Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

«Ενισχυμένη παρακολούθηση» του ελληνικού προγράμματος στο τραπέζι της Συνόδου... με απλά λόγια ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ και με τη βούλα



Ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πέραν των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η τρόικα, με τεχνοκράτες ειδικούς που θα εργάζονται στενά σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών της σημερινής Συνόδου Κορυφής, γνώση του οποίου επικαλείται η ΕΡΤ.

Η νέα δομή θα βοηθάει την τρόικα στην αποτίμηση της τήρησης των όρων δανεισμού, νέος ρόλος που θα αποτυπωθεί και στο Μνημόνιο. Σε συμφωνία με την τρόικα μάλιστα, θα ενισχυθεί και η διοίκηση του ελληνικού Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την αποτελεσματική χρήση των δανείων ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες.

Μεταξύ άλλων, συμφωνείται και η μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, όπως και η αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του - διαδόχου του EFSF - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρασχεθεί επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ελληνικού PSI. Επίσης, θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.



Newsroom ΔΟΛ

«Κουρεύουν» τις προσδοκίες Γιούνκερ και Μέρκελ λίγες ώρες πριν την Σύνοδο



«Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά»Η Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει την συνολική κατεύθυνση και όχι τις λεπτομέρειες, τόνισε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρόεδρος του Eurogroup «κουρεύοντας» τις προσδοκίες για οριστική και ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους το βράδυ της Τετάρτης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα παραπεμφθεί σε επόμενες συνόδους. 
«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια[...] 
Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί» είπε ο Γιούνκερ κινούμενος στην γραμμή Μέρκελ, που επίσης φρόντισε να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών για τη σημερινή Σύνοδο.
Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν τις συζητήσεις με τους ιδιώτες πιστωτές να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά προβλήματα» που πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, που θα διεξαχθεί αργότερα απόψε (Τετάρτη).
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και πολλές διαπραγματεύσεις για να γίνουν. Επομένως η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο περίπου πνεύμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξη του στη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ δήλωσε «είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί».
Ερωτηθείς δε σχετικά με τον βαθμό της αισιοδοξίας του για την ύπαρξη αποφάσεων απάντησε χαρακτηριστικά: «αν δεν ήμουν πεπεισμένος, εδώ και πολύ καιρό δεν θα ερχόμουν πλέον, αν δεν ήμουν απολύτως βέβαιος, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα».
Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν ότι ο αρχικός στόχος της Συνόδου Κορυφής, που ήταν να δώσει μια «πλήρη απάντηση» στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης του χρέους, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να διαγραφεί ένα μέρος των πιστώσεων τους προς την Ελλάδα είναι δύσκολες. 
Και δεν θα είναι αμέσως δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί η αυξημένη νέα δύναμη πυρός του Ταμείου Αρωγής για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Γιούνκερ διατήρησε την πίεση προς τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής με ένα λεπτομερή οδικό χάρτη για τα μέτρα που θα λάβει για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της. 
«Οι Ιταλοί φίλοι μας γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή [...] απόψε, θα μας ανακοινώσουν ότι η Ιταλία θα καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς επίσης, και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι μια 'αναγκαιότητα'», τόνισε.

ΤΑ ΝΕΑ



KAPISTRI 

AΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Η πρόκληση της σημερινής Συνόδου είναι να σωθεί το ευρώ και να διασφαλιστούν τα κοινά ιδεώδη στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο, όπως υπογράμμισε, είναι η...
ειρήνη και η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη καθώς και η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη χωρίς προκαταλήψεις για τους λαούς μας.
«Ο ελληνικός λαός καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να βάλει σε τάξη το σπίτι μας και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας, αλλά τώρα είναι ώρα για την ευρωπαϊκή ηγεσία συλλογικά να λάβει αποφάσεις για να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα και την κρίση και να αλλάξει σελίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μόνο να σώσουμε το ευρώ, αλλά και να διαφυλάξουμε τα ιδανικά που συμμεριζόμαστε στην Ευρώπη: Ειρήνη και συνεργασία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη χωρίς προαπαιτούμενα μεταξύ των λαών μας».
«Από την πλευρά μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ο ελληνικός λαός καταβάλει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για να βάλει σε τάξη το σπίτι μας, να κάνει την οικονομία μας αξιόπιστη, βιώσιμη και ευημερούσα, για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας. Τώρα είναι ώρα για την ευρωπαϊκή ηγεσία συλλογικά, να λάβει αποφάσεις για να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα, να βάλει τέλος στην κρίση και να αλλάξει σελίδα με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη».


Fimotro

Ενδιαφέρον της ισραηλινής Delek για το 30% της "Αφροδίτης" στην κυπριακή ΑΟΖ



Κανονικά συνεχίζει τις εργασίες της η πλατφόρμα της Noble Energy, παρά τις όποιες δυσκολίες που προέκυψαν για ολοκλήρωση... της γεώτρησης στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές με τις κυπριακές αρχές πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ισραηλινής εταιρείας Delek με πρώτο θέμα στην ατζέντα, τη διεκδίκηση του 30% από τα δικαιώματα της Noble Energy στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι παράλληλα γίνονται συζητήσεις και για την πρόταση της Delek για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού προς την Κύπρο, για κατασκευή τερματικού επεξεργασίας και υγροποίησης του φυσικού αερίου καθώς και το ενδεχόμενο προμήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με φυσικό αέριο στο μεσοδιάστημα μέχρι η Λευκωσία να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα δικά της κοιτάσματα.

Επίσης, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα για την προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για αριθμό θαλάσσιων οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι κυπριακές αρχές εξετάζουν το αίτημα της Delek στα πλαίσια της κυπριακής νομοθεσίας, η οποία προνοεί πως αν η Noble Energy επιθυμεί να παραχωρήσει δικαιώματα προς άλλη εταιρεία, αυτό θα εξεταστεί υπό τρία κριτήρια: η πείρα και εμπειρία του νέου ενδιαφερόμενου μέρους, η τεχνογνωσία της στο θέμα του φυσικού αερίου καθώς και η οικονομική της ευρωστία. Όταν η εξέταση ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει τον τελικό λόγο κατά πόσο τελικά η ισραηλινή Delek θα μπορεί να έχει το συγκεκριμένο ποσοστό των δικαιωμάτων της «Αφροδίτη».

www.greekfinanceforum.com

tromaktiko

Μην είδατε τον Παναή ; Εκεί ψηλά ποιον τάχα Χαιρετά ; …



118.jpg
Τρεχάτος και φευγάτος ο Παναής με την συνοδεία του Αντιστράτηγου Κωσταράκου Μιχάλη Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού και ουλαμό Στρατονόμων γιατί την Αστυνομία δεν την εμπιστευόταν έφυγε ο Μπεγλίτης αφού άκουσε τα εξ αμάξης από τους πολίτες κατά την είσοδο αλλά και κατά την έξοδο τους από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου ! Βοήθειά μας !Τώρα θα σας γελάσω για το που πήγε αλλά στην λέσχη δεν σταμάτησε ως είθισται για καφέ !!!
Ούτε που περπάτησε στην παραλία του Λευκού Πύργου ,περασμένα μεγαλεία !Α ρε Τσοχατζόπουλε με το Μοδιάνο σου και τα τσίπουρα τέτοιες χρονιάρες ημέρες .
Το σίγουρο ότι Κορίνθιος θα ανακαλύψει τραμπούκους και στην Σαλονίκη !
Τώρα αν είναι σε κανα υπόγειο του Γ΄Σώματος θα σας γελάσω πάλι !!
 olympiada

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι Ελλάδα και Ευρωζώνη




 Αμφίρροπη ακόμη η ύπαρξη οριστικής λύσης στην σύνοδο κορυφής 

Mεταξύ 50% και 60% το haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου. Μόλις λίγες ώρες μας χωρίζουν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να καθορίσει την επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Όλος ο κόσμος κινείται στον παλμό των Βρυξελλών, με την οριστική λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης να καθίσταται πιο άμεση από ποτέ, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. 
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ότι η Σύνοδος της Τετάρτης - συνέχεια εκείνης της Κυριακής - θα δώσει την οριστική απάντηση στην κρίση, τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις πλευρές δεν μοιάζουν ενθαρρυντικά.
Παρά τις αρχικές, αυξημένες προσδοκίες για τις αποφάσεις της Συνόδου, το τοπίο παραμένει θολό, καθώς οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να βρουν τη χρυσή τομή για το τελικό ύψος του haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος.
Ευρωπαϊκοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι - και θα συνεχίσουν να είναι - σκληρές, ενώ όπως αναμένεται τελικώς σήμερα ενδεχομένως να μην ανακοινωθεί το οριστικό ύψος του haircut στο ελληνικό χρέος, αλλά σίγουρα θα διατυπωθεί το επίπεδο στο οποίο συγκλίνουν οι περισσότερες πλευρές. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για haircut από 50% έως 65%. Η Γερμανία έχει κάνει σαφή τη θέση της για haircut 60%, άποψη την οποία όπως όλα δείχνουν συμμερίζεται και το ΔΝΤ. Ο πρόεδρος του Eurogroup το τοποθετεί μεταξύ 50% και 60% και οι τράπεζες, δια μέσω του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) κάνουν λόγο για haircut 40%. Από την πλευρά της η Κομισιόν συνεχίζει να επιμένει ότι το haircut στο ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι εθελοντικό.
Να σημειωθεί εδώ ότι την ίδια ώρα πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι το haircut στο ελληνικό χρέος θα είναι αυστηρά εθελοντικό και θα περιλαμβάνει όλα τα ομόλογα που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, λήξης έως το 2035. Κατά τις πληροφορίες, πρόκειται για ομόλογα συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ.
Θα υπάρξει άραγε σύγκλιση ή για ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι παρά τις πιέσεις των αγορών ότι ο χρόνος τελειώνει θα μεταθέσουν την οριστική απόφαση για το 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους για αργότερα; Δεν είναι τυχαίο ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο νέας Συνόδου Κορυφής το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν - αλλά ούτε και διαψεύστηκαν - από επίσημα χείλη.
Υπό το πρίσμα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους.
Στο πλαίσιο αυτό των έντονων διαφωνιών αναβλήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση του Ecofin. Αρχικά το συμβούλιο των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν προγραμματισμένο για χθες Τρίτη, ώστε να προετοιμάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη σημερινή Σύνοδο. Αρχικά αναβλήθηκε για σήμερα και εντέλει ματαιώθηκε οριστικώς. 

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Ακόμη και στο σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ζήτημα που έμοιαζε πιο πρόσφορο για συμφωνία, η κατάσταση παραμένει ακόμη θολή. Ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχε μια κατ' αρχήν συμφωνία για σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ύψους πέριξ των 100 δισ. ευρώ, η Σύνοδος δεν αναμένεται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις και μεγέθη, καθώς δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί ένα ακριβές ποσό πριν κλείσουν τα ζητήματα των ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρήση των μεταβατικών κανόνων (Basel 2.5) με τους οποίους θα υπολογίζεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1  των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ωστόσο, η τελική έγκριση των κανόνων αυτών εξαρτάται από την οριστικοποίηση της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι κανόνες Basel 2.5 είναι μια σειρά από κριτήρια και μεθόδους που συνδεέονται με το πως οι τράπεζες υπολογίζουν τις επικίνδυνες τοποθετήσεις τους στα trading books τους.

EFSF
Δύο παραμένουν την ίδια ώρα οι επικρατέστερες επιλογές για τη μόχλευση του EFSF.
Σύμφωνα με απόρρητα ευρωπαϊκά έγγραφα που τελικά είδαν το φως της δημοσιότητας εξετάζονται τα εξής δύο σχέδια:
- Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο που εξετάζεται, ο EFSF αναμένεται να ενισχυθεί μέσω ενός όχηματος ειδικού σκοπού (SPΙV) το οποίο θα χρησιμεύει ώστε να προσελκυθούν νέα δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, να αγοράζονται ομόλογα, καθώς και να αντλούνται κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μάλιστα, τo ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο όχημα ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί για τον EFSF φέρεται να εξετάζει το ΔΝΤ. Ωστόσο το ταμείο δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση.
- Στο δεύτερο σχέδιο που εξετάζεται, δεν αποκλείεται πιστωτική αναβάθμιση (credit enhancement) για νέα ομόλογα που εκδίδονται, με τον EFSF να χρηματοδοτεί ένα πιστοποιητικό προστασίας το οποίο θα καλύπτει ένα μέρος των ομολόγων αυτών.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη για την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του EFSF σε πάνω από 1 τρις ευρώ (1,39 τρις δολ), όπως προκύπτει από διαρροές στους κύκλους Γερμανών βουλευτών.
Να σημειωθεί εδώ ότι γερμανικά κόμματα έχουν καταθέσει πρόταση, στην οποία επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων όταν το EFSF θα είναι σε θέση να την αντικαταστήσει. "Όταν τεθεί σε ισχύ ο EFSF, παύει η ανάγκη να συνεχιστούν οι αγορές της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά", σημειώνεται στην πρόταση των γερμανικών κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προς ευρωζώνη : «Βρείτε σύντομα λύση στο πρόβλημα του χρέους»



ImageΓια την επιτακτική ανάγκη να βρεθεί οριστική λύση στην κρίση χρέους στην Ευρώπη έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner λέγοντας πως η κρίση αποτελεί «τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια ανάπτυξη» και ότι η λύση αυτή θα πρέπει να βρεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Πάντως ο Αμερικανός υπουργός  εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας αν και επισήμανε ότι θα περιμένει να γνωστοποιηθούν και περισσότερες λεπτομέρειες.
«Θέλουμε να δούμε λεπτομέρειες και όχι μόνο τους στόχους», δήλωσε. Επανέλαβε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Ευρώπης αν και σημείωσε ότι οι «Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν ούτος ή άλλως το μεγαλύτερο μέρος του βάρους».







Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κοντά σε συμφωνία για «κούρεμα» 60% σε εθελοντική βάση




Κοντά σε συμφωνία για «κούρεμα» 50% σε εθελοντική βάση. Δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, που είχε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο των ελληνικών τραπεζών
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Στο σύνολο του ελληνικού κρατικού χρέους, ύψους 205 δισ. ευρώ,  που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και λήγει έως το 2035 θα επιβληθεί το «κούρεμα», σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Υπολογίζεται ότι η ελάφρυνση θα φτάσει περίπου τα 75 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι το 2035 λήγουν ομόλογα 341,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση της 21ης Ιουλίου, προέβλεπε «κούρεμα» 21% σε ομόλογα ύψους 148,7 δισ. ευρώ που λήγουν έως το 2020, με όφελος 28 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters, υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι την Τετάρτη θα βρεθεί λύση σε εθελοντική βάση: «Ελπίζω μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα που θα ξαναγίνει η Σύνοδος Κορυφής να έχουμε ένα σχήμα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «είμαστε πάντα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θέτουμε ως όρο τη συμφωνία της ΕΚΤ [...] χωρίς την ΕΚΤ δε γίνεται τίποτα».
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το ποσοστό του «κουρέματος» θα φτάσει το 60%, όπως πρότεινε η Γερμανία, στο πλευρό της οποίας φέρονται να βρίσκονται η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Αυστρία.
Το σενάριο αυτό, βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες, που αρνούνται ακόμη μια απομείωση άνω του 40%. Πάντως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, κατά το πρότυπο της «συνταγής» του 2008, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες να συναινέσουν σε υψηλότερη απομείωση.
Χθες, Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι το «κούρεμα», του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει εθελοντικό χαρακτήρα, γιατί, όπως είπε, αυτή είναι η απόφαση του συμβουλίου κορυφής. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες και το «κούρεμα» χωρίς εθελοντικό χαρακτήρα είναι μονομερής ενέργεια, κάτι που σημαίνει χρεοκοπία.
Ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θέλει λύση θεσμικά και νομικά ασφαλή: «Δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός από τη λύση, ακόμη και η Γαλλία θεωρεί ότι αυτό είναι αδιανόητο», είπε.
Ερωτώμενος σε ποια επίπεδα και πότε θα γίνει βιώσιμο το χρέος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «θέλουμε το χρέος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο» και παρέπεμψε σε δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί μόλις στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο των τραπεζών
Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha και τη Eurobank. Αργότερα το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος, συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι διασφαλισμένη, όπως και η ρευστότητά τους και τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καλή λειτουργίας τους, «αλλά είναι άλλο το έθνος και άλλο το συμφέρον των τραπεζών».


Eklogika.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου