Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΜΕ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ...




Δεξίωση παραθέτει αυτή την στιγμή στο σπίτι του στο Κεφαλάρι τηςΚηφισιάς (οδός Καραϊσκάκη 60) ο Γιάννης Σμπώκος με αφορμή την "αθώωσή" του στην υπόθεση του σκανδάλου των υποβρυχίων (γι 'αυτό θα σας ενημερώσουμε αύριο εκτενώς γιατί ελάχιστοι γνωρίζουν το γεγονός)! Για πρώτη φορά τα...
τελευταία χρόνια είναι φωταγωγημένο το σπίτι του που μια ζωή ήταν οχυρωμένο χωρίς φώτα και με κλειστά παντζούρια. Ήδη βρίσκονται 7 αυτοκίνητα έξω από το σπίτι του και οι γείτονές του αναφωνούν : "έλεος δεν θα πάει κανένας στην φυλακή;". Σιγά μην πάει...

Fimotro

Έρχονται εκλογές



Οι εκλογές αποτελούν την «απαγορευμένη λέξη» για το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πληρώνει βαρύ τίμημα για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, και την εφαρμογή εξαιρετικά σκληρών, επώδυνων και ξένων προς τις έννοιες της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης μέτρων, που φέρουν την υπογραφή του Γιώργου Παπανδρέου.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της, και παρά τις ασκήσεις πολιτικής ψυχοθεραπείας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται και δηλώνουν ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, είτε για να παραιτηθούν από το αξίωμά τους, είτε για να καταψηφίσουν κάποιο νομοσχέδιο.
Στην πρώτη περίπτωση, η πολιτική ανακούφιση είναι προσωρινή. Στη δεύτερη η διαγραφήφαντάζει ως η μοναδική γραμμή άμυνας που έχει απομείνει στο Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι φυσικά να μην υπάρχουν πλέον βουλευτές πάνω από τον αριθμό 150… για να διαγράψει.
Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια πρωτοφανή εσωστρέφεια, με ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, παραχωρώντας ουσιαστικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο την «πολιτική διεύθυνση» του τόπου. Με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών να σπαταλά κάθε μέρα το πολιτικό κεφάλαιο που είχε συσσωρεύσει.
Ούτε όμως σε διεθνές επίπεδο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Η Κυβέρνηση πληροφορείται… μέσω τρίτων, και με χαρακτηριστική καθυστέρηση τις διαθέσεις των διεθνών εταίρων και δανειστών της χώρας, αναφορικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, και τη συνολική πολιτική που θα ακολουθηθεί για την Αθήνα.
Ξένοι ηγέτες αποφεύγουν επιμελώς να επισκεφτούν την ελληνική πρωτεύουσα, και όταν ανακοινώνεται μια τέτοια θεσμική συνάντηση, όπως για παράδειγμα με τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον Τζο Μπάιντεν, που αμφότερες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των… προθέσεων, αποτελούν απλώς την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Και φυσικά, κανείς δεν παραγνωρίζει την εικόνα που εκπέμπει ο Γιώργος Παπανδρέου, να επιδιώκει μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, και το αίτημα να προσλαμβάνει διαστάσεις θρίλερ, με αβέβαιη έως αρνητική κατάληξη.
Μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί. Και το «σύστημα εξουσίας» που επί δεκαετίες διαμορφώθηκε γύρω από το Καστρί και το ΠΑΣΟΚ, κατανοεί πλήρως αυτή την πραγματικότητα. Διαπιστώνοντας ότι οι εκλογές αποτελούν τη μόνη λύση.
Άλλωστε, για να υπάρξει «επόμενη μέρα» για το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει πρώτα να τελειώσει αυτή που βιώνει σήμερα. Και όσο πιο γρήγορα συμβεί, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει να μαζέψει τα συντρίμμιά του. Χωρίς φυσικά να είναι και βέβαιο ότι θα καταφέρει.

Statesmen.gr

Προς διαγραφή η Κατσέλη!



Στη διαγραφή της Λούκας Κατσέλη προσανατολίζεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου, εφόσον η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας κάνει πράξη την πρόθεσή της να καταψηφίσει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Το περιβόητο άρθρο 37.
Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι έστω και οριακά, το πολυνομοσχέδιο θα περάσειαπό τη Βουλή, και έτσι θα αποτραπούν δραματικές εξελίξεις για τη χώρα, από τη στιγμή που η εκταμίευση της 6ης δόσης έχει συνδεθεί ευθέως με τα συγκεκριμένα μέτρα.
Κατανοούν ωστόσο ότι, στην περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν το ψηφίσουν,η μοναδική επιλογή που έχει μπροστά του ο Γιώργος Παπανδρέου είναι η διαγραφή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, θα σταλεί το πλέον επικίνδυνο για το μέλλον της Κυβέρνησης μήνυμα, αυτό μιας άβουλης ηγεσίας, που δεν τολμά τις ρήξεις, στις πιο κρίσιμες στιγμές.
Πρώτη στον κατάλογο των προς διαγραφή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι η Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, εφόσον ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προχωρήσει στην τροποποίηση του άρθρου 37.
Εκτός από τη Λούκα Κατσέλη βέβαια, υπάρχουν και άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν έτοιμα για ανταρσία, στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο φαίνεται να προβληματίζονται περισσότερο για την περίπτωση Κατσέλη.
Καθώς, η πρώην υπουργός είχε εξαρχής διαφορετική προσέγγιση για την πολιτική του Μνημονίου, δεν δίσταζε να τη διατυπώνει δημοσίως, και τελικά υποχρεώθηκε σε έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.

Statesmen.gr

G20: Το ΔΝΤ θα δώσει αρκετά κεφάλαια για να σταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία



Το απόγευμα του Σαββάτου με κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί οικονομικών των 2ο οικονομικά ισχυρότερων κρατών -γνωστών και ως G20- που συναντιόνται στο Παρίσι, διαβεβαίωσαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει και θα διαθέσει επαρκή κεφάλαια για να σταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα , αλλά και πιέσεις από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στη σύσκεψη αλλά και εκπροσώπους των κεντρικότερων τραπεζικών ιδρυμάτων για πιο δυναμική στάση των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην κρίση εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και μεγιστοποίηση του ρόλου του EFSF.


Enet.gr

Σε Ιταλία και 951 πόλεις δείχνουν στην Ελλάδα το δρόμο του ξεσηκωμού






Σε 951 πόλεις σε όλο τον κόσμο ξεσηκώθηκαν πριν από εμάς για εμάς: Το "ελληνικό πείραμα" δεν πρέπει να τους βγει. Την ερχόμενη Πέμπτη, την "Μεγάλη Πέμπτη" της σύγχρονης ελληνικής Δημοκρατίας, όταν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει από την Βουλή την εκχώρηση και των τελευταίων ψιγμάτων εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές της, θα πρέπει να λάβει μια ανάλογη απάντηση, ακόμα και αν φέρει όχι την Eurogendfor αλλά ... νεκραναστήσει και τα ίδια τα SS!«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα, είναι ο εφιάλτης που περιμένει και τις υπόλοιπες χώρες στο μέλλον», τονίζεται χαρακτηριστικά και αφού υπογραμμίζεται ότι «η αλληλεγγύη των λαών είναι το όπλο μας», καλούνται όλοι να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στην πανελλαδική και πανεργατική απεργία, με νέα συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.
Από την Τανζανία ως τη Χαβάη, οι «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street), συναντούν τους Ισπανούς «Indignados» και τους Βρετανούς «Occupy London Stock Exchange».
Image
Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε η συγκέντρωση των (Occupy London Stock Exchange) στο City, την οικονομική καρδιά του Λονδίνου. Οι διοργανωτές λένε ότι ζητούν «πραγματική δημοκρατία τώρα» και οι αποφάσεις να παίρνονται με γνώμονα τα δικαιώματα των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των τραπεζών.
Image
Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες εκφράζουν αλληλεγγύη στους λαούς της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και όπου αλλού ξεσηκώνονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και οι Ελβετοί «Αγανακτισμένοι» που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ζυρίχης, έδρας όλων των μεγάλων τραπεζών.
Στη Ρώμη φωνάζοντας συνθήματα΄"Σώστε την Ελλάδα αλήτες" και "Φωτιά στον θάνατο των τραπεζών" χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα ένα όργιο βίας και καταστροφών.
Image
Τα επεισόδια άρχισαν κοντά στο Κολοσσαίο όταν διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και μπουκάλια, σε κάποιες περιπτώσεις και πυροτεχνήματα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία που απάντησε με δακρυγόνα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, από τους διαδηλωτές αποσπάστηκαν κουκουλοφόροι οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε τουλάχιστον τέσσερα αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών. Οι διαδηλωτές πετροβόλησαν και στη συνέχεια πυρπόλησαν και βαν της αστυνομίας με τους δύο επιβαίνοντες σε αυτό να ξεφεύγουν την τελευταία στιγμή.
Image
Ένα κτίριο γραφείων που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας υπέστη ζημιές από τη φωτιά που μεταδόθηκε από ένα καμένο αυτοκίνητο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ένας όροφος κατέρρευσε από τη φωτιά.






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν θα αφήσουν τίποτα..Πάνε να ξεπουλήσουν ότι μας έχει απομείνει...



Δεν μας έφτανε το φέσι των 110 δις, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και η υποθήκευση της κρατικής περιουσίας..
Μας ετοιμάζουν και νέο δάνειο 100 δις.
Μιλάμε για νέο ξεπούλημα με έκδοση ομολόγων, με εγγύηση τα "ασημικά" και την "προίκα" μας (όσα μας έχουν απομείνει).
Κάθε φορά που το κράτος θα έχει τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των ομολόγων, θα είναι σε θέση να ανακτήσει την κατοχή της περιουσίας του, όπως η συμφωνία ομολόγων θα υπαγορεύει.
Όλα τα πιο πάνω δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μας..


αναφέρονται  σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ  και του Reuters.
Διαβάστε την μετάφραση του άρθρου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
"Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στο τέλος του μήνα, με μια πρόταση για χρήση της δημόσιας περιουσίας μέσω της έκδοσης ομολόγων που θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος έως και κατά 50-60% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ σε συνεργασία με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις κρατικές εταιρίες, για το πως θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η ακίνητη περιουσία τους.Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έχει μελετήσει πρόταση «Κ» (proposal by the “K” initiative), από μια μη κυβερνητική οργάνωση. Η πρόταση επιτρέπει στην Ελλάδα να εκταμιεύσει άμεσα τα κεφάλαια έως 100 δισ. ευρώ από τη χρήση περιουσιακών της στοιχείων. Η πρόταση θυμίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης "Eureka" που επεξεργάστηκε η Γερμανία πριν από λίγες εβδομάδες.
Η πρόταση αυτή βασίζεται στη δημιουργία των 15 εταιρειών που θα αποκτήσουν την κρατική περιουσία σε ομάδες, μετά την αποτίμηση τους. Κάθε εταιρεία στη συνέχεια θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων, με την εγγύηση του κράτους και διάρκειας 10 ετών ή και περισσότερο. Τα ομόλογα θα αγοράζονται από ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες ή ακόμη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Όταν ωριμάζουν τα ομόλογα, το κράτος μπορεί να επιστρέψει την αξία τους και να επανακτήσει την ιδιοκτησία των ακινήτων, διαφορετικά θα μετατραπούν σε μετοχές των εταιρειών που τις έχουν στην κατοχή τους και ελέγχονται από τους κατόχους ομολόγων για τα καλά.
Κάθε φορά που το κράτος έχει τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των ομολόγων, θα είναι σε θέση να ανακτήσει την κατοχή της περιουσίας του, όπως η συμφωνία ομολόγων θα υπαγορεύει."
Η πρόταση "Κ" κατά πάσα πιθανότητα αφορά στην μελέτη Μαρτ.2011 τουΙΟΒΕ που αναφέρεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διαχείριση του χρέους.
Επί της ουσίας, το Δημόσιο θα εισφέρει τα ακίνητα και οι ιδιώτες θα βάλουν τα κεφάλαια έχοντας τη διαχείριση των επενδύσεων, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω fast track.
Πιο αναλυτικά, θα καταγραφούν τα διαθέσιμα ακίνητα (και των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων) και από αυτά θα επιλεγούν όσα είναι αξιοποιήσιμα και ελεύθερα βαρών.
Την είδηση επιβεβαιώνει και το Reuters  που αναφέρει:
"ATHENS (Reuters) - Greece could use state-owned real estate assets as collateral for new bonds to raise more than 100 billion euros ($138.7 billion), under a proposal put forward by a leading Greek think-tank and a former conservative minister, newspapers reported.
The daily Kathimerini said the proposal from the Foundation for Economic and Industrial Research would allow Athens, which has been shut out of bond markets, to convert a substantial share of its public debt into a new form of asset-backed bond."


Exomatiakaivlepo.gr

Λιποθυμίες μαθητών από ασιτία


Έντονη ανησυχία προκαλεί ανακοίνωση του Α' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνών για μαθητές που έχουν λιποθυμήσει από ασιτία


Ακόμα και κρούσματα λιποθυμίας μαθητών από ασιτία εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους καταγράφονται σε σχολεία της πρωτεύουσας.
Τα όσα περιγράφονται στην ανακοίνωση του Α' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά παιδιά είναι πρωτοφανή.
Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και κατοίκων στην περιοχή Αμπελοκήπων - Ερυθρού -Πολυγώνου οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Πανόρμου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν στα σχολεία.
Η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στη LIFO, κάνει λόγο για αυτοκτονία άνεργου γονιού μαθητών από σχολείο της περιοχής, αλλά και κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών που έπασχαν από ασιτία σε σχολεία του 6ου Διαμερίσματος.
"Είναι η επιτακτική ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των σωματείων και φορέων της περιοχής για την ανάσχεση της λαίλαπας των αντιλαϊκών μέτρων", αναφέρει η ανακοίνωση.
Τα μέλη του Συλλόγου δεσμεύονται, επίσης, να προωθήσουν, με όσα μέσα διαθέτουν, τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα "πρακτικά προβλήματα επιβίωσης των συμπολιτών μας που εξαθλιώνονται, αλλά και τα προβλήματα των νέων που σήμερα στοχοποιούνται από τους μηχανισμούς καταστολής".
"Καλούμε τους συναδέλφους μας και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολικό συγκρότημα, να προχωρήσουν από κοινού σε συγκρότηση κοινών επιτροπών – πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και να καταρτίσουν κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα", επισημαίνουν.

News247.gr

Όριο ψυχολογικής ισορροπίας το εισόδημα άνω των 1700 ευρώ


Όριο ψυχολογικής ισορροπίας το εισόδημα άνω των 1700 ευρώ




Έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας που διερευνά τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχολογία των ατόμων δείχνει πως η ψυχική μας ισορροπία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εισόδημα μας και μάλιστα το «καμπανάκι» του κινδύνου φαίνεται να χτυπά για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 1700 ευρώ.

Την έρευνα παρουσιάζει σε δημοσίευμά του η εφημερίδα ο Κόσμος του Επενδυτή. Πρόκειται για μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε δείγμα 3.500 ατόμων και ξεκίνησε λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2008, και επεκτάθηκε ως το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων είχαν επηρεασθεί σοβαρά από την κρίση, ενώ το κατώτατο όριο ψυχολογικής ισορροπίας είναι τα 1.700 ευρώ το μήνα! Αυτό σημαίνει ότι η ικανοποίηση από τη ζωή είναι ανάλογη με το εισόδημα, ενώ κάτω από το όριο αυτό η ικανοποίηση μεταβάλλεται.

Ποιά μπορεί να είναι η ψυχολογική μας ασπίδα ενάντια στην κρίση; Τα θετικά συναισθήματα. Ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, Αναστάσιος Σταλίκας, δηλώνει: «Αναζητήσαμε τι είναι αυτό που έκανε έναν στους τέσσερις ανθεκτικό στην κρίση, Βρήκαμε λοιπόν ότι εκείνοι που βιώνουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος και μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα».

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

Το 47% των Ελλήνων έχει επηρεαστεί από την κρίση

Το 59% των Ελλήνων εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης

Το 50,7% εμφανίζει άγχος

Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί περισσότερο απ' ό,τι οι άνδρες καθώς εμφανίζουν λιγότερη αισιοδοξία και ελπίδα

Οι νέοι εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, με άμεσες συνέπειες στην παραγωγικότητα και την απόδοσή τους



iefimerida.g
r

ΓΑΠ: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ μια άμεση λύση σήμερα»


Γιώργος Παπανδρέου, Ελλάδα, κυβέρνηση, πρωθυπουργός, συνέντευξη, Χρεοκοπία, χρέο


«Θα ήθελα πολύ να εγγυηθώ σε όλους μια άμεση λύση, μια καλύτερη ζωή σήμερα. Θα ήμουν ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου αν μπορούσα να το κάνω. Αλλά δεν μπορώ» λέει στο «Πρώτο Θέμα» ο πρωθυπουργός, σε μια συνέντευξη που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Προσθέτει πάντως ότι θα κάνει τα πάντα για να μην ζήσει η χώρα μια χρεοκοπία.
Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι «αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να λύσει τα προβλήματα της , οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για όλους μας στην Ευρώπη». Σημειώνει μάλιστα πως είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα η ΝΔ που-όπως αναφέρει- έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση αλλά εξακολουθεί να την παρακολουθεί από την εξέδρα. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μην αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει»... Αίσθηση προκαλεί μια αναφορά του στη σημερινή κατάσταση: «Πονάω, θλίβομαι, αγανακτώ, αλλά δεν το βάζω κάτω ούτε θα το βάλω».


iefimerida.gr

Ο Καραμανλής είχε ενοχλήσει τις ΗΠΑ



Προεκλογικά φέρεται να δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το "πάγωμα" των αγωγών φυσικού αερίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και Southstream. Οι απειλές και οι παραχωρήσεις, μέσα από τα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε νέες αποκαλύψεις προχωρά το σημερινό τεύχος του περιοδικού "Επίκαιρα" (6/10), καθώς στο φως έρχονται απόκρυφα τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω των οποίων καταδεικνύεται μεθοδευμένο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, αλλά και οι πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών από την Ελλάδα.
"Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές", σημείωνε με ανακούφιση στο ενημερωτικό σημείωμα του προς την Ουάσιγκτον, μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου 2009, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Ντανιέλ Σπέκχαρντ, συμπληρώνοντας πως ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream.
Δύο χρόνια η αμερικανική πλευρά είχε ζήσει με την ανησυχία της ελληνορωσικής προσέγγισης, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή και απειλούσε να βάλει τέλος σε έργο ζωτικής σημασίας για εκείνη, της ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν απολύτως ελεγχόμενο δρόμο, αυτού του αγωγού TGI.
Στο σημερινό τεύχος στο περιοδικό "Επίκαιρα" δημοσιεύονται μια σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία αποδεικνύουν το πως εργάστηκαν οι Αμερικανοί για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή, πραγματοποιώντας ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα φίλης και συμμάχου χώρας και εμποδίζοντας της χάραξη εθνικής πολιτικής βάσει των ελληνικών συμφερόντων.
Οι μεθοδεύσεις των Αμερικανών
Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αποκαλύψεων από το τέλος, στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ ενημέρωνε τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και τους συναδέλφους του στην Άγκυρα, το Βερολίνο, το Βελιγράδι και τη Μόσχα για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Αθήνα, παραμονές των εκλογών του Οκτώβρη του 2009.
Ο πρέσβης σημείωνε ότι το διακύβευμα της κάλπης δεν είναι άλλο από την Οικονομία, για την οποία οι δύο αντίπαλοι, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Από τη μία ο Καραμανλής όπως διαβεβαιώνει ο Αμερικανός διπλωμάτης, είχε μιλήσει για δύσκολα χρόνια λιτότητας , θυσιών και πόνους για όλους, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει έναν πιο αισιόδοξο προεκλογικό τόνο, υποσχόμενος μεγάλες αλλαγές στις πρώτες 1000 μέρες διακυβέρνησή του, προαναγγέλλοντας φιλολαϊκά μέτρα υπέρ των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
Ο κ. Σπέκχαρντ στάθηκε στην ενημερωτική αναφορά του και στις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, δίνοντας παράλληλα και όλα τα μετεκλογικά σενάρια ανάλογα με τις έδρες που θα κέρδιζε το κάθε κόμμα.
Καταλήγοντας το συλλογισμό του προχωρά σε κάποιες προβλέψεις σχετικά με το πως θα κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός.
"Ο Παπανδρέου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και για τα επόμενα δύο χρόνια πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να είναι προσωπικά πιο δραστήριος στην εξωτερική πολιτική απ΄ότι ο προκάτοχός του.
Έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του Καραμανλή προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα επανεκτιμήσει τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream. Θα απευθυνθεί, επίσης, σίγουρα στους ομολόγους του στην Τουρκία.
Το κόμμα του έχει, επίσης, δηλώσει ότι θέλει πιο δραστήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, ενδιαφέρεται για τις κλιματικές αλλαγές , θα είναι συνεπής στην ελληνική δέσμευση για το Αφγανιστάν και μπορεί ακόμη και αυξήσει την ελληνική αναπτυξιακή βοήθεια ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας", σημειώνει ο κ. Σπέκχαρντ.
Οι προφητείες Σπέκχαρντ επαληθεύτηκαν
Ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη αλλά και ο South Stream πάγωσαν ενώ στη συνάντηση Παπανδρέου- Πούτιν στη Μόσχα και ενώ υπήρξε προσυμφωνία για την καταβολή βοήθειας από τη Ρωσία ύψους 25 δις. ευρώ, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Δούμας Ιβάν Σαββλιδης στα "Επίκαιρα', ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο στα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, που κατά τον Σπέκχαρντ τον απασχολούν: τις κλιματικές αλλαγές.
Η Αμερική δεν ήθελε τον Καραμανλή
Είναι αλήθεια πως αμερικανικός παράγοντας δεν αισθανόταν ιδιαίτερα άνετα με πρωθυπουργό στην Ελλάδα τον Κώστα Καραμανλή.
Η άσκηση βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια η ελληνορωσική προσέγγιση, με αφετηρία τις εργασιακές συμφωνίες και με επέκταση σε θέματα εξοπλιστικών προμηθειών και στρατηγικής φύσης, είχαν εκνευρίσει την Ουάσιγκτον, κάτι που επιβεβαιώνεται στα τηλεγραφήματα που αποκαλύπτουν τα 'Επίκαιρα".
Γυρίζοντας πίσω το ρολόι του χρόνου, στις 19 Δεκεμβρίου 2007, πάλι ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ ενημερώνει τους ανωτέρους του για τις εντυπώσεις από το ταξίδι Καραμανλή στη Μόσχα, ένα 24ωρο πριν.
Το διήμερο 17-18 Δεκεμβρίου 2007 υπεγράφη συμφωνία στη Μόσχα ανάμεσα στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Βούλγαρο πρωθυπουργό, Γκεόργκι Παρβανόφ, και τον Κώστα Καραμανλή για την από κοινού ίδρυση της εταιρείας κατασκευής πετρελαιαγωγού Μπούργκας- Αλεξανδρούπολη.
Στο περιθώριο της ιστορικής συμφωνίας, Πούτιν και Καραμανλής συζήτησαν τόσο για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream όσο και για τις σχέσεις Ρωσίας- Ε.Ε., το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια και τα περιθώρια αμυντικής συνεργασίας. Η αμερικανική πλευρά είχε αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις και προσπαθούσε μέσα από τα δημοσιεύματα του Τύπου και σκόρπιες πληροφορίες να σχηματίσει εντύπωση για τη διπλωματική αποστολή.
Σημειώνει τότε ο κ. Σπέκχαρντ ότι "οι κινήσεις Καραμανλή απέναντι στη Ρωσία αντιμετωπίζονται θετικά από μεγάλος μέρος του ελληνικού Τύπου και του λαού, λόγω της κοινής ορθόδοξης κληρονομιάς και για κάποιους της αριστερής νοσταλγίας. Με την υπογραφή της συμφωνίας Μπούργκας- Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους και τους Βούλγαρους ο Καραμανλής μπορεί να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Προσπαθεί, ωστόσο, να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας - σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι Έλληνες πιστεύουν για την υπερβολικά φιλοαμερικανική γραμμή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στην εξωτερική πολιτική και στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι πιο επιφυλακτικοί και λένε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πιο επικίνδυνη πορεία", αναφέρει συγκεκριμένο τηλεγράφημα.
Άλλο από αυτά, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεν πιστεύουμε πως οι στενότερες επαφές Καραμανλή με τη Μόσχα αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή της συνολικής ελληνική πολιτικής. Αλλά σε ορισμένα επιμέρους, όπως η μετακίνηση προς την υπογραφή μιας συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου φυσικού αερίου South Stream και τα δουλοπρεπή συγχαρητήρια στον Πούτιν για τις πρόσφατες εκλογές στη Δούμα, ο κ. Καραμανλής έχει πάρει θέσεις που δεν είναι χρήσιμες".
Και συνεχίζει: "Ο Καραμανλής προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Δύση.
Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι αφού ήρθε πιο κοντά στη Μόσχα για την ενέργεια, η Αθήνα μπορεί να βρεθεί υπό την πίεση από τους Ρώσους για άλλα θέματα όπως οι σχέσεις με το Ιράν. Εμείς έχουμε πει στους Έλληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσμούς.
Αλλά, παράλληλα, συνεχίζουμε να ρωτάμε πως μπορεί η Ελλάδα να συμφιλιώσει την υποστήριξή του προς την ενεργειακή σύνδεση Τουρκία- Ελλάδα- Ιταλία με το ανταγωνιστικό έργο South Stream. Δεν έχουμε ακόμη λάβει επαρκή απάντηση", καταλήγει το εν λόγω τηλεγράφημα κατά της κυβέρνησης Καραμανλή.


News247.gr

Στους δρόμους οι "Αγανακτισμένοι" όλου του κόσμου



Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες πολίτες σε όλο τον πλανήτη διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας. Συγκεντρώσεις από την Ασία μέχρι την Ευρώπη. Επεισόδια και βανδαλισμοί στη Ρώμη. Δείτε εικόνες από τις πρωτεύουσες (Vid+Pics)


"Αγανακτισμένοι" σε όλο τον κόσμο κατέκλυσαν τις πρωτεύουσες διαδηλώνοντας ενάντια στην απληστία και τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν οι κυβερνήσεις.
Με έμπνευση από τους Ισπανούς "αγανακτισμένους" αλλά και το κίνημα  "Occupy Wall Street" , διαδηλωτές προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την Ασία μέχρι την Ευρώπη.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιείται στη Ρώμη, όπου χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, ωστόσο οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν από επεισόδια. Πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, ενώ υπήρξε και επίθεση σε τράπεζες.
 
 
Διαδηλωτές γύρω από το Κολοσσαίο κρατούν πλακάτ και φωνάζουν συνθήματα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες χαρακτηρίζουν τη διαμαρτυρία "ειρηνική" και επιρρίπτουν ευθύνες για τους βανδαλισμούς σε μικρές ομάδες κουκουλοφόρων.
 
Μεταξύ των διαδηλωτών και ο Τζουλιάν Ασάνζ
 
Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται ακόμη στο Σίδνεϊ, το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις.
 
Οι περισσότερες συγκεντρώσεις ήταν μικρές αλλά δυναμικές. Στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν περίπου 1000 άτομα, ενώ εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε πόλεις της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.
 
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποδοκιμάζοντας και φωνάζοντας συνθήματα.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ, τον επόμενο μήνα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές.
"Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι αγανακτισμένοι" είπε και πρόσθεσε ότι "είναι θυμωμένοι και τους καταλαβαίνω".

News247.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου