Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Πρωτοσέλιδα της Κυριακής

Καμία διακοπή ρεύματος με απόφαση Βενιζέλου



Δεν θα διακόψει η ΔΕΗ τους πρώτους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς που περιέχουν το ειδικό τέλος ακινήτων, ύστερα από παρέμβαση... του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να μην προχωρήσει στην έκδοση εντολών αποκοπής ηλεκτροδότησης, κάτι που θα συνέβαινε μεθαύριο Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία των 40 ημερών για τους πρώτους λογαριασμούς που εκδόθηκαν και συμπεριλαμβάνουν το ειδικό τέλος. Πηγές αναφέρουν ότι περίπου 70.000 με 80.000 καταναλωτές δεν είχαν πληρώσει το ΕΕΤΔΕ ακινήτων και, φυσικά, και το ποσό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της επανεξέτασης ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και μέχρι αυτές να πάρουν τη μορφή νομοθετικού κειμένου, ζήτησε, άτυπα, να μη γίνει καμιά διακοπή παροχής. Εκτιμάται ότι ανάμεσα στους 70.000 με 80.000 ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς υπάρχουν κι εκείνοι που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως υπερήλικες, άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας κ.λπ.

Συνεπώς, θα πρέπει να εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις και να μη γίνει για αυτούς τους καταναλωτές διακοπή.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εκδίδει καθημερινά περίπου 190.000 λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Από αυτούς τους 190.000 οι 70.000 με 80.000 λήγουν τη Δευτέρα 21 του μηνός και δεν είχαν πληρωθεί μέχρι προχθές. Βέβαια, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών πρέπει να έχει μειωθεί. Κι αυτό γιατί, όπως παρατηρούν στελέχη της ΔΕΗ, πάντα οι καταναλωτές εξαντλούν τα περιθώρια που τους δίνει η επιχείρηση για την εξόφληση των λογαριασμών.

briefingnews.gr

tromaktiko

Πιθανόν και άλλες συντεταγμένες χρεοκοπίες χωρών της ΕΕ



Η Γερμανία επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του εγγράφου

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους» πέραν της Ελλάδας, κάτι που αναφερόταν σε ένα έγγραφο το οποίο δημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος.

Η εφημερίδα The Daily Telegraph δημοσίευσε ένα εξασέλιδο κείμενο που αποδίδει στο γερμανικό ΥΠΕΞ και το οποίο σημειώνει ότι η «μερική πτώχευση» θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα που θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία «δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους» τους.

«Πρέπει επίσης να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας για να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που καταβάλλουν το τίμημα για τον δανεισμό των κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, αναφέρεται στο κείμενο.

«Δεν υπάρχει τίποτε μυστικό σχετικά με αυτό», ανέφερε το γερμανικό ΥΠΕΞ σήμερα, τονίζοντας ότι περιέχει ιδέες τις οποίες ήδη ο Γκίντο Βέστερβελε έχει σχολιάσει δημόσια.

Όταν είχε αρχίσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, οι ηγέτες της ΕΕ επέμεναν ότι καμιά χώρα της Ένωσης δεν θα σταματούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εφέτος, το ταμπού έσπασε με την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς οι ιδιώτες δανειστές συμφώνησαν αρχικά σε απομείωση 21% και κατόπιν 50% των κρατικών ομολόγων που διακρατούν.

Το μνημόνιο του γερμανικού ΥΠΕΞ προτείνει οι διαδικασίες για την «συντεταγμένη χρεοκοπία» θα πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από το 2013.

Το έγγραφο τάσσεται επίσης υπέρ της σθεναρής εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, προτείνοντας ότι η όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας θα πρέπει να τιμωρείται με «στέρεα δημοσιονομικά μέτρα που θα της επιβάλλονται», όπως «συγκεκριμένες περικοπές δαπανών» ή νέοι φόροι.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Ολλανδίας να δημιουργηθεί η θέση ενός Επιτρόπου της ΕΕ που θα είναι αρμόδιος και θα έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε εθνικούς προϋπολογισμούς το έγγραφο προειδοποιεί πως «οι συνταγματικές πρόνοιες της αυτονομίας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που έχει η Μπούντεσταγκ (σ.σ. η γερμανική εθνοσυνέλευση) θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση».

Επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις το κείμενο καλεί να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ ώστε να εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, περιλαμβανομένων πιθανών παγωμάτων της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ και της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο ομολογείται στο κείμενο ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανεφάρμοστο.

«Στην περίπτωση που (η τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ) δεν είναι πολιτικά εφικτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί μια εναλλακτική συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που θα είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου», αναφέρει.

Newsbeast.gr

Να ποιους έσωσε ο ΓΑΠ με το ΔΝΤ και τα μνημόνια: Τις ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΟΧΙ την Ελληνική οικονομία που τη βούλιαξε



[Για το ότι οι ξένες τράπεζες είχαν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και με τα δάνεια της τρόικα κατάφεραν και το μείωσαν πάνω απ' το μισό, ώστε να είναι σήμερα σε θέση να ανεχτούνε χαλαρά κούρεμα 50%, το έχουμε γράψει και παλαιότερα]


Αναζητώντας κρατικά ομόλογα σε χαρτοφυλάκια του εξωτερικού
Γιωργος Μαντελας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06/12/2009

Υπάρχουν ελληνικά ομόλογα και πόσα σε ξένα τραπεζικά χαρτοφυλάκια; Και σε κάθε περίπτωση, το ύψος τους δικαιολογεί την ερώτηση που απηύθυνε στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ιταλίδα δημοσιογράφος την Τετάρτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες;

Η εν λόγω τού είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τράπεζες της χώρας της, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικούς τίτλους, κινδυνεύουν να παρασυρθούν, μαζί με τη χώρα μας, στη... χρεοκοπία. Περιέγραψε μάλιστα ένα κλίμα ανησυχίας στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τής απάντησε ότι αυτή τη διάσταση πρώτη φορά τού τη θέτουν, ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα και κανείς ομόλογός του (Ιταλός, Γερμανός ή Βρετανός, που υποτίθεται ότι ανησυχούν επίσης) δεν του εξέφρασε ποτέ καμία τέτοια ανησυχία.
Τίτλοι πολλών δισ.
Πόσα, όμως, είναι τα ομόλογα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια; Υπάρχει μια εκτίμηση που κάνει λόγο για τίτλους αξίας 125 - 130 δισ. ευρώ μόνο στα χέρια Ιταλών, Γερμανών και Βρετανών. Θεωρείται μάλλον υπερβολική. Μια μάλλον πιο συντηρητική κι ενδεχομένως πιο κοντά στην πραγματικότητα, όπως τη διατυπώνει κορυφαίο στέλεχος ελληνικής μεγάλης τράπεζας, με λόγο στη «διαχείριση» του δημόσιου χρέους, υποστηρίζει τα εξής: Αν υποθέσουμε ότι το συνολικό χρέος είναι αυτήν τη στιγμή περί τα 250 - 260 δισ. ευρώ, τα 50 από αυτά βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες. Αλλα 50, χοντρικά, βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών ταμείων, πάντα με τη μορφή τίτλων.

Στο εξωτερικό, συνολικά σε θεσμικούς επενδυτές κι όχι μόνο σε τράπεζες, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να βρίσκονται ομόλογα ύψους 100 με 150 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, κρίνεται μάλλον υπερβολική η εκτίμηση πως μόνο σε ιταλικές, γερμανικές και βρετανικές τράπεζες υπάρχουν ελληνικοί τίτλοι αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ.
Εκτός κι αν έχουν «σκουπίσει» όλους τους τίτλους, κάτι το οποίο κρίνεται εκ των πραγμάτων δύσκολο. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος θεματοφύλακας κρατικών ομολόγων, αυτήν τη στιγμή έχει στο χαρτοφυλάκιό της τίτλους συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ, κατά δήλωσή της. Μάλιστα, το 1,8 δισ. εξ αυτών το «μάζεψε» μόλις τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο και της προσπάθειας που έγινε να αποτραπούν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των ελληνικών τίτλων.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_06/12/2009_382168

Δεξί X-Trem

Επιστολές Σαμαρά στο ΕΛΚ - Τι ζήτησε η τρόικα



Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τα στελέχη του κόμματος (Δήμας, Λαζαρίδης, Σταϊκούρας, Μηταράκης, Μουρμούρας) η πρώτη έπειτα από τη συγκρότηση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη στείλει προσωπικές επιστολές σε όλους τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά την τελική συμφωνία στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου στις οποίες καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι εξελίξεις που προηγήθηκαν αλλά και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της ΝΔ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων τέθηκε επί τάπητος χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ποια πλευρά άνοιξε το ζήτημα αυτό.

Η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης για όλες τις οικονομικές εξελίξεις και κυρίως για την πορεία του PSI που για τον κ. Σαμαρά θεωρείται κομβικής σημασίας για το όφελος που μπορεί να υπάρξει από το «κούρεμα» για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έθεσε στους συνομιλητές του όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος σε θεσμικό επίπεδο καθιστώντας σαφές ότι έχει ήδη δεσμευτεί για τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα:

-Η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών ενώπιων του Προέδρου της Δημοκρατίας

-Οι επιστολές που έστειλε προς όλους τους ηγέτες του ΕΛΚ

-Η τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου καταγράφηκε η ρητή δέσμευσή του για τη στήριξη της συμφωνίας και των δημοσιονομικών στόχων

-Η ψήφος στον νέο προϋπολογισμό. Αν και στη ΝΔ επισημαίνουν ότι ούτως ή άλλως ο προϋπολογισμός θα τροποποιηθεί αφού εκκρεμεί το «κούρεμα».

Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής συζήτηση για όλες τις εξελίξεις στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή οικονομία με το κλίμα, όπως σημειώνουν, να έχει διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις.

Δείτε τι απάντησε ο επικεφαλής της τρόικας Πολ Τομσεν στην ερώτηση αν η υπογραφή του κ. Σαμαρά είναι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης. 




Real.gr

Με 10 μονάδες προηγείται η ΝΔ-Επτά στους δέκα ζητούν αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ



Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζητά το 73,4% των πολιτών. Περισσότεροι από 8 στους 10 (81,9%) θεωρούν ως θετική εξέλιξη την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ το 68,8% συμφωνεί με την απόφαση Σαμαρά να συμμετάσχει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση.

Στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της RASS για το Παρόν, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 24,6%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14,8%, το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,9%, το ΛΑ.Ο.Σ. με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 6,2%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ με 3,3% , η ΔΗΣΥ με 2,9% , το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με 1,3% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 20,2%.

Real.gr

Ο υπουργός Επικρατείας “αδειάζει” τον Πρωθυπουργό ή τον ''εκφράζει'';



Share

Σε διάφορες δηλώσεις του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος έχει διευκρινίσει ότι η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική, με συγκεκριμένο έργο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διεξαγωγή εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου.
Σε συνέντευξή του όμως στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι ειδικού σκοπού, αλλά κανονική κυβέρνηση (!!!) Υπερασπίζεται μάλιστα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το σχηματισμό της κυβέρνησης λέγοντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν «συνταγματικά προβληματική».
Σε ερώτηση για την άρνηση του κ. Σαμαρά να υπογράψει τις εγγυήσεις που ζητά η τρόικα, απαντά με αιχμές λέγοντας: «είναι επιθυμητή κάθε ενέργεια που δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα και συμβάλλει στη σωτηρία της πατρίδας».


Antinews

Ζ.Κ. Γιούνκερ: μπορούμε να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα




(Σχόλιο TaXalia, άσε τα τρελά Ζαν Κλοντ, το θέμα είναι αν μπορείτε να σώσετε την Ευρώπη!~)
"Μπορούμε να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα" ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle.

"Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την πρόκληση, έγκειται στο να... βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξουν χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και άλλες, και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Στην Ιρλανδία τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, στην Πορτογαλία όχι απογοητευτικά. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, αλλά μπορούμε να λύσουμε και το ελληνικό πρόβλημα, εάν η Ελλάδα καταβάλει τις προσπάθειες στις οποίες έχει δεσμευτεί και στις οποίες τη δεσμεύσαμε. Η αλληλεγγύη όμως δεν είναι μονόδρομος, δεν κινείται κανείς μόνος του στο δρόμο αυτό", επεσήμανε ο κ. Γιούνερ..

Πηγή: Deutsche Welle | από το γειτονικό και φιλικό μας http://greece-salonika.blogspot.com


TaXalia
Ta

Αλχημείες των ευρωπαϊκών τραπεζών



Σε επικίνδυνες αλχημείες στρέφονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτές τις διόδους της χρηματοδότησής τους από τις δεξαμενές ρευστότητας. Σύμφωνα τη Wall Street Journal, τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, χάνοντας σταδιακά τη δυνατότητα του collateral στην ΕΚΤ, καταφεύγουν σε swaps, συσκευάζοντας και ανακυκλώνοντας υπάρχοντα στοιχεία ενεργητικού. Ορισμένες τράπεζες, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η WSJ, εξαντλούν τα αποθέματα των περιουσιακών τους στοιχείων που η ΕΚΤ δέχεται ως εγγύηση (κρατικά ομόλογα, εγγυημένοι τίτλοι), την ώρα όπου οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα μεγαλώνουν. Δεν είναι, επί παραδείγματι, τυχαίο ότι οι αγορές που πραγματοποίησε η ΕΚΤ την Τετάρτη σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν να σταματήσουν την κατρακύλα του ευρωπαϊκού χρέους.
Η κρίση αξιοπιστίας διαχέεται και στις ίδιες τις τραπεζικές δραστηριότητες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η σιδηροδρομική εταιρία Norfolk Southern Corp. αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση που χρειάζονταν λόγω της ανησυχίας για τη μελλοντική κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στο τέλος Οκτωβρίου, οι τράπεζες της ευρωζώνης δανείστηκαν από την ΕΚΤ συνολικά σχεδόν 600 δισ. ευρώ, έναντι ποσού 495 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχαν κεντρικές τράπεζες. Στους μεγαλύτερους δανειστές συγκαταλέγονται η Ιταλία και η Γαλλία, ο χρηματοοικονομικός κλάδος κάθε μιας εκ των οποίων δανείστηκε περισσότερα από 100 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο – σημαντική άνοδος έναντι των προηγούμενων μηνών.
Για να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στα δάνεια της ΕΚΤ οι τράπεζες εφαρμόζουν πλήθος περίπλοκες συναλλαγές με άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, τα λεγόμενα «liquidity swaps». Η χρήση των συναλλαγών swap γίνεται όλο και συχνότερη γιατί σε αυτό το περιβάλλον ο καθένας επιθυμεί να έχει πρόσθετη εξασφάλιση, ανέφερε τραπεζικό στέλεχος στη Wall Street Journal. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν κώδωνα κινδύνου για τις πρακτικές αυτές. Σύμφωνα με τη βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA), τα swaps αυτά «ίσως δημιουργήσουν έναν μηχανισμό μέσω του οποίου ο συστημικός κίνδυνος εντός του χρηματοοικονομικού κλάδου μπορεί να διογκωθεί».

Statesmen.gr

Σόιμπλε: Απαραίτητες οι γραπτές δεσμεύσεις


ΝΕΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ


Απαραίτητη για την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θεωρεί η Γερμανία τη γραπτή συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας για την εφαρμογή των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου.

Σόιμπλε: Απαραίτητες οι γραπτές δεσμεύσεις
Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, DPA, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των ευρωπαϊκών προσδοκιών.
Η αντίδραση του στην επιμονή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να μη δεσμευτεί γραπτώς για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου επιβεβαιώνει τις προχθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού του Γιόργκ Άσμουσεν στη DeutscheWelleγια την αναγκαιότητα γραπτής δέσμευσης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο κ. Σόιμπλε καθιστά σαφές ότι όσο δεν υπάρχουν αυτές οι γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Προβάλλοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι αυτή η απαίτηση δεν συνιστά κάτι το “αναξιοπρεπές”.


Το ευρώ θα ζήσει και χωρίς την Ελλάδα
Η συνοχή της ευρωζώνης δεν κινδυνεύει στρο ενδεχόμενο που η Ελλάδα την εγκαταλείψει, εκτίμησε ο Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.
Αφορμή για τις δηλώσεις του αποτέλεσαν πρόσφατες τοποθετήσεις της καγκελαρίου και προέδρου του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες "αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη".
Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύει ότι "και χωρίς να ανήκει κάποιος στην ευρωζώνης μπορεί να είναι ένα πολύ ενεργό μέλος της Ευρώπης", υποστηρίζει ο κ. Ζεεχόφερ σημειώνοντας ότι αν μια χώρα όπως η Ελλάδα αποφασίσει την έξοδο της, τότε "τόσο η ΕΕ όσο και το ευρώ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν".


Πηγή: Deutsche Welle

Ethnos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου