Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Βάσει ειδικού κανονισμού η εγγραφή των βοοειδών στα γενεαλογικά βιβλία



Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε νέα Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εγγραφής βοοειδών στα γενεαλογικά βιβλία, τον τρόπο τήρησης και κατάρτισης αυτών, τον έλεγχο των αποδόσεων και της αναγνώρισης νέων φυλών των βοοειδών.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή τα γενεαλογικά βιβλία των βοοειδών, που τηρούνται από τους φορείς καταρτίζονται βάσει κανονισμού. Ο κανονισμός του γενεαλογικού βιβλίου μιας φυλής εκδίδεται από τους φορείς τήρησης του γενεαλογικού βιβλίου (βλ. παρ. 1 του άρθρου 2) και δύναται να μεταβάλλεται σύμφωνα με την εξέλιξη της φυλής, τις επιστημονικές εξελίξεις, τις συνθήκες εκτροφής και τις απαιτήσεις της αγοράς.
Agrotypos

Ώρες αγωνίας και… προσμονής



Το νεφελώδες σκηνικό που έχει διαμορφωθεί γύρω από τις αντικειμενικές πιθανότητες της Ελλάδας να λάβει την πολυπόθητη πολιτική στήριξη από τους εταίρους, και να αποφύγει το φάσμα της χρεοκοπίας, για το οποίο οι κερδοσκόποι εκτιμούν ότι η… βεβαιότητά του ανέρχεται σε ποσοστό 98%, δίνει εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα στις τρέχουσες εξελίξεις.
Εν αναμονή λοιπόν των ανακοινώσεων που θα γίνουν το απόγευμα για την «τύχη» της Ελλάδας, μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε στην Αθήνα έκτακτη σύσκεψη. Με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Λουκά Παπαδήμου, του Γιώργου Ζανιά, καθώς και κορυφαίων τραπεζιτών.
Οι εξελίξεις προσέλαβαν αυτοτροφοδοτούμενο χαρακτήρα, από τη στιγμή που χθες το βράδυ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τιμ Γκάιτνερ έθεσαν επί τάπητος την πολιτική ευθύνη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την υστέρηση σε αποφασιστικές δράσεις για την επαρκή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Κι όλα αυτά, μερικές ώρες πριν από την αυριανή «απολογία» του Πολ Τομσεν ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για το «φάρμακο» το οποίο χορηγήθηκε στην Ελλάδα, η αποτελεσματικότητα του οποίου αμφισβητείται έντονα και από οικονομολόγους στο εσωτερικό του Ταμείου.

Statesmen.gr

Τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου, Merkel, Sarkozy αύριο



Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, της Angela Merkel και του Nicolas Sarkozy.

Η Merkel εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα της φιλανδικής απαίτησης να λάβει εγγυήσεις για τα δάνεια διάσωσης. «Όλοι μας θέλουμε να βρούμε ένα μονοπάτι, και θα το βρούμε. Έναν δρόμο προς τα μπροστά που να είναι ανοικτός για όλους τους εταίρους, αλλά και να ευθυγραμμίζεται με τις επιθυμίες των Φιλανδών», είπε.

Εν τω μεταξύ, διαψεύδονται από τον εκπρόσωπο του Nicolas Sarkozy οι πληροφορίες του Reuters που θέλουν το Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να ανακοινώνουν σήμερα μια κοινή πρωτοβουλία για την Ελλάδα.

Πηγές του Reuters έκαναν λόγο για επίσημη δήλωση για την Ελλάδα από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Sarkozy και Merkel μίλησαν τηλεφωνικά και είναι "αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο" για να επικρατήσει η ηρεμία στις αγορές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και το ευρώ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης να δείξουν στις αγορές ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της κρίσης χρέους. Η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει στην κρίση στέλνοντας τον Tim Geithner στην Ευρώπη.

Isotimia.gr

Πώς θα γίνει η παραχώρηση γης σε αγρότες - Μοριοδότηση, καταπατητές, το νομοσχέδιο

11/09/2011 - 15:00 - 0 Σχόλια

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Σε ποιους θα διατεθούν τα πάνω από ένα εκατ. στρέμματα δημόσιας γης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός; Το νομοσχέδιο που τίθεται σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζει τους όρους που όμως δεν αφορούν μόνο στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, ή την αξιοποίηση της ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στον τρόπο «τακτοποίησης» των ήδη καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, με πληρωμή. Προβλέπει ακόμη και την «κατά κυριότητα» ανέγερση κύριας κατοικίας σε αγρότες και κτηνοτρόφους…
 Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι μόνο με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης , μπορεί να  παραχωρηθούν «κατά χρήση, έναντι τιμήματος εκτάσεις για επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, άνω των  5.000.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα από «παζάρι» που δεν ξεκαθαρίζονται οι όροι του, θα περάσουν σε ιδιώτες και μεγάλες δημόσιες αγροτικές εκτάσεις όχι μόνο σε αμιγώς αγροτικές περιοχές, αλλά και σε νησιωτικά παράλια, ακόμη και σε «επαφή» με τα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται «ξεκαθάρισμα» των καταπατημένων εκτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αυστηρά πρόστιμα για νέους καταπατητές.
 Αναλυτικότερα:
 Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων – Αγροτικές Μισθώσεις», παραχωρείται δημόσια γη, στις εξής περιπτώσεις:
 «- Για γεωργική χρήση, δωρεάν, σε κατ’ επάγγελμα γεωργούς, συνεταιρισμούς και  ομάδες παραγωγών που δεν διαθέτουν αγροτικές εκτάσεις.
 - Για κτηνοτροφική χρήση, δωρεάν, σε κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους που δεν διαθέτουν βοσκήσιμη γη
 - Για  δραστηριότητες του εν γένει πρωτογενή τομέα, κατά χρήση, σε κάθε ενδιαφερόμενο,  έναντι τιμήματος.
 - Κατά κυριότητα, για την ανέγερση κύριας κατοικίας, σε κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, εντός οικισμών, κάτω των 2.000 κατοίκων, που δεν έχουν τουριστική ή οικοπεδική αξία, εφόσον δεν έχουν ακίνητη περιουσία, στο όνομα αυτών ή των μελών της οικογένειάς τους.
 
Μοριοδότηση
 Περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο διανομής δημόσιας αγροτικής γης είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ημαθία, μια από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που θα τεθεί σε ισχύ η διανομή. Είπε ο υπουργός ότι :
Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους γεωπονικών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο(συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει).
Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Συνεπώς, για προϊόντα/τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα/τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.  
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το σχέδιο:   100 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι, οι νέοι ως 35 ετών και οι νέοι ως 35 ετών που είναι πτυχιούχοι γεωπονικών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, -80 μόρια οι νέοι αγρότες, -60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο)  και 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).  
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που θα διανεμηθούν είναι τα 3 εκατ. ενώ στην πλειοψηφία τους τα αγροτεμάχια είναι μικρότερα των 10 στρεμμάτων. Για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοκρατία το ΥΠΑΑΤ έχει δημιουργήσει μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα από την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους και θα βλέπουν τα μόρια τους αλλά και τα διαθέσιμα κτήματα στην περιοχή τους.

Ενοικίαση αγροτικής γης του Δημοσίου
Επίσης, με ειδική ρύθμιση που περιλαμβάνει το ίδιο νομοσχέδιο επεκτείνεται από τα 3 στα 6 χρόνια η περίοδος «προστασίας» του ενοικιαστή αγροτικής γης, ενώ μέχρι τώρα, η μίσθωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων γινόταν με ετήσια συμβόλαια, τα οποία, μετά τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, μπορούσαν να ανανεωθούν για άλλα δύο χρόνια εφόσον το ήθελε ο ενοικιαστής. Με τη νέα ρύθμιση, τα συμβόλαια θα μπορούν να είναι πάλι ετήσια, αλλά ο παραγωγός-ενοικιαστής θα έχει την ευχέρεια να ανανεώνει την εκμετάλλευση της γης για άλλα πέντε χρόνια.
Στην φάση, τη διαδικασία θα την αναλάβουν οι Περιφέρειες, οι οποίες θα κάνουν και τη διανομή στους δικαιούχους ακτήμονες, μέσω προκηρύξεων. Η τελική επιλογή γίνεται με βάση τα κριτήρια που έχει ορίσει το υπουργείο. Στη δεύτερη κατηγορία θα γίνει ρύθμιση σε τρία «μέτωπα» και στις υπόλοιπες θα διεκδικήσει το υπουργείο τα νόμιμα συμφέροντά του ζητώντας «διοικητική αποβολή».

Καταπάτηση δημόσιας γης
Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται για πρώτη φορά ότι ο αυθαίρετος κάτοχος δημόσιας έκτασης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον, ενός  έτους, ενώ εάν  η αυθαίρετα κατεχόμενη έκταση βρίσκεται σε περιοχές με τουριστική ή οικοπεδική αξία, η ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον πέντε ετών. Επιπλέον, επιβάλλεται και χρηματική ποινή τουλάχιστον  30.000 ευρώ.
Αυθαίρετοι κάτοχοι έκτασης, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν έχει κριθεί δασική ή κηρυχθεί αναδασωτέα από τα αρμόδια όργανα, δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς της στην Επιτροπή θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της οικείας Περιφέρειας, εφόσον αποδεικνύουν κατοχή αυτής πριν την 5.6.1993. Η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων εξαγοράς κατεχόμενων εκτάσεων λήγει την 31.12.2013.
Ειδικότερα, για τις εκτάσεις με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα ισχύσει η νομοθετική ρύθμιση του 2003 (άρθρο 5 ν. 3147/2003) που βάζει ως όριο την 5η Ιουνίου 1993 και δίνει δυνατότητα εξαγοράς για όσες εκτάσεις καταπατήθηκαν πριν από αυτή την ημερομηνία.  
Για τις εκτάσεις όπου έχουν γίνει καταπατήσεις, έχουν μεταβιβαστεί σε νέους ιδιοκτήτες οι οποίοι πλήρωσαν αντίστοιχο αντίτιμο στον «καταπατητή» και έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια ως «καλόπιστοι νομείς», το ζήτημα θα λυθεί και θα αποδοθούν οι νόμιμοι τίτλοι.
Όσον αφορά τις μακροχρόνιες παραχωρήσεις που έχουν γίνει με υπουργικές αποφάσεις και με συμβολικό αντίτιμο κατά το παρελθόν, θα αναπροσαρμοστούν και το υπουργείο θα ζητήσει ποσό αντίστοιχο της αντικειμενικής αξίας
Για όλες τις υπόλοιπες εκτάσεις θα γίνει επιτόπιος έλεγχος και στη συνέχεια «διοικητική αποβολή».
(Πατήστε εδώ για να δείτε όλο το σχέδιο νόμου που εν έκρινε το υπουργικό συμβούλιο)


Eklogika.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου