Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος



Δύο ειδών δημοψηφίσματα προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο. Αναλυτικά η διαδικασία

Picture 0 for Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος
Δύο ειδών δημοψηφίσματα προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα» και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών και το δεύτερο για ψηφισμένο νομοσχέδιο που προκηρύσσεται με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (σ.σ.: 180 βουλευτές), ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου  και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και ο νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στον μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο "νομοθετική" θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.

Voria.gr

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ



Μετά την δανειακή σύμβαση που θα είναι έτοιμη μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έρθει τελικά το δημοψήφισμα σύμφωνα με αυτά που είπε ο υπουργός Χ. Καστανίδης στο Mega. Αυτό σημαίνει ότι θα διενεργηθεί μέσα στον Ιανουάριο, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις. Το ερώτημα των δημοσιογράφων του Mega σωστό. "Εάν το...

δημοψήφισμα απορριφθεί τι θα γίνει;". Θα ζητήσουν νέα.. Σύνοδο Κορυφής για να έρθει νέα σύμβαση; Τον έκαναν φέτες ο Πρετεντέρης και ο Καψής. Τι ήθελε να βγει στον αέρα οι Καστανίδης;

Το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει “μετά” τον Παπανδρέου…



Όταν η Ιστορία έχει… κέφια, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθείς τα «στροβιλίσματά» της. Όπως για παράδειγμα τη μονομαχία μέχρις εσχάτων, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και έναν Παπανδρέου. Με «έπαθλο», το μέλλον της πολιτικής φυσιογνωμίας ενός κόμματος που ίδρυσε ένας άλλος Παπανδρέου, με άλλους όρους και συνθήκες. Ενδεχομένως για να υπηρετήσει άλλες κοινωνικές προτεραιότητες.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να (ξανα) πάρει το ΠΑΣΟΚ με το μέρος του. Ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο μοιάζει να βρίσκεται σε ψυχική απόσταση με τον αρχηγό του, και σημερινό Πρωθυπουργό.
Το Μνημόνιο στο οποίο προσέτρεξε η Ελλάδα με πρωτοβουλία του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη λαϊκή απομόνωση. Η τελευταία δημοσκόπηση κατέγραψε πρόθεση ψήφου στα ιστορικά χαμηλά του 14,7%. Κάτω δηλαδή ακόμη και από το ψυχολογικό όριο του 15%, το οποίο διαδέχτηκε το προ μηνών… άλλο όριο, του 20%.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατανοούν ότι θα πρέπει να σκεφτούν και να σχεδιάσουν με προοπτική μέλλοντος. Να «δουν» δηλαδή, πως θα είναι η πολιτική καθημερινότητά τους, μετά τον Γιώργο Παπανδρέου.
Μιλάμε βέβαια για τον γιο του ιδρυτή του Κινήματος. Εκείνον που κραδαίνει το οικόσημο, και όπως φάνηκε στην εσωκομματική μάχη ηγεσίας του 2007, αποτελεί εξαιρετικά ισχυρό παράγοντα διαμόρφωσης των ισορροπιών.
Μόνο που, τέσσερα χρόνια μετά, τα πάντα μοιάζουν να έχουν αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Εκείνο που δεν έχει αλλάξει, είναι η βιωματική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την εξουσία. Ενώπιον της οποίας θυσιάζονται ακόμη και… οικόσημα.

Statesmen.gr

Ο Σαμαράς στον Παπούλια για εκλογές



Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και τις πολιτικές «βόμβες» που αφόπλισε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσειψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, και στη συνέχεια θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για τηδιενέργεια δημοψηφίσματος, σχετικά με την κύρωση ή όχι του Μνημονίου ΙΙ, ο Αντώνης Σαμαράςεπικοινώνησε με τον Κάρολο Παπούλια, και αύριο το πρωί θα έχει έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός επιδίδεται σε πολιτικούς τακτικισμούς, κρίσιμους και επικίνδυνους για το μέλλον της χώρας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη, έως οριακή συγκυρία. «Στρεβλώνοντας» το νόημα αλλά και την ουσία της Δημοκρατίας, καθώς η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, και η μόνη διέξοδος για το μέλλον του τόπου, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Το αίτημα για πρόωρες κάλπες άλλωστε, θα επαναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς και στην αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στο πολιτικό συμπέρασμα ότι υπάρχει προφανής απόσταση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την κοινωνία, με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να στερούνται νομιμοποίησης. Μια νομιμοποίηση που μπορεί να προκύψει μόνο μετά από πρόωρες εκλογές.


Statesmen.gr

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ




Το έπιασε ο γάτος οΠρετεντέρης. "Μήπως οΠαπανδρέου προχωρά στη διενέργεια δημοψηφίσματος για να βρει έναν τρόπο να αποχωρήσει εάν απορριφθεί αυτό από τον κόσμο;", ρώτησε ο δημοσιογράφος. Και εμείς...
ρωτάμε επίσης :
1. Το θέμα όμως είναι πότε θα γίνει το δημοψήφισμα;
2. Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί πριν ή μετά τη νέα σύμβαση;
3. Και πόσοι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν για να θεωρηθεί δεσμευτικό το δημοψήφισμα;

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Ή ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Ή ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;
ΑΥΤΟ ΠΙΘΑΝΩΤΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
ΕΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΘΑ ΠΕΙ ''Ο ΛΑΟΣ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ'' ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.
ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ''ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙ'' ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ   ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

Ο «εγκύκλιοι Ρέππα» για την εφεδρεία και το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο



Πώς θα επηρεαστούν οι αποδοχές - Και απολύσεις στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του Κράτους
Η διαδικασία κατάταξης των υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο, που θα επηρεάσει και τις αποδοχές τους καθώς θα ενταχθούν, σε δεύτερη φάση, και στα νέα μισθολογικά κλιμάκια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εφεδρεία και η αναμόρφωση του κράτους με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και φορέων του Δημοσίου, περιγράφονται λεπτομερώς σε πέντε εγκυκλίους τις οποίες υπέγραψε τη Δευτέρα ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας.
Με τις ίδιες εγκυκλίους η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο απολύσεων με την κατάργηση των οργανικών θέσεων οι οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν είναι αναγκαίο να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες. 

Συγκεκριμένα στις εγκυκλίους αποσαφηνίζεται ότι η ένταξη περίπου 30.000 υπαλλήλων στο καθεστώς της εφεδρείας, θα γίνει με διαδικασίες εξπρές, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του «πολυνόμου» του υπουργείου Οικονομικών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι σχετικές διαδικασίες, μ΄αλλα λόγια, θα έχουν τελειώσει ως τις 27 Νοεμβρίου 2011. 
Στις εν λόγω εγκυκλίους μάλιστα δεν περιγράφονται μόνον τα κριτήρια για την ένταξη των υπαλλήλων σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή σε καθεστώς εφεδρείας, αλλά και οι διαδικασίες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι διοικήσεις των οργανισμών και οι διευθύνσεις προσωπικού για την κατάρτιση των σχετικών καταλόγων. Παράλληλα, δίνεται και συγκεκριμένος κατάλογος των υπό συγχώνευση η κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου, το προσωπικό των οποίων θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας. 
Αναφορικά με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο θα ενταχθεί το μόνιμο προσωπικό του «στενού» δημόσιου τομέα επισημαίνεται ότι σ' αυτό θα ενταχθούν οι υπάλληλοι οι οποίοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 συμπληρώνουν κατ΄ ελάχιστον τριανταπέντε έτη πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας και τουλάχιστον το πεντηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, ήτοι όσοι υπάλληλοι κατά την δημοσίευση του «πολυνόμου» διανύουν τουλάχιστον το πεντηκοστό τρίτο έτος της ηλικίας και έχουν κατ΄ ελάχιστον τριάντα τρία έτη πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας. 
Διευκρινίζεται ακόμη ότι όσοι υπάλληλοι κατά τη δημοσίευση του νόμου έχουν υπερβεί το πεντηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει ήδη τριάντα πέντε έτη πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία. Κατά συνέπεια οι εν λόγω υπάλληλοι απολύονται αυτοδικαίως Νοέμβριο / Δεκέμβριο 2011. Για την αυτοδίκαιη απόλυσή τους εκδίδεται διαπιστωτική πράξη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 155 και 156 του Ν.3528/2007. 
Από την άλλη πλευρά, ξεκινά και η διαδικασία κατάταξης των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς. Ετσι, όλες οι διοικήσεις θα πρέπει να υπογράψουν άμεσα τις διαπιστωτικές πράξεις κατάταξης με βάση τα χρόνια υπηρεσίας των υπαλλήλων. Η διαδικασία αυτή-σε δεύτερη φάση-, θα ολοκληρωθεί με την ένταξη των υπαλλήλων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια που θα προκύψουν
κατ΄εφαρμογήν του νέου μισθολογίου. Γι΄αυτό το λόγο, μάλιστα, όπως επισημαίνεται, θα υπάρξει και ειδική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών. 
Αποσαφηνίζεται, πάντως, ότι η κατάταξη όλων των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς διενεργείται σύμφωνα με το συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και το χρόνο προϋπηρεσίας στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα που έχει αναγνωριστεί για βαθμολογική ή μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη του υπαλλήλου κατά την 1η Νοεμβρίου 2001, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου βαθμολογίου-μισθολογίου. 
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του κράτους η κυβέρνηση προχωρεί και στην κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων όλων των φορέων του Δημοσίου. Στην περίπτωση που οι κενές θέσεις προσωπικού δεν υπερβαίνουν ανά κλάδο/κατηγορία το 60% των θέσεων που προβλέπονται από τον οικείο οργανισμό, τότε οι θέσεις αυτές καταργούνται αυτοδικαίως από την έναρξη ισχύος του νόμου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πάμε σε δημοψήφισμα με ΝΑΙ ή ΟΧΙ και ψήφο εμπιστοσύνης





ΝΑΙ ή ΟΧΙ θα είναι η επιλογή του δημοψηφίσματος για το αν αποδέχονται οι πολίτες της χώρας ή όχι...

τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας ύψους 100 δισ. ευρώ.

"Είναι η ευκαιρία να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους" ανέφερε πριν λίγο ο Πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, όπως διευκρίνησε, το δημοψήφισμα αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική.

Ειδικό Τέλος (ΤΑΠ ) μέσω λογαριασμού ΔΕΗ !



Για Τα Κτίσματα Εκτός Σχεδίου Πόλεως , Οι Κάτοχοι Καλούνται Να Πληρώσουν Το Διπλάσιο Ειδικό Τέλος Μέσω ΔΕΗ. 
Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανίων, Νόμος 4021/2011 Άρθρο 53 ,που αναφέρει πως για λόγους εθνικού συμφέροντος για την μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος επιβάλετε ειδικό τέλος υπέρ του δημοσίου.Μέχρι εδώ όλα καλά, υπάρχει όμως και ένας άλλος νόμος 2130/1993 Άρθρο 24 , 1β που αναφέρει τα εξής. Σε κάθε κτίσμα εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως , για τον υπολογισμό της αξίας του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ταπ ), λαμβάνεται υπόψη από το δημοτικό συμβούλιο, η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα.
Αυτό στη πράξη σημαίνει πως για έναν που κατέχει ένα οίκημα 60 τετραγωνικών, εκτός σχεδίου πόλεως ή Δημοτική αρχή, για να παίρνει περισσότερα τέλη υπολογίζει 120 τετραγωνικά μέτρα.
Αυτό έχει σαν συνέπια και κατόπιν οδηγίας του υπουργείου οικονομίας , το νέο ειδικό τέλος που αναφέρει ο νόμος 4021/11, να υπολογίζετε επί της διπλάσιας, γιατί αυτά τα τετραγωνικά έχει η ΔΕΗ στον ΤΑΠ, και όχι επί της πραγματικής επιφάνειας του οικήματος που σημαίνει διπλάσιο και ίσως παραπάνω ειδικό τέλος για τις περιπτώσεις των οικημάτων εκτός σχεδίου πόλεως.
Να ξέρετε ότι το παραπάνω ελάχιστα έχει γίνει αντιληπτό και θα είναι ένα θέμα που θα προκύψει το προσεχές μέλλον.
Υπάρχει για αυτή την περίπτωση μια απλή λύση για να μην ταλαιπωρηθούν οι ανήκοντες σε αυτήν την κατηγορία.
1.Πληρώνετε κανονικά η πρώτη δόση στον λογαριασμό της ΔΕΗ
2. Παγαίνουμε στη Δημοτική μας αρχή και αφού κάνουμε μια αίτηση, εγώ αυτό το έχω κάνει ήδη , παίρνουμε ένα χαρτί με τα πραγματικά τετραγωνικά.
3. Όταν με το καλό έρθει ο επόμενος λογαριασμός της ΔΕΗ, παίρνουμε το χαρτί που έχουμε από τον Δήμο με τα πραγματικά τετραγωνικά και πηγαίνουμε στη ΔΕΗ και μας αφαιρει την δεύτερη δόση και πληρώνουμε μόνο τον υπόλοιπο λογαριασμό.
Τα σαΐνια του υπουργείου άτυπα έχουν πει να πληρώσουμε και την δεύτερη δόση και μετά να πάμε στην εφορεία να πάρουμε πίσω τα χρήματα, δηλαδή μια επιπλέον ταλαιπωρία.
Εγώ προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσω την δεύτερη δόση και ας τολμήσει να έρθει κάποιος να μου κόψει το ρεύμα, δεν είναι δυνατόν με 60 τ.μ σπίτι να πληρώσω ειδικό τέλος για 120τ.μ

Αναγνώστης


Tromaktiko

Αρχειοθήκη ιστολογίου