Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

H Aπάντηση Καμμένου σε Παπακωνσταντίνου



Προς : τον Υπουργό Περιβάλλοντος,                    Aθήνα, 18 Νοεμβρίου 2011               Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Κύριε Παπακωνσταντίνου,
σε απάντηση της επιστολής της 17ης Νοεμβρίου 2011 με αριθ. πρωτ. ΕΜΠ 86, σας απαντώ τα κάτωθι :
  1. Πράγματι στη Βουλή την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης αναφέρθηκα σε εσάς και είπα ότι εργαστήκατε στην εταιρεία Goldman Sachs.
  1. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το θεωρείτε εξευτελιστικό και συκοφαντικό να εργάζεται κάποιος σε τράπεζα που αποκαλείται τράπεζα οικονομικών δολοφόνων. Δεν νομίζω να χαίρεται το ίδιο και ο Πρωθυπουργός.
  1. Λυπάμαι που θα σας βάλω στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να στραφείτε κατά του πολιτικού σας προϊστάμενου αρχηγού του ΛΑΟΣ που σας έδωσε την στήριξή του για να συνεχίσετε να εργάζεστε ως Υπουργός, διότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης πρόεδρος του ΛΑΟΣ,  στις 1-6-2011 σε συνέντευξη του στο περιοδικό CRASH και στον εκδότη του Γιώργο Τράγκα, στη σελίδα 31 σας αναφέρει ως πρώην υπάλληλο της Goldman Sachs και μάλιστα λέει ότι «στο παρελθόν δουλέψατε στην Goldman Sachs και εφαρμόσατε την πολιτική της».
Πιθανώς να αναφέρεται στα cds.
  1. Κατόπιν των ανωτέρω κι επειδή για όλα υπάρχει ένα όριο, όπως λέτε κι εσείς στην επιστολή σας, απαιτώ δημόσια δήλωση αναιρέσεως όσων αναφέρετε στην επιστολή σας, δεδομένου ότι συνιστούν πρωτοφανή προσπάθεια συκοφαντικής δυσφήμισης εκ μέρους σας για την οποία υπάρχουν συνέπειες εκ του νόμου.
  1. Τηλεφωνήστε στον κύριο Αλαφούζο στη Νέα Μάκρη, να σταματήσει την αήθη επίθεση εναντίον μου από τον ΣΚΑΙ.
  1. Αν θέλετε να ζητήσετε συγνώμη από τον πολιτικό σας προϊστάμενο κύριο Γ. Καρατζαφέρη, τηλεφωνήστε από το τριψήφιο τηλέφωνο σας στους συναδέλφους σας κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη για να ζητήσετε ακρόαση.
    ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ                                                                                                                                                          Ανεξάρτητος Βουλευτής  Β΄Αθηνών

Olympia.gr - exomatiakaivlepo

Να συλληφθούν και οι διευθυντές των κρατικών υπηρεσιών που χρωστάνε ΦΠΑ!





ImageΠαρακολουθώντας την παρέλαση από τις κάμερες των εξι-εφτά επιχειρηματιών που έχουν συλληφθεί (ορθώς κατά την ταπεινή μας άποψη) για χρέη στην εφορία, διερωτώνται πολλοί αναγνώστες πότε θα αρχίσουν να συλλαμβάνονται οι κρατικοί υπάλληλοι που παρακρατούν εντελώς παράνομα και δεν αποδίδουν τον πιστωτικό ΦΠΑ.
Γιατί αν το κράτος άρχισε να συλλαμβάνει για να δείξει ότι οι νόμοι είναι για να τηρούνται, τότε πρέπει να οδηγούνται στον Εισαγγελέα και οι διευθυντές των υπηρεσιών, όπως και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, για τις επιστροφές ΦΠΑ και άλλων φόρων που αυθαίρετα κρατούν στα δημόσια ταμεία.
Το Δημόσιο έχει παγώσει τις επιστροφές ΦΠΑ (τις οποίες δικαιούνται οι εταιρείες που επενδύουν ή κάνουν εξαγωγές, δηλαδή οι πιο δυναμικές) ενώ δεσμεύει επιστροφές φόρων και τις καθυστερεί, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα πάρει ποτέ αυτά που δικαιούται.
Φέρνοντας έτσι σε απόγωνση ή στο χείλος της καταστροφής ανρθώπους και εταιρείες. Πώς είναι δυνατό να συλλαμβάνουν κάποιον που χρωστά π.χ. 200.000 ευρώ ενώ το κράτος χρωστά στον ίδιο 300.000 ευρώ; Το κράτος είναι δύο ταχυτήτων; Χαρίζεται στον εαυτό του και τιμωρεί τους πολίτες;






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Προϋπολογισμός λιτότητας με δύσκολους στόχους
















 


της Έλενας Λάσκαρη

Σε μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στοχεύει ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών χαρακτηρίζεται «ο προϋπολογισμός της μετάβασης από την κατάσταση της απαισιοδοξίας σε μία νέα εθνική αφετηρία».

Eνσωματώνοντας τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, προβλέπει κάθετη πτώση του δημόσιου χρέους από τα 352,050 δισ. ευρώ ή 161,7% του ΑΕΠ που προβλέπεται για φέτος στα 309,300 δισ. ευρώ ή 145,5% του ΑΕΠ, με τις δαπάνες τόκων να υποχωρούν κατά 3,630 δισ. ευρώ, από τα 16,380 δισ. ευρώ φέτος στα 12,750 δισ. ευρώ το 2012.

Κατακόρυφη πτώση προβλέπεται και για το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι φέτος θα καταγραφεί σημαντική απόκλιση. Από 9% του ΑΕΠ, θα υποχωρήσει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012 και σε απόλυτα μεγέθη από τα 19,683 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί στα 11,427 δισ. ευρώ. Στόχος είναι το 2012 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα ανέλθει στα 2,4 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

Ύφεση και ανεργία το 2012 
Παρά την πρόβλεψη για βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η πραγματική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, την οποία υποθάλπει η σκληρή λιτότητα των τελευταίων ετών, που  θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αντανακλώντας άμεσα τόσο στην κατανάλωση όσο και στην ύφεση.



Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία, έπειτα από ύφεση 5,5% φέτος, θα συρρικνωθεί περισσότερο κατά 2,8%, με την ανεργία στο 17,1% του εργατικού δυναμικού, την ιδιωτική κατανάλωση να υποχωρεί κατά 4,1%, ενώ οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 7,5%.

Στα θετικά σημειώνονται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 0,6% (αν και οι λόγοι που οδηγούν στην πτώση κάθε άλλο παρά θετικοί είναι), η αύξηση των εξαγωγών κατά 6,4% και η μείωση των εισαγωγών κατά 2,8% (με τις αντίστοιχες ενστάσεις ως προς τους λόγους που οδηγούν σε αυτές τις επιδόσεις).

Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, προβλέπεται αύξηση 3,599 δισ. ευρώ (από τα 49,702 δισ. ευρώ στα 53,301 δισ. ευρώ), ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες θα μειωθούν κατά 2,745 δισ. ευρώ (από τα 51,830 δισ. ευρώ στα 49,702 δισ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι με τον προϋπολογισμό προαναγγέλλεται κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Οι αποκρατικοποιήσεις
Εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Προβλέπει το 2012 να έχουν ολοκληρωθεί (και να έχουν εισπραχθεί τα αντίστοιχα τιμήματα) τα εξής:

• Επέκταση σύμβασης και πώληση μετοχών του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος».
• Πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ
• Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ
• Πώληση ΔΕΠΑ
• Πώληση ΔΕΣΦΑ
• Πώληση μετοχών ΕΛΠΕ
• Δικαιώματα λειτουργίας Εγνατίας Οδού
• Άδεια Κρατικών Λαχείων
• Πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ
• Πώληση ΟΔΙΕ
• Πώληση ΛΑΡΚΟ
• Πώληση ΕΑΣ
• Πώληση Καζίνο Πάρνηθας
• Πώληση ΕΛΒΟ
• 39 κτίρια Δημοσίου
• Θα προχωρήσει η πρώτη ομάδα ακινήτων για ανάπτυξη

Σωρευτικά, αναμένεται να εισπραχθούν περί τα 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα πρώτα 3,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Όπως επισημαίνεται, πάντως, «η πραγματοποίηση του προγράμματος για το 2012, όπως σχεδιάστηκε, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία της διεθνούς και ειδικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατά κύριο λόγο, και της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας δευτερευόντως, καθώς και από την ομαλή και έγκαιρη διευθέτηση των όποιων νομικών και άλλων θεμάτων που θα προκύψουν κατά την προετοιμασία των περιουσιακών στοιχείων για την τελική φάση της αποκρατικοποίησης. Αρνητικές εξελίξεις διεθνώς καθώς και διευρυνόμενη ύφεση στην Ελλάδα θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα προβλεπόμενα έσοδα».

Οι προβλέψεις για τα έσοδα
Πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 3,599 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός ο οποίος παρ’ ότι δεν προβλέπει νέα μέτρα , ενσωματώνει προβλέψεις αύξησης φόρων από νέο γύρο περικοπών στις φοροαπαλλαγές, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μείωση του αφορολογήτου ορίου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2012.

Τα μέτρα αυτά, έχουν προαναγγελθεί επομένως δεν θεωρούνται νέα, η επίπτωσή τους όμως στις τσέπες των φορολογουμένων παρ’ ότι προδιαγεγραμμένη προφανώς δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή. Θα γίνει όμως παραπάνω από αισθητή το επόμενο έτος.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά φορολογικά έσοδα ύψους 53,301 δισ. ευρώαπό 49,702 δισ. ευρώ φέτος ή 3,359 δισ. ευρώ παραπάνω τα οποία προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την άμεση φορολογία. Στους άμεσους φόρους οι προσδοκώμενες εισπράξεις αυξάνονται από 20,619 δισ. ευρώ σε 24,213 δισ. ευρώ , στους έμμεσους φόρους οι φετινές εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων εσόδων ύψους 29,084 δισ. ευρώ αυξάνονται ανεπαίσθητα στα 29,088 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού προκύπτει:

· Αύξηση 29% στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω της μείωσης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της καθήλωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φόρους 10,682 δισ. ευρώ ή 2,410 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος. Για τις επιχειρήσεις η πτώση των κερδών τους αλλά και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση του 2011, θα φέρει μειωμένους φόρους κατά 12,7%, στα 2,157 δισ. ευρώ, από 2,756 δισ. ευρώ φέτος.

· Φωτιά είναι οι φόροι στην περιουσία καθώς με αύξηση 217,6% προβλέπεται να φτάσουν στα 3,581 δισ. ευρώ από 1,128 δισ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή εξηγείται διότι αφενός το 2011 δεν εισπράττονται καθόλου έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας του οικείου έτους για τα φυσικά πρόσωπα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αφετέρου λόγω της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών τηςΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας κατά 2,9 δις ευρώ .

· Ρεαλιστικές κρίνονται οι προβλέψεις εσόδων από ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν μείωση 2% , φτάνοντας τα 16,560 δισ. ευρώ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στα επίπεδα της κατανάλωσης, αναμένεται να μετριαστούν λόγω της πλήρους εφαρμογής του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και στην αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ( αυτόφωρο, κατασχέσεις κλπ).

· Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1,048 δις ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

· Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10.629 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης του ΕΦΚ στον καπνό, καθώς και της περαιτέρω αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης.

· Από έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών προβλέπονται μειωμένα έσοδα λόγω της απουσίας εσόδων προερχόμενων από την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που εμφανίστηκαν στα έσοδα των ετών 2010 και 2011.


* Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2012 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Συνοδευτικό Υλικό 
Η εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2012




Euro2day
9,3Mb | .pdf

Ο Ράιχενμπαχ βάζει “πωλητήριο” για την Ελλάδα



Είναι αλήθεια ότι ο Χορστ Ράιχενμπαχ επέδειξε αστική ευγένεια. Περίμενε να πάρει η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή, και σε κάτι λιγότερο από… μισή μέρα, παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μας… ενημερώσει για το μέλλον του τόπου.
Ο επικεφαλής της Task Force παρουσίασε μια Ελλάδα, εξαιρετικά κοντά στο μοντέλο που γνωρίζουμε όλοι. Με σοβαρά προβλήματα, με ελλείψεις, με στρεβλώσεις, με συμπλέγματα. Μια Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Για να θυμηθούμε την αλήστου μνήμης φρασεολογία του Ντομινίκ Στρος-Καν, νέος «γιατρός» για την ελληνική οικονομία είναι πλέον ο Χορστ Ράιχενμπαχ. Και δείχνει να έχει έτοιμη, μια προσαρμοσμένη συνταγή για τη θεραπεία της Ελλάδας.
Μια συνταγή που συνοψίζεται σε μια προτροπή: «Πουλήστε». Ο Γερμανός τεχνοκράτης έδωσε μεγαλύτερη σημασία στις αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν, ακόμη και σε σχέση με τις δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες απαιτούνται στο βαθύ κράτος.
Οι αυτοκινητόδρομοι, η διαχείριση απορριμμάτων και το πρόγραμμα Helios, είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες της συλλογιστικής περί… πωλητηρίου που ανέπτυξε σήμερα ο Χορστ Ράιχενμπαχ.
Σημειολογικά μάλιστα, δεν το έκανε από την Αθήνα, αλλά από τις Βρυξέλλες. Για να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τις θέσεις του τις ασπάζεται η Κομισιόν. Και επιθυμεί την υλοποίησή τους.
Ποιος να το φανταζόταν… Όταν το 1987, στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η παρέα του Νίκου Γκάλη ταπείνωνε την (και αθλητική) υπερδύναμη της Σοβιετικής Ένωσης, ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι είχε υποστηρίξει ότι «νίκησε η Μαυριτανία». Μετά από 24 χρόνια, ο Χορστ Ράιχενμπαχ προτρέπει τη «Μαυριτανία» να πουλήσει.

Statesmen.gr

Ο προϋπολογισμός του 2012 - Όλη η εισηγητική έκθεση



Σφοδρή,Βουλή,ϋπολογισμό,2012,sfodri,vouli,ypologismo,2012
- Στα 317,4 δισ.ευρώ το χρέος στο τέλος του επόμενου έτους
- Δε θα επιβληθούν νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα είπε ο Ευ. Βενιζέλος

Μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012, ο πρώτος της κυβέρνησης Παπαδήμου και ο πρώτος μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%. 

Με διαδικασία... εξπρές, το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίαση το πρωί, έδωσε το ΟΚ και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πήρε το... usb και πήγε στη Βουλή, για να το παραδώσει στον Φίλιππο Πετσάλνικο. 

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι αισιόδοξες και την τοποθετούν στο 2,8%. Όπως υπογραμμίζεται στην εισηγητική έκθεση, το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζεται το 2012 λιγότερο ευνοϊκό από ότι αρχικά αναμενόταν. Οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι μεγάλες, για τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες οι προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζονται σήμερα λιγότερο αισιόδοξες απ' ότι έξι μήνες πριν, ενώ η κρίση χρέους αφορά όλο και περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες.

Στρώνει δηλαδή το χαλί ακόμα και για νέα μέτρα. 

Η μείωση και του ΑΕΠ του 2012 αναμένεται να προέλθει από την εγχώρια ζήτηση, η συμβολή της οποίας προβλέπεται στις -5,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη του 4%, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας.

Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται θετική (συμβολή 2,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,4% και τις εισαγωγές (σταθερές τιμές) να μειώνονται κατά 2,8%.

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 17,1% του εργατικού δυναμικού (σε εθνικολογιστική βάση), λόγω της συνέχισης της ύφεσης της οικονομίας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και της απασχόλησης κατά 2,0%.

Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2012 επηρεαζόμενος κυρίως από την χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Η αύξηση του εν. ΔΤΚ το 2012 εκτιμάται στο 0,6%.

Όσον αφορά στο έλλειμμα, αυτό αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,4% του ΑΕΠ από 9% φέτος. Η μείωσή του οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη συμφωνία απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας καθώς και στην απόδοση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Έτσι, το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,427 δισ. ευρώ έναντι 19,683 δισ. ευρώ φέτος.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ, εάν εξαιρεθεί η επίπτωση του PSI.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα (το έλλειμμα μείον τα χρεολύσια και τους τόκους) που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Έτσι το 2012 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 4,583 δισ. ευρώ φέτος (2,1% του ΑΕΠ).

Ο προϋπολογισμός προβλέπει και μεγάλη μείωση στο δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ έναντι 161,7% φέτος αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική του πορεία. Έτσι το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στα 309,300 δισ. ευρώ έναντι 352,050 δισ. ευρώ φέτος. Αξιοσημείωτη πτώση προβλέπεται και στις δαπάνες για τόκους κατά 3,630 δισ. ευρώ οι οποίες το 2012 θα διαμορφωθούν στα 12,750 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα το 2012 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,599 δισ. ευρώ ή κατά 7,1% και να ανέλθουν σε 53,301 δισ. ευρώ έναντι 49,702 δισ. ευρώ φέτος.

Η εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως αναφέρεται, οδηγεί στο νέο πρόγραμμα και άρα στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εκταμίευση: α) 30 δισ. ευρώ για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης και των ελληνικών τραπεζών β) 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI και γ) ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών Μαρτίου 2012. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί: δ) η παροχή της αναγκαίας εγγύησης από το EFSF προς την ΕΚΤ για τη διασφάλιση της ενδιάμεσης ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο της ανταλλαγής των ομολόγων μέσα στο νέο σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού τονίζεται ότι η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:

- Την εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

- Τη συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.

- Τη βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

- Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

- Την περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις / καταργήσεις).

Βενιζέλος: Παράθυρο ευκαιρίας


Στη σύντομη ομιλία του, στη Βουλή, παρουσία και του πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό "παράθυρο ευκαιρίας", τονίζοντας παράλληλα με κατηγορηματικότητα ότι για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα. 

"Είναι ένας προϋπολογισμός αναστροφής του τόπου, για πρώτη φορά πλεονασματικός με σωστή διαχείριση", είπε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός "δε θα συνοδευτεί από νομοσχέδιο για νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα, αφού αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο"


Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια και η διαδικασία της ψηφοφορίας θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου. 

"Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι" ήταν η πρώτη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, που ευχήθηκε "να ευοδωθούν όσα είπε ο κ. Βενιζέλος", αρκεί αυτό να μη γίνει με καρατόμηση δημοσίων επενδύσεων.

"Κύριε Πρωθυπουργέ έχουμε στηρίξει επάνω σας πολλές ελπίδες. Αν και σε αυτόν τον προϋπολογισμό δεν έχουμε ανάπτυξη θα έχει τη τύχη του προηγούμενου", πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Λουκά Παπαδήμο.


Te-ra-stio

Άρχισαν οι δηλώσεις διάψευσης για την Ισπανία! Θέμα ημερών η κατάρρευση ;




Την ιστορία την έχουμε ζήσει άλλες 3 φορές, με Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Σήμερα, το επιτόκιο των 10ετών Ισπανικών ομολόγων αγγίζει το 7%, λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
Οι δηλώσεις διάψευσης για αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας, γνωρίζουμε καλά ότι έρχονται μόλις λίγες ώρες ή ημέρες πριν την κατάρρευση μιας ευρωπαϊκής οικονομίας. Το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι γνωστό.
«Δεν σχεδιάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια» είπε πριν από λίγο η Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

Olympia.gr

Τροποποίηση των ευρωσυνθηκών εντός δύο ετών θέλει ο Σόιμπλε



Υπέρ της τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας αποδείχθηκε ανεπαρκές.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να τροποποιήσει τις συνθήκες της "σε 24 μήνες" ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Κατά τη διάρκεια συνόδου στη Φρανκφούρτη τόνισε: "Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες δομές για μια νέα μορφή διακυβέρνησης", διότι "όσο έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, έχουμε προβλήματα".
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε για ακόμη μία φορά ότι δεν πρέπει να "χαλαρώσουν οι προσπάθειες να εφαρμοστούν πλήρως οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης, προειοδοποιώντας ότι "η κρίση δεν έχει τερματιστεί, συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε και αυτή εντείνεται".
Επισήμανε δε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος, αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να χρηματοδοτήσει το κρατικό χρέος των κρατών-μελών της, υποστηρίοντας ότι αυτό θα έδινε στην Ευρωζώνη "μερικούς μήνες ανάπαυλας", αλλά τελικά "οι αγορές θα έπαυαν πλέον να θεωρούν το ευρώ σταθερό νόμισμα".

Enet.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου