Γιώργος χαρίζει τα πετρέλαια στον Λάτση


Για 500 εκατ. ευρώ ξεπουλάει στον Λάτση η κυβέρνηση τα Ελληνικά Πετρέλαια όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ο Βενιζέλος δεν έχει πει το ΟΚ, καθώς η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει απαξιωθεί εντελώς τις τελευταίες εβδομάδες χάνοντας το 40% της αξίας της… όπερ σημαίνει ότι το 35,4% που ανήκει σήμερα στο Δημόσιο έχει εξευτελιστική αποτίμηση.

Ο Λάτσης πιέζει αφού δεν κατάφερε να κάνει κάτι στον τραπεζικό τομέα, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν υπουργοί που θα βάλουν την υπογραφή τους κάτω από μια τέτοια σύμβαση ξεπουλήματος.

Όμως, μήπως η εξέλιξη αυτή είναι λογική, αφού ο πρωθυπουργός έχει συμφάγει πολλές φορές με τον κύριο Λάτση; Ε, και αφού γνωρίζονται, να μην δοθούν τα πετρέλαια σε αγνώστους!

Όσο για την τιμή εξαγοράς... μα δεν φταίει ο Λάτσης αν έπεσε το Χρηματιστήριο... ή λέτε να φταίει για όλα ο Καραμανλής;



Χορεύουν στον Τιτανικό δοκιμάζοντας «δαχτυλίδια»



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Λυπούμαι αν θα στενοχωρήσω μερικούς από τους «μεγάλους μεταρρυθμιστές» της κυβέρνησης, που με επικεφαλής τον κ. Παπανδρέου συνεχίζουν να «αλλάζουν την Ελλάδα», χωρίς να αλλάζουν το παραμικρό.

Θα ήθελα, όμως, να τους υπενθυμίσω ότι η χώρα έχει πτωχεύσει - μερικώς θεωρητικά, ολοσχερώς στην πράξη.

Ελλοχεύει δε ο κίνδυνος – θα μπορούσαμε να μιλούμε για βεβαιότητα – μέχρι το τέλος του χρόνου να ανακοινωθεί επισήμως η ολική χρεοκοπία, με όλες τις συνέπειες μιας κανονικής πτώχευσης.

Δεν πρόκειται για γκρίνια, αλλά μπορεί κάποιος να μας πει τι νόημα θα έχει ο χθεσινός θρίαμβος της υπουργού Παιδείας, όταν δεν θα μπορεί το πτωχευμένο κράτος να καταβάλει τα αναγκαία για την (μεταρρυθμισμένη) παιδεία;

Θα έχει άλλο νόημα εκτός από το «δαχτυλίδι» που θεωρεί η ίδια ότι έλαβε από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα τηλεφώνησε και στον κ. Σαμαρά για να πετύχει την «συναίνεση»;

Μπορούμε να μάθουμε αν σε μια χώρα που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει μπορεί να υπάρχει άλλη ιστορική στιγμή εκτός από την εξεύρεση λύσης για να αποφευχθεί η χρεοκοπία;

Προσωπικά, όλα αυτά μου φαίνονται τουλάχιστον γελοία.

Όπως γελοίο μου φαίνεται να συνεδριάζει (χθες) το υπουργικό συμβούλιο για να ασχοληθεί είτε με θέματα εξυγίανσης των τραπεζών – μπορεί να μιλούν για εξυγίανση άνθρωποι που ποτέ δεν κατάφεραν να εξυγιάνουν οτιδήποτε; - είτε με άλλα ανούσια και άσχετα με το μέγα πρόβλημα της πτώχευσης θέματα.

Όπως το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ή οι συγχωνεύσεις οργανισμών που εποπτεύει ο κ. Σκανδαλίδης (έλεος πλέον με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα) ή η διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά (έλεος, έλεος) ή η σύσταση επικουρικής ακτοφυλακής (όταν δεν έχουμε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τα σχετικά θέματα βρίσκονται αλλού ο παπάς κι’ άλλου τα γένια του) ή η ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας από το υπουργείο Ανάπτυξης (λέμε τώρα).

Όπως γελοίο μου φαίνεται κάθε τόσο να «ενημερώνεται» ο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του οποίου ουδέποτε έπαιξαν κάποιον ουσιώδη ρόλο, έδωσαν μια γνώμη που να εισακούστηκε, ρωτήθηκαν για κορυφαία ζητήματα όπως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος ή ο τρόπος διαπραγμάτευσης για τις εγγυήσεις ή τα προς συζήτηση θέματα στο Eurogroup ή στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Εξίσου γελοία μου φαίνεται και αυτή η μάχη (λέμε τώρα) για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Έχει καταντήσει οι αρμόδιοι υπουργοί Γερουλάνος και Νικητιάδης να έχουν κάνει περισσότερες δηλώσεις για αυτό το (επίσης άσχετο με την πτώχευση) θέμα, παρά για την πορεία του τουρισμού.

Οι δυο τους έχουν σχολιάσει περισσότερο τα του πρωταθλήματος από το γεγονός ότι εξαιτίας των ενεργειών του συναδέλφου τους επί των Μεταφορών όσον αφορά στην υπόθεση των ταξί επλήγη ο τουρισμός τον Ιούλιο. Για την ακρίβεια, επί του θέματος δεν έχουν πει λέξη – για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης.

Χωράει, κύριοι, η συναδελφική αλληλεγγύη σε μια πτωχευμένη χώρα;

Είναι δυνατόν, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να χάνετε χρόνο για το τι θα γίνει με τους λέκτορες;

Να συνεχίζει ο καθένας το βιολί του – άλλος να «εξυγιαίνει» το ποδόσφαιρο, άλλος την παιδεία, άλλος τα ΜΜΕ και πάει λέγοντας – ενώ έπρεπε να κάθονται και να σκέφτονται, μήπως και τους κατέβει καμιά ιδέα (λέμε τώρα) και σωθούμε;

Ούτε καν χρειάζονταν όλοι αυτοί οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Μια ομάδα δέκα ικανών ανθρώπων χρειαζόταν, για να βρεθεί μια διέξοδος από την παρούσα τραγική κατάσταση.

Χορεύουν πάνω στον Τιτανικό που βουλιάζει και χθες ο κ. Παπανδρέου έβαλε την κ. Διαμαντοπούλου να σύρει τον χορό - για να κόψει τη φόρα σε άλλους και να βάλει τους δελφίνους να υποβλέπουν ο ένας την άλλη.

Μήπως μπορούν να μας πουν όταν το καράβι βουλιάξει τι θα λένε;

Θα μας πει η κ. Διαμαντοπούλου ότι έλυσε το θέμα με τους λέκτορες; (Εντάξει, γνωρίζω πως δεν ήταν αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να μας πει αν με το νόμο της θα βρεθούν τα χρήματα για να μειώσουμε το χρέος).

Θα μας πει ο κ. Σκανδαλίδης ότι έλυσε το θέμα με τη «Δήμητρα» και τα… φυτοφάρμακα;

Θα μας πει ο κ. Ραγκούσης ότι τσακώθηκε με τους ταξιτζήδες;

Θα μας πουν οι κύριοι Γερουλάνος και Νικητιάδης ότι τα έβαλαν με τον Μπέο;

Θα μας πει ο κ. Παμπούκης ότι αφού (και με την δική του συμφωνία τον καιρό της παντοδυναμίας του ως υπουργού Επικρατείας) διαλύθηκε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δυο χρόνια μετά ανακάλυψε ότι τώρα χρειάζεται;

Θα μας πει ο κ. Παπουτσής ότι ανακοίνωσε φράχτη στον Έβρο τον Ιανουάριο και τον Αύγουστο το θέμα βρισκόταν ακόμη σε διαβούλευση;

Θα μας πει ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι ετοίμασε την ανάπτυξη στα χαρτιά, αλλά τι ανάπτυξη να φέρεις σε μια πτωχευμένη χώρα; 

Τι στο καλό θα μας λέτε κύριοι όταν πτωχεύσουμε ολοκληρωτικά;

Υ.Γ. 1 Οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος θα ντρεπόταν να ασχολείται με όσα ασχολούνται σήμερα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου – και πανηγυρίζουν κι’ από πάνω.

Υ.Γ. 2 Για τους κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο δεν ρωτάω τι θα μας λένε. Είναι σαφές ότι ο πρώτος αποφάσισε να πάρει μαζί του τον δεύτερο. Διότι η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει. Η κ. Διαμαντοπούλου δοκίμασε πρώτη στο δάχτυλό της το δαχτυλίδι. Γι’ αυτό άλλωστε και, μετά τον «θρίαμβο», έλαβε μόνη της τον λόγο για να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, προκάλεσε την ενόχληση του προεδρεύοντος αντιπροέδρου κ. Αργύρη (ο οποίος της επισήμανε δηκτικά πως «απ’ ότι βλέπω δεν χρειάζεστε το προεδρείο, κ. υπουργέ»), αλλά εκείνη συνέχισε απτόητη, απαξιώντας να συμμορφωθεί ή να απαντήσει στην παρατήρηση του προεδρείου.

 

http://www.elzoni.gr/html/ent/828/ent.12828.asp

Όλα κρίνονται στην οικονομία το επόμενο τρίμηνο, λέει ο Ε.Βενιζέλος



ImageΣτο επόμενο τρίμηνο κρίνονται όλα για την οικονομία στην Ελλάδα, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε η συνεχιζόμενη ύφεση υπονομεύει τις προσπάθειες για σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά το κυριότερο είναι ότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λόγω της ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.Ελπίζουμε να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση απ'ότι με την Φινλανδία...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε προβληματισμένος σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση, άμεσα, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο κρατικών επιχειρήσεων, επειδή ο δείκτης τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο η Βάσω Παπανδρέου όσο και άλλοι βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 23% στην εστίαση και εκείνος δεσμεύτηκε να ξαναδεί τους φορολογικούς συντελεστές στη διάρκεια κατάρτισης του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου