Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Υπάρχει καρτέλ που χειραγωγεί το επιτόκιο των δανείων της Τρόικας;




PDF
euribor_1345Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε ξαφνικούς ελέγχους σε διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες μετά από υποψίες ότι μπορεί να συνεργάζονται για να χειραγωγήσουν τα ευρωπαϊκά επιτόκια μέσα από ειδικές χρηματιστηριακές συναλλαγές που καθορίζουν την τιμή του euribor. Το πρόβλημα είναι πως το euribor είναι μαζί με το libor το σημαντικότερο επιτόκιο διεθνώς και αυτό από το οποίο εξαρτώνται, σε διαφορετικό βαθμό, οι οικονομίες των κρατών και κυρίως αυτές των χωρών της ευρωζώνης. 
Με βάση το euribor, όμως, διαμορφώνεται και το επιτόκιο των δανείων της Τρόικας (ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών) κάτι το οποίο επεσήμανα το 2010, δείχνοντας πως στην πραγματικότητα τα επιτόκια της Τρόικας είναι κυμαινόμενα και αυξανόμενα (αντί για το αντίθετο).
Στο διάγραμμα της εικόνας βλέπουμε το euribor τριμήνου (στοιχεία από Bloomberg) το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του επιτοκίου των δανείων της Τρόικας. Όταν η Ελλάδα συμφώνησε στην υπογραφή του Μνημονίου το συγκεκριμένο επιτόκιο κυμαινόταν στο 0,60%. Ένα χρόνο αργότερα το επιτόκιο είχε αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης αυξάνοντας δηλαδή κατά 1% περίπου και το επιτόκιο που η Ελλάδα πληρώνει στη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ σήμερα παραμένει κατά 100 μονάδες βάσης, περίπου, αυξημένο έναντι του Απριλίου του 2010. Τώρα, μαθαίνουμε πως είναι πιθανό ένα Καρτέλ τραπεζών να χειραγωγεί αυτό το επιτόκιο. Το πρόβλημα, όμως, δε σταματά εδώ γιατί με βάση το euribor καθορίζεται το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Σε μία φάση που η Ευρώπη έχει απόλυτη ανάγκη από ρευστότητα με χαμηλό κόστος μία εσκεμμένη αύξηση της τιμής του euribor συνεπάγεται αύξηση του κόστους του χρήματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η δύναμη ελέγχου του κόστους του χρήματος δεν είναι απλά μεγάλη αλλά πυρηνική. Αν αποδειχτεί πως πράγματι ένα Καρτέλ τραπεζών την έχει τότε οι προεκτάσεις είναι γιγαντιαίες.
Η ΕΕ δεν έχει αποκαλύψει ποιες τράπεζες υποπτεύεται ότι συμμετέχουν στο καρτέλ. Ωστόσο, οι τράπεζες που βρίσκονται επισήμως στο πάνελ αυτών που διαμορφώνουν το euribor είναι 44 και αναφέρονται παρακάτω. Θα είναι πολύ διαφωτιστικό να δούμε αν και ποιες από τις παρακάτω τράπεζες βρεθούν εμπλεκόμενες σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία.
Δεν αποκλείεται, πάντως, η υπόθεση αυτή να καλυφθεί όπως τόσες άλλες στο παρελθόν οπότε το να υπάρξουν, όντως, εξελίξεις, επίσημες κατηγορίες και καταδίκες θα αποτελέσει μία πολύ μεγάλη έκπληξη.
Πάνος Παναγιώτου
Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
Επίσημη λίστα τραπεζών που διαμορφώνουν το euribor
Austria
Erste Group Bank AG - RZB Raiffeisen Zentralbank Österreich AG
Belgium
Dexia Bank - KBC
Finland
Nordea - Pohjola
France
Banque Postale - BNP-Paribas - HSBC France - Société Générale - Natixis - Crédit Agricole s.a. - Crédit Industriel et Commercial CIC
Germany
Landesbank Berlin - Bayerische Landesbank Girozentrale - Deutsche Bank - WestLB AG - Commerzbank - DZ Bank Deutsche - Genossenschaftsbank - Norddeutsche Landesbank Girozentrale - Landesbank Baden-Württemberg Girozentrale - Landesbank Hessen - Thüringen Girozentrale
Greece
National Bank of Greece
Ireland
AIB Group - Bank of Ireland
Italy
Intesa Sanpaolo - Monte dei Paschi di Siena - Unicredit
Luxembourg
Banque et Caisse d'Épargne de l'État
Netherlands
ING Bank - RBS N.V. - Rabobank
Portugal
Caixa Geral De Depósitos (CGD)
Spain
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria - Banco Santander Central Hispano - Confederacion Española de Cajas de Ahorros - La Caixa Barcelona
Other EU Banks
Barclays Capital - Den Danske Bank - Svenska Handelsbanken
International Banks
UBS (Luxembourg) S.A.- Citibank - J.P. Morgan Chase & Co - Bank of Tokyo Mitsubishi

sofokleus.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου