Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

"Είκοσι δισ. ευρώ έχουν κρύψει οι Έλληνες στην Ελβετία"



Σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχουν κρύψει Έλληνες στην Ελβετία, σύμφωνα με τον διευθυντή του διευθυντή του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (TJN) Τζον Κρίστενσεν. Tο μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών είναι αδήλωτα στην εφορία, υποστηρίζει

"Είκοσι δις ευρώ έχουν κρύψει οι Έλληνες στην Ελβετία", εκτιμά ο διευθυντής του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, Τζον Κρίστενσεν όπως δηλώνει στο ΒΗΜΑ της Κυριακής
Σύμφωνα με τον Τζον Κρίστενσεν, παραδοσιακά οι Έλληνες προτιμούν ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους λόγω της εύκολης πρόσβασης όπως Βρετανία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Κύπρος.
Εκτιμά ότι μια συμφωνία με την Ελβετία όπως της Γερμανίας δεν θα απέδιδε καθώς οι λογαριασμοί για να φορολογηθούν θα πρέπει να είναι ονομαστικοί και η πλειονότητα έχει τις καταθέσεις σε όνομα εταιρείας που συνήθως είναι off-shore.
Ο διευθυντής του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να "απαιτήσει από την ΕΕ να ενισχύσει τις διαδικασίες ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών".

News247.gr

Φιλοζωικές καλούν ευρωβουλευτές να υπογράψουν τη δήλωση για τα αδέσποτα



Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων απέστειλε.. επιστολή διαμαρτυρίας σε ευρωβουλευτές της χώρας μας που δεν έχουν ακόμα υπογράψει την Γραπτή Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των αδέσποτων ζώων.

Η επιστολή που απευθύνεται προς τους ευρωβουλευτές Νίκη Τζαβέλα, Γεώργιο Παπανικολάου, Ιωάννη Τσουκαλά, Μαριέττα Γιαννάκου, Νικόλαο Χουντή, Άννα Ποδηματά και Γεώργιο Σταυρακάκη αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε Ευρωβουλευτά ,

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η μεγαλύτερη στην Χώρα και η ομάδα πρωτοβουλίας με την επωνυμία Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείωνενημερώθηκε για την παρακάτω Γραπτή Δήλωση, την οποία καλείστε να υπογράψετε για την σωστή αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας και εφ΄όσον αυτή αληθεύει, δεν την έχετε υπογράψει ακόμη, η δε υποβολή της λήγει άμεσα, στις 6 Οκτωβρίου 2011.

Εκτιμώντας ότι γνωρίζετε πως στη χώρα μας υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αδέσποτων ζώων, πως οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι εξαιρετικά άσχημες και πως η χώρα έχει την θλιβερή πρωτιά, σύμφωνα με έρευνες, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σε θέματα παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης θεωρούμε ότι έχετε υποχρέωση να υπογράψετε την Δήλωση αυτή συμβάλλοντας και εσείς στην γενικότερη προσπάθεια που όλοι μας κάνουμε ώστε τα ζώα, άκρως συναισθανόμενα όντα, να τύχουν του σεβασμού που τους αξίζει.

Βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε, αναμένουμε νέα σας επί των ανωτέρω.

Για την ιστορία, η γραπτή δήλωση σχετικά με τη διαχείριση του πληθυσμού των σκύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως εξής:

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
– έχοντας υπόψη το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λισαβόνας,
– έχοντας υπόψη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Μαΐου 2010 για την αξιολόγηση του κοινοτικού σχεδίου δράσης για την περίοδο 2006-2010 σχετικά με την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων,
– έχοντας υπόψη το άρθρο 123 του Κανονισμού του,

A. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη, τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα, και ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων,

Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σε ορισμένα κράτη μέλη, τα αδέσποτα ζώα συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια,

Γ. λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα κράτη μέλη λαμβάνουν ακραία μέτρα κατά των αδέσποτων ζώων,

1. καλεί την Επιτροπή να εξασφαλίσει την τήρηση της αρχής που αναφέρεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης από τα κράτη μέλη

2. ζητεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη διαχείριση του πληθυσμού των σκύλων, οι οποίες να περιλαμβάνουν μέτρα όπως η θέσπιση νόμων για τον έλεγχο των σκύλων και την καταπολέμηση της βίαιης συμπεριφοράς εναντίον τους, η υποστήριξη κτηνιατρικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων του αντιλυσσικού εμβολιασμού και της στείρωσης στο επίπεδο που είναι αναγκαίο για τον έλεγχο του πληθυσμού των ανεπιθύμητων σκύλων, και η προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων

3. καλεί την Επιτροπή να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να καθιερώσουν την υποχρεωτική ταυτοποίηση και καταχώριση όλων των σκύλων, μέσω συμβατών συστημάτων σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση νόσων

4. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει την παρούσα δήλωση, συνοδευόμενη από τα ονόματα των υπογραφόντων, στην Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών”.


tromaktiko

Πρωθυπουργός και Υπ.Οικονομικών - θεατές εξελίξεων !





Ανέβαλε μέχρι... νεωτέρας ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τη συζήτηση για τον πολιτικό σχεδιασμό και τις πολιτικές πρωτοβουλίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου που ζητούν οι υπουργοί, προκαλώντας περισσότερη αβεβαιότητα και εκνευρισμό.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συγκάλεσε χθες την Κυβερνητική Επιτροπή για να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις, επικαλέστηκε την έκθεση της Τρόικας, που αναμένεται, την κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στην Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί ...την Κυριακή και τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου για να πει στους υπουργούς ότι ακόμα δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για να συζητηθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση και η συζήτηση επ' αυτών θα επαναληφθεί όταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. 
«Δεν θέλω να συζητήσουμε τώρα τα πολιτικά. Το τοπίο δεν είναι ακόμα καθαρό» , φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, επικαλούμενος κυρίως τη συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, για την οποία άφησε να εννοηθεί (όπως και ο κ. Βενιζέλος αργότερα) ότι μεγάλο μέρος των αποφάσεων που αναμένονται για την Ελλάδα θα λήξουν εκεί. 
Η εξέλιξη αυτή ενόχλησε αρκετούς υπουργούς που υποστηρίζουν ότι... η κυβέρνηση οδεύει χωρίς πολιτικό πλαίσιο σε κρίσιμες αποφάσεις και δεν είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί.  
Οι ίδιοι έλεγαν για τον κ. Παπανδρέου ότι είναι φανερό πως αποφεύγει μία απαραίτητη κουβέντα που πρέπει άμεσα να γίνει στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενισχύοντας μάλιστα την άποψη που έχει κυριαρχήσει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, δεν συζητά με την Τρόικα και απλώς περιμένει να ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα. 
Οι κύριοι Σκανδαλίδης και Λοβέρδος μάλιστα φέρονται στο τέλος της συζήτησης να είπαν στον κ. Παπανδρέου πως αν ο λόγος για τον οποίο δεν συζητά στα κυβερνητικά όργανα είναι ο φόβος των διαρροών -θέτοντας ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τα στελέχη της κυβέρνησής του- , τότε ας ενεργοποιήσει παλαιότερο αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να δει τους υπουργούς κατ' ιδίαν για να ακούσει τι έχουν να του πουν χωρίς το φόβο των διαρροών. 
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου άκουσε, αλλά δεν απάντησε, ενώ κατά την εκτίμηση άλλων στελεχών ο κ. Παπανδρέου όντως αποφεύγει μία γενική συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή επί πολιτικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων, σκεπτόμενος ότι θα εξελιχθεί σε ενδοκυβερνητική κρίση, με βάση τις επιδιώξεις του καθενός. 
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών για τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά και από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 
Χρονοδιάγραμμα 
Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να υποστήριξε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τα σενάρια που τρέχουν (εφαρμογή της συμφωνίας της 21 ης Ιουλίου και «βαθύτερο»  κούρεμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, αν και αορίστως άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση περιμένει κάτι καλύτερο από τις αλλαγές  που θα προκύψουν σε ό,τι συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου). 
Ο κ. Κουτρουμάνης φέρεται να επιβεβαίωσε την πίεση της Τρόικας για κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τις επόμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση φέρεται να μη θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο με την Τρόικα.
Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ έλεγαν ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί π Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επιβεβαίωναν, πρώτον, ότι η Τρόικα επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων ώστε να χαμηλώσει το εργασιακό κόστος υπέρ της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (επιμένοντας ότι δεν θα υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους) και, 
δεύτερον, ήδη πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων εις βάρος των κλαδικών.


Eλεύθερος Τύπος

Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. για ανάπτυξη

Κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες θα διασωθούν αλλά ο κίνδυνος οι μέτοχοι να υποστούν μεγάλη απώλεια από τις μετοχές τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα


 Προτεραιότητα η διασφάλιση των καταθέσεων – Καθοριστικής σημασίας ο ρόλος της ΤτΕ


Κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες θα διασωθούν αλλά ο κίνδυνος οι μέτοχοι να υποστούν μεγάλη  απώλεια από τις μετοχές τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα – Προτεραιότητα η διασφάλιση των καταθέσεων – Καθοριστικής σημασίας ο ρόλος της ΤτΕ
Το μείζον ζήτημα, η  επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος άνοιξε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Τι σημαίνει επανακεφαλαιοποίηση; Σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια με στόχο να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους.
Το κομβικό ερώτημα είναι γιατί απαιτείται η επανακεφαλαιοποίηση;
Η απάντηση είναι απλή οι τράπεζες προετοιμάζονται για το αρνητικό σενάριο για το plan B που περιλαμβάνει είτε νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα 50% ή χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επανακεφαλαιοποίηση έχει σκοπό να καταδείξει την συντονισμένη θέση και βούληση των ευρωπαίων να στηρίξουν τις τράπεζες τους.
Η αλήθεια είναι ότι οι νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έχουν ένα στόχο να προστατευθούν από το επερχόμενο ελληνικό σοκ.
Τόσο οι επανεκεφαλαιοποιήσεις όσο και ο ρόλος του EFSF του ευρωπαικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν ένα συγκεκριμένο σκοπό…να δημιουργήσουν δίχτυ προστασίας από τις μεγάλες ζημίες που έρχονται λόγω της Ελλάδος.
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν σοβαρό πρόβλημα αλλά οι γερμανικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και η παράμετρος αυτή δίνει προβάδισμα στην Μέρκελ την καγκελάριο της Γερμανίας σε σχέση με τον Σαρκοζί της Γαλλίας.
Η ουσία είναι από το ευρωπαϊκό μέτωπο ότι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις θα υλοποιηθούν για λόγους προστασίας από την ελληνική απειλή. Η Ελλάδα θα επιφέρει προσεχώς μεγάλες ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρώπης.
Στο εσωτερικό στο ελληνικό μέτωπο το τραπεζικό σύστημα δεν κινδυνεύει κεφαλαιακά.
Η λύση του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχει και έχει δυνατότητα έως 30 δις ευρώ να διαθέσει ώστε να προστατεύσει τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι η έσχατη λύση μεν αλλά αν υπάρξει haircut 50% τότε είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα καταλήξουν στο ταμείο.
Κορυφαίος τραπεζίτης έχει αναφέρει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υλοποιηθούν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου. Να καλύψουν ότι μπορούν οι παλαιοί μέτοχοι και ότι μείνει ακάλυπτο να ζητηθεί από το ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος.
Η πρόταση αυτή θεωρείται ρεαλιστική.
Σε ποιες τιμές στο ιστορικό ναδίρ εκεί θα καταλήξουν οι τραπεζικές μετοχές.
Στο ιστορικό ναδίρ.
Οι μέτοχοι θα χάσουν και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Οι μέτοχοι θα υποστούν λόγω του ιστορικού ναδίρ τρομακτική απώλεια του επενδεδυμένου κεφαλαίου τους.
Οι μέτοχοι μπορεί να υποστούν χρηματιστηριακή πανωλεθρία αλλά αυτοί που δεν θα κινδυνεύσουν θα είναι οι καταθέτες.
Αφενός λόγω των κεφαλαίων του ταμείου αφετέρου λόγω του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει η ΤτΕ που μεριμνά για την συστημική σταθερότητα και την ασφάλεια των καταθέσεων και των τραπεζών.
Θα αποδειχθεί προσεχώς ότι η ΤτΕ έχει επιτελέσει σημαντικό καθοριστικό ρόλο στην διασφάλιση των τραπεζών στην Ελλάδα.
Αυτό που πρέπει να ειπωθεί όχι με όρους καθησυχασμού αλλά με όρους αντικειμενικότητας είναι ότι οι καταθέσεις είναι 100% εξασφαλισμένες.
Οι καταθέσεις και λόγω του ΤΧΣ αλλά και της εμπιστοσύνης των τραπεζών είναι απόλυτα διασφαλισμένες.

Τα δυνητικά κεφάλαια που μπορεί να χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες
Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
Ενεργητικό
Δυνητικά νέα κεφάλαια
Εθνική
119
6
Alpha
63,4
4
Eurobank
82
6
Πειραιώς
57
4,5
Κύπρου
41,7
2-3
Marfin
39
2-3
ATE
28,8
2
TT
16,3
1
Attica bank
4,6
0,450
Proton bank
3,5
0,400
Σύνολο
456
30,5


Έρχεται και νέο haircut 30% -50%  στο ελληνικό χρέος;
ποσά σε εκατ ευρώ
Τράπεζες
Α6μ. 2011 /  haircut 21%
Haircut 30% - 50%
Εθνική
-1.310         /  -1.645
-2.400 /- 4.000
Alpha
-524,8         /-538,6
-770 / -1.280
Eurobank
-588            / -830
-1.180 / -2.000
Πειραιώς
-820            / -1.005
-1.400  / -2.300
Κύπρου
-112            / -281
-400  / -666
Μarfin
-194,6         / -274
-400   /  -666
ATE
-905,1         /-834,6
-1.200  /  -2.000
TT
-498,4         / -564,7
-800   /  -1.300
Emporiki
-610,6          / 71,4
-100  /    -166
Geniki
-284,1          /-86
-120  /   -200
Attica
-66,3            / -52,8
-74    / -125
Proton bank
-29,96           /-
-      /   -
Σύνολο
-5,941          / -6,117
-8.844   /  14.700
Πηγή: Επίσημες ανακοινώσεις τραπεζών / εκτιμήσεις για 30% -50% www.bankingnews.gr


Πιθανή επιβάρυνση από την BlackRock στο τραπεζικό σύστημα
Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
NPLs
6/2011
Νέες προβλέψεις
BlackRock
Ζημίες από Blackrock + PSI και νέο haircut 30%
Εθνική
4,25
1,8
5,5
Alpha
2,5
1,6
2,7
Eurobank
4,5
2,2
4,4
Πειραιώς
3,67
1,6
3,8
Κύπρου*
1,305
- (0,400)
0,700
Marfin*
1
- (0,400)
0,700
ATE
1,77
0,600
1,8
TT
0,250
0,100
1
Αttica bank
0,200
0,250
0,350
Proton bank
0,110
0,120
0,220
Emporiki
3,15
0,700
0,900
Geniki bank
1,020
0,230
0,320
Σύνολο
22,805
8,4 (9,2)
22,39
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr
*Κύπρου και Marfin δεν θα αξιολογηθούν από την Blackrock αλλά...θα αξιολογηθούν από την αγορά

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnerws.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου