Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη λίστα που «έπνιξε» ο Παπακωνσταντίνου


Μετά τις καταγγελίες Κουσελά για τους 3.800 φοροφυγάδες...



Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, περί λίστας φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη, που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί.

Αφορμή της εισαγγελικής παρέμβασης υπήρξαν τα όσα ειπώθηκαν την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όταν υπήρξε ένταση μεταξύ του κ. Κουσελά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε στην ερώτηση Κουσελά για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί για μεγαλοφειλέτες, ρωτώντας τον τι έκανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας, ο κ. Κουσελάς υποστήριξε πως είχε παραδώσει λίστα με οφειλέτες, ενέργεια την οποία συνέδεσε με την αποχώρηση του από τη θέση του υφυπουργού.

Λίγο αργότερα, ο πρώην υφυπουργός διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι η επίμαχη λίστα αφορά 3.800 φοροφυγάδες με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.

Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, με εντολή να εξεταστεί το θέμα που έθεσε ο κ. Κουσελάς και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Τι λέει ο Παπακωνσταντίνου
Δεν υπάρχει λίστα με ονόματα φοροφυγάδων, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τις καταγγελίες που έκανε την Πέμπτη στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπήρξε κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχει, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, η υποχρέωση δημοσιοποίησης της λίστας των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπάρχει και η διαδικασία στο υπουργείο Οικονομικών από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους φοροφυγάδες»

Protothema.gr

Επιτέλους, μια σοβαρή πρόταση από Ευρωπαίο πολιτικό!



Σωτήρης  Χιωτάκης

Η πρόταση για την διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων που παραμένουν αναξιοποίητα στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της υποστήριξης μιας επενδυτικής τράπεζας που θα βάλει λεφτά στην Ελλάδα είναι ό, τι πιο σοβαρό έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κρίση!

Προσέξτε, δεν λέω ότι …σωθήκαμε! Μιλάμε για μια πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, ο οποίος και θέλει να αποτινάξει από πάνω του παλαιότερες δηλώσεις που έδειχναν προς την ελληνική χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ αλλά και ο οποίος αναζητεί εναγωνίως τρόπους για την προσωπική του πολιτική αναβάπτιση, μετά το …1,8% που πήρε το κόμμα του στις πρόσφατες εκλογές στο Βερολίνο.

Τα κονδύλια στα οποία αναφέρεται ο Ρέσλερ κυμαίνονται, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μεταξύ 14 και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η λογική είναι απλή και, σίγουρα, σύμφωνη με τις αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης: αντί να ψάχνουμε δράσεις, έργα, προγράμματα στους οποίους αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, τα βάζουμε κατευθείαν για επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσω μιας επενδυτικής τράπεζας που θα ιδρυθεί με αυτόν τον ειδικό σκοπό και υπό την παρακολούθηση της γερμανικής KFW.


Πάμε τώρα στα “αλλά”…

-   O Ρέσλερ διατύπωσε μια πρόταση – για την ακρίβεια, επαναδιατύπωσε μια παλαιότερη ιδέα – η οποία ουδείς γνωρίζει εάν και μέχρι πότε θα πρέπει αν έχει περάσει από όλο αυτό το γραφειοκρατικό τέρας που λέγεται “Ευρωπαϊκή Ένωση”. Από Eurogroup, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εθνικά κοινοβούλια και ό, τι άλλο μου διαφεύγει. Μην ξεχνάτε ότι τα κοινοβούλια, ακόμη ψηφίζουν για να εγκρίνουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τρεις μήνες μετά!

-   Το γεγονός ότι χρειάζεται να συσταθεί μια ειδική “ελληνική” επενδυτική τράπεζα για να αξιοποιήσει τα “αχρείαστα” των άλλων χωρών, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι ουδείς στην Ευρώπη βλέπει την Ελλάδα ως πειστικό επενδυτικό περιορισμό! Καμιά τράπεζα, κανένας επιχειρηματίας δεν βάζει τα ωραία του λεφτουδάκια σε μία χώρα που ζει – και, προφανώς, θα εξακολουθήσει επί μακρόν να ζει – σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης και υπό την απειλή της χρεοκοπίας.

-   Παρά τα περί στήριξης, παρά τις …γενναίες παρομοιώσεις της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα με την διαλυμένη, Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τα εύσημα για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, ο Ρέσλερ – όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι – ήταν και πάλι ξεκάθαρος: “Λεφτά θα πάρετε μόνο αν δώσει το ΟΚ η Τρόικα!”
Σε πολύ απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα χρεοκοπήσουμε τον άλλο μήνα, αφού – τουλάχιστον με βάση τα όσα είπε προχθές ο Ευάγγελος Βενιζέλος – λεφτά υπάρχουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου…
Κουπί χωρίς τέλος, συνεπώς,  και με το ναυάγιο πάντα να συγκεντρώνει τουλάχιστον τις ίδιες πιθανότητες με τη διάσωση…

Protothema.gr

Σενάρια συγκυβέρνησης χωρίς τον… ξενοδόχο



Η εκτίμηση που από κοινού δημοσιεύουν σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» και η «Δημοκρατία» περί της ενδεχόμενης προσπάθειας του Γιώργου Παπανδρέου να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα τησυζήτηση περί συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, έρχεται να επιβεβαιώσει σχετικές πληροφορίες και… διαδόσεις, που κυκλοφορούν και πάλι το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό παρασκήνιο, και στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Το σενάριο θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου να επιχειρεί «απόδραση» από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Κυβέρνησή του, αδυνατώντας να υλοποιήσει τα επώδυνα μέτρα που μετ’ επιτάσεως ζητάει η τρόικα, κάτω από το βάρος της πίεσης και της αποδοκιμασίας της κοινωνίας.
Και ουσιαστικά, να επανέρχεται στη συζήτηση που διεκόπη τον Ιούνιο, όταν πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση συνεργασίας των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, για να υποχωρήσει τελικά, κάτω από την πίεση του «βαθέως ΠΑΣΟΚ».
Το σενάριο δείχνει λογικοφανές, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκοπικά, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής δυσαρέσκειας, μια πρωτοφανή υποχώρηση των δυνάμεών της.
Μόνο που για να υλοποιηθούν τέτοια σενάρια, τα οποία μοιάζουν με το… τανγκό, απαιτούνται δυο. Και στην προκειμένη περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς είναι ξεκάθαροι: Δεν σκοπεύουν να προσφέρουν συναίνεση σε έναν ολισθηρό για το μέλλον του τόπου δρόμο. Ζητούν εκλογές, και καθαρή εντολή για αλλαγή πολιτικής.

Statesmen.gr

Όλο το σχέδιο για το μεγάλο κούρεμα



H γαλλογερμανική απόφαση είναι δεδομένη: το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στα επίπεδα του 50%-60%, θα συνοδεύεται από την απαίτηση να έχει ο ελληνικός προϋπολογισμός πρωτογενές πλεόνασμα, ήδη από το 2012. Η χώρα θα πρέπει, στο εξής, να καλύπτει τις δαπάνες της στο εσωτερικό, από τα έσοδά της, χωρίς καθόλου εξωτερικό δανεισμό. Οι εταίροι θα αναλάβουν να εξοφλούν μόνο τα κουρεμένα ομόλογα στη λήξη τους. Οι τράπεζες θα στηριχτούν. Ένας νέος κύκλος (δεκαετούς) επιτηρούμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας αρχίζει...

Σχέδιο με την κωδική ονομασία «Αναδυνάμωση» έχει καταρτίσει και προωθεί η γερμανική κυβέρνηση για την Ελλάδα. Το περιεχόμενο του σχεδίου, που έρχεται ως αντίβαρο στη συντεταγμένη πτώχευση, παρουσιάζεται στην επιστολή που έστειλε, την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Κάπφερερ στον υφυπουργό Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν. 


Isotimia.gr

Δεν ξεπέρασε τελικά τους 35.000 τόνους η παραγωγή ελληνικής ζάχαρης για το 2011. Επιδίωξη για ενίσχυση 50 ευρώ/στρέμμα από το ΥπΑΑΤ


Bookmark and Share


Δεν ξεπέρασε τελικά τους 35.000 τόνους η παραγωγή ελληνικής ζάχαρης για το 2011. Επιδίωξη για ενίσχυση 50 ευρώ/στρέμμα από το ΥπΑΑΤ
Στους 35.000 τόνους ζάχαρης περιορίσθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η φετινή χρονιά για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων. Την ίδια στιγμή έκρυθμη είναι η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αλλά και της διοίκησης της ΑΤΕbank σχετικά με το ιδιοκτησιακό. Το θέμα μάλιστα της τευτλοκαλλιέργειας αποτέλεσε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, με τους κ.κ. Κασαπίδη και Δριβελέγκα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι το υπουργείο ΑΑΤ προσπαθεί «με τη συνδεδεμένη ενίσχυση να βαφτίσει το «ψάρι, κρέας», να δώσει 25 ευρώ ανά στρέμμα». Παράλληλα, είπε ότι «σ’ αυτή την πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών να βρούμε άλλα τόσα χρήματα ανά στρέμμα, περίπου, έτσι ώστε να καταστεί ελκυστική η καλλιέργεια αυτή». Ανέφερε ακόμη ότι επαναπροκηρύσσεται το Μέτρο 1.3.2 (συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα, περιλαμβάνονται και τα ζαχαρότευτλα) καθώς «ουδείς παραγωγός το έκανε χρήση».
Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. και βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι με το… δελτίο αγοράζουν ζάχαρη οι επιχειρηματίες και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αφού η Ελλάδα δεν έχει φέτος ζάχαρη.
Μάλιστα ενώ η τιμή της ζάχαρης έχει πιάσει φέτος τα ανώτερα επίπεδα στην ιστορία του προϊόντος, στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν τα λιγότερα στρέμματα στην ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, δηλαδή από το 1960.
Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Γ. Κασαπίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν έκανε τίποτα φέτος να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια αλλά αντίθετα προχώρησε σε «μεθοδευμένη απαξίωση της ΕΒΖ». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «καθυστερεί και η εφαρμογή του Προγράμματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για τη χρηματοδότηση της καλλιέργειας των τεύτλων. Και ταυτόχρονα με το γεγονός της παύσης της καταβολής της ενίσχυσης των 35 ευρώ ανά στρέμμα, που ήταν κατά την περσινή, την τελευταία χρονιά οι παραγωγοί δεν έχουν σπείρει».

Θολό τοπίο

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Αντώνη Ανεσιάδη, τευτλοπαραγωγό και διευθυντή της ΕΑΣ Σερρών: «Αυτά τα χρήματα που ανέφερε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δίνονται δεν είναι τωρινό. Όσον αφορά το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με τα άλλα κράτη μέλη ώστε να συμφωνήσουν όλοι μαζί να δώσουν αύξηση. Αυτό δεν ξέρω αν γίνεται διότι υπάρχει μείωση της καλλιέργειας παντού με αποτέλεσμα να έχει ανέβει η τιμή της ζάχαρης.
Όσον αφορά την πορεία της καλλιέργειας αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει μέχρι τον Ιανουάριο να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με το ιδιοκτησιακό της ΕΒΖ αλλά και με τις τιμές, γιατί τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά».

Εισαγωγές

Για τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό της ΕΒΖ αλλά και την πορεία της τευτλοκαλλιέργειας μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Μανώλης Λαγογιάννης: «Είμαστε αντίθετοι με το θέμα της πώλησης. Ενώ η ζάχαρη πανευρωπαϊκά έχει πάει στα 300 ευρώ τον τόνο και τα λεφτά τα οποία ζητούσε η Ελλάδα για να σπείρουν οι παραγωγοί ζάχαρη (160.000 στρέμματα) ήταν περίπου 800.000 ευρώ, αυτοί δίνουν 12 εκατ. ευρώ για εισαγωγές από την Γερμανία και την Γαλλία. Είναι θέμα καθαρά υποτίμησης και θα προβούμε σε μηνύσεις στην διοίκηση της ΕΒΖ και της ΑΤΕ. Φέτος η παραγωγή είναι στους 30.000 τόνους ενώ στην αρχή μας έλεγαν ότι θα είχαμε 150.000 στρέμματα είχαμε μόνο 50.000 στρέμματα. Μέχρι τους 158.000 τόνους θα πρέπει να την εισάγουμε. Το συνάλλαγμα που φεύγει κάθε χρόνο είναι μεγάλο. Αντί να δίνουν λεφτά στους Έλληνες αγρότες τα δίνουν στους ξένους».

Οι ενισχύσεις

Και προσθέτει: «Οι παραγωγοί αυτό που λένε είναι ότι αν δεν τους δώσουν αύξηση θα σταματήσουν την καλλιέργεια. Μας είχαν πει εδώ και δύο χρόνια ότι η ζάχαρη θα μπει στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης και ενώ από το υπουργείο είχε βγει ότι οι παραγωγοί θα πάρουν συνδεδεμένη ενίσχυση 60 ευρώ τον τόνο τώρα μας λένε ότι ψάχνουν να βρουν 25 ευρώ ανά στρέμμα. Πέρσι έδωσαν 36 ευρώ (και τελικά τους έδωσαν 28 ευρώ) και δεν έβαλε κανένας, τώρα με τα 25 ευρώ ποιος θα καλλιεργήσει; Ακόμα και ο πιο αφελής παραγωγός καταλαβαίνει ότι με την ενίσχυση αυτή δεν συμφέρει πλέον να καλλιεργήσει».

Σήμερα ολοκληρώνει και η Ορεστιάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου Βαρκάκη, προέδρου των Εργαζομένων ΕΒΖ Σερρών και γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ: «Έχουμε ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα και περιμένουνε να δούμε που θα καταλήξουμε. Έχουμε καταθέσει εξώδικα τόσο στην εταιρεία όσο και στην ΑΤΕ. Η παραγωγή φέτος ήταν περίπου 35.000 τόνοι. Το τελευταίο εργοστάσιο που δουλεύει (σήμερα ολοκληρώνει) είναι αυτό της Ορεστιάδας. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι φέτος είχαμε την καλύτερη ποιότητα τεύτλων που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια. Αν από το ΥπΑΑΤ λένε ότι θα δώσει 25 ευρώ τότε απλά κοροϊδεύουν τους αγρότες και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Στις Σέρρες ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αγωνία τους για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) εξέφρασαν οι εποχικοί εργαζόμενοι του εργοστασίου στις Σέρρες στη συνάντηση που είχαν με την βουλευτή ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και τους συνεργάτες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Β’ Πειραιά Παναγιώτη Λαφαζάνη και της βουλευτού Λάρισας Ηρώς Διώτη. Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΕΒΖ και μια τέτοια εξέλιξη βάζει σε κίνδυνο τόσο τις θέσεις των εργαζομένων αλλά και το σύνολο της τοπικής οικονομίας του νομού Σερρών. Οι εποχικοί εργαζόμενοι μετέφεραν το αίτημά τους να παραμείνει ανοιχτή και υπό δημόσιο έλεγχο η ΕΒΖ.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συμπαρίσταται στον αγώνα όλων των εργαζομένων και τονίζει ότι η ΕΒΖ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές της δυνατότητες που σήμερα δεν αξιοποιούνται. Η αποκρατικοποίησή της θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για χιλιάδες οικογενειών (εργαζόμενοι μόνιμοι & εποχικοί, αγρότες και παρεμφερή επαγγέλματα) που δραστηριοποιούνται γύρω από τη λειτουργία των εναπομεινάντων τριών εργοστασίων Πλατέως, Σερρών και Ορεστιάδας αλλά και την ελληνική οικονομία.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Σε εξέλιξη, νέα συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας




Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, αντικείμενο της συνάντησης απόψε είναι το μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή τα μέτρα της διετίας 2011- 2012. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν, ότι χθες οριστικοποιήθηκε το αντίστοιχο μνημόνιο του ΔΝΤ. Αν και, ο επικεφαλής από πλευράς ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Πολ Τόμσεν, δήλωσε, με βάση το πρακτορείο Reuters, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Σύμφωνα επίσης με το ίδιο τηλεγράφημα, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι απομένει σίγουρα κάποιος καιρός έως ότου υπάρξει κατάληξη, ενώ πιστεύει ότι η αξιολόγηση αναμένεται να είναι θετική.

Μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα μέτρα της διετίας 2011- 2012, αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων, για τα μέτρα της διετίας 2013- 2014 και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Σύμφωνα με γνώστες των συζητήσεων, η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το αργότερο.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου. Εάν συμβεί αυτό, η έκθεση δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου, αν και θα υπάρχει τότε μια πρώτη ακριβής εικόνα για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Η εικόνα αυτή, μπορεί να αποτελέσει και τη "βάση" για να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας με το νέο πρόγραμμα και με νέους όρους εποπτείας. 

Ελεύθερος Τύπος

H κρίση χρέους εξαπλώνεται απειλητικά...


Υποβάθμισε κατά μία κλίμακα, σε Α+, την Ιταλία και κατά δύο κλίμακες, σε ΑΑ-, την Ισπανία η Fitch - Προειδοποιεί για υποβάθμιση σε junk την Πορτογαλία - 

Υποβάθμισε κατά μία κλίμακα, σε Α+, την Ιταλία και κατά δύο κλίμακες, σε ΑΑ-, την Ισπανία η Fitch - Προειδοποιεί για υποβάθμιση σε junk την Πορτογαλία - H κρίση χρέους εξαπλώνεται απειλητικά...
(upd2)Στην υποβάθμιση, κατά μια κλίμακα, σε Α+ από ΑΑ- προηγουμένως, της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Ταυτόχρονα ο οίκος υποβάθμισε, κατά δύο κλίμακες, σε ΑΑ- από ΑΑ+ προηγουμένως και την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστoληπτικής ικανότητας της Ισπανίας. Αρνητικό το outlook και για τις δύο χώρες. Tέλος, ο οίκος ανακοίνωσε ότι διατηρεί σε rating watch negative την αξιολόγηση της Πορτογαλίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη χώρα ότι είναι πιθανή ή υποβάθμισή της στην κλίμακα junk.
Ιταλία
Ο οίκος υποβάθμισε από F1+ προηγουμένως σε F1 και την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Επιβεβαίνει την αξιολόγηση ΑΑΑ για το Country Ceiling.
Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την ένταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό "σοκ" για την Ιταλία, της οποίας το προφίλ έχει απιδυναμωθεί.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, μια αξιόπιστη και συντονισμένη λύση στην κρίση χρέους είναι πολιτικά αλλά και τεχνικά πολύπλοκη και θα χρειαστεί χρόνο έως ότου τεθεί σε εφαρμογή και κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στο μεσοδιάστημα, η κρίση έχει πλήξει σημαντικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Το υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους και οι ανάγκες για χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τις περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης έχουν θέσει την Ιταλία ιδιαιτέρως ευάλωτη στο "σοκ" αυτό.
Το αρνητικό outlook αντανακλά τους κινδύνους που σχετίζονται με τυχόν περαιτέρω ένταση της κρίσης, καθώς και με την πιθανή "τρύπα" στον προϋπολογισμό της χώρας.
"Η αξιολόγηση της Ιταλίας σηματοδοτεί ότι είτε η ΕΚΤ, είτε EFSF/ΔΝΤ μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση κρίσης ρευστότητας στη χώρα".
Ο οίκος εκτιμά ότι οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους, προκειμένου να εναρμονιστούν με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ και να αντακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Ισπανία
Η Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση F1+ για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, καθως και την αξιολόγηση ΑΑΑ για το Country Ceiling.
Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά δύο παράγοντες:
- την ένταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους
- τους κινδύνους που εγείρει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, με δεδομένες τις επιδόσεις του προϋπολογισμού αρκετών ισπανικών περιφερειών. Παράλληλα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της χώρας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, μια αξιόπιστη και συντονισμένη λύση στην κρίση χρέους είναι πολιτικά αλλά και τεχνικά πολύπλοκη και θα χρειαστεί χρόνο έως ότου τεθεί σε εφαρμογή και κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στο μεσοδιάστημα, η κρίση έχει πλήξει σημαντικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Το υψηλό επίπεδο εξωτερικού δημοσίου χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος, καθλως η εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας έχουν θέσει την Ισπανία ιδιαιτέρως ευάλωτη στο "σοκ" αυτό.
"Η αξιολόγηση της Ισπανίας σηματοδοτεί ότι είτε η ΕΚΤ, είτε EFSF/ΔΝΤ μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση κρίσης ρευστότητας στη χώρα".
Σύμφωνα με τον οίκο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου.

Πορτογαλία
Ο οίκος ανακοίνωσε ότι διατηρεί σε rating watch negative την αξιολόγηση BBB+ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, καθώς και την αξιολόγηση F3 για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η αξιολόγηση ΑΑΑ για το Country Ceiling δεν επηρεάζεται.


www.bankingnews.gr

Απαράδεκτο χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα αδειοδότησης και χρήσης νερού 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


 

Απαράδεκτο χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα αδειοδότησης και χρήσης νερού 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, ΠΕΚΑ, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, απέστειλαν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την οποία εκφράζουν την αντίδρασή του σχετικά με το νέο σύστημα αδειοδότησης και χρήσης νερού. Ειδικότερα οι βουλευτές κάνουν λόγο για ένα «απαράδεκτο, δαιδαλώδες και κοστοβόρο σύστημα αδειοδότησης των γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των πηγαδιών, των πηγών και των στερνών». Επίσης ζητούν την επανεξέταση της Κ.Υ.Α. με πραγματική απλοποίηση της διαδικασίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
Αξιότιμοι κ Υπουργοί,
Με την Κ.Υ.Α150559/10-6-2011(ΦΕΚ 1440/Β)καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού. Η ανάγκη για τη καταγραφή των δικαιωμάτων και η αδειοδότηση χρήσης νερού είναι κατανοητή και αναγκαία.
Αυτό όμως που δεν είναι κατανοητό είναι το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, δαιδαλώδες και κοστοβόρο σύστημα αδειοδότησης των γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των πηγαδιών, των πηγών και των στερνών.
Η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών, το πλήθος των εγγράφων μελετών και εγκρίσεων καθώς και η μικρή προθεσμία (ειδικά για τα αρδευτικά νερά) μπορεί να καταστήσουν στην πράξη ανεφάρμοστη την Κ.Υ.Α.

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε:

1) Την επανεξέταση της Κ.Υ.Α. με πραγματική απλοποίηση της διαδικασίας.
2) Προσδιορισμό μιας υπηρεσίας στην οποία θα απευθύνεται ο πολίτης.
3) Ιδιαίτερα για τις αρδευτικές γεωτρήσεις και πολύ περισσότερο για τα πηγάδια και τις στέρνες η διαδικασία να είναι απλή με τη συμπλήρωση ενός εντύπου( υπεύθυνη δήλωση από τον δικαιούχο ή χρήστη του πηγαδιού με την οποία θα δηλώνει το πηγάδι, με απλό σκαρίφημα χωρίς να απαιτείται ανάλυση του νερού και περιβαλλοντική μελέτη) σε μια υπηρεσία χωρίς να αναγκάζεται ο αγρότης να τρέχει από γραφείο σε γραφείο, να χρεώνεται ποσά που δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει και που εν τέλει εξυπηρετούν μόνο συντεχνιακές σκοπιμότητες.

Οι Βουλευτές

Κεγκέρογλου Βασίλης, Βαρβαρίγος Δημήτρης, Μαργέλης Σπύρος , Μοσχόπουλος Σπύρος, Μανωλάκης Άγγελος, Ζωϊδης Νικόλαος, Τσώνης Νίκος, Παντούλας Μιχάλης, Περλεπέ – Σηφουνάκη Αικατερίνη, Αντωνακόπουλος Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Γκερέκου Άντζελα, Εμινίδης Σάββας, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Τσουρή Ελπίδα, Στασινός Παύλος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Τζελέπης Μιχάλης.
 

Agrotypos.gr

Πασόκ και ξερό ψωμί, για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ...





Μιλάμε για τεράστια φάπα!!!
Δείτε και άλλα παραδείγματα...
κλικ στο περισσότερα...








TaXalia

“ Γατάκι” ο Παναγόπουλος!



Το ‘χουμε ξαναπεί πολλές φορές. Αν θέλει ένας δημοσιογράφος “ ξεβρακώνει” με μια κίνηση ματ κάθε αερολόγο…

Πριν από λίγο ο Τέρενς Κουίκ, καλεσμένος στο δελτίο του Αλτερ, αφού άκουσε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να κατηγορεί την κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά μέτρα και την κατάργηση της συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του έκανε μία και μόνο ερώτηση…

Αν είναι ακόμη μέλος του ΠΑΣΟΚ!!!!

Αν δεν ήταν τηλεφωνική η παρέμβαση του προέδρου της ΓΣΕΕ θα είχε αλλάξει 100 χρώματα μπροστά στην κάμερα. Μαγκώθηκε, δεν ήξερε τί να απαντήσει, άρχισε να κάνει διάλεξη περί ΠΑΣΟΚ σοσιαλισμού, ακόμη και το ΠΑΚ θυμήθηκε…


Μπράβο ρε Τέρενς. Μπράβο!

Σιχαθήκαμε τις καθωσπρέπει ερωτήσεις-πασούλες με φιξαρισμένες απαντήσεις. Ώρα να δώσουν εξηγήσεις όλοι όσοι άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν τους προδότες της Ελλάδας!

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ο… βασιλιάς είναι γυμνός




bankbam«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν αρκετά κεφάλαια», δήλωσε απερίφραστα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ουσιαστικά τους φόβους ότι η δημοσιονομική κρίση μετεξελίσσεται σε πιστωτική και απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αγορές διαπιστώνουν πως υπερχρεωμένα κράτη και τραπεζικός κλάδος βάδισαν χέρι χέρι για πολλά χρόνια, αλληλοκαλύπτοντας τις αδυναμίες τους, όμως τώρα δεν φαίνεται ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν.

Και όσο οι ημέρες περνούν τόσο μεγαλώνει ο προβληματισμός για την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια τραπεζική κρίση στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ο επικεφαλής της Pimco, κ. El Erian. Οσον αφορά τις γαλλικές τράπεζες, ο El Erian δήλωσε πως οδεύουν προς την κόλαση. Το ανώτερο στέλεχος του μεγαλύτερου επενδυτή ομολόγων στον πλανήτη υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως άλλες τράπεζες δεν δέχονται να συναλλάσσονται με γαλλικές τράπεζες και ότι CEOs γαλλικών τραπεζών γυρίζουν τον πλανήτη αναζητώντας ρευστό. Σημειώνει ότι οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερα από την «ενσώματη» λογιστική αξία τους. Ολα αυτά, σύμφωνα με τον El Erian, είναι ενδείξεις για επικείμενες μαζικές αναλήψεις θεσμικών από τις γαλλικές τράπεζες. Αν συνεχιστούν, οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά την απομόχλευση στους ισολογισμούς τους με πολύ δραστικό και άτακτο τρόπο. Θα προκληθεί νευρικότητα μεταξύ των μικρών καταθετών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τους θεσμικούς επενδυτές στην έξοδο. Τότε, η Ευρώπη θα πέσει σε καθολική τραπεζική κρίση, που θα επιδεινώσει τις κρίσεις χρεών και θα προκαλέσει νέα οικονομική ύφεση, επιδεινώνοντας τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής της Pimco. Να μείνουν μακριά από τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών συστήνουν στους επενδυτές οι Nomura, Credit Suisse και Bank of America / Merrill Lynch, ενώ η Credit Suisse επισημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να ζήσουν μια χαμένη δεκαετία.

Νέα Lehman η Dexia;
Οσο διαδραματίζονται με την γαλλοβελγική τράπεζα Dexia, αποδεικνύουν πως τελικά ο… βασιλιάς (σ.σ. τραπεζικός κλάδος) είναι γυμνός. Ο όμιλος, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές τράπεζες που διασώθηκαν το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τώρα πάλι χρειάζεται στήριξη. Να σημειωθεί πως η Moody’s έθεσε υπό επιτήρηση για υποβάθμιση την Dexia, γεγονός που προκάλεσε «αιματοκύλισμα» στις τραπεζικές μετοχές και στα ευρύτερα χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Ο οίκος απέδωσε την κίνηση στην «επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών στην αγορά» για τις τράπεζες και επανέλαβε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει τον Ιούλιο, όταν υποβάθμισε την Dexia. Τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά τη κατάρρευση ης Lehman Brothers, η Dexia είχε διασωθεί με ένα πακέτο 6 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και τους βασικούς μετόχους της. Ακολούθησαν 150 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις χρεών από Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, από τις οποίες έλαβε τα 96 δισ. ευρώ το Μάιο του 2009. Η τράπεζα σταμάτησε να δανείζεται με ενέχυρο κρατικά ομόλογα τον Ιούνιο 2010. Στο τέλος Σεπτεμβρίου διατηρούσε ακόμη 29 δισ. ευρώ ανάλογων υποχρεώσεων στο παθητικό της. Η Dexia επιχείρησε να μειώσει την μεγάλη έκθεση της στον βραχυχρόνιο δανεισμό και από 250 δισ. ευρώ χρέη στα τέλη του 2008 τα μείωσε σε 96 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο φέτος.
Το θρίλερ με τη διάσωση
Πάντως σε Γαλλία και Βέλγιο έχει σημάνει «συναγερμός» και οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να στηρίξουν την τράπεζα, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση, η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλο το τραπεζικό σύστημα. Η Dexia διαθέτει 800 υποκαταστήματα και 80 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στο Βέλγιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια επανεθνικοποίησης και πώλησης της, ενώ αποκλείεται η αύξηση του κεφαλαίου.
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της βελγικής κυβέρνησης είναι να απομονωθεί το προβληματικό κομμάτι της Dexia και ενδεχομένως να πουληθεί σε άλλη τράπεζα, προκειμένου να μην "προσβάλλει" τα υγιή τμήματα του χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Όμως για να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, η Dexia πρέπει πρώτα να κρατικοποιηθεί, απόφαση που όμως εγείρει πολλά ερωτηματικά, καθώς θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της χώρας και κατ' επέκταση στους φορολογούμενους. Κοινή είναι πάντως η αίσθηση ότι εάν τα σχέδια κατακερματισμού της Dexia υλοποιηθούν, εκείνοι που θα κληθούν να καταβάλουν το μεγαλύτερο τίμημα θα είναι οι μέτοχοι της τράπεζας. Η έκθεση της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν 3,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, ενώ η συνολική της έκθεση στην Ελλάδα ανήλθε στα 4,8 δισ. ευρώ. Οι ζημίες που ανέλαβε από την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 21% είναι 338 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής στα χρηματιστήρια του Παρισιού και των Βρυξελλών, μετά το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του βελγικού χρηματιστηρίου. Η αναστολή διαπραγμάτευσης έγινε λίγα λεπτά πριν από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) όταν η μετοχή είχε υποχωρήσει κατά 17,5% σε μία ημέρα και είχε φτάσει να αποτιμάται 0,85 ευρώ.
«Μπάζει νερά» το τραπεζικό σύστημα παραδέχονται οι ευρωπαίοι
Υπό αυτών των συνθηκών οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ανοιχτά πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα «μπάζει νερά». Και μπορεί πριν από περίπου μήνα η έκκληση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των πιο αδύναμων τραπεζών της Ευρώπης να προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν την Λαγκάρντ. Τότε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι την κατηγόρησαν για μία μπερδεμένη και λανθασμένη επίθεση στην υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. «Η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πρόβλημα ρευστότητας στην Ευρώπη είναι απλά λανθασμένη», είχε πει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Όμως τώρα στους κόλπους της Ε.Ε. επικρατεί η άποψη πως πρέπει να διασφαλιστεί η υγεία του τραπεζικού συστήματος. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, τόνισε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με τον Τρισέ, οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, ενώ πρέπει να κρατήσουν τα κέρδη τους και να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους. Είπε, επίσης, πως οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για κεφάλαια, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η ΕΚΤ για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακοίνωσε την εφαρμογή δύο νέων προγραμμάτων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (Long-Term Refinancing Operation - LTRO). Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και θα είναι 12μηνης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο και το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και θα είναι 30μηνης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο. Στόχος των προγραμμάτων είναι να μειωθούν οι πιέσεις στη διατραπεζική και την αγορά ομολόγων. Ο Χουακόν Αλμούνια δήλωσε πως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμα να παράσχουν στήριξη προς τις τράπεζες στην περίπτωση όπου δεν το πράξουν οι αγορές. O ίδιος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν J. Βarroso, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τόνισε πως η Ε.Ε. θα προτείνει τη συντονισμένη δράση μεταξύ των κρατών, με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, "ώστε να ξεφορτωθούν τα τοξικά προϊόντα που τυχόν διαθέτουν". Ήδη είναι διαθέσιμα κάποια χρήματα μέσω ευρωπαϊκών εργαλείων, για τη βοήθεια τραπεζών που συμμετέχουν σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, πρόσθεσε ο κ. Barroso.

Αρχειοθήκη ιστολογίου