Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Μπροστά στην ύφεση οι ΗΠΑ



Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να επανέλθει σε ύφεση και απηύθυνε...
έκκληση για επείγουσα συντονισμένη δράση πολιτικής, περιλαμβανομένης της υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

"Οι εξελίξεις αυτό το καλοκαίρι έχουν δείξει πως βρισκόμαστε σε μία επικίνδυνη νέα φάση", δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μία ετήσια συγκέντρωση παγκόσμιων διαμορφωτών πολιτικής την οποία φιλοξενεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Κάνσας Σίτι.
"Το στοίχημα είναι σαφές: κινδυνεύουμε να δούμε την εύθραυστη ανάκαμψη να εκτροχιάζεται. Πρέπει λοιπόν να δράσουμε τώρα."
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να σφυρηλατήσουν μακροπρόθεσμα σχέδια προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το χρέος τους, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να επιδιώξουν τόσο γρήγορο "σφίξιμο της ζώνης" ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη, είπε η Λαγκάρντ.
"Για να το πούμε απλά, οι μακροοικονομικές πολιτικές πρέπει να υποστηρίζουν την ανάπτυξη", δήλωσε η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στην πρώτη βαρυσήμαντη ομιλία της για την [οικονομική] πολιτική αφότου ανέλαβε επικεφαλής του ΔΝΤ, διαδεχόμενη τον Ντομινίκ Στρος-Καν.
"Η νομισματική πολιτική θα πρέπει επίσης να παραμείνει σε υψηλό βαθμό προσαρμοσμένη, καθώς ο κίνδυνος της ύφεσης υπερακοντίζει τον κίνδυνο του πληθωρισμού", είπε, προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να επανέλθει σε αντισυμβατικές δράσεις πολιτικής αν χρειαστεί.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζεται να αναδιαρθρώσουν την κεφαλαιακή τους δομή, είπε, προσθέτοντας πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το κάνουν αυτό θα είναι "υποχρεωτική ουσιαστική αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής" μέσω ιδιωτικών διαύλων ει δυνατόν, διαφορετικά μέσω κάποιας μορφής δημόσιας χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν σχέδια μείωσης του ελλείμματος με ένα "αξιόπιστο οικονομικό μονοπάτι" -- περιλαμβανομένης, είπε, της συνεχιζόμενης υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εστίαση σε μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν θα πρέπει να αγνοεί τη σημασία της δημιουργίας μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, είπε.
"Στο τέλος-τέλος ποιος θα πιστέψει ότι οι δεσμεύσεις να περικοπούν οι δαπάνες μπορούν να επιζήσουν μιας μακράς στασιμότητας με παρατεταμένη υψηλή ανεργία και κοινωνική δυσαρέσκεια;" αναρωτήθηκε.
Οι διαμορφωτές πολιτικές θα πρέπει επίσης να σταματήσουν τη διολίσθηση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ, είπε, βασιζόμενοι στην επέμβαση κυβερνητικών υπηρεσιών χρηματοδότησης στέγης και σε πιο επιθετικά προγράμματα προκειμένου να μειωθεί το χρέος των ιδιοκτητών κατοικίας.  

Η Γερμανία θα αναγκαστεί να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Σταθερότητας με πάνω από 3τρις




Σε άρθρο του ZeroHedge διαβάζουμε μερικά πράγματα τα οποία εξηγούν την πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων και των τραπεζικών μετοχών.

Η πρώην Γαλλίδα Υπ. Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, που πήρε τα ηνία του ΔΝΤ μετά την πτώση του Στρος Καν δήλωσε μια μέρα αφότου ο Μπερνάκι είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το QE3, ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι ένας τρόπος για να προμηθευτούν το απαραίτητο κεφάλαιο είναι μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να χρηματοδοτήσει το ταμείο αυτό εξ' ολοκλήρου σχεδόν το οποίο κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί να συνεπάγεται το τεράστιο ποσό των 3.5τρις ευρώ (ή περίπου 5τρις). Επιπλέον θα είναι καθήκον της Γερμανίας να σώσει όλες της τράπεζες σε μία παράλληλη κίνηση παρέχοντας άλλα 230δις.

Οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν να εγγυώνται την έκδοση τραπεζικού χρέους τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν οι αγορές πάγωσαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η πλειονότητα των εγγυήσεων αυτών ήταν τριετούς περιόδου ωρίμανσης αν και η Ισπανία και η Γαλλία επέτρεψαν στις τράπεζες να εκδώσουν μέχρι και 5ετες χρέος.

Συνεπώς ο τοίχος της επερχόμενης ωρίμανσης του κρατικά εγγυημένου χρέους συνιστά αντικείμενο ανησυχίας.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε μία "νέα επικίνδυνη φάση" και ζήτησε μέτρα τα οποία θα επιβεβαιώσουν μια σταθερή πηγή πίστωσης σε μεσοπρόθεσμη βάση καθώς θα προωθείται η ανάπτυξη.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ,  Ανάλυσης IV και της Ανάλυσης V.



Read more: http://center24.blogspot.com/2011/08/3.html#ixzz1WIs5FThZ

Πέθανε ο Λ. Κύρκος...




Ο Λεωνίδας Κύρκος, (1924 - 28 Αυγούστου 2011) ήταν Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, και είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής. Ήταν πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού και της Ελληνικής Αριστεράς.
Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γιος του πολιτικού Μιχαήλ Κύρκου, ο οποίος μαζί με τον Ιωάννη Πασαλίδη και με άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς ίδρυσαν την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του λόγω των επανειλημμένων πολιτικών διώξεων. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου φυλακίστηκε κατ' επανάληψη: το 1946 για 8 μήνες και το 1948 (φυλακίστηκε εκ νέου). Το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο. Η απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου δεν εκτελέστηκε λόγω της διεθνούς αντίδρασης διότι μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο Μανόλης Γλέζος. Αποφυλακίσθηκε το 1953.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην πολιτική αριστερή εφημερίδα Αυγή, πρώτα ως ρεπόρτερ και αργότερα ως διευθυντής (1958-1961).
Ο Λεωνίδας Κύρκος μπήκε στην πολιτική και εκλέχτηκε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961, 1963 και 1964 με την ΕΔΑ. Με την διάσπαση του ΚΚΕ, πήρε το μέρος των λεγόμενων ανανεωτικών δυνάμεων και βοήθησε στην καθιέρωση του ευρωκομμουνιστικού ΚΚΕ Εσωτερικού. Στις 21 Απριλίου 1967 συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια.
Μετά την μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής, το 1974 και το 1977, και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Ο Κύρκος ήταν Πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτ. μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) της οποίας εκλέχτηκε Πρόεδρος. Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη, ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι το Μάρτιο του 1991. Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής με τον Συνασπισμό. Έγινε στόχος σφοδρής κριτικής από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μητσοτάκη.
To 2000 προτάθηκε τιμητικά από το κόμμα του Συνασπισμού για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας, όμως η βουλή εξέλεξε τον συνυποψήφιό του, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Το 2010, με επιστολή του δήλωσε στήριξή στο νέο κόμμα Δημοκρατική Αριστερά[1]. Το τελευταίο διάστημα λόγω των προβλημάτων με την υγεία του είχε αποστασιοποιηθεί από την ενεργή πολιτική, αν και συχνά κατάθετε την άποψή του δημόσια. Ήταν χήρος, και έχει δύο γιους.Πέθανε την Κυριακή 28 Αυγούστου 2011 στις 06.25. Πέθανε σε ηλικία 87 ετών Η κηδεία του την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Η Αμερικανική πρεσβεία πίσω από τις παρακολουθήσεις του Κ. Καραμανλή





Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθηνά βρίσκεται πίσω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων την περίοδο 2004 - 2005, καταδεικνύει η εισαγγελική ερευνά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η σύνδεση των τεσσάρων από τα 14 κινητά που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροπή των συνομιλιών στα κομπιούτερ καταγραφής, είχε αγοραστεί στο όνομα της αμερικανικής πρεσβείας.

Εκτός από τον κ. Καραμανλή, παρακολουθούνταn ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο αρχηγός της αστυνομίας, υπουργοί και δεκάδες πολίτες



ΔεξίΕxtrem

Αρχειοθήκη ιστολογίου