Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Με Αβραμόπουλο-Δήμα στην κυβέρνηση η ΝΔ




Με μια κίνηση ιδιαίτερου πολιτικού συμβολισμού, ο Αντώνης Σαμαράς, έθεσε στη πρώτη γραμμή του εγχειρήματος τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος. Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Σταύρο Δήμα, δύο πρόσωπα που εκτός του ειδικού πολιτικού βάρους τους και των διεθνών επαφών, χαίρουν της εκτίμησης του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.
Στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν επίσης ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (λέγεται στη θέση του εκπροσώπου), καθώς και ο σύμβουλος του, καθηγητής μακροοικονομίας, Γιάννης Μουρμούρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παραιτούμενος της βουλευτικής του έδρας (την καταλαμβάνει η Έλενα Κουντουρά) στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Αν και δεν υπήρξε ενημέρωση, είναι βέβαιο ότι οι δύο αντιπρόεδροι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στο κόμμα.
Δεν αποκλείεται, αν και δεν επιβεβαιώνεται, η υπουργοποίηση και δύο άλλων προσωπικοτήτων του ευρύτερου κεντροδεξιού χώρου. Του επιχειρηματία και προέδρου του ΣΕΛΠΕ, Θεόδωρου Βάρδα, όπως και του Παναγιώτη Χηνοφώτη.
Τέλος έχει σημασία να επισημανθεί ότι η Νέα Δημοκρατία, προτείνοντας στον Λ. Παπαδήμο τα δύο σημαντικότερα στελέχη της, υποδηλώνει την ουσιαστική στήριξη στην προσπάθεια του νέου πρωθυπουργού. Καθιστώντας σαφές ότι δεν προσβλέπει σε κομματικά οφέλη, αφού σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, οι εκπρόσωποί της δεν συζήτησαν ούτε ζήτησαν αντιπροεδρία, αφήνοντας την απόφαση στον πρωθυπουργό.

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΣΤΙΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 14.00.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις στην Βουλή! Την στιγμή που κατέρεε η κυβέρνηση κάποιοι πέρναγαν νομοσχέδια!



Σε ένα απόγευμα, το νομοσχέδιο για τις νέες οικοδομικές άδειες ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία απο μια άδεια Βουλή...
Ενώ ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να ανακοινώσει και επίσημα την απο .. ημερών παραίτηση του, κάποιοι μέσα στην Βουλή προσπαθούσαν ακόμη και την τελευταία στιγμή, με άδεια τα έδρανα των βουλευτών να ψηφίσουν νομοσχέδια!

Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης και του προγράμματος της Βουλής στο οποίο προβλεπόταν οτι η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα διαρκέσει σήμερα και αύριο, οι λίγοι - μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού βουλευτές - αναγκάστηκαν μετά απο απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, να συζητήσουν και να ψηφίσουν τελικά, μέσα σε ένα απόγευμα και μια ημέρα πρίν απο την καθορισμένη ημερομηνία (μην ξεχνάμε οτι το πρόγραμμα της Βουλής είχε και αύριο συζήτηση) το νομοσχέδιο για τις Νέες Οικοδομικες Άδειες.

Η σκληρή συντεχνία μέσω των ''υπηρετών'' της, ακόμη και χωρίς κυβέρνηση, πραξικοπηματικά θα τολμούσαμε να πούμε, ψηφίζει νομοσχέδια στα μέτρα της και κατα παραγγελία!

Παραφωνία στις προσταγές της συντεχνίας και στη ''μυστικότητα'' της ψήφισης του Νομοσχεδίου, για άλλη μια φορά ο τεως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Στην ομιλία του ο κος Κακλαμάνης προσπάθησε να σώσει την διαδικασία και το κύρος της Βουλής. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε σήμερα για την ψήφιση του νομοσχεδίου σε καμία περίπτωση δεν τιμούσε την Βουλή των Ελλήνων. Στην συνέχεια της ομιλίας του και συγκεριμένα επι του νομοσχεδίου, προσπάθησε να βάλει το θέμα στην σωστή βάση και να προτείνει τροπολογίες καταλυτικές για την ουσία και την ορθότητα του νομοσχεδίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι ομιλίες και οι προτάσεις τροπολογιών των βουλευτών κων Θανάση Μπούρα και Χρήστου Πρωτόπαπα.
Ο βουλευτής Ηλίας Πολατίδης απο την άλλη μεριά, πάντα πιστός στην υπηρεσία του, ταύτισε τους Μηχανικούς Τ.Ε με τους Λετονούς Μηχανικούς, προσπάθησε να θέσει θέματα επάρκειας, αλλά δεν μας είπε τίποτα για την επάρκεια των συναδέλφων του, μελών του ΤΕΕ με τριετείς σπουδές, εξωτερικού, απόφοιτους του πρώην Ανατολικού μπλόκ, Αλβανίας κλπ ..

tromaktiko

Πρόσκληση Παπούλια στον Παπαδήμο να βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο;




Εδώ και λίγη λεπτά, στα δημοσιογραφικά γραφεία, υπάρχει η πληροφορία ότι ο Λουκάς Παπαδήμος εκλήθη από τον Κάρολο Παπούλια να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να...
 κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, ώστε να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες.



TaXalia

Ενωτική Κίνηση το όνομα του νέου πολιτικού φορέα από Κουρουμπλή , Κοτζιά ,Μητρόπουλο και άλλα πρωην στελέχη του ΠΑΣΟΚ



Την ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης ανακοίνωσε ο βουλευτής Π. Κουρουπλής. Η ενωτική Κίνηση όπως ονομάζεται εξέλεξε προσωρινή συντονιστική επιτροπή που απαρτίζεται από τους: Κασιμάτη Νίνα, Κοτσιάς Νίκος, Κοτσακάς Αντώνης, Κουρουπλής Παναγιώτης, Μαριάς Νότης, Μητρόπουλος Αλέξης, Τσουκαλάς Δημήτριος. Εξεδώθει το παρακάτω δελτίο τύπου. 
«Προχωρήσαμε σήμερα στην ίδρυση πολιτικής κίνησης, γιατί πιστεύουμε ότι η πορεία προς την καταστροφή μπορεί να αναταχθεί με δράση και αντίσταση των κοινωνικών δυνάμεων, με την προώθηση μιας εναλλακτικής πολιτικής. Με την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων του μόχθου. Με τις αξίες της προόδου και τις δημοκρατικές αρχές οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα των προτάσεών μας.
Καθώς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο καταρρέει, η έξοδος της πατρίδας μας από το Μνημόνιο και τη δίνη της κρίσης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτικές ανασυγκρότησης των εθνικών μας δυνατοτήτων και διαπραγματευτικών ικανοτήτων στο διεθνή καταμερισμό Εργασίας.
Καλούμε όλους τους δημοκράτες, όλους τους ριζοσπάστες, όλους τους κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες, όλους τους γνήσιους σοσιαλιστές, όλα τα κοινωνικά κινήματα, να συμβάλουν μαζί μας και με άλλες προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις στην υλοποίηση ενός αντιμνημονιακού μετώπου για τη σωτηρία της Πατρίδας.»

"400% υψηλότερη η φορολογία στις Ελληνικές επιχειρήσεις απ' ότι φορολογούν οι γείτονες"




«Η Ελλάδα φορολογεί τις επιχειρήσεις 4 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με γειτονικές ανταγωνιστικές της χώρες, διατηρεί ένα απαρχαιωμένο και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, με ρυθμίσεις που αλλάζουν κάθε μήνα και η πολιτική της φορολογικής αφαίμαξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων επιδεινώνει...



την ύφεση. Με αυτές τις συνθήκες μπορούμε να ελπίζουμε σε επενδύσεις, εισροή κεφαλαίων και ανάπτυξη;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ.Μίχαλος μιλώντας σε εσπερίδα του Επιμελητηρίου με θέμα τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας.

Η άποψη που υποστήριξε ο κ. Μίχαλος είναι ότι χρειάζεται να υπάρξει άμεσα μετατόπιση του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής από το σκέλος των φορολογικών εσόδων, στο σκέλος των δαπανών.

Και παράλληλα, χρειάζεται η συγκρότηση ενός φορολογικού συστήματος το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό και σταθερό σε βάθος χρόνου.

«Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα που θα διευκολύνει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο ώστε να επιμερίζει σωστά τα βάρη και αποτελεσματικό, ώστε να περιορίζει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

»Προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε να κινηθούμε από κοινού, Πολιτεία και αγορά» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.


Planet-Greece

Ξεπερνώντας τον... τραγέλαφο


Να ανάψει η Ελλάδα τις μηχανές της

Όσα προηγήθηκαν πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης, πρέπει να τα ξεπεράσουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε. Η Ελλάδα χρειάζεται να «ανάψει» τις μηχανές της και να φύγει μπροστά. Και οι Έλληνες να βρούμε το κουράγιο, να σφίξουμε τα δόντια, να ξαναβρούμε την αυτοπεποίθησή μας και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τον τραγέλαφο των προηγούμενων ημερών, γιατί διαφορετικά θα καταστραφούμε. Έτσι απλά. Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε όλους αυτούς, που με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, ευτέλισαν τους θεσμούς και καταρράκωσαν την αξιοπιστία της πολιτικής τάξης. Έχουμε υποχρέωση έναντι της Δημοκρατίας να τους θυμόμαστε. Πριν απ’ όλα όμως προέχει η σωτηρία της πατρίδας και το μέλλον των παιδιών μας. Έναντι αυτών και της ιστορίας μας, κοιτάμε μπροστά και βάζουμε τα δυνατά μας για να σταθούμε όρθιοι και να πετύχουμε. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην ώρα τους.
Χ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Αυστηρότερα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που αν γίνει δεκτό θα σημάνει μεγαλύτερο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ



Αυστηρότερα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που αν γίνει δεκτό θα σημάνει μεγαλύτερο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ
Συγκεκριμένη ευρωπαϊκή τοποθέτηση για την κλιματική, ενόψει της διεθνούς συνόδου κορυφής του Ντέρμπαν, στις 29 Νοεμβρίου - 9 Δεκεμβρίου, ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Connie Hedegaard, σημείωσε από την πλευρά της μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) πως «το Ντέρμπαν είναι σημαντική ευκαιρία για ένα ακόμα βήμα προόδου αλλά δεν είναι το τέλος του δρόμου».
Να επισημάνουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για «επέκταση» της συμφωνίας του Κιότο, κάτι που θα σημάνει αυστηρότερους όρους στο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ.
Να θυμίσουμε πάντως ότι στη συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός διαπραγματευτής, Τοντ Στερν με την Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κομισιόν, τον Απρίλιο του 2011, ουσιαστικά απέκλεισαν την πιθανότητα επίτευξης δεσμευτικής συμφωνίας στο Ντέρμπαν.
Στη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή που είχε γίνει στο Κανκούν συμφωνήθηκε η μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των τροπικών δασών, εκπονήθηκαν σχέδια εξάπλωσης «καθαρών» τεχνολογιών σε αναπτυσσόμενα κράτη ώστε να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τέθηκε ο στόχος της ετήσιας παροχής οικονομικής βοήθειας ύψους 100 δισ. δολαρίων από τους «πλούσιους» στους «φτωχούς» από το 2020 και εντεύθεν. Όμως δεν άγγιξε το ζήτημα της επέκτασης ή αντικατάστασης του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Τη δημόσια και σαφή στήριξη από την ΕΕ της διατήρησης των στόχων του πρωτοκόλλου του Κιότο μετά την εκπνοή του στο τέλος του 2012, έχει προτείνει ήδη από τις 26 Οκτωβρίου, με ψήφισμά της η επιτροπή, ζητώντας παράλληλα να επιδιώξει η Ένωση μείωση των εκπομπών και της κατανάλωσης ενέργειας μεγαλύτερη από τον επίσημο στόχο του 20% μέχρι το 2020.
Σημειώνει δε επίσης η επιτροπή Περιβάλλοντος ότι το πρωτόκολλο του Κιότο, στη νέα μορφή του θα πρέπει να περιλάβει και τους δύο τομείς που το αρχικό αγνόησε, τις εκπομπές ρύπων από τη ναυτιλία και την αεροναυτιλία.

Στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, παρουσία της Connie Hedegaard, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος (και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην επερχόμενη σύνοδο), Γερμανός Σοσιαλιστής Jo Leinen, σημείωσε ότι το Κοινοβούλιο φυσικά στηρίξει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την πρόταση που αυτή προτίθεται να φέρει πραγματικά στο τραπέζι της συνόδου.
Αντιστοίχως τόνισε την ανάγκη για συγκεκριμένη ευρωπαϊκή τοποθέτηση ο Δανός, επίσης Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Dan Jørgensen, επισημαίνοντας πόσο απογοητευτικά υπήρξαν τα αποτελέσματα των δύο προηγουμένων συνόδων στο Κανκούν και την Κοπεγχάγη, ενώ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Karl-Heinz Florenz, δήλωσε και αυτός ότι οι καλές προθέσεις δεν έχουν οδηγήσει πουθενά, για να αναρωτηθεί κατά πόσον έστω και τώρα έχει αναπτύξει η ΕΕ συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, τόνισε πως η «πράσινη ανάπτυξη» αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Επιτροπής, για να προσθέσει όμως ότι μόνη της, η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι εκείνη που πρώτη θα παρουσιάσει συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» και χρονοδιάγραμμα, ως πρόταση για παγκόσμια δράση. Όπως σημείωσε πάντως, «το Ντέρμπαν αποτελεί σημαντική ευκαιρία προόδου, αλλά δεν πρόκειται να αποτελέσει το τέλος του δρόμου σε ότι αφορά τη μάχη για το κλίμα».

Το ΕΚ θα τοποθετηθεί επί επισήμως του ψηφίσματος της επιτροπής Περιβάλλοντος στην Ολομέλεια που θα γίνει στις 14 - 17 Νοεμβρίου.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Tο αδιανόητο:H νέα δραχμή






euro-crisis1Θα επιβιώσει η Ευρωζώνη; Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας έθεσαν πλέον ανοιχτά το ερώτημα την περασμένη βδομάδα, με αφορμή το παράδειγμα της Ελλάδας. Αν οι πολιτικοί είχαν κατανοήσει πριν 20 χρόνια όσα γνωρίζουν σήμερα, δεν θα είχαν ποτέ εισαγάγει το ενιαίο νόμισμα. Το μόνο που κρατά πια την Ευρωζώνη είναι ο φόβος για τις συνέπειες της διάρρηξης του ευρώ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: φτάνει ο φόβος; Η απάντηση είναι: μάλλον όχι.
Οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι έπαιξε ρόλο η αποδιαρθρωτική επιθυμία για δημοκρατική νομιμότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά η χρηματοπιστωτική πίεση έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην Ιταλία και την Ισπανία. Με πραγματικό επιτόκιο της τάξης του 4,5% και οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,5% (αυτά ήταν τα νούμερα κατά μέσο όρο για την Ιταλία στο διάστημα 2000 έως 2007), το πρωτογενές δημόσιο πλεόνασμα της Ιταλίας θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 4% του ΑΕΠ της ες αεί... Αλλά ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στο 120% είναι πολύ μεγάλος. Επομένως, το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο, ο ρυθμός ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερος ή το επιτόκιο πολύ χαμηλότερο. Με την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καμία από τις απαιτούμενες αλλαγές δεν ήταν πιθανή. Μπορεί μια άλλη κυβέρνηση να αλλάξει τα πράγματα;
Η βασική δυσκολία της Ευρώπης μέχρι στιγμής πήγαζε από την αδυναμία της να κατανοήσει τη φύση της κρίσης. Σε ένα πρόσφατο άρθρο του ο Νούριελ Ρουμπίνι ξαναδιατυπώνει αυτό το επιχείρημα, ξεκινώντας με μια διάκριση ανάμεσα στα χρηματιστήρια και τις κεφαλαιακές ροές. Οι κεφαλαιακές ροές μετρούν περισσότερο. Αυτό που προέχει είναι να αποκατασταθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη. Όπως ο Τόμας Μάγιερ της Deutsche Bank σημειώνει, «πίσω από την επιφάνεια του δημοσίου χρέους και της τραπεζικής κρίσης της Ευρωζώνης βρίσκεται μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών η οποία έχει προκληθεί από κακές ευθυγραμμίσεις των πραγματικών εσωτερικών ισοτιμιών». Η κρίση θα τελειώσει αν και μόνον αν οι αδύναμες χώρες κερδίσουν ξανά την ανταγωνιστικότητά τους. Επί του παρόντος, τα διαρθρωτικά τους εξωτερικά ελλείμματα είναι πολύ μεγάλα για να χρηματοδοτηθούν εθελοντικά.
Ο Ρουμπίνι υποστηρίζει ότι οι προκλήσεις των χρηματιστηρίων και των κεφαλαιακών ροών μπορούν να αντιμετωπιστούν με τέσσερις τρόπους
• Πρώτος τρόπος, αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας μέσω μιας επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης, ένα ασθενέστερο ευρώ και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας στον πυρήνα, ενώ η περιφέρεια θα συνεχίζει τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις.
• Δεύτερος τρόπος, αποπληθωριστική προσαρμογή μόνο στην περιφέρεια, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη συμπίεση των ονομαστικών μισθών.
• Τρίτος τρόπος, διαρκής χρηματοδότηση της μη ανταγωνιστικής περιφέρειας από τον πυρήνα.
• Και τέταρτος τρόπος, γενικευμένη αναδιάρθρωση χρεών και μερική διάρρηξη της Ευρωζώνης.
Η πρώτη επιλογή μπορεί να επιτύχει την αναγκαία προσαρμογή χωρίς πολλές χρεοκοπίες. Η δεύτερη επιλογή δεν θα επιτύχει την προσαρμογή των κεφαλαιακών ροών σε κάποιον εύθετο χρόνο και γι' αυτό είναι πιθανότερο να μετεξελιχθεί στην τέταρτη. Η τρίτη επιλογή δεν πρόκειται να επιτύχει την προσαρμογή των χρηματιστηριακών αγορών και των κεφαλαιακών ροών στην περιφέρεια, αλλά θα απειλήσει τη φερεγγυότητα του πυρήνα. Και η τέταρτη επιλογή είναι απλά το τέλος.
Δυστυχώς, όλες αυτές οι επιλογές προσκρούουν σε σοβαρά εμπόδια. Η πρώτη που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να αποδώσει οικονομικά δεν γίνεται αποδεκτή από τη Γερμανία. Η δεύτερη γίνεται πολιτικά αποδεκτή από τη Γερμανία (παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην οικονομία της), αλλά στο τέλος θα πάψει να γίνεται αποδεκτή από την περιφέρεια. Η τρίτη επιλογή δεν γίνεται πολιτικά αποδεκτή από τη Γερμανία και το πιθανότερο είναι πως δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από την περιφέρεια. Η τέταρτη επιλογή δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν – αλλά ίσως μόνο προς το παρόν.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα οικτρό μείγμα της δεύτερης και της τρίτης επιλογής: Έχουμε μονομερή λιτότητα με εξαιρετικά δύσκολη χρηματοδότηση. Ο Μάγιερ υποστηρίζει ότι αυτό θα μετεξελιχθεί στην πρώτη επιλογή. Το επιχείρημά του είναι πως η δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Συστήματος των Κεντρικών Τραπεζών που λειτουργεί ως δανειστής έσχατου καταφυγίου για τις τράπεζες οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές, καταλήγει στη χρηματοδότηση των εξωτερικών ελλειμμάτων. Οι κεντρικές τράπεζες των πλεονασματικών χωρών συσσωρεύουν κατά συνέπεια μεγάλες πιστωτικές θέσεις έναντι της ΕΚΤ ενώ οι κεντρικές τράπεζες των ελλειμματικών χωρών συσσωρεύουν μεγάλες υποχρεώσεις. Στην πραγματικότητα έχουμε μια ένωση μεταβιβάσεων. Μακροπρόθεσμα, υποστηρίζει ο Μάγιερ, η νομισματική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου πληρωμών θα οδηγήσει σε πληθωρισμό και θα μετατραπεί στην πρώτη επιλογή. Ο κίνδυνος του πληθωρισμού δεν είναι πραγματικός αλλά οι Γερμανοί όντως τον φοβούνται.
Μακροπρόθεσμα η πρώτη και η τέταρτη από τις επιλογές του Ρουμπίνι μοιάζουν και οι πιο πιθανές. Είτε το σύνολο της Ευρωζώνης θα προσαρμοστεί είτε θα επέλθει η διάρρηξη της. Η Γερμανία θα έπρεπε να αποδεχτεί τα ρίσκα της πρώτης επιλογής. Ο εφιάλτης της είναι ο υπερπληθωρισμός του 1923, όμως ήταν η δρακόντεια λιτότητα του 1930 - 32 που έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία.
Το ερώτημα είναι αν είναι εφικτή η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη χωρίς να τιναχτεί ο κόσμος στον αέρα. Ας ξεκινήσουμε αποφασίζοντας πως η έξοδος μιας χώρας με πολύ σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, όπως η Ελλάδα, πρέπει να γίνει σε βάση συνεργασίας. Η Ελλάδα μπορεί να επανεισάγει το νόμισμα της – τη 'νέα δραχμή'. Οι νέες συμβάσεις στο πλαίσιο του ελληνικού νόμου και η φορολογία και οι κρατικές δαπάνες θα γίνονται στο νέο νόμισμα. Οι υπάρχουσες συμβάσεις θα παραμείνουν σε ευρώ. Οι τράπεζες θα διατηρήσουν τους παλιούς καταθετικούς λογαριασμούς σε ευρώ και θα ανοίγουν τους νέους τους λογαριασμούς σε δραχμή. Η συναλλαγματική ισοτιμία του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ θα οριστεί από τις αγορές. Σίγουρα η 'νέα δραχμή' θα υποτιμηθεί γρήγορα αλλά αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται απελπισμένα η Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να συμμορφώνεται με τους όρους ενός αναδιατυπωμένου εξωτερικού προγράμματος. Θα συνεχίσει να εργάζεται για να πετύχει τη δημοσιονομική ισορροπία αλλά θα έχει τη βοήθεια μιας πραγματικά μεγάλης υποτίμησης. Η κεντρική της τράπεζα θα διαχειριστεί ανεξάρτητα το νέο νόμισμα. Το επίπεδο των τιμών μπορεί να αυξηθεί δραματικά στο νέο νόμισμα, αλλά με δεδομένη την πλεονάζουσα παραγωγική ισχύ ο υπερπληθωρισμός μπορεί να αποφευχθεί με λίγη εξωτερική στήριξη. Οι χρεοκοπίες επί των υποχρεώσεων σε ευρώ στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αλλά αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να περάσει μέσα από μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού προκειμένου να ξανακερδίσει την εξωτερική της ανταγωνιστικότητα χωρίς το νέο νόμισμα, η πραγματική αξία του χρέους της θα γίνει εκρηκτική. Εν τω μεταξύ η Ελλάδα θα χάσει την ψήφο της στην ΕΚΤ αλλά μπορεί να την ξαναπάρει αργότερα.
Αυτή η προσέγγιση για επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα στη βάση της συνεργασίας, θα κοστίσει λιγότερο. Αλλά σίγουρα θα προκαλέσει μόλυνση. Αν η Ευρωζώνη αποφασίσει ότι πρέπει να αποφύγει αυτή την απειλή, θα πρέπει να επιλέξει την πρώτη επιλογή του Ρουμπίνι: αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας μέσω μιας επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης, ένα ασθενέστερο ευρώ και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας στον πυρήνα ενώ η περιφέρεια θα συνεχίζει τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα οι εν δυνάμει φερέγγυες χώρες πρέπει να χρηματοδοτηθούν και η Ευρωζώνη να πετύχει ανάπτυξη ώστε να βγει από την κρίση.
Μια Ευρωζώνη που θα βασίζεται στη μονομερή αποπληθωριστική προσαρμογή θα αποτύχει. Είναι σίγουρο. Επομένως αν οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιμείνουν σε αυτό το δρόμο, θα πρέπει να αποδεχτούν και το αποτέλεσμα.
Πηγή


http://ideopigi.blogspot.com/2011/11/t-h_7723.html#ixzz1dHZMwhMf

Οι Έλληνες χρηματοδοτούν την Γερμανία!


Η Γερμανία αποκόμισε κέρδος 9 δισ. σε δυο χρόνια από την κρίση !!!
 
Σύμφωνα με όσα  ισχυρίζεται ένας οικονομολόγος της ING, η Γερμανία κέρδισε περίπου €9 δις από την κρίση της ευρωζώνης τα δυο τελευταία χρόνια.
«Για αρκετό διάστημα, η γερμανική οικονομία είναι από τους ελάχιστους κερδισμένους της κρίσης χρέους. Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να αποκτήσει χρηματοδότηση από τις αγορές σχεδόν δωρεάν», λέει ο Carsten Brzeski της ING στο Βέλγιο.
Αντιθέτως, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας τρομάζει, αφού τα δεκαετή ομόλογά της άγγιξαν επιτόκια της τάξης του 7%, κάτι που οι αγορές θεωρούν ως μη βιώσιμο.
Από την πλευρά της, η Γαλλία δανείζεται με 3%, που επίσης αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.
Όπως λέει ο Brzeski, «Με την Ιταλία και τη Γαλλία να αρχίζουν να κινδυνεύουν, η γερμανική οικονομία άρχισε κι αυτή να χάνει την ισχύ της. Η τάση όμως των χρηματαγορών να ψάχνουν για ασφαλή καταφύγια, έχει φέρει απροσδόκητα έσοδα στη γερμανική κυβέρνηση». Η τάση αυτή, λέει, έχει φέρει τα σπρεντς της Γερμανίας σχεδόν στο μηδέν, από τότε που ξεκίνησε η κρίση.
Τα επιτόκια των διετών γερμανικών ομολόγων είναι σήμερα στο 0.3%, και των δεκαετών 1.7%. Τα εξάμηνα χαρτιά, που αποτελούν και τα πιο φτηνά, βρίσκονται στο 0.08%, από το 0.3% που ήταν πριν ένα μήνα.
Με την Γερμανία να ζει μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, και με τους διεθνείς επενδυτές να της προσφέρουν αφειδώς τα χρήματά τους, ο Brzeski υπολογίζει πως το Βερολίνο θα πρέπει να έχει ήδη ένα καθαρό κέρδος περίπου €9 δις από τις δημοπρασίες ομολόγων.
«Είναι πολύ ενδιαφέρον, το ότι το ποσό αυτό είναι ήδη μεγαλύτερο από την πρόσφατα ανακοινωθείσα φορολογική μείωση ύψους €8 δις που ανακοίνωσε το Βερολίνο για τα έτη 2013 και 2014. Όπως φαίνεται, οι Έλληνες είναι αυτοί που χρηματοδοτούν την φορολογική μεταρρύθμιση των Γερμανών», προσθέτει.
Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, €8 δις είναι το ποσό της δόσης που η Ελλάδα ελπίζει να εισπράξει αν τα πολιτικά της κόμματα συμφωνήσουν σε μια μεταβατική κυβέρνηση, και αν υπογράψουν πως δεσμεύονται να εφαρμόσουν τα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας. Αυτό το ποσό ίσα που καλύπτει τις υποχρεώσεις της Αθήνας για τους επόμενους τρεις μήνες.

EU Observer

Σκηνικό “τελικής λύσης”



Η πραγματικότητα μας έχει διδάξει ότι (σχεδόν) κάθε τέλος είναι απλώς η αρχή για κάτι καινούριο, συνήθως μάλιστα διαφορετικό. Αν πιστέψουμε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, και τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το πρωί, το χαρτί που θα δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με το όνομα του νέου πρωθυπουργού, θα γράφει «Λουκάς Παπαδήμος».
Τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκαν εργώδεις ζυμώσεις ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, και οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις, οι ενστάσεις και τα εμπόδια για την έγκριση της επιλογής του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το αξίωμα του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης.
Ο Λουκάς Παπαδήμος, την επιλογή του οποίου προβάλλουν περίπου ως… μονόδρομο, τα συμπολιτευόμενα ΜΜΕ καθώς και τα μεγάλα κανάλια, φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει να ηγηθεί του δύσκολου εγχειρήματος, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένες παραμέτρους: Να υπάρξει ρητή συμφωνία των κομμάτων για την τήρηση και υλοποίηση των δεσμεύσεων της 27ης Οκτωβρίου, να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, και να διευκολυνθεί η ευελιξία ως προς τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών.
Εφόσον οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν από τα γεγονότα, μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να αναμένεται η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, με εξαιρετικά πιθανή πλέον τη συμμετοχή και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Statesmen.gr

ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ-ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ;


 


Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΓΝΗΣΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ "ΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ"
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΩΣ ΤΗΝ 19η ΦΛΕΒΑΡΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΩΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΝΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΑΡΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ.
ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΩΣ ΕΔΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΕΙΤΕ Η ΧΩΡΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ , ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ .
ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΧΡΕΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.
ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ -ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ -ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ .
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ ΤH ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ.

ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ .ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΩΣ ΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΙΟΥ (ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ;
ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ  ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ.
Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΙ ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ
ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου