Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τέσσερα χρόνια μετά…



Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την 17η Σεπτεμβρίου του 2007, τότε που, μια μέρα μετά την άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, ο Κώστας Καραμανλής ανέβαινε και πάλι τα σκαλοπάτια του Προεδρικού Μεγάρου, για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια.
Αυτή η αφετηρία της… δεύτερης σελίδας της «Νέας Διακυβέρνησης» ωστόσο, προδίκαζε ουσιαστικά και την άσχημη κατάληξή της, δυο χρόνια μετά, με την αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες, τον Σεπτέμβριο του 2009, λόγω του πολιτικού «εκβιασμού» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ότι θα έσερνε τη χώρα σε κάλπες στις αρχές του 2010, με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που θέριευε επικίνδυνα.
Το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007, έφερε τη Νέα Δημοκρατία να έχει υποχωρήσει από το 45% του 2004 στο 42%. Κυρίως όμως, να έχει συρρικνωθεί η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της σε μόλις 152 βουλευτές. Με αποτέλεσμα η διακυβέρνηση που μόλις ξεκινούσε, να καταστεί όμηρος των… παραξενιών του κάθε βουλευτή, που απειλούσε ανά πάσα στιγμή να μην καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο, και να ρίξει την κυβέρνηση.
Η συνέπεια ήταν η κυβέρνηση να φοβάται την ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα της, να μην τρέξει την εφαρμογή του προγράμματός της, όπως θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες, και να βρεθεί ευάλωτη απέναντι στον ακραίο λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, το κάψιμο της Αθήνας, και την επί της ουσίας αναστολή των πάντων… μέχρι να πέσει η Νέα Δημοκρατία από την εξουσία.
Εκείνες οι εκλογές ωστόσο, σηματοδότησαν ακόμη μια κρίσιμη παράμετρο, που έμελλε να καθορίσει τις εξελίξεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου αμφισβητήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ όμως, δεν ήρθε ποτέ. Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου αναβαθμίστηκε, ενισχύθηκε μέσα από τη διαδικασία αμφισβήτησής του, και απέκτησε την πολιτική αυτοπεποίθηση που του έλειπε, τα πρώτα τρία χρόνια της παραμονής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ήταν τα χρόνια του «Γιώργο… άργησες».
Οι εκλογές του 2007, υπήρξαν μάλλον η στιγμή της «δημιουργικής καταστροφής». Γιατί προδίκασαντο βίαιο τέλος της διακυβέρνησης Καραμανλή, και άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή του παπανδρεϊσμού. Τις συνέπειες τις βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Ας προσέχαμε…

Statesmen.gr

Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες Γεωργαντά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Λογοθέτης



Τεράστιες διαστάσεις παίρνει πλέον η υπόθεση των καταγγελιών του πρώην μέλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, σχετικά με την αύξηση του ελλειματος της Ελλάδας το 2009 κατόπιν εντολής της ηγεσιασ του Υπ. Οικονομίας αλλα και παραγόντων τής Ευρώπης,  αφού τις υιοθετεί ο επίσης μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Λογοθέτης. 


«Ο κ. Λογοθέτης, τα όσα καταγγέλλει η κ. Γεωργαντά, τα προσυπογράφει ως απολύτως αληθή» δήλωσε ο ο νομικός εκπρόσωπος του, ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος !

Τώρα αυτό που μένει είναι να δούμε τι θα κάνει ο Α. Σαμαράς σήμερα και αύριο... γιατί τη Δευτέρα θα είναι πλέον αργά... 

http://dexiextrem.blogspot.com/2011/09/blog-post_250.html

Απορρίπτει το μνημόνιο και ζητά άμεσες εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ



Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και «Ζάππειο ΙΙ», οι πυλώνες της ομιλίας Σαμαρά στο Βελλίδειο. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα  επιμείνει  στη δική του πρόταση για έξοδο από την οικονομική κρίση και από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, θα απορρίψει εκ νέου το Μνημόνιο, ζητώντας άμεση επαναδιαπραγμάτευση των όρων του…ενώ θα δώσει έμφαση στο σχέδιο των φοροελαφρύνσεων, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την παρατεταμένη ύφεση στην οποία έχει εγκλωβιστεί η χώρα.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο Αντ. Σαμαράς,  θα ρίξει το γάντι των εκλογών στην κυβέρνηση, με βασικό επιχείρημα ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πλέον η λιγότερο επιζήμια επιλογή για τη χώρα, ενώ -με το βλέμμα και στο εσωκομματικό πεδίο- θα κλείσει τον δρόμο σε κάθε συζήτηση περί πολιτικής συναίνεσης και κυβερνητικών συνεργασιών.

Κεντρικός στόχος, πάντως, του Αντώνη Σαμαρά είναι να αναδείξει από τη Θεσσαλονίκη ένα «πρωθυπουργικό προφίλ» και να ενισχύσει, ταυτόχρονα, την εικόνα της ΝΔ σε επίπεδο κυβερνητικής διαχείρισης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό θα προβάλει ιδιαίτερα την προσπάθεια ανανέωσης του κόμματος «σε πρόσωπα και ιδέες», ενώ η ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα έχει έντονο προεκλογικό άρωμα. Ο Αντώνης Σαμαράς θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν είναι πλέον σε θέση να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και αυτός εκτιμά πως είναι ο σημαντικότερος λόγος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, η γαλάζια πρόταση για «επανεκκίνηση της οικονομίας», που περνά μέσα από φοροελαφρύνσεις, αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τη φοροδιαφυγή και ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, θα οδηγήσει σε πλεονασματικό προϋπολογισμό εντός τετραετίας.

Δίπλα στους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις (παραμένει η πρόταση για συντελεστή 15%), τα εισοδήματα και τον ΦΠΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει και τις αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η πρόταση προβλέπει την άμεση επαναφορά των συντάξεων έως 700 ευρώ στα επίπεδα προ των περικοπών. Κατά τους υπολογισμούς του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου το κόστος της πρότασης ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να προκύψουν από άλλες περιστολές στις δημόσιες δαπάνες.

KentriNews.gr

Καταρρέουν ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ



Τους ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης φαίνεται πως πλήττουν τα νέα μέτρα. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χ. Πουλόπουλος (Vids)
|
Ανησυχούν πολύ πλέον οι οργανισμοί που βοηθάνε στο δύσκολο έργο της απεξάρτησης. Όχι μόνο για το εάν θα κοπούν απαραίτητες δαπάνες, αλλά για το πως επί της ουσίας θα μπορούν να προσφέρουν στους εξαρτημένους, αφού αυτό δεν καθίσταται δυνατό ελέω περικοπών.
Το NEWS 247 μίλησε με τον εξειδικευμένο επιστήμονα και διευθυντή στο ΚΕΘΕΑ στο Παγκράτι, Χ. Πουλόπουλο, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός.
Αποφεύγοντας τους δραματικούς τόνους, ο κ. Πουλόπουλος ανέδειξε στην κάμερα της ιστοσελίδας το μείζον πρόβλημα.
Μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ αναφέρει ότι:
Η κρίση εκ των πραγμάτων αναμένεται να αυξήσει τη χρήση των ουσιών. Οι ήδη εξαρτημένοι χρήστες είναι σε δυσχερέστερη θέση.
Έχουν 20% παραπάνω πιθανότητες να πεθάνουν και 14% να αυτοκτονήσουν ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.
"Θα περίμενε κανείς να αυξηθούν οι φορείς απεξάρτησης εντούτοις τα αρμόδια υπουργεία ζητούν δραματικές περικοπές και προχωρούν αιφνιδιαστικά σε αυτές. Ήδη από το ΚΕΘΕΑ έχει περικοπεί το 50% της χρηματοδότησης", αναφέρει ο κ. Πουλόπουλος.
 
Σε επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζει ο κ. Πουλόπουλος, το ΚΕΘΕΑ είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση Τύπου στις επτά Σεπτεμβρίου.
"Έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Υγείας το ξήλωμα των υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης για τους χρήστες και τις οικογένειές τους".
Η κραυγή αγωνίας είναι παραπάνω από εμφανής, με τόσο το ΚΕΘΕΑ όσο και τον ΟΚΑΝΑ να βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο του να αφήσουν αβοήθητους χιλιάδες εξαρτημένους.
Να σημειωθεί πως κέντρα όπως το ΚΕΘΕΑ βασίζονται κυρίως στην κρατική επιχορήγηση και σε κάποιες δωρεές από ιδιώτες, γονείς κλπ.
Το ζήτημα όμως δεν είναι αποκλειστικά θέμα στοιχείων. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου τέτοιο, αφού πίσω από τους αριθμούς υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος, ένας συμπολίτης μας.
Γι' αυτόν τον λόγο, ο κ. Πουλόπουλος κάνει έκκληση στο υπουργείο "να μην δει το θέμα με καθαρά λογιστική λογική".
 
Η κρίση οι περικοπές και οι υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν
 
Η κύρια, αλλά ωστόσο εν πολλοίς και βάσιμη επιχειρηματολογία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι η μεγάλη κρίση και οι απαραίτητες περικοπές.
Είναι γεγονός πως υπάρχει στο μυαλό των αρμοδίων ότι αρκετές από τις δαπάνες στους τομείς της ψυχικής υγείας αλλά και της απεξάρτησης ήταν υπερβολικές, για να μην πούμε πλασματικές.
Όμως, τα υπάρχοντα στοιχεία, δείχνουν ότι καταρχήν υπάρχει μείωση στις δαπάνες, μείωση την οποία το ίδιο το ΚΕΘΕΑ την προώθησε και την υλοποίησε.
Αρχικά, να δούμε τις κρατικές δαπάνες.
Από το Μάιο του 2007 μέχρι και τον αντίστοιχο μήνα του 2011 η κρατική επιχορήγηση στο ΚΕΘΕΑ έχει ως ακολούθως:
- 2007 22.100 εκατ. ευρώ
- 2008 23 εκατ. ευρώ
- 2009 24 εκατ. ευρώ
- 2010 22.080 εκατ. ευρώ
- 2011 (έχουν εγκριθεί 23 εκατ. ευρώ)
Εντούτοις, το 2010 το ποσό που είχε αρχικά εγκριθεί από το υπουργείο ήταν αυτό των 24 εκατ. ευρώ. Εξαιτίας της κρίσης όμως και των περικοπών υπήρξε μείωση της τάξης του 8% κι έτσι έπεσε η επιχορήγηση στα 22.080 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα τώρα των δαπανών έχει ως εξής:
Για το 2007 έφτασαν τα 24.355,5 εκατ. ευρώ.
Το 2008 τα 28.671,6 εκατ. ευρώ
Το 2009 έφτασαν στα 30.318,4 εκατ. ευρώ
Και το 2010 έπεσαν στα 26.503,4 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 (ως τώρα) τα έξοδα είναι στα 25 εκατ. ευρώ.
Κοιτώντας προσεκτικά τα νούμερα γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει μία σημαντική μεταβολή στα έξοδα, από το 2009 μέχρι και το 2011 της τάξης του -12,6%.
Ο λόγος είναι πως το ΚΕΘΕΑ από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση μέχρι και το 2011 μείωσε τις δαπάνες του "εθελοντικά", όπως ειπώθηκε κατά 17,4%.
Το δελτίο Τύπου στις επτά Σεπτεμβρίου συνδέει, σε μία προσπάθεια να ακουστεί το πρόβλημα, την κρίση με την εξάρτηση, αφού πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι εξαρτημένοι μέσα στις δυσχερέστατες οικονομικές συνθήκες θα αυξηθούν.
"Σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους, όπου η οικονομική κρίση εξαθλιώνει και σπρώχνει στο περιθώριο τους κοινωνικά ασθενέστερους, επιλέγονται οι φτηνές λύσεις ανεξαρτήτως ποιότητας και αποτελέσματος".
"Το ΚΕΘΕΑ με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης οδηγείται πλέον σε αδιέξοδο με κλείσιμο των μονάδων του και δραματικές συνέπειες για χιλιάδες εξαρτημένους και χιλιάδες οικογένειες που θα βρεθούν αβοήθητοι σε όλη τη χώρα".
Με την τελευταία απόφαση του υπουργείου, την υπογράφει ο κ. Σαχινίδης, περικόπτονται εντελώς αιφνιδιαστικά περισσότερα από τα μισά τα οποία προβλέπονταν, συνολικά 11.730.000 ευρώ.
Στην λίστα του υπουργείου, με τους υπό περικοπές οργανισμούς περιλαμβάνονται ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ από τους οποίους αφαιρούνται το προαναφερόμενο ποσό για το ΚΕΘΕΑ και εκείνο των 15 εκατ. ευρώ για τον ΟΚΑΝΑ.
Η κόκκινη γραμμή για την λειτουργία του ΚΕΘΕΑ
Αν και το ΚΕΘΕΑ προέβη σε σειρά περικοπών, φαίνεται πως δεν είναι αρκετές. Από το ποσό των 30,3 εκατ. ευρώ (δαπάνες 2009) οι συνολικές, ανελαστικές δαπάνες (στέγαση, διατροφή μελών, θέρμανση και άλλα) έπεσαν στα 25 εκατ. ευρώ.
Αυτό το ποσό όμως είναι η κόκκινη γραμμή για το ΚΕΘΕΑ. Αλλιώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα από αυτά τα χρήματα.
Και ιδού η απόδειξη:
Μετά τις μειώσεις οι δαπάνες μισθοδοσίας βρίσκονται στα 17,8 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα στα 5,8 εκατ. ευρώ και οι αναγκαίες δαπάνες (έργα ασφάλειας και υγιεινής), στο 1,4 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό είναι ήδη όσο μειωμένο μπορεί, ώστε να λειτουργεί ο οργανισμός.
Στις έξι Σεπτεμβρίου οι γονείς των εξαρτημένων απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Λοβέρδο και Βενιζέλο ζητώντας ουσιαστικά κατανόηση.
"Με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο δεν αποδίδονται τα 23 εκατ. ευρώ, αλλά περικόπτονται αιφνιδιαστικά περισσότερα από τα μισά φέρνοντας σε αδιέξοδο το ΚΕΘΕΑ".
Ένταση στον ΟΚΑΝΑ
Το πρωί της προηγούμενης Τρίτης σημειώθηκε μία μικρή ένταση έξω από τα γραφεία του ΟΚΑΝΑ. Όλα έγιναν στη διαμαρτυρία των εργαζομένων στον οργανισμό στην οδό Αβέρωφ.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει και σε κατάληψη του κτιρίου ζητούν να μην περικοπούν κατά 50% οι χρηματοδοτήσεις του οργανισμού, να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, να μην υπάρξει εργασιακή εφεδρεία καθώς και να στηριχθούν όλες οι δομές απεξάρτησης.
Πρόκειται για μία διαφορετική πτυχή του ίδιου όμως προβλήματος.
Οι περικοπές του υπουργείου, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται πλέον ανοιχτά από εργαζόμενους αλλά και επιστημονικό προσωπικό, δεν μειώνουν μόνο τις θέσεις εργασίας. Κατ επέκταση θίγονται άμεσα οι χρηματοδοτήσεις, άρα τα κέντρα απεξάρτησης δεν μπορούν να επιβιώσουν, αλλά παράλληλα δεν μπορούν να στηριχθούν και οι υπάρχουσες δομές.


News247.gr

ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Παρουσιάστηκε το «Σύγχρονο Μακεδονικό – Ελληνικού Λεξικό»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο «Φαίδων» της Φλώρινας, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου 18 ατόμων, η παρουσίαση του λεγόμενου «Σύγχρονου Μακεδονικού – Ελληνικού Λεξικού», από το Center Maurits Coppieters και τη «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού».



TaXalia.gr

Οι Copa και Cogeca επισημαίνουν την συμβολή της αγροτοδασικής παραγωγής στο περιβάλλον, την απασχόληση και την πράσινη ανάπτυξη



Οι Copa και Cogeca επισημαίνουν την συμβολή της αγροτοδασικής παραγωγής στο περιβάλλον, την απασχόληση και την πράσινη ανάπτυξη
Στην μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και στην αύξηση της παραγωγής ζωοτροφών, θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση «η βιώσιμη χρήση βιοκαυσίμων και βιοενέργειας». Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca μετά το 2ο Koli Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου στη Φιλανδία. Ειδικότερα μιλώντας στο Φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων τόνισε:
«Η αγροτικός και ο δασικός τομέας της Ε.Ε. συνεισφέρουν πολύ στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 για την ανάπτυξη και την απασχόληση, με σχεδόν 30 εκατομμύρια αγρότες που απασχολούνται στον τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, πάνω από 16 εκατομμύρια ευρωπαϊκές οικογένειες ζουν ή εξαρτώνται από το δασικό περιβάλλον για την επιβίωσή τους. Τα δάση της ΕΕ διαχειρίζονται με τις αρχές της αειφορίας και παρέχουν ανανεώσιμες πρώτες ύλες και υπηρεσίες. Το ξύλο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Και συνέχισε «Ενώ τα βιοκαύσιμα όχι μόνο συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά επίσης βοηθούν την ΕΕ να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από τις ζωοτροφές μέσω των πλούσιων σε πρωτεΐνες υποπροϊόντων από την παραγωγή τους που χρησιμοποιούνται στην Παρασκευή ζωοτροφών. Αυτό θα συμβάλει επίσης στη μείωση της τιμής των ζωοτροφών. Και μπορούν να παράγονται με βιώσιμο τρόπο στην ΕΕ, χωρίς να είναι υπεύθυνα για την έμμεση αλλαγή της χρήσης γης σε τρίτες χώρες. Στο γεγονός αυτό συμβάλλει και το ότι δεν είναι υπό εκμετάλλευση όλη η καλλιεργήσιμη γη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αύξηση γεωργικής και δασικής παραγωγής βιοκαυσίμων και βιομάζας στην ΕΕ, θα ανακουφίσει επίσης πιέσεις στην γη σε χώρες εκτός της ΕΕ και θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των τροπικών δασών».
 

Agrotypos

ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ;

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΟΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ , ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ.
Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΝΑΖΕ ΟΤΙ ''ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ'' ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΥΦΕΣΗ ,ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ.
ΟΠΟΙΟΝ ΜΙΛΑΕΙ ,ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ  ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝ.
Η κ ΓΙΩΡΓΑΝΤΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΛΣΤΑΤ, ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΟΤΙ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ''ΑΠΟ ΕΞΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ'' ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ''ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ'' ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ 2009 ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΩΘΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ 22 ΕΤΩΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ;


Eurogroup: Αναβάλλει για Οκτώβριο την απόφαση για 6η δόση





 «Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», δήλωσε ο Γιουνκέρ.


Η απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί τον Οκτώβριο, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Kλοντ Γιουνκέρ.
«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», δήλωσε ο Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι το Eurogroup «αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», αλλά σημείωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η «πλήρης εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τη δημοσιονομική προσαρμογή».
Επίσης, ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για την εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Έτσι, υποδεχθήκαμε τη νέα δέσμευση των ελληνικών αρχών για την πλήρη και αποφασιστική εφαρμογή» των συμφωνηθέντων αλλαγών, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο στόχος είναι να ληφθεί μία απόφαση στις αρχές του Οκτωβρίου για μια εκταμίευση των χρημάτων «στα μέσα Οκτωβρίου», διευκρίνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν.
«Το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας», σημείωσε ο Ρεν, κρίνοντας ότι εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα η συνολική υλοποίηση των μέτρων λιτότητας.
«Το συμπέρασμα της εξέτασης εξαρτάται πράγματι μόνον από την πολιτική βούληση και ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους και τους άλλους όρους που σχετίζονται με την έκτη δόση», σημείωσε.
Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία από την Ελλάδα, ο Γιούνκερ προσέθεσε εξάλλου ότι «σημειώθηκε πρόοδος», αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.
To πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία συζητήθηκε στο Eurogroup
Χρηματοοικονομικού χαρακτήρα λύση, η οποία δεν θα ενεργοποιεί τις αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν θα δημιουργεί κινδύνους αποζημιώσεων, αναζητείται από την ευρωζώνη σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων που έχει εγείρει η Φινλανδία, ενώ επίσης αποκλείστηκε η παροχή εμπράγματης ασφάλειας. Αυτό προκύπτει από την πρωινή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, στην Πολωνία, στην οποία βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τους συμμετέχοντες στο Eurogroup, στην εισήγηση που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ήταν σαφής η άποψη ότι πρώτη προτίμηση είναι να μην δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά εάν η Φινλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, και να είναι παρόμοια με αυτό που εξαρχής πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ότι η Ελλάδα έπραξε όπως έπρεπε να πράξει σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου, επιδιώκοντας μία διμερή συμφωνία. Διατυπώθηκε εκ νέου η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φινλανδία να βρουν μία λύση - στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του (Εuroworking Group) -, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να μην έχει κόστος. Διότι, είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση, αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις. Αντίθετα, θέλουν να αποτρέψουν την παροχή εγγυήσεων.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε στο Eurogroup ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων, όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Οι αμφισβητήσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, προέρχονται από θέματα, τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των φινλανδικών εγγυήσεων.
Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και του Βελγίου, τον επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον νέο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον, κ.ά.
Έξι μέτρα αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή του στο Βροτσλάβ (Πολωνία) αυστηρότερους κανόνες για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών μελών, με κεντρικό στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, ανέφεραν διπλωματικές πηγές της ΕΕ.
Μια ημέρα νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη ανήγγειλαν ότι είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία πάνω σε μία «δέσμη έξι μέτρων», «ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις».
Σύμφωνα με τη «δέσμη των έξι μέτρων» εισάγονται στο μέλλον αυστηρότερες κυρώσεις για τα κράτη μέλη, που παραβιάζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ υιοθετείται μια πλέον εκτεταμένη εποπτεία πάνω στις εθνικές οικονομικές πολιτικές.
--Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ειδικά, θα κληθεί εκ νέου να αποφανθεί αναφορικά με την δέσμη των έξι μέτρων στη διάρκεια της συνεδρίασης, που θα έχει, την 28η τρέχοντος μηνός






www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP


Ούτε τη Δευτέρα θα έρθει η Τρόικα



Ούτε τη Δευτέρα θα έρθει η Τρόικα
Τηλεφωνικώς θα τα... πουν Βενιζέλος - Τρόικα τη Δευτέρα. Συνεχίζεται ο προπαρασκευαστικός έλεγχος από το τεχνικό κλιμάκιο.
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, θα έχει τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.

Αυτό έγινε γνωστό από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ανέφεραν, παράλληλα, ότι συνεχίζεται ο προπαρασκευαστικός έλεγχος από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που παραμένει στην Αθήνα.

Εντός του Σεπτεμβρίου, εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, αναμένεται η ολοκλήρωση της έγκρισης από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ευρωζώνης του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.


Reporter.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου